Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

ΣΑΒΒΑΤΟ..
με πολιτική


ΠΟΙΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ
ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ...



Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου προκάλεσε τον τελευταίο μήνα ένα μαζικό sell off στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς οι χαμηλές τιμές πετρελαίου προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Κι αυτό όχι άδικα, καθώς με τις χαμηλές τιμές πιέζεται προς τα κάτω το λειτουργικό κέρδος των εταιρειών ενέργειας, κάτι που έχει ως συνέπεια την αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους.

Οι τράπεζες παγκοσμίως έχουν χρηματοδοτήσει με τεράστια ποσά τον ενεργειακό κλάδο και, μπροστά στον κίνδυνο της αύξησης των επισφαλειών τους, πιέστηκαν και οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου φέρνοντας την παγκόσμια οικονομία μπροστά στον κίνδυνο μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης, αντίστοιχης του 2008.

Υπάρχει όμως ένας κλάδος ο οποίος ωφελείται από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, κι αυτός δεν είναι άλλος από τον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών.


Όπως παρατηρούμε και στο παρακάτω γράφημα, το πρώτο τρίμηνο του 2014 τα καύσιμα αποτελούσαν το 35% του κόστους των αεροπορικών εταιρειών. Η πτώση της τιμής του πετρελαίου σίγουρα μειώνει αυτό το ποσοστό κοντά στο 25%, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους για τις αεροπορικές εταιρείες και, λογικά, χαμηλότερες τιμές εισιτηρίων.



Πηγή:http://www.slideshare.net/reyyandemir/aviation-industry-and-mro-sector-trends

Η συνεχόμενη πτώση της τιμής του πετρελαίου συνέβαλε κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην αύξηση του λειτουργικού κέρδους των αεροπορικών εταιρειών κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015 (βλ. γράφημα παρακάτω). Εκτός των αεροπορικών εταιρειών της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας, όλες οι υπόλοιπες αεροπορικές εταιρείες της υφηλίου εμφάνισαν αυξημένα EBITDA κατά 30%-40% περίπου.

Πηγή:IATA

Η μέση τιμή των καυσίμων των αεροπορικών εταιρειών για το 2015, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών, προσδιορίζεται περίπου στα $66/βαρέλι. Ενώ ο μέσος όρος της τιμής του πετρελαίου προσδιορίζεται στα $54/βαρέλι (βλέπε γράφημα παρακάτω).

Πηγή:IATA

Αυτό οδήγησε τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών να καταγράψουν τον Δεκέμβριο κέρδη 3% σε μέσα επίπεδα (βλέπε γράφημα παρακάτω) με τις προοπτικές του κλάδου να είναι θετικές για το τρέχον έτος.
Πηγή:IATA

Όπως συνάγεται από τα παραπάνω ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών ίσως να αποτελεί στην παρούσα χρονική περίοδο μία καλή επενδυτική ευκαιρία, αφού οι μετοχές του δεν φάνηκαν να δέχονται ισχυρό πλήγμα από την επίθεση στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου.


Προφανώς και η σταθεροποίηση της τιμής του πετρελαίου στα επίπεδα των $30-35/βαρέλι δημιουργεί ακόμη καλύτερες προοπτικές για τις αεροπορικές εταιρείες, οδηγώντας σε βελτίωση του περιθωρίου κέρδους τους.

www.liberal.gr

10 σχόλια:

austin είπε...

Καλημερα.
Μιχάλη, ματαιοπονουν και όσοι προσπαθούν να βάλουν μυαλό και να καταλάβει ή κοινωνία ότι είναι πολύ πολύ χειρότεροι δαυτοι.

Πραγματικά μάταια, με οποίο επιχειρημα και αν φερεις, ακόμα ο κόσμος πιστεύει ότι είναι πιο αγνοί και έχουν το ηθικό πλεονέκτημα.

Όπως λέω τελευταία: μια φορά συριζαιος, πάντα συριζαιος. Γιατί δεν είναι υποστηρικτής κόμματος, είναι ολόκληρη νοοτροπία που χρόνια έχει γαλουχηθεί ο έλληνας.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Συριζεοι; ναι καλα austin... το πασοκ ειναι..καθαρο πασοκ.αυτοι πηραν την χωρα στο λαιμο τους...τα παιδια του Ανδρεα που θαυμαζουν σαν θεο και ηταν οτι χειρότερο γνώρισε ο τόπος. Οι πρασινοφρουροι...με τα συνδικατα...με τα εφαπαξ... με της συνταξεις των 3.000 ευρω..με τις ρεμουλες...με τις απατες...με τους διορισμους...με τους κολαδες τους Σταμουλους..τους κοσκοταδες...και ολα τα λαμογια που μας κυβερνουσαν.....και τωρα βρεικαν στεγη τα ορφανα του κρατους πασοκ στον.ΣΥΡΙΖΑ.. .

μπαρμπαλιας είπε...

το video που εχουμε σημερα με το Βενιζελο στο βημα της βουλης,ενω ειναι σημαντικο ,
παει χαμενο...
ο λογος ειναι οτι απευθυνεται
σε αγραμματους που εχουν κοινοβουλευτικη μετρηση.
για να δουμε
γιατι στον λογο του εθιξε πολλα
και σοβαρα

hippy είπε...

Αυτά που τους λέγαμε στο ημίχρονο μας τα λένε (μισά) στην παράταση. Εξαιρετική αμυντική επιλογή η ΑΡΑΙΓ, στην (βέβαιη για μένα) κίνηση του ΧΑΑ προς τα 700 θ΄αποδώσει και στην επίθεση.

Το μισά που έγραψα αφορά τον κλάδο των πλαστικών που επίσης επωφελείται από την πτώση και διατήρηση χαμηλών τιμών πετρελαίου. Κι αν η εμπιστοσύνη της οικογένειας Λεμπιδάκη στην εταιρεία τους (ΠΛΑΚΡ) κρατάει δίκαια την κεφαλαιοποίηση οι άλλες παρουσιάζονται περισσότερο ή λιγότερο υποτιμημένες. ΠΛΑΘ, ΦΛΕΞΟ, ΚΑΡΤΖ διαμαντάκια πεταμένα στο καλάθι με τις χάντρες. Ο τελευταίος παίζει στα δυο ταμπλό. Πλαστικά κ τουρισμός. Win Win.

Προσωπικά τα έχω μαζί με τα ΑΣΤΑΚ στο γκρουπ καθημερινής παρακολούθησης. Στο 1/3 των "κακών" συνεδριάσεων όλο και κάποιος μικρός τρομάζει και δίνει κάτι (συνήθως ΠΛΑΘ ή ΑΡΑΙΓ). Πιθανολογώ ότι και στην ΠΛΑΚΡ οι δωρεάν μετοχές θα συνοδευτούν με μικρό ανοδικό ρεύμα.

michele είπε...

Καλημερα καλημερα. Καλα τα λεει ο ΟΠΛΑ. Δυστυχως σε κρατικιστικο επιπεδο ακολουθησε μεγαλη μεριδα και των ΝΔημοκρατων που ειχε και μερικους αντικρατιστες μεσα. Τον Βενιζελο δεν τον εχω συμπαθησει ιδιαιτερα ποτε,αδικησε τον εαυτο του πολιτικα,αλλα ειναι πραγματικα μορφωμενος ,εχει πολιτικη αποψη,την εκφραζει οσο κανεις αλλος κατανοητα και πλεον απεκτησε και την εμπειρια της διαπραγματευσης με την τροικα. Γι αυτο ειχε πει αλλωστε στον Τσιπρα τον Νοεμβριο του 2014 ,"που πας αγορι μου,θα σε μαμησουν".

michele είπε...

Ποσο χαιρομαι που μεσα στο γενικο χαμο,παλιοι συναγωνιστες σαν τον Hippy ασχολουνται με εταιρειες διαμαντια ,γνωριζοντας το αντικειμενο. Οσον αφορα τον ΚΑΡΤΖ δεν νομιζω οτι υπηρξε ποτε αλλος διαδυκτιακος χωρος που εκανε τεχνικη αναλυση γι αυτον. Αγαπημενος,μου εχει δωσει και χρηματα στο παρελθον. Καποτε οφειλω να παω στο ΝΑΝΑ beach για μα κατσω λιγες μερες.

hippy είπε...

Έχω πάντως και μια απορία με το νεολαίο φίλο Austin. Αφού πολλούς μήνες τώρα κάνεις σωστή διάγνωση για την ασχετοσύνη και τον κίνδυνο της κυβέρνησης των Συριζαίων γιατί περιορίζεσαι να τους βρίζεις και δεν τους βάζεις στην επενδυτική εξίσωση ώστε να πάρεις τα μέτρα σου?

austin είπε...

Hippy πολύ σωστά απορεις. Ή απάντηση έχει κάποια επίπεδα τεκμηρίωσης. Δεν μπορώ όλα να τα γράψω εδώ, αλλα κάποια είναι:
1) σε ένα βαθμό πήρα τα μέτρα. Όχι όμως στο τέλειο, καθαρά λόγω εμπειρίας και πειθαρχίας, όπως επίσης και τρόπο αντιμετώπισης τετοιων περίεργων (για να μην πω παρανοϊκά ηλιθιων καταστάσεων) γεγονότων. Πρώτη φορά ερχομουν σε επαφή (και έχω κάνει διάφορες δουλειές) με τέτοιο θέμα, που δεν μπορείς να βγαλεις άκρη. Σε αυτόν με την πειθαρχία εμπίπτει και ή απληστία της επόμενης μέρας όπως την λέω εγώ. Αστο σήμερα λίγο ακόμα, και αύριο την τρως.
2) ήταν ένα λάθος μου (που ακόμα δεν το έχω πάρει ως χοντρό μάθημα) που σε μια τέτοια έκρυθμη κατάσταση, ήλπιζα ότι θανεχω κάποιο όφελος και μάλιστα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Επίσης δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ, ότι θα μπορούσε στην χρονική στιγμή εκείνη και με όλα αυτά, ο Τσίπρας να κάνει δημοψήφισμα (πρώτη ουσιαστικά μεγάλη απώλεια κεφαλαίου, από το 2013 που ασχολούμαι).
3) επειδή έκαναν και κάνουνε κουμάντο οι ξένοι, και επειδή ξένοι αρκετοί είχαν λεφτά στο ΧΑΑ, δεν περίμενα να αφήσουν τους άχρηστους να κάνουν τόση ζημιά. Νόμιζα ότι τα ινία τα έχουν οι ξένοι.
4) όταν έμαθα τον Ιούνιο κάποια στιγμή ότι το ΧΑΑ έχει ένα μήνα ζωή και πρόσεχε, κατά κάποιον τρόπο αγνοησα το καμπανάκι, γιατί σκέφτηκα θα είναι μια φήμη.
Όταν από την ίδια πηγή έμαθα για κούρεμα καταθέσεων περί τις αρχές του χρόνου, προτιμούσα να έχω και σοβαρές μετοχές, παρά ρευστό. έτσι στο τελικό ξεπούλημα του Δεκεμβρίου, είχα τοποθετηθεί εκ νέου και σε κάποιες σοβαρές μετοχές όπως βίο. Βλέπεις που ΒΙΟ αυτό τον μήνα.

Τέλος και σημαντικότερο: το short το είχα και το έχω με φόβο. Ειδικά τότε που έπρεπε δεν είχα καν την εξοικείωση για να είμαι πιο ψυχρός.
Τώρα ή εκτιμηση μου είναι ότι ή αγορά και ας υπάρχουν θέματα δεν είναι για σορτ (ούτε την παρασκευή ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος ήταν) γιατί λόγω πολιτικής κατάστασης μπορεί ακόμα και οικουμενικη να ανακοινώσουν και να την φας. Μόνο αν ξέρεις κάτι με βεβαιοτητα, σορταρεις εδώ.

Αυτά και κάποια ακόμα... Ελπίζω να ακούγονται ουσιαστικοί λόγοι και όχι μόνο δικαιολογίες γιατί είχα απώλειες κεφαλαιου...

austin είπε...

Να ανακοινώσουν οικουμενική ανά πάσα στιγμή. Λόγω ότι γράφω από κινητό, υπάρχουν κάποιες παραληψεις

Unknown είπε...

Αν θέλετε να με ακούσετε...μακριά από αραιγ κ ότι έχει να κάνει με τουρισμό μέχρι να ξεκαθαρίσει το σεγκεν έξιτ.


Δες τε όγκος!

Τυχαίο δε νομίζω..την κάνουν πολλά χαρτοφυλάκια!