Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

ΣΑΒΒΑΤΟ..
με μουσική


ΕΞΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΘΗΡΙΟ..


Οσοι πιστεύουν ότι η μεγάλη δυσκολία της κυβέρνησης είναι να παρακάμψει τις αντιρρήσεις του Σόιμπλε και του Τόμσεν, ώστε να οδηγηθεί σε μια συμφωνία με τους δανειστές, πλανώνται. Όπως λέγαμε , το μεγάλο εμπόδιο είναι τα «θηρία» εντός του ΣΥΡΙΖΑ και, ορισμένα, εντός του κυβερνητικού σχήματος.

Ας το εξηγήσουμε. Η πλευρά των δανειστών λέει σταθερά πάνω-κάτω τα ίδια. Ο,τι έλεγε και στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, λέει και στην κυβέρνηση Τσίπρα-Καμένου. Δηλαδή, με μια φράση, «να τελειώνουμε με το προηγούμενο πρόγραμμα, για να καταβληθεί η δόση και να πάμε παρακάτω». Μάλιστα, σε αντίθεση με όσα λένε όσοι κοιμούνται και ξυπνούν με «συνωμοσίες» και «υπονομεύσεις» απέξω, οι ευρωπαίοι έχουν αμβλύνει αυτή τη θέση τους, αποδεχόμενοι τη νέα πραγματικότητα, που προέκυψε από τις εκλογές στην Ελλάδα.

Ετσι, όχι μόνο αποδέχτηκαν απαιτήσεις της νέας κυβέρνησης σε συμβολικό επίπεδο(μετονομασία της τρόικας κ.α), αλλά έχουν υποχωρήσει και επί της ουσίας. Γι’ αυτό και οι δύο πλευρές έχουν έρθει πολύ κοντά, τόσο ώστε οι γνωρίζοντες υπουργοί να θεωρούν σχεδόν βέβαιη τη συμφωνία(το είπε και ο αντιπρόεδρος κ. Δραγασάκης σε μια θορυβώδη κομματική συνεδρίαση). Στο μόνο που μένουν αμετακίνητοι οι ξένοι είναι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, γι’ αυτό και ως πιθανότερη λύση φαίνεται η επώδυνη αύξηση συντελεστών του ΦΠΑ. Αλλά τι να κάνουμε; Όλα επώδυνα είναι. Αν δεν θέλεις να κόψει μισθούς και συντάξεις, θα βάλεις φόρους. Μαγικά κάνει μόνο ο Χουντίνι.

Εύλογο το ερώτημα: τότε γιατί η κυβέρνηση δεν κλείνει τη συμφωνία και το πάει από βδομάδα σε βδομάδα; Η απάντηση είναι πολύ απλή: διότι πρέπει να προηγηθεί η εξημέρωση του θηρίου. Η συμφωνία θα περιέχει και επαχθείς όρους, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Δεν υπάρχει δανειστής που σκορπάει λεφτά. Αλλιώς θα ίσχυαν οι φαντασιώσεις ότι θα μας δανείσουν οι Ρώσοι, οι Κινέζοι και τώρα (ιδού η νέα ανακάλυψη) οι BRICS. Είναι σαν κάποιους του Παναθηναϊκού, που πίστευαν ότι θα φέρει πολλά εκατομμύρια ο γίγαντας Τσάκας ή σαν κάποιους άλλους ψεκασμένους, που είχαν πιστέψει στα 500 δισεκατομμύρια του Σώρρα.

Λοιπόν, ο Τσίπρας και το περί αυτόν στενό επιτελείο, που έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στη συμφωνία, πρέπει να κουλαντρίσουν το εντός του ΣΥΡΙΖΑ θηρίο. Αυτό, δηλαδή, που είχαν φτιάξει όλοι μαζί προεκλογικά, με τις τερατολογίες και τις φαντασιώσεις που καλλιεργούσαν(ότι θα έσκιζαν τα Μνημόνια, ότι θα άλλαζαν την Ευρώπη με ανύπαρκτες συμμαχίες κ.α).

Και το θηρίο αυτό είναι ισχυρό. Απόδειξη όσα είδε κι άκουσε ο κ. Δραγασάκης στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, στην οποία πήγε για να τους πει ότι επίκειται η συμφωνία. Εκεί αντιμετώπισε μια μικρή εξέγερση, πρωτοστατούσης της Ζωής, όπως καταγράφουν τα ρεπορτάζ.

Μάλιστα, η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης  είναι διατυπωμένη σε πολεμικούς και ηρωϊκούς τόνους(«θα νικήσουμε»!), σε βαθμό που να αναρωτιέται κανείς αν έχουμε να κάνουμε με δύο κόσμους: έναν αυτόν του πρωθυπουργού και των βασικών υπουργών που ξέρουν τι γίνεται στη διαπραγμάτευση κι έναν άλλον, του κομματικού περίγυρου, που νομίζει ότι επίκειται η άλωση της Βαστίλης.

Βέβαια, αν προσέξει κανείς ποιοι μετέχουν σε αυτά τα όργανα , μπορεί να πει  ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο σημαντικό και ότι είναι στο χέρι του πρωθυπουργού να το καθαρίσει. Ετσι(πρέπει να) είναι. Υπάρχει, όμως, ένα «αλλά». Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει μεν με το ΠΑΣΟΚ του 1981 , όταν το κόμμα είχε ισχυρή επιρροή, αλλά ο κ. Τσίπρας δεν είναι Ανδρέας Παπανδρέου να πάρει πάνω του το παιχνίδι  και να κάνει ό,τι πρέπει να κάνει ένας πρωθυπουργός και όχι ένας κομματάρχης.


Αυτό το παιχνίδι παίζεται αυτή τη στιγμή. Αν ο πρωθυπουργός επικρατήσει του κομματάρχη-αυτό φαίνεται- η εκκρεμότητα θα λήξει και η χώρα θα προσπαθήσει να πάει παρακάτω. Αλλιώς θα μπούμε σε άλλες ατραπούς, για τις οποίες ας αποφύγουμε να μιλήσουμε ακόμα.

Γιώργος Καρελιάς  www.protagon.gr

31 σχόλια:

austin είπε...

Πάτησα τυχαία πάνω στο ΠΕΙΡτπ πάνω εκεί στα tickers και είδα μία ανάρτηση από το Νοέμβριο του 2013... Τότε είχε κάποια αξία το ΠΕΙΡτπ Μιχάλη ε? χεχε. Πραγματικά βλέπεις την αξία του σήμερα και δεν το πιστέυεις σχεδόν...

788% (από το 0,8 που έβαλα) διαφορά στην απόδοση.

Μπήκα λοιπόν στον πειρασμό να μπω σε μια δυο μετοχές και να δω τι γραφόταν τότε...

Πολύ περισσότερη ηρεμία τότε...Ούτε αντιδικίες με τόση ένταση, ούτε να κράζει κάποιος...Διορθώστε με αν κάνω λάθος.

Εχουμε μπλέξει σε περίεργη "δίνη"... Πολλές φορές νιώθω σαν να είμαστε σε μία "ψυχεδελική" κατάσταση. Δεν υπάρχει καμία ομόνοια, καμία αρμονία. Είναι τελείως παραφύση όλο αυτό που ζούμε.

Ακούω από πάρα πολλούς, ότι τόσο πολύ κουράστηκαν, που για να μπορούν να δρουν φυσιολογικά και να μην ορίονται δεν ακούν ποτέ ειδήσεις..

austin είπε...

Καλημέρα!

μπαρμπαλιας είπε...

Οστιν κλμ
εχεις απολυτο δικιο
στημενη κατασταση...
τα μμε "χορευουν"το χορο της καταστροφης
το σαπιο φρουτο ειναι ετοιμο
ολοι "η σχεδον ολοι το εχουν αποδεχθει.
προχθες επεσε και το οχυρο ΜΑΔΟΥΡΟ στη Βενεζουελα
αντι να πατησουν στη μισοετοιμη συμφωνια των προηγουμενων και να
παρουν οτιδηποτε και να φυγουμε μπροστα ...
τραλαλα και χουχουχου για τις συνταξεις και μισθους και τωρα σπανε ομολογα με -30%
δεν παραγουμε τιποτα και θα βαλουν ΦΠΑ στον τουρισμο
να δω ποιος θα κοψει αποδειξη
τελικα εχουν φερει την κατασταση στο
"σφαξε με αγα μου"

τυχαιο;;;;

μπαρμπαλιας είπε...

διαβαζουμε στο αρθρο του Καρελια για
Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ...
αυτοι νομιζουν οτι ειναι τα μελη του ανωτατου σοβιετ - πολιτμπιρο και αλλα καταλοιπα -απολιθωματα που εχει καταδικασει η ιστορια...

παιδια γερα με τσαμπουκα

giannhs kon είπε...

Καλημέρα σας

austin είπε...

Μπάρμπα σίγουρα δεν είναι τυχάιο και εσύ και εγώ το ξέρουμε...Οι άλλοι δεν το ξέρουν ακόμα. Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι από αυτούς είναι χοντρά στο κόλπο...Και μαζί με τον ερασιτεχνισμό όλων, μιλάμε για βόμβα μεγατόνων!

Και όποιος διαβάζει και αμφισβητεί (που έχει κάθε δικαίωμα βέβαια να το κάνει...) ας ψάξει να βρει τα δημοσιεύματα του Λαπαβίτσα, που και πότε τα έχει πει, από τότε που βγήκαν κυβέρνηση. Η ας πούμε ο Τόλιος, που προεκλογικά ήταν λαλίστατος και τώρα που έχει και μάι θέση, ούτε φωνή ούτε ακρόαση...

giannhs kon είπε...

Πάντως τα διαγράμματα το έχουν ρίξει στα τρίγωνα πανοράματος ………δεν τα κόβω τόσο προβληματισμένα

austin είπε...

χαχα! ας είναι ένα ρετέστ και να φύγουμε...και μετά ας φύγουνε και αυτοί! χαχα.

Πέρα από την πλάκα...Δεν θα ήθελα επ ουδενί να γίνουν πάλι εκλογές. Μπορεί να με δυσαρεστούν, άλλωστε και οι προηγούμενοι δεν μου ήταν ευχάριστοι παρά μόνο γιατί έπαιξε λίγο το ΧΑΑ...Οπότε αν σοβαρευτούν έστω και λίγο, καλό είναι να μείνουν να μην πάει και άλλο πίσω η χώρα

Panos είπε...

Καλημέρα σε όλη την όμορφη παρέα, σας γράφω απο την ωραία παραλία της Χαλκίδας....
Όσοι φροντίσαμε να έχουμε χαρτιά,ότι και να γίνει, είτε πάνω παει είτε κάτω, απο Δεύτερα κλείνουμε μάτια, αυτιά, pc και περιμένουμε την συμφωνία!
Να χαρείτε αυτήν την όμορφη και ηλιόλουστη ημέρα!!!!

Λευτερης είπε...

Καλημέρα σε όλους.
Ο λαός μας από το 1821 παιδεύετε και εκπαιδεύετε με την οικονομία και τους πολιτικούς.
Δεν έχει δικαίωμα σήμερα να πει δεν ήξερα.
Αυτούς επέλεξε για αξιοπρέπεια, ανεξαρτησία, δικαιοσύνη, ελπίδα.
Για λαμογιά, αραλίκι, δανικά, συντάξεις και μαγκιά.
Σήμερα θα γνωρίσει περισσότερη φτωχοποίηση, πολιτικό αλαλούμ, διάλυση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού και διχασμό.
Αυτό το λαό μπορεί να κυβερνήσει το δικό μας Σοβιέτ.
Και προς τα εκεί τον πάει.

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

Καλημέρα.

Αφου έδωσαν αγώνα, λεμε τώρα, θα παρουσιάσουν την συμφωνία ως ΝΙΚΗ!

Αν δεν παμε σε ΕΝΤΙΜΗ ρηξη,το διαβασα και αυτο!

Μπουχτισα στην εντιμοτητα.

michele είπε...

Kαλημερα,καλημερα σε ολους

Πρακτορα τα εσβησα ολα ,μην ασχολεισαι ,σβου και παμε παρακατω
εστι κι αλλιως ,σωστο ειναι το ερωτημα σου

απλα θα εσβηνα τα αλλα και θα εμενε ξεκρεμαστο και το δικο σου

Ilias D είπε...

Καλημερα παιδες.
Μαθαμε κ για παζλ που κουμπωνει ολο μαζι ...(ταυτοχρονα κατι ...)
Γιναμε σοφοτεροι;
Απλα επιβεβαιωθηκαμε για μια ακομα φορα οτι ειναι καρναβαλια.

Ilias D είπε...

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε περικοπές μισθών και συντάξεων έδωσε ο υπουργός Οικονομικών το Σάββατο κάνοντας λόγο για πράγματα «ιερά».

κ οι φοροι απο τα αδηλωτα νοικιασμενα σπιτια κ βιλες ΓιαΝΝη.

michele είπε...

Για να δουμε κατι σοβαρο απο το ρεπορταζ του Paul Mason ,οπως γραφει ο φιλος μου Γιαννης Κουτσομυτης


Εμπιστευτικό υπόμνημα της Λαγκάρντ προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η Λαγκάρντ παραδέχεται ότι η ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τις πληρωμές προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο αν δεν υπάρξει συμφωνία και ξεκαθαρίζει ότι το Ταμείο δεν μπορεί να συμπράξει σε μια 'quick and dirty' συμφωνία (ελληνιστί 'τσάτρα-πάτρα') για να κλείσει προσωρινά το θέμα της Ελλάδας.
Προκύπτει ότι η Ευρωζώνη θέλει να μειώσει τους δημοσιονομικούς στόχους για την Ελλάδα αλλά αν συμβεί αυτό δεν βγαίνουν οι στόχοι για τη βιωσιμότητα του χρέους και το ΔΝΤ δεν μπορεί να συναινέσει εκ του καταστατικού του.
Αδιέξοδο.
Το ρεπορτάζ από τον Paul Mason εδώ:
http://bit.ly/1bWd6I8

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

Ok mic.

Απλα ηθελα να καταγραφεί η απάντηση μου , εστω και για λιγο.

Γελαω ,εχω δηλωσει παλαια οτι περιμενω το " γεγονός ".
Σύντροφοι, ο Αλέξης δεν θα στριψει.
Ψηφισατε ,με την πεποίθηση οτι θα κάνει κολοτούμπα.
Το πρόβλημα ειναι οτι εχει αυτο- εγκλωβιστει στην ρητορεια του.

Καλα σαρραντα.

Υγ
Ας τον φωτισει ο θεος και οποιος αλλος θελει,εστω την τελευταία στιγμη.

michele είπε...

Ο Γ. Παπαχρήστος στη στήλη του στα ΝΕΑ αναφέρει ότι ο ευρωβουλευτής του Σύριζα Κώστας Χρυσόγονος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, και η Ιφιγένεια Καμτσίδου, στέλεχος του Σύριζα και νυν πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, είχαν παρέμβει ως νομικοί το 2005 υπέρ του Άκη Τσοχατζόπουλου στις Ελβετικές τράπεζες για να μην ανοίξουν οι λογαριασμοί του.

Εκαναν σαν νομικοι την δουλεια τους.Τωρα ομως ειναι και πολιτικοι του Συριζα .

Για να ξερουμε τι λεμε και με ποιους εχουμε να κανουμε

Ilias D είπε...

Βρε τον Χρυσογονο.

michele είπε...

Και ..πληροφορηση και εκτιμηση απο γνωστο δημοσιογραφο :

Οι πληροφορίες μου, που ειναι καρατσεκαρισμενες, αναφέρουν οτι υπάρχουν ακομα δυο τεράστια ανοικτά ζητήματα που σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ειναι αδύνατη η συμφωνία. Το ένα αφορά το δημοσιονομικό κενό και το πρωτογενές πλεόνασμα όπου η Ελλάδα ζητά να μειωθει στο 1% μάξιμουμ του ΑΕΠ ενώ οι δανειστες επιμένουν στο 2-2,2%. Και το δεύτερο, και το σημαντικότερο, στο συνταξιοδοτικό για το οποίο οι δανειστες επιμένουν για την άμεση εφαρμογή των ψηφισμενων νομων και για τις κυρίες και για τις επικουρικές συντάξεις. Εφαρμογή αυτών των νομων θα οδηγούσε άμεσα σε σταδιακή μείωση ΟΛΩΝ των συντάξεων. Απο αυτο το σημείο ουδείς υποχωρεί. Κι εμείς κι εκείνοι. Γι αυτο ο Τσιπρας επιδιώκει την μετάθεση της συζήτησης για το ασφαλιστικό με πολιτικη αποφαση στην Σύνοδο της Ριγας στις 21 Μαιου. Όσοι ομως γνωρίζουν πως λειτουργεί η ΕΕ επιμένουν οτι πολιτικη αποφαση χωρις την σύμφωνη γνώμη των τεχνικών κλιμακίων, δηλαδή της τρόικας, ειναι αδύνατο να υπάρξει. Άρα στις επόμενες 10-15 μερες ειτε θα υπάρξει άτακτη υποχώρηση της κυβερνησης με μεγάλο εσωτερικό και δη εσωκομματικό πολιτικό κόστος. Ειτε θα συμβει κάποιο αρνητικό γεγονος, όπως μη πληρωμή κάποιας δόσης στο ΔΝΤ η αλλού η περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων ανάλογα με τα οσα είχαν συμβει στην Κύπρο. Όψομεθα. Το βέβαιο ειναι οτι ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα.

Ilias D είπε...

Eχουμε κ το συμβολαιο με τον ΛΑΟ(τον Αρχηγο ηθελα να πω).

http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/ellada/item/232904-%C2%ABsimbolaio-ipakois%C2%BB-ipegrapsan-oi-bouleites-tou-siriza

Ilias D είπε...

Αναλυτικά, ο κ. Μπακογιάννης έγραψε: «Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε απέναντί μας πως το μέτρο για τα διαθέσιμα είναι έκτακτο και προσωρινό. Όλοι μας λοιπόν συμφωνήσαμε να συμβάλλουμε στην εθνική προσπάθεια. Η κ. Κωνσταντοπούλου φέρεται να αρνείται. Ξέρει κάτι που εμείς δεν ξέρουμε ή η ίδια δεν πείθεται από τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού; Σε κάθε περίπτωση, ας μας το διευκρινίσει. Και εκείνη και ο πρωθυπουργός. Εκτός και αν όταν λένε "εθνική προσπάθεια" εννοούν να μαζευτούμε να προσπαθήσετε!».

michele είπε...

Σωστος ο νεαρος Μπακογιαννης..

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Καλό Σ/Κ σε όλους

Ilias D είπε...

http://taxalia.blogspot.gr/2015/05/a-bitcoin.html

Ο κυριος δημιουργικη ασαφεια ...
μαλιστα.
Ο ενας bitcoin,η αλλη δεν ειξερε ουτε την φορολογικη της δηλωση να φτιαξει,ο Αρχηγος απο ρηξη κ σκισιμο μνημονιων μιλαει για εντιμο συμβιβασμο(προς το παρον),μετα τα πανακριβα βαφτισια κ την δηλωση υπακοης των βουλευτων στο συρταρι του ...

Panos είπε...

Αν ισχυει αυτο...βλεπω τον Αχιλλεα να ξεσαλωνει...

http://www.reporter.gr/Eidhseis/Oikonomia/260651-Protroph-Soimple-gia-Drachmh

Ilias D είπε...

Που θα τους εκβιαζαμε με το δημοψηφισμα.
Εβαλε ο υιος Σπαπανεα τον ναρκισσο καθηγητη κ συγγραφεα της /Θεωριας των παιγνιων/ να διαπραγματευτει με εμπειρους υπουργους εφαρμοζοντας την θεωρια του ...
μα ποσο μαλακες ειναι ...
το λιγοτερο που ειχαν να κανουν οι συνομιλητες μας ειναι να βαζαν τους συμβουλους τους να ξεκοκαλισουν το βιβλιο,να τους πουν τι να περιμενουν κ τι πρεπει να κανουν ...

Ilias D είπε...

...κ δεν φτανει αυτο
εβγαλε η προφεσαρα μεσουσης της διαπραγματευσης κ αλλο βιβλιο(στα αγγλικα,να μην χανουν χρονο οι συμβουλοι των συνομιλητων μας για μεταφραση) κ περιγραφει τις δυσκολιες κ τι πρεπει να κανει ...
Τελειως περιττο,τα λεει ολα στις συνεντευξεις του,αν ξεχασει κατι το τιτιβιζει ...

Ilias D είπε...

Αμ εκεινη η ιστορια με τον αστεγο;
οπως ολοι οι αστεγοι,μολις του δινει καποιος λεφτα για μια τυροπιτα τρεχει κ ενημερωνει τις εφημεριδες ...
ΥΓ.Κατεβηκε κανεις απο σας στο κεντρο με 10Ε μονο στην τσεπη του;

Ilias D είπε...

οι αστεγοι ψηφιζουν;
οι αστεγοι βλεπουν tv;

mixalis mixalios είπε...

Νομίζω η "πλάκα" των Συριζαιων κάπου εδώ τελειώνει! Δεν είμαι κι εγώ σίγουρος αν έχουν εξασφαλίσει πλήρως μισθούς συντάξεις για τέλος του μήνα αλλά ως εκεί...από εκεί και πέρα κάθε κατεργάρης στον πάγκο του! Ή θα αποφασίσουν ότι είναι κυβέρνηση και πρέπει να πάρουν δυσκολες αποφάσεις ή ας δώσουν σειρά στους επόμενους! Είναι απίστευτο ότι πάμε να χρεοκοπήσουμε για να μην μειωθούν 10-15% οι επικουρικές ( δηλ 20-25 ευρώ)! Εμμονές ιδεοληψίες και ανόητες κόκκινες γραμμές θα μας ρίξουν κάτω από τη γραμμή της χρεοκοπίας!

Λευτέρη είμαι βέρος Πατρινός και πάω κι εγώ Βραχναιικα για τσιμπούσι...το καλό με την πόλη μας μεταξύ των πολλών κακών είναι ότι οι αποστάσεις είναι κοντινές και βουνό και θάλασσα δίπλα μας για να τα απολαμβάνουμε...

Λευτερης είπε...

Γιά σου Μιχαλιό. Όπως πολύ καλά γνωρίζεις, σαν Πατρινός, κάποτε η πόλη μας ήταν πανέμορφη.
Εδώ και αρκετά χρόνια έχει πάρει τον κατήφορο.
Είναι από τις ελάχιστες πόλεις στον ΚΟΣΜΟ που έβγαλε κουμουνιστή Δήμαρχο εν έτη 2014!!!!!!!!!!!
Καλή σας νύχτα.