Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη



ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟΥ ΔΝΤ ..


Φρόντισα να έχω πρόσβαση στο εκκολαπτόμενο μνημόνιο. Τα μέτρα είναι όπως τα μετέφερε πρώτο το Πρώτο Θέμα και άλλοι μετά. Ένας ακόμη πανωλεθρίαμβος των τσιπροκαμμένων.
Δεν είναι ανάγκη να ξέρεις πολλά για να συνειδητοποιήσεις τις σαχλαμάρες (δεν υπάρχει ηπιότερη έκφραση) που έγιναν στην πρώτη αξιολόγηση, ειδικά στο ασφαλιστικό. Μόνο οργή προκαλούν. Διαλυμένη χώρα, διαλυμένη κοινωνία και οι ανάλγητοι κατρούγκαλοι και ο συρφετός παίζουν παιγνίδια. Οργή και για τα ρεντίκολα του μεταρρυθμισμού που ζητούσαν συναίνεση στο ασφαλιστικό, προκαταβολικώς μάλιστα γιατί ο Τσίπρας είχε γίνει Ολάντ και Ρέντσι. Οργή και για τους εταίρους που αφήνουν να παίζονται παιγνίδια εις βάρος της διαλυμένης κοινωνίας.
Παιγνίδια είπα; Εντύπωση μου κάνει πως δεν γίνεται αναφορά στα ρεπορτάζ στην απαίτηση (;!) ενεργού στήριξης του φορολογικού πακέτου από τη Νέα Δημοκρατία. Αναφέρεται ρητώς και ονομαστικώς. Να δούμε τι θα κάνει κι ο Κυριάκος, τι σούπα γράμμα θα γράψει.
Όλα όσα υποτίθεται θα ήταν έτοιμα το τέλος του 2015, έχουν μπει πια ως μασημένη τροφή. Βου και α, βα. Με ρητές προβλέψεις αναφορών (κατά κανόνα μηνιαίων), με ενδιάμεσους ποσοτικούς στόχους, με δείκτες απόδοσης. Διάβαζα και θυμόμουν τον Σκανδαλίδη. Ο ταβλαδώρος ποιητής και σοσιαλδημοκράτης, ως μνημονιακός υπουργός την εποχή του πρώτου μνημονίου είχε κάνει τη δήλωση: "οι τροϊκανοί να ενημερώνονται, αλλά όχι και να τους έχω μπάστακα στην πόρτα του γραφείου μου". Ούτε για κατούρημα πια μόνος του ο όποιος υπουργός!
Εντυπωσιακά θετική η υποχρέωση για μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου μέχρι το καλοκαίρι 2019. Καθαρή και η στάση ενιαίας αντιμετώπισης των πιστοποιημένων και μη ληξιπρόθεσμων. Εντυπωσιακά θετική και η υποχρέωση για μη αύξησή τους.
Είναι πιθανόν να κλάψουν μανούλες με τις υποχρεώσεις που αναθέτει στην ΤτΕ σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια μη συστημικών και συνεταιριστικών τραπεζών. Σύντομα θα έχουμε και τον οδικό χάρτη (όχι χρονικά αλλά ως milestones) για τη σταδιακή άρση των capital controls.
Κατά τα άλλα, μέχρι τον Αύγουστο 2018 το μνημόνιο. Ούτε λέξη για τις αγορές και την έξοδό μας. Επικεφαλίδες κεφαλαίων που θα συμπληρωθούν τα σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους και τη χρηματοδότηση του μνημονίου. Υπάρχει ένας σωρός λεπτομέρειες με αντιφατικούς στόχους, κάποιους ανέφικτους. Υποθέτω θα διορθωθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Είναι προφανές πως ακολουθεί άλλο πανηγύρι με άλλη διαπραγμάτευση και άλλο μνημόνιο μετά τον Αύγουστο 2018.
Με τις υγείες μας!

Όσο για τη στήριξη από τη ΝΔ ως "κυβέρνηση εν αναμονή", γνώμη μου είναι πως μπορεί κάποιοι να γουστάρουν να αυτοκτονήσουν - ας πηδήξουν από κάποιο παράθυρο. Από τους ευρωπαϊστές η κοινωνία αναμένει να δείξουν δρόμους, όχι να παίζουν με τις εσωκομματικές ισορροπίες. Εάν οι εταίροι θέλουν τη συναίνεση στα μέτρα από την Ελλάδα, ας την απαιτήσουν από την ελληνική κυβέρνηση. Είναι ευθύνη του πρωθυπουργού να συνδιαλλαγεί με το πολιτικό προσωπικό, να κάνει ανοίγματα και παραχωρήσεις, να πείσει και να πεισθεί, ώστε να επιτευχθεί η περιπόθητη συναίνεση. Η αντιπολίτευση δεν μπορεί να αναλάβει ευθύνες απέναντι στην κοινωνία που δεν της ανήκουν και δεν εισακούσθηκε ποτέ η άποψή της. Πολύ ευχαρίστως να μετάσχει στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων για το μνημόνιο της επόμενης μέρας. Ακόμη πιο καθαρή λύση θα είναι η προκήρυξη εκλογών άμεσα. Ακόμη και πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Τόσο πλεόνασμα έχουμε, έχει μαζέψει τα λεφτά ο Αλέξης για να καμώνεται πως διαπραγματεύεται μέχρι να βγει ο Σουλτς!

Κείμενο απο τον Γιώργο Προκοπάκη και την σελίδα του στο fb.

1 σχόλιο:

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Εγώ ακούω την κυβέρνηση μας. ..Έχει πει συμφωνία την Κυριακή. .Τώρα λένε μέχρι μέσα εβδομάδας. Καλή εργατική πρωτομαγιά. ..αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όλους. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη (ποιος τον χαι...ει τον επιχειρηματια ).