Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

ΚΑΘΑΡΑ  ΔΕΥΤΕΡΑ



ΓΙΑΤΙ Ο DRAGHI  ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ "ΤΥΠΩΣΕΙ"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΗΜΑ...


Του Γ. Αγγέλη
Είναι αλήθεια –και το παραδέχονται κάποια στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)– ότι ο κ. Draghi ήθελε να εκπλήξει τις αγορές ανακοινώνοντας μέτρα που σαφώς αυτές δεν περίμεναν. Και ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι η ΕΚΤ πρέπει να αποδεικνύει, όποτε αυτό είναι αναγκαίο, ότι είναι έτοιμη αλλά και μπορεί να κάνει "ό,τι και αν χρειαστεί".
Έτσι, πέρα από τις αναμενόμενες παρεμβάσεις στα επιτόκια, έριξε το βάρος της στη δημιουργία καινούργιου χρήματος και δη χρήματος που απευθύνεται αυτήν τη φορά κατευθείαν στις επιχειρήσεις: εισήγαγε την αγορά εταιρικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και αύξησε αυτό το πρόγραμμα με αγορές κατά 20 δισ. ευρώ μηνιαίως σε σχέση με το προηγούμενο (80 δισ. αγορές έναντι 60 δισ. ευρώ μέχρι τώρα). 
Αλλά έκανε και κάτι άλλο που είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί πιο αποτελεσματικό: ανακοίνωσε ένα τετραπλό πρόγραμμα δανεισμού τραπεζών τετραετούς διάρκειας (TLTROs) με την προϋπόθεση ότι τα δάνεια αυτά θα διατεθούν σε επιχειρήσεις και ιδιώτες. Και το εκπληκτικό εδώ είναι ότι για να πάρουν τα δάνεια αυτά οι τράπεζες θα πρέπει να πληρώνονται το επιτόκιο (0,4%) από την ΕΚΤ και όχι να το πληρώνουν στην ΕΚΤ. Δηλαδή ένα πρόγραμμα που θα πληρώνει επιτόκιο στις τράπεζες για να πάρουν δάνεια!
Αν όλα αυτά δεν είναι το μεγαλύτερο μεταπολεμικό "τύπωμα" χρήματος από την ΕΚΤ, τότε τι είναι;...
Όμως η αλήθεια πίσω από την κίνηση αυτή του κ. Draghi δεν είναι μόνο αυτό.
Στο Συμβούλιο της ΕΚΤ, παρά τις επιμέρους διαφορές –και υπάρχουν πραγματικά τέτοιες–, υπάρχει η συνεκτίμηση ότι τόσο η Ευρωζώνη όσο και η παγκόσμια οικονομία εισέρχονται σε μια περίοδο οικονομικής επιβράδυνσης, κάτι που ο τέως υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ Larry Summers έχει περιγράψει στο πρόσφατο παρελθόν (όχι πρώτος αυτός) σαν "χρόνια στασιμότητα".
Τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση υπάρχουν στην ΕΚΤ και θα καταγράφονται επίσης στην εαρινή έκθεση του ΔΝΤ, η οποία πρόκειται να κοινοποιηθεί τον Απρίλιο.
Τα στοιχεία αυτά δεν είναι… καλά νέα. Για κανέναν, ούτε για την Ευρωζώνη. Και η Ευρωζώνη δεν έχει σαν νόμισμα το δολάριο για να μπορεί να διαχειρισθεί προς όφελός της αυτή την κατάσταση.   
Η Ευρωζώνη ήταν έτοιμη να μπει σ’ αυτή την κατάσταση με πολλά μέτωπα ανοικτά, μεγάλες εσωτερικές ανισορροπίες, τρομερές ανισότητες στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών και την κρίση του χρέους ανοικτή σε συνθήκες που λίγο απέχουν από την παγίδα του αποπληθωρισμού. Και κυρίως την ισχυρότερη οικονομία της, τη γερμανική, να είναι εν δυνάμει η αχίλλειος πτέρνα της, καθώς είναι η οικονομία με το μεγαλύτερο πλεονασματικό εξωτερικό (της Ευρωζώνης) ισοζύγιο.
Η "ζημία", με άλλα λόγια, που έρχεται θα χτυπήσει περισσότερο τις οικονομίες με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τις εκτός Ευρωζώνης συναλλαγές. Μπροστά σ’ αυτή την οικονομικά αχαρτογράφητη κατάσταση ο πρόεδρος της ΕΚΤ, και με την ουσιαστική για τους λόγους αυτούς υποστήριξη της Bundesbank, ανεξάρτητα από τις "γκρίνιες" και την περιρρέουσα φημολογία για τις διαφορές Draghi-Weidmann, αποφάσισε να "ρίξει" με ό,τι είχε στη διάθεσή του προκειμένου να πείσει τις αγορές ότι "η ΕΚΤ είναι έτοιμη για όλα και ό,τι χρειασθεί…". 
Μένει να αποδειχθεί όμως μετά τον Απρίλιο το πόσο έπεισε τις αγορές γι’ αυτό. 
Προς το παρόν όλοι είναι ευτυχείς που το ελικόπτερο "έβρεξε" τζάμπα χρήμα.


www.capital.gr

23 σχόλια:

mixalis mixalios είπε...

Ασφαλείς πληροφορίες λένε ότι κάποιος εδώ μέσα κλείνει τα.... ποιος ξέρει...
να του ευχηθούμε λοιπόν τα καλύτερα και κυρίως υγεία και υπομονή για να μας ανέχεται...

mixalis mixalios είπε...

Α και καλή Σαρακοστη...μας χρειάζεται και λίγη αποτοξίνωση και όχι μόνο στο φαΐ...

Unknown είπε...

Καλημέρα και χρόνια σου πολλά Μιχάλη!!

Χαχαααα και καλή υπομονή κ υγεία πάνω από όλα!

Ilias D είπε...

Χρονια πολλα καλα κ με ΥΓΕΙΑ(δεν εννοω το κωλοχαρτο χαχαχα).Ευτυχως τα κλεινεις σμρ κ οχι χτες ....χιχιχι
Καλη σαρακοστη φιλοι μου.
Καλημερα Μιχαλιο.
Καλημερα Επιλλαρχε.
Καλημερα παιδες.

Ilias D είπε...

Α...ρομποτ ΔΕΝ ειμαι με τιποτα ....χαχαχαχαχαχαχα

STYLSTYL είπε...

Καλημέρα και καλή Σαρακοστή σε όλους.
Χρόνια πολλά Μιχάλη, δεν λέω ούτε εγώ πόσα κλείνεις, γιατί είμαστε συνομίληκοι.... χεχεχεχε.

μπαρμπαλιας είπε...

πριν αλεκτωρ φωνησαι τρις
και μετα τα "ωραια" εθνικιστικα αποτελεσματα στη Γερμανια...
το αρθρο της Φροσως
http://froufrouni.blogspot.gr/2016/02/blog-post.html#comment-form
επαληθευεται.

τα συνηθη χρονια πολλα κλπ κλπ ..
ειναι δεδομενα

makis είπε...

Καλημέρα σε όλους και καλή σαρακοστη. Χρόνια πολλά Μιχάλη με υγεία.

austin είπε...

Καλημέρα σε όλους. Καλή σαρακοστή!

Χρόνια πολλά Μιχάλη! Θυμάμαι καποια στιγμή που λεγατε ποσό θα είναι ο δείκτης στα γενέθλια σου. Δεν θυμαμαι βέβαια τον αριθμό που λεγατε! Χαχα.

Με υγεία, ηρεμία, ευτυχία και ότι επιθυμεις

DINOSAUR είπε...

Ποιος Μιχάλης; Ποια γενέθλια; Ποιος χαρταετός; Ποια κρίση; Ποια Στικούδη; Εύχομαι ομαλές πτήσεις είτε με άνωθεν είτε με κάτωθεν κατεύθυνση. Εύχομαι θερμά Κούλουμα με παραδοσιακά εδέσματα και οινοπνεύματα και Καλή Σαρακοστή κυρίως με πνευματική εγκράτεια.

ο dwk είπε...

..Χρόνια Πολλά Michele με υγεία !

Λευτερης είπε...

Καλή σας ημέρα, χρόνια καλά και καλή σαρακοστή.
Ας ακολουθήσουμε το πνεύμα των ημερών που έρχονται μέχρι την Λαμπρή. Κάτι διαφορετικό θα καταλάβουμε.
Μιχάλη, καλέ μου φίλε θέλω να ζήσης χρόνια καλά, δημιουργικά και να έχουν υγεία.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Καλησπερα σε ολους χρονια πολλα...Εγω τον αετο τον πεταξα...δεν βοηθαει ο αερας αλλα κατι καναμε..για τα μικρα να χαρουν ...Μιχαλη δεν σε πηρα τηλεφωνο...εμπλεξα με αδερφια σογια και πιοματα και δεν προλαβα..καλη σαρακωστη σε ολους.

Froufrouni είπε...

Καλημέρα,
Καλά Κούλουμα,
Καλή Σαρακοστή,
Σε ολους κι όλες!
Μιχάλη χρόνια πολλά, με χαμόγελα και πάντα γεματα την αγκαλιά και το πορτοφόλι σου ευχομαι! Να περάσεις υπέροχα ο,τι κι αν κανείς και πού 'σαι;! Κάνε πολλές ευχές για όλους μας σήμερα, γιατι το καραβι -aka χώρα- μπαζει νερά από παντού και δεν μας βλέπω καλά.
Όσον αφορά τις χτεσινες περιφερειακές εκλογές στη Γερμανία σε ορισμένα 'κρατίδια'παραθετω την ανάλυση της Βασιλικής Γεωργιάδου:
"Για τις χθεσινές εκλογές δεύτερης τάξης (σε 3 Länder) στη Γερμανία μπορούμε να πούμε πολλά, αλλά να συγκρατήσουμε μερικά: δεν έχασε μόνο η CDU προς τα δεξιά (AfD), αλλά και η SPD και οι Πράσινοι. Η SPD με την αμφίσημη και όχι ξεκάθαρη ρητορική της στο θέμα 'πρόσφυγες' και οι Πράσινοι με τη μη ρεαλιστική στάση τους και το φλερτ με την ριζοσπαστική αριστερά που επιχειρούν τα τελευταία χρόνια (εξαίρεση ο Κρέτσμαν στη Βάδη Βυρτεμβέργη που σε ένα προπύργιο της CDU έφερε τους Πράσινους στην πρώτη θέση). Oι απώλειες προς το AfD έχουν διακυμανσεις από κρατίδιο σε κρατίδιο, αλλά και εντός των κρατιδίων, ένδειξη των γνωρισμάτων διαμαρτυρίας (το AfD ψηφίστηκε αρκετά από εκείνους που δεν πήγαιναν προηγουμένως να ψηφίσουν) που είχε αυτή η ψήφος, η οποία είναι ακόμη μια επιλογή ρευστή, υποκείμενη στις επιδράσεις της συγκυρίας. Στους κερδισμένους των εκλογών ανήκουν και οι Φιλελεύθεροι που επανέρχονται στην κοινοβουλευτική σκηνή και που τώρα θα πρέπει να βάλουν πλάτη για τον σχηματισμό τρικομματικών κυβερνήσεων συνεργασίας που θα χρειαστεί να γίνουν σε κρατίδια για να αποκλειστεί ο Μεγάλος Συνασπισμός (θα ευνοούσε σκανδαλωδώς τη διάθεση διαμαρτυρίας στο εκλογικό σώμα) και βεβαίως τη συνεργασία με το AfD (που ήδη έχει αποκλειστεί από όλα τα κόμματα και από τη CDU). Πέρα από τον πανικό και την καταστροφολογία, το αποτέλεσμα των χθεσινών ενδιάμεσων εκλογών στη Γερμανία χρήζει αρκετών αναγνώσεων και πάντως πολλά θα εξαρτηθούν για την πορεία προς τις Bundestagswahlen το φθινόπωρο του 2017 από την έκβαση της πολιτικής Merkel για το προσφυγικό. Κάθε οπισθοχώρηση θα ευνοούσε τους ακραίους, ενώ κάθε προσπάθεια των υπολοίπων κομμάτων να χειριστούν το συγκεκριμένο διακύβευμα ως διαιρετικό (position issue), θα δικαίωνε τις ξενοφοβικές θέσεις του AfD και θα περιόριζε τη δική τους επιρροή στο εκλογικό σώμα".

Μπαρμπαλιά μου -ελπιζω να μου επιτρεπεις την οικειότητα- ευχαριστώ για το κολακευτικό σχόλιο για το κειμενο μου στο οποίο αναφερομουν στο AfD.

Επίσης Μιχάλη επειδη ξερω οτι λατρεύεις τη γλωσσα και τις διαδρομες της, το παρακάτω ως δωράκι, πώς προέκυψε η λεξη καρναβάλι:http://www.elikoncc.info/?p=1524&fb_action_ids=393733037467772&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B10150323586463827%5D&action_type_map=%5B%22og.likes%22%5D&action_ref_map=%5B%5D

Χαλαρωστε λίγο σήμερα το κατά δύναμιν κι αφήστε λιγο τον ουρανισκο να απολαύσει τα θεσπεσια εδέσματα της ημέρας :-)

Καλή Σαρακοστή και πάλι!

Nemoz είπε...

Καλησπέρα, και Χρόνια Πολλά σε όλους τους φίλους!

Μιχάλη Χρόνια Πολλά με ΥΓΕΙΑ, ό,τι άλλο επιθυμείς σου εύχομαι να το αποκτήσεις σύντομα!

spooky είπε...

Καλησπέρα σε όλους και καλή σαρακοστή.
Φίλε Μικέλε σου εύχομαι απο καρδιάς χρόνια πολλά και καλά,με υγεία και επιτυχίες!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Καλησπερα σε ολους και χρονια πολλα.Μιχαλη μας ευχομαι χιλιοχρονος και παντα τα καλυτερα just for u and all your beloved's.Καλα ητανε ξεκουραστηκαμε,καλη επιστροφη στους ταξιδιωτες.Back to school τωρα

Στέφανος Οικονόμου είπε...

Καλή Σαρακοστή σε όλους. Μιχάλη χρόνια πολλά με υγεία και οτι καλυτερο σου εύχομαι.

ΚΩΣΤΑΣ G είπε...

Πάντα ήθελα 20χρονα πιπίνια κ ένα άπιαστο αυτοκίνητο, αλλά η ευχή μου πραγματοποιήθηκε αντίστροφα: άπιαστα πιπίνια κ ένα 20χρονο αυτοκίνητο.

Χρονια πολλα...Μιχαλη..και φυσικα σε ολους σας...

Ilias D είπε...

Θεος ο Κωστας.

michele είπε...

Σας ευχαριστω θερμα για τις ευχες σας και τη φιλια σας,να ειστε παντα καλα ,να υγιαινετε ,να αγαπατε,να ειστε μαχητικοι .Καθαρο μυαλο και ψυχραιμια στο "αθλημα" που αγαπαμε.

Κερδη για την αγκαλια σας και για το πορτοφολι σας ευχομαι :))

VassilisS είπε...

Χρονια πολλα Μικε και ευτυχισμενα. καθαρη δευτερα και γενεθλια ! Ωραιος συνδιασμος

Unknown είπε...

Οι 300 μονάδες του βλαξ τώρα έγιναν...φούσκες!!

Ας τα κονομισω εγώ αρχιπαπαρα κ ότι θέλει να γίνει!

Μάλλον μπήκαμε σε ανοδική πορεία..

Αύριο αρχίζουν τα... Πάρτι!