Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη

ΑΝ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΑΛΛΑΖΕ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ...


Το 1997 ο καθηγητής Γιάννης Σπράος, σύμβουλος του πρωθυπουργού Σημίτη, συνέταξε μία μελέτη για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Ογκώδης, αλλά με ιδιαίτερα προσιτό ύφος, η μελέτη έκανε υποθέσεις που σήμερα βιώνουμε ως πραγματικότητα. Μάλιστα ανατρέχει σε αντίστοιχες εργασίες που έγιναν στη δεκαετία του '50 και επισήμαναν τις παθογένειες στην κοινωνική ασφάλιση. Ειδικά για το ασφαλιστικό, δεν ευθύνεται μόνο η μεταπολίτευση. Φυσήξτε δυνατά, να φτάσουν οι μομφές και εξήντα χρόνια πίσω.

Τι έλεγε, λοιπόν, ο Σπράος; Με δυο λόγια, εκτιμούσε ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, δεδομένων και των δημογραφικών εξελίξεων. Εννοείται ότι δεν είχε προβλέψει την κρίση και τις υφεσιακές επιπτώσεις στη διάρθρωση και λειτουργία της ασφάλισης. «Η θέση τωv εργαζoμέvωv επιδειvώvεται δραματικά μετά τo 2010, με τη μικρή είσoδo vέωv εργαζoμέvωv πoυ oφείλεται στη χαμηλή γεvvητικότητα μετά τo 1980. Τo 2030 θα αvτιστoιχoύv μόvo 1,26 εργαζόμεvoι σε κάθε άτoμo άvω τωv oρίωv τoυ IΚΑ.». Σήμερα αυτές οι προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί ή επιβεβαιωθεί προς το δυσμενέστερο. Ο Σπράος πρότεινε αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, περικοπή των πολλαπλών συντάξεων, ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.
Η έκθεσή του υιοθετεί ιδέες για ένα πιο ελαστικό σύστημα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στις επιλογές της χώρας. Για παράδειγμα, μια βασική σύνταξη χρηματοδοτούμενη από το κράτος, μια υποχρεωτική σύνταξη χρηματοδοτούμενη από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και μια προαιρετική πρόσθετη σύνταξη χρηματοδοτούμενη από ατομικές εισφορές, στο πρότυπο της ιδιωτικής ασφάλισης.

http://s.protagon.gr/resources/toolip/doc/2015/10/16/spraou_report.pdf

Το περιεχόμενο και ο συντάκτης της έκθεσης λοιδωρήθηκαν από Τύπο και τον «προοδευτικό» πολιτικό κόσμο. Πολεμικά εξάστηλα με «θηλιές» και «ψαλίδια» προειδοποιούσαν την κοινή γνώμη  για την επικείμενη αφαίμαξη του κοινωνικού κουμπαρά. Ο Σημίτης δεν τόλμησε ούτε το στόμα του να ανοίξει, αν και αργότερα ο Γιαννίτσης πήρε πρωτοβουλίες. Η έκθεση Σπράου κρύφτηκε σε συρτάρια, κάτω από χαλιά, τσαλακώθηκε σε καλάθια αχρήστων. Διότι όπως έγραφε και η Ελευθεροτυπία, «επιστρατεύονται “ειδικοί”, όπως ο καθηγητής Σπράος και οι σοσιαλφιλελεύθεροι συνεργάτες του, για να δώσουν “επιστημονικό” χρίσμα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.». Τα εισαγωγικά αμφισβητούσαν την ειδίκευση και την επιστημονική επάρκεια του Σπράου, ενώ ο όρος «σοσιαλφιλελεύθεροι» αποδίδει την αιχμή της κριτικής προς την πολιτική Σημίτη.  Τι ακριβώς σημαίνει; Δεν γνωρίζω. Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω τι ακριβώς σημαίνει «φιλελευθερισμός» και τι «νεοφιλελευθερισμός» στην καθομιλουμένη του πολιτικού συρμού. Προφανώς κάτι άσχημο.

Ο φιλελευθερισμός, ως έννοια, δυσφημίστηκε λόγω Μητσοτάκη. Ανέβαινε στο μπαλκόνι, άνοιγε τα χέρια, έβαζε το γνωστό χαμόγελο και μιλούσε για τη «φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία». Τότε βέβαια έπεφτε το Τείχος του Βερολίνου, η έννοια του φιλελευθερισμού μετέφερε θετικά φορτία, όχι όμως εδώ, στην ιδιαίτερη γωνιά μας. Ο Μητσοτάκης είχε προσπαθήσει και εκείνος να ακουμπήσει το ασφαλιστικό, όμως κάηκε από τη λαϊκή κατακραυγή. Όπως άλλωστε συνέβη και με τα σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις, με το έπος του Μπάκουλη (συνδικαλιστής ΔΕΗ) και των «Κολλάδων» -όλο μαζί, «Μπακουλοκολλάδων». Παρεμπιπτόντως, τα επιτυχημένα project του αεροδρομίου των Σπάτων και της κινητής τηλεφωνίας, έγιναν επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη και αντιπροεδρίας Τζαννετάκη.


Λίγοι θυμούνται την έκθεση Σπράου, ακόμα λιγότεροι θα τολμούσαν να δικαιώσουν τον Μητσοτάκη. Κατά μία εκδοχή, αυτό που πληρώνουμε τώρα είναι η άρνησή μας να αποδεχθούμε την πραγματικότητα. Ο λαϊκισμός υπονόμευσε τη λογική και, στο τέλος, το εθνικό συμφέρον. Όλοι γνώριζαν τότε ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα κατέρρεε. Όμως έκρυψαν την αλήθεια πίσω από τα πανό. Και τα μεγάφωνα των διαδηλώσεων δεν άφησαν να ακουστούν οι κραυγές που έρχονταν από το μέλλον. Εμείς ήμασταν που φωνάζαμε.

του Κώστα Γιαννακίδη  www.protagon.gr

14 σχόλια:

μπαρμπαλιας είπε...

ο Σπυρος το φαινομενο της εποχης του...
που τον ζηλευαν οι γερμανοι,γαλλοι
και στη συνεχεια ο τοσο μα τοσο παρεξηγημενος Μητσο...οπως διαβαζουμε και στο σημερινο αρθρο...
ησαν οικονομολογοι 100 χρονια μπροστα απο τα σημερινα μηδενια.
και οι δυο λοιδωρηθηκαν "αγρια"απο την πατσοκικη λαιλαπα και απο τους γιαλατζι κομμουνιστες....
τα αποτελεσματα τα γευομαστε σημερα,αλλα οχι ολοι...
γιατι οπως δηλωσε ο υπουργος σημερα στο mega,υπαρχουν ταμεια που εδωσαν συνταξη επικουρικη με τρια χρονια υπηρεσιας και συνταξεις παχυλες στο ικα ,σε κλακαδορους του πατσοκ με δεκα και δεκαπεντε χρονια υπηρεσιας ,απο ενωσεις ,συνεταιρισμους ,οργανισμους του κωλου και παει λεγοντας...
ασε τους ρωσσοποντιους και οποιους δηλωναν ιδιοκτητες βαρκας-ναι αληθως-που βουλιαξαν το ΝΑΤ με τις χρυσες κρατησεις των ναυτικων...
τωρα δεν εχουν να πλερωσουν και θα μπουμε ολοι στο "καζανι της κουμμουνας",νηστευσαντες και μη.
η μονη σωστη λυση κοινωνικα και οπως τα φερανε οι σημερινοι αρχομανεις ειναι,ο καθενας να παρει το μοιραδι του απο εκεινα που εχει πραγματικα πλερωσει στο ταμειο του...και αν θελουν πραγματι να προσφερουν λυση εξω απο το κομμα και τους ψηφους.
παραδειγματα στη κοινωνια ατελειωτα.
κλεινω με ενα ερωτημα στους κρατουντες σοφους ...
συνταξιουχος με γνωσεις δημοτικου...περνει 1500 ε.
παραλληλα εχει 20-25 στρεματα λεμονοπορτοκαλα και περνει 20000+ απο την διαθεση τους στον "μαυρο εμπορα"που τα σαρωνει σε ενα βραδυ .
οι περικοπες θα ειναι οριζοντιες .
χορευτε οποιον χορο θελετε και καλημερα μας


Unknown είπε...

Καλη μερα τα αλανια...
Καλημερα μπαρμπα!!!
Εγω ειμαι σαρανταενα κ με τον τσιπρακο μαλλον ελυσα το προβλημα μου!!!
Εδω κατι δημοκρατες γραφαν κ λεγαν για τσιπρα..πιπα...ξερω κ γω!!!
Μονο γελουσα κ ελεγα οτι ο τσιπρας τα δινει ολα τσαμπα....τελικα εξω δεν επεσα!!!
Και του χρονου να τους χαιρεστε....ακριβος τελικα ο σανος!!!

Unknown είπε...

Τωρα αγοραστε οτι κρατικο υπαρχει...το χ ξαναπει!!!!!
Αγοραστε οτιιιι κρατικο υπαρχει!!!!!!!!
Μακρια λιγο απο τις τραπεζες....,, μετα αμκ αγορες!!!
Πειρ θα κανει ραλι.....

Panos είπε...

Καλησπερα, καλη Κυριακη σε ολους!!!
Αχιλλεα απο τον στομα σου και στου θεου το αυτι..για την Πειρ....
νασαι παντα καλα φιλε μου!!!

austin είπε...

http://m.euro2day.gr/1369254/article.aspx

Καλησπέρα σε όλους. Να και ο λόγος ξύλου την Παρασκευή. Ελπίζω στο ανέβασμα λόγω δημοσίευσης κακης είδησης.

Panos είπε...

Ναι austin, το ειδαμε ....μετα την γιορτη βεβαια αργα το απογευμα της Παρασκευης!
καλησπερα

Panos είπε...

Τελικα, γνωριζει κανεις αν γινουν ΑΜΚ στις τραπεζες με το καθεστως ..του Μ.Ο. των τελευταιων 50 ημερων και -50% discount.. η' όπως έγινε της Eurobank με book building ...οποτε οι τιμες θα διαμορφωθουν αναλογα την προσφορα?

αναλογα ποιο θα ισχυσει θα διαμορφωσει και την τιμη..

Panos είπε...

Και εδω η παγιδα που στηθηκε και ευθυνεται κυριως για την καταρρευση της ελληνικης οικονομιας...

http://www.analyst.gr/2015/10/17/i-trapeziki-pagida/

austin είπε...

Panosman ουδείς γνωρίζει ακόμα. Το θέμα είναι να πιαναμε την αντίδραση προ των ΑΜΚ. ΣΕ ΕΤΕ και Άλφα έγινε. Σε πειρ και ευρωβ δεν ξέρω γιατί ακόμα τίποτα. Γιατί υποτίθεται ότι είναι πιο "σημαντική" για αυτούς που πρέπει η ΠΕΙΡ. Τώρα, βρώμικα παιχνίδια... Και στην μέση εμείς...

Panos είπε...

ετσι....πηρα σαν αφορμη να ρωτησω για τις ΑΜΚ, την συζητηση που ειδα διπλα στον καλο φιλο Σολωνα!

και αυτα που λενε εχουν βαση, γιατι αν γινουν ΑΜΚ με το μοντελο της eurobank οπως περυσι...θα γινουν πολλα

austin είπε...

Panosman για βάλε λινκ να δω και εγώ γιατί δεν είμαι σε PC...και δυσκολεύει το σερφαρισμα στα βουνά...

Panos είπε...

διαβασε κατω ...το σχολιο της Κορινας..

http://www.soltrade.gr/2015/10/18/%CE%B4%CE%B5%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7/#comment-2313622929

giannhs kon είπε...

Καλησπέρα σε όλα τα παιδια μεγαλα και μικρα

austin είπε...

Thanks