Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

ΣΑΒΒΑΤΟ..
με μουσική



Ο PUTIN ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ 
ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ..
του
Leonid Bershidsky 


Η οικονομική παρακμή της Ρωσίας το τρέχον έτος αποδίδεται συχνά στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, η Ρωσία έχει αποδώσει πολύ χειρότερα από ό,τι οι περισσότερες άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, οπότε θα πρέπει να υπάρχει άλλη εξήγηση.

Ο Marek Dabrowski, συν-ιδρυτής του Κέντρου Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών στη Βαρσοβία και καθηγητής στην Ανώτερη Σχολή Οικονομικών Επιστημών της Μόσχας εξέτασε πρόσφατα τα νούμερα που εμφανίζουν ορισμένα πετρελαιοεξαγωγά κράτη και ανακάλυψε ένα παράδοξο. Η Ρωσία δεν είναι ούτε κατά διάνοια η πιο "εθισμένη" από το πετρέλαιο μεταξύ αυτών των χωρών:

Τα καύσιμα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 70% των ρωσικών εξαγωγών (σε χώρες όπως το Ιράκ, η Λιβύη, η Βενεζουέλα, το Κουβέιτ ή η Αλγερία το ποσοστό υπερβαίνει το 90%), αλλά η διαφορά μεταξύ της αξίας της παραγωγής αργού σε παγκόσμιες τιμές και του συνολικού κόστους παραγωγής (oil rent) αντιστοιχεί μόλις στο 13,7%  του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τηςRvs;iaw. Έτσι, υπάρχει μεν μία εξάρτηση από τα έσοδα του πετρελαίου αλλά όχι μια ολέθρια απειλή. Το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία πρέπει να είναι περισσότερο ανήσυχες, καθώς η πρόσοδος από το πετρέλαιο αντιστοιχεί στο 57,5% και 43,6% αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία είναι έτοιμη να καταγράψει μία από τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις μεταξύ των πετρελαιοεξαγωγών χωρών φέτος:


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί 3,8%. Μεταξύ των μεγαλύτερων πετρελαιοεξαγωγών κρατών, μόνο η Λιβύη και η Βενεζουέλα αναμένεται να παρουσιάσουν χειρότερη εικόνα. Οι περισσότεροι εξαγωγείς καυσίμων θα καταγράψουν ανάπτυξη παρά την πτώση του πετρελαίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα νούμερα θα είναι κάπως χειρότερα σε σχέση με το 2013 -πριν τη βουτιά του πετρελαίου- αλλά και πάλι θα δείχνουν περίφημα σε σύγκριση με αυτά της Ρωσίας.
Οι χώρες του Κόλπου, λέει ο Dabrowski, έχουν αποφύγει την ύφεση μέσω της δημοσιονομικής επέκτασης, φουσκώνοντας τα χρέη και τα ελλείμματα. Ωστόσο, έλλειμμα παρουσιάζει και η Ρωσία, αλλά δεν φαίνεται να την έχει βοηθήσει.
Μήπως η εξήγηση είναι ότι η Ρωσία υπέφερε περισσότερο από τις άλλες χώρες, εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση για τη στάση της στην Ουκρανία; Ο Dabrowski κάνει μια αναφορά σε αυτές αλλά θεωρεί πως δεν είχαν σοβαρές επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία. Η έρευνα της Citigroup, δείχνει πως οι κυρώσεις αντιπροσωπεύουν μόλις το 10% της συνολικής συρρίκνωσης της παραγωγής της χώρας. Ο αναλυτής της Citigroup, Ivan Tchakarov επεσήμανε ότι, με την πρόσβαση στις δυτικές χρηματοπιστωτικές αγορές να έχει περιοριστεί από τις κυρώσεις, η απομόχλευση των ρωσικών εταιρειών έγινε με επιτυχία: έχουν υποφέρει ελάχιστα. 
Ίσως η απάντηση σχετίζεται με το χειρισμό της βουτιάς του πετρελαίου από τη ρωσική κυβέρνηση. Είναι πρωταθλήτρια στην υποτίμηση του νομίσματος μεταξύ των πετρελαιοεξαγωγών χωρών και μόνο το Ιράν θα βιώσει υψηλότερο πληθωρισμό φέτος, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Η κυβέρνηση επέτρεψε στο ρούβλι να κατρακυλήσει ελεύθερα αντί να μειώσει τα αποθεματικά της σε διεθνές συνάλλαγμα –κάτι που άλλοι εξαγωγείς πετρελαίου δίστασαν να κάνουν, προσπαθώντας να απαλύνουν την οικονομική οδύνη. Ο Πρόεδρος Vladimir Putin, ωστόσο, δεν χρειαζόταν να ανησυχεί για αυτό: ο πόλεμος στην Ουκρανία και τώρα στη Συρία, και μια προπαγάνδα υψηλών ταχυτήτων, κράτησαν υψηλά το ποσοστό στήριξής του.
Παρ’ολ’ αυτά, ο εξαναγκασμός των Ρώσων να πληρώνουν έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση της εγχώριας ζήτησης. Αυτή η απαισιοδοξία, με τη σειρά της, οδήγησε στην αποεπένδυση. Ο όγκος λιανικών πωλήσεων και οι επενδύσεις εξακολουθούν να διαγράφουν πτωτική τροχιά, αν και η πτώση δείχνει να επιβραδύνεται καθώς η οικονομία αρχίζει να αναπτύσσεται, όπως φαίνεται από την εκτίμηση σε μηνιαία βάση. Η κυβέρνηση του Putin δεν έκανε τίποτα για να χαλαρώσει τη θηλιά στις επιχειρήσεις ή να εξαλείψει τη διαφθορά στις ανώτερες τάξεις. Δεν μπήκε καν στη διαδικασία να προσποιηθεί ότι είναι πιο φιλόξενη για τους επενδυτές: η ρητορική του Κρεμλίνου παραπέμπει σε δύσκολη επιβίωση και εχθρότητα.
Οι χώρες που εξάγουν πετρέλαιο και αποδίδουν καλύτερα από τη Ρωσία υπάγονται σε τρεις ομάδες. Η πρώτη περιλαμβάνει τις εξαιρετικά διαφοροποιημένες οικονομίες όπως η Μαλαισία ή ο Καναδάς. Η Ρωσία μπορούσε εργαστεί σκληρότερα πάνω στη διαφοροποίησή της όταν το πετρέλαιο ήταν ακριβό, αλλά έχασε την ευκαιρία. Μια άλλη ομάδα περιλαμβάνει χώρες όπως η Νορβηγία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, με τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα και αρνητική καθαρή θέση χρέους -που σημαίνει ότι τους χρωστούν πολλά χρήματα. Η Ρωσία είχε την ευκαιρία να το πετύχει και αυτό αλλά τα χρήματα που εξοικονόμησε της έφτασαν για να αντέξει μόνο λίγα χρόνια με το πετρέλαιο στα τρέχοντα επίπεδα –το οποίο εξηγεί γιατί προτιμά να αφήνει το ρούβλι να υποτιμάται από το χρησιμοποιεί τα αποθεματικά της για να υπερασπιστεί το νόμισμα. Τα μέλη της τρίτης ομάδας -Βολιβία, Αζερμπαϊτζάν και κάποιες άλλες χώρες-  έχουν προσπαθήσει να αμβλύνουν τις επιπτώσεις με πιο επισφαλή δημόσια οικονομικά, ελπίζοντας σε ανάκαμψη των τιμών. Η Ρωσία θα μπορούσε να το έχει κάνει και αυτό, αλλά δεν θα ήταν συνετό δεδομένης της αντίληψης του Putin πως υπερασπίζεται τη χώρα του απέναντι σε μια εχθρική Δύση.
Ορισμένοι εξαγωγείς πετρελαίου -Βενεζουέλα και Νιγηρία για παράδειγμα- είναι αδέξιες στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής. Αυτό δεν συμβαίνει με τη Ρωσία: η χώρα έχει απλά έναν ηγέτη ο οποίος δεν βάζει την οικονομία σε προτεραιότητα ή δεν ενδιαφέρεται και τόσο για το επίπεδο διαβίωσης όσο οι πολίτες είναι ενθουσιασμένοι με την προσπάθειά του για έναν σπουδαιότερο γεωπολιτικό ρόλο. Η Ρωσία είναι μοναδική περίπτωση μεταξύ των πετρελαιοεξαγωγών κρατών ως ένα έθνος το οποίο "αρμέγεται" στο όνομα του μεγάλου οράματος ενός ανθρώπου. Εάν οι τιμές του πετρελαίου ανέβουν, τότε το όραμα θα χρηματοδοτηθεί καλύτερα.

www.capital.gr

22 σχόλια:

Andreas D. είπε...

Ας γράψω κι εγώ μια φορά πρώτος το Σάββατο...
Καλημέρα

michele είπε...

Καλησπερα Ανδρεα ,καλησπερα σε ολους

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

Καλημερα ολη μερα κια απο 'μενα!
Για να δουμε τι θα βγαλει το συμβουλιο πολιτικων αρχηγων...

michele είπε...

Καλημερα Eυφρο ..επι της ουσιας τιποτε ,προθεσεις και διαθεσεις θα δουμε

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

χμμμμ η προθεση εκφραστηκε ηδη με την συμμετοχη, οι διαθέσεις πανω κατω γνωστες, το θεμα ειναι οι συμμαχιες που θα διαμορφωθουν εκει μεσα ή εστω τα σημεια μη συγκλισης..

michele είπε...

Το ιστορικο γεγονος ειναι η συμμετοχη του Λεβεντη ,ποιος να το πιστευε χαχα

Επι της ουσιας ,καμμια συναινεση στον πολιτικο απατεωνα.Γκολ και "ξυλο" μονο.

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

καλα εδω ποιος θα το πιστευε οτι θα ξεπουλιοταν οι τραπεζες σε τιμη ευκαιριας και δημοσιογραφικα, πολτικα, κοινωνικα δεν θα κουνιοταν φυλλο. Νομιζω οτι το στοιχειο της εκπληξης εχει πλεον εκλειψει εδω και καιρο πολιτικα.
Οσον αφορα την τοποθετηση σου, μωρε εγω μαζι σου, αλλα πολυ φοβαμαι οτι για άλλη μια φορα την μπανανοφλουδα θα την πατησουν στην αντιπολιτευση. Πολυ το φοβαμαι, δεν το ευχομαι....

michele είπε...

Ελπιζω πως οχι, καθως μια φορα συναινεση του εδωσαν ,γι αυτο ειμαι τοσο επιθετικος λεκτικα .
Ο ανθρωπος ως πολιτικος αλητης πρεπει να αντιμετωπιστει.Απ οτι ειδα ακομα και ο Θεοδωρακης το καταλαβε ,τωρα που ειδε και το ποσοστο του να συρρικνωνεται

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

Για να δουμε. Δυστυχως πασχει και η αντιπολιτευση, οχι μονο η κυβερνηση. Αν ξαναβρηκε το βηματισμο της θα το κρινουμε με την ληξη του συμβουλιου. Κι εγω θελω να ελπίζω, αλλα σε αυτη τη χωρα η διαψευση καθε προσδοκιας εχει γινει πλεον καθημερινοτητα.

ο dwk είπε...

…για μια ακόμα φορά αποδεικνύουν πολιτική ανεπάρκεια, αρνούμενοι να δεχτούν το αυτονόητο: -συνεννόηση
…από την ΝΔ αναμενόμενο …δυόμιση χρόνια ο «υ-πατος» σαμ δεν καταδεχόταν ούτε να κοιτάξει προς την πλευρά της αντιπολίτευσης …μετά μάλιστα το φιάσκο στην εσωκομματική διαδικασία εκλογής προέδρου, θεωρεί «υποχρέωση» να ανεβάσει τους τόνους, σε απέλπιδα προσπάθεια να καλύψει την γύμνια της
…το κακό είναι ότι στον ολισθηρό αυτό δρόμο παρασύρονται και κόμματα (πασοκ – ποτάμι) που στο dna τους (έπρεπε να) υπάρχει ο διάλογος
…ο λαός ακούει και βλέπει …και θα απαντήσει – πάλι - κατάλληλα

austin είπε...

Καλησπέρα σε όλους...

Αντιπολίτευση του Σαμ ποια; Την αντιπολίτευση του ΟΧΙ σε όλα, που κατέληξε κυβερνηση, τα τσάκισε όλα όσο κανεις, παραπλάνησε όσο κανεις (ξεπέρασε κατά πολύ το λεφτά υπάρχουν του ΓΑΠ) και δίχασε όσο καμία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης;

Ντοκι ξέρω ότι δεν θα μου απαντησεις. Αλλά όπως είπα και κάπου άλλου, πλέον ο κόσμος κινείται από τις χρηματαγορές, πράγματα ευτυχώς αποτυπώνονται κάπου και δεν υπάρχει ή δικαιολογία της ιδεολογίας και ή συζήτηση του καφενείου.

Μιλάμε για την χειριστή κυβέρνηση που αποτυπώθηκε στο ταμπλό, στο ξεπούλημα των τραπεζών, στην αγορά και γενικά στην κοινωνία που κανείς δεν είναι χαρούμενος ή ικανοποιημένος. Ή μιζέρια βρίσκεται καθολικά στο σύνολο του λαού.

Εκτός αν ξέρεις κάποιον που είναι χαρούμενος με αυτο το μόρφωμα για να μου κανονισεις μια συνάντηση. Ψάχνω πραγματικά κάποιον που να είναι ευτυχισμένος πραγματικά που να μην έχει μιζεριασει, που να βλέπει την παραμικρή ελπίδα.

Οπότε για case study, για story και για μια συνέντευξη, θα ηθελα πολύ να τον γνωρίσω.

Μιλαω ειλικρινά. Αν ξέρεις κάποιον να μας κανονισεις μια συνάντηση να δω για ποιο λόγο είναι χαρούμενος κτλ.

austin είπε...

*δεν περιμένω να μου απαντησεις σχετικά με τα γραφόμενα μου, γιατί συνήθως ακόμα και σε ερωτήσεις παλιότερα, δεν μου απαντας συγκεκριμένα, αλλά εστιαζεις σε φράσεις μου.

Αυτό εννοουσα

michele είπε...

Διαλογος με πολιτικους απατεωνες και πολιτικους αλητες ,αριστερο-δεξιο φασιστες δεν πρεπει να υπαρχει

και αν θες Ντοκι ,αγαπημενε φιλε σου εξηγω και το γιατι

Unknown είπε...

Απαντήστε εσείς κατάλληλα..Να τα πάρω εγώ όλα τσάμπα!!
Φάτε σανο σα μοσχαρια που είστε κ ο φίλος τσιπρακος να τα πουλάει όλα ώραια κ ήσυχα!

ΠΟΥΛΑ πρώτη κατοικία. Κ ψοφο σε όλους τους μισθοτους κ συνταξιούχος!

Ο λαός άκου είναι κ βλέπει..χαχαααα χαιβανια

austin είπε...

"Όλοι κάνουμε υπερβολές όταν βρισκόμαστε στην αντιπολίτευση, έτσι θα συνεχίσουμε; " είπε ο φιλτατος ειρηνοποιός "κατόπιν...καταστροφής".

Ναι ε; Αλήθεια; Υπερβολή το ότι σε τίποτα μα τίποτα δεν συμφώνησε ως αντιπολίτευση. Υπερβολή και ή δήλωση του να μην συμφωνήσουν σε τιποτα με τους ξένους γιατί θα ερχόταν αυτός στην εξουσία.

Μια υπερβολή που την πληρώνουμε όλοι μας σε βαθμό μαζικής μετανάστευσης λόγω μιζέριας, και τώρα δεν θέλει να συνεχιστεί αυτό που ο ίδιος προκαλεσε σαν λαίλαπα του ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ.

Όχι φιλτατε. Για να δείξεις καλή θέληση, πρέπει να ζητήσεις συγγνώμη από τον κόσμο,να παραιτηθείς, να συντησεις οικουμενική κυβέρνηση χωρίς να είσαι εσύ πρωθυπουργός και μετά ίσως εξαγνιστείς για τα δεινά που πρόσφερες και εσύ στον τόπο.

Για αυτό θα σήμαινε κάτι νέο και μια ελπίδα για κάτι καλό στον τόπο και όχι τα τσιτατα, οι βλακειες και τα ψέματα σου.

Αν είχε λίγο τσίπα θα είχε ήδη φύγει... Αλλά δεν έχει γιατί είναι ότι χειρότερο

ο dwk είπε...

…εν τέλει, ο λαός προτιμά εκείνον τον πολιτικό που δεν τον «κρατάνε» από σκάνδαλα (Siemens – εξοπλιστικά) λίστες (Lagarde, βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας ) και δεν διαπλέκεται με μμε και συμφέροντα μεγαλοκαρχαριών!
…ένας τέτοιος πολιτικός μπορεί να υφίσταται για ένα διάστημα τους περιορισμούς στην άσκηση οικονομικής πολιτικής λόγω ενός μνημονίου που επεβλήθη με το όπλο στον κρόταφο, έχει όμως την δύναμη που του δίνει η ακεραιότητά του, να ασκήσει όπου μπορεί εκείνη την πολιτική που υπηρετεί το καλώς εννοούμενο εθνικό συμφέρον
…να θεωρεί απαραίτητη για παράδειγμα την απομείωση του χρέους και να δίνει μάχες, αντί να δέχεται υποταγμένος την δήθεν βιωσιμότητά του
…να καταλαβαίνει ότι στην πατρίδα μας υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, να ματώνει για να βοηθήσει όσους δεν έχουν ένα πιάτο να φάνε και μια στέγη να κοιμηθούν
…να δημιουργήσει δουλειές για το 1,5 εκατομμύριο των ανέργων, με επενδύσεις και όχι ξεπουλήματα κερδοφόρων οργανισμών με αντίτιμο όσο τα κέρδη ενός – δύο ετών
…να χρηματοδοτήσει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και όχι να προσφέρει δανεικά και αγύριστα σε μεγαλοπαράγοντες σε αντάλλαγμα για την (και μηντιακή…) υποστήριξή τους
…θα μου πεις (μια και βρισκόμαστε σε blog που ασχολείται): -δες το χαα! …ε, ναι, στενοχωριέμαι και γω μαζί με τους φίλους που ταλαιπωρούνται και έχουν απώλειες
…όμως, και δεν κάνω μαντεψιά – πως θα μπορούσα, άλλωστε – έχω την αίσθηση ότι μετά την ανακεφαλαίωση των «σαπακιών» (εδώ γελάω με τους σοβιετο-φιλελέδες που διαμαρτύρονται αντιτείνοντας …κρατικοποίηση!!!) και την διευθέτηση του χρέους, το κλίμα θα είναι τελείως διαφορετικό για τους υπομονετικούς – αυτό τουλάχιστον περιμένω…
…σ’ αυτά επικεντρώνω την προσοχή μου, έτοιμος να κρίνω αυστηρά παρεκκλίσεις, αλλά και να συγχωρήσω μικρολάθη
…από την άλλη δεν ιδρώνει το αυτί μου από ανόητα ή/και προβοκατόρικα δημοσιεύματα, και την αισχρή στοχοποίηση από τους γνωστούς διαπλεκόμενους και φανατικούς …το ίδιο συμβαίνει και για την μεγάλη πλειοψηφία των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών: …-τα έχει πάρει χαμπάρι, τα γνωρίζει καλά, τα λογής – λογής παπαγαλάκια!

Unknown είπε...

Εγω θελω τον πολιτικο που μοιραζει στα χαιβανια σανο...καληνυχτα σας!!!

Unknown είπε...

Τι ειπε μολις τωρα ο λεβεντης..-40%στις συνταξεις????

Δωσεεεεεεεε τσιπρααααα

michele είπε...

Ντοκι ,μιλα μου κι αλλο για το παραμυθι "λιστα Lagarde"

30 δισ εγκλημα των τραπεζων σε 10 μηνες ,καλυπτουν ολες τις siemens,τα εξοπλιστικα, τις μιζες 40 χρονων και παραπανω

15 ΧΡ ενφια χαρις στον οποιον βγηκε ο απατεωνας απο τους σανοφαγους.Και πες μου ) επειδη με γνωριζεις) αν μπορω να μιλησω σοβαρα για πολιτικη ( υψηλη και οχι) .

Αλλα δεν εχει νοημα

ο dwk είπε...

…να λοιπόν που συμφωνούμε! …πράγματι 40 χρόνια κουτόχορτο (και γνωρίζουμε καλά ποιος το ταΐζε…) ήταν πάρα πολλά
…βαρέθηκε ο κόσμος, είπε: ως εδώ!
…τώρα, αν υπάρχουν ακόμα νοσταλγοί της πολύχρονης σανοφαγίας, ε, πάντα θα υπάρχουν κολλημένοι, φανατίκλες ή εξυπηρετηθέντες.
…αποτελούν, ευτυχώς, μικρή – θορυβωδώς κακόφωνη, παραδέχομαι - μειοψηφία
…και επειδή, ακριβώς, γνωρίζω ότι μπορείς να μιλάς σοβαρά για υψηλή πολιτική, αναρωτιέμαι γιατί το …αποφεύγεις !
…τότε, και μόνο τότε, αποκτά νόημα

michele είπε...

Ντοκι το αποφευγω γιατι δεν εχει ΝΟΗΜΑ πια να δικαιωνομαι ..:)

Unknown είπε...

Τώρα που ο τσιπρακος θα σου πάρει κ τον σανο? Αντε να σε δω!!