Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με μουσική


TΡΕΙΣ ΥΠΟΠΤΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ 
ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ 2015 !


Υπάρχει πιθανότητα να ποντάρει η κυβέρνηση σε άλλο χαρτί από εκείνο της αξιολόγησης; Η κοινή λογική λέει «όχι». Αλλά έχει αποδειχτεί ότι η κυβέρνηση με την κοινή λογική έχει πάρει διαζύγιο, αν ήταν ποτέ παντρεμένοι. Αυτή τη στιγμή συμβαίνουν στην πολιτική της κυβέρνησης τρία γεγονότα που είναι πανομοιότυπα με του α’ εξάμηνου του 2015, που οδήγησε στο δημοψήφισμα. Συμπτώσεις;

Το πρώτο είναι η συγκέντρωση υπερβολικού όγκου χρήματος στο δημόσιο ταμείο σε βάρος των υποχρεώσεων απέναντι στους ιδιώτες όπου το δημόσιο τα χρωστάει. Θυμίζω ότι το α’ εξάμηνο του 2015 η κυβέρνηση είχε «δανειστεί» τα αποθεματικά σχεδόν όλων των ταμείων για να μπορεί να αποπληρώνει τα αναγκαία στο ΔΝΤ και να τραβάει σε μάκρος τη διαπραγμάτευση, με τα γνωστά αποτελέσματα!

Η κυβέρνηση σωρεύει λεφτά, τα οποία εμφανώς δεν της χρειάζονται. Αντιθέτως, ρίχνουν πίσω την ανάπτυξη, μπλοκάροντας τη δραστηριότητα της ιδιωτικής οικονομίας, της παραγωγής, των εξαγωγών.

Πόσα είναι αυτά τα χρήματα; Αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό του Γενικού Λογιστηρίου και της Τράπεζας της Ελλάδος! Το βέβαιο είναι ότι με το πλεόνασμα που ανακοίνωσε για το α’ δίμηνο, στα ταμεία θα βρίσκονται σύντομα συγκεντρωμένα περίπου 4 δις ευρώ από τα ανακοινώσιμα. Τα οποία, όπως και το 2015 θα λείπουν από την πραγματική οικονομία.

Οι μεγάλες ανάγκες του κράτους έναντι χρεών είναι το καλοκαίρι οπότε και πρέπει να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές 7,1 δις ευρώ προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ  και προς ένα ομόλογο. Και μετά το Φθινόπωρο που πρέπει να αποπληρωθούν δόσεις άλλων 6 δις. Μέχρι τον Ιούλιο οι υποχρεώσεις είναι ύψους 1,5 δις προς την ΕΚΤ.

Όλο αυτό το σκηνικό μαρτυράει πολιτική κωλυσιεργίας και απώθησης των διαπραγματεύσεων στο βάθος του χρόνου, χωρίς να αποκλείει και την πιθανότητα «ηρωισμών».

Ένας Αμερικανός Βαρουφάκης!

Το δεύτερο γεγονός- σύμπτωση είναι η πρόσληψη από τον υπουργό Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου του διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Levy των ΗΠΑ Γιαν Κρέγκελ, που επιχειρηματολογεί ότι «το ευρώ εγκλωβίζει τη χώρα» και ότι «όσο η Ελλάδα ακολουθεί το ευρώ δεν μπορεί να πάει σε ανάπτυξη».

Την πρόσληψη υπερασπίστηκε ο υπουργός και η κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι σε μια ρευστή κατάσταση της διεθνούς οικονομικής σκηνής είναι χρήσιμο να λαμβάνει κανείς υπ όψιν του ποικίλες γνώμες από διαφορετικές σχολές και απόψεις. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η κυβέρνηση απέπεμψε τον Έλληνα Βαρουφάκη και προσέλαβε τον Αμερικανό!

Σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» το 2013 ο Γιαν Κρέγκελ είχε πει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν η Ελλάδα αποφασίσει να μην εξυπηρετήσει άλλο το χρέος της, γιατί το χρέος έχει περάσει από τα ιδιωτικά χέρια στον επίσημο τομέα (στα κράτη) και επομένως «ούτε η ΕΚΤ ούτε το ΔΝΤ θα καταρρεύσουν. Κανείς δεν θα μπει σε συστημικές δυσκολίες. Πρέπει να διασφαλίσουμε έτσι το ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης, όπως έκαναν στην Αργεντινή»!

Στην ίδια συνέντευξη ο κ Κρέγκελ επέμεινε ότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσεις να λες ναι στην τρόικα και να βάλεις τα όριά σου. Να πεις «ως εδώ».

Το τρίτο γεγονός- σύμπτωση είναι η καθυστέρηση της ίδιας της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αξιολόγηση, χρησιμοποιώντας αστείες δικαιολογίες. Σαν εκείνη ότι φταίει η δήθεν διαφωνία του ΔΝΤ με την ΕΕ, στην οποία αποδείχθηκε ανίκανος να απαντήσει καίρια και ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ Κικίλιας, όταν το επιχείρημα τέθηκε από τον εκπρόσωπο της κυβέρνηση κ Τζανακόπουλο μόλις προχτές!

Η κυβέρνηση θέλει να ξεχνάει, και η αντιπολίτευση δεν κάνει τον κόπο να της θυμίζει διαρκώς, ότι η ίδια έχει παραδεχτεί τον Δεκέμβριο πως έχει προχωρήσει μόνο το ένα τρίτο από τα συμφωνημένα και εκεί βρισκόταν το αγκάθι των διαπραγματεύσεων!

Σ αυτό το σημείο είναι ακόμα οι συνομιλίες με την τρόικα! Τι διαπραγματεύεται η κυβέρνηση; Στα φανερά προσπαθεί να κερδίσει μια παραχώρηση για να έχει να πουλήσει στους πολίτες ένα παραμύθι νίκης μέσα στην καταστροφή που έχουν τα μέτρα, για τα οποία έχει προφορικά συμφωνήσει! Και θυμίζω ότι η τρόικα επέστρεψε στην Αθήνα μόνο αφού υποσχέθηκε ο κ Τσακαλώτος ότι «θα είναι καλό παιδί»!

Η κυβέρνηση, όμως, εξακολουθεί και πετάει τη μπάλα όλο και πιο μακριά χωρίς να κερδίζει και τίποτε ουσιαστικό στα εργασιακά, στα συνταξιοδοτικά, στα φορολογικά, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην ενέργεια και στα υπόλοιπα θέματα που είναι ανοιχτά στο τραπέζι.

Αντιθέτως, ζημιώνει τη χώρα μειώνοντας τις καταθέσεις, μειώνοντας την κεφαλαιακή επάρκεια των ιδιωτών, αυξάνοντας την ανεργία, αυξάνοντας την ύφεση, μειώνοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στο μέλλον και των δανειστών στον κάθε θεσμικό κυβερνήτη της χώρας. Γκρεμίζοντας τις αξίες των ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών στο χρηματιστήριο και αυξάνοντας τις απολύσεις, σε ένα καθεστώς αστάθειας όπου η αυθαιρεσία και η ανομία κυριαρχούν.

Μοιάζει σαν κανείς εκεί μέσα να μην έχει τη στοιχειώδη συνείδηση ότι όσο πιο πολύ καθυστερείς τόσο τα δεινά της πραγματικής οικονομίας μετατρέπονται σε χασούρα δισεκατομμυρίων, την οποία, όπως και το 2015 θα πληρώσει ο λαός με νέο μνημόνιο.

Από την πίσω πόρτα

Είναι πέρα από σαφές ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται δήθεν στα φανερά, ενώ από την πίσω πόρτα φροντίζει ώστε η διαπραγμάτευση να υπονομεύεται. Επειδή, όπως και το 2015, αντί να σοβαρευτεί και να αποφασίσει να ασκήσει ΜΙΑ πολιτική, προσπαθεί να ισορροπήσει σε δυο βάρκες μέσα σε τρικυμία!

Και η ΜΙΑ πολιτική είναι: Είτε ότι αποφασίζεις να πεις στους δανειστές «ως εδώ» με ό,τι αυτό συνεπάγεται και να έχεις το θάρρος να διαχειριστείς αυτό που συνεπάγεται αν θέλεις να είσαι συνεπής μ αυτά που λες ότι πιστεύεις. Γιατί δεν μπορεί κανείς να πιστεύει άλλα στη θεωρία και να κάνει τα αντίθετα στην πράξη. Απατεώνες είσαστε; Είτε να πας σπιτάκι σου, ομολογώντας ότι αυτά που πιστεύεις κι αυτά που είσαι υποχρεωμένος να κάνεις δεν συμβιβάζονται. Είτε να αλλάξεις πολιτική και να ακολουθήσεις τη γραμμή που τρέχει το σύστημα, διαπραγματευόμενος πάνω σ αυτή τη γραμμή, χωρίς καραγκιοζιλίκια και δήθεν λαϊκό πόνο.

Αλλά, εδώ είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει ποντάρει τα λεφτά του ελληνικού λαού σε άλλα χαρτιά, όπως και το 2015!

Προσπαθεί «να αντέξει» μέχρι τις γερμανικές εκλογές το Φθινόπωρο, με την ελπίδα ότι μια νίκη του Σούλτς θα ελαφρύνει τις απαιτήσεις των Γερμανών από την Ελλάδα. Μόνο που, ακόμα κι αν κερδίσει ο Σούλτς, θα χρειαστεί 6 μήνες για να κυβερνήσει και η Ελλάδα δεν αντέχει οικονομικά άλλο τόσο διάστημα αναμονής.

Προσπαθεί να εκμαιεύσει μια σειρά από θεατρικού παρά ουσιαστικού περιεχομένου ελαφρύνσεις σε περιορισμένες ομάδες πληθυσμού για να έχει να πουλήσει κάτι στους πολλούς  που πρόκειται να σφαγιάσει άγρια με τα μέτρα. Μόνο που αυτά που επιδιώκει να πάρει είναι περισσότερο σε επίπεδο μη κυβερνητικής οργάνωσης για λίγους παρά κυβέρνησης όλων των πολιτών! 

Προσπαθεί να καλλιεργήσει ένα κλίμα σύγκρουσης με «τον βασανιστή της χώρας κακό Γερμανό» και το «κακό ΔΝΤ» για να αντιπαρατεθεί μαζί τους σ ένα ακόμα δημοψήφισμα, αν δεν της βγουν τα κουκιά, πουλώντας «ως εδώ» αντίσταση όπως πρεσβεύουν οι κύριοι Παπαδημητρίου και Κρέγκελ. Μόνο που ο λαός δεν ξαναρίχνει την ψήφο του σε στημένη διπρόσωπη κάλπη. Η ιστορία επαναλαμβάνεται συχνά μόνο ως φάρσα…

Το μόνο βέβαιο, λοιπόν, είναι ότι έτσι κι αλλιώς κι αυτό το παιχνίδι θα το πληρώσουν οι πολίτες πολύ ακριβότερα απ όσο φαντάζονται. Επειδή δεν γίνεται γι’ αυτούς. Γίνεται για την επιβίωση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι οποίοι είναι το πρόβλημα.


Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης

www.liberal.gr

21 σχόλια:

mixalis mixalios είπε...

Εξαιρετικό άρθρο από έναν πρώην Συριζαίο. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον έκανε να γίνει Λαφαζανικός-Κωνσταντοπουλικός αλλά ρεαλιστής. Για αυτό και γράφει στο liberal...
Και βέβαια τα ίδια Παντελάκη τα ίδια Παντελή μου...

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1525297/politikes-apanthseis-sta-adiexoda-psahnei-h-kyvern.html

Πάντως το σημερινό άρθρο ταιριάζει γάντι με αυτό που έχω ξαναναφέρει νομίζω, όπου συγγενικό μου πρόσωπο που ψήφιζε παραδοσιακά εξωκοινοβουλευτικά αριστερά κόμματα τύπου Ν.ΑΡ. μετά την εδώ και 10ετία μετακίνηση του στο εξωτερικό (Λουξεμβούργο είναι αυτό) σκέφτεται να έρθει στις επόμενες εκλογές για να ψηφίσει Κούλη...

mixalis mixalios είπε...

Για να θυμηθούμε ποιος είναι και τι έγραψε ο "καιρός". Και ΔΗΜΟΣΙΑ συγγνώμη δεν έχουν πει πολλοί μέχρι τώρα....

mixalis mixalios είπε...

Ουπς...να και το link

http://www.iefimerida.gr/news/214392/o-kairos-tis-eleytherotypias-zitaei-sygnomi-poy-stirixe-syriza

mixalis mixalios είπε...

Α και τι θα γίνει με τα frigo μου?

mixalis mixalios είπε...

3,5% ο ΟΠΑΠ, να δούμε βέβαια και αν τα έδωσε όλα.Ξέρεις κάτι Hippy?

http://www.liberal.gr/arthro/123693/oikonomia/epicheiriseis/opap-kerdise-to-stoichima-tis-ekdosis-5etous-omologou-.html

giaxy είπε...

Καλημέρα. Μια ερώτηση μονο. Μήπως ο συριζα με τη διαπραγματευση τελικά αυτα που θα κερδίσει στο τέλος θα ειναι θετικά για την οικονομία και φυσικα για τις μετοχες;

mixalis mixalios είπε...

Mόνο QE θα δώσει πρόσκαιρη ανάσα Gixi αλλά ισχύει αυτό που έχει πει ο Χουλιαρακης! Καλύτερα τώρα συμφωνία παρά καλύτερη αργότερα. Ακόμα και στο ΧΑΑ! Δες π.χ. Eurobank. Πριν λίγους μήνες είχε 0,75 ! Σήμερα είναι 20 ποντακια χαμηλότερα! Ε με QE θα ξαναπάει κάπου εκεί, άντε λίγο πιο πάνω! Αλλά η οικονομία πάει και κάθε μέρα χαμηλότερα...

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

Καλημέρα,
Ενδιαφερον άρθρο και εξαιρετικη μουσικη επιλογη Μιχάλη!
Οσο εμείς ασχολούμαστε με αυτά ->Αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από την Standard & Poor’s http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500134646
Ενώ είχαμε άλμα 1,6 δισ. στα χρέη προς το Δημόσιο μόνο τον Ιανουάριο ->http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500134506 , αύξηση της ανεργίας: Στο 23,6% το δ' τρίμηνο του 2016 ->http://www.kathimerini.gr/900774/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/ay3hsh-ths-anergias-sto-236-to-d-trimhno-toy-2016 και φυσικά τη Νουί για τράπεζες: Κάπως απογοητευτικό το α' δίμηνο του έτους ->http://www.skai.gr/news/finance/article/341545/noui-gia-trapezes-ston-skai-kapos-apogoiteutiko-to-a-dimino-tou-etous/#ixzz4bfnmAstD
Και τωρα μένει να δουμε τι θα γινει στις 7/4.
Καλο ΣΚ σε όλους και ολες.




JimMarkus είπε...

Η σημερινή μετοχή ΔΕΗ δίνει μία νέα ΔΕΗ(λιανική, παραγωγή) και 1 ενεργειακή συμμετοχών (ΑΔΜΗΕ) δώρο. Οι Κινέζοι αγοράζουν την μία αντίστοιχη "ενεργειακή συμμετοχών" στο 24% δηλαδή προς 2,93€ και η μετοχή της ΔΕΗ δηλαδή 1 ενεργειακή συμμετοχών και μία ΔΕΗ (παραγωγή και λιανική) σήμερα πουλιέται προς 2,72€.
Επίσης το ταμείο της νέας ΔΕΗ θα αποκτήσει και 320 ζεστά εκατομμύρια συν κάποιες σημαντικές διαγραφές χρεών προς το δημόσιο (δεν θυμάμαι το ύψος της λογιστικής αποτίμησης) ανταλλάσοντάς τες με το 25% του ΑΔΜΗΕ.
Κάνω κάποιο λάθος;

JimMarkus είπε...

*μέσω του 24% δηλαδή...

paolostar είπε...

Ωραίος ο Michel jarre.
Ο ζαμζαρ που λέγαμε και οι παλιότεροι.......

Lorac είπε...

TΡΕΙΣ ΥΠΟΠΤΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ
ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ 2015 !

Καλά ήταν το 2015. αμέσως μετά το '14. Τώρα είναι χειρότερα γιατί είμαστε μετά το '15 και το '16!!

https://www.youtube.com/watch?v=QJhVM930YXY

mixalis mixalios είπε...

Ας κάνουμε όλοι υπομονή. Του χρόνου τελειώνουν τα μνημόνια...

hippy είπε...

Καλησπέρα

φίλε Μ&Μ δεν ξέρω τίποτα περισσότερο από ότι γράφτηκε. Επειδή όμως το 30% της έκδοσης (60 εκ) απευθύνεται στους (πτωχούς) μαριδαίους πιθανολογώ πως θα πάρουμε περισσότερα απ΄το ποσοστό της κάλυψης (περί τα 60-65% των αιτηθέντων αντί του 200/421 = 47,5%)

michele είπε...

Kαλησπερα σε ολους ! Και ωραια εντυπωσιακη γυναικα ο JmJarre την Σαρλοτ Ραμπλιγκ αν θυμαμαι καλα

michele είπε...

Πραγματι ο "καιρος" της Ελευθεροτυπιας,υπηρξε υποψηφιος βουλευτης του 2012. Παραμενει αριστερος φυσικα ,αλλα αρθογραφει συχνα με ορθολογικη σκεψη.
Ενα παραδειγμα ηταν αυτο σημερα που εβαλα.

SCALPER είπε...

FRIGO...ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΔΙΑΚΕΙΑς....ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΝΕΙ Ο m.m....ΚΑΛΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ 0.90 - 0,10......

Mpampis.M είπε...

Γεια σου Πασχαλη και απο εδώ.Το παλεύεις ακόμα με την Frigo...εχεις τεράστια υπομονη.

Lorac είπε...

Φίλε Jim να ξέρεις πάντως ότι οι έσω της ΔΕΗ θέλουν να ακυρώσουν αυτό το σχέδιο γιατί ζημιώνει τη "μαμά". Πάντως αν γίνει ως έχει ταυτόχρονα με τα κέρδη απο των νεοαδμηε θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι θα προχωρήσει και το σχέδιο πώλησης μονάδων. Γιατί το κράτος θα ελέγχει το 51% του δικτύου διανομής και θα αφήσει την πρωτογενή παραγωγή και σε άλλους παίκτες. Θυμίζω η δεη παράγει κάπου 53% και πουλάει στο 89%. Οπότε μια μικρή δεη θα καλύπτει τα κοινωνικά τιμολόγια και τα κρατικά μένοντας με ένα μικρό ποσοστό καλών πελατών.

Το σχέδιο του πακέτου πελατών ήταν το πιό λογικό μέσα στην παράνοια, αλλά φαίνεται να συναντάει εμπόδια απο κο-νομέ και άλλα κοράκια.

JimMarkus είπε...

Από ότι φαίνεται πάντως προχωράει ως έχει. Οι πωλήσεις μονάδων και πελατολογίου θα αφοράνε την μετοχή της ΔΕΗ, όχι πλέον της ενεργειακής συμμετοχών. Βέβαια πάλι θα βάλει λεφτά στο ταμείο που θα πάνε μάλλον σε εθελούσιες αποχωρήσεις και εκσυγχρονισμό μονάδων για μείωση λειτουργικού κόστους και κερδοφορία.

SCALPER είπε...

MPAMPIS....ΕΧΩ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΣΤΟ 0,15....ΑΠΛΑ ΤΟ ΄ΛΕΩ ΓΙΑ ΤΟΝ MIXALI ΠΑΡΑΠΑΝΩ

ΕΓΩ ΜΟΝΟ ΧΑΚΟΡ ΠΙΑ