Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


"ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ " ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ 
ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΚ ..


Του Βασίλη Γεώργα
Με μια "έκπληξη" πρώτου μεγέθους ανοίγει την ερχόμενη Δευτέρα το Χρηματιστήριο της Αθήνας καθώς επετράπη στους Έλληνες επενδυτές να σπάνε το εμπάργκο των capital controls και να χρησιμοποιούν διαθέσιμα από τις υφιστάμενες καταθέσεις τους για να  καλύψουν τις αυξήσεις κεφαλαίου και ομολογιακά δάνεια των τραπεζών και άλλων εισηγμένων επιχειρήσεων.
Η απόφαση αυτή ελήφθη πιθανόν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, λίγες ώρες πριν δοθεί το πράσινο φως για το άνοιγμα της αγοράς που θα γίνει τη Δευτέρα υπό αυστηρούς περιορισμούς για τους εγχώριους επενδυτές. Αντικατοπτρίζει δε την προσπάθεια της κυβέρνησης και των τραπεζιτών να εκμεταλλευτούν όλες τις διαθέσιμες πηγές συγκέντρωσης κεφαλαίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά παράλληλα και για να μην αποκλείσουν, χωρίς τη θέλησή τους, τους υφιστάμενους μετόχους (επιχειρηματίες, ιδιώτες κλπ) από τη δυνατότητα συμμετοχής στις ΑΜΚ. Με τον τρόπο αποφεύγεται ο κίνδυνος "απίσχνασης" για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμμετάσχουν στις αυξήσεις απεγκλωβίζοντας χρήματα από τις τραπεζικές καταθέσεις, αλλά παράλληλα αντιμετωπίζεται και το ενδεχόμενων σοβαρών νομικών επιπλοκών που θα μπορούσαν να εγερθούν λόγω διακριτικής μεταχείρισης με τους ξένους επενδυτές.
Μέχρι τότε, όμως, και εφόσον στο μεσοδιάστημα δεν έχουν αρθεί ή χαλαρώσει οι περιορισμοί που επιβάλει η υπουργική απόφαση, οι συναλλαγές των εγχώριων επενδυτών θα πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με "νέο χρήμα", ήτοι με κατάθεση χρημάτων εκτός τραπεζικού συστήματος στους νέους λογαριασμούς που θα δημιουργηθούν, με εμβάσματα από το εξωτερικό, με τη χρήση των υφιστάμενων πιστωτικών υπολοίπων, με τυχόν απολαβές μερισμάτων-επιστροφών, με χρήματα από την πώληση υφιστάμενων θέσεων σε μετοχές και παράγωγα, με "επιστροφές" margin, κ.α
Στην πράξη από την ερχόμενη Δευτέρα οι Έλληνες επενδυτές θα πρέπει να ζητούν από τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές τους το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να μπορούν να βάζουν λεφτά και να εκτελούν συναλλαγές. Το δε προϊόν από τυχόν πωλήσεις μετοχών στο μέλλον, αν κατατεθεί σε άλλο λογαριασμό, παύει να θεωρείται "νέο χρήμα".

Ένα ερώτημα για τις τραπεζικές μετοχές είναι πως θα κινηθούν μέχρι τις αυξήσεις κεφαλαίου, καθώς αυτές, αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα γίνουν πιθανότατα προς τα τέλη του έτους και αφού έχουν ολοκληρωθεί τα stress test τον ερχόμενο Οκτώβριο που θα καταδείξουν τις κεφαλαιακές ανάγκες και τον τρόπο που αυτές θα καλυφθούν. Έως τότε μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα και στην αγορά επικρατεί έντονη ανησυχία πως λόγω συνθηκών και περιορισμένης "ορατότητας" για το μέλλον, οι τραπεζικές μετοχές που αποτελούν το 30% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α, θα πιεστούν δραματικά. Από πολλούς θεωρείται βέβαιο ότι στην πρώτη φάση της επαναδιαπραγμάτευσης η οποία θα γίνει χωρίς περιορισμούς στα όρια διακύμανσης (+-30%) οι τράπεζες θα απολέσουν τουλάχιστον το ένα τρίτο της αξίας τους, ακολουθώντας το "παράδειγμα" του ADR της Εθνικής στη Νέα Υόρκη το οποίο χθες διαπραγματεύνταν στα 0,90 δολάρια ή 0,81 ευρώ, έναντι κλεισίματος 1,20 ευρώ στην Αθήνα (26/6/2015).
Δεν είναι, όμως, μόνο η δυνατότητα κάλυψης των ΑΜΚ με υφιστάμενες καταθέσεις η μόνη βαλβίδα ασφαλείας που έμεινε ανοιχτή για τις τράπεζες ενόψει της επανεκκίνησης των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο.
Η απόφαση να συνεχιστεί επ’ αόριστον  η απαγόρευση εξαγοράς μεριδίων για τους κατόχους όλων των ειδών των αμοιβαίων κεφαλαίων από τις ελληνικές ΑΕΔΑΚ, ελήφθη σύμφωνα με πηγές, επίσης για λόγους συστημικής ευστάθειας. Και αυτό επειδή προφυλάσσει τις τράπεζες και τις θυγατρικές τους εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων από τον κίνδυνο μαζικών ρευστοποιήσεων εκ μέρους των μεριδιούχων. Σήμερα το ενεργητικό της αγοράς Α/Κ ξεπερνά τα 7 δις. ευρώ και είναι ένα ποσό που δεν μπορεί να "αγνοηθεί" καθώς τυχόν μαζικά αιτήματα εξαγοράς θα σήμαιναν ότι οι ΑΕΔΑΚ θα έπρεπε να ξεπουλήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους σε μετοχές, ομόλογα, προϊόντα διαθεσίμων, παράγωγα κ.ά.
Για λόγους σταθερότητας του συστήματος αφέθηκαν ανοιχτές και άλλες βαλβίδες αποσυμπίεσης στην χρηματιστηριακή αγορά καθώς μεταξύ άλλων επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν χρήματα από τις υφιστάμενες καταθέσεις ώστε μεταξύ άλλων:
- Να καλύπτονται πιθανές νέες χρηματικές υποχρεώσεις που προκύπτουν λόγω πτώσης των τιμών από πιθανό "σκάσιμο" στα margins
- Να καλυφθούν με μετρητά τυχόν ελλείμματα στα περιθώρια για χαρτοφυλάκια ασφαλείας που υπήρχαν μέχρι τις 26 Ιουνίου 2016
- Να καλύπτονται με μετρητά υποχρεώσεις παροχής ασφαλειών (margins)
- Να μπορεί να γίνει διανομή μερισμάτων, τόκων και επιστροφών κεφαλαίου από τις εισηγμένες εταιρείες στους μετόχους
- Να εκπληρωθούν υποχρεώσεις εκκαθάρισης και διακανονισμού συναλλαγών ειδικής διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο
- Να καλύπτονται περιπτώσεις εκπρόθεσμου διακανονισμού και failed trades
- Να μπορεί να καλυφθεί με μετρητά ο ημερήσιος ή και τελικός διακανονισμός στα παράγωγα.


Επετράπη επίσης η μεταφορά κεφαλαίων και εκτός Ελλάδας από τις τράπεζες, προκειμένου να είναι δυνατή η επανεπένδυση διαθεσίμων που έχουν προέλθει από ρευστοποιήσεις σε θέσεις εξωτερικού, από Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων, Επενδυτικές Εταιρείες, Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων, ασφαλιστικές ς εταιρείες, ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, ασφαλιστικούς οργανισμούς  και οργανισμούς ή φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

www.capital.gr 

28 σχόλια:

Ilias D είπε...

Blogger Ο/Η ΚΩΣΤΑΣ G είπε...
-Γιορτάζει η μάνα μου σήμερα
-Α και τι της πήρες?
-100 ευρώ για να πάω Σκιάθο


2 Αυγούστου 2015 - 12:33 π.μ.

χαχαχα
φτιαξε μας τη μερα.
Καλημερα σας.

Ilias D είπε...

.......
Στην πράξη από την ερχόμενη Δευτέρα οι Έλληνες επενδυτές θα πρέπει να ζητούν από τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές τους το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να μπορούν να βάζουν λεφτά και να εκτελούν συναλλαγές. Το δε προϊόν από τυχόν πωλήσεις μετοχών στο μέλλον, αν κατατεθεί σε άλλο λογαριασμό, παύει να θεωρείται "νέο χρήμα".

Ilias D είπε...

Αυτο τωρα τη μαλακια ειναι;

μπαρμπαλιας είπε...

εξη μηνες μαλακια και φρου φρου...
και η γραία Παλαπάναινα ενηργησε αφ εαυτης λογω του μυαλου της που ειναι ξουραφι στα 85
αλλα ειπαμε ο ελληνας γουσταρει μεζεα
και μαλιστα ογκραντεν

μπαρμπαλιας είπε...

Μνημόνιο κατανόησης Ελλάδας-Βενεζουέλας στον ενεργειακό τομέα
http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1352151/mnhmonio-katanohshs-elladas-venezoyelas-ston-energ.html

παιδια μη ξεχασετε να φερετε και πουτανες...
στο Καρακας κυκλοφορουν οι καλυτερες.
ετσι για τη...συσφιξη των λαων μας...

ο dwk είπε...

...χρόνια πολλά για την γυναίκα της ζωής σου ! (...από Δ και Μ συν την λοιπή ...κομπανία)

michele είπε...

Dwk ευχαριστω πολυ που το θυμασαι. Πραγματι το τραγουδι ειναι αφιερωμενο στη μπουμπου :)

michele είπε...

Χαιρετισμους στην κομπανια!

michele είπε...

Μπαρμπα μου ως παγκοσμιος ταξιδευτης μπορεις να δωσεις τας κατευθυντηριους γραμμας

austin είπε...

Καλημέρα σε όλους!

Σήμερα, σκέφτομουν το εξής:
Το 2014 που βλέπαμε το 1200-1300, βγαινανε και λέγανε για τιμές στόχους 15-20% παραπάνω σε κάποιες μετοχές, από τράπεζες οι δήθεν επενδυτικοι σύμβουλοι λέγανε για 1600 μονάδες η ότι θα πάει καλα μπλα μπλα μπλα.

Περισυ λοιπόν τον Ιούνιο, περιπου αν θυμάμαι καλά, ξεκίνησε αυτή ή πτώση που ζησαμε όλοι, και έχει κλεισμένο ένα ημερολογιακό ετος. Είδαμε ακόμα και το 650, περίπου 150 πιο πάνω από τα χαμηλά του 2012.

Άρα αν θεωρήσουμε ότι προεξοφλεί καταστασεις, προεξοφλήσε πολλά. Τώρα θα φάει την πτώση που λογικά δεν θα επρεπε να σπάσει κάτω από το 650...αν υποθέσουμε πάλι ότι θα ξεκινήσει ή "νέα προεξοφλήση" του πατου που πλέον μόνο άνοδο θα μπορεί να υπαρξει.

Βέβαια, θα μπορούσε και σε μακροπρόθεσμα ορίζοντα στο μηνιαιο διάγραμμα να κάνει ένα διπλό πατο στα χαμηλά του 12, αντικατοπτρίζοντας μια ζημιά που δεν μπορούσε να προεξοφληθεί (capital controls) καθώς επίσης και τις νεες εκλογές. Οι οποίες αν γίνουν γρήγορα με ξεκάθαρο αποτέλεσμα (δλδ όσο λιγότεροι κατσαπλιαδες στην κυβέρνηση) που θα μπορέσει να αλλάξει κατά κάποιον τρόπο τους όρους του νέου μνημονίου όσο πιο γρήγορα μπορεί...

Όλα αυτά τα λέω καθαρά για τα μάρκο της οικονομιας μας και κατ επέκταση εμάς που είμαστε στο ΧΑΑ. Όχι για το αν θα είναι καλή ή κατάσταση στην χωρα κ;ι στον κοσμακις.

Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν, είναι αν θα σταματήσει στο 650 ή θα συνεχίσει κάτω. Τα ομόλογα δείχνουν ότι δεν θα πάει πιο κάτω...
Και στη συνέχεια του ερωτήματος, αν θα προλάβουμε να πουλησουμε αύριο σε ικανοποιητικές τιμές για τα δεδομένα, και αν θα μπούμε στο 650 ή θα πρέπει να περιμένουμε. Και τέλος ποσό θα πρέπει να περιμένουμε για την πραγματική απόδοση και όχι για τις 100-150 μονάδες.
Ίσως η νέα προεξοφλήση να ξεκινήσει λίγο πριν το ξεκαθάρισμα των τραπεζών. Το οποίο θα είναι ή λύση για τα κόκκινα δάνεια.

Με λίγα λόγια, από την μια βλέπω την απόλυτη μαυριλα (ότι βλέπει δλδ όλη η μάζα) αλλά από την άλλη θέλω να πιστεύω ότι τουλαχιστον σε μακρό επίπεδα σε συνδυασμό με την ανάγκη για κερδοσκοπία των ξένων, θα έρθουν καλές μέρες για το ΧΑΑ νωρίτερα από ότι ή μαυριλα υποδεικνύει.

Όπως και περισυ άρχισαν να χάνονται λεφτά την ώρα που ή μάζα έβλεπε καλές εξελίξεις, λόγω ανάπτυξης και πρωτογενούς πλεονάσματος

μπαρμπαλιας είπε...

Μικ , ευχες και απο εδω

Unknown είπε...

Φίλοι εχθροί αναγνώστες κολιτοι αδέλφια καλησπέρα !!!!
Εχθές είπα οτι μετα απο σκέψεις που εκανα αλλα κ ομιλίες με λεφτάδες ναιιιι με λεφτάδες του χώρου αποφάσισα να μηννννν πούλησω !!!!!
Και παραθέτω τα παρακάτω για να σκέφτονται όλοι όσοι το διαβάσουν !!!!!

Unknown είπε...

1... Εχθές το απόγευμα μάθαμε για τα 10 δις σε ομολογιακή βοήθεια απο το esm efsf αυτο σημαίνει έξτρα βοήθεια ρευστότητας με φοβερά χαμηλότερο επιτόκιο απο την εκτ του Ντράγκι !!!!! Πολυ καλοοοο

Unknown είπε...

2...... Το τραπεζικό μας σύστημα ειναι όπως μια παρθένα που ακομη δε της βαλαν κολοδαχτυλο!!!! Τι εννοώ .... Με τόσα κόκκινα δάνεια παρθένα κ με τον νόμο που έρχεται δηλαδή να κατάσχουν οποίος δεν πληρώνει ειναι ενα οικονομικό θαύμα μεταξύ του τι θα δώσω ( επενδυτικά) με αυτο που θα παρω!!!αρα οι τράπεζα για τους λεφτάδες αξίζουν χρυσοοοοο!!! Πολυ καλό ....

Unknown είπε...

3.... Το qe του φίλου μου του Ντράγκι .... Δήλωσε οτι μετα την συμφωνία θα πάρει τς παλιό ομόλογα μας τα σκουπίδια μας έναντι 50 δις!!!! Μεταξύ μας ο τύπος ειναι βλαξ αλλα τι να τον πούμε αφού τα θελει ;;;; Εμαθα χτες οτι θα ειναι πολυ παραπάνω το qe του!!!!!!!! Μπράβο του ..... Αρα οι τράπεζες έχουν ακομη ενα ατού εξυγίανσης αρα κ επενδύσεις !!!

Unknown είπε...

4.......έρχεται κούρεμα απομείωση μεταφορά επιμήκυνση όπως θέλετε πείτε το του χρέους !!!!!!! Επιτυχία αφού τα γαμησε ο βλαξ ολα ..... Αλλα εμείς είμαστε αγορα!!!! Στα αρχιδια μου ολα αρκεί το μαγαζι μου να παει καλα.... Και με αυτο θα παει πολυυυυυ καλα!!!
Θα γίνει κατα τον Νοεμβρίο αυτο αλλα εμείς θα το προ εξοφλήσουμε Οκτωβρίο!!!! Καλοοοοοο πολυ καλό για τις τράπεζες !!!!

Unknown είπε...

5..... Την αμκ την κανει το τχς!!!!!!!
Δεν νομιζω να υπάρχει κάποιος που να νομίζει οτι αυτο δεν ειναι οτι καλύτερο θα μπορούσε να μας συμβεί αυτην την στιγμή!!!!!!
Κύριοι γλιτώσαμε το κούρεμα την καταστροφή την διάλυση του χαρτοφυλακίου μας!!!!!

Unknown είπε...

6...... Γιατι τχς κ οχι esm?
Με εσμ θα κουρευομασταν κ ο βασικός μέτοχος πλέον θα ηταν αυτός!!! Τέρμα ο Σάλλας η χοντρουλα η λουκα και ολα τα Γκόλντεν Μπόις !!!!!
Τέρμα στις λαμογιες τέρμα στην κερδοσκοπία μας .......και τερμαααααα τα warrant!!!!!!!!!!!!
Τωρα ομως ;;;;;;; Τα warrant??????????? μη τολμήσετε βλάκες κ τα πουλήσετε !!!!!!!! Βλάκες μη τολμήσετε !!!!!!! Τους εχουμε για πρώτη φορά στο χέρι .......
Να αγοράσουμε ;;;;;; Μη με ρωτάτε .... Εχω 2εκ τι να τα κανω;;; Εσεις ;;;; Μη ρωτάτε....

Unknown είπε...

Πάω μια βόλτα και τα λέμε αργότερα... Ερωτήσεις στο τηλέφωνο !!!! Τα λέμε αργότερα ...

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Ωραίος ο Αχιλλέας, για να δουμε κ άλλες απόψεις αν υπάρχουν...
Προσωπικά ειμαι στο ξεκαθάρισμα 2-3 θέσεων κ αλλαγή τους σε αλλα χαρτια.

Δεν μπορω όμως να σκεφτώ τι θα γινει με την ΕΥΡΩΒ. Ειναι καλύτερο ή οχι ουτε το ΤΧΣ δεν ειναι μέτοχος?
Γιατι με τις ανάγκες που έχει, εστω μικρότερες απο τις άλλες (?) θα χρειαστεί να μπει κ τούτο στην ΑΜΚ....

Unknown είπε...

Η ευρωμπανκ ειναι στην καλυτερη θεση απο ολες...αυτην την στιγμη!!!
Παω για περπατημα λιγο να καθαρισει ο εγκεφαλος και συνεχιζω το σκεπτικο μου...

Ilias D είπε...

Χρυσα τα Λιονταρια.
Ελλαδαρα.

Unknown είπε...

Νατο και το παπαγαλάκι.....πθ εισαι στις χασούρες αστα!!! Διάβαζε να πάρεις καμια γνώμη διότι με την μιγ εμαθα φαλιρισες.... Χαχαχαχα καημένε

Unknown είπε...

Συνεχίζω γιατι δε θα πούλησω.....
7.......ο έχων ρευστότητα ειναι μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία να κανει ενα τρομερό μουαγιε και να κανει αύξηση του χαρτοφυλακίου του !!!!!

Unknown είπε...

8........ Ναι να πούλησω να στηθώ στο -29,9% να πούλησω ....!!! Καλα αυριο να δω ποιος θα πρώτο αγοράσει ο τζίρος αυριο υπολογίζεται 29...39 εκ ευρω άστο δεν πουλάω !!!! Και πολυ σωστά.....

Unknown είπε...

9....... Αστέ τους ξένους να σκοτώνουν τα κοματια τους εξάλλου εμείς δηλαδή εσεις ( εγω παίζω απο Αγγλία ) εισαστε εγκλωβισμένοι μαλακια να μας τα κανετε δώρο τα κοματια σας..... Σκέφτητε λογικά!!!!

Unknown είπε...

10..... Το πολυ μεχρι Τετάρτη θα εχει κάτσει η σκόνη και θα λέτε στο καφε...... Τι μαλακια που τα σκότωσα τι μαλακια!!!! Γιατι;;;; Το γιατι θα το δείτε απο βδομάδα !!!!!!

Unknown είπε...

Και τέλος θα αγοράσω αφού τελειώσουν οι αμκ τον τραπεζών οχι νωρίτερα ...... Μεχρι τοτε θα μιλάμε !!!!
Και ο πθ θα λέει τις μαλακιες του ως τοτε!!
Πθ 2013 παίζω Ελλάδα άλλαξε το ετσι για να πιάσεις το νόημα !!!! Χαχαχα να ξερεις ποσά κοματια σου δω φορτώσει εσένα και του κολητου σου ......χχχααχχαααααα τρομπα