Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ
με ελεύθερη γνώμη


ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΟΙ ..
της 
ΕΥΦΡΟΣΥΝΗΣ ΠΑΥΛΑΚΟΥΔΗ 


Περάσαμε έναν κάβο χτες. Tο χειρότερο σενάριο απεφεύχθη, είναι η αλήθεια. Πήραμε μια ανάσα. Γιατί, ένα μήνα τώρα, είμαστε μονίμως με τη ψυχή στο στόμα, ευγενική χορηγία της επιπόλαιης οικονομικής διπλωματίας της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τις μαξιμαλιστικές ρητορείες και τις εθνικιστικές φαμφάρες μελών της. Ευτυχώς παραμένουμε στην ευρωζώνη. Αμήν και δόξασι.

Τώρα έρχεται ο σκόπελος: τη Δευτέρα θα πρέπει η ελληνική πλευρά να δώσει ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΗ λίστα μεταρρυθμίσεων, ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ τύπου "θα πατάξομεν τη φοροδιαφυγή, θα φέρουμε επενδύσεις" κι άλλα τέτοια αόριστα, ΜΕ ΤΗ ΜΙΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ σημειωτέον, από σήμερα, όμως, κιόλας να αντιδρά άσχημα στην χθεσινή συμφωνία.

Τα τύμπανα άρχισαν στην  Κουμουνδούρου, λοιπόν. Απολύτως αναμενόμενο. Το θέμα είναι ότι οι ιθαγενείς ξύπνησαν και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να βρεθούμε πάλι στο τελικό στάδιο της αξιολόγησης χωρίς τίποτε στο χέρι. Να θυμίσω στο σημείο αυτό ότι επειδή μερικοί δεν κάνουμε επιλεκτική λοβοτομή στη μνήμη μας- ο κ. Βαρουφάκης είχε πει ότι δεν θέλουμε τη δόση, αλλά χτες υπέγραψε 4 μήνες επιτήρηση για το ενδεχόμενο να τη πάρει στο τέλος. Κυβίστηση; Και λίγα λέτε. Διπλό τόλουπ, περιστροφή στον αέρα και σμπαράλια προσγείωση στον πάγο της Τρόικας, με το ΔΝΤ πολύ πιθανό να μας αποχαιρετά πολύ αργότερα του αναμενόμενου (Λαγκάρντ χτες: "Το πρόγραμμα του ΔΝΤ τελειώνει το 2016".).

Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε επί του θέματος με τη σύμφωνη γνώμη των κ.κ. Μοσκοβισί και Ντάισεμπλουμ. Με ένα στόμα, μια φωνή ένα πράγμα μας λένε: Πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του υπάρχοντος προγράμματος στο έπακρον, αν όχι κατά γράμμα, να περάσετε την αξιολόγηση για να μπορέσετε να πάρετε τη δόση. Αν δεν φέρετε εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις και δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις του υπάρχοντος δεν έχει εκταμίευση.

Με λίγα λόγια:
1) Πήραμε συνέχιση του προγράμματος, την ώρα που οι γύρω μας/διπλα μας βγαίνουν στις αγορές, αν όχι αρχίζουν και εξοφλούν το ΔΝΤ. ✓

2) Η αξιολόγηση διατηρείται και ας τσιρίζουν περί του αντιθέτου οι Λαφαζανης, Στρατουλης και λοιποί.✓

3) Τα κεφάλαια του ΤΧΣ παραμένουν προς αποκλειστική χρήση των τραπεζών κι όχι για μαξιλάρι.✓

4) Οι μονομερείς ενέργειες (Αυξήσεις συντάξεων, αυξήσεις κατώτατων μισθών, ακυρώσεις και πάγωμα αποκρατικοποιήσεων για παράδειγμα) πρέπει πάση θυσία να αποφευχθούν.✓Αυτό ακυρώνει σχεδόν το σύνολο του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ. Καλώς ήρθατε στην πραγματικότητα. Το Αριστερό Ρεύμα σε εκνευρισμό, λένε. Ξύδι. Εξαιτίας αυτού, η συνοχή της κυβέρνησης δεν είναι δεδομένη. Θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά το προσεχές διάστημα. Πολιτικά δεν θα βαρεθούμε. Είναι το σίγουρο.

5) Η Τρόικα θα λέγεται ονομάζεται «Θεσμοί» και το Μνημόνιο «πρόγραμμα».✓  Μεγάλη επιτυχία, σείεται ο πλανήτης, έχει μείνει με το στόμα ανοιχτό η υφήλιος με το απίθανο κατόρθωμα των κκ. Τσίπρα και Βαρουφάκη. Σας έχω νέα, γελανε, αν όχι μας περνάνε για ηλίθιους. Τόσο απλά, τόσο ωμά.

6) Καμία χρηματοδότηση δεν εκταμιεύεται μέχρι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος.✓  Κάθεστε; Με λίγα λόγια πήραμε παράταση χωρίς χρήματα. Μηδέν, cero, nuzéro, τίποτις δηλαδή με μπόλικο καθόλου που λένε και τα πιτσιρίκια.

7) Πρωτογενές πλεόνασμα συνδεδεμένο με βιώσιμο χρέος. ✓ Χμ δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, και σε κάθε περίπτωση προβλεπόταν σχετικά κάτι παρόμοιο στην αναδιάρθρωση χρέους  που είχαν υποσχεθεί στον Σαμαρά στο μνημόνιο του 2012.

8) Συνασπίσαμε τους πάντες αν όχι εναντίον μας, σίγουρα απέναντι μας. ✓ 

Εν κατακλείδι, αντί προληπτικής γραμμής έχουμε παράταση του υπάρχοντος προγράμματος χωρίς χρήματα και οδεύουμε για μνημόνιο 3. Όπισθεν ολοταχώς δηλαδή. Κοινώς παραμένουμε ακόμα 4 μήνες εντός ευρωζώνης με χειρότερες οικονομικές [1) εκροές 20δισ. από τις τράπεζες, 2) χρηματοδοτικό κενό που αυξάνει, 3) έσοδα που μειώνονται, 4) ρυθμό ανάπτυξης που επιβραδύνθηκε το 4ο τρίμηνο, 5) Επιβάρυνση 600 εκ σε ετήσια βάση από τη μετάβαση ρευστότητας από ΕΚΤ σε ΕLA.] και πολιτικές [ενδεικτικά απλά, δεν το λες δα κι επιτυχία να συνασπιζονται με τη Γερμανία χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Πορτογαλία, Ισπανία) που θεωρούσες μέχρι πρότινος a priori συμμάχους, ούτε φυσικά να σε κατηγορούν για ασάφεια οι "φίλοι ζωής", βλέπε δηλώσεις Αυστριακού ΥΠΟΙΚ] συνθήκες. Ευτυχώς οι όποιες ψευδαισθήσεις κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα. 



Ανακουφισμένοι, λοιπόν, ναι, δεν αντιλέγω. Αλλά όχι και να πετάμε τη σκούφια μας. Η πραγματικότητα δεν είναι δακρύβρεχτη ή πομπώδης όπως την παρουσίασε ο κ. Τσιπρας στο πρόσφατο διάγγελμά του, αλλά δυσκολοχώνευτη. Μπορεί μεν οι μαξιμαλισμοί να έληξαν απότομα,  αλλά μην ξεχνάμε ότι ο ευρωσκεπτικισμός, ο αντιευρωπαϊσμός, ο εθνικισμός καλά κρατούν στις πλατείες με την στήριξη, αν όχι παρότρυνση της κυβέρνησης, ενώ οι βερμπαλισμοί δεν λείπουν καθόσον φαίνεται. Πού, λοιπόν, νομίζετε θα διοχετευτούν όλα αυτά, αν μάλιστα δεν δουν ορισμένοι και τις πολυπόθητες απαλλαγές φόρων με παράλληλη αύξηση των εισοδημάτων/συντάξεων τους που τους έταζαν διάφοροι με ύφος μάλιστα καρδιναλίων; Προσωπικά φοβάμαι να απαντήσω αυτό που σκέφτομαι/υποπτεύομαι. Εσείς; 

http://froufrouni.blogspot.gr/

20 σχόλια:

ChristosC είπε...

Εξαιρετικό άρθρο και πάλι, εύγε.
Παρακολουθώ ΜΕΓΑ......δεν έχω ξαναδεί και ξανακούσει τέτοιο ελεεινό υποκείμενο/βουλευτή σαν αυτόν τον Πολάκη....Καβαλημένο, θρασύτατο, αγενέστατο με το ύφος του Μπαρουφάκη.......άθλιο υποκείμενο.....αλοίμονό μας εάν έτσι είναι και οι υπόλοιποι βουλευτές της κυβέρνησης.....αλοίμονο. Ένας τσομπάνης και μισός, αξίζει να τον δείτε, απίστευτος.

austin είπε...

Καλημέρα! Πολύ καλό το άρθρο σου ευφροσύνη (το προτιμάς απο το Φρόσω)?

Απο την ημερα τοτ αποτελέσματος των εκλογων, που "απείχαν" (παλι) απο τις στρεβλώσεις του νεου δικομματισμου, είχα μια στο θλίψη κ;θως έβλεπα βουλευτές και δημοσιογράφους. Η θλίψη ήταν οτι όλοι με ολους είχαν ενταση και τσακωνοντουσαν με την χρυσή αυγή τρίτο κομμα. Σα να αδιαφορούσαν οτι οι περισσότεροι που ξέφυγαν απο την επιλογή του δικομματισμού επέλεξαν κομμα βίας, και απλα τροφοδοτούσαν την κοινωνία με ακόμα περισσότερη ένταση και έχθρα σε καποιες περιπτώσεις.

Ακόμα χειρότερα είδα ανθρώπους αριστερούς η που ψήφιζαν χρόνια συνασπισμό και Σύριζα να βγάζουν μένος στους προηγούμενους κυβερνώντες αλλά και να μην βλέπουν οτι έπεσαν στην παγίδα της τυφλωσης του δικομματισμού,κάτι που παλιότερα στηλίτευαν.

Απο τοτε έχω τον φόβο τι μπορεί να γίνει οτι έρθουν οι ψηφοφόροι αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και εδώ είναι που "φωνάζω" οπου σταθώ και οπου βρεθώ: όχι αλλες εκλογές, να πουν την οικονομική αληθεια, να αντίδρασει ώριμα και ψύχραιμα ο κόσμος γιατί δεν έχει σημασία ποιος είναι στην εξουσία. Πλεον εμφανώς μας δηλώνουν οτι άλλοι κανουν κουμάντο. Παλιότερα το κάλυπταν, τώρα είναι αλλιως.

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Χωρίς κανένα ίχνος ειρωνείας ή να το παίζω "δήθεν"... Ευφροσύνη άλλη μια φορά ζωγραφίζεις.Μπράβο κοπέλα μου.

Άκουσα πάνω κάτω τα ίδια κι από τον Πασοκοβελιξ αλλά εκεί πλέον όλοι είμαστε αρνητικά προκαταλελημενοι.

Συγχαρητήρια κ στο Michele που βρήκε τέτοιον Κριστόφ Βαζέχα επιθετικό για την ομάδα μας!

Άλλοι ετοιμάζονται για χαρταετό κ άλλοι πρέπει να τον κόψουν για να πάρει μπρος η χώρα. Και είναι ήδη διακριτό το ποσό σοβαρό έγινε το πρόσωπο του Αλέξη την τελευταία εβδομάδα....

Υγ. Μικρέ θα σε μαλώσω που εμφανίζεσαι πάντα εκτός συνεδρίασης.

austin είπε...

www.marxismos.com/greece-menu/24-greek-politics/syn-syriza/2315-sumfonia-upotagis.html

Ρίξτε μια ματιά...Αξίζει τον "κόπο"

michele είπε...

Καλο μεσημερι σε ολους! Καλα κουλουμα! Ωραια ιδεα ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΙΑΝΝΗ
Να φτιαξουμε μια λεσχη προβληματισμου οικονομικοπολιτικου ενδιαφεροντος να μετατραπει σε ΜΚΟ να παρουμε και επιδοτηση.
Οσο για την Ευφροσυνη ειναι ενας ακομη λογος που σκεφτεται καποιος ποσο χρησιμο ειναι το web που παγκοσμιοποιει αποψεις,σκεψεις ,προτασεις,προβληματισμους και "γνωριζεις" ανθρωπους με τετοιο επιπεδο. Αλλωστε και η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΝΩΜΗ γνωρισε πολλους εδω μεταξυ μας και εγω μονο χαρουμενος ειμαι γι αυτο

austin είπε...

Κοίταχτε ρε παιδιά το παρακάτω, κλεμμένο από βικιπαιδεία, που λέει για την πτώχευση της Ελλάδας το 1932 (μετά μάλιστα από το κραχ στην Αμερικά. 3 χρόνια τότε, 3 χρόνια τώρα..). Ακόμα και οι μήνες ταιριάζουν στο περίπου..

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποφάσισε να χειριστεί το θέμα προσωπικά και να εξασφαλίσει τα εξωτερικά δάνεια που θα στήριζαν την νομισματική του πολιτική. Ταξίδεψε τον Ιανουάριο του 1932 διαδοχικά σε Ρώμη, Παρίσι, Λονδίνο ζητώντας ένα δάνειο 50 εκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αλλιώς η Ελλάδα θα εγκατέλειπε τον νόμο του χρυσού και θα βυθιζόταν στην αναξιοπιστία και στην κοινωνική αναταραχή. Τον Μάρτιο συνεδρίασε στο Παρίσι η Δημοσιονομική Επιτροπή όπου ανάμεσα στα άλλα, θα συζητιόταν και το θέμα της Ελλάδας. Στο τρίμηνο που είχε περάσει ουσιαστικά όλες οι εξαγωγές της Ελλάδας είχαν "παγώσει" και η τράπεζα της Ελλάδος είχε δώσει το 1/3 των αποθεματικών της σε συνάλλαγμα στο κράτος έτσι ώστε αυτό να ανταπεξέλθει στις δανειακές υποχρεώσεις του.

Ο τρόπος παρουσίασης των Ελληνικών προβλημάτων και αναγκών από τον ίδιο τον Ελευθέριο Βενιζέλο δεν έπεισε την Δημοσιονομική Επιτροπή, που θεώρησε ότι η Ελλάδα δεν έκανε καμία θυσία, αντιθέτως ήθελε να μεταβιβάσει τα προβλήματα της στους πιστωτές της. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος συνέχισε να ζητά απεγνωσμένα βοήθεια τον Απρίλιο του 1932 στο Συμβούλιο της Κοινωνίας των Εθνών από τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γαλλίας, χωρίς όμως κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα, εκτός από αόριστες υποσχέσεις και ευχολόγια. Δεν υπήρχε πλέον χρόνος για διαπραγματεύσεις και αναμονή.

Την Τετάρτη 27 Απριλίου 1932, η Ελλάδα εγκατέλειψε επισήμως τον «κανόνα του χρυσού». Η δραχμή υποτιμήθηκε ραγδαία και στις 5 Μαΐου η ισοτιμία της με την στερλίνα έπεσε από τις 456 δραχμές στις 539. Τον ίδιο μήνα το κράτος επισημοποίησε την χρεοκοπία του κηρύσσοντας παύση πληρωμών. Το κύρος του Βενιζέλου είχε τρωθεί ανεπανόρθωτα στην λαϊκή συνείδηση, ενώ ένα πανελλαδικό απεργιακό κύμα παρέλυε την χώρα. Στις 21 Μαΐου 1932, ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτήθηκε από πρωθυπουργός δηλώνοντας δημοσίως πως δεν θα επέστρεφε αν δεν ενισχυόταν η εκτελεστική εξουσία και δεν περιοριζόταν η ελευθεροτυπία

austin είπε...

Δεν είναι 100% ίδιο σκηνικό...Αλλά ταιριάζει σε αρκετά.

μπαρμπαλιας είπε...

καλο μεσημερι σε ολους
μερες γιορτης και κεφιου
με πειραγματα και αστεια ...
οποιος δεν τα αντεχει να κλειστει στο σπιτι του...
εγω
πριν με παρει το πιώμα
και επειδη τα ξερω τα συνεπακολουθα...
να προλαβω να ευχαριστησω τη Φροσω μας για το πονημα,
να τις ευχηθω καταξιωση συγραφικη ,
οπως και το Μικε για την συχνη πυκνη παρουσιαση της δουλειας και της σκεψης της.
εγω προλαβα απο χθες 2.33 και 2.58
να γραψω δυο λογια
αλλα ,ομολογω ,με υπερκαλυπτει η Φροσω
και για να μην το παρει επανω της αχαχαχαααα μπορω να γραψω και ελογου μου ,αλλα βαριεμαι .
το μονο μεγαλο μου συγραφικο εργο,
αυτο της γεματης ζωης μου ,θα το κουβαλησω μεχρι περατος

καλα να περασετε ολοι με πιώμα κεφι και τραγουδι

http://youtu.be/rTvpFCWsBvE

αντε ωρε ελληνες

ο dwk είπε...

…καλημερίζω την κ. Παυλακούδη και τους αναγνώστες της Ε.Γ.
…ομολογώ με έκπληξη διάβασα στο κείμενό σας, αγαπητή Ευφροσύνη, ότι προλάβατε να διαπιστώσετε, να κρίνετε και να καταδικάσετε μια κυβέρνηση η οποία έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης μόλις προ ολίγων ήμερων και στο διάστημα αυτό, εκτός των άλλων, είχε να αντιμετωπίσει και να φέρει εις περάς μια συμφωνία, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, στα ασφυκτικά χρονικά όρια που η ανεύθυνη (κανονικά, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω βαρύτερο χαρακτηρισμό…) Σαμαροβενιζελική κυβέρνηση, δόλια, την περιόρισαν, ενώ είχε προσφερθεί εξάμηνη παράταση, με μύχιο πόθο την αποτυχία της νέας κυβέρνησης (…αλλά και της χώρας που δυστυχώς δεν σκεφτήκαν) ώστε να εκπληρωθεί ο σχεδιασμός της «αριστερής παρένθεσης»
… θεωρώ, βέβαια, ατυχές το ότι προς ενίσχυση των επιχειρημάτων σας επικαλείσθε τις δηλώσεις Σόιμπλε! Δεν είμαι ενήμερος για τις ποδοσφαιρικές σας γνώσεις, αλλά (θα καταλάβουν σίγουρα οι περισσότεροι των αναγνωστών της Ε.Γ.) για το δίκαιο ή άδικο του αποτελέσματος (ή της απόφασης του διαιτητή) ενός αγώνα Παναθηναϊκού- Ολυμπιακού, ποτέ δεν θα λάβουν αντικειμενική απάντηση οι φίλοι π.χ. του Παναθηναϊκού από τον …κ. Σάββα Θεοδωρίδη και αντίστροφα, εκείνοι του ΟΣΦΠ από το …μέλος της θύρας 13 !
…ένα προς ένα τα 8 επιχειρήματα σας έχουν τις απαντήσεις τους και θα το έκανα αν το επιθυμούσατε, αλλά μια απλή ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων καθώς και των απαντήσεων στην συνέντευξη τύπου μετά το eurogroup του Υπ. Οικ. Γιάνη Βαρουφάκη, είναι αρκετή
…θα αρκεστώ στον επίλογό σας και θα ρωτήσω: …-που ανακαλύψατε το «πομπώδες» στις φράσεις «κερδίσαμε μια μάχη, όχι τον πόλεμο» και «τα δύσκολα είναι μπροστά» του μηνύματος του πρωθυπουργού; …μήπως υπερβάλετε; …μήπως θα πρέπει η κριτική να γίνεται επί των πραγματικών γεγονότων και όχι μιας στείρας αντιπολιτευτικής διάθεσης απέναντι σε μια κυβέρνηση που δεν έχει κλείσει καν ένα μήνα ζωής;
…είναι γι αυτό που επιμένω (για το καλό της πατρίδας μας) η επικύρωση της συμφωνίας πρέπει να γίνει από τον Ελληνικό λαό με προσφυγή στις κάλπες, ώστε να τελειώσουν, μια και καλή, οι …παραφωνίες τόσο των «λωτοφάγων» υποστηρικτών (ευτυχώς λίγων πλέον) των προηγουμένων καταστροφικών κυβερνήσεων, όσο και οι υπεραριστερές φωνές (ομοίως, ευτυχώς, λίγες μέχρι τώρα) στο εσωτερικό του συριζα
…σας εύχομαι καλή συνέχεια και επιτυχίες, με όλη μου την καρδιά!

Effrosyni Pavlakoudi είπε...


Καλημέρα ολη μέρα, όπως συνηθιζω να λεω, σε όλους.

Ευχαριστω πολύ τον κ. Μιχαηλίδη για την φιλοξενια του στο blog του, η οποια με τιμά, αν όχι με συγκινεί, ιδιαιτερα. Θα συμφωνησω δε απολυτως με την παρατηρηση ότι το Διαδίκτυο "παγκοσμιοποιει αποψεις,σκεψεις ,προτασεις,προβληματισμους και "γνωριζεις" ανθρωπους με επιπεδο". Αρκει να διαθετει καποιος το χρονο, την υπομονή και το "φιλτρο", να ξεσκαρταρει το σημαντικο απο το ανουσιο, τα σταχυολογημενα απο τα ανυποστατα και κυριως τα λεκτικα πυροτεχνηματα απο τις σοβαρες ενστασεις.

Επίσης να ευχαριστησω θερμα τους κ.κ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΙΑΝΝΗΣ, austin (προτιμω΄το Ευφροσύνη, αλλά δεν θα θιχτώ κιολας απο τη χρήση του υποκοριστικού, η συνοματη γιαγια μου άλλωστε Φροσί με φώναζε) και Alexandratos για τα θερμα και πολυ κολακευτικα τους λόγια. Με τιμάτε ιδιαιτερα και το κυριοτερο μου δινετε δυναμη να συνεχισω να διατυπωνω την άποψή μου γραπτως χωρις βερμπαλισμους και ιδεοληψίες. Ειναι πολυ σημαντικο για μια δημοσιογραφο που αγαπα περισσοτερο το χαρτι, απο το γυαλι, να ανταποκρίνεται η πένα της πέραν της πραγματικότητας και των προβληματισμών ατόμων με γνώσεις, πνευματική επάρκεια/καλλιέργεια, χιουμορ και ευγενεια.

Τέλος θα μου επιτρεψετε δυο-τρια σχολια καταθεσεις δικων μου προβληματισμών με αφορμή τις πολιτικες αναλύσεις σας που διάβασα με ιδιαιτερη προσήλωση και προσοχη:
α) Χτες αρχισε να διαρρεει απο διαφορους κυκλους το ενδεχομενο κι άλλων εκλογών ή ακομα ακομα κι ενός δημοψηφίσματος. Και τα δυο τα θεωρω΄καταστροφικά ως σεναριο για τη χωρα. Ασε που εχω μια πολυ συγκεκριμένη άποψη για τα δημοψηφίσματα. Δεν μας παίρνει για εκλογές. Ουτε γι αυτές που προηγηθηκαν μας έπαιρνε κι όσοι το λέγαμε κοντρα σχεδον σε ολους κι όλα και χαρακτηριζόμασταν επιπολαια αν οχι ευκολα ως αντιδημοκρατες (για μενα προσωπικα ειναι κατι το οποιο με θιγει βαθυτατα και με προσβάλλει βαναυσα, το θεωρω μεγαλη βρισια να το πω λαϊκιστι), επιβεβαιωθηκαμε οικτρα απο τις οικονομικες εξελιξεις που ακολουθησαν των εκλογων. Το δε δημοψηφισμα ειναι μια όχι τοσο απλη διαδικασια η οποια απαιτει πληρη αποσαφηνισμο θέσεων/αντιθεσεων και σαφεστατα υψηλη κουλτουρα πολιτικου ρεαλισμου, κατι που δεν διαθέτουμε ειναι ηλιου φαεινότερον ως πολιτες, δυστυχως.

β)Τα τυμπανα στην Κουμουνδουρου αρχισαν την Παρασκευη το βραδυ στις 12 κιολας παρακαλω. Δημοσιογραφικα γνωριζαμε τις εντάσεις στο εσωτερικο του ΣΥΡΙΖΑ -δεν εχουν γραφτει πολλα για το θεμα, επιτηδες γιατι η πολιτικη και οικονομικη επικαιροτητα δεν αφηνε και πολλα περιθωρια ειναι η αληθεια- και πλεον περασαμε στη φαση της ανοιχτης διατυπωσης των ενστασεων άλλοτε με κοσμιο τροπο (επιστολη Νταβανέλου χτες, http://www.huffingtonpost.gr/2015/02/21/politiki-ntavanelos-anel-aytoktonia_n_6726212.html) κι άλλοτε με βαρυγδουπες δηλωσεις (Γλέζος: "Η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση. [...]
Από την πλευρά μου ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τον Ελληνικό Λαό διότι συνήργησα σ΄αυτή την ψευδαίσθηση"). Φυσικα είχε προηγηθει η ανοιχτη συγκρουση με την Κομμουνιστικη Ταση (http://www.palmografos.com/permalink/24196.html)[Συγγνωμη που σας εχω ζαλισει με link αλλα δεν μου αρεσει να λεω πραγματα στον αερα χωρις να δινω την πηγη τους]Πού θέλω να καταλήξω; Αναμενόμενες οι εσωτερικες (συ)κρουσεις, ΟΜΩΣ τίθονται δυο ερωτηματα: 1) Η συγκρουση θα απειλησει τη κυβερνητικη συνοχη; Αυτό ειναι το ενδιαφερον, γιατι κατα τα άλλα χεστηκε η φοραδα στο αλωνι, συγγνωμη κιολας για την εκφραση, αν ο Λαφαζανης διαφωνει πχ με τον Δραγασακη. Δεν ειναι κατι καινουργιο, το ξεραμε, το ξερουν. 2)Η αμφισβητηση των κυβερνητικών χειρισμών θα εκδηλωθει κι απο τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ; Κι αν ναι, πώς; Σημειωτέον δεν ειμαι απο αυτούς που υποστηρίζουν ουτε κατα διάνοια να βγουν ολοι στους δρομους και να ρίχνουν ξυλο. Η χωρα κι οχι απλα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, θα παει χρονια πίσω, κι αυτο ειναι κάτι που δεν το επιθυμώ για πολλούς και διαφόρους λόγους. -->

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

--->γ)Δεν ειμαι απαισιοδοξη ως χαρακτηρας, αλλα δεν αντέχω και τα παραμύθια καθησυχασμου. Την εφηβεια μου την πέρασα έγκαιρα, δόξασι, και παραμένω παιδι στην ψυχη, οχι στο μυαλο. Τούτων λεχθέντων, ακομα κι να οντως κανει μεταρρυθμισεις αυτη η κυβερνηση, που δεν το βλεπω, εχουμε ηδη πάει πίσω. Ας αρχισουμε να το συνειδητοποιουμε και ας αρχίσουμε να σκεφτομαστε πως μπορουμε να κανουμε γρηγορα αλματα προς τα προς. Αν πριν έπρεπε να κανουμε 5 βήματα, τωρα πρέπει να κάνουμε 25 δρασκελισμους. Δεν ειναι ευκολο, αλλα η πολιτικη και η οικονομια σιχαινονται τα κενα και δεν περιμένουν τις μοιρολογιστρες. Και ο νοών νοείτω.

δ) Ο Συριζα τα έκανε σαλατα. Οι υπόλοιποι τι κάνουμε; Για μενα η δημοκρατια δεν ειναι μια διαδικασια απλά επισημανσεων και διαχωρισμου θέσεων, ειναι κυριως, αν όχι πρωτιστως καταθεση αντι-προτασεων. Με λιγα λογια ο ΣΥΡΙΖΑ εχει χιλια μυρια προβληματα, οι υπόλοιπες πολιτικες δυνάμεις ειναι στο απυρόβλητο; Προφανως όχι. Η ΝΔ αντιμετωπίζει το αιώνιο δίλημμα, αλλα αυτη τη φορα επιτακτικα, κεντροδεξιά ή λαϊκη βλαχομπαροκ δεξια; Μεχρι να το απαντήσει, οφειλει να σεβεται τον θεσμικο της ρόλο και να ελέγχει κοινοβουλευτικα την κυβερνηση. Δυστυχώς πέραν της πολλής καλης εμφάνισης διαφόρν στελεχων της στο Κοινοβούλιο, παρουσιάζεται αδυναμη, σκορποχώρι χωρις να προτείνει κατι άλλο ως εναλλακτικη πέραν των εξαγγελιών Σαμαρα. Αυτό δεν ελκύει, πια, δυστυχώς, ευτυχώς, ειναι μια πραγματικοτητα. Ας ελπίσουμε οτι συντομα θα βρει τον βηματισμό της. Το ΠΑΣΟΚ αναλωνεται σε εσωτερικες κρουσεις κι αυτο, αλλα με πολυ καλες ενστασεις στον κοινοβουλευτικο διάλογο οσον αφορα τις ανακοινώσεις του ως κομμα. Κατα τα άλλα το παιχνιδι βαρόνων και οικογενειών ειναι απωθητικο, ασυγχρονο με την πραγματικοτητα. Το Ποταμι απο την άλλη προσπαθει να οργανωθει ως κομμα, με μικρα βήματα, καποια θετικα, κάποια βλακωδη, με αδιαφορη κοινοβουλευτικη παρουσια και χωρις να αντιτείνει το διαφορετικό. Διαρκώς αυτοπροβάλλεται ως η σωσιβια λεμβος του ΣΥΡΙΖΑ σε περιπτωση ατυχηματος ή διασπασης της κυβερνησης. Δεν θα αναφερθώ σε ΧΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ. Συνειδητά και επιτηδες προφανως. Μιλαμε για κομματα στις άκρες του πολιτικου συνταγματικου τόξου που δεν εχουν τίποτε να προσφέρουν στη χωρα, τη κοινωνία, την οικονομία.

Συγγνωμη για την παρλα και το "σεντόνι", αλλά διαβασα τοσο ενδιαφεροντα πραγματα πιο πάνω που μου ηταν αδυνατον να μην τοποθετηθώ.

Καλα κουλουμα με ενα μικρο δωρακι απο μενα που δεν ειναι άλλο απο Το καρρναβαλι του Αρλεκινου του Χουαν Μιρο.
http://unpetitbateaui.blogspot.gr/2009/09/harlequins-carnival.html

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

Κύριε Μπαρμπαλιά ΄τωρα είδα το σχόλιο σας και ευχαριστώ θέρμα για τα θετικά σας λόγια. Υπερβολικα κολακευμένη και μακαρι να ευοδώσουν οι ευχές σας! Εγω με τη σειρα μου να σας χαρίσω την ακόλουθη λιστα https://www.youtube.com/watch?v=4IZSDfyWEzw&list=PLiW57MS4TK6i07-WVYyPKKRxCmcvSwF8G που ειναι και των ημερων κι ας θίγονται μερικοι πουριτανοί και ταχα ηθικοι...
Καλή διασκέδαση :)

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

Κύριε Dwk καλοδεχουμενες οι ενστασεις σας, εχω μαθει να ζω και με τις διαφωνιες, τις οποίες θα μου επιτρέψετε δεν τις συγχέω ποτε με τον αφορισμό. Τούτων λεχθέντων πολύ θα ηθελα να διαβασω τις ενστασεις μια μια για τα 8 σημεια, και το χρονο διαθέτω και την υπομονή και το ενδιαφερον. Απο κει και πέρα θα μου επιτρέψετε όμως 3 παρατηρησεις:
1) Δεν γνωρίζει αγγλικα μόνον ο Βαρουφάκης ο οποιος την Παρασκευη για πολλούς έγκριτους συναδελφους εντος κι εκτός έφτασε σχεδον στα ορια της παραποιησης της ανακοινωσης και των δικών του αυθαιρετων συμπερασμάτων. Σε άλλα καθεστωτα αυτο θα λεγόταν προπαγανδα. Επίσης όταν εχεις 5 ατομα να λένε τα ιδια και εναν διαφορετικά για ενα δισελιδο κείμενο, ε διαολε μαλλον πρέπει να 'χουν δικιο οι 5. Επειτα ήταν αλλιως η τοποθετηση του κ. Βαρουφακη στα αγγλικα κι αλλιως στα ελληνικα. Αν αυτο και μονο δεν σας εγειρει αμφιβολιες, τοτε μαλλον η εμμονική οπως υπονοείτε, δεν ειμαι εγω...
2) Ο κ. Τσιπρας χτες περαν του κερδισαμε τη μαχη, οχι τον πολεμο (εξου και το βαρυγδουπες...δεν εχουμε πολεμο, ουτε ειναι αυτοι και εμεις κανονικα, το εμεις και οι άλλοι ειναι η πολιτικη Τσιπρα ενώ θα έπρεπε να ειναι εμεις ΜΕ τους άλλους, το να χρησιμοποιεί κάποιος τσιτατα δεν τον κανει ισορρροπημενο. Και στο κατω κατω πού πήγαν άραγε όλα αυτα τα γλυκαναλατα "το κοινο μας σπίτι η Ευρωπη, ειμαστε μια μεγαλη οικογενεια...." και ξαφνικα περασαμε σε στρατόπεδα για να φαει σανο ο μεσος Ελληνας το δακρυβρεχτο παραμυθι του οι κακοι ξενοι δεν μας αφησαν...οχι το ξερο μας το κεφαλι;)...ειπε και "η συμφωνια ακυρωνει τις αποφασεις της προηγουμενης κυβερνησης φυσικα" ΕΛΕΟΣ. Αν καποιοι δεν γνωριζουν αγγλικα, αν καποιο δεν γνωρίζουν γαλλικα, αν καποιοι δεν γνωρίζουν γερμανικα ΠΑΣΟ. Αλλά ελληνικα δεν γνωρίζουν;;;;;;;;; Δηλαδή η λέξη ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ στην φραση "παραταση του υπαρχοντος προγραμματος"¨τι ακριβως σημαινει; Μην αποτρελλαθουμε κιολας λογω της αριστερίστικης αν οχι σταλινικης θολουρας...
3) Η κυβερνηση εκλεχτηκε απο ένα τμήμα των πολιτών και υποκειται στην αντιπολιτευση των υπολοιπων. Το λένε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Και από οσο γνωρίζω σε αυτη τη χωρα ακομα δεν εχουμε Σοβιετα στο πολιτευμα, γιατι σε ολα τα άλλα μάλλον παραέχουμε. Οπότε ναι θα ασκώ κριτική, ναι θα αντιπαρατίθεμαι όπου διαφωνώ και φυσικά δεν θα κάθομαι μώκο, τσιμουδια και σουζα σε ανθρώπους που παίζουν κυριως το μέλλον μου, ειμαι 38 ετών, στα ζάρια για το ιδεολογημα. Οι συγχρονες ευρωπαίκες δημοκρατιες δεν αναπτυχθηκαν με σιωπες, αλλα με εποικοδομητικο διάλογο που καταλήγει σε μια κοινή συνιστωσα. Εδω πάλι βαφτισαμε τις ενστάσεις αμφισβητηση της κυβερνησης, της πατρίδος κι όποιον πάρει ο Χαρος. Να θυμισω οτι αυτοι που ειναι στην κυβερνηση μιλουσαν για κρεμαλες. Εγω πάλι και οι ομοίοι μου, μιλαμε γραπτως, τηλεοπτικώς, ραδιοφωνικώς χωρις ποτέ να φτάσουμε στον εκχυδαισμο, την πεζοδρομιακη αντιληψη της πολιτικης, όπως αυτοί επιδοθηκαν 4 χρονια. Τα μαθηματα λοιπον πατριωτισμου και σεβασμου του κοινοβουλευτισμου καλο θα ειναι να δίνονται με πράξεις, με την εκφορά λόγου και κυριως με την ακολουθια λόγων πράξεων. Αλλά να δέχομαι κριτική απο Συριζαιους, δεν αναφερομαι σε σας, δεν γνωριζω ποιον υποστηρίζετε, εξ αφορμης μιλώ, που καθε μερα μιλαγανε για εκλογες (τοτε γιατι δεν βγηκε κανεις να μιλησει για σεβασμο σε νεοεκλεγμενη κυβερνηση ταχα;), που συρανε τη χωρα σε εκλογες λογω του ΠτΔ μονο και μονο για να βγουν στην εξουσια με τα γνωστα τραγελαφικα Παυλοπουλου (άραγε ανωτερος του Δημα που δεν τους έκανε;;;;;;;;; ΕΛΕΟΣ), που αφοριζανε με κοσμητικα επιθετα τυπου γερμανοτσολιαδες και αντιπατριωτες και πουλημενοι, εεεεε διαολε παει πολυ. Γυρισε ο γαιδαρος κι ειπε το πετεινο κεφαλα. Τελος, αν καποιος δεν αντεχει την κριτικη, τοτε προφανως δεν κανει για την πολιτικη και δη για την κυβερνηση. Τοσο απλά, τοσο ωμα.

Unknown είπε...

Γεια σας!!!
Λοιπον ενα θα πω και βαλτε το στο μυαλο σας!!!
Σας πηραν τα χαρτια με τις δηθεν αρνητικες αναφορες...απο οτι βλεπω θα σας τα ξαναπαρουν!!
Ολοι αγοραζουν και μη μου λετε ποιοι!!!
Χαζοι αυτοι εξυπνοι εμεις ε?? Τους τα φορτωσαμε ε???
Εγινεεεεε!!!!
Ελααα φυγαμε!!

austin είπε...

Ευφροσύνη απλα τέλεια! Απλα! Με λογο σωστο και όχι διχαστικο. Με εκφράζει απόλυτα το άρθρο σου και η παρατήρηση σου. Η τύφλωση είναι μεγάλη στόν κόσμο, όπως τυφλός ήθελε να χαρακτηρίζεται όλα τα χρόνια της ασυδωσιας και εκεί που ψήφιζε ΠΑΣΟΚ δεκαετίες, ξαφνικα να του κατηγορεί και να φωνάζει καλά να πάθει που παει να εξαφανιστεί. Τότε όμως με όλες τις στρεβλώσεις και τα ψέματα που ηταν όλοι αυτοι οι σημερινοί "δήθεν" επαναστάτες;

ο dwk είπε...

…αγαπητή μου φίλη Ευφροσύνη, δεν σας ξέχασα …πως ήταν δυνατόν, άλλωστε!
…αύριο το πρωί θα …επιχειρήσω να απαντήσω στα οκτώ σημεία που θέσατε
…και εννοείται ότι είναι αποδεκτή η όποια παρατήρησή σας, αλλά στις συγκεκριμένες τρεις της 4:12΄μ.μ. η άποψή μου κατεγράφη στις 2:22΄μ.μ.
…καλό σας βράδυ, καλό βράδυ στους αναγνώστες της Ε.Γ.

mixalis mixalios είπε...

Καλησπέρες σε όλους και καλή Σαρακοστή...

Το πιο δύσκολο τελικά για αυτήν την χώρα και αυτούς τους πολίτες είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ! Δεν έχει τόση σημασία αν είσαι αριστερός, δεξιός, κεντρώος και όλες οι άλλες περικοκλάδες αλλά να είσαι αληθινός. Με απλά λόγια εκτός από το να πρεσβεύεις κάτι πρέπει να λες πως θα το κάνεις και αν δεν το κάνεις να εξηγείς τους λόγους και να μην προσπαθείς να βαφτίζεις την επιτυχία αποτυχία κτλ. Και εξηγούμαι:
Όταν ο Σαμαράς ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας (ανέλπιστα για μένα) έδειξε ότι μπορεί να νοικοκυρέψει κάποια πράγματα αλλά και να προσελκύσει επενδύσεις αφού πρώτα αποκατέστησε κάποιο σχετικό αίσθημα αξιοπιστίας στους ξένους. Αυτός ήταν και ο λόγος άλλωστε που βγήκαμε στις αγορές μετά από 4 χρόνια κάνοντας το πρώτο βήμα για την έξοδο από το μνημόνιο. Εκείνη την περίοδο θυμάμαι εκτός από την χώρα βγήκαν και εταιρείες και δανείστηκαν συγκεντρώνοντας πάνω από 20δις. Ο ελληνικός λαός όμως δεν έβλεπε διαφορά στην τσέπη του γιατί προφανώς υπάρχει μια χρονική υστέρηση σε αυτό. Στις Ευρωεκλογές, λοιπόν, η ΝΔ ηττήθηκε σαφώς και τότε άλλαξε όλη η εικόνα. Ο Σαμαράς έγειρε την πλάστιγγα προς τη λαική δεξιά, σταματώντας κάθε μεταρρύθμιση που είχε πολιτικό κόστος γινόμενος και αυτός λαϊκιστής μιλώντας για σκίσιμο του μνημονίου και πρόωρη έξοδο του ΔΝΤ. Και βεβαίως τότε εμφανίστηκε ο ΕΝΦΙΑ με τα λάθη και τα προβλήματά του...
Αντί λοιπόν να βγει και να απολογηθεί για αυτά έριξε όλο το φταίξιμο στο Συριζα, για όλα έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι στην κυβέρνηση ήταν η ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

mixalis mixalios είπε...

Και τότε έρχεται ο Alexis που θα φέρει την ελπίδα και με ένα νόμο θα καταργήσει τα μνημόνια και όλους τους εφαρμοστικούς νόμους, και αφού προκαλέσει μια διασυμπαντική σύσκεψη για το χρέος θα κουρέψει το μεγαλύτερο μέρος του, θα δώσει 12 δις για την ανθρωπιστική κρίση, θα περιθάλψει όλους τους μετανάστες όπου γης, θα κάνει προσλήψεις, θα διορθώσει αδικίες, θα φορολογήσει τους πλούσιους θα πατάξει το λαθρεμπόριο καύσιμων και τσιγάρων, θα ελέγξει τη λίστα λαγκαρντ, θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα αυξήσει το αφορολόγητο, θα κουρέψει τα δάνεια, τα χρέη προς ασφαλιστικούς οργανισμούς , θα φέρει ανάπτυξη, θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 751, θα λύσει το ασφαλιστικό πρόβλημα από τον ορυκτό πλούτο, θα σταματήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, θα κυνηγήσει την ολιγαρχία (τι όρος κι αυτός) θα κοινωνικοποιήσει τις τράπεζες, θα θα θα...
Και οι Έλληνες πείστηκαν. Μάλιστα λέγανε: 2 από τα 10 να κάνεις θα είμαστε ευχαριστημένοι...Μα προφανώς αν τάζεις τα πάντα σε όλους ε κάτι θα κάνεις..
Αυτή είναι η αλήθεια που αναζητάμε? Να πούμε το μνημόνιο πρόγραμμα γέφυρα? Να πούμε την Τρόικα Θεσμούς? Για αυτό στηρίζει το 80% παρακαλώ του ελληνικού λαού αυτήν την κυβέρνηση? Δεν θα ήταν πιο σωστό να βγει ο Πρωθυπουργός και ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ να πει όχι στους ψηφοφόρους του αλλά στον ελληνικό λαό ότι: Ξέρετε, προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας αλλά δεν βρήκαμε ευήκοα ώτα και από το να πάμε στα βράχια και δεδομένου ότι δεν μας δανείζει κανείς θα παραμείνουμε στο μνημόνιο, θα αξιολογούμαστε από την Τρόικα αλλά εμείς θα αγωνιστούμε για να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα από τους άλλους? Δεν θα ήταν πιο τίμιο από το να κατηγορείς τον Γλέζο ότι τα λέει λάθος με τον οποίο προφανώς μπορεί να μην συμφωνώ αλλά αν μη τι άλλο είναι ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ, να λες τη μία και μόνη ΑΛΗΘΕΙΑ, γιατί μόνο μία υπάρχει.
Οι δανειστές μας έχουν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό..εάν το αργότερο σε 4 μήνες δεν εφαρμόσουμε αυτά που εμείς θα προτείνουμε τότε ο δρόμος φοβάμαι ότι θα είναι χωρίς επιστροφή. Αν θέλουμε να είμαστε Ευρωπαίοι πρέπει να σεβόμαστε τους κανόνες της. Δεν μπορούμε να την αλλάξουμε εμείς την Ευρώπη...Μακάρι να ήμασταν Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία με τα προβλήματά τους...
Αν δεν μας αρέσουν οι κανόνες της τότε πρέπει να φύγουμε από αυτήν. Δεν μπορείς να έχεις και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη. Ξέρουμε όμως τι θέλουμε? Είναι ο Ελληνικός λαός έτοιμος, έχει τη γνώση να κατανοήσει τις διαφορές και σε ένα για παράδειγμα δημοψήφισμα να πάρει τη σωστή απόφαση? Δεν ξέρω...αμφιβάλλω...
Φοβάμαι ότι όπως τα λέγαμε και τον προηγούμενο καιρό εδώ έχουμε μπει σε μια περιπέτεια που το τέλος της δυστυχώς δεν το ξέρουμε και εμένα προσωπικά όπως έχω ξαναπεί με φοβίζει...

Ελπίζω και πάλι να κάνω ένα μεγάλο λάθος...

Sorry για το μακροσκελές αλλά μου βγήκαν όλα μαζί, είναι και αυτό που λέγεται ΕΛΕΥΘΕΡΗ γνώμη και δεν μου βάζει φραγμούς...

michele είπε...

Ειμαι πολυ χαρουμενος για την ελευθερη σκεψη,την κριτικη αποψη,την αναλυτικη ικανοτητα,την ωραια διατυπωση που αναπτυχθηκαν σημερα στην Ελευθερη Γνωμη και ευχομαι να ειναι παντα ετσι. Να δεχομαστε την αντιθετη αποψη και πανω σ αυτη να δημιουργουμε αυτη τη πολυγνωμια με πολλα χρωματα. Και ενα μπραβο στην ΠΑΝΑΘΑ !!

Λευτερης είπε...

Ο σοφός λαός φίλε Μιχαλιό δυστυχώς αρέσκετε στο ψέμα, στην αρπαχτεί, στη λαμογιά, στην μούρη, στο δήθεν, στην εδώ και τώρα χλιδή.
Δίνει τα πάντα για αυτά, ακόμα και την αξιοπρέπεια του και την πατρίδα του και ας τα έχει πληρώσει οδυνηρά και πανάκριβα.
Το 2009 η μισή Ελλάδα ήταν δημόσιοι υπάλληλοι με παχυλούς μισθούς, μπόνους, επιδόματα και νάιλον ανάπτυξη 4% και ψήφισε τον «λεφτά υπάρχουν» για να πάρει κι άλλα.
Τέλος όλοι οι παραπάνω τα έχετε πει καλύτερα και με έχετε καλύψει απόλυτα.
Εκείνο που θέλω να πω είναι πως αισθάνομαι υπερήφανος κάθε φορά που διαβάζω την Ε.Γ. Καθημερινά μορφώνομαι.
ΥΓ Φίλε dwk μου αρέσει το ήθος και το ύφος των γραπτών σου, πέρα από κάθε αντιπαλότητα. Συνέχυσε ψύχραιμα και ποιοτικά.