Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ
με ελεύθερη γνώμη


H ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ 12 ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΜΥΘΩΝ 
του
Βασίλη Καραγιάννη ..


Διάγουμε την 9η εβδομάδα διακυβέρνησης της αντιμνημονιακής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η Βουλή έχει ψηφίσει μόνο ένα νομοσχέδιο, η ρευστότητα στην οικονομία έχει στερέψει, ένα νέο κύμα λουκέτων επιχειρήσεων έχει ξεκινήσει, τα «κόκκινα» δάνεια έχουν αυξηθεί κατά 1,2 δισ. (κατά το 1ο τρίμηνο 2015) και η ελληνική οικονομία δείχνει να εισέρχεται σε μία νέα φάση συρρίκνωσης, προκαλώντας νέα αύξηση της ανεργίας.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ενώ το ελληνικό 10ετές επιτόκιο δανεισμού έχει εκτοξευθεί σε διψήφια επίπεδα, το κόστος δανεισμού των άλλων χωρών της Ευρωζώνης συνεχίζει την καθοδική πορεία σε νέα ιστορικά χαμηλά (σε μερικές χώρες και σε αρνητικά επιτόκια).

Το σημαντικότερο, όμως, στοιχείο της μέχρι τώρα διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ότι έχει κατορθώσει να καταρρίψει μία σειρά από μύθους, οι οποίοι αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στους κόλπους του αντιμνημονιακού κινήματος, πάνω στους οποίους βασίστηκε για να ανέβει στην εξουσία. Πιο συγκεκριμένα:

1. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 ήταν πλασματικό. Αυτό εκ των πραγμάτων έχει καταρριφθεί γιατί η ελληνική κυβέρνηση λειτουργεί και εξυπηρετεί τις διεθνείς και εσωτερικές υποχρεώσεις χωρίς χρηματοδότηση από την τρόικα, από τον Αύγουστο του 2014. Αυτό συμβαίνει χωρίς να έχουν αυξηθεί οι επενδύσεις των ελληνικών τραπεζών σε έντοκα γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου και με την Ελλάδα αποκλεισμένη από τις αγορές.

2. Η Ελλάδα έχει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης εκτός Ευρωζώνης. Αυτός ο μύθος έχει ήδη καταρριφθεί γιατί χώρες όπως η Ρωσία ή το Ιράν έχουν αρνηθεί να δανείσουν. Η Κίνα συμμετείχε στις πρόσφατες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, αλλά κάλυψε ελάχιστο τμήμα των χρηματοδοτικών αναγκών. Εκτός των άλλων, με την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών εγείρονται και γεωπολιτικά θέματα κι αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τα εθνικά θέματα.

3. Μπορούμε να εκβιάσουμε την Ευρωζώνη. Κατά τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις, έχει καταγραφεί ότι η ελληνική πλευρά ουσιαστικά «απαιτούσε από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης δανεικά χωρίς όρους, εκβιάζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα δημιουργούσε πρόβλημα αστάθειας στην Ευρωζώνη». Θα αναφέρω χαρακτηριστικά άστοχες και άκαιρες εκφράσεις του τύπου «κρατάμε τα πυρηνικά στα χέρια» ή «θα το κάνουμε Κούγκι». Η στρατηγική αποδείχθηκε μπούμερανγκ και σφυρηλάτησε την ενότητα των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης απέναντι στα ελληνικά αιτήματα.

4. Τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι διατηρήσιμα χωρίς τη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών. Αυτό έχει καταρριφθεί από την επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης λόγω της αύξησης του κόστους του ασφαλιστικού συστήματος και της μείωσης των εσόδων λόγω της φοροδιαφυγής, της γενικής εμπέδωσης ενός κλίματος «Δεν Πληρώνω» και της ανακοπής του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

5. Η Ελλάδα έχει αποκλειστικά πρόβλημα χρέους. Αυτό το επιχείρημα έχει καταρριφθεί γιατί το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι αισθητά χαμηλότερο από αυτό που είχαμε την προηγούμενη δεκαετία, ενώ ο μέσος όρος αποπληρωμής του χρέους έχει επιμηκυνθεί στα 17 χρόνια όταν ο αντίστοιχος στη Γερμανία βρίσκεται περί τα 6-7 χρόνια. Η επιδείνωση του τομέα των εσόδων δείχνει ότι υπάρχει διαρθρωτικό πρόβλημα φοροδιαφυγής, αποεπένδυση και έλλειψη ανταγωνιστικού παραγωγικού μοντέλου.

6. Η αλλαγή κυβέρνησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λόγος για την αλλαγή των όρων χρηματοδότησης. Αυτό εκ των πραγμάτων έχει καταρριφθεί. Και δεν έχει καταρριφθεί λόγω της συγκεκριμένης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά λόγω των ευαίσθητων ισορροπιών που επικρατούν στην Ευρωζώνη, στην οποία συνυπάρχουν κυβερνήσεις από 19 χώρες και κάθε χρόνο διεξάγονται εκλογικές αναμετρήσεις σε κάθε χώρα. Εάν υπήρχε ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης των συμφωνηθέντων από μηδενική βάση, κάθε φορά που θα άλλαζε μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση, θα είχαμε γενικό αδιέξοδο στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

7. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τα 7,2 δισ. της τελευταίας δόσης. Είναι ένα επιχείρημα το οποίο χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από το οικονομικό επιτελείο της τωρινής κυβέρνησης και το οποίο εκ των πραγμάτων έχει καταρριφθεί. Το επιχείρημα των κομμάτων της κυβέρνησης αγνοούσε συστηματικά ότι υπάρχουν διεθνείς χρηματοδοτικές υποχρεώσεις ύψους 22,5 δισ. ευρώ κατά το 2015.

8. Μπορούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα χρέους με χρηματοδότηση από τις γερμανικές επανορθώσεις. Η συγκεκριμένη στρατηγική είναι άκαιρη και κόβει τις γέφυρες με το σύνολο του γερμανικού πολιτικού συστήματος σε μία κρίσιμη φάση διαπραγματεύσεων. Επίσης, αφορά μία διμερή υπόθεση που δεν ενδιαφέρει τις υπόλοιπες 17 χώρες της Ευρωζώνης. Τέλος, το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί με διπλωματία γιατί εάν εξελιχθεί σε νομική διαμάχη, τότε τα οικονομικά αποτελέσματα που θα προκύψουν δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις βραχυχρόνιες οικονομικές ανάγκες της ελληνικής πλευράς.

9. Μπορούμε να λέμε άλλα πράγματα στο εσωτερικό κι άλλα στο εξωτερικό. Ο κανόνας δείχνει ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ακραίες, αντιευρωπαϊκές εκφράσεις όταν απευθύνεται στην ελληνική κοινή γνώμη. Αντιθέτως, χρησιμοποιεί πιο ήπια, φιλοευρωπαϊκή ρητορική όταν απευθύνεται στη διεθνή κοινή γνώμη. Αυτό αποτελεί μία αδιέξοδη τακτική, γιατί στην εποχή της πληροφορίας, της διαφάνειας και της τεχνολογίας, όλα καταγράφονται, μεταφράζονται και διαδίδονται ταχύτατα μέσω των ΜΜΕ.

10. Η πολιτική είναι αποκλειστικά θέμα διαχείρισης συμβολών. Αυτό αποτελεί μία κοντόφθαλμη προσέγγιση γιατί επικεντρώνεται σε επιφανειακά θέματα, αγνοώντας τα ουσιαστικά που αφορούν τα διαρθρωτικά προβλήματα και τη γενικότερη διαχείριση της οικονομίας. Η ανυπαρξία συγκεκριμένου, κοστολογημένου Plan A της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (πόσο μάλλον Plan B), εκ των πραγμάτων εξέθεσε την ελληνική πλευρά και την έφερε στο περιθώριο της Ευρωζώνης.

11. Η δημιουργική ασάφεια αποτελεί επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης. Σε μία διαπραγμάτευση, η δημιουργική ασάφεια ευνοεί την ισχυρότερη πλευρά. Το επιχείρημα έχει καταρριφθεί εκ των πραγμάτων, γιατί λόγω της δημιουργικής ασάφειας, δεν έχουμε την εκταμίευση κεφαλαίων από την τρόικα και έχουμε οδηγηθεί σε ασφυξία.

12. Η ανάπτυξη του αντιμνημονιακού κινήματος βασίστηκε αποκλειστικά σε ηθικές, πολιτικές και κοινωνικές αξίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ποσοστό του 12% της προμήθειας της πρόσφατης υπόθεσης των αποζημιώσεων/επαναπροσλήψεων. Κατά τη γνώμη μου, όσο η αντιμνημονιακή ρητορική απομυθοποιείται, τόσο θα έρχονται στην επιφάνεια περισσότερες περιπτώσεις μιας «βιομηχανίας» που αναπτύχθηκε στο περιθώριο του λεγόμενου αντιμνημονιακού κινήματος.

Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την πίεση της ελληνικής κοινής γνώμης για αξιοπρεπή συμβιβασμό και διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας, αναγκάζουν την κυβέρνηση να κάνει μία στροφή προς τον ρεαλισμό.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον ο κ. Τσίπρας διαθέτει την «ηγεσία» για να ολοκληρώσει τη στροφή προς τον ρεαλισμό και να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα ή θα παρατείνει την πολιτική αβεβαιότητα. «Η μπάλα τώρα βρίσκεται στην ελληνική πλευρά», η οποία θα πρέπει να τρέξει τις επόμενες δύο εβδομάδες για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών και το πιστωτικό γεγονός.


* Ο κ. Β. Καραγιάννης είναι οικονομολόγος.

www.kathimerini.gr   

29 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλημερα
Τα πράγματα δεν πανε όπως θα περίμενε η ελληνική πλευρά με λενε υπάρχει διαφωνία !!!! Δύσκολα θα ξεπεραστεί μου λέει ο Αναλυτης μου !!!
Το τραγούδι τέλειο ομολογώ .... Αλλα θα προτιμούσα αυτην την στιγμή το χορό του ζαλογγου η το έχετε γεια βρυσούλες !!!
Πρώτη φορά αριστερά.....ερε φαπες!!

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

Πετφειιι.
Αχ,πρωτη φορα,ανεξελεκτη χρεωκοπια.
Καλη τυχη.

Τωρα που το σκέφτομαι ωραιο παιδι ο Αλέξης.. που λεει και η γιαγια μου,κατι θα κανει,δωστου χρονο.
Καημενη γιαγια,κουραγιο γιαγια.

austin είπε...

Κάποτε έλεγαν προπαγάνδα. Τώρα που πάνε σε διαπραγματεύσεις λένε όλα καλά και θα πάμε σε συμφωνία και βγαίνουν ειδήσεις οτι δεν υπάρχει συμφωνία που το πάτε. Πραγματικα πόση υποκρισία;;

Panos είπε...

Καλημερα σε ολο το blog!Εγω παντως σας μιλαω ειλικρινα, ειδα στον υπνο μου πως πηγα στο Σ/Μ και ψωνισα με...δραχμες.
Ευχομαι να ειναι μονο ενα κακο ονειρο, γιατι ξυπνησα και δεν ξανακοιμηθηκα απο την...ταραχη μου...

austin είπε...

Μιχάλη τι πιθανότητες υπαρχουν αν σήμερα δεν υπάρξει καμια πρόοδος να είναι αύριο κλειστές οο τράπεζες. Λογικά δεν υπάρχει τέτοιο θεμα, σωστα;

austin είπε...

Γιάννη έχεις κρατημένα τέτοια άρθρα? Σου είναι εύκολο να βάλεις τα λινκ?

Επίσης προσπάθησα να δω και λίγο ψύχραιμα (πάλι) τα πράγματα.

Η κατάσταση πάει ολοταχώς προς μνημόνιο 3. Η φάση μου θυμίζει λίγο ΓΑΠ, που έλεγε οι αγορές ανοίγουν την επόμενη πρέπει να υπογράψετε το μνημόνιο. Οι αστείοι λένε ότι δεν έχει υφεσιακά μέτρα, μας υποβάθμισε η fitch, λέει η κυβέρνηση ότι πάμε καλά. Οι διαρροές λένε ότι δεν πάμε καλά...Μήπως όλα γίνονται για το θέατρο και ακόμα και η αυριανή πτώση είναι μούφα?

Δεν νομίζω να είναι χαζό το fairfax και να αγοράζει τώρα μετοχές. Δεν μπορεί να βγαίνουν θετικά νέα για την οικονομία (Watsa, ΟΛΠ, συνεκμετάλλευση των πόρων με ΗΠΑ) και να πηγαίνουμε για φούντο...

Το μόνο πρόβλημα είναι πόσο μπορούμε να αντέξουμε να βλέπουμε πτώση νομίζω. Δεν ξέρω, σκέψεις διατυπώνω για αύριο

mixalis mixalios είπε...

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231396245

Μα θα ξεπουλήσουμε στους Αμερικάνους το πλούσιο υπέδαφος μας και μάλιστα σε ποσοστό 70%?

Το ξέρει ο Λαφαζάνης?

mixalis mixalios είπε...

Οι αγορές που κάνει το Fairfax νομίζω υποδηλώνουν ότι μάλλον δεν αναμένεται ΑΜΚ ειδάλλως θα περιμέναν την ΆΜΚ για να αυξήσουν τη θέση τους (γιατί ποιος άλλος θα έβαζε λεφτά..)Προφανώς δεν αναμένουν δραχμές και τέτοια αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αγοράσουν και μετοχές στα 8 και 7 λεπτά αν χρειαστεί...

austin είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μιχάλη με το σκεπτικό σου. Όπως και να έχει όμως ήταν επιθετικοί στις αγορές τους επί δύο ημέρες...Γιατί δεν ήταν επιθετικοί για παράδειγμα πριν πάει 940 ο δείκτης? Βέβαια μπορεί και να στήριξαν την μετοχή επειδή πούλαγε το capital και κράτησαν την τιμή να μην ξευτιλιστεί εντελώς...

Θα δείξει. Πόση πτώση μπορούμε να αντέξουμε να βλεπουμε εμείς είναι το θέμα. Έχω μία εμπιστοσύνη στα διαγράμματα στην προκειμένη φάση γιατί σε εβδομαδιαία έχουν καλά στησίματα. Μπορεί από Τετάρτη να βελτιωθεί το κλίμα και να μαζέψει τις όποιες απώλειες αύριο.

Προσπαθώ να είμαι και αισιόδοξος..γιατί δεν μπορεί να συνεχώς να συμφωνούν και εν τέλει να μην γίνεται τίποτα.

Τέλος ο λόγος που αισοδοξώ είναι ότι η πεποίθηση μου (προφανώς και μπορεί να κάνω λάθος) είναι ότι θα πάμε σε εκλογές σχετικά σύντομα (για τον Ιούνιο το βλέπω...), οπότε μέχρι να πάμε θα έχει κάνει αντίδραση ανάλογη της αντίδραση του 940. μπορεί να είναι σε άλλο σημείο...και μετά θα έχουμε νέα πτώση. Αυτό το συγκεκριμένο παίζω και μέχρι στιγμής δυστυχώς ΔΕΝ μου έχει βγει, ούτε στο ελάχιστο.

mixalis mixalios είπε...

Θέλω να πιστεύω ότι έχουν κάποιες "διαβεβαιώσεις" από Δραγασάκη μεριά για να ξεκινάνε αγορές...

Δεν ξέρω πόσο πολύ πρέπει να εμπιστευόμαστε αυτήν την περίοδο τα διαγράμματα...Τα πράγματα είναι απλά...ή τα βρίσκουμε και επιστρέφουμε στην περιοχή του 950 πρόσκαιρα γιατί μετά έχουμε και τον Ιούνιο όπου ο Αλέξης λέει πως δεν θέλει δάνειο...ή δεν τα βρίσκουμε και ο εξω αποδώ 666 θα γίνει αντίσταση

austin είπε...

https://twitter.com/papadimoulis/status/361389230624227329

Panos είπε...

ΧΑΧΑΧΑ αυτοτρολλαρονται...χαχα

μπαρμπαλιας είπε...

ασ πουμε και κατι αλλο...
ποσο μουφα και μυθος οι ουμπεραληδες...
ολοκληρη λουτφαβέδες και ειχαν το ζουρλιακα στο τιμονι ..
αλλα απο φρουφρου κιαρωματα και κανονισμους ασφαλειας ,χωνια του κερατα.
και θελουν να μας κανουν ιδιους κατ εικονα .ουστ ρεεεε

τωρα με τα δικα μας αμνοεριφια που να βρεις ακρη;
ο Δραγασακις πουλαει και ο φαρμακοτριφτης τσαμπουκαλευεται...
δε βρισκεις ακρη με το συνοθυλευμα

Unknown είπε...

Λοιπον απο σοβαρο επενδυτη μου λεει οτι οι χαμηλες τιμες τραπεζων προεξωφλουν αμκ....αρα καπου σε αυτες τις τιμες θα γινουν!!! Αρα εδω αγοραζουμε!!!!
Τωρα απο βρυξελλες γινεται οντως πολεμος...δυσκολα τα νεα......!!!
Αλλα ο δικος μου μου λεει οτι ολα θα πανε στο τελος καλα!
Εγω κρατω μικρο καλαθι....φοβαμαι αν κ ςιμαι φουλλλλ αγορασμενος!!!
Ο θεος μαζι μας γιατι με τον τσιπρα δεν βλεπω προκοπη!!!!
Και επειδη ξερω οτι μπαινουν κ διαβαζουν βουλευτες του συριζα ..νδ αλλα και ανελ κανω μια παρακληση!!!
Παιδια καταστροφη ερχεται ξυπνηστε!!!

michele είπε...

Καλο μεσημερι σε ολους .
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΙΑΝΝΗΣ εχει καλο αρχειο βεβαια
και ετσι ειναι ..

Αντικρουομενες οι ειδησεις για τις διαπραγματευσεις

βεβαια μονο με υποσχεσεις για φοροδιαφυγη και θα πληρωσουν οι εχοντες
δεν γινεται,καθως δεν ειναι σιγουρα και μετρημενα λεφτα και θελουν και χρονο.

Αργοτερα θα δουμε και κανα διαγραμμα να δουμε που βρισκομαστε

michele είπε...

Ο Ψηλος ηταν μπροστα.Και ως συνηθως ο "λαος" πισω ..
οπως και τωρα αλλωστε

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

Καλσπερα Γιαννη

Γιαννιτσης,Σπραος,τι θυμασε τωρα!!

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

Φωτά στο πληκτρολόγιο.
240 οι καταθέσεις νομίζω πριν ΄σε λίγο θα τρέχουν στην ολυμπιάδα σαν 100αρης

michele είπε...

Τωρα ρε ΑΓΙΑΝΝΗ να σε ρωτησω

Με λιποαναρροφηση θα παιρνουμε επιστροφη φορου;; χαχα

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

Ψαχνουν να βαλουν φορους,που να είναι ευκολοχωνευτη από τα προβατα.
Όχι,μυκονος,fat tax,οι πλουσιοι

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Δύο χρόνια επιπλέον θητεία με 800 ευρώ το μήνα στους φαντάρους της ΜΟΜΑ

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

Το πρακτορείο αναφέρει ότι στη λίστα περιλαμβάνονται:

•ο εξορθολογισμός των πωλήσεων με τους φορολογικούς συντελεστές, με προοπτική τη μείωση των εξαιρέσεων,

•η εφαρμογή μιας συνολικής αναθεώρησης των κρατικών δαπανών σε όλους τους τομείς,

•η αναμόρφωση των δαπανών για την υγεία,

•η μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης



Παμε ένα ένα ...

•η μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης

Γιαννη,Μιχαλη,θα δωσουν αυξηση;;;

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

Κανονικά θα φορολογηθούν τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2014, με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων.

Αυτό προκύπτει από νέα εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις για την εφαρμογή των σχετικών άρθρων του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

Το ΙΚΑ απειλεί με κατασχέσεις όσους δεν μπουν στη νέα ρύθμιση!

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΤΣΟΛΙΑΣ

Συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων 70-30 με τις ΗΠΑ λέει ο Π. Καμμένος

michele είπε...

Πρακτορα πρεπει να περιμενουμε .Ολα αυτα ειναι διαρροες ,αλλα θα ειναι ετσι,αλλα αλλιως

αλλα θα δεχτουν,αλλα οχι .
η δημιουργικη ασαφεια πληττει χρηματαγορες και πραγματικη οικονομια

michele είπε...

Ο πρωθυπουργός ζήτησε έκτακτη συζήτηση στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την πρόεδρο της Βουλής να διεξαχθεί συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών



Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/278449/sti-vouli-fernei-to-zitima-tis-diapragmateusis-i-kuvernisi-/#ixzz3Vn7bWVJu
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

michele είπε...

Ανεβηκε ο εβδομαδιαιος ΓΔ
απο τα χαμηλα των 471 μον εως σημερα

ΚΩΣΤΑΣ G είπε...

Αρχίζω δίαιτα....FAT TAX ...!!

The Beatles - Taxman (remastered)

https://www.youtube.com/watch?v=Oyu5sFzWLk8