Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΑΒΒΑΤΟ..
με μουσική


ΣΑΡΑΠΕΝΤΕ ΓΙΑΝΝΗΔΕΣ ΕΝΟΣ ΚΟΚΚΟΡΟΥ
ΓΝΩΣΗ..
της
Ευφροσύνης Παυλακούδη 


Παρακολούθησα χτες όπως πολλοί/ες την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Παπαχελά στον ΣΚΑΙ. Διάβασα διάφορες κριτικές από παιδαριώδεις, μέχρι μετρημένες, από επικριτικότατες έως αποθεωτικές. Καταρχήν είναι θετικό ότι πυροδότησε πολιτική συζήτηση επί συγκεκριμένων θεμάτων. Κατά δεύτερον δημοσιογραφικά πέτυχε να ρίξει το μπαλάκι σε αυτούς που πλήττονται ή ενοχλούνται -ας το πούμε έτσι χάριν τύπων- από την τοποθέτηση του στο τιμόνι της αξιωματικής αντιπολίτευσης: την κυβέρνηση, τη λαϊκή δεξιά και τους κεντροαριστερούς ή για να το θέσω ωμά, τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τους Καραμανλικούς και τα ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ. Οι φιλελεύθεροι είναι από μόνοι τους ειδική κατηγορία πια και η εμμονή της κριτικής τους μόνον στα περί κράτους, καταντά εμμονική, όταν δεν περιλαμβάνει μάλιστα και άλλες παραμέτρους μια ενδεχόμενης κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής από τον κ. Μητσοτάκη.

Πιο αναλυτικά:

1) Όσον αφορά την γλώσσα του σώματος ο κ. Μητσοτάκης ήταν ήρεμος, διόλου αμήχανος, καθόλου ενοχλημένος ακόμα και σε ερωτήσεις που έχει απαντήσει πολλάκις, όπως πχ τα περί οικογενειοκρατίας, ή δύσκολες, όπως γιατί να τον εμπιστευτούν οι εταίροι εφόσον συνολικά έχει απαξιωθεί η αξιοπιστία του ελληνικού πολιτικού προσωπικού στο εξωτερικό. Δεν κατέφυγε σε πολλές χειρονομίες και ούτε χαμογελούσε διαρκώς σαν ξερόλας –δες Τσιπρα, Καμμενο ή ακόμα και Λεβέντη αντιστοίχως-, ως τάχα η συζήτηση να αφορούσε βόλτα στην εξοχή. Αυτό του προσέδιδε σοβαρότητα και επίγνωση της κρισιμότητας των στιγμών, αν όχι του ρόλου του.


2) Επί της ουσίας ο κ. Μητσοτάκης δεν άνοιξε τα χαρτιά του σε συγκεκριμένα ζητήματα (πχ. Ασφαλιστικό) ή την κοστολόγησή τους, καθώς ήταν ηλίου φαεινότερο ότι διαφορετικά θα "έκαιγε" την επικείμενη ομιλία του στην ΔΕΘ. Και ορθώς έπραξε. Δημιούργησε προσδοκίες ακόμα και στους πιο υποψιασμένους να τον ακούσουν σε λίγες μέρες, προκάλεσε το ενδιαφέρον ακόμα και σε αυτούς που είχαν ξεγράψει την οποιαδήποτε εκδοχή αλλαγής της οικονομικής πολιτικής. Δεν μίλησε, όμως, γενικά κι αόριστα θα μου επιτρέψετε. Έθεσε πλαίσια και έδωσε μια ιδέα για το πώς εκλαμβάνει τόσο την φορολογία (π.χ. η μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα επόμενα δυο χρόνια), όσο και το κοινωνικό κράτος (π.χ. το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κατόπιν κοστολόγησης) ή την δομή του Δημοσίου (π.χ. καθεστώς δόκιμου δημοσίου υπαλλήλου, χαρακτηριστική δε η δήλωση του: "εγώ δεν θέλω απλά ένα μικρό κράτος, αλλά κυρίως ένα λειτουργικό/βιώσιμο κράτος".)

Η συνέχεια εδω: http://froufrouni.blogspot.gr/2016/09/blog-post.html?spref=fb

6 σχόλια:

austin είπε...

Καλημέρα σε όλους.

-2,5% χθες ο s&p χωρίς να τεκμηριώνεται ακόμα κάπως από τα μέσα. Μαλιστα.

Χθες έφαγε τα οποία κέρδη 47 συνεδριάσεων. Μάλιστα.

Το δικό μας για 43 μέρες δεν κάνει τίποτα. Ή κυβέρνηση επίσης δεν κάνει τίποτα. Οι ξένοι δεν μας δίνουν τιποτα. Ο Fitch ενώ όλοι σχεδόν έλεγαν ότι θα μας αναβαθμίσει, δεν μας έδωσε τίποτα.

Αν σε ολο αυτο το τιποτα, με μπόλικο χωσε στο Αμέρικα, περιμένει κάτι το αξιόλογο εδώ...νομίζω πλανάται και θέλει να πειστεί για να είναι μέσα στην αγορά, λες και τον αναγκάζει κάποιος να είναι. Να περάσει και ο Σεπτέμβριος και βλέπουμε.

Froufrouni είπε...

Καλησπέρα σε όλους κι όλες!
Ευχαριστώ πολύ Μιχαλη για την αναδημοσιευση του κειμένου μου :).
Ας περάσει ο Σεπτεμβριος κι ο Οκτωβριος για να δούμε πού θα κάτσει η μπίλια.
Καλό ΣΚ απο Ιωαννινα όπου εχω έρθει για δεκαήμερο.

hippy είπε...

Ο/Η austin είπε...

Να περάσει και ο Σεπτέμβριος και βλέπουμε.


Μη σου πω κι ο Οκτώβρης της διαπραγμάτευσης της υποδόσης των 2,8 δις κι ο μισός (τουλάχιστον) Νοεμβρης να δούμε την μετεκλογική κίνηση στις ΗΠΑ. Πολύ περισσότερο που πολλά καλά χαρτιά ΔΕΝ έχουν κάνει σημαντική διόρθωση από τα υψηλά έτους για να ρισκάρουμε "πρόωρη" είσοδο (ΕΛΛ, ΕΥΑΠΣ, ΑΡΑΙΓ, ΜΟΗ, ΛΑΜΔΑ, ΟΠΑΠ, ΕΕΕ, ΤΙΤΑΝ, ΦΟΛΙ, ΤΕΝΕΡΓ, εταιρίες πλαστικών, μαρμάρων, εταιρίες ακίνητης περιουσίας κλπ).

Άρα?

Η ξεπέτα, της ξεπέτας, την ξεπέτα κλπ. Η οποία όμως απαιτεί 3-4 πτωτικές συνεδριάσεις και συνδρομή απ΄τους ταλαντωτές για σιγουριά (είμαστε στο σωστό στέκι).

Καλό απόγευμα

Lorac είπε...

Αlea jacta est .........15 11 15

Ευφροσύνη ο Κυριάκος βρίσκεται αυτή την στιγμή λίγο βορειότερα από τον Ρουβικώνα. Πρέπει πρώτα απ' όλα να συγκεντρώσει την σκέψη του ,να σταθμίσει τις επιλογές του να ανακαλύψει τα εσωτερικά του όρια πριν πάρει την απόφαση να κατέβει στα μαρμαρένια αλώνια περνώντας τη γέφυρα. Οφείλει πάνω απ' όλα να έχει επίγνωση των συνεπειών που θα προκύψουν από την πολιτική που θα εφαρμόσει και να καταστρώσει τα σχέδια του ,να βρει τις δικλείδες ασφαλείας για να αντιμετωπίσει αυτό που πρόκειται να σταθεί απέναντι του.
Το λιτσιασμένο συνονθύλευμα μιαρής νοοτροπίας που με κάθε μπαχαλάδικο τρόπο θα προσπαθήσει να επιβιώσει και να επικρατήσει.
Δεν είναι μόνο οι συριζοσανελ που λες. Αυτοί είναι οι πιο πρόσφατοι άμεση συνέπεια της αποτυχίας των προηγούμενων. Είναι και τα συντρόφια του της νδ , οι παλιοί καλοί πασόκοι ακόμα και κάρα-βολεμένοι κουκουέδες. Όλοι αυτοί διαφορετικής απόχρωσης γρανάζια της μεγάλης πολιτικής μηχανής της μεταπολίτευσης που έχτισε καριέρες πάνω στον ωχαδερφισμό ,την μετριότητα την διαπλοκή το βόλεμα την ισοπέδωση της πραγματικής δημοκρατίας στο βωμό του φασισμού του Παραλόγου.

ΑΝ αποφασίσει να κατέβει αυτήν την γέφυρα ΤΩΡΑ με συντεταγμένο στρατό ,να φροντίσει ο στρατός του αυτός να είναι άριστος . Αριθμητικά θα υπολείπεται ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ οπότε μοναδικό του όπλο πρέπει να είναι η ποιότητα. Μην κοιτάς τις δημοσκοπήσεις που του δίνουν μεγάλα νούμερα. Οι μισοί από αυτούς και βάλε απλά βλέπουν την κατάρρευση που έρχεται για τους τωρινούς και πιάνουν απλά θέση για το πιθανό αύριο. Δεν είναι δηλαδή δυνάμεις που θα βάλλουν πλάτη στην μάχη που θα έρθει. Γιατί τα μισά να πάει να κάνει από αυτά ,που πολύ όμορφα έχει υπονοήσει ως πολιτική κατεύθυνση , είναι 100% βέβαιο ότι θα βρει μεγάλη αντίσταση.

ΑΝ πάλι είναι και αυτός μέρος του παλιού καλού κατεστημένου και τα λόγια του πρόκειται να αποδειχτούν μεγάλα και παχιά. Τότε ας μην κατέβει τώρα και να περιμένει στην σειρά του. Ας βρει και αυτός τον μπαϊραχτάρη του και ας τρώει αμέριμνος εκεί μέχρι να τον καλέσουν να βρει τα «λεφτά που υπάρχουν» ή να «πολεμήσει την διαπλοκή» ή ακόμα και «να σχίζει στα 4 το μνημόνιο #4» . Είμαστε μαθημένοι και συνηθισμένοι από αυτά δεν θα το παρεξηγήσουμε το παιδί.

Να ξέρετε, Ευφροσύνη ,στο παγκόσμιο χώρο μας έρχονται σε χρονικό επίπεδο «ανθρώπινο» γεγονότα που θα οδηγήσουν είτε από επιλογή είτε από ανάγκη κάποια μέρα να ἀναρρίψει ένας τον κύβο έτσι ή αλλιώς.

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

Hippy oντως και ο Οκτώβρης έχει σημασία. Συμφωνώ.
Lorac αυτή ακριβώς τη συζήτηση είχα το πρωί όταν έφτασα Γιάννενα: τις δυσκολίες της επόμενης μέρας σε περίπτωση που ο Κυριάκος γίνει ΠΘ. Αλλά αυτή είναι και η πρόκληση για κάθε πολιτικό υπό μια ευρύτερη έννοια. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν εξαφανιζονται λόγω της εκλογής του. Το πτο βλήμα είναι ότι στην Ελλάδα η πολιτική διαφωνία δεν εκφράζεται παραγωγικα αλλά μάλλον ανασταλτικα. Φυσικά η πολιτική ανθρωπογραφια που αναλυεις είναι ακριβής. Αλλαν δεν νομίζω ότι ο Μητσοτάκης δεν την έχει λάβει υπόψιν. Ο εθνικολαικισμος δεν θα εξαυλωθει επειδή θα έχει αναδειχθεί ως ΠΘ. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πηδημα λοιπόν. Οι πολιτικοί είναι για να απαντούν στις προκλήσεις όχι να τις φοβούνται. Ίδωμεν.

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

Πτο βλημα=πρόβλημα
Με τσακισε το autocorrect