Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με μουσική


H ΔΥΣΗ ΕΧΕΙ ΝΕΥΡΑ..
του
Τάκη Θεοδωρόπουλου


Ο φίλος Νίκος Μαραντζίδης είπε ότι «με ζηλεύει για τη σταθερότητα της δυτικοφιλίας» μου. Εννοώντας προφανώς ότι πολύ θα ήθελε κι αυτός να έχει έναν τόσο σταθερό οδηγό πλεύσης στη σκέψη του σ’ έναν κόσμο τόσο ρευστό όσο ο δικός μας. Αυτά στη διάρκεια της συζήτησης την Τρίτη το βράδυ στο βιβλιοπωλείο Public της Θεσσαλονίκης με αφορμή το τελευταίο μου βιβλίο, «Στη χώρα του περίπου». Στα ελληνικά, βέβαια, όταν η «φιλία» μπαίνει ως δεύτερο συνθετικό και ακολουθεί τον αποδέκτη της παραπέμπει σε κάτι σαν ασθένεια ή διαστροφή. Λέμε «παιδόφιλος» ή «παιδεραστής». Ο «ζωόφιλος» διαφέρει από τον «φιλόζωο». Οπως λέμε «φιλοκαλλία» ή «φιλέλληνας» και όχι «ελληνόφιλος». Θα μου πείτε όμως πως η χρήση τείνει να εξαλείψει αυτές τις σημασιολογικές διαφορές. Υπάρχει δε και η αισθητική, αυτή που λείπει από όσους μιλούν και γράφουν με τη γραμματική ανά χείρας. Ενώ το «φιλοδυτικός» ακούγεται μια χαρά, ο «φιλοδυτικισμός» είναι μάλλον μια λέξη άκομψη.

Οντως όμως στη σημερινή της χρήση η «δυτικοφιλία» μοιάζει με ασθένεια – και δεν εννοώ πως έτσι την αντιλαμβάνεται ο Μαραντζίδης. Ειδικά αν είσαι Ελληνας, ειδικότερα δε αν συγκαταλέγεσαι στη μεγάλη εκείνη κατηγορία των Ελλήνων που θεωρούν πως όλα τα δεινά σου προέρχονται από τη Δύση. Ηδη από την εποχή του βασιλιά Οθωνα. Οταν λέμε «Δύση» τι εννοούμε; Εννοούμε τον Τραμπ; Μήπως την Ευρώπη της γερμανικής οικονομικής ηγεμονίας; Μήπως τη Δύση που τα έφερε άνω-κάτω στη Μέση Ανατολή και τώρα δεν ξέρει τι να κάνει με τους εξαθλιωμένους πληθυσμούς που περνούν τα σύνορά της; Και ο Χίτλερ παιδί του Δυτικού Πολιτισμού δεν ήταν; Και ποια είναι η πνευματική παραγωγή της Δύσης τα τελευταία πενήντα χρόνια; Ή μήπως εννοώ τη Δύση που θεωρεί τον Γιαν Φαμπρ διάδοχο του Λεονάρντο;

Εχω γράψει επανειλημμένως ότι δεν πιστεύω πως οι πολιτισμοί είναι ισότιμοι. Προς τέρψιν των σχολιαστών μου, που αρέσκονται να διαγιγνώσκουν «ρατσισμό» ή «ισλαμοφοβία» και διάφορες άλλες μολυσματικές ασθένειες οι οποίες εντοπίζονται στο μικροβιολογικό εργαστήριο της πολιτικής ορθότητας, της σύγχρονης εκδοχής της παλιάς καλής πουριτανικής ηθικολογίας. Θα το επαναλάβω. Θεωρώ ότι η υπεροχή του Δυτικού Πολιτισμού δεν οφείλεται τόσο στα τεχνολογικά επιτεύγματα, όσο στο γεγονός ότι είναι ο πρώτος πολιτισμός που αναγνώρισε, και αναγνωρίζει ακόμη, ότι υπάρχουν και άλλοι πολιτισμοί εκτός της επικρατείας του. Δεν ξέρω μουσουλμάνο να αποκαλεί κάποιον «ρατσιστή» ή «δυτικόφοβο» επειδή καταφέρεται κατά της Δύσης. Είναι επίσης και ο πρώτος πολιτισμός που έδωσε το δικαίωμα στους πολίτες του να τον αμφισβητήσουν.

Η μεγάλη Δύση, όπως και η μικρή Ελλάς, κινδυνεύουν να πάνε από νευρικό κλονισμό. Οι δημοκρατίες έχουν τα νεύρα τους, από τον Τραμπ και τη Λεπέν ώς τον Τσίπρα και τον Γκρίλο. Εχει τα εργαλεία η Δύση να αντιμετωπίσει τον νευρικό της κλονισμό για να μην καταρρεύσει χαπακωμένη; Θα φανεί. Πάντως, μία από τις κατακτήσεις της Δύσης, από την κλασική αρχαιότητα ήδη, είναι ότι έμαθε να μην ταυτίζει την υπόστασή της με τις εκάστοτε συγκυρίες και τους εκφραστές τους.


Η πολιτισμική απαισιοδοξία είναι συμπαθής γιατί αποπνέει ρομαντισμό και βάθος ψυχής. Δεν βοηθάει τη σκέψη και τη σταθερότητα του χαρακτήρα. Αγαθά εν ανεπαρκεία στον κόσμο μας. Θα επανέλθω.

www.kathimerini.gr 

15 σχόλια:

μπαρμπαλιας είπε...

τελικα μεταλαχτηκα και παρακολουθω το μπλοκέ μας στη σκια του...
απολαυση...

για το φιλο μου τον Αρταξί με πολλες κλμ...
το συστημα γενικα με τη φτωχεια -πνευματικη και τσεπικη-που περναμε,θεοποιησε τον κουρακι,με ιανους κλπ χαμπερια .
δλδ αν ζουσε πχ -λεω - ο Ακις
Πανου και μπουκαρε την ωρα που διαβαζαν τις πιπες του κωλου και τους ελεγε
"Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα
η ώρα που γεννιέται η ζωή
η ώρα που ταιριάζει η αναπνοή σου
μαζί με την δική μου αναπνοή
Κι αν είναι η αρχή στην κατηφόρα
η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα"
τι θα λεγανε οι ψευτοκουλτουρέ γλυφτες;

σκεφτομαι,στην περιπτωση που καουμε -και πρεπει-για να ξαναγεννηθουμε...θα την πληρωσει παλι η ποπολαρια και οχι οι κουρακηδες που πανε βολτα εις παρισιους για να απολαυσουν το μουνι επι πινακος.

mixalis mixalios είπε...

Αλλη μια συγκλονιστική είδηση....Καλημέρα σε όλους

http://www.kathimerini.gr/894617/article/epikairothta/politikh/oxi-apo-karanika-se--akyrwsh-pleisthriasmoy

mixalis mixalios είπε...

http://www.kathimerini.gr/894814/article/oikonomia/epixeirhseis/ay3hsan-toys-mis8oys-toys-stis-20000-eyrw-ton-mhna-ston-admhe

Για αυτό πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί να ξεμπερδεύουμε με όλα τα λαμόγια...

mixalis mixalios είπε...

Περιχαρής η παρουσιάστρια ειδήσεων στην ΕΡΤ όπου πρώτο θέμα ήταν αυτό

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1515213/asoka-monti-to-dnt-na-diagrapsei-ta-hreh-ths-ellad.html

Ακόμα πιο περιχαρής για την συναντίληψη όπως είπε Μέρκελ Τσίπρα και Γιουνκερ για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Και κατέληξε πως ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι χρειάζεται για να κλείσει η αξιολόγηση κάτι που επιθυμεί και η Επιτροπή.

Νομίζω ότι όλα πάνε καλά και δεν το είχα πάρει χαμπάρι.

ArTaXiA είπε...

Τελικώς Mic, o ανηψιός σου δεν ξεκίνησε για τον γύρο του κόσμου με ποδήλατο. Πήγε διακοπές και πήρε μαζί το ποδήλατό του.

mixalis mixalios είπε...

Θέλει guts Art αυτό που κάνει....και τα έχει με το παραπάνω!

michele είπε...

Καλο μεσημερι σε όλους! Χα art δίκιο, του το λέω κι εγώ στο inbox και στο skype.
Κάνει βέβαια πολύ ποδήλατο,έτσι μετακινείται. Αλλα ήδη έχει ένα 10 μηνο στην Ν.Αμερικη. Βεβαια του το είχα πει,εκεί έχει ΦΘΗΝΗ ζωη,ωραίους ανθρώπους, καλό κλίμα, όμορφα μέρη και ωραίες γκόμενες

μήπως κολλήσεις. Και μου έλεγε οχι θα κάνω το πρόγραμμά μου. Αμ δε ..

austin είπε...

Καλημερα σε όλους! Καλά κάνεις ο ανηψιος. Αν δεν τα κάνει τώρα ποτέ θα τα κάνει. Επίσης όπως και εμείς εδώ εχουν πολύ όμορφα μέρη και η ισορροπία έρχεται από το ότι είναι διαλυμμενες δημόσιονομικα και όχι μόνο χώρες.

Ερωτηση, ξέρει κανεις τι γίνεται με τα της αξιολογησης;

michele είπε...

Ενα κομματι οικονομικο που αφορα Τσακαλωτο πιστευω οτι εχει προχωρησει,μειωση αφορολογητου,προσσωπικη διαφορα κλπ.

Το πολιτικο κομματι, ομαδικες απολυσεις-ιδιωτικοποιησεις-αποφασεις για ενεργεια κλπ κολλαει

ArTaXiA είπε...

Austin σε λίγο σερβίρουμε το γλυκό.

austin είπε...

Αρα έχουμε δρόμο ακόμα.. Ευχαριστώ μιχαλη

Αντε Αρταξια γιατί μας έχει φάει η αναμονη

michele είπε...

Ριχτε μια ματιά ,εχει πλάκα ,3 μήνες κάθισε στο Εκουαδορ το μαλακιστήρι χαχα

https://awesomeride.cc/2017/02/04/weeks-38-53-e-c-u-a-d-o-r/

μπαρμπαλιας είπε...

αμ που θα καθοτανε μπαρμπαΜικε
ζηλιαρη....

και που να παει ανατολη...
θα τον χασεις σιγουρα

austin είπε...

Κάτι άκουσα ότι τα πρώτα εφκα είναι σοκαριστικα υψηλά... Ούτε να το σκέφτομαι δεν θέλω ακόμα τι παίζει να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματιες

GEORGE είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.