Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


Η ΑΣΦΥΞΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ...


Υπάρχει άραγε ένας άνθρωπος, πολίτης αυτής της χώρας, που να νιώθει περηφάνια γι’ αυτήν την πατρίδα; Αυτό το «επίτευγμα», να νιώθει δηλαδή το σύνολο, σχεδόν, των πολιτών αισθήματα θλίψης, ντροπής, απογοήτευσης και οργής για την ίδια του τη χώρα, είναι ένα μοναδικό έργο καταστροφής. Συμπυκνώνει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, την αίσθηση της παρακμής, που πλέον έχει χρώμα, οσμή και σχήμα. Μια βραδινή βόλτα στην Αθήνα –ακόμη και σε περιοχές που δεν έχουν τόσο πληγεί από την κρίση, όπως γύρω από το Μέγαρο Μουσικής ή το άγαλμα του Τρούμαν ή το Παγκράτι– δίνει την αίσθηση μιας εξωπραγματικής εμπειρίας, με την παρακμή να έχει βυθίσει τη ζωή.

Αυτές τις μέρες, με τη φυσική καταστροφή στην Αττική, με την κατάληψη του Πολυτεχνείου, με τις κρατικές δομές ανίκανες και προσβλητικές, με τα κοινωνικά μερίσματα, με το υβρεολόγιο του Πολάκη, με την ανοχή σε κάθε φαινόμενο σήψης και καταβαράθρωσης του κοινού αισθήματος αξιοπρέπειας και σεβασμού, ο πολίτης ασφυκτιά. Αν μπορώ να επιλέξω μία λέξη που να χαρακτηρίζει αυτό που εισπράττω από τον περίγυρο είναι η λέξη «ασφυξία». Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες δεν αναγνωρίζουν, πια, την ίδια τους τη χώρα και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αποδεσμεύσει από τις τραγικές επιδόσεις της κυβέρνησης.

Ποτέ η χώρα δεν ήταν παράδεισος, αλλά αυτό που διαποτίζει πλέον την κοινωνία είναι η παρακμή που έχει πλήξει τον βαθύ πυρήνα κάθε δραστηριότητας. Ουραγός των ουραγών, στα βασικά πλέον της ζωής, όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, η Ελλάδα σέρνεται στην υπανάπτυξη με μια κυβέρνηση που έχει μείνει μόνη να χειροκροτεί τον εαυτό της, μαζί βεβαίως με όσους ραίνουν με ροδοπέταλα τον πρωθυπουργό σύμφωνα με την εξοργιστική προπαγάνδα των κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Φυσικά, υπάρχει ένα βουβό ποτάμι. Το νιώθει κανείς ολόγυρα. Ακουσα όσα λέγονταν στην ουρά για τις εκλογές της Κεντροαριστεράς, ακούω όσα λέγονται στον Ηλεκτρικό, ακούω στο περίπτερο ή στο σούπερ μάρκετ. Το ποσοστό των πολιτών που αισθάνονται παγιδευμένοι σε μια μέγγενη δουλείας είναι μεγάλο, και δημιουργεί κραδασμούς.


Καμία κοινωνία δεν μπορεί να ανεχθεί το γενικευμένο αίσθημα της ασφυξίας επί μακρόν. Εκτός αν υπάρχει δικτατορία. Αλλά εμείς έχουμε κοινοβουλευτικό πολίτευμα, ακόμη, ή τουλάχιστον έχουμε ακόμη θεσμούς, έστω και κατασυκοφαντημένους. Η ασφυξία θα διακλαδιστεί σε πολλές μορφές διαμαρτυρίας αλλά συγκλίνει σε ένα κοινό έδαφος, όπου δεν υπάρχει χώρος για ανοχή.

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ   http://www.kathimerini.gr

8 σχόλια:

ArTaXiA είπε...

Για να ολοκληρώσω το χθεσινό θέμα, απαντώ στον φίλο Austin, πως δεν υπάρχουν "διάφορες μελέτες με αντικρουόμενα αποτελέσματα". Οι μελέτες δείχνουν τα ίδια πράγματα πάντοτε. Είναι ο τρόπος που ερμηνεύονται, εκείνος που δημιουργεί τα συμπεράσματα και τις εντυπώσεις. Ο συντάκτης εντέχνως αναφέρεται σε "ανισότητες" χωρίς να προσδιορίζει σε τι είδους ανισότητα αναφέρεται. Υπάρχει η "κοινωνική ανισότητα" η οποία αναφέρεται στην υπάρξη διαφορετικών ευκαιριών για τα μέλη μιας κοινωνίας. Αν ας πούμε ο πατέρας σου υπήρξε πρωθυπουργός της Ελλάδας, έχεις 100 φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνεις κι εσύ πρωθυπουργός, από ένα άλλον με τα ίδια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Υπό αυτό το πρίσμα η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη κοινωνική ανισότητα, ενώ οι ΗΠΑ ίσως λιγότερη. Αν τώρα υπάρχει κάποιος που μπορεί να ισχυριστεί πως τα τελευταία τριάντα χρόνια έχουν ανοίξει θέσεις και οφίκια για τους μη προνομιούχους στην Ευρώπη (για να μην αναφέρω την Ελλάδα μόνο), μάλλον θα είναι "πληρωμένα τρολ του εκάστοτε". Εάν έχεις γονέα στο δημόσιο, θα πας στο δημόσιο, εάν ο πατέρας σου λέγεται Γεννηματάς, γίνεσαι αρχηγός κόμματος, εάν έχεις θείο στο δικαστικό σώμα, θα γίνεις δικαστής, εάν σε λένε Βαρδινογιάννη, θα έχεις κανάλια και εργοστάσια. Αυτά δεν άλλαξαν και δεν βελτιώθηκαν.

Ωστόσο (και εδώ είναι το τρυκ) με την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Κορέα, κάποιοι μη προνομιούχοι, βρέθηκαν σε πόστα σπουδαία και με εργοστάσια και ιδιοκτησίες. Αυτό ήταν αναμενόμενο σε χώρες όπου η πίτα της παραγωγής εκατονταπλασιάζεται μέσα σε δυο δεκαετίες. Ινδοί λοιπόν, πάνε και εργάζονται στη Microsoft, Κινέζοι μπορούν να ταξιδέψουν ως τη Σαντορίνη προκειμένου να παντρευτούν και επειδή ως ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟΙ αλλιώνουν τα στοιχεία ως προς τους μέσους όρους. Έτσι μπορεί να φαίνεται πως οι κοινωνικές ανισότητες ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ μειώθηκαν, ενώ ας πούμε στην Ελλάδα βλέπεις τα ίδια επώνυμα σε θέσεις ευθύνης τα τελευταία 70 χρόνια. Βλέπε Κούλη.

Άντε καλημέρα.

austin είπε...

Καλημέρα.

Θα συμφωνήσω απόλυτα σε αυτό το κομμάτι της κοινωνικής ανισότητας στην Ελλάδα. ειδικα όσο βαθαίνει η κρίση, αν δεν είσαι γόνος κάποιου η αν δεν είσαι σε κάποια κλίκα μέσα, δουλειά δεν γίνεται.

Περισσότερο το πήγαινα στο οικονομικό της υπόθεσης.

Χρήσιμη όμως η τοποθέτηση σου, ειδικά τόσο πρωί Κυριακής. Σημαίνει ότι ακόμα και τώρα εργάζεσαι! Χαχα

austin είπε...

Και ένα μικρό σχόλιο για το σημερινο ευχάριστο στην ανάγνωση αρθρο...

Υπάρχει όντως αυτό το βουβό ποτάμι, αλλά υπάρχει και ένας χείμαρρος μαλακιας στον τόπο αυτό, ο οποίος επιμένω ότι βρίσκεται και μέσα σε αυτούς που αποτελούν το βουβό ποτάμι η ακόμα και τους ανθρώπους της διανόησης. Αυτός ο χείμαρρος θα παρασερνει για πολλά χρόνια ακόμα το ποταμι.. Με λίγα λόγια το ποτάμι έχει καιρό ακόμα μπροστά του, που θα παραμένει βουβό.

*χείμαρρος μαλακιας είναι να γκρινιάζουμε για το κράτος για παράδειγμα, αλλά να βάζουμε το βύσμα μας για να προωθήσει μια υπόθεση επειδή δεν γίνεται αλλιώς. Η να κοιτάμε με απογοήτευση τους κάθε λογής πολακηδες, αλλά να πατάμε την λωρίδα έκτακτης ανάγκης στους δρόμους. Ολά αυτά έχουν τον ίδιο "πυρήνα σαπίλας και απογοήτευσες" σε τούτη την χώρα. Το ότι βρήκαν βέβαια τους καλύτερους εκφραστές μέσω του συριζα και του πολακη, μας το κάνει πολύ πιο άμεσο και εμφανές!

master είπε...

Καλημέρα.
ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΕΣΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.......κανόνας, τέλος. Και πιο πολύ βέβαια αν λέγεσαι......Μπατιρογιάννης!

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Μετά το διήμερο ταξίδι μου στην επαρχία για να κανονίσω τα τής έλαιο συγκομιδής μου..8 στους 10 κατοίκους της περιοχής μου είπαν. .Μην φας έχουμε γλάρο. .πάλι ο Τσιπρας θα βγει στις επόμενες εκλογές. .Κουνησα το κεφάλι μου απελπιστικά και αφού τους κέρασα και κρασάκι τους είπα καλή τύχη. Αυτό ήταν το κλίμα. ..και για να το λέει ο οπλαρχηγος καταλαβαινεται. .Να τονίσω Πώς οι μισοί από αυτούς λαμβάνουν ΚΈΑ και οι άλλοι μισοί θα λάβουν τον μποναμα του Δεκεμβρίου. Καλημέρα σάς.

Lorac είπε...

Καλημέρα σας!! Αλλάζω λίγο το κλίμα -σκοπίμως θα έλεγα- και βάζω 2-3 σκέψεις για BriQ.

Η BriQ Properties REIC σχεδόν έκλεισε 1 χρόνο ύπαρξης φέτος. Η σύσταση της εταιρίας έγινε στις 21/10/2016 και κατ' ουσία αποτελεί το real estate κομμάτι της QUEST, από την οποία και προήλθε. Στο χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνονται 7 ακίνητα με μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια (ΜΕΕ) 23.821 m² . Η αξία της ΜΕΕ υπολογίστηκε στα 24.091.000€ (περίπου 734€ / μ² ) και αν συμπεριλάβουμε τα ιδιοχρησιμοποιούμενα γραφεία ανέρχεται στα 24.252.000€. Στη χρήση 2016 που στην ουσία ήταν σχεδόν 2 μήνες έγιναν προβλέψεις απομείωσης ύψους 568.000€, από την αρχική αξία των 24.820 χιλιάδων. Η Εταιρεία στις 31.12.2016 δεν έχει δανεισμό.

Το μετοχικό κεφάλαιο ήταν 27.777.167 € και αντιστοιχεί σε 11.921.531 μετοχές με ονομαστική αξία 2,33 €. Η εισαγωγή στο ΧΑ έγινε στις 31/7/2017 με τιμή 2,30. Βασικός μέτοχος είναι ο Θ. Φλέσσας με ποσοστό σχεδόν 50% ενώ το free float είναι στο 25%.
Τα έσοδα της Εταιρίας προέρχονται κατά σχεδόν 97% από μισθώματα εταιριών σχετιζόμενων με τη QUEST . Τα συμβόλαια που ισχύουν για αυτά τα μισθώματα έχουν 10ετή διάρκεια με έναρξη το τέλος του 2016, με εγγυημένη την πρώτη 5ετία.
Ετήσια μισθώματα υπολογίζονται σε 1.872.000€ και αντιστοιχούν στις 31/12/16 σε πληρότητα 98,6%. Τα έσοδα αυτά προέρχονται κατά 60% από γραφεία και 40% από αποθηκευτικούς χώρους.

Τα γραφεία αντιστοιχούν σε 15.652m² και αποτιμήθηκαν σε 15.933.000€. Παράγουν έσοδο 1.130.000€ με μικτή απόδοση 7,1%.

Οι αποθήκες αντιστοιχούν σε 17.180m² και αποτιμήθηκαν σε 8.319.000€. Παράγουν έσοδο 741.000€ με μικτή απόδοση 8,9%.

Το νομικό καθεστώς που διέπει τις Α.Ε.Ε.Α.Π. στην Ελλάδα :

α) Απαιτεί ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο κατά τη σύσταση τους >25 εκατ. και το 80% αυτού σε επενδύσεις ακίνητης περιουσίας. Σημείωση εδώ ότι το χαρτοφυλάκιο της Εταιρίας εκτιμήθηκε από ανεξάρτητο φορέα για το σκοπό της δημιουργίας της Εταιρίας. Αναπροσαρμογές γίνονται 2 φορές το χρόνο, με την επόμενη να είναι στο τέλος της φετινής χρήσης.

β) Επιτρέπει τη σύναψη δανείων και παροχή πιστώσεων σε αυτές με ποσά που στο σύνολο τους δεν υπερβαίνουν το 75% του ενεργητικού τους, για την απόκτηση και αξιοποίηση ακινήτων. Η Εταιρία έχει μηδενικό δανεισμό, ενώ σε διαγωνισμό της Eurobank που πλειοδότησε τα κεφάλαια (755.000€ για 2 καταστήματα 91m² και 42,5m² )προέρχονται από ιδία μέσα.

γ) Σύμφωνα με άρθρο 12 καταστατικού εταιρίας το 50% των καθαρών κερδών επιστρέφεται ως μέρισμα στους μετόχους με τις επιφυλάξεις του άρθρου 44 ΚΝ 2190/1290.

Η φετινή χρήση έχει επιβαρυνθεί με έξοδα εισόδου στο ΧΑ 250.000. Στο 9μηνο έχει ανακοινώσει 1.412.000 έσοδα με Κέρδη μετά φόρων 640.000. Οπότε για το τέλος της χρήσης τα συνολικά κέρδη εκτιμώ θα είναι της τάξης των 850.000 μετά φόρων ή 0,0713 ανά μετοχή. Επομένως εκτιμώμενο μέρισμα για τη χρήση στα περίπου 0,035 ανά μετοχή που δίνει στη τιμή που βρίσκεται σήμερα (1,65) μικτή απόδοση 2,1%.

Η σημαντική προοπτική της Εταιρίας είναι ο μηδενικός δανεισμός της και οι εξελίξεις στο θέμα των npl του τραπεζικού τομέα. Δηλαδή έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει ευκαιρίες στα ακίνητα σχεδόν όση η παρούσα αξία ακινήτων που κατέχει. Πετυχαίνονται κατάλληλες ευκαιρίες στην αγορά που αναγκαστικά θα ανοίξει, άρα και θα πιέσει τις τιμές, θα μπορέσει να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο της από το σχεδόν 97% του ενός πελάτη που είναι η QUEST σήμερα. Στα υπόλοιπα θετικά αθροίζω την Δ.Σ. που από το βιογραφικό φαίνεται ότι είναι γνώστης της αγοράς, όπως και τον βασικό μέτοχο που εξασφαλίζει την αγαστή συνεργασία με τον βασικό μισθωτή και την προοπτική το μέρισμα να παραμένει σταθερό ανά έτος. Υπόψη ότι στην επόμενη χρήση, δηλαδή του 2018 τα καθαρά έσοδα θα είναι +250.000 που είναι τα έξοδα εισαγωγής στο ΧΑΑ επομένως η απόδοση να φτάσει στα 0,046/μετοχή (2,8% μικτή στα 1,65).

Ευκαιρία?? Ίσως όχι από πλευράς NET ASSET VALUE ακόμα, αλλά είπα στην αρχή να αλλάξω λίγο το κλίμα στη συζήτηση όχι να βρούμε διαμάντι στο βούρκο!! … και Όχι κανένα ακίνητο που έχει δεν είναι στις πληγείσες περιοχές , ας είναι καλά το Google view !!

μπαρμπαλιας είπε...

ΟΠΛΑ 1.04

πιστευω να θυμηθηκες αυτα που σου λαλαω κατα καιρους.
τελικα ο μονος που ακουει ειναι ο Οστον..

ενδιαφερουσα και σταθερου εισοδηματος η αναλυση του Lorac

Lorac είπε...

Πάμε τώρα λίγο μπανκιες!!

Είχα κάνει μια αναφορά και παλιότερα για συνολικές απαιτήσεις 8,5 δις

Η σκέψη αυτή έχει να κάνει με το πόσες περίπου προβλέψεις απαιτούνται για να φτάσει η κάλυψη σε μετρητά το 80% του χαρτοφυλακίου NPL που κατέχουν ακόμα λογιστικά, πέρα απο διαγραφές κτλ.

Το 80% είναι τυχαίο νούμερο, αλλά σχετικό το τίμημα που εισέπραξε με τις πωλήσεις που έκανε Ιταλική τράπεζα και με το περίπου ποσοστό (10-11% εώς και 20% ) απο αυτούς που πληρώνουν και είναι στην πραγματικότητα μπαταχτσίδες.

Ενδεικτικά ανα μπανκια βγαίνει περίπου 2,5δις για αλφα κ ευρωβ και <1 δις για ετε. Τώρα αυτά τα νούμερα έχουν τη δυνατότητα να τα βάλουν -όχι όλα εκτιμώ- στη κατηγορία του ifrs-9 και να πάνε σε 5ετη εξόφληση.

Επομένως λογικές οι πιέσεις ανα τράπεζα αυτό το διάστημα όπως και λογικά απεικονίζεται στο ΧΑ και η σειρά του προβλήματος.