Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

X.A.A.ΚΛΕΙΣΤΟ


ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΕΝΝΕΑ ΜΗΝΕΣ ...

«Δ​​​​εν επιβιώνει ούτε ο πιο δυνατός ούτε ο πιο έξυπνος· επιβιώνει ο πιο προσαρμοστικός». Αυτή η φράση του Δαρβίνου περιγράφει το εγχείρημα που πρέπει να φέρει εις πέρας ο Αλέξης Τσίπρας. Ως εδώ ήταν ο χαβαλές των καταλήψεων και τα «γιούργια»· τώρα, όλη η εξυπνάδα και όλη η δύναμη του πρωθυπουργού πρέπει να συγκεντρωθούν στην προσπάθεια της προσαρμογής του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα του τρίτου Μνημονίου. Στα λόγια ακούγεται απλό, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για προσπάθεια τιτάνια και πολυσχιδή, με αμφίβολο αποτέλεσμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τηρουμένων των αναλογιών, ήταν μέχρι τώρα ένα πολιτικό φαινόμενο ανάλογο του ΕΑΜ σε αρκετά σημεία του. Η εκδοχή του εθνολαϊκισμού του, που απευθύνεται εξίσου σε δεξιούς και αριστερούς, είναι καθαρά εαμικής προέλευσης και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας, αν κάνει τον κόπο να διαβάσει το φυλλάδιο «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ» του Δ. Γληνού. Οπως το ΕΑΜ για να εξαπλωθεί εκμεταλλεύθηκε το κενό εξουσίας που δημιούργησε η Κατοχή, παρομοίως και ο ΣΥΡΙΖΑ γιγαντώθηκε εκμεταλλευόμενος το πολιτικό κενό που προκάλεσε η αδυναμία του παλαιού δικομματικού συστήματος να εξηγήσει στον κόσμο την οικονομική κρίση, δηλαδή να αναλάβει τις ευθύνες του. Οπως και το ΕΑΜ ήταν ο ευρύτερος φορέας μέσω του οποίου το ΚΚΕ απέβλεπε στην κατάληψη της εξουσίας με πρόσχημα την απελευθέρωση, έτσι και το συνονθύλευμα του ΣΥΡΙΖΑ είχε στον πυρήνα του μια ομάδα νεομπολσεβίκων, οι οποίοι έβλεπαν (και εξακολουθούν να βλέπουν) την κυβέρνηση ως ευκαιρία για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό κοινωνίας και οικονομίας.

Ευτυχώς, οι ανησυχητικές ομοιότητες παύουν εδώ και, προχωρώντας παρακάτω, η επανάληψη της Ιστορίας μοιάζει όλο και περισσότερο με φάρσα. Η οικονομική κρίση δεν είναι παγκόσμιος πόλεμος ούτε η απότομη μείωση του εισοδήματός μας συνιστά ανθρωπιστική κρίση, όσο και να το θέλει η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. Ο δε Λαφαζάνης και οι προγάστορες «μπουκαδόροι» της Αριστερής Πλατφόρμας του δεν είναι παρά καρικατούρες του Ζαχαριάδη, που έχουν σφυρηλατήσει το αγωνιστικό τους φρόνημα στα καφενεία ρουφώντας φραπέδες. Το εαμικό εγχείρημα δεν επαναλαμβάνεται στον σημερινό ανεπτυγμένο κόσμο, μικρό τμήμα του οποίου είναι και η Ελλάδα, παρά τις βαλκανικές και άλλες ιδιαιτερότητές της. Το πλέγμα των υπερεθνικών θεσμών συνεργασίας μεταξύ των κρατών, ακόμη και σταδιακής συγχώνευσης ορισμένων κρατικών λειτουργιών, που αναπτύχθηκε μετά τον καταστροφικότερο πόλεμο που γνώρισε η Ευρώπη στην Ιστορία της, εξουδετερώνει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα πραγματοποίησης εγχειρημάτων παρόμοιων με αυτό που είχαν συγκεχυμένα στον νου τους οι κομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο, βέβαια, για τις επιδιώξεις τους ήταν από την αρχή το ευρώ. Ομως το σχέδιο που είχαν για τον σοσιαλισμό δεν ήταν ακριβώς σχέδιο: αντανακλούσε την ημιμάθεια και την ελαφρότητα των ανθρώπων που το επεργάζονταν. Εντούτοις, τον στόχο της εξόδου από το ευρώ παραλίγο να τον καταφέρουν, χάρη στο αλλόκοτο, παρδαλό πλάσμα που μέχρι πρότινος παρίστανε τον υπουργό Οικονομικών. Αυτός όμως είναι επαγγελματίας και είχε τη δική του ατζέντα· δεν τον ενδιέφερε να χτίσει τον σοσιαλισμό, αλλά να χρησιμοποιήσει τη χώρα προκειμένου να πετύχει ένα δεινό πλήγμα κατά του ευρώ, ώστε μετά να εξαργυρώνει τη φήμη του στο κύκλωμα των διαλέξεων. Φθάσαμε πολύ κοντά, εντούτοις, διότι οι επιδιώξεις των κομμουνιστών του ΣΥΡΙΖΑ και του παρδαλού τσαρλατάνου με το ξυρισμένο κρανίο συνέκλιναν επικίνδυνα κάποια στιγμή με το δημοψήφισμα τύπου Λουκασένκο.

Ας μη γελιόμαστε, από όλο αυτό μας έσωσε ο Τσίπρας, τρομάζοντας με όλα αυτά που οι άλλοι είτε δεν είχαν σκεφθεί είτε δεν τους ένοιαζαν: το τεράστιο κόστος της εξόδου και τις ανυπολόγιστες συνέπειες της μετάβασης στη δραχμή. Δεν τόλμησε τη ρήξη, όχι επειδή ξαφνικά εγκατέλειψε τις ιδεολογικές θέσεις του, αλλά επειδή αντελήφθη ότι, στο τέλος της περιπέτειας, θα μπορούσε να περιλαμβάνεται και ο ίδιος στις καταμετρημένες απώλειες. Εφόσον, λοιπόν, το βασικό κίνητρο του Τσίπρα είναι να διατηρήσει την εξουσία, είναι υποχρεωμένος να προσαρμοσθεί.

Αν θα τα καταφέρει, είναι κάτι το οποίο θα κριθεί όχι τόσο από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αλλά από το ξεκαθάρισμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αυτή την ώρα, στην ίδια Κ.Ο. συνυπάρχουν εκείνοι οι οποίοι στηρίζουν την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης και οι άλλοι που απέχουν ή καταψηφίζουν. Οι πρώτοι πληρώνουν το κόστος της προσαρμογής, ενώ οι δεύτεροι είναι οι «μάγκες» που δεν βρέχουν τα πόδια τους. Η συνύπαρξη αυτή είναι αδύνατο να λειτουργήσει αρμονικά: το έχουμε δει σε όσα κόμματα υπέστησαν την ίδια κατάσταση στο παρελθόν.

Ομως, οι περίπου 40 βουλευτές της Πλατφόρμας (αλήθεια, τι γελοίο όνομα για πολιτική κίνηση...) δεν έχουν την πρόθεση να φύγουν. Ο πρώτος λόγος είναι ότι, όσο μένουν στην ίδια Κ.Ο., θα έλκουν προς την πλευρά τους και τους άλλους. Αφού οι διαφωνούντες εξακολουθούν να διαφωνούν και παρ’ όλα αυτά να μην υφίστανται καμία συνέπεια από το κόμμα, γιατί να μην πάω κι εγώ μαζί τους; Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα σκέπτονται όλο και περισσότεροι στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ όσο θα παρατείνεται η αφύσικη συνύπαρξη. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μόνοι τους, χωρίς την κάλυψη ενός ευρύτερου σχήματος, οι νεοκομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ελπίδα αξιοπρεπούς επιβίωσης. Οι σαράντα βουλευτές σήμερα είναι πολύ περισσότεροι από όσους θα μπορούσαν να εκλέξουν αν η τάση τους μετείχε αυτόνομα στις εκλογές. Επομένως, αυτοί δεν πρόκειται να φύγουν· πρέπει ο Τσίπρας, με κάποιον τρόπο, να τους διώξει. Πώς γίνεται αυτό; Αλλο τρόπο εκτός από τις εκλογές, τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να σκεφτώ. Ο Τσίπρας άλλαξε κατεύθυνση μία φορά, να αλλάξει και δεύτερη είναι μάλλον απίθανο, αν έχει συναίσθηση του κινδύνου. Συνεπώς, αν έχουμε εκλογές τον Σεπτέμβριο, τότε η τετραετία αυτού του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον γνωρίσαμε ώς τώρα, θα έχει διαρκέσει εννέα μήνες...


Στέφανος Κασιμάτης    www.kathimerini.gr

39 σχόλια:

Λευτερης είπε...

Καλή σας ημέρα και καλή εβδομάδα.
Χρόνια καλά και ευτυχισμένα στον φίλο μας τον Ηλία, τον στυλοβάτη της ΕΓ.
Μπάρμπα χρόνια καλά και όμορφα και σε σένα.
Εύχομαι οι σκέψεις σου να γράφονται, για την μόρφωσή μας.

giannhs kon είπε...

Χρόνια πολλά ΜΠΑΡΜΠΑ

Χρόνια πολλά ΗΛΙΑ


Καλημέρα σε όλους Καλή εβδομάδα

Καλημερα ΛΕΥΤΕΡΗ

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Καλημερα και απο μένα,
Τις καλύτερες ευχές μου για τους φίλους που γιορτάζουν, να ειναι γέροι κ με υπομονή σε οτι βλέπουμε καθημερινά.

Ilias D είπε...

Ρε αλανια πρωι πρωι;
Ευχαριστω πολυ.
Χρονια πολλα κ καλα Ηλια.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες να χαίρεστε τ όνομα σας

Λευτερης είπε...

Καλημέρα kon.
Γιάννη πλουτίζω την συλλογή μου.
Και πάλι καλημέρα σε όλους.

Andreas D. είπε...

Καλημέρα.
Χρόνια πολλά Ηλία

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=723658

ο dwk είπε...

Χρόνια πολλά στον Μπαρμπαλιά (να χαίρεται και το εγγόνι) και στον Ηλία D
Καλημέρα, καλή εβδομάδα

Andreas D. είπε...

http://www.newmoney.gr/agores/xrimatistiria/item/243029-problimatismos-gia-tin-epanaleitourgia-tou-xa

austin είπε...

Καλημέρα σε όλους! Χρόνια πολλά σε Ηλία και μπαρμπα! Ότι επιθυμείτε. Με υγεία πρώτα από όλα, χαρά, ηρεμία και όλα τα αλλά θα έρθουν (αν φύγουν από το προσκήνιο οι "κολληματιες")

austin είπε...

Και ένα σχόλιο επί της πολιτικής:
Ηθελα να ηξερα Ποιος πιστεύει πλέον ότι δεν είναι ή χειρότερη κυβέρνηση που έχει περασει. Όσο για τη δικαιολογία ότι δεν πρόλαβε να κυβέρνηση...αυτή είναι ή ένδειξη ότι είναι ή χειρότερη. Δεν κατάφεραν ΚΑΝ να φτάσουν στο σημείο να κυβερνήσουν.

Και ένα σχόλιο μου στο fb:
Αν είσαι έξυπνος, προβλέπεις άσχημες καταστάσεις προσπαθώντας να τις αποφύγεις.
Αν είσαι ικανός, αγωνίζεσαι μέσα σε όποιες συνθήκες, ακόμα και αν εκβιάζεσαι, για να πετύχεις.
Αν έχεις όραμα, παλεύεις να το υλοποιήσεις και όχι να αλυχτάς ότι κάποιος άλλος φταίει.
Αν έχεις καλές και σωστές προθέσεις, τις κάνεις πράξη.
Αν έχεις όλα τα παραπάνω, σίγουρα θα έχεις και σχέδιο.

Αν όλη σου η προσπάθεια επικεντρώνεται να πείσεις με λόγια ότι έχεις τα παραπάνω, φουσκώνοντας το θυμικό των ανθρώπων, τότε είσαι ΙΔΕΟΛΗΠΤΗΣ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΣ

dimivax είπε...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους,
Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες
με υγεία και ό,τι επιθυμούν!!!

Panos είπε...

Καλημέρα καλη εβδομάδα σε ολους, χρονια πολλα στον Ηλία , τον ΜΠΑΡΜΠΑ και σε όποιον αλλο γιορτάζει....
Είμαστε εδώ ....ακόμα, και περιμένουμε....να δούμε ποτε τελικα, την Πέμπτη-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ή απο Δευτέρα.

Panos είπε...

Γιώργο χάθηκαμε....

austin είπε...

Ισχύει...ειδικά αυτές τις μέρες δεν είμαι μπροστά σε PC.μπαινω, γράφω κανα τσιτατο εδώ ή στο fb και ξαναφευγω...και τι να κάνω μεσα; Αυτοί οι άνθρωποι είναι βάλτοι να μην δουλευει κανένας πλην των καθαριατριων και της ΕΡΤ.

Καταφέραν ακόμα και εμάς με τις αγορές να μας βαλουν στον παγο.

Από αύριο θα είμαι μάλλον πιο ενεργός, θα μπω μέσα να τα πουμε

Panos είπε...

Ναι ρε φιλε, δυστυχώς μας εχουν παροπλισει....τι να το κανεις και που μπαίνουμε στα blogs για ενημέρωση λίγοι ειναι αυτοί που γνωρίζουν κάτι και πάλι...δεν εκφράζουν την άποψη τους γιατι δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει....
Κατα τα αλλα ο καθένας λεει το μακρύ του και το κοντό του...κουράγιο σε ολους μας να δούμε πως θα ξεμπλέξουμε απο αυτόν τον σκόπελο....καλη δύναμη σε ολους μας.....χάθηκαν και χάνονται περιουσίες!

dimsimeo είπε...

Χρονια πολλα στους Ηλιες,μπαρμπαδες και μη.Με υγεια και ευτυχια!!!!

dimsimeo είπε...

Επισης ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!!20 Ιουλιου 1974 Κυπρος!!!

spooky είπε...

Καλησπέρα σε όλους.
Θέλω να ευχηθώ στους κυρίους Μπαρμπαλιά, Ilias D.,Hippy και σε όλους όσους εορτάζουν σήμερα χρόνια πολλά και καλά.
Πολλούς χαιρετισμούς και στον αγαπητό οικοδεσπότη Μικέλε.

profit είπε...

Τα χρόνια μου πολλά στους εορτάζοντες
ότι καλύτερο...

μπαρμπαλιας είπε...

ευχ ολους τους φιλους που με θυμηθηκαν
και με την δικια μου ευχη να μην μηδενισουμε ...

mixalis mixalios είπε...

Χρόνια πολλά στους φίλους για την ονομαστική τους εορτή! Πάνω από όλα Υγεία και υπομονή και μπορεί να μας λυπηθεί ο Θεός και να κάνει το θαύμα του...

michele είπε...

Kαλο απογευμα σε ολους !

Ιδιαιτερες ευχες στον φιλο μου τον Μπαρμπα και τον piccolo του ,καθως και στον ΗΛΙΑ ,δυνατο παικτη της ΕΓ
και μεγαλο γαβρο του συστηματος ( να τα λεμε και αυτα : )

Χαιρετισμους και ευχες και στον Hippy

Mε μεγαλη μου χαρα ξαναβλεπω εδω τον αγαπητο spooky ,ευχομαι οι πολιτικοοικονομικες εξελιξεις να μην χαλαν τις διακοπες σου και ολων βεβαια

Unknown είπε...

Σήμερα το Bloomberg με επιβεβαίωσε .... No bail in !!!!!
Μην ακούτε τους άχρηστους !!!
Τα πράγματα ειναι σοβαρά αλλα γρήγορα θα βρεθούν λύσεις γιατι τα μεγάλα κεφάλια δε θα χάσουν ....... Δραχμή !!!!! Χαχααααα καλησπέρα φιλαράκια μου

Unknown είπε...

Αλεξανδρατε σου στέλνω μαιλ το τηλέφωνο μου τωρα

Unknown είπε...

Εγκλοβισμενος 1,12 ετε εκανα μουαγιε 0,90 αν κ φοβάμαι αλλα πρεπει να πούλησω... Έστω κ με χασουρες

michele είπε...

O εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε πριν από λίγο ότι έγινε από την Ελλάδα η πληρωμή των περίπου 2 δις ευρώ προς το Ταμείο, τα οποία βρίσκονταν σε 'καθυστέρηση'.

Κανει κατι κουφα η αμερικανικη μουλαρα NBG απο -11,1% πηγε -3% σε λιγα λεπτα της ωρας

Unknown είπε...

400.000 συμβόλαια το greko......χαχααααα ερε κουφάλες κερδοσκόποι !!!!!! Χαμός θα γίνει οταν ανοίξουμε ..... Οχι οτι εγω θα χαρίσω κάστανα !!!!!!!!!! Πάρτε κράνος θα γίνει της καρπαζιάς το κάγκελο ...

giannhs kon είπε...

Ποιος θα τς τρώει ??? για να πάω με τους άλλους χαχαχα

Καλησπέρα σε όλους

Βρε καθίστε να δούμε πρώτα ΠΟΤΕ θα ανοίξει και μην κάνετε μεγάλα σχέδια ………..
Δεν θα είναι καθόλου ΤΥΧΑΙΑ η μέρα ανοίγματος

Άσε που με τα σάντουιτς έχουν θέμα και οι δυο……………… χαχα

http://weblogs.baltimoresun.com/entertainment/midnight_sun/blog/_bull%20bear%20sandwich%2081804162.jpg

michele είπε...

Καλησπερα Γιανναρε ,βιαζονται ,βιαζονται ..αν και το αρχικο χωσιμο ΔΕΝ το γλυτωνουμε

giannhs kon είπε...

χαχα ............ το πρωτο είναι !!!!!!!

καλησπέρα ΜΙΧΑΛΗ

michele είπε...

Τεχνικα ειναι λιγο περιεργα τα πραγματα ,πρεπει να εξομοιωθουν οι ξενοι με τους Ελληνες επενδυτες οσον αφορα τα capital controls

austin είπε...

Πάντως το nbg, αν βλέπω καλά γιατί είμαι από κινητό, κάνει τρελούς όγκους σήμερα και μάλιστα στο δεξί ώμο ενός ανάποδου ωκω...

Όχι ότι παίζει σημαντικό ρόλο...αλλά να πουμε και κατι θετικό. Πλάκα πλάκα. Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να μην φαει χωσιμο το ΧΑΑ. Θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος; Κάτι ακραιο ίσως..

giannhs kon είπε...

Έλα βρε ΓΙΩΡΓΗ εύκολο ………..

Το προηγούμενο βράδυ πριν το άνοιγμα του ΧΑΑ να ανακοινωθεί πολύ πιστικα και με εγγυήσεις ότι οι εκλογές θα γίνουν μετά την πρώτη αξιολόγηση χαχα ……… δηλαδή τον Δεκέμβριο

Ilias D είπε...

Ευχαριστω ολους του φιλους για τις ευχες,χρονια πολλα στο Χιπυ κ στο πικολο του Ηλια,να το χαιρεσαι συναδελφε.

ΥΓ.Κατι συζητιεται Γιανναρε οτι δεσμευτηκαν στην Αγκελα,ο Αλεκθης κ οι αρχηγοι της αντιπολιτευσης,για εκλογες μετα απο 5 μηνες τουλαχιστον ...μπορει να ναι μπαρουφα,μπορει κ οχι.

Unknown είπε...

Το Γκρέκο πέφτει με αερααααααααααα

giannhs kon είπε...

Καλησπέρα ΗΛΙΑ

αν δεν το ακούσουμε με τα αυτιά μας η το δούμε με τα μάτια μας δεν………χαχα

Ilias D είπε...

Τοσα κ τοσα ακουσαμε με τα αυτια μας,μεχρι κ υπογραφες πεσανε κ ΔΕΝ ...
αν δεν περασει το 5μηνο ...
χαχαχα

Ilias D είπε...

Τελικα βρεθηκε τροπος να παει η ΤΡΟΙΚΑ σε υπουργειο χωρις να τους γραψουν οι καμερες;
Σιγουρα ναι ...δεν ειδα ειδησεις ...αλλα σε αυτα ειναι πρωτοι οι του 15μελους.