Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

ΣΑΒΒΑΤΟ..
με μουσική


ANABAΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ
ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΕ Β+..


Σημαντική ώθηση στην επικείμενη έξοδο του υπουργείου Οικονομικών στις διεθνείς αγορές για άντληση κεφαλαίων θα δώσει η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Fitch.

Ο οίκος αναβάθμισε την κυπριακή οικονομία από B- σε B+, με θετικό ορίζοντα. Το country ceiling από ΒΒ- ανήλθε εσε ΒΒ+ ενώ η αξιολόγηση για βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε συνάλλαγμα βελτιώθηκε στο Β.

O οίκος καταγράφει την ιδιαίτερα θετική πορεία των δημόσιων οικονομικών και την επίτευξη των σχετικών στόχων. Οι Fitch προβλέπουν δημοσιονομικό έλλειμμα 1% του ΑΕΠ για το 2015 και πλεονάσματα 0,2% και 1% για το 2016 και 2017.  Καταγράφεται επίσης η πρόβλεψη για ανάπτυξη 1.5% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη για ύφεση 0,8%.

Από την άλλη, ο οίκος καταγράφει το γεμάτο προκλήσεις τραπεζικό περιβάλλον, κυρίως σε σχέση με την ποιότητα ενεργητικού αφού τα προβληματικά δάνεια είναι τα ψηλότερα από όσες χώρες εξετάσει ο οίκος.  Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και το ενδεχόμενο να επηρεάσουν μέσω της λήψης πολιτικών αποφάσεων τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα. Αβεβαιότητα στην Ελλάδα, διεθνής ύφεση και επιδείνωση της κατάστασης της ρωσικής οικονομίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν.
Ο οίκος δικαιολογεί τον θετικό ορίζοντα σχολιάζοντας πως περαιτέρω αναβάθμιση θα μπορούσε να επέλθει αν αυξάνονταν οι αναδιαρθρώσεις, αν υπήρχε συχνή πρόσβαση στις αγορές με ικανοποιητικό κόστος, αν συνεχίζονταν οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής και αν συνεχιζόταν η ανάκαμψη της οικονομίας.

Αντίθετα, σε περίπτωση που υπήρχαν ενδείξεις επιδείνωσης της τραπεζικής κατάστασης, αδυναμίας στη δημοσιονομική προσαρμογή, επιστροφή σε ύφεση και έλλειψη πρόσβασης στις αγορές θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην αξιολόγηση.

Oι οίκοι που διόρισε το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασαν τα δεδομένα της κυπριακής οικονομίας σε συνολικά 35 επενδυτές, ανάμεσά τους και 7 από Γερμανία, κάτι που κρίθηκε ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς στις προηγούμενες εκδόσεις χρέους, το ενδιαφέρον από Γερμανία ήταν ελάχιστο. Από τους υπόλοιπους επενδυτές, 22 ήταν στο Λονδίνο και οι άλλοι 6 στο Παρίσι. Με τη νέα αναβάθμιση, τα δεδομένα βελτιώνονται ακόμα περισσότερα όπως και οι προσπάθειες για έκδοση με όσο το δυνατό χαμηλότερο επιτόκιο.

Η έκδοση του ομολόγου αναμένεται να κυμαίνεται ανάμεσα σε 750 εκατ. ευρώ -ενδεχομένως και λιγότερο και σίγουρα όχι κάτω από 500 εκατ. ευρώ- και 1 δισ. ευρώ, ενώ η διάρκεια υπολογίζεται από 7,5 έως 10 χρόνια.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2015 και το 2016 είναι ήδη εξασφαλισμένες και δεν αποκλείεται να προκύψουν και κάποιες αποπληρωμές δανείων νωρίτερα από το αναμενόμενο. Την ίδια ώρα, το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προετοιμάζει από τώρα το έδαφος για να καλύψει τις λήξεις χρέους τη διετία 2019-2020, που ανέρχονται στα 4,5 δισ. ευρώ.


Πάντως, είναι χαρακτηριστικό πως αν εξαιρεθούν τα ρευστά διαθέσιμα που έχει σήμερα η Κυβέρνηση, το δημόσιο χρέος κυμαίνεται γύρω στο 98% του ΑΕΠ.

http://www.kathimerini.gr/

12 σχόλια:

giannhs kon είπε...

Καλημέρα σε όλους

giannhs kon είπε...

οι επόμενες 4 συνεδριάσεις τελευταίες για τον Οκτώβριο-

καθώς από τις αρχές της εβδομάδας πιθανότατα θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση, μέσα στην εβδομάδα επίσης πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουμε τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις για τα "κόκκινα δάνεια", ενώ την τελευταία ημέρα ξεκινά ο κύκλος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου (αρχή με την Alpha Trust Ανδρομέδα).


Για τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προγραμματίζεται να ανακοινωθούν από την ΕΚΤ τα αποτελέσματα για τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών καθώς και οι κεφαλαιακές ανάγκες για το βασικό σενάριο και το δυσμενές ενδεχόμενο.

giannhs kon είπε...

http://www.capital.gr/oikonomia/3075547/sumfonia-tou-limenos-irakleiou-gia-krouazieres-kai-emporio-me-tin-aigupto

austin είπε...

Καλημέρα σε όλους! Δύο πράγματα είναι περιεργα. Ενώ εκκρεμούν όλα αυτά που έγραψε ο Γιάννης και ενώ χθες όλος ο πλανήτης "χαιρόταν", εδώ με τα βίας είχαμε άνοδο, ενώ προϊδεάζει και για κάθοδο από την επόμενη εβδομάδα.

Δεν ηθελα ούτε για το ψέμα και την " φθηνή κερδοσκοπία" να το ανεβάσουν πιο δυνατα; Μήπως κάτι παίζει από πίσω;

austin είπε...

http://m.capital.gr/News.aspx?id=3075501

Πρώτο αυτό... Που μέχρι τωρα ότι κραυγάζει η ΝΔ, το έλεγαν τρομοκρατία, αλλά βγήκε έως και με μαθηματική ακρίβεια...

austin είπε...

http://m.capital.gr/News.aspx?id=3075555

Και δεύτερο αυτό. Δεν καταλαβαίνω τώρα για πιο λόγο δεν θέλουν την ηρεμία... Τι σκατά; Παίζεται κάτι πολύ βρωμικο, μια από τα ιδια ρε γαμωτο. Έλεος.

michele είπε...

Καλο μεσημερι σε ολους , κατι τετοια Austin ,ειναι η "γκρινια" για ενδεχομενες καθυστερησεις και αποτυχιες στις διαπραγματευσεις

οι "κακοι" οι ξενοι,ειναι το αφηγημα.Φυσικα οταν οι ξενοι πιεζαν τους Σαμαροβενιζελους αυτοιησαν προδοτες και γερμανοτσολιαδες

Unknown είπε...

Οι τράπεζες είναι καλά! Τα χαρτιά μαζεύουν και εμείς θεατές...... Περαστικά

michele είπε...

Ισως χρειαζονται μια διορθωση ΛΕΑ,ολα θα φανουν στο ταμπλο.Την αλλη Παρασκευη θα βγουν και επισημα τα..αποτελεσματα.
Βγαλε μια μερα που εχουμε αργια 28/10
4 συνεδριασεις μπροστα μας ,να δουμε :)

austin είπε...

Εύχομαι πραγματικά να έχεις δίκιο..απλά δεν μου αρέσουν όλα αυτά την ώρα εκκίνησης ενός "δύσκολου εγχειρήματος".

Επίσης επειδή οι κατσαπλιάδες, έχουν καταρρίψει κάθε έννοια λογικής (πέρα από την λαμογιά και την διαφθορά που μπορεί να κατηγορηθούν και οι προηγούμενοι, αυτοί έχουν καταρρίψει βασικές λογικές σκέψεις) ελπίζω να μπει φρένο στην βλακεία τους και την θρασύτητα τους.

Δύο πράγματα προς σχολιασμό κιόλας:
1) Η φωτογραφία με τον "καμμένο και συγκαμμένο" αποδεικνύει ότι ο Τσίπρας είναι θρασύς, βλάχος, άσχετος, αλλά και νταής. Μάγκας, ότι έχει αρχίδια να που μας γάμησε όλους, που μπορεί να το παίζει αυτοκράτορας.
2) Άνθρωπος κομμουνιστής, με πολύ λογική, διαβασμένη (και όχι ψεμκασμένη-συνομοσιολογική σκέψη) και σε καμία περίπτωση φανατισμένος κομμουνιστής είπε το εξής: Ο Συριζα έχει όλη την καλή διάθεση να μας καταστρέψει. Αυτό δείχνει τόσο καιρό. Οι έξω, πραγματικά δεν τους ενδιαφέρει τι θα κάνουμε...Μόνοι τους (οι συριζαίοι) κάνουν κακό στην χώρα.

michele είπε...

Η ..ενδυματολογικη προτιμηση,ταυτιζεται με την εννοια του "ζιβαγκο" που φορουσε ο και καλα "αντισυμβατικος " Ανδρεας Παπανδρεου που αγαπησαν οι Ελληνες γιατι τους τα εχωνε

Εδω ολοι αυτοι και ο Τσιπρας που προσπαθει να τον μιμηθει τρομαρα του
παταει πανω στο ιδιο μοντελο ,γνωριζοντας οτι οι Ελληνες σιχαθηκαν τους γραβατωμενους κενολογους πολιτικους του χτες με τον ξυλινο λογο.

Ετσι παρουσιαστηκε ο νεος προεδρος της Βουλης ,σαν ταβερνιαρης και ο εκλεγμενος πρωθυπουργος ,καθεται με ανοιχτα τα μπουτια και τα χερια μπροστα ,δειγμα της αριστεροβλακωδους απειθαρχιας σε ενα ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ πρωτοκολλο.

Unknown είπε...

Εγω έχω πλέον εμπιστοσύνη στον τσιπρακο..... Όλα πιστεύω πως θα πάνε καλά.!