Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

X.A.A.ΚΛΕΙΣΤΟ


ΤΟ "ΟΧΙ" ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΥ ...
του 
Αριστείδη Χατζή.


Μεταξύ των πολλών θυμάτων της καιροσκοπικής, ανεύθυνης αλλά και πολιτικά ανήθικης απόφασης της κυβέρνησης να προκηρύξει δημοψήφισμα πάνω σε ανύπαρκτη πρόταση, με θεσμικά απαράδεκτες συνθήκες και με την οικονομία να καταρρέει, είναι και η ελληνική ιστορία.

Η ταύτιση του ελληναράδικου «όχι» με το ιστορικό ελληνικό ΟΧΙ του 1940 αλλά και με άλλες κορυφαίες στιγμές της ελληνικής ιστορίας ήταν ταυτόχρονα τραγική και γελοία. Αυτό το ιστορικό καραγκιοζιλίκι που θα είδατε να κρέμεται στο Facebook και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αποκαλυπτικό. Υπήρχε βέβαια και πριν ως ιστορικός σκουπιδότοπος στο διαδίκτυο. Ιστοσελίδες, ιστότοποι και σελίδες του Facebook γεμάτοι ψεκασμένη ιστορία. Χώροι ηλεκτρονικής συνάθροισης ανθρώπων λειτουργικά αναλφάβητων, επιρρεπών στη συνωμοσιολογία, λούμπεν απ’ όλες τις απόψεις.

Όμως τις τελευταίες ημέρες αυτό το ίζημα ανέβηκε στον αφρό και περιέλουσε ακόμα και ανθρώπους (ιδιαίτερα νέους ανθρώπους!) που δυστυχώς δεν έχουν αντιστάσεις γιατί το έλλειμμά τους σε γνώσεις, αναλυτική σκέψη και κριτική ικανότητα είναι μεγάλο. Περικεφαλαίες, όπλα, αντάρτες, σπαρτιάτες, σουλιώτες και μακεδονομάχοι σε ένα κιτς υπερθέαμα ιστορικού αναλφαβητισμού.

Αυτό καταρχήν αποτελεί μια ζοφερή ένδειξη της ποιότητας εκπαίδευσης που παρέχεται σε όλες τις βαθμίδες – όχι φυσικά μόνο στο μάθημα της Ιστορίας. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε, είναι η εθνική μας ιδεολογία. Αντιγράφω εδώ την περιγραφή αυτής της εθνικής ιδεολογίας από παλαιότερο άρθρο μου στα Νέα:

«Αυτή η ιδεολογία είναι βαθιά αντιδραστική: ανορθολογισμός, αντι-διαφωτισμός, αντι-δυτικισμός, μισαλλοδοξία, ξενοφοβία, εθνικισμός, ρατσισμός, σχετικοποίηση της βίας, απέχθεια και φόβος απέναντι στην ανοικτή κοινωνία, την ελεύθερη αγορά, τον εκσυγχρονισμό και τις μεταρρυθμίσεις, τεχνοφοβία, πατερναλισμός, ηθικισμός και συνωμοσιολογία. Αυτή η εθνική ιδεολογία αναπαράγεται από το εκπαιδευτικό σύστημα και έχει υιοθετηθεί επιλεκτικά από όλα τα πολιτικά κόμματα, δεξιά και αριστερά.»

Η αποτυχία μας (όλων όσων ασχολούμαστε με την εκπαίδευση) είναι τρανταχτή. Οι νέες Ελληνίδες και οι νέοι Έλληνες πολίτες δεν γνωρίζουν, για παράδειγμα, πως ένα από τα πρώτα αιτήματα των Ελλήνων επαναστατών ήταν η ένταξή τους στην Ευρώπη: «θέλοντες να εξομοιωθώμεν με τους λοιπούς συναδέλφους μας Eυρωπαίους» γράφουν στην ιστορική «Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος». Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό κείμενο που διαπνέεται από τα δημοκρατικά και φιλελεύθερα ιδεώδη του Διαφωτισμού, της αμερικανικής και της γαλλικής επανάστασης. Γράφτηκε κυρίως από μία ομάδα τεσσάρων φιλελεύθερων εκσυγχρονιστών διανοούμενων και πολιτικών. Από τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, τον σημαντικότερο φορέα των φιλελεύθερων ιδεών κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης και πρώτο Έλληνα πρωθυπουργό, τον Αναστάσιο Πολυζωίδη, τον σημαντικότερο Έλληνα γνήσιο φιλελεύθερο διανοούμενο της περιόδου (και στενό συνεργάτη του Μαυροκορδάτου), τον ιδιόρρυθμο Θεόδωρο Νέγρη και τον Vincenzo Gallina, έναν καρμπονάρο, φιλελεύθερο νομικό, «επαγγελματία» επαναστάτη, που βρέθηκε στην Ελλάδα την κατάλληλη στιγμή.

Ο 19χρονος Πολυζωίδης όμως ήταν αυτός που επηρέασε καταλυτικά το τελικό κείμενο. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελληνική Διακήρυξη μοιάζει τόσο πολύ με την Αμερικανική της 4ης Ιουλίου 1776. Ο Πολυζωίδης γνώριζε πολύ καλά την Αμερικανική όπως αποδεικνύεται από τη μετάφρασή της που είχε ετοιμάσει και δημοσίευσε δύο χρόνια αργότερα (το 1824) στο Μεσολόγγι. Τη συμπεριέλαβε σε έναν τόμο που περιείχε μεταξύ των άλλων αναλυτικές παρουσιάσεις των βρετανικών και αμερικανικών συνταγματικών θεσμών. Η έκδοση αυτή είχε σκοπό να επηρεάσει την κατάρτιση του τελικού ελληνικού συντάγματος - και πράγματι επηρέασε το τρίτο επαναστατικό σύνταγμα της Τροιζήνας, το πλέον φιλελεύθερο και δημοκρατικό σύνταγμα της εποχής του.

Πώς αυτοί οι «δυτικότροποι διανοούμενοι» κατόρθωσαν να ασκήσουν «δυσανάλογη επιρροή» και να εξασφαλίσουν ότι «το κυοφορούμενο κράτος θα ήταν εξοπλισμένο με τα χαρακτηριστικά του φιλελεύθερου συνταγματικού πολιτεύματος»; (όπως χαρακτηριστικά αναρωτιέται το 2002 ο Richard Clogg, Καθηγητής της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης). Έχουν γραφεί πάρα πολλά για το θέμα. Αν θέλει κάποια/ος να εμβαθύνει περισσότερο θα πρέπει να ξεκινήσει απαραιτήτως από το τρίτο κεφάλαιο του πολύτιμου βιβλίου του Νικηφόρου Διαμαντούρου Οι Απαρχές της Συγκρότησης Σύγχρονου Κράτους στην Ελλάδα, 1821-1828 (ΜΙΕΤ, 2006). Ο Διαμαντούρος δίνει μια ενδιαφέρουσα απάντηση. Τα κατάφεραν γιατί ακολούθησαν «ταυτόχρονα μια πολιτική στραμμένη προς την ενίσχυση της θέσης τους μέσω της εκμετάλλευσης του εγχώριου συστήματος πελατειακών σχέσεων και συμμαχιών, και μια άλλη που πρόσβλεπε στην Ευρώπη, στην οποία ήθελαν να ανήκει η Ελλάδα και από την οποία ήξεραν ότι εξαρτιόταν η τελική ευόδωση των προσπαθειών τους.»

Πώς έφτασε λοιπόν να ταυτίζεται ένας θρυλικός εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας που συγκλόνισε την Ευρώπη με την ελληναράδικη θρασύδειλη ψευτομαγκιά του φραπέ; Αυτή που οδήγησε σε τρεις εθνικές καταστροφές; Το 1897, το 1922 και το 1974.

Διότι στην Ελλάδα είχαμε την τύχη να έχουμε έναν μεγάλο εκσυγχρονιστή, τον Χαρίλαο Τρικούπη αλλά και την ατυχία να έχουμε ως αντίπαλό του έναν μεγάλο λαϊκιστή, τον Θεόδωρο Δηλιγιάννη. Οι πολιτικοί απόγονοί τους συνεχίζουν να συγκρούονται και δυστυχώς οι δεύτεροι επικρατούν συχνότερα των πρώτων, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται στη σημερινή προνομιακή της θέση στην Ευρώπη διότι ο ελληνικός λαός μπόρεσε να εμπιστευθεί τους δύο μεγαλύτερους έλληνες πολιτικούς του 20ου αιώνα, τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή – όμως και άλλους μικρότερους αλλά σημαντικούς. Το κοινό των εκσυγχρονιστών πολιτικών (παρά τις όποιες αδυναμίες και τα λάθη τους) ήταν πάντα η προσήλωση στην ευρωπαϊκή θέση της χώρας. Εξαιτίας τους η σύγχρονη Ελλάδα βρέθηκε σε μια θέση που ίσως δεν της άξιζε.

Στα λόγια του μεγαλύτερου Έλληνα πολιτικού όλων των εποχών, του Ελευθερίου Βενιζέλου, θα αφιερώσω τον επίλογο αυτού του άρθρου. Αποτελούν εθνική παρακαταθήκη:

«Δημαγωγούντες εκάστοτε τον ελληνικόν λαόν και καπηλευόμενοι τον πατριωτισμόν, διά να παραστήσωμεν εις αυτόν ότι είναι λαός περιούσιος [...] καταντήσαμεν να πείσωμεν αυτόν ότι εις τον αγώνα του πολιτισμού και εις τον αγώνα της προόδου και εις τον αγώνα της αμίλλης δεν έχει ανάγκην, όπως επικρατήση, να μεταχειρισθή τα ίδια όπλα τα οποία μεταχειρίζονται οι άλλοι λαοί. [...] Πάντα ταύτα κατορθώσαμεν να πείσωμεν τον λαόν ότι ήσαν περιττά. Συγχρόνως αφήσαμεν αυτόν να επαναπαύεται ότι, εάν του λείψουν όλα τα άλλα εφόδια, δύναται όμως, κρατών επάνω εις τον δίσκον της επαιτείας τας παρελθούσας δόξας του, να προσέρχεται εκάστοτε προς τους ισχυρούς εκείνους, οι οποίοι κατ’ άλλον τρόπον εργασθέντες εγένοντο ισχυροί, διά να ζητή υπέρ εαυτού ως επαιτείαν, επί τη βάσει των παλαιών περγαμηνών του, όπως υπερασπίζη τα δίκαιά του.»


* Ο Αριστείδης Χατζής είναι αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

51 σχόλια:

Ilias D είπε...

Καλημερα.
Σε λιγες μερες ΙΣΩΣ μαθουμε τι εννοουσε ο Προεδρος με το /Δεν ειμαι Πρωθυπουργος παντος καιρου/.

2 διαγγελματα του Πρωθυπουργου κ 1 της Προεδρου τ Βουλης σε λιγες μερες.
Του Καμμενου δεν θα εχουμε;
Ας περιμενουμε.

ΥΓ. Οι ψεκασμοι σταματησαν κ αντεδρασε ο λαος;
Η δεν αντεδρασε;

Ilias D είπε...

«Δεν χρεώσαμε τίποτα, ούτε επιβαρύναμε το υπουργείο, ούτε στείλαμε φακέλους» συνέχισε τη λογική του ο κ. Κουρουμπλής προσθέτοντας προς υπεράσπισή του το επιχείρημα ότι «το πολιτικό σύστημα παίρνει θέση».

Επιτέθηκε, μάλιστα, στους δημοσιογράφους στην πρωινή εκπομπή του MEGA, όπου και βρέθηκε, λέγοντας ότι «με εγκαλείτε για το mail της προπαγάνδας αλλά δεν λέτε τίποτα για οσα συμβαίνουν στο ΚΕΕΛΠΝΟ».

Άχθος είπε...

@ Michele...

Επιμένεις ακόμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση δραχμής???

ArTaXiA είπε...

Το κείμενο του Χατζή δεν είναι απλώς άθλιο... Είναι κατάπτυστο, γεμάτο ρητορικούς ακροβατισμούς και σοφιστείες.

Χρειαζόμαστε ομοψυχία και σύνεση. Και ΟΧΙ, οι Ευρωπαίοι δεν είναι φίλοι μας.

austin είπε...

Καλημέρα σε όλους!

Όταν λες ψέματα υπό τον μανδύα της αλήθειας. Όταν κάνεις κινήσεις εντυπωσιασμού και μόνο. Όταν φτάνεις να μεταφέρεις την ανεπάρκεια του κόμματος στον λαό, με μία βλακώδη και διχαστική ερώτηση...Καταλήγεις να τρώγεσαι με τα ρούχα σου.

Σφαγή στο Μαξίμου αυτή τη στιγμή!

Στέφανος Οικονόμου είπε...

Ισχύει...

Στέφανος Οικονόμου είπε...

Το ΝΑΙ έχει την ΄΄γλύκα΄΄ του και έχει πάρει τον ανήφορο.
Στο μαξίμου ....ντρέπονται και οι φρουροί για την συμπεριφορά του πιο άπειρου πρωθυπουργού που πάτησε το πόδι του εκεί.
Η ζημιά όμως που έχει γίνει είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ μεγάλη.

Ctsam είπε...

Συμφωνώ Αρταχια οι ευρωπαίοι δεν ειναι φίλοι μας αλλά ούτε εχθροί μας...κοιτάνε το συμφέρον τους όπως και εμείς το δικό μας.

michele είπε...

Kαλημερα ,καλο μεσημερι .Μια χαρα το βρηκα το αρθρο του καθηγητη, Artaxia .

Ηarry ναι πιστευω οτι δεν θα παμε σε εθνικο νομισμα.Δεν θα αφησουμε τα λαμογια να μας επιστρεψουν ακομα πιο πισω ..

Ειπαμε ΟΜΟΨΥΧΙΑ με αριστεροφασιστες και ακροδεξιους ,δραχμολαγνους και λαμογια εγω δεν εχω.

Εχω με οποιονδηποτε εχει αντιθετη αποψη απο μενα,αλλα την τεκμηριωνει και με πειθει για τις καλες του προθεσεις.


Και τα λεω αυτα επειδη ειχα ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ σε σημειο να εχει μετατραπει σε πολιτικο blog η γωνια μας εδω

γιατι κατι εβλεπα ..οπως και αρκετοι αλλοι φιλοι εδω.

Σπανε και δυο βουλευτες των ΑΝΕΛ βλεπω ,θα παραιτηθει-ειπε στον Bloomberg-
o τσαρλατανος αν βγει το ναι .

Δεν τον πολυπιστευω ,καθοτι ψευτης,αλλα στα τσακιδια .

ArTaXiA είπε...

http://www.dailymotion.com/video/xqyfjm_%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%BF%CF%85-n%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%87%CE%B5%CF%83%CF%89-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CE%B6%CF%89n%CE%B7-%CE%B1%CE%BD-%CE%BB%CE%B9%CF%80%CE%BF%CE%B8%CF%85%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF_news

Ctsam είπε...

Συγνώμη αλλα επί τη ευκαιρία να δώσω τα συγχαρητηρια μου στο γραφείο επικοινωνίας του Συριζα για την ξενοφοβία που καλλιεργεί.... αν είναι έτσι τώρα φανταστείτε μετά πόσους εχθρούς και φαντάσματα έχουμε να βλέπουμε γύρω μας....

michele είπε...

Αγαπητε ΑΡΤΑΧΙΑ ,θα ερθει και η ωρα των γυμνοσαλιαγκων της
δημοσιογραφιας,αυτων που θα θελαν αδεια τηλεοπτικη ,ως επισης και μερικων φιλελευθερων που ενοχληθηκαν -και σωστα -απο λαικοδεξιες επιλογες Σαμαρα

ΑΛΛΑ εφεραν Στρατουληδες,Λαφαζανηδες,Καμμενους,Φλαμπουραρηδες.

Το θεμα στην πολιτικη δεν ειναι να βλεπεις το σημερα η το αυριο.Ειναι να βλεπεις το ΜΕΘΑΥΡΙΟ.

michele είπε...

George Evgenidis ‏@g_evgenidis
Και ο Νίκος Μαυραγάνης των ΑΝΕΛ ζητά ανάκληση δημοψηφίσματος. 5 βουλευτές των ΑΝΕΛ επί συνόλου 13 δηλαδή ζητούν ανάκληση ή ΝΑΙ.

austin είπε...

Έχουμε και παρέμβαση Καραμανλή το μεσημέρι...

Μετά το "Πιονέρος Νο2", μπορεί και να δούμε το "Εθνοσωτήρας Νο2"

michele είπε...

Eξαιρετικη ευρωπαικη δηλωση ο χοντρος.

austin είπε...

Αυτό που με βγάζει από τα ρούχα μου όλες αυτές τις μέρες είναι το εξής:

Πως γίνεται να μην τους λέει κανείς τι θα γίνει μετά το ΟΧΙ, όπως δεν τους έλεγαν πριν πάρουν την εξουσία τι θα κάνουν και να συνεχίζουν να πιστεύουν στο ΟΧΙ, επειδή το λέει η κυβέρνηση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά σου λένε ότι δεν πέφτουν στην παγίδα του φόβου.

Νομίζω ότι για να μην πέσει κάποιος λογικά σκεπτόμενος στην παγίδα του φόβου, να σου εμπνέει εμπιστοσύνη η κυβέρνηση ή όλο το πολιτικό σκηνικό. Ποιος θα ξελασπώσει την κατάσταση αν γίνει η στραβή. ή μήπως είμαστε σίγουροι ότι δεν θα παίξει η στραβή. Και δεν μιλάω μόνο για δραχμή.

Ήδη τσακίζεται και ο τουρισμός. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να σοβαρευτούν?

Unknown είπε...

Και σι δεν εισαι φιλος μου μπροκερακο μικρο παιδακι .....αλλα σε τρωμε στην μαπα!!!
Φιλακια απο το λονδινο....ραντεβου στα γουναραδικα η στην μυκονοοοοος οπου θες εσυ!

Unknown είπε...

Χαχχαχχαα ρε τραβα σε κανενα μπαρακι να σβησεις τον πονο σου!!

Panos είπε...

http://www.protothema.gr/politics/article/489686/tsipras-varoufakis-os-paliatsoi-sto-exofullo-tou-panorama/

ArTaXiA είπε...

Αχιλλέα. Άντε μου και στο διάολο!

Ilias D είπε...

Μετά την τοποθέτηση του συντρόφου της Ρένας Δούρου ως προέδρου στην ΕΥΔΑΠ, χθες ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής διόρισε τον ανιψιό του Ελευθέριο στο νοσοκομείο «ΕΛΠΙΣ»

Ilias D είπε...

http://www.protothema.gr/politics/article/489766/oi-stratigoi-veruvakis-grapsas-o-pterarhos-klokozas-kai-alloi-62-stratiotikoi-uper-tou-nai/

Ilias D είπε...

Ο Προεδρος των ΕΛΠΕ αυξησε τον μισθο του κατα 110.000 Ε.

Ilias D είπε...

Ακομα κ τον Παπαθανασιου θα κανουνε μαγκα.

Ilias D είπε...

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη έδωσαν το υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

dubaiprojectmanager είπε...

καλησπερα στην παρεα.

michele είπε...

http://www.star.gr/Pages/Media.aspx?art=283542&artTitle=nikos_chatzinikolaou_arketa_travixe_to_asteio


Να και ο Χατζηνικος χθες ( εχω και για σενα)

Παρακαλω ,επειδη η κατασταση ειναι σοβαρη με τους φασιστες που μπλεξαμε

λιγη ηρεμια μεταξυ ( των γνωστων εμπλεκομενων)

Ilias D είπε...

Kaλως το ξενητεμενο νιατο.

dubaiprojectmanager είπε...

Στο πλευρό των Ελληνων ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Σε μήνυμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση της Βενεζουέλας, ο Μαδούρο αναφέρει:

«Θα ήθελα επισήμως να εκφράσω στον Πρωθυπουργό Τσίπρα, στο ΣΥΡΙΖΑ και τον ελληνικό λαό όλη την αλληλεγγύη του μπολιβαριανού και τσαβικού λαού της Βενεζουέλας, όλη την υποστήριξη και την αγκαλιά μας. Την αγκαλιά μας προς τους πολίτες της Ελλάδας, τον ελληνικό λαό. Αν κάτι είναι γνωστό στην Ελλάδα εδώ και 2000 χρόνια, αυτό είναι η λέξη «δημοκρατία». Και ο ελληνικός λαός θα απαντήσει με δημοκρατία. Εμείς όλα αυτά τα έχουμε ήδη ζήσει».

Στην συνέχεια είπε ότι αν μπορούσε να μιλήσει με τους Έλληνες και τις Ελληνίδες θα μας έλεγε πως κι εκεί είχαν ιδιωτικοποιηθεί όλα, πως είχαν εξαφανιστεί οι συντάξεις και η δημόσια εκπαίδευση, πως η εκπαίδευση ιδιωτικοποιήθηκε.

«Όλα, όλα, τα πάντα είχαν ιδιωτικοποιηθεί. Επίσης πώς ο λαός μας έτρωγε ζωοτροφές. Και πώς σπάσαμε τα δεσμά μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μη φοβάστε, Έλληνες και Ελληνίδες αδέρφια μας! Ο δρόμος είναι να σπάσουμε τα δεσμά με το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Να αποτινάξουμε το ζυγό που προσπαθεί να ρουφήξει το αίμα των λαών, την εργασία των λαών, τον πλούτο των χωρών. Αυτός είναι ο δρόμος, ο δρόμος, ο δρόμος, ο δρόμος».

dubaiprojectmanager είπε...

τωρα που μας αγαπησε ο μαδουρο ηρεμησα φιλοι. Ετσι ειναι. Μπορει να χανουμε το ευρωπαικο κλαμπ αλλα μας περιμενει η ελιτ της λατινικης αμερικης με ανοιχτες αγκαλες. αιντε τσιπρα μου. και εις ανωτερα βρε....

dubaiprojectmanager είπε...

Παρακαλω οποιος φιλος ή φιλη ξερουν καλη εγγυημενη γευστικη ζωοτροφη ας δωσουν τα φωτα τους. Θελω να κανω ρικομεντεισον στη συζυγο τι να παιρνει.

Ilias D είπε...

Τις νοθευουν Νικολα ...
Ψαξε να βρεις υποπροιοντα απο τα ζαχαροτευτλα,τα πετανε οι βιομηχανιες ζαχαρης.
Πουλπα λεγονται,δεν χρειαζεται να βαλεις κ ζαχαρη,εχουν λιγη(μη μας ξεφυγει κ το βαρος).

dubaiprojectmanager είπε...

"Να αποτινάξουμε το ζυγό που προσπαθεί να ρουφήξει το αίμα των λαών, την εργασία των λαών, τον πλούτο των χωρών. Αυτός είναι ο δρόμος, ο δρόμος, ο δρόμος, ο δρόμος".
Τι λες ρε συναγωνιστη μας επαναστατη μας. Μπραβο ρε καπταιν αμερικα βρε. Το οτι πειναει ο κοσμος στο καρακας και οτι ολα εχουν πνιγει απο αυτο το απολυταρχικο καθεστως δεν παιζει κανενα ρολο. Φθανει που αποτιναξε ο λαος της βενεζουελας τον καπιταλιστικο ζυγο και τωρα τρωει στη μαπα το μαδουρο

dubaiprojectmanager είπε...

σ ευχαριστω Ηλια για την πληροφορια. Αν καταλαβα καλα ειναι και φυτικο το προιον υγιεινο. Μια χαρα. Και που ειπες τα πετανε ρε φιλε για να μαστε και σιγουροι δηλ σε ποιον σκουπιδοτοπο θα τα βρουμε.....

Ilias D είπε...

Οχι απο σκουπιδοτοπο Νικολα.
Απο το εργοστασιο κατευθειαν,μονο μεταφορικα θα πληρωσεις.
Σχετικα με τον Μαδουρο,ξεχασε να μας πει οτι απο τον Μαρτιο κανει ενεργειες για να προσεγγισει τις ΗΠΑ.

dubaiprojectmanager είπε...

περαστικα μας. Μας φαινονται μ@@@@@ς οι ευρωπαιοι εεε;Εκμεταλευτες. Οριστε τα χαμπερια του μαδουρο.
http://www.parallaximag.gr/parallax-view/gramma-apo-karakas

dubaiprojectmanager είπε...

ααα ενταξει τοτε Ηλια μου. Κυριος θα ειμαι. Μια χαρα. Ψηλα το κεφαλι , επαναστατικα βλεματα θελω σαν του τσιπρα του λαφαζανη και του στρατουλη.Παμε ρε να τα κανουμε ολα π@@@@@να. θα τους δειξουμε εμεις που τολμησαν να τα βαλουν μαζι μας.

Unknown είπε...

Μπροκερακο....άντε με το € τωρα θα πληρώσεις και την εφορία αλλα κ το δάνειο που χρωστάς. Σου χαλάσαμε το σχέδιο μπροκερακο ; Παίξε Αμερική να βγάλεις κανενα χαρτζιλίκι να το αφήσεις εδω !!!! Χαχαααα γεια απο το ηλιόλουστο citi

Ilias D είπε...

Κ δεν στηνεσαι στην ουρα του ΑΤΜ Νικολα οπως στηνομαι εγω για να παρω αυτα που μου επιτρεπουν,εννοειται οτι δεν εβγαλα λεφτα πριν απο αποψη.
Προπονουμαστε για ουρες για τροφημα;ενα ειναι σιγουρο,σε μαυραγοριτη δεν προκειται να δωσω ουτε δραχμη.

Unknown είπε...

Ο αρταξιας θα τρώει τροφές για γάτες !!!!!μια και εινα γαταααααα με πέταλα !!!!!

Ilias D είπε...

18:57
Δήλωση Κουντουρά: Δεν ξέρουμε πόσες κρατήσεις έχουν ακυρωθεί, αλλά θα τις αναπληρώσουμε

dubaiprojectmanager είπε...

χαχαχαχαχα. ρε συ αχιλλεα καλο. Αρταξια σορυ ρε φιλε. το γελιο αφορα μονο το αστειο του αχιλλεα.

Ilias D είπε...

«Καρφιά» Βαρουφάκη για βουλευτές: «Δεν μου άρεσε που το ΑΤΜ της Βουλής άδειασε 4 φορές»

dubaiprojectmanager είπε...

αφιερωμενο στον μαδουρο και στον κολλητο του τον αλεξακο.
https://www.youtube.com/watch?v=STVcNX7anGU

Άχθος είπε...

"Παραιτήθηκε από τα εκτελεστικά του καθήκοντα ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Σ. Τσοτσορός μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η ΓΣ της 25ης Ιουνίου του ομίλου αύξησε την αποζημίωσή του από τα 170 χιλ ευρώ στα 280 χιλ. ευρώ ετησίως"


Αμέσως πέσατε να τον φάτε...

Στέφανος Οικονόμου είπε...

Μυρίζει μπαρούτι....
Δεν ξεμπερδεύουμε εύκολα.

Unknown είπε...

Και σανο για μας τα προβατα....μπεεεεεεεε μπροκερακο!!!!!!!

Unknown είπε...

Ξεχασες τον φιλο του αρταξιατ τον.......παλαβιτσα τον δραχμολαγνο!!

Unknown είπε...

Ireland's largest betting firm is so convinced Greeks will vote "yes" in a national referendum over bailout terms that it is already paying out on bets.




Rory Scott, a spokesman for Paddy Power, said Wednesday that more than 85% of bets placed with the firm ahead of Sunday's vote are gambling that voters will reject calls by Greek Prime Minister Alexis Tsipras' government to vote "No" on the measure that could determine whether Athens is forced out of the eurozone.

For that reason, Scott said, Paddy Power has handed out a five-figure sum — he wouldn't divulge the specific amount — to the few thousand customers who believe Greece will vote to accept the painful austerity measures insisted on by the International Monetary Fund, European Central Bank and European Commission.

Unknown είπε...

At first, the British bookmaker Ladbrokes concurred with Mr Tsipras: The opening odds last Saturday assessed the "no" case as much more likely. But the flow of money caused a rapid reassessment, and Ladbrokes shifted the odds so sharply that "yes" became the new favourite by the next morning, and it has remained the betting favourite since.

Unknown είπε...

As the prospect of a Greek referendum on austerity measures sends global stock markets tumbling, some hedge-fund managers are brushing aside concerns that the Mediterranean country will cause a global calamity.

Leon Cooperman, who runs Omega Advisors, said Monday it’s hard to imagine that Greece would become a major event for the markets, as he put the chances of the country quitting the euro at less than 50 percent. Greylock Capital Management, an emerging-market firm that owns Greek debt, said people will probably vote for the austerity measures in the July 5 referendum, called on Saturday by Prime Minister Alexis Tsipras.

“I think the idea of the referendum took the market by surprise, because it does not seem to help Tsipras in any significant way,” said Diego Ferro, co-chief investment officer at Greylock. “We still believe the most likely outcome is an agreement, as it is the only way for Greece to reopen the banks and have a functioning system.”