Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη



ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΗ ΝΔ..


Η εκλογή του νέου αρχηγού της ΝΔ δεν θα επηρεάσει, όπως είναι απολύτως προφανές και αναμενόμενο, μόνο την πορεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα συνολικά στο πολιτικό σκηνικό, εξ’ ου και το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός.

Για να υπολογιστούν οι συνέπειες της εκλογής του ενός ή του άλλου εκ των τεσσάρων υποψηφίων, πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένοι παράγοντες, οι οποίοι δεν είναι κατ’ ανάγκην αλληλένδετοι:

Η ΝΔ είναι το μεγάλο κόμμα του συντηρητικού χώρου στην Ελλάδα. Και μένει να φανεί αν θα παραμείνει μεγάλο και μετά την εκλογή του νέου αρχηγού. Η εκλογή του ενός ή του άλλου μπορεί αποδειχθεί καταλυτική.
Η ΝΔ έχει τη «στάμπα» του «καραμανλικού» κόμματος, την οποία δεν απέβαλε ούτε όταν εξελέγησαν αρχηγοί οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει ανεξαρτήτως του προσώπου που θα εκλεγεί ή αν η εκλογή κάποιου μπορεί να «απογαλακτίσει» το κόμμα από τον «καραμανλισμό» και τι θα σημαίνει αυτό.
Ποια στάση θα κρατήσει ο νέος αρχηγός απέναντι στην κυβέρνηση; Στην προεκλογική περίοδο, όλοι ύψωσαν τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, αλλά είναι προφανές ότι άλλη αντίληψη για τη «συνεννόηση» (ή και τη «συναίνεση» σε ορισμένα θέματα) έχει, για παράδειγμα, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και άλλη ο Άδωνις Γεωργιάδης. Εξίσου προφανές είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας προτιμά να έχει απέναντί του κάποιον «συνεννοήσιμο» και όχι κάποιον που θα επενδύσει στη μετωπική αντιπαράθεση, με στόχο να βελτιώσει την εικόνα και τις δημοσκοπικές επιδόσεις της ΝΔ.
Μεϊμαράκης: η συνέχεια της παράδοσης

Ο κ. Μεϊμαράκης ήταν το απόλυτο φαβορί πριν από την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας. Οι εντυπώσεις από το φιάσκο, αλλά και η αντιπαράθεσή του με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που ακολούθησε, φαίνεται ότι δυσκόλεψαν τη θέση του τουλάχιστον πολιτικά, διότι άλλες εκτιμήσεις είναι δύσκολο να γίνουν (οι δημοσκοπήσεις δεν θεωρούνται έγκυρες, διότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο εκλογικό σώμα).

Έχει τη σταθερή υποστήριξη των συντριπτικά περισσότερων «καραμανλικών» στελεχών. Ως μεγαλύτερο πλεονέκτημά του προβάλλει την ικανότητά του να κρατήσει τη ΝΔ ενωμένη, πατώντας κυρίως στην παράδοση, σε συνδυασμό με λελογισμένες κινήσεις αλλαγών. Ήταν ο αρχηγός που έδωσε αφειδώς την υποστήριξή του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το καλοκαίρι. Το τελευταίο διάστημα υψώνει τους τόνους απέναντι στον πρωθυπουργό, σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τις επικρίσεις των (εσωκομματικών) αντιπάλων του ότι «παραείναι συναινετικός». Ο ίδιος λέει «άλλο συνεννόηση και άλλο συναίνεση» και επικρίνει όσους εσωκομματικούς αντιπάλους του αρνούνται κάθε συνεννόηση με την κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας ότι ορισμένοι ήταν υπουργοί στην, ευρύτερης συνεργασίας, κυβέρνηση Παπαδήμου (το «καρφί ήταν για τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ του Απόστολου Τζιτζικώστα).

Αν εκλεγεί ο κ. Μεϊμαράκης, θεωρείται βέβαιο ότι θα υψώσει τους τόνους της αντιπολίτευσης, αλλά δεν θα αρνηθεί τη «συνεννόηση» με την κυβέρνηση σε σοβαρά θέματα, αν ικανοποιηθούν κάποιοι δικοί του όροι. Οι αντίπαλοί του τον θεωρούν ως επιλογή στασιμότητας, η οποία βολεύει τον κ. Τσίπρα. Ο ίδιος αντιτείνει ότι διασφαλίζει την ενότητα μέσα από τη συνέχεια, κάτι που δεν είναι αυτονόητο με την εκλογή τουλάχιστον ορισμένων από τους αντιπάλους του.

Τζιτζικώστας ως «νεότερος του Τσίπρα»

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ήταν μέχρι πρότινος terra incognita. Έχει σχετικά μικρή πολιτική διαδρομή και ελάχιστη εμπειρία. Η υποψηφιότητά του προβάλλεται (και) ως αντίβαρο στην κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα στην πολιτική σκηνή. Είναι ο μοναδικός που είναι μικρότερος σε ηλικία από το σημερινό πρωθυπουργό. Αν εκλεγεί αρχηγός, υπόσχεται ριζική αναδιοργάνωση του κόμματος και τερματισμό της επιρροής των «βαρονιών» και των «τζακιών», αν και ο ίδιος προέρχεται από πολιτικό τζάκι της Βόρειας Ελλάδας. Θεωρείται βέβαιο ότι θα επιλέξει από την αρχή επιθετική αντιπολίτευση, αν και την επιδίωξή του αυτή θα δυσκολέψει εν μέρει το γεγονός ότι δεν είναι βουλευτής και δεν θα μπορεί να παίρνει μέρος στις κοινοβουλευτικές μάχες.

Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν για ασάφεια στις πολιτικές του θέσεις (συνήθως είναι πολύ γενικόλογες), ο ίδιος προβάλλει ως πλεονέκτημα τη μη ενεργό συμμετοχή του στον παλιότερο και σημερινό κομματικό σύστημα. Τον υποστηρίζουν -μεμονωμένα όμως- «καραμανλικά» στελέχη κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα και ορισμένοι υπουργοί των κυβερνήσεων Σαμαρά. Ενδεχόμενη εκλογή του μπορεί να αλλάξει -αν ο ίδιος το επιχειρήσει- τους παραδοσιακούς συσχετισμούς στο κόμμα.

Μητσοτάκης: με όπλο τον «φιλελευθερισμό»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόβαλε, στην προεκλογική περίοδο, τις σαφέστερες θέσεις τόσο για το κόμμα όσο και για την οικονομική πολιτική. Ως βασικό του όπλο χρησιμοποιεί φιλελεύθερες ιδέες και προτάσεις. Eίναι «αντικρατιστής» και θεωρεί ότι η ιδιωτική οικονομία υποφέρει εξαιτίας του κράτους. Παρά τις επιθέσεις που έχει δεχτεί, επιμένει στην πολιτική των στοχευμένων απολύσεων στο Δημόσιο, που είχε εφαρμόσει ως υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά. Όπως και οι συνυποψήφιοί του, δηλώνει ότι δεν μπορεί να γίνει καμιά κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο είναι αξιοσημείωτη η διαφοροποίησή του στην αντιμετώπιση ορισμένων μεγάλων προβλημάτων, που είναι αυτήν την περίοδο στην επικαιρότητα. Για παράδειγμα, θεωρεί ότι το Ασφαλιστικό πρέπει να επιλυθεί τώρα και να μη χαθεί άλλη μια ευκαιρία. Επίσης, σε αντίθεση με την «επίσημη» γραμμή του κόμματος για το φορολογικό των αγροτών, θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις στην κατανομή των φορολογικών βαρών. Έτσι, βάσιμα μπορεί να υποστηριχθεί ότι, ως αρχηγός της ΝΔ, δεν θα αρνιόταν  κατηγορηματικά τη συναινετική αντιμετώπιση ορισμένων «καυτών» προβλημάτων. Ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί καλή σχέση με τους κυρίους Καραμανλή και Σαμαρά, γεγονός που θα τον βοηθούσε στα πρώτα βήματα μιας ενδεχόμενης αρχηγικής θητείας του.

Γεωργιάδης: είμαι δεξιός και δεν το κρύβω

Η υποψηφιότητα του Άδωνι Γεωργιάδη θα εκφράσει το καθαρόαιμο δεξιό κομμάτι της ΝΔ. Άλλωστε, ο ίδιος έχει ως μοτίβο του τη φράση «είμαι δεξιός και δεν ντρέπομαι να το λέω». Οι αντίπαλοί του λένε ότι, λόγω διαφόρων ακραίων κατά καιρούς θέσεών του, δεν μπορεί να εκφράσει όλη την Κεντροδεξιά, στην οποία απευθύνεται η ΝΔ. Εδώ υπονοείται ο κίνδυνος της διάσπασης. Ο κ. Γεωργιάδης θεωρείται «κόκκινο πανί» για τον καραμανλικό κορμό του κόμματος. Αντίθετα, είναι πολύ καλή η σχέση του με τον  κ. Σαμαρά, του οποίου υπήρξε κυβερνητικό «πρωτοπαλίκαρο». Ήταν από τους ελάχιστους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης που υπερασπιζόταν όλες τις αντιδημοφιλείς επιλογές της, γεγονός που είχε επισημανθεί θετικά και από τον Ευ. Βενιζέλο. Είναι κατηγορηματικά αντίθετος με οποιαδήποτε συνεννόηση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έτσι, ενδεχόμενη εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ θα εγκαινίαζε μια περίοδο άκρως μετωπικών συγκρούσεων με τον κ. Τσίπρα. Την έχει ήδη προαναγγείλει.


 του Γιώργου Καρελιά   www.protagon.gr

19 σχόλια:

μπαρμπαλιας είπε...

Εξομολόγηση Τσίπρα στον Paul Meison: Κάναμε σοβαρά λάθη - Χάσαμε πολύτιμο χρόνο και χρήμα στην αρχή του 2015...

αιμις εδο μαισα τα λαιγαμαι
αλα μαιροικι φυλι που τιχεα αιναι
κε χελθυ κε μπιουτι κε αρκουντος
ματσιδαις ...επιμενουν στιν απωψη οτι ι κουμπουχα του λαζου κε ωταν τιν φουμε αυτως ινε κε τεχνι και αρηστερι .

σσ αληθεια το Βαρναλη και το Ριτσο γιατι τους καπηλευεται ο τσυριζας ;
ηταν μελη του 3% ;
θυμαμαι στο διπλανο τραπεζι (στα νιατα μου) αριστερη παρεα του παλε ποτε ηρωικου συριζα-κκεσωτ που τραγουδουσε φιαγμενη "μεσ την υπογεια την ταβερνα" και την αλλη μερα εκανε σκι στον Παρνασσο.
φιλε dwk κλμ νασαι καλα ,να απολαμβανεις τα πλουτη και την υγεια σου,ολοψυχα στα λεω,
αλλα φιλε μου εχουμε ταξικη διαφορα αμετρη .εσυ εισαι ρετιρε αριστεριζον και ελογου μου ειμαι
δεξιοφρον υπογα ...
και εγω στη θεση σου θα υποστηριζα τον "ολως τυχαιως κ.προεδρε βρεθηκα στο κουμπουχοκοτερο"..
κλμ και να στα φερνει παντα δεξια ,για να απολαμβανεις τα αριστερα σου.

σσ δεν παω να τους ψηφισω ουτε απο μακρυα ...ξεφτιλα ολα

ο dwk είπε...

…καλημέρα,
…πλούσιος σε αισθήματα, μπάρμπα μου!
…άσχημο δεν με λες, όσο για το υγιής, ναι ακόμα είμαι και το αυτό επιθυμώ και δι υμάς!
…τα δυο φράγκα που διαθέτω, είναι αρκετά για να αισθάνομαι ελεύθερος …αρκούν!
…αυτό που δεν μ’ αρέσει είναι η αδικία …εκεί αντιδρώ
…και μπάρμπα μου, ως δημοκράτης που είσαι, πιστεύω χαίρεσαι που υπάρχει μια φωνή αλλιώτικη εδώ στην ελεύθερη γνώμη …και βέβαια απεχθάνεσαι – όσο και ελόγου μου, ελπίζω - τους προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς

michele είπε...

Καλο μεσημερι σε ολους,ΕΠΙΤΥΧΙΑ ειναι οι ομορφες συζητησεις και τα σχολια ,ΣΤΟ ΔΙΑΔΊΚΤΥΟ,απο δυο αγαπημενους μου φιλους και η ανταλλαγη αποψεων,
με μεσο ορο ηλικιας πανω απο 60 χεχχεχε

Εχω σκασει μονος μου στα γελια .Ομορφοι και οι δυο ειστε βρε

ο dwk είπε...

…όπως τα λες, κάτι από …μάπετ σόου μου θυμίζουν!
…εκεί πάνω στον εξώστη!
…………..
…καλημέρα και …καλό βόλι!
(…αναφέρομαι στους τρεις …τον άλλο ασ’ τον καλύτερα!)
……………
https://www.google.gr/search?q=%CE%BC%CE%AC%CF%80%CE%B5%CF%84+%CF%83%CF%8C%CE%BF%CF%85+%CE%BF%CE%B9+%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B9+%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B5%CF%82&espv=2&biw=1290&bih=615&tbm=isch&imgil=4i0OIT8MJkT0RM%253A%253B5qkCSgeu4XEDPM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.tsemperlidou.gr%25252Fbasiliki-fatourou%25252Fsaturday-music-books-cinema-tv%25252Fapolafstikes-atakes-apo-tous-gerous-tou-mapet-soou-video&source=iu&pf=m&fir=4i0OIT8MJkT0RM%253A%252C5qkCSgeu4XEDPM%252C_&usg=__G8tsC3g4MqwEVL-9Ca7WwtysWiM%3D&ved=0ahUKEwj8_4Wms-rJAhXCfg8KHcN2BLwQyjcIOQ&ei=1Jl2VvzFGcL9PcPtkeAL#imgrc=4i0OIT8MJkT0RM%3A&usg=__G8tsC3g4MqwEVL-9Ca7WwtysWiM%3D

Χρήστος είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=YLUN09X5vA4.
Ένα από τα πολλά videάκια που κυκλοοφορούν, χμ, καλημέρα σε όλους.
Αριστερά=αξιοπρέπεια, πρωτίστως.
Τραβεστί αριστερά= συριζα
Λάκης= οχετός και υποκριτής με μαύρη περιουσία έξω.
Την καλημέρα μου.

austin είπε...

Καλησπέρα σε όλους. Τέλεια μέρα! Τέτοια που δεν θα επρεπε να ασχοληθούμε με "κραυγαλεους" συριζαιους, και δεν εννοώ άλλον από τον Λάκη. Σαν χθες θυμάμαι την ηλιθιωδη, κατώτερη των τοτε περιστάσεων, χωρίς καμία σχέση με σάτυρα, ανάλυση του Λάκη για το σκηνικό με τον Χαϊκάλη και τον χρηματισμό που τόσο γρήγορα ξεχαστηκε.

Ασε που αν γινόταν χρηματισμός για να γλυτωσουμε ολη αυτή την καταστροφή που ο σαπιος Σύριζα έφερε, θα ήταν προς όφελος μας.

Που είσαι Λάκη μου τώρα να βγεις να μας θυμησεις για τους χρηματισμούς; Γιατί αφού βγήκαν κυβέρνηση όλα ξεχάστηκαν;

Πολύ φαιά ουσία χαλασα για τον γελοιο. Έχει και ωραία μερα. Πηγα και Πάρνηθα και ήταν φοβερα

μπαρμπαλιας είπε...

ρε dwki εισαι απολαυση...
αισθηματα και ελογου μου με φαγανε
(γιατι να ειμαστε κι δυο αισθηματιες...)
οσο για την ομορφια ,προχθες μου ειπε μια 70μηνταρα οτι ειμαι ακομη ωραιος.
απο παραδες πατος αλλα δε με κοφτει
εχω τεσσερα εγγονια το ενα καλυτερο απο το αλλο
γνωριζεις πολυ καλα οτι σε αποδεχομαι
και δεν ειναι τωρινο...και ευτυχως που υπαρχει και η αντιθετη αποψη στη ζωη .φανταζεσαι να εισαι στη ΒΚορεα και να εχεις αποψη και να μη μπορεις να εκφραστεις "η δυο παραδες και να μη μπορεις να τους παρεις απο τηντραπεζα...αλί και τρις...
οσο για την αλλη τη ζηλιαρα τη σουπια που πεταγεται και μας τη λεει οτι ειμαστε πανω απο 60,του αντιλεγω οτι υπαρχουν γερασμενα μυαλα μονο

ο dwk είπε...

…ζωή να’ χουν τα τέσσερα διαμάντια σου και συ μαζί τους, να τα χαίρεσαι αγαπητέ μπάρμπα!
…γνωρίζω καλά την αγάπη σου για όλη την παρέα και την εκτίμηση που αυτή έχει για σένα
…όσο για τον …άλλο, μην τον παρεξηγείς …ζηλεύει λίγο !
…σε μένα το …μαλλί μου και ενίοτε του βγαίνει !

Unknown είπε...

Αλανια!!!!

Ilias D είπε...

Ο χρήστης Effrosyni Pavlakoudi έκανε Retweet
X-risa ‏@x_risag 21 ώρες
Σύνταξη αγαμης θυγατέρας λάμβανε η Ακρίτα για μισό περίπου αιώνα.
το τσαντίρι του Λακη το ανακάλυψε τυχαία αφου η ίδια έφυγε απο το #ΣΥΡΙΖΑ

Ilias D είπε...

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ ..
......
......Διάβασα μιαν ανάρτηση στο φέισμπουκ από τη χήρα του Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Λέει ότι της είχε απαγορεύσει να βλέπει Λαζόπουλο......

Μετα απο αυτο εγω η εμεις τι αλλο να πουμε;
Καλησπερα ρας.

ΥΓ.Νομιζω οτι προσβαλουμε τους εαυτους μας αν συζηταμε για ανθρωπους που πηραν μαιμου τρελλοχαρτο για να λουφαρουν τον στρατο.

Ilias D είπε...

Το ασχημο ειναι οτι ΔΕΝ αξιζει να ασχολουμαστε κ με τον ΜΑΜΑΚΙΑ(θα το τρελανουν το παιδακι μου) Π/Θ ΜΗ παντος καιρου,αλλα τα χει διαλυσει ολα ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ του ΚΩΛΟΥ.

Ilias D είπε...

...ε ΜΑΜΑΚΙΑ,τι να τον ελεγα;Κομανετσι; ...
αφου η Κομανετσι ωχρια μπροστα του.

Ilias D είπε...

...παντως τωρα που το σκεφτομαι ΨΕΥΤΗ δεν μπορω να τον πω.
Τοπε.
ΔΕΝ ειμαι Π/Θ παντος καιρου.
Μενει να δουμε κ οι ΤΩΡΙΝΟΙ ψηφηφηροι του Συριζα(οι Γιαλαντζι Αριστεροι ντε),ποσου καιρου,ή,τι καιρου θα ειναι.

Ilias D είπε...

*ψηφοφοροι.
Ακου ψηφηφηροι ...
αν κ το λανθανων δαχτυλο λεει την αληθεια(εστω μερικες φορες).

Ilias D είπε...

*γραφει την αληθεια ...
ακου λεει.
χαχαχα

Ilias D είπε...

Να μην ξεχναμε κ τον ΜΑΛΑΚΑ.
Κ να θελαμε δεν μας αφηνει.

Ο Βαρουφάκης απαντά στο BBC
.............................
2. Υποστηρίζει ότι ουδέποτε εφάρμοσε τη Θεωρία των Παιγνίων στις διαπραγματεύσεις. Μάλιστα λέει ότι όποιος εφαρμόζει τη συγκεκριμένη θεωρία σε πραγματικές καταστάσεις είναι επικίνδυνος!

χαχαχαχαχα
Πιστευει κανεις οτι μπορει ο ΜΑΛΑΚΑΣ να εφαρμοσει την θεωρια των παιγνιων;
Την οποια θεωρια ΔΕΝ ξερω κ δεν θελω να μαθω,απο συζητηση που εκανα ομως με ατομο που διαβασε το βιβλιο του ΓιαΝΝη,κ που τον εχει σε εκτιμηση παρεπιπτοντως.

ΚΩΣΤΑΣ G είπε...

-θέλω να σε δω από κοντά.
-κάνε ζουμ.

ΚΩΣΤΑΣ G είπε...


Τελευταία έξοδος: Πάμελα Αντερσον

O κύκλος κλείνει: Η Καναδή που ξεκίνησε την καριέρα της, άσημη ούσα το 1989, από το εξώφυλλο του Playboy, θα είναι η τελευταία γυμνή στο ιστορικό τεύχος της 11ης Δεκεμβρίου