Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

ΣΑΒΒΑΤΟ..
με μουσική


Η "ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ" ΑΠΑΤΗ ..


Καλά ρε φίλε, μου λέει, σωστά είναι αυτά, αλλά παρ’ όλα αυτά, όλες οι μειώσεις μισθών και συντάξεων και οι φόροι, λεφτά δεν είναι; Δεν φεύγουν από τις τσέπες μας, δεν πάνε κάπου, στους ξένους, τους δανειστές μας; Δεν τα ’χουμε για να μας τα πάρουν, ποτέ δεν τα είχαμε, δανεικά ήταν και τώρα δεν μας τα δανείζει κανείς. Το 2009, 30 δις το χρόνο χρειαζόμασταν για συντάξεις, τα μισά περίπου τα έβαζε το κράτος. Τόσα χρειαζόμαστε και το 2015. Τότε το κράτος δανειζόταν και τα έβαζε. Το 2015 δεν μας δανείζει κανείς γι’ αυτό πληρώνουμε έκτακτες εισφορές, γι’ αυτό πληρώνουμε Ένφια, αυξήσεις ΦΠΑ, περισσότερους φόρους. Έχουμε μείνει και κοιταζόμαστε άναυδοι, αυτός γιατί καταλαβαίνει ότι δεν το έχει σκεφτεί καν, εγώ γιατί καταλαβαίνω ότι θα φτάσουμε στην καταστροφή και θα ξαφνιαστούμε κιόλας. Έχουν περάσει 5 χρόνια και η ελληνική κοινωνία δεν έχει καταλάβει ακόμα τι της συμβαίνει. Ή δεν θέλει να καταλάβει.

Όλη η αντιμνημονιακή απάτη στηρίχτηκε στην «επιβολή της λιτότητας». Κάποιοι μας «επέβαλαν» να γίνουμε φτωχοί. Είχαμε λεφτά αλλά μας τα παίρνουν, μας επιβάλλουν «φτωχοποίηση» του λαού. Ακόμη κι όταν δεν μιλάμε για «κατακτητές» και «αποικίες χρέους», λέμε λιτότητα για τη «μείωση των ελλειμμάτων». Όχι, για να πληρώσουμε το κόστος του Δημοσίου. Όχι για να πληρώσουμε τα 30 εκ. που δίνει το κράτος σήμερα σε μια ελλειμματική, χρεοκοπημένη, που έχει δανειστεί εκατοντάδες εκατομμύρια, εταιρεία για να παράγει ζάχαρη κρατική με διπλάσιο κόστος απ’ ό,τι την πουλάει. Αφηρημένες λέξεις που κρύβουν την πρακτική αλήθεια. 
Ποιοι μιλάνε για «αγώνα εναντίον της λιτότητας»; Μπορώ εγώ να πω ότι η τρόικα μού επέβαλε μείωση του μισθού μου; Δεν ξέρω πόσα λεφτά υπάρχουν για να πάρω; Μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να βγάλει απόφαση ότι «ο σεβασμός στην αξία του ανθρώπου» επιβάλλει να καταργηθούν οι μειώσεις και οι μισθοί των εργαζομένων της ATHENS VOICE, ότι πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2010, όπως κάνει για μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο; Μόνο αν έρθει να τους πληρώσει. Ο αγώνας «εναντίον της λιτότητας» προστάτευσε τα ισχυρότερα τμήματα του πληθυσμού, αυτά που βρίσκονται μέσα και στις παρυφές του δημοσίου, αυτά των οποίων τα εισοδήματα εξαρτώνται από το κράτος με οποιονδήποτε τρόπο. Γιατί το κράτος μπορεί να πιεστεί και να συνεχίσει να πληρώνει. Φορολογώντας τους υπόλοιπους.

Η πρόσφατη μελέτη των Τ. Γιαννίτση-Στ. Ζωγραφάκη, αυτή που ανέφερε ο πρωθυπουργός αλλά όχι ολόκληρη, λέει ότι όλες οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να προστατεύσουν μια αναποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση που είχε γίνει υπερτροφική ήδη πριν την κρίση, γεγονός που επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα. Ότι οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν 2,5 φορές περισσότερο από του δημοσίου με αποτέλεσμα η διαφορά που ήταν ήδη μεγάλη το 2010, να γίνει τώρα ακόμη μεγαλύτερη. Ότι η προσαρμογή έγινε με μόλις 7,5% μείωση των δαπανών του δημόσιου τομέα και με 72,4% φόρους. Έτσι μετά από 5 χρόνια κρίσης, με 100δες χιλιάδες λουκέτα σε μαγαζιά και επιχειρήσεις, με 1 εκατομμύριο επιπλέον ανέργους όλους από τον ιδιωτικό τομέα, το κόστος του κράτους, αυτό δηλαδή που μας χρεοκόπησε, έχει παραμείνει σχεδόν ίδιο. Η άδικη κατανομή του βάρους της κρίσης ήταν ο ένας μόνο στόχος της αντιμνημονιακής απάτης. Ο δεύτερος και σπουδαιότερος ήταν η διαιώνιση της αυταπάτης ότι αυτό το σύστημα μπορεί να επιβιώσει. Έστω και άδικα, έστω και μεταφέροντας τα βάρη στους ασθενέστερους. Όμως, όσο περισσότερο φωνάζαμε εναντίον της λιτότητας, τόσο μεγαλύτερη γινόταν. Γιατί η απάντηση στη λιτότητα δεν είναι τα περισσότερα δανεικά, είναι η παραγωγή. Παραγωγή όμως με αυτό το σύστημα του κρατισμού και των συντεχνιών δεν μπορεί να υπάρξει.

Αυτές τις μέρες δεν βλέπουμε μόνο το τέλος για το αντιμνημονιακό παραμύθι. Βλέπουμε και τη διάψευση των «σοβαρών» αντιμνημονιακών, αυτών των «προοδευτικών» οικονομολόγων, δημοσιογράφων, πολιτικών, που δεν μίλαγαν για γκάγκστερ και προδότες, προς θεού, όμως ανάλωσαν τη δράση τους στις κατάρες προς τη «νεοφιλελεύθερη» Ευρώπη, τη τευτονική αυστηρότητα, τις γερμανικές αντιλαϊκές πολιτικές και δεν συμμαζεύεται. Κι ας είναι η πορεία της Ευρώπης κοινή απόφαση όλων των κυβερνήσεων κάθε πολιτικής ταυτότητας. Έπρεπε λοιπόν να συνεχίσουν να μας χρηματοδοτούν με 36 δις το χρόνο γιατί τόσα χρειαζόμασταν το 2009, γιατί έτσι δεν θα είχαμε λιτότητα. Επειδή η κοινωνία μας θεωρούσε «εισόδημα» τα δανεικά. Πόσα χρόνια; Τα μνημόνια, δηλαδή τα δανεικά, έληγαν το 2012, μετά παρατάθηκαν ως το 2014, μετά υπήρξε μια 2μηνη παράταση, μετά ζητήσαμε μια 4μηνη και τον Ιούνιο θα ζητήσουμε ένα τρίτο πρόγραμμα όπως ήδη έχουμε δηλώσει. Πόσα χρόνια απαιτούμε από τους Ευρωπαίους εταίρους να καλύπτουν το «εισόδημά» μας, κανείς δεν λέει. Δέκα; Πενήντα; Μέχρι να προλάβουμε και τα 11 εκατομμύρια να βγούμε στην πρόωρη σύνταξη και μετά ας κόψουν το λαιμό τους τα παιδιά μας;

Έτσι κάπως, «σοβαρά» και «ψεκασμένα», πορευτήκαμε τα 5 χρόνια. Πήραμε διαζύγιο από την απλή λογική. Άλλο κάνουν όμως οι άνθρωποι, όταν χρεοκοπούν, όταν μειώνονται τα εισοδήματά τους, αν έχεις 1.οοο ευρώ και ξαφνικά γίνονται 750 πρώτα κοιτάς τι δαπάνες μπορείς να κόψεις και μετά τι θα κάνεις για να αναπληρώσεις τα χαμένα. Έτσι κάνουν οι άνθρωποι, τα μαγαζιά, οι επιχειρήσεις, τα κράτη. Δεν λες εγώ θα χαλάω όσα χάλαγα για να μη «φτωχοποιηθώ» και είναι οι άλλοι υποχρεωμένοι να μου τα δίνουν. Δεν λες εγώ δεν κάνω τίποτα για να διορθώσω τη δουλειά μου αλλά απαιτώ να με χρηματοδοτείτε. Όταν μάλιστα είσαι μια κοινωνία που το 70% του ΑΕΠ σου είναι κατανάλωση.

Αλλά πες ότι είχανε δίκιο, πες ότι η Ευρώπη άργησε να σταματήσει το «μάζεμα», την προσαρμογή, που δεν άργησε, οι άλλες χώρες τελείωσαν σε πολύ λιγότερο χρόνο και επανήλθαν στην κανονική ζωή. Όμως, τώρα, όλες οι ευχές και οι επιθυμίες μας έγιναν πραγματικότητα. Από ρευστότητα, να φάν’ κι οι κότες. Το ευρώ υποτιμήθηκε, το πετρέλαιο έχει τη μισή τιμή, τρισεκατομμύρια τα πακέτα του Ντράγκι, δισεκατομμύρια του Γιούνκερ, μέχρι και αυξήσεις στους Γερμανούς εργαζόμενους για να καταναλώνουν και να μειώνουν τα πλεονάσματα του Βορρά. Κανείς δεν συζητάει για το χρέος πια, τα κράτη δανείζονται με μηδενικό επιτόκιο, με αρνητικό επιτόκιο και χρηματοδοτούν τα χρέη τους, τα απομειώνουν στέλνοντάς τα στο μέλλον, χρηματοδοτούν τις επενδύσεις. Ακόμα και οι χώρες που ήταν σε μνημόνια δανείζονται με 0,9%. Η Ευρώπη ξεπερνάει την κρίση και μπαίνει πάλι στην ανάπτυξη. Πού είναι σ’ αυτό το πάρτι η Ελλάδα;

Φλερτάρει με τη χρεοκοπία και την τριτοκοσμική έξοδο από την ευρωζώνη. Τώρα που τελείωσε η εποχή της «προσαρμογής» και άρχισε η εποχή της ανάπτυξης, η Ελλάδα είναι ακόμα πιο κοντά στην πτώχευση. Γιατί κανείς δεν δανείζει, δεν επενδύει σε ένα «αποτυχημένο κράτος», σε ένα παρωχημένο οικονομικό σύστημα. Το οποίο αρνείται να αλλάξει και απαιτεί να μας χρηματοδοτούν γι’ αυτό μόνιμα οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Έτσι αποδεικνύεται αυτές τις μέρες ότι όλη αυτή η συζήτηση 5 χρόνων για τις ευθύνες της Ευρώπης ήταν παραπειστική. Όποιες κι αν ήταν οι ευθύνες και τα λάθη, που υπήρχαν αλλά ήταν τα αντίθετα από αυτά που λέγαμε εμείς, η δικιά μας δουλειά ήταν οι μεταρρυθμίσεις, ήταν να αλλάξουμε το χρεοκοπημένο κράτος, να αλλάξουμε το αντιπαραγωγικό σύστημα. Όλες οι προσπάθειες «κεϊνσιανών» και «ψεκασμένων» ήταν να μην αλλάξει τίποτα. Να βρούμε άλλους ενόχους, να κάνουμε «αντίσταση», καθυστερήσεις, για να προστατεύσουμε το σύστημα που μας βόλεψε τόσα χρόνια.


Ενώ ξέραμε από τη δεκαετία του ’90, τουλάχιστον, ότι πρέπει να τα αλλάξουμε όλα. Όχι γιατί μας το ζητάνε οι δανειστές, ούτε τα μνημόνια, ούτε γιατί χρεοκοπήσαμε. Έπρεπε να αλλάξουμε αυτό το μοντέλο όχι μόνο γιατί ξέρουμε ότι δεν είναι βιώσιμο. Αλλά και για έναν ακόμα λόγο, που όλοι αποσιωπούν. Έπρεπε να το αλλάξουμε γιατί είναι κοινωνικά άδικο. Οι επιδοτήσεις στις χρεοκοπημένες κρατικές ζάχαρες είναι άδικες. Οι πρόωρες συντάξεις είναι άδικες. Οι αθρόες μονιμοποιήσεις είναι άδικες. Τα κλειστά επαγγέλματα είναι άδικα. Τα «ευγενή» ταμεία είναι άδικα. Τα προνόμια και τα «κεκτημένα» είναι άδικα. Κάποιοι άλλοι τα πληρώνουν. Ας μη μιλήσει λοιπόν ξανά κανείς για «ανθρωπιστική κρίση». 200 εκατομμύρια για τη φτώχεια, 30 εκ. για την ΕΒΖ και 30 για τον ΠΑΟΚ…

Toυ Φωτη Γεωργελέ .  http://www.athensvoice.gr/

34 σχόλια:

ArTaXiA είπε...

Συγχαρητήρια για την επιλογή του κειμένου. Ο Φώτης τα λέει όλα όπως είναι.

mixalis mixalios είπε...

Από τα καλύτερα αρθράκια που έχω διαβάσει..Αλλά συγχαρητήρια και για το άνωθεν βιντεο...σε ταξιδεύει!

michele είπε...

Καλημερα,καλο μεσημερι σε ολους

το βιντεακι εδω που τα λεμε με ταξιδεψε στη χρονια που γεννηθηκα

mixalis mixalios είπε...

Ουπς...θα πρέπει να σου μιλάω στον πληθυντικό τότε...Λοιπόν το κανάλι της Βουλής είναι θειικό...Ο τεχνοκράτης που θα μας αναλύσει το επονείδιστο χρέος παρουσιάζεται μπροστά μας...

mixalis mixalios είπε...

Και από ότι φαίνεται πρέπει να είναι και αντικειμενικός...

http://cadtm.org/Eric-Toussaint-Alexis-Tsipras-is

mixalis mixalios είπε...

"This requires a more radical approach - there is no other possibility - just as was done by Iceland after 2008, Ecuador in 2007 – 2009 and Argentina between 2001 and 2005."

Έλεος...το ελληνικό τσίρκο καλεί το Γαλλικό...

mixalis mixalios είπε...

"First of all, nationalize the banks - I prefer to use the term socialization. I think that the Greek banks, and the banks of other countries, should become public and be put to the service of the population, in a framework of strict regulations imposing the rules and the objectives fixed by the population. Controlling the circulation of capital is also essential, in particularly that made by the big financial institutions."

michele είπε...

Συνονοματε μην ανησυχεις ,περισσοτερο τρομαζει το νουμερο,παρα το στυλ καθως οπως εχουν διαπιστωσει πολλοι φιλοι που με εχουν γνωρισει απο κοντα ,ειμαι πλησιεστερα στη δικη σου ηλικια παρα στους ..60ρηδες χαχα. Αν και τα παω και πολυ καλα και μ αυτους!!

michele είπε...

Αρτος οχι,θεαματα ναι για το χαχολισταν. Υπαρχουν αρκετοι τετοιοι ομοιοι των δικων μας..

mixalis mixalios είπε...

Δεν έχω καμία αμφιβολία για το 1:50 Michele...
Αν υποθέσουμε ότι το π.χ. 20% του χρέους είναι επαχθές τι θα σημάνει αυτό? Δεν θα το πληρώσουμε? Και ποιοι το κατέχουν αυτό? Τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία? τα hedge funds? Μακροπρόθεσμοι επενδυτές? ή θα πάρουμε τα λεφτά πίσω από τους δημοσίους υπαλλήλους αφού μεγάλο μέρος πήγαιναν στους μισθούς τους?...
Άλλη μια εξεταστική για να χουμε να λέμε...
Και λέω αν...αποδειχθεί ότι φταίει και ο Καραμανλής (ο νεότερος βεβαίως βεβαίως) ο οποίος όμως δεν ευθύνεται για τα μνημόνια σε πιο συμπέρασμα θα καταλήξουμε? ότι φταίει για το χρέος αλλά όχι για το μνημόνιο? Και τι ποινή θα του επιβληθεί...?

Αυτοί οι αριστεροί μπορούν να κάνουν χίλιες δυο επιτροπές αλλά από ουσία τίποτα...Θα δώσουν 200εκ για την ανθρωπιστική κρίση όταν ο Αντουάν έδωσε 500εκ από το περίφημο κοινωνικό πλεόνασμα

μπαρμπαλιας είπε...

καλα τα ειπε απο τη μια μερια ο εντιτορέ..
ζουσαμε -ασ πουμε υποφερτα,καλα "η ναι μερικοι μποεμ...-
αλλα δεν μας ειπε το γιατι.
ολα να τα μαζεψεις τοσα χρονια,
δεν φτανουν ουτε κατα ιδεα τα μπακετα των ληστων στην ελβετια και στα καϋμάνια ...
και βγαινει προχθες ο υπουργος και λεει στη βουλη "δεν μπορουμε να βρουμε τιποτε απο την λιστα λαγαρδέ και τις αλλες χιλιες δυο λιστες"
για να του συμπληρωσω εγω οτι τοσα χρονια το "κρατος"δεν κανει τιποτε αλλο απο του να ενημερωνει...
κρυψτε τους παραδες σας ρεεεε
εμεις θα λεμε οτι θα σας πιασουμε και εσεις θα αλλαζουτε κωδικους και πατριδα χρηματος ,με το αζημιωτο φυσικα ...
και επανερχεται το συστημα εναγωνιως
στο δρομο που χαραξαν οι προηγουμενοι
ολοι...οτι δεν βγαινουν να πλερωθουμε και να παρουμε συνταξη ...
και τα λεφτα του κοσμου που δουλευε ,
τα συνταξιοδοτικα κλπ μουφα ηταν;
νοικοκυρεμα θελανε και οχι να παιρνει ο ενας 650 και ο αλλος 10 συνταξεις.

παντως μετα το πονημα του εντιτόρε
αισθανομαι ενοχος που μετα απο 42 χρονια δουλειας παιρνω μια κουτσουρεμενη συνταξη...
μμε και λοιπη μουλαρια εχουν αποδυθει
σε αγωνα για να με πεισουν για τις ενοχες μου


mixalis mixalios είπε...

Το λάθος μπάρμπα δεν είναι αν αυτά που παίρνεις εσύ είναι πολλά ή λίγα αλλά ότι παίρνεις τα ίδια με αυτόν που δούλεψε τα ίδια χρόνια με εσενα...Και εξηγούμαι...αυτό που πρέπει να αξιολογείται είναι η προσφορά σου και όχι μόνο τα χρόνια σου! Γιατί μπορεί ένας να έχει δουλέψει 50 χρόνια άλλα η προσφορά του να είναι για 30 ή και το ανάποδο! Βλέπεις η αξιολόγηση απαγορεύεται... Επίσης νομίζω είναι άδικο ο υπάλληλος γραφείου της ΔΕΗ να παίρνει μεγαλυτερο μισθο και συνεπαγωγικα σύνταξη από κάποιον που δουλεύει σε μια άλλη υπηρεσία του στενού Δημοσίου τομέα με παραπλησιες αρμοδιότητες καΙ ευθυνες...

Ilias D είπε...

Καλησπερα σας.
Μιχαλιο περιπου οπως τα λες ειναι.
ΠΕΡΙΠΟΥ.
Ξερεις ποσο ειναι ο μισθος ενος υπαλληλου της Δεη που δουλευει σε γραφειο;
Λιγοτερος απο εναν υπαλληλο αντιστοιχο του στενου δημοσιου τομεα.
Βεβαια αναλογικα με αυτους που δουλευουν σε σταθμους κ ορυχεια(ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ),περνουν περισσοτερα.
Για να σταματησει αυτος ο μυθος σου λεω οτι ενας εργαζομενος σε ορυχεια,χωρις Σ/Κ κ υπερωριες,αλλα μαζι με το ανθυγειινο του παιρνει στην καλυτερη περιπτωση οσα παιρνει ενας αστυνομικος με τα ιδια χρονια υπηρεσιας.
Στο συνταξιοδοτικο τωρα.
Ξερεις τι ειφορες εχουν οι εργαζομενοι τηςΔΕΗ;Τρελλα ποσοστα,καμια σχεση με του υπολλοιπους εργαζομενους,αν σπου παραθεσω νουμερα δεν θα πιστευεις.
Ενω οι ασφαλισμενοι στο ΙΚΑ εχουν πλαφον στον ποσο για το οποιο πληρωνουν εισφορες(για οσους ασφαλιστηκαν πριν το 91)2660,οι εργαζομενοι στη ΔΕΗ εχουν πλαφον 4400.
Το πλαφον στην συνταξη ειναι ομως σχεδον ιδιο(100 Ε διαφορα).
Ολοι οι εργαζομενοι της ΔΕΗ εχουν επικουρικη 25%(η οποια μειωθηκε 60% κ 70%) του ΙΚΑ ξερεις μεχρι που φτανει η επικουρικη;Των τραπεζουπαληλων μηπως;(δεν σου λεω νουμερα να μην σε κουφανω).
Μπορεις να μου πεις ποσο μειωθηκαν τα επικουρικα του ΙΚΑ κ των τραπεζουπαληλων;
Κ για να μιλησουμε με νουμερα.
Εργαζομενος στα ορυχεια κ τους σταθμους της ΔΕΗ πληρωνε 26,8% στο ταμειο του κ 32% η εταιρεια.Οι δε μειωσεις στις συνταξεις φτανουν το 60%-62% χαλαρα για μερικους.
Μπορεις εσυ να μου δωσεις νουμερα απο ασφαλισμενους αλλων ταμειων του Δημοσιου κ των τραπεζουπαλληλων:καθως κ τι μειωσεις εχουν υποστει;
Αφηστε τα παχια τα λογια κ τις υποθεσεις για θεματα που δεν εχετε χαμπαρι.
Υ.Γ.Οι υπαλληλοι της ΔΕΗ πληρωνουν κ στο ΙΚΑ(ΙΚΑ ΔΛΟΕΜ ο κωδικος)(περα απο τον ΟΓΑ)σχεδον οσο πληρωνουν οι μισοι ασφαλισμενοι του ΙΚΑ.

Ilias D είπε...

Αληθεια σκεφτηκες ποτε να ανεβεις μ 5-6-7 μποφωρ σε εναν πυλωνα υψηλης τασης;
Σκεφτηκες ποτε τι πως θα ενοιωθες οταν μαθαινες οτι οι μετασηματιστες τους οποιους επισκευαζες περιειχαν το απαγορευμενο κλοφεν;
Βγηκες καμια φορα νυχτα για 5 λεπτα μονο σε θερμοκρασιες χαμηλωτερες του -15;
Πηγαν σε μια πυρκαγια του σταθμου Αγιος Δημητριος πυροσβεστες κ επι ενα 6μηνο περνουσαν γιατρους για υγιονομικο ελεγχο.
ΑΣΤΑ καλυτερα ...φωτο να δεις μονο που κ πως δουλευουν τα παιδια θα βαλεις τα κλαματα.

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

Ηλία να με συγχωρείς αλλα ειναι ετσι οπως τα λες αλλα,περίπου..

Για το ποσο δουλεύουν ξερω δεητζηδες ...ασε δεν ειναι μονο τα ορυχεία και οι ενάερητες

Για σύνταξη,χρονια ρ
Τωρα ...τα ρετιρέ πληρώνουν άγαμες 15 χρονια και συνταξη...κτλ,
Αυτο με το πλαφόν προς 91 δωσε ενα λιγκ ,δεν το ξερω.

Ειμαι του 1994... Και πληρώνω 6000 το χρονο ,ασε την εταιρία...
Μην ρωτάς υψηλόβαθμος ,υψηλομιθος ...

Του δημοσίου πληρώνουν 200 ευρω και αναλογικά παίρνουν 1000.

Δεν θα απαντήσω,σε στιλ αντιπαρεθεσης .

mixalis mixalios είπε...

Ομολογώ πως δεν ξέρω τις λεπτομέρειες αλλά αναφέρθηκα στους υπαλλήλους και όχι στους τεχνικούς γιατί ξέρω συγγενικό μου πρόσωπο που στην ηλικία των 39 πήρε σύνταξη από τη ΔΕΗ με 20 χρόνια προϋπηρεσία (δούλευε από τα 19) και είναι τώρα 61! Δούλεψε 20 χρόνια και ήδη παίρνει σύνταξη για 22...και βεβαίως να μην αναφέρω το ρεύμα και τη θέρμανση που είχε όλη την ημέρα για τους γνωστούς λόγους...οι υψηλές εισφορές που πληρώνουν οι εργαζόμενοι φαντάζομαι ότι αυτό εξυπηρετούσε, τους συνταξιούχους δηλαδή που παίρνανε σύνταξη αιωνίως αφού το σύστημα ειναι αναδιανεμητικό και όχι κεφαλαιοποιητικο...

Ilias D είπε...

Απο σχολιο 5.58 αντικατεστησε Μιχαλη την φραση δεν εχετε χαμπαρι με δεν γνωριζετε.
Θ.Β. Το αγαμες θυγατερες αλλοι το παιρνουν κ οχι εμεις.
Για το ρευμα δεν εχεις δικιο,δοθηκε μειωμενο τιμολογιο αντι αυξησης μια χρονια.Ηδη θεωρειται τα τελευταια χρονια εισοδημα(το σοσο που αντιστοιχει στη μειωση)κ φορολογειται(πολυ σωστα βεβαια).
Οσο για τους ασφαλισμενους προ του 91 δεν σε πιανει αν ασφαλιστηκες πρωτη φορα το 94(πρωτη φορα).Λινκ δεν εχω να σου δωσω,ρωτα το ΙΚΑ.
Οσο για το πλαφον αναφερομαι σε αποδοχες κ οχι σε εισφορες.
Αν δλδ πληρωνεις εισφορες 20% κ εχεις αποδοχες 4000,οι προ του 91 θα πληρωσουν 532 Ε,ενω εσυ του 94 800 Ε το μηνα.
Για τον συγγενη σου που πηρε συνταξη στα 39 ...μηπως πηρε αναπηρικη;κατι δεν με καθεται καλα.
Δεν εδινε συνταξη στα 39 με τπτ.
Οι υψηλες εισφορες εξυπηρετουσαν την επιχειρηση γιατι ειχε αυτασφαλιση,τα χρηματα τα επενδυε,ειχε ελαχιστους συνταξιουχους τοτε,δεν δανειζοταν με τπτ κ εστελε ρευμα κ στον τελευταιο σταβλο στο βουνο.
Το ξαναλεω,η ΔΕΗ κρατουσε τις εισφορες των εργαζομενων,επενδυε σε δικτυα,εργοστασια,υδροηλεκτρικα,ορυχεια αναλαμβανοντας την υποχρεωση να δινει συνταξεις.

Ilias D είπε...

Θ.Β
Οι του στενου δημοσιου τομεα δεν πληρωνουν εισφορες καθολου,εχουν μικροτερο (υποτιθεται) μισθο κ αναλαμβανει την συνταξη τους το κρατος,νομιζω οτι πληρωνουν μονο για μετοχικο ταμειο η επικουρικο.

mixalis mixalios είπε...

Η θεία μου είναι μια χαρά....κανένα θέμα αναπηρίας αλλά είχε ανήλικο τέκνο όταν συνταξιοδοτήθηκε...Μην ξεχνάμε όμως ότι ή ΔΕΗ είναι μονοπώλιο οπότε είναι λογικό να έχει κέρδη και να τα επενδύει γιατί ήμασταν μια φτωχή χώρα με πολλές ελλείψεις που έπρεπε σιγά σιγά να καλυφθούν. Επίσης ήταν 100% κρατική εταιρεία οπότε τόσο τα κέρδη της όσο και τα έξοδα της τα πλήρωνε ο Έλληνας φορολογούμενος...ουδέν μεμπτό σε αυτό αλλά δε μπορώ να ξεχάσω τον μπακαλιοραγατο με το Χατζηχρήστο ( Ζηκος) όπου το όνειρο του ηθοποιού για να παντρευτεί ήταν να προσληφθεί στη ΔΕΗ...Ήταν μια προνομιακή εργασία όπως και στις Τράπεζες όπως είπες! Σήμερα δεν ειναι το ίδιο...

Ilias D είπε...

Ανηλικο τεκνο ...νομιζα οτι τογραψα αλλα το ξεχασα απ οτι βλεπω.
Συνταξεις σε μητερες με ανηλικα τεκνα εδινε κ το ΙΚΑ παλια αν ειχες ορισμενα χρονια,λεπτομερειες δεν ξερω,οπως κ ο ΟΤΕ κ το Δημοσιο,ΜΕΙΩΜΕΝΗ συνταξη ομως.
Βεβαια οι μικρες συνταξεις κ οι μειωμενες δεν εχουν μειωσεις κ αν εχουν ειναι μικρες.
Ευελπιστω οτι τωρα κοπηκαν αυτα.

Ilias D είπε...

Οσο για το ακριβο ρευμα που αφηνεις να εννοηθει ...σε πληροφορω οτι οσο δουλευα(με την εννοια οτι μεχρι τοτε ξερω) ο Βαγγελας(ναι η ψυχουλα)δεν μπορεσε να βαλει στο δικτυο ουτε 1 KW παραγωγης του γιατι εμεις ειμασταν πολυ ποιο φτηνοι κ τον ταπωναμε καθε μερα στην δημοπρασια που γινεται.

mixalis mixalios είπε...

Χάζευα μια μέρα τον Αυτιά και τον guest star Ρωμανια και είχαν προσκεκλημένο ένα διοικητή ασφαλιστικού Ταμείου ο οποίος προσκόμισε ΦΕΚ του 81 που συνταξιοδοτουσε δημ υπάλληλο με προϋπηρεσία 5 ετών χωρίς προφανή αιτία...και ο Stephen Hawking να είσαι (Από άποψη αναπηρίας εννοώ) δεν παίρνεις σύνταξη στα 5 χρόνια...αυτά πληρώνουμε τώρα ή μάλλον και αυτα...

mixalis mixalios είπε...

Επ'ουδενί δεν υπενοησα ότι έχουμε ακριβό ρεύμα...Ίσως να έχουμε από τα φτηνότερα στην Ευρώπη...όταν είσαι κρατικό μονοπώλιο δεν έχεις κανένα λόγο να πουλάς ακριβά γιατί και σίγουρα κέρδη έχεις και κοινωνική πολιτική μπορείς να κάνεις...απλά αυτό συνεπαγόταν και παροχές για το προσωπικό που άλλοι υπάλληλοι δημόσιων οργανισμων ούτε στο όνειρο τους...

Ilias D είπε...

Ο Ρωμανιας ηταν διευθυντης του ασφαλιστικου της ΔΕΗ οταν υπηρχε καθεστως αυτασφαλισης.Το ξερει καλα το συστημα.
Οσο για τις επενδυσεις το ΤΟΝΙΖΩ.
Οσο υπηρχε το καθεστως της αυτασφαλισης η ΔΕΗ επενδυε τις εισφορες των εργαζομενων ....μετα βεβαια κ τις επενδυσεις μειωσε κατακορυφα κ δανεια αρχισε να παιρνει.Μεχρι τοτε δεν ειχε κερδη,ηταν κοινωφελης επιχειρηση.

mixalis mixalios είπε...

Για μένα άλλο ειναι το πιο σημαντικό...γιατί φορτώνεται ο Βαρουφακης στη Λαγκάρντ Πασχαλιάτικα?

Ilias D είπε...

χαχαχα 5ετη υπηρεσια ...
εδω οτν εγινε το 10 απογραφη των δημοσιων υπαλληλων(τα σουργελα του Υπ.Οικ δεν ηξερα ουτε ποσους υπαλληλους στο υπουργειο τους ειχαν),εμφανιστηκαν μερικες 100σταριες ατυνομικοι(νομιζω 900) να πληρωνονται χωρις να ειναι σε καμια υπηρεσια.
Σπανε το κεφαλι τους ο Αρχηγος κ οι Υπαρχηγοι τι να κανουν,οποτε τους λεει ο Χρυσοχοιδης(ναι αυτος που δεν διαβασε το μνημονιο)...κοψτε τους τον μισθο ρε μαλακες,σε 1-2 μηνες θα ρθουν να ρωτησουν τι εγινε με τα λεφτα.
Οντως,εμφανιστηκαν,ολοι ηταν αποσπασμενοι σε βουλευτες κ υπουργους που δεν επενεκλεγησαν,ενας μαλιστα(αστυνομος)ηταν σε καποιον υπουργο που μας ειχε αφησει χρονους εδω κ χρονια.
Καταλαβαινεις τι γινοταν.

Ilias D είπε...

*9.08.
Τωρα αν σου πω οτι για μενα 2 ειναι οι πιθανοτητες;
1)Να παρακαλεσει για μεταθεση της αποπληρωμης της δοσης.
2)Να εχει περιοδο η Δαναη κ να την πεφτει την Κριστιν(αυτη αποκλειεται να εχει ακομα) ο σαβουρογαμης.

mixalis mixalios είπε...

Υποκλίνομαι Ηλία για το 9:08...αν είναι το Β να πάει να ξεχαρμανιασει μήπως τελειώσουμε και με τη διαπραγμάτευση...αν ειναι το Α μπλέξαμε...θεωρητικά μια δόση στο ΔΝΤ καθίσταται ληξιπρόθεσμη όταν περάσουν 30 μέρες οπότε μάλλον αυτοδικαίως έχουμε αυτό το δικαίωμα αλλά δεΝ ξέρω πως θα το εκλάβουν οι αγορές αυτό...

Ilias D είπε...

Εγω νομιζω οτι μπλεξαμε εδω κ 2.5 μηνες.
Ακομα κ να τα βρουνε με τους εταιρους(κατι που πιστευω),θα ειναι σε τετοια κατασταση η οικονομια μας που θα θελει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ δουλεια κ πολλες θυσιες για στανιαρει.

Ilias D είπε...

Μισελ;
Αυτο το μισογκρεμισμενο σπιτακι πανω στα βραχια που εβαλες πανω πανω ειναι το σπιτακι που γουσταρει ο Λεας;
χεχεχε

mixalis mixalios είπε...

Ακόμα και τώρα να τα βρούμε δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τα βρούμε τον Ιουνιο! Ο Τσίπρας θα ζητήσει κούρεμα χρέους και περίοδο χάριτος πληρωμής κεφαλαίου και τόκων αφού δεν δέχεται μνημόνιο οι εταίροι θα πουν όχι και οι εκλογές ή το δημοψήφισμα είναι προ των πυλων... Τόσο απλά και άσχημα είναι τα πράγματα...καλή μας τύχη

μπαρμπαλιας είπε...

και το δημοψηφισμα με τι ερωτημα;
και οι εκλογες για να διωξει τον δαιμονα και τους χαικαληδες;
και ο κοσμος θα ακολουθησει ;;;;;;;;

Ilias D είπε...

H Zωη γιατι δεν κανει κ μια εξεταστικη για το επιδομα ανηλικου τεκνου που επαιρνε παρανομα η μανα της;

ΥΓ.Ποτε θα ξεμπαρκαρει ο Δευτερος να ησυχασουμε κανα μηνα;

mixalis mixalios είπε...

Όλα τα δημοψηφίσματα καταλήγουν στο ευρώ ή δραχμή ξεκάθαρα...όμως μια αριστερή κυβέρνηση που ξέρει από βαφτίσια θα ρωτήσει το λαό..."επιθυμείτε τη συνέχιση μνημονιακων πολιτικών ή ανάταξη της Εθνικής μας κυριαρχίας μέσω της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους?" Αυτό θα το κάνει μόνο αν θέλει να συνεχίσει να κυβερνά γιατί προφανώς ο λαός που ως γνωστον είναι σοφός θα αποφασίσει εθνική κυριαρχία! Αν θέλει να φύγει θα πάει σε εκλογές όπου το αποτέλεσμα θα δείχνει ότι είτε δεν θα μπορεί να κυβερνήσει αυτοδύναμα και θα αναγκαστεί πια να συνεργαστεί με "μνημονιακες δυνάμεις", αφού το πείραμα Σανέλ απέτυχε, η αριστερή πλατφόρμα θα ανεξαρτητοποιηθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ωριμάσει σταδιακά ή απλά θα χάσει τις εκλογές και θα ξαναγυρίσουμε στα ίδια με τη συμμετοχή του ποταμιου στην κυβέρνηση αντί της ΔΗΜΑΡ κλείνοντας ο κύκλος της αριστερής παρενθεσης...Βέβαια η χώρα θα έχει χάσει πολύτιμο χρονο και η ζημιά στην οικονομία θα πάρει καιρό να επουλωθεί...