Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

X.A.A.ΚΛΕΙΣΤΟ


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 
του
Κώστα Λαπαβίτσα 


Λυπάμαι που θα στενοχωρήσω του καλούς οπαδούς του μονόδρομου, αλλά αναλυτικός σχεδιασμός της εξόδου υπάρχει από καιρό. Η δημόσια κατάθεσή του είναι θέμα πολιτικό και θα γίνει όταν θα το επιλέξει η πλευρά που εδώ και χρόνια επιχειρηματολογεί υπέρ της εξόδου. Περιττό να ειπωθεί ότι η πλευρά αυτή – που βρίσκεται κυρίως μέσα στο Σύριζα – έχει πλήρως δικαιωθεί μετά τα τελευταία γεγονότα και την αποδοχή του τρίτου μνημονίου από την κυβέρνηση. Και η πλευρά αυτή με πρωτοβουλία της θέτει το θέμα σε δημόσια διαβούλευση.

Η δημόσια κατάθεση των προτάσεων για την έξοδο δεν θα γίνει όμως στον χρόνο που θα επιλέξουν τα ΜΜΕ και το λόμπι των ευρωμανών, που πλέον έχουν χάσει κάθε μέτρο στη δημόσια συζήτηση και από τη δαιμονοποίηση πέρασαν στην ασύστολη κατασυκοφάντηση κάθε αναφοράς και προσπάθειας συζήτησης για το εθνικό νόμισμα. Το θέμα της συντεταγμένης εξόδου από την καταστροφική και αποτυχημένη ΟΝΕ έχει πολύ μεγάλη σημασία για να γίνει έρμαιο πολιτικών και επικοινωνιακών παιχνιδιών και βορά των συστημικών ΜΜΕ. 

Αυτό όμως που μπορεί και πρέπει να γίνει, μέσα στον ορυμαγδό υπερβολής, της διαστρέβλωσης και του καθαρού ψεύδους των τελευταίων ημερών, είναι μια σοβαρή συζήτηση για το τι ακριβώς μπορεί και πρέπει να είναι ένα «Σχέδιο Εξόδου».


Τι είναι το Σχέδιο Εξόδου;


Είναι με έναν τρόπο κατανοητό να νομίζει κανείς ότι μπορεί να υπάρξει λεπτομερής σχεδιασμός του κάθε βήματος που απαιτείται για την έξοδο από την ΟΝΕ, με οικονομετρική αποτίμηση των επιπτώσεων και ίσως με ποσοτική μέτρηση του κόστους και του οφέλους. Δυστυχώς όμως τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει και ούτε μπορεί να υπάρξει. Η Σχέδιο Εξόδου, όπως και κάθε οικονομικό σχέδιο για δύσκολα και σύνθετα ζητήματα, δε μπορεί να είναι σαν μια συνταγή μαγειρικής που θα δίνει τις ακριβείς αναλογίες των συστατικών και οδηγίες εκτέλεσης για σίγουρη επιτυχία.

Η έξοδος από την ΟΝΕ είναι μια βαθιά δυναμική διαδικασία που θα αλλάξει όλα τα δεδομένα της οικονομίας. Συνεπώς, το μόνο που μπορεί να γίνει εκ των προτέρων είναι να εξακριβωθεί η λογική αλληλουχία των βημάτων που απαιτούνται για να γίνει με επιτυχία η μετάβαση, ώστε να διαμορφωθεί το πλαίσιο της απαραίτητης οικονομικής πολιτικής. Αυτό ακριβώς είναι το δύσκολο αναλυτικό πρόβλημα της «εξόδου από την ΟΝΕ» και όχι η ποσοτική μέτρηση των πιθανών επιπτώσεων της εξόδου. Στο τελευταίο συνήθως επιδίδονται με ενθουσιασμό οι εντεταλμένοι των τραπεζών, οι μετρήσεις των οποίων κατά κανόνα δεν έχουν καμία αξία.

Το πρόβλημα της εξόδου τη Ελλάδας από τη ΟΝΕ δεν έχει βέβαια προηγούμενο. Ακόμη και όταν εγκαταλείφθηκε ο Κανόνας του Χρυσού στις αρχές του 20ου αιώνα, τα αποφασιστικά βήματα είχαν γίνει από τις μεγάλες οικονομίες της εποχής. Υπάρχει όμως νομισματική και μακροοικονομική εμπειρία δεκαετιών, η οποία λέει ξεκάθαρα ότι μεγάλα νομισματικά γεγονότα, όπως η έξοδος από την ΟΝΕ, οδηγούν σε σύντομη κρίση που την ακολουθεί ταχεία ανάκαμψη. Το βάθος της κρίσης εξαρτάται από το βαθμό και το είδος της προετοιμασίας της χώρας πριν από την αλλαγή.

Είναι ενδιαφέρον ότι ακόμη και οι μελέτες που κατά καιρούς κάνουν οι τράπεζες και άλλοι διαπρύσιοι φίλοι του ευρώ, συγκλίνουν στο σημείο αυτό: τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα της εξόδου θα είναι δύσκολα, αλλά μεσομακροπρόθεσμα η έξοδος είναι ο προτιμότερος τρόπος για να βγει η χώρα μας από την παγίδα στην οποία βρίσκεται. Περιττό να ειπωθεί ότι η βραχυπρόθεσμη δυσκολία δεν δικαιολογεί επ’ ουδενί την αναβολή λήψης της απόφασης της εξόδου που θα έχει θετικά μεσομακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Η λύση του προβλήματος της εξόδου, ο πυρήνας του πολυσυζητημένου «Σχεδίου Εξόδου», είναι η λογική σύζευξη και στοιχειοθέτηση των απαραίτητων βημάτων ώστε η έξοδος να είναι συντεταγμένη και με σχετική ασφάλεια. Γίνεται έτσι προφανές, ότι το Σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει πολιτικές αποφάσεις και κινήσεις – θα είναι μια βαθύτατα πολιτική διαδικασία και όχι απλώς ένα τεχνικό οικονομικό κείμενο.

Από τη στιγμή που το πρόβλημα της εξόδου ως πολιτική και τεχνική διαδικασία θα έχει λυθεί, αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι η περαιτέρω επεξεργασία και η λεπτομερής εμβάθυνση των διαφόρων πλευρών του, ώστε να μετατραπεί σε εφαρμόσιμη κυβερνητική πολιτική. Για παράδειγμα, θα πρέπει να γίνει λεπτομερής ανάλυση των αλλαγών στις τράπεζες, της συναλλαγματικής ισοτιμίας, της φορολογίας, κλπ.

Τη στιγμή αυτή ο πυρήνας του Σχεδίου, ο πλοηγός της εξόδου, υπάρχει. Είναι αποτέλεσμα πολύμηνης συνεργασίας μου με τους διεθνούς εμβέλειας οικονομολόγους, Χάινερ Φλάσμπεκ και Ζακ Σαπίρ και με ομάδα άλλων οικονομολόγων κύρους που μας πλαισίωσαν. Αυτό που απομένει να γίνει είναι η λεπτομερής επεξεργασία των επιμέρους πλευρών του όπως αναφέρθηκε παραπάνω, πράγμα που απαιτεί πολιτική βούληση και ομάδες εργασίας. Αυτό είναι και το κύριο ζητούμενο για την κυβέρνηση Σύριζα τους επόμενους μήνες, καθώς το τρίτο μνημόνιο θα οδεύει προς την αποτυχία, κάτι που διεθνώς εκτιμάται ως η πλέον πιθανή εξέλιξη. 


Η έξοδος από την ΟΝΕ απαραίτητο βήμα για τη ριζική αλλαγή της χώρας


Πρέπει να τονιστεί ότι η έξοδος από την ΟΝΕ δεν αποτελεί από μόνη της λύση στα προβλήματα της Ελλάδας. Είναι ένα δύσκολο βήμα που επιβάλλεται στην Ελλάδα από την αδιαλλαξία των μελών της ΟΝΕ και την ιστορική αποτυχία της νομισματικής ένωσης. Αντιμέτωπη με το τρίτο μνημόνιο που θα είναι καταστροφικό και στην πράξη θα αποδειχθεί μη εφαρμόσιμο, η Ελλάδα έχει μόνο την επιλογή της εξόδου και της αλλαγής πορείας. Η έξοδος μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για πολιτικές που μειώνουν την ανεργία, αυξάνουν το εισόδημα και βάζουν τη χώρα σε δρόμο ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη.

Η έξοδος από την ΟΝΕ είναι οπωσδήποτε ένας δρόμος που εμπεριέχει μετωπική σύγκρουση με ισχυρότατα εγχώρια και ξένα συμφέροντα, αλλά αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προσφέρει στην Ελλάδα μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξει τη κοινωνική της δομή προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Εάν η διαχείριση της εξόδου γίνει με τρόπο επιτυχή και εξασφαλίζοντας τη στήριξη μιας ισχυρής πλειοψηφίας, μπορεί να αποτελέσει μια ιστορική ευκαιρία για να μπει η Ελλάδα σε διαφορετική τροχιά εθνικής ανεξαρτησίας στις διεθνείς της σχέσεις.

Η δύσκολη αρχική περίοδος της εξόδου μπορεί να γίνει σημαντικά ευκολότερη, αν υπάρξει δημόσια αποφασιστικότητα και θέληση. Ο ελληνικός λαός πλέον συνειδητοποιεί ότι η προοπτική της παραμονής στην ΟΝΕ και της εφαρμογής του νέου μνημονίου θα φέρει τη μακροπρόθεσμη αποδυνάμωση της χώρας, με αύξηση των ανισοτήτων και των κοινωνικών εντάσεων, ενώ παράλληλα θα διατηρηθεί η τεράστια πίεση του χρέους, μετατρέποντας την Ελλάδα σε ασήμαντο παρία στη διεθνή σκηνή. Αν υπάρξει καθαρή και έντιμη πληροφόρηση, ο ελληνικός λαός έχει δείξει ότι μπορεί και θέλει να στηρίξει την προσπάθεια εξόδου.

Η ανάκαμψη που θα ακολουθήσει θα είναι η βάση για τη μεσοπρόθεσμη ανασυγκρότηση της χώρας. Η Ελλάδα θα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει σε βαθιά μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού και δικαστικού συστήματος, καθώς και σε αλλαγή των κανόνων της αγοράς και της λειτουργίας του κράτους. Πάνω απ’ όλα, η Ελλάδα χρειάζεται συστηματική αλλαγή του πλαισίου των επενδύσεων. Η μακρά ιστορική εμπειρία δείχνει ότι μια επίμονη επενδυτική προσπάθεια από πλευράς κάποιας χώρας βασίζεται πάντα στις εγχώριες δυνάμεις και δεν καθορίζεται από τις ξένες επενδύσεις. Τα επενδυτικά κεφάλαια που έρχονται από το εξωτερικό μπορούν να παίξουν στην καλύτερη περίπτωση έναν συμπληρωματικό ρόλο.

Για να υλοποιηθεί η μεσοπρόθεσμη επενδυτική τόνωση που χρειάζεται η Ελλάδα, θα πρέπει άμεσα να ισχυροποιηθεί το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων. Θα πρέπει επίσης να αναδιαρθρωθούν οι αποτυχημένες ιδιωτικές τράπεζες, υπό δημόσιο έλεγχο με νέα αντίληψη διοίκηση, με στόχο τη στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Η αναζωογόνηση των δημοσίων επενδύσεων και η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος σε δημόσια βάση θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια σταθερή ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων. Η Ελλάδα θα μπορούσε τότε να αποκτήσει μία νέα σχέση ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.


Η έξοδος από την ΟΝΕ τελικά, είναι ένα βήμα στο δρόμο της κοινωνικής και οικονομικής μεταμόρφωσης της χώρας, αλλά είναι ένα ζωτικό και αναγκαίο βήμα. Μετά το τελευταίο μνημόνιο η Ελλάδα απλώς δεν έχει άλλες επιλογές, πράγμα που σταδιακά συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότεροι οικονομολόγοι διεθνώς. Αν οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν αυτό το πρόγραμμα δράσουν αποφασιστικά, θα υπάρξει η λαϊκή στήριξη που είναι απαραίτητη για την επιτυχία. Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι κρίσιμοι.

http://www.thepressproject.gr/

38 σχόλια:

Unknown είπε...

Παλαβιτσας όνομα και πραμα!!!!

Unknown είπε...

Και ο πρώην βλαξ υπουργός οικονομικών με τον χαβανέζικο υποκαμισο στην Βουλή ..... Λες και παει σε κολομπαρο για ποτακι!!!!
Τελικά ολα τόσο βλαμμένα ειναι;;

michele είπε...

Kαλο μεσημερι και σημερα! ειναι φανερο οτι υπολειτουργω και ολοι μας βεβαια ,με τετοια ζεστη και τετοια δεδομενα πολιτικα και οικονομικα

Προλαβα να δω χτες τις σκεψεις του φιλου μου του dwk .Aναμενω ομως σκεψεις πολιτικες-οικονομικες πανω στα πραγματικα δεδομενα

και οχι τυπου "ναι αλλα εσεις " και βγηκαν οι πρωθυπουργοι να στηριξουν το ΝΑΙ

και τετοια .ΔΗΛ ΕΣΥ η οποιος εσυ ,που στηριξες το ΟΧΙ ,τι πηρες ακριβως;;

85 δισ προγραμματακι

Αρα λοιπον ,επειδη εδω κραζουμε ,κραζομαστε ,λεμε και τις μαλακιουλες μας απαντες ( δεν εξαιρω φυσικα τον εαυτο μου) ,αλλα κανουμε

και υψηλη πολιτικη αναλυση ,γιατι απλα ειμαστε ΠΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ απο το περιωνυμο λαο

ο οποιος ( ναι εδω μεσα ) εβριζε για τον ΕΝΦΙΑ και τωρα θα φαει το ξυλο της αρκουδας

ΑΝΟΙΞΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΠΟΙΟΙ της μεσοαστικης ταξης ΚΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ να μελετησετε λιγο την αριστερα ( Ελληνικη και ξενη)

και μετα ελατε να κανουμε αναλυσεις.

austin είπε...

Έχει ξεφτιλιστεί και ο όρος αριστερά με δαύτους...όπως και να έχει, μπορεί να είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που γουστάρουν κουστούμια και "τύπους", παρόλα αυτά δεν εκπροσωπείς την πάρτη σου, αλλά μία χώρα. Και να φοράς ρούχα που απλά επιβεβαιώνουν και στην εμφάνιση το "τσίρκο" που λέμε τόσο καιρό, είναι σα να μας το φωνάζουν μέσα στα μούτρα μας και να μην θέλει να το πιστέψει κανείς ότι είναι τσίρκο!

https://pbs.twimg.com/media/CLPrWBrWwAALkl-.jpg:large

Ilias D είπε...

Ο/Η michele είπε...
................
ΑΝΟΙΞΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΠΟΙΟΙ της μεσοαστικης ταξης ΚΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ να μελετησετε λιγο την αριστερα ( Ελληνικη και ξενη)

και μετα ελατε να κανουμε αναλυσεις.

xaxaxa
Μεγαλες απαιτησεις εχεις παληκαρι μου.
Τεινεις να γινεις αιθεροβαμων.
Απλα τους ειπε αυτα που θελαν να ακουσουν.
Αυτο δεν σημαινει οτι η Αριστερα δεν εχει τις αξιες της κ τους αγωνες της,αλλα εχει κ τις Αυτοκρατειρες της,αφηνει να παρεισφρυσουν μαλακες κ καιροσκοποι κ μετα θεωρει υποχρεωση της να καλυψει τον εαυτο της καλυπτοντας τους.
Καιροσκοπος βεβαια ειναι πρωτος κ καλυτερος ο Κομανετσι,Τζακρη,Μακρη,εκεινη η ακοντιστρια,Μητροπουλος,κ εκεινος ο βουλευτης Κιλκις(ο αντικαταστατης του Φλωριδη) κ τοσοι αλλοι...Φωτοπουλος,Κατσελη ...
Την καλησπερα μου.

Ilias D είπε...

..θα .παρατηρησες βεβαια οτι δεν ανφερθηκα σε γιαλαντζι Αριστερους.
Σκοπιμα.
Τι να ασχοληθεις;

Ilias D είπε...

*4.27
Να μην ξεχναμε Κουρουπλη κ τα πρωτοπαληκαρα του Τσοχατζοπουλου.

michele είπε...

Ε Λιακο ,ολα τα θυμαμαι και ονοματα και διευθυνσεις.Αλλα μιλω γενικα πολιτικα
εχω γραψει για την ΑΓΝΟΙΑ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΩΝ ,για τις διασπαστικες τασεις που ειναι ΑΙΜΑ της αριστερας κλπ

Τα βλεπουμε και τα ζουμε ολοι μας ,ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ .Που ΕΠΕΣΑ εξω;; οτι αυτα τα ουγκανα θα υπεγραφαν εστω την τελευταια στιγμη τη συμφωνια για να μην βγουν ΕΚΤΟΣ προγραμματος.


Το οτι δεν το εκαναν για να προστατεψουν το κομμα τους καταδεικνυει οτι ειναι ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ακομα .

michele είπε...

Και ο ΠΟΛΕΜΟΣ θα ειναι αμειλικτος .Με νοιαζει να βγαινει τωρα ο ανεκδιηγητος πρωθυπουργος και να λεει

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟΣΟΣ ΚΟΣΜΟΣ. Μπραβο λεω εγω του παπαρα.Σωστα. Και σε μια επιχειρηση που εχει ολες τις αποφασεις της δικαιοσυνης υπερ της .

Αλλα δεν θα ξεχασω καριολακο ,οτι διχαζες τον κοσμο εκει πανω ,οικογενειες μοιρασμενες να σκοτωνονται,υποδαυλιζοντας την κατασταση για μικροκομματικους λογους .

Γι αυτο θα σε πολεμαω.

Ilias D είπε...

Δυστυχως εχεις δικιο,κ θα πληρωσουμε εμεις τις μαλακιες της παιδικης χαρας ....
κ των ΧΑΧΟΛΩΝ.
Μα τι κανανε; βαλαν την Κ.Ε. του Συριζα πανω απο την Β τ Ελληνων;μεσα βεβαια κ η Προεδρος.
Ζητησε ο Μαλακοπιτουρας Δημοψηφισμα απο τα μελεη του κομματος;
κ τι θα εκανε αν τον καταψηφιζαν;
Την πατησε στο πρωτο κ την πληρωσαμε. .... θα την πληρωνουμε για καιρο δλδ.
Καρναβαλια.

Ilias D είπε...

*4.44
Φανταζομαι τι θαλεγες αν ειξερες κιολας οτι τις Σκουριες θελανε να τις κλεισουνε μια χουφτα χασισοκαλειεργητες,απλα οι χαχολοι βρηκαν ευκαιρια να κανουν αντιπολιτευση κ δεσμευτηκανε.
Οπως με το κινημα ΔΕΝ πληρωνω.

austin είπε...

https://pbs.twimg.com/media/CLP2gMQUYAEloXA.jpg

Πλέον πατάνε και λένε οι χαχόλοι: Σημασία έχουν οι απόψεις και όχι η ένδυση...

Ilias D είπε...

Δεν φτανει που εβαλε αναπληρωτη Αμυνας καποιον που εξαγορασε την θητεια του(με Υπουργο τον ψεκασμενο),εχουν κ Γ.Γραμματεα εναν αννυποτακτο.
Αιδως Αργειοι.

Ilias D είπε...

χαχαχα
Θα προσεξες βεβαια Γιωργη οτι το σωματακι του το γυμναζει ο Μαλακας,ουτε ξεχναει να βαζει κολητα μπλουζακια για να το δειχνει ...
κατα τα αλλα σημασια εχουν οι αποψεις.
Καθως κ οτι πολλοι βαφουν τα μαλια τους,αλλα σημασια εχουν οι αποψεις.

austin είπε...

Συγγνώμη ο Μαυρίδης για ποιο λόγο σταμάτησε από το capital και πάει να δουλέψει φούρναρης?

austin είπε...

Εννοείται ηλία! Ο σωστός πόζερος, έχει όλο το πακέτο.

Από το τέλειο σώμα μέχρι το supercool οκλαδόν κάθισμα!

Λευτερης είπε...

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.oikonomia&id=41774
Καλό και δροσερό ΣΚ.

μπαρμπαλιας είπε...

4.44 ...Μικε εγραψες ...

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

4.44 βάλε λινκ να απολαύσουμε.

Unknown είπε...

My estimate is that if it were to open right now, the Athens index would open between 625 and 645 points, a decline of between 19 and 22 percent from its last closing level on June 26," said Ilya Feygin, managing director at WallachBeth Capital

Λευτερης είπε...

Ομολογία Σκουρλέτη: Ξέραμε πως ήταν δύσκολο να δώσουμε την 13η σύνταξη

http://www.protothema.gr/politics/article/497258/omologia-skourleti-xerame-pos-itan-duskolo-na-dosoume-tin-13i-sudaxi-/

Λευτερης είπε...

Τριπλό «ψαλίδι» στις συντάξεις του Σεπτεμβρίου

http://www.protothema.gr/economy/article/497287/triplo-psalidi-stis-sudaxeis-tou-septemvriou-/

ArTaXiA είπε...

Κι όσο εσείς ασχολείστε με τετριμμένα, η Lafarge μας πετάει έξω από τον Ηρακλή.....

Μπεε εεε εε ε

Ilias D είπε...

make my day τενεκέ ‏@MakeMyDayPunk_
Πρέφα ή τάβλι;

Ούτε αυτό θα μπορούσαν να το αποφασίσουν χωρίς συνέδριο στο καφενείο του ΣΥΡΙΖΑ

xexexe

michele είπε...

Γιαννη το ανεφερε το θεμα ,στην συνεντευξη του στο Κοκκινο ,με τον δημοσιογραφο ( χαχα) Αρβανιτη. Κανε τις βουτιες σου και τα εχω ολα εγω


Ρε συ artaxia ησουν επενδυτης του Ηρακλεους;;

ArTaXiA είπε...

Ήμουν και είμαι.

Κι αν δεν μου κάνει squeeze out θα παραμείνω.

Η τιμή της Δ.Π. είναι βέβαια κλοπή....

michele είπε...

Ε ναι κλοπη θα ηταν ,ποια δεν ηταν τα τελευταια χρονια;; μακαρι να ..σταματησει αν οι μετοχοι ..γκρινιαξουν η να αλλαξει επι τα βελτιω

ArTaXiA είπε...

Ναι, ναι, να πάω να γκρινιάξω. Πού να πάω όμως; Η διαδικασία είναι νομιμη.

Η Cementos λέει, αγοράζει από τη Γαλλική πλειοψηφικο και -άκουσον άκουσον- υποχρεούται σε δημόσια πρόταση. Ό,τι να ναι #35667.

Εντωμεταξύ, τώρα που σκαλίζω τα αποτελέσματα, βλέπω 44 μύρια επιδικία με το ελληνικό δημόσιο, από το 1999 για ενίσχυση που δόθηκε το 1986! Το 86 φίλε μου, δόθηκε μια ενίσχυση που η ΕΕ την έκρινε παράνομη και ζήτησε να επιστρεφεί στο δημόσιο μετά τόκων. Κι άκου τώρα τι έγινε. Το δημόσιο υπολόγισε ανατοκισμό, ενώ η Ε.Ε. είχε πει απλώς για τόκους. Βγήκε μια απόφαση στο διοικητικο πρωτοδικείο που έλεγε "κακώς ανατοκίσατε" και το δημόσιο επέστρεψε 44 μύρια από τα 74 που είχε πάρει. Το Σ.τ.Ε. όμως, απεφάνθη "κακώς-κάκιστα" και τώρα το δημόσιο γυρεύει πίσω τα 44, ωστόσο έχουν ασκηθεί ανακοπές και περιμένουν και περιμένουν, κι αυτή είναι η Ελλάδα, αλλά φταίει ο Αλέξης ρε συ, κι εκείνος με τα παρδαλά πουκάμισα ο Γιάνης.

Δηλαδή, η ευνομία σε αυτή τη χώρα κλονίστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, Θού Κύριε...

giannhs kon είπε...

Καλησπέρα σε όλους

http://www.capital.gr/agores/3049476/anoigei-ti-deutera-to-xrimatistirio

ArTaXiA είπε...

Τι να κάνει και δαύτος ρε THEO; Ό,τι του λένε....

Μαύρος Κύκνος είπε...

Έκτακτη εμφάνιση.

Σημειώστε αυτό που σας λέω: Απο σήμερα έχουν μπλοκαριστει ΟΛΟΙ οι λογαριασμοί Ελλήνων στην Ελβετία με σκοπό να διασταυρωθούν αδήλωτες καταθέσεις και κινήσεις. Το κυνήγι των αδήλωτων στην Ελβετία μόλις άρχισε και όσοι έχουν παρανομήσει θα τους τσιμπήσουν.

Κατά τα άλλα κάτι υπολοιπόμενες τοποθετήσεις που μου εχουν μείνει στα χαρτιά που έχω ήδη τοποθετηθεί πριν λίγους μηνες σε χαμηλότερες τιμές (τις οποίες έχω γράψει αναλυτικά) θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα ελπίζω σε ακόμα χαμηλότερες τιμές.

Ilias D είπε...

Καλως τον MIDAS.

Για τις ΑΜΚ των τραπεζων.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, οι πρώτες ασκήσεις αντοχής (AQR) έχουν ήδη ξεκινήσει ήδη να γίνονται στις τράπεζες, με στόχο να ολοκληρωθούν έως τον Οκτώβριο όλα τα τεστ κοπώσεως.

Στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος έλεγαν πάντως, ότι «πρώτιστος στόχος όλων τώρα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015 και να γίνει μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (όπως και το 2012) και όχι μέσω δανείων απ΄τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας - ESM».

Και αυτό γιατί, όπως εξηγούσαν:
-Αν η ανακεφαλαιοποίηση γίνει μέσω του ΤΧΣ , το κόστος αναλαμβάνει το δημόσιο και όχι οι τράπεζες και, άρα, αποκλείεται το «κούρεμα». Αν γίνει μέσω ESM, ίσως και όχι.
-Αν η ανακεφαλαιοποίηση γινόταν από το 2016 και μετά, τότε θα ίσχυε η νέα ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει κούρεμα καταθετών και ομολογιούχων.

Απο το Πρωτο Θεμα.

giannhs kon είπε...

Η Εθνική Τράπεζα
ενημερώνει, κατ' εφαρμογή του N.3556/2007 και κατόπιν της από 31.7.2015 γνωστοποιήσεως του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ότι το Ταμείο από 31.7.2015 κατέχει 2.022.307.660 δικαιώματα ψήφου, που απορρέουν από ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές και αντιστοιχούν σε ποσοστό 57,24% επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της τράπεζας.
Η άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου επί των ανωτέρω μετοχών υπόκειται στους διαλαμβανόμενους στο άρθρο 7α του N.3864/2010 περιορισμούς

http://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1351939/ethnikh-trapeza-me-5724-to-ths.html

ArTaXiA είπε...

Τι έγινε Midas βγήκε το Δελφινάριο σε περιοδεία; Θέλεις να μας εξηγήσεις τι σημαίνει "μπλοκάρονται"; Δηλαδή αν τώρα κάποιος πάει στο Nammos να πληρώσει με την debit της Credit Suisse δεν θα γίνει δεκτή;

Unknown είπε...

Δασκαλε δωσε οδηγιες αγορων και ασε το μπιρι μπιρι.....

Unknown είπε...

Και παλι σορτ το € απο 1,11 στο 1,0854 ...βλαξ π.θ να μαθαινεις!!! Τωρα ειναι 1,980 πριν δυο ωρες ποσο ηταν ασχετε??? 1,1100.....

Unknown είπε...

Αλλα ξεχασα παπαγαλακι του κολου εισαι...απο χαρτια ιδεα δεν το χεις

Unknown είπε...

AXILEAS moutousidis

Για ακόμα μια μερα το βλήμα κερδίζει το βραβείο του ΚΑΡΑΓΚΙΌΖΗ