Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ GREXIT :ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΕΓΡΑΨΑΝ
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ...

Μέσα σε χρηματοκιβώτιο στον 13ο όροφο του κτηρίου Berlaymont κρατούσε σαν επτασφράγιστο μυστικό η Κομισιόν το μυστικό σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρώπη.

Οι συντάκτες του, περίμεναν τη στιγμή που θα έπαιρναν το πράσινο φως για την εφαρμογή του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, το σχέδιο Grexit, που βρίσκεται σε ειδικό δωμάτιο ασφαλείας λίγα μέτρα από το γραφείο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, περιλαμβάνει 200 σημεία – απαντήσεις σε θέματα που θα προέκυπταν σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας. Συντάκτες του 15 άτομα της Κομισιόν, που ξεκίνησαν να εργάζονται για την εκπόνησή του στα τέλη του Ιουνίου και επιτάχυναν τις διαδικασίες όταν αναγγέλθηκε το δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν, καθώς η Ελλάδα δεν θα οδηγείτο μόνο εκτός ευρώ, αλλά και εκτός Ε.Ε..

Η αποκάλυψη της ύπαρξης του σχεδίου -της «μαύρης Βίβλου» του Grexit- έγινε σε μια στιγμή δραματικά φορτισμένη: Τις πρώτες ώρες μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, δια στόματος του ίδιου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θυμωμένος από τους χειρισμούς του Ελληνα πρωθυπουργού αποκάλυψε ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων ότι το σχέδιο υπάρχει!



«Αν εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό, στους δρόμους της Αθήνας θα ακούγονταν οι ερπύστριες των τανκς»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, που επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο γνώστη του σχεδίου, τα 200 θέματα που περιέχει είναι αλληλένδετα καθώς μια έξοδος από το ευρώ θα δημιουργούσε αλυσιδωτά γεγονότα, τα οποία θα εξελίσσονταν σε σχετικά μικρό διάστημα: Από τη δραχμοποίηση της οικονομίας έως τους συναλλαγματικούς ελέγχους που θα πραγματοποιούνταν στα σύνορα της χώρας και θα οδηγούσαν στην έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους 15 που εκπόνησαν το σχέδιο Grexit, είναι άτομα με άμεση επαφή με την Ελλάδα και άμεση εμπλοκή με τα προγράμματα διάσωσης. Ενας από τους εμπλεκόμενους με γνώση της ελληνικής πραγματικότητας φέρεται να είπε: «αν εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό, στους δρόμους της Αθήνας θα ακούγονταν οι ερπύστριες των τανκς»...



Το χρονικό του σχεδίου Grexit

Μέχρι τη δραματική Σύνοδο για την Ελλάδα, λίγα εικοσιτετράωρα μετά το δημοψήφισμα, για το σχέδιο αυτό πολλά ακούγονταν αλλά τίποτα δεν ήταν επιβεβαιωμένο. Ομως, το σχέδιο είχε ήδη πάρει την τελική μορφή του, την Τρίτη της Συνόδου Κορυφής. Γράφτηκε υπό συνθήκες απόλυτης μυστικότητας σε λιγότερο από ένα μήνα. H συγγραφή του κειμένου είχε ξεκινήσει όταν η ημερομηνία εκπνοής του προγράμματος στο τέλος Ιουνίου πλησίαζε, ώστε να είναι προετοιμασμένη η Επιτροπή για παν ενδεχόμενο. Τη στιγμή που αναγγέλθηκε το δημοψήφισμα, την Παρασκευή 26 Ιουνίου, οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν.

«Οι εμπλεκόμενοι στη δημιουργία του σχεδίου, δούλεψαν με πόνο ψυχής, αλλά και συγκλονισμένοι» αναφέρει το δημοσίευμα, γιατί δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι τα πράγματα είχαν φτάσει σε αυτό το σημείο.



Ο Γιούνκερ είχε αποκαλύψει στον Τσίπρα τις λεπτομέρειες του σχεδίου

Σε εκείνη τη Σύνοδο Κορυφής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη έναν δεμένο τόμο, ένα πολυσέλιδο έγγραφο, το οποίο περιγράφηκε στον Ελληνα πρωθυπουργό πριν από την έναρξη της Συνόδου, από τον ίδιο τον κ. Γιούνκερ με όλες τις λεπτομέρειες ενός Grexit, δίνοντάς του να καταλάβει το νομικό και πολιτικό πλαίσιο μιας τέτοιας απόφασης.

«Η έξοδος της Ελλάδας κρεμόταν από μια κλωστή», αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος που περιγράφει ότι μετά από 17 ώρες διαπραγμάτευσης, «ο Τσίπρας ζητούσε 24 ώρες για να διαβουλευθεί με το ελληνικό κοινοβούλιο και η Μέρκελ ζητούσε άλλη Σύνοδο την Τετάρτη... Ηταν σαν να έψαχναν δικαιολογία για να το διακόψουν».

Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Συμβουλίου και βασικός διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο πλευρών, δηλώνει στην Καθημερινή: «Τους είπα ότι εάν τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις χωρίς αποτέλεσμα, είναι έτοιμος να πω δημόσια ότι η Ευρώπη είναι κοντά στην καταστροφή για 2,5 δισ.». Η Ελλάδα μπορεί να ξέφυγε την περασμένη εβδομάδα από τον άμεσο κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη, με την έναρξη των διαπραγματεύεσεων για το τρίτο μνημόνιο, αλλά ο πρόεδρος Τουσκ δηλώνει φειδωλά: «Αυτή η συμφωνία αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα».


 http://www.thetoc.gr/

14 σχόλια:

ArTaXiA είπε...

"Το σχέδιο του Grexit" λέει, "ποιοι το έγραψαν", για να ακολουθήσει η "αποκάλυψη" πως σύμφωνα με αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται, ήταν 15 άτομα. Επίσης ο τίτλος συνεχίζει: " Τι περιλαμβάνει", όπου μαθαίνουμεγια 200 κεφάλαια.

Οπότε, απολύουμε τον συντάκτη ύλης και ξαναγράφουμε υον τίτλο: "Πόσοι συνέταξαν το σχέδιο του Grexit και πόσα κεφάλαια είχε;"

Unknown είπε...

Καλημέρα .... Γεια αρταξια!!!
Λοιπόν ρωτάω .........
Οταν υπάρχουν warrants μπορεί να γίνει κούρεμα μετόχων ακόμα κ με τον νόμο του bail in???????
Οποίος ξέρει ας απαντήσει !!!!!!!!!!!!!!
Εεεεε Μιχάλη ;;;; Αρταξια για πες;

michele είπε...

Καλο απογευμα σε ολους απο τη μαγευτικη Δυτικη Ριβιερα :)

ARTAXIA ,κλασσικος τιτλος για κλικς ,δεν λεει τι και ποιος ,γιατι το πληρες αρθρο δημοσιευεται σημερα στην Καθημερινη ,με καπως λιγο περισσοτερες πληροφοριες

michele είπε...

Δεν ξερω την απαντηση Aχιλλεα,δεν εχω ασχοληθει με το θεμα ακομα !

Unknown είπε...

Ερχονται νεα.......

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Ρε Αχιλλέα όλα καλά με σένα, αλλά μας τα λες με δόσεις...
Ρίξ'τα χύμα έστω και να είναι δυσάρεστα.

Η΄΄ στείλτα μου με email alexandratos2019@gmail.com γιατί ήμουνα νέος και άσπρισαν τα μαλλιά μου το τελευταίο χρόνο...

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Και μην ξεχάσω το βραδινό ανέκδοτο,δεν έχει Άγγλο, Γάλλο και Πόντιο, αλλά είναι ωραίο. Αντιγράφω από το ΒΝ:

"Την φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών εγγυήθηκε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, η οποία καλεί τους έλληνες να επιστρέψουν τα χρήματα που απέσυραν ή κρατούν στο σπίτι τους, στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Σε συνέντευξή της στο ΣΚΑΪ, η Λούκα Κατσέλη δήλωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως φερέγγυες όπως εγγυάται η ΕΚΤ και η Ένωση Τραπεζών, αλλά θα ήταν ακόμη πιο ισχυρές αν δεν είχαν εκταμιευθεί 40 δισ ευρώ μέσα στην τελευταία περίοδο.
«Αύριο που θα ανοίξουν οι τράπεζες και θα επανέλθει η κανονικότητα, ας βοηθήσουμε όλοι την οικονομία μας" δήλωσε η Λ. Κατσέλη.
«Αν βγάλουμε τα χρήματά μας από τα σεντούκια και τα σπίτια μας – όπου σε κάθε περίπτωση δεν είναι ασφαλή – και τα επιστρέψουμε στις τράπεζες, θα ενισχύσουμε την ρευστότητα» υπογράμμισε.
Απέκλεισε μάλιστα οποιαδήποτε περίπτωση για κούρεμα καταθέσεων στο μέλλον εάν όλοι ενεργήσουμε υπεύθυνα."

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Επειδή στα σπίτια μας δεν είναι ασφαλή,
ας επιστρέψουμε κάτι στις κόκκινες τράπεζες
και τους κόκκινους πολιτικούς.

Βρε Λούκα, να λέμε κάτι αλλά ας μην στερείτε σοβαρότητας...

Βέβαια χειρότερο θα ήταν να μας έλεγε να επιστρέψουμε τα χρήματα για να συμμετέχουμε στα warrant της ΕΤΕ... (ναι υπάρχει και η ΕΒΖ για τους τζογαδόρους...)

Ilias D είπε...

Καλησπερα παιδες εν καμινω(κυριολεκτικα) ...χαθηκε κ το ξενητεμενο νιατο να μας πει καμια θερμοκρασια.
Γιαννη καταγραφηκε η αποψη σου ...19/7/15 ...θα θυμαμαι την ημερομηνια(παραμονη της γιορτης μου της πρωτης φορας αριστερα)...χαχαχα
Οπως θα θυμαμαι κ την αυριανη ημερομηνια που ξαναρχεται η ΤΡΟΙΚΑ.

Unknown είπε...

Θα μιλησουμε μεσο τηλεφωνου....θα σε ενημερωσω αυριο!αν μπορεις και τι ωρα

Unknown είπε...

Μόλις διάβασα το άρθρο του λεωτσακου για τις τράπεζες !!!!
Τέτοιες μαλακιες χρονια είχα να διαβάσω .... Απορώ ποιος του τα λέει !!!!!
Αλλα και εγω μαθαίνω οτι οι τράπεζες θα πάρουν μαλλον αναστολή !!!!!!!

Unknown είπε...

Να παρακαλάτε οι έχοντες warrants να γίνει ριβερς..... Αν οχι τοτε πάτε για time value!!!!!!!!!!

Unknown είπε...

Sort euro...1,06!!

Unknown είπε...

6.7 με 9.9 δις αμκ λεω εγω οι τράπεζες !!!!
Για να δούμε ....