Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

ΕΤΕ

X.A.A. LIVE 


                                       

                                                        σχόλια για τη συνεδρίαση online.
ΕΤΕ :ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 
και
Ο ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ..
Σημαντικη η γραμμη λαιμου Χ στα 2,12 για την μετοχη. Ανοδικη διασπαση της ,εχει ως στοχους κατα σειρα τα 2,24 της W ,τα 2,31 (οπου περνα και ο ακμο 30 ημ )  και βεβαια την πρασινη των 2,39 ευρω.
Αδυναμια υπερβασης της Χ θα επιφερει περαιτερω ταλαιπωρια για τους μετοχους της.
............................................................................................................................

Η ελληνική οικονομία έχει διανύσει μεγάλη απόσταση στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής, σε σημείο που να παράγει για δεύτερη συνεχή χρονιά δίδυμα πλεονάσματα (πρωτογενές και ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών).

Στο πλαίσιο αυτό, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι έχουμε εισέλθει και στον ενάρετο αναπτυξιακό οικονομικό κύκλο. Το θέμα είναι πώς θα «τρέξει» η ελληνική οικονομία έτσι ώστε μετά από 6 χρόνια ύφεσης να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά θέματα του αναπτυξιακού μοντέλου, της ανεργίας και της εσωτερικής υποτίμησης.

Κατά τη γνώμη μου, το ελληνικό ζήτημα έχει εισέλθει στην τελική φάση ενός επίπονου και μακροχρόνιου «οδικού χάρτη». Καταρχήν θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ο συγκεκριμένος «οδικός χάρτης» αποτελεί προσωπική εκτίμηση με βάση τα σχετικά δημοσιεύματα και κυρίως το πώς λειτουργεί η ευρωπαϊκή οικογένεια και οι αγορές.

Για να μιλάμε όμως περί οδικού χάρτη, πρέπει πρώτα να είμαστε σίγουροι για το «πού οδηγεί ο οδικός χάρτης». Κατά τη γνώμη μου, ο “οδικός χάρτης” πρέπει να οδηγεί σε δύο στρατηγικούς στόχους, οι οποίοι είναι αλληλένδετοι μεταξύ τους:

α. στη δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας με στόχο τη σημαντική μείωση της ανεργίας σε μία διατηρήσιμη βάση και 

β. στη μετάβαση με ομαλούς και δημοκρατικούς όρους σε μία νέα φάση της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία θα βρίσκεται πιο κοντά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, στη λεγόμενη Νέα Μεταπολίτευση.

Κατά τη γνώμη μου, τρία γεγονότα θα αποτελέσουν τα ορόσημα στον οδικό χάρτη του ελληνικού ζητήματος

α. η ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών (τέλος Οκτωβρίου 2014)

β. η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για δανεισμό (Νοέμβριος 2014) και 

γ. η υπογραφή της συμφωνίας ελάφρυνσης από κυβέρνηση και  αξιωματική αντιπολίτευση (όταν θα υπογράψουν οι επικεφαλής της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης).

Πιο συγκεκριμένα, ο οδικός χάρτης συμπεριλαμβάνει τα επόμενα στάδια:

1. Η ολοκλήρωση stress tests των ελληνικών τραπεζών μετά από τα οποία θα δούμε τι ποσό απομένει στον «κουμπαρά του» Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (μέχρι τέλος Οκτωβρίου). Αποτελεί το πρώτο ορόσημο (critical path), από την επιτυχία του οποίου θα εξαρτηθεί το ύψος του «κουμπαρά» που θα απομείνει στο ΤΧΣ και θα χρησιμοποιηθεί ως πιστωτική γραμμή, το ύψος δανεισμού από τις αγορές μέχρι το τέλος του 2015. Η επιτυχή ολοκλήρωση των stress tests θα διευκολύνει την αποχώρηση του ΔΝΤ.

2. Η εκτέλεση προϋπολογισμού 10μήνου (πρώτο 10ήμερο Νοεμβρίου), η οποία θα καθορίσει όχι μόνο το εάν η ελληνική πλευρά «έπιασε» τους στόχους για το 2014, αλλά και το τι περίσσευμα υπάρχει για φοροελαφρύνσεις.

3. Η υπερψήφιση του προϋπολογισμού 2015, ο οποίος θα εμπεριέχει και ισχυρή ένδειξη ότι ο προϋπολογισμός του 2014 πραγματοποίησε τους δημοσιονομικούς στόχους του Μεσοπρόθεσμου (αρχές Νοεμβρίου) και τις φοροελαφρύνσεις.

4. Ο ανασχηματισμός στο πλαίσιο της αποχώρησης του υπουργού Εθνικής Αμύνης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (μετά τη ψήφιση του προϋπολογισμού). Είναι ερωτηματικό εάν στο πλαίσιο του ανασχηματισμού, γίνουν και κινήσεις διεύρυνσης του κυβερνητικού συνασπισμού.

5. Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για δανεισμό (μέσα Νοεμβρίου). Κατά τη γνώμη μου, η κίνηση αποτελεί το δεύτερο ορόσημο (critical path). Η έξοδος θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο το επιτόκιο δανεισμού είναι χαμηλότερο από το κόστος δανεισμού από το ΔΝΤ (περί το 4,5%). Από την επιτυχία της εξόδου στις αγορές θα εξαρτηθεί και το ύψος της γραμμής πίστωσης.

6. Υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των τελευταίων δόσεων από την ευρωζώνη και του ΔΝΤ μέχρι το και το τέλος του 2014 (τέλος Δεκεμβρίου). Τότε θα έχουμε την ολοκλήρωση και τον τερματισμό της συμμετοχής της ευρωζώνης στο πρόγραμμα δανεισμού.

7. Σύναψη συμφωνίας για τη συναινετική αποχώρηση του ΔΝΤ και του ύψους της πιστωτικής γραμμής, η οποία θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση αδυναμίας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές (Ιανουάριος 2015). Κατά τη γνώμη μου, το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από την Ελλάδα λόγω των εσωτερικών πιέσεων που δέχεται και της κλιμακούμενης αναταραχής στις αναδυόμενες αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, το υπόλοιπο ποσό του "κουμπαρά" ΤΧΣ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (περί τα 10 δις ευρώ), μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι ως πιστωτική γραμμή, για τις περιπτώσεις κάλυψης χρηματοδοτικού κενού λόγω της αποχώρησης του ΔΝΤ πριν το 2016. Από τη στιγμή που ο κουμπαράς του ΤΧΣ θα χρησιμοποιηθεί ως πιστωτική γραμμή, δεν θα αυξηθεί το χρέος. Στο πλαίσιο αυτό δεν απαιτείται η υπογραφή νέου μνημονίου, ούτε απαιτείται η υπογραφή της δημιουργίας πιστωτικής γραμμής κι από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

8. Δημοσίευση των όρων της συμφωνίας ελάφρυνσης για το χρέος (Ιανουάριος 2015), η οποία εκτιμώ ότι θα συμπεριλαμβάνει:

α. Επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, και μείωση επιτοκίων

β. ενδεχομένως κάποια περίοδος χάριτος σε σχέση με πληρωμή τόκων τα πρώτα χρόνια (εκπληρώνει και το θέμα της απόσυρσης του χρέους του ΣΥΡΙΖΑ). Η περίοδος χάριτος, εκ των πραγμάτων θα μειώσει και τις χρηματοδοτικές πιέσεις για τα πρώτα χρόνια μετά την έξοδο του ΔΝΤ.

γ. Μηχανισμός ελέγχου της δημοσιονομικής κατάστασης και της πορείας ψήφισης των διαρθρωτικών αλλαγών, με αυτόματη εφαρμογή μέτρων σε περίπτωση παραβίασης των όρων.

δ. Η συμφωνία θα μειώνει σημαντικά το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και

ε. θα πρέπει να εγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο και να υπογραφεί από τους αρχηγούς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ & ΣΥΡΙΖΑ.

9. Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας (αρχές Φεβρουαρίου). Το εάν θα εκλεγεί ή όχι ο Πρόεδρος θα εξαρτηθεί:

α. από την δημοσκοπική απήχηση των φοροελαφρύνσεων και τον τότε δημοσκοπικό συσχετισμό δυνάμεων.

β. από το εάν θα έχει αποχωρήσει το ΔΝΤ από την Ελλάδα

γ. από το πόσο μειώνεται το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους από τη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους .

δ. από τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά/κυπριακό.

10. Υπογραφή της συμφωνίας από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό το βήμα είναι το τελικό και κατά τη γνώμη μου αποτελεί το τρίτο ορόσημο του οδικού χάρτη. Είναι ερωτηματικό το εάν η υπογραφή της συμφωνίας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποιηθεί είτε μετά από ειδικό κομματικό συνέδριο, είτε μετά από εκλογές / ήττα / διάσπαση, είτε αφού σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού (έχοντας τα πρωτεία στις εκλογές). Πάντως δεν βλέπω να έχουμε συμφωνία με τους πιστωτές για την ελάφρυνση του χρέους εάν δεν την υπογράψουν πρώτα όλοι οι επικεφαλής, και της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα πρέπει να έχουμε υπ' όψιν ότι δεν υπάρχουν χρονικά όρια για τη σύναψη συμφωνίας. Επίσης δεν υπάρχει ποσοτικό μέγεθος σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους. Τέλος, η συμφωνία ελάφρυνσης πιέζει κυρίως την ελληνική πλευρά γιατί ένα σημαντικό τμήμα της ετήσιας ελάφρυνσης θα κατευθυνθεί σε μειώσεις φορολογίας.

Γίνεται εμφανές στον παραπάνω «οδικό χάρτη» ότι κάθε στάδιο αποτελεί τον κρίκο μίας αλυσίδας. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι όπως οι κρίκοι της αλυσίδας βρίσκονται σε απόλυτη σειρά, έτσι και κάθε στάδιο απαιτεί την επιτυχή ολοκλήρωση του προηγούμενου για να προχωρήσει, και να μην εκτροχιαστεί ο οδικός χάρτης. Κι όπως στην περίπτωση που σπάσει ένας κρίκος, σπάει και η αλυσίδα, έτσι στην περίπτωση που έχουμε εκτροχιασμό κάποιο εκ των παραπάνω σταδίων, έχουμε κι εκτροχιασμό του συνολικού οδικού χάρτη, ως έχει. Αυτό δεν παραπέμπει απαραίτητα σε εκτροχιασμό αλλά σίγουρα παραπέμπει σε σημαντική παράταση της κρίσης, σε επιβράδυνση / σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας και σε πολιτική αστάθεια.

Βασίλης Καραγιάννης --http://static.athensvoice.gr/

51 σχόλια:

profit είπε...

Καλημερα σε όλους
Έμεινε ο Σουλης ΑΡΤ ολα καλα

ArTaXiA είπε...

Bonjour.


https://plus.google.com/u/0/?tab=wX#115000932836422396759/posts/UXpGTAt2QXr?pid=6072164144176836290&oid=115000932836422396759

μπαρμπαλιας είπε...

κλμ κλμ
για να μαζευομαστε σλοουλί σλοουλί

ρε τη Γιαννα...
χωρις ιχνος πολιτικης μπηχτης
αν ημουν κουμαντο κομανταντε στο
συριζέ ...
θα απαντουσα
ευχ κυρια μου δεν θα παρουμε

αλλα


ArTaXiA είπε...

Είναι πολλά τα λεφτά Μπάρμπα...

μπαρμπαλιας είπε...

δικε μου....

TheHawk είπε...

την καλημερα μου...κ καλη εβδομαδα....

ArTaXiA είπε...

Αντώνη, το διάγραμμα είναι αφιερωμένο σε σένα επειδή είσαι μερακλής.

Unknown είπε...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα στις κυρίες και τους κυρίους.

Αυτή η οικογένεια Αγγελόπουλων,είναι απορίας άξιο πώς καταφέρνει και διατηρεί ακόμη οικονομικό κολοσσό όταν για παράδειγμα οι υιοί τα'χουν κάνει σαλάτα στο μπάσκετ την τελευταία 2ετία(κάκιστες επιλογές Αμερικανών παικτών και προπονητών και άγαρμπη αντιμετώπιση του κάφρου Δημητράκη)και η θεία τους νομίζει ότι είναι η θηλυκιά Μπιλ Γκέιτς...

TheHawk είπε...

βλεπω κινητους...κ μου σηκωνεται η τριχα...αχαχαχα...

θα παμε κ παρακατω...?

ή ηρθε το γυρισμα...?


εσυ συνηθως βεβαια...οταν αναφερεσαι σε κατι...δν το κανεις τυχαια...

michele είπε...

Καλημερα,καλημερα σε ολους !

τι ειναι αυτο ρε art στα πεταχτα το ειδα καταρρακτης με gap down αλληλουχιας

michele είπε...

Σε 10 λεπτα,215 χιλ η ΓΕΚΤΕΡΝΑ χωρις πακετο

michele είπε...

Αντε οι πρωινοι να φευγουνε

ArTaXiA είπε...

Πετρέλαιο mic. Ψήνομαι άσχημα

TheHawk είπε...

κ καλα μεγαλα αποθεματα...

παπαριες λεω γω...

michele είπε...

το crude εχει πολυ ισχυρες στηριξεις στα 70$ ,αλλα μπορει να το παιξει κανεις και απο πιο ψηλα

χτυπημα για την Ρωσια

ArTaXiA είπε...

Πάντως μέχρι τώρα, εγώ δεν είδα καμιά, χεχε

Unknown είπε...

Σήμερα η ΔΕΗ συμπεριφέρεται ως ΔΕΗ και όχι ως εταιρεία του Φωτόπουλου.

michele είπε...

Σε περιπτωσεις "επιθεσης" οι στηριξεις και οι αντιστασεις σπανε σαν βουτυρο ,αλλα προκειται για 2 στις 10 περιπτωσεις περιπου

Unknown είπε...

Αυτά τα 2 και πλέον εκατομμύρια δανεισμένες μετοχές της ΔΕΗ,το τελευταίο 3ήμερο,τι μπορεί να σημαίνουν?
Έκατσα και έψαξα και δεν έχει ξαναγίνει αυτό σε τέτοια έκταση μετά το χαμηλό του 2012.

michele είπε...

Ε δεν φανηκε ; οι ακραιες διακυμανσεις σ αυτο το συγκεκριμενο χαρτι το επιβεβαιωνουν

Unknown είπε...

Μιχάλη τι νόημα όμως έχει να δανεισθούν τόσα πολλά χαρτιά μετά από πτώση 50%?Αυτό δεν έχω καταλάβει.
Πάλι σήμερα πουλάνε τον άμπακο...

michele είπε...

Παντα καποιοι ειναι οι τελευταιοι.Αλλα απο την αλλη με την πρωτη τεχνικη αντιδραση ,θα φανουν σε υψηλοτερα επιπεδα να ξανα-σορταρουν ενδεχομενως

Εκτος αν οι αγοραστες φανουν ισχυροτεροι ,οποτε τρεχουν να καλυψουν και ετσι γινονται οι ..διακυμανσεις που βλεπουμε


Σαφως μπροστα απο την αγορα ο ΔΤΡ σημερα
την αλλη Κυριακη τα αποτελεσματα των stress tests

michele είπε...

Σημαντικη η διατηρηση των 128 μον του ΔΤΡ
Εαν συμβει θα παμε για τις 133,5 μον

Unknown είπε...

Διαμαρτύρεται ο Μαζιώτης,ο αρχιτρομοκράτης του Επαναστατικού Αγώνα ή όπως στο διάολο λέγεται,για έλλειψη δημοκρατίας και κατηγορεί την κυβέρνηση και τον Άδωνη για φασισμό...! χαχαχαχα

Ρε σε τι σουρεάλ χώρα ζούμε...

Unknown είπε...

Έλα το ΕΤΕΤΠ,είμαι οριακά πράσινος αυτή την ώρα χαχα

michele είπε...

Η κινηση πανω απο το 942 ,καλη για την ενδοσυνεδριακη μας περιπετεια
Πρωταγωνιστης ο ΔΤΡ
οπως λεγαμε πριν

Μπαμπη αστα χαχα

Unknown είπε...

Νέο υψηλό ενδοσυνεδριακά η ΔΕΗ,σάμπως να κινείται το μαγαζί.Αλάργα αλάργα το πάει πιο ψηλά

visarionas είπε...

καλημέρα σε ολη την παρεα.μιχαλη η ανοδος στις τράπεζες σημαινει ότι θα χρειαστουν λιγοτερα καφαλαια για αυτό ανεβαινουν?μεχρι προχτες η πειραιως κ η γιουρομπανκ λεγανε ότι πανε για αυξηση κ σημερα είναι στο συν5.περιεργα πραγματα.

michele είπε...

Βησσαριωνα η αμκ της ευρωβ προεξοφλειται σε τιμες κατω του 0,30. Κανεις μικρος δεν ακουμπαει. Προσωπικα ειχα πει οτι ενεχει σχετικα μικρο ρισκο πια η τιμη με το 2 μπροστα. Οσον αφορα την ΠΕΙΡ μην ξεχνας οτι πηγε 70% κατω απο την περσινη.

Unknown είπε...

Θα γίνουν λέτε αυξήσεις στις τράπεζες τώρα κοντά?Πριν μερικούς μήνες ξαναέκαναν,δύσκολο να βρεθούν τόσο σύντομα πάλι πακέτα και με το εξωτερικό περιβάλλον αβέβαιο.

Ilias D είπε...

Kalhspera saw.
Δεν κανουν μονο οι δικες μας τραπεζες στεσ τεστ αλλα ολης της Ευρωπαικης Ενωσης...
...για θυμηθειτε μια συζητηση που εγινε τον Μαιο σχετικα με τα κεφαλαια που βγαινουν(κ απο που μπορει να βρεθουν),για να συμετεχουν καποιοι στις ΑΜΚ.

michele είπε...

H ευρωβ θα κανει λεω εγω ,ενδεχομενως και η ΠΕΙΡ ,να επιταχυνθει η ιδιωτικοποιηση

michele είπε...

Το 942 εχουμε πει ,οτι ειναι σημαντικο για σημερα .Η πτωση των ξενων δεν βοηθαει,αν και τη διολισθηση αυτη δεν γινονται κομματια

Unknown είπε...

Άρα Μιχάλη τα warrants δεν θα'χουν καμία αξία εάν γίνουν νέες αυξήσεις.

michele είπε...

θα υποστουν dilution Μπαμπη , γι αυτο αλλωστε εχουν υποχωρησει και αρκετα.
το καμμια αξια δεν ανταποκρινεται στην πραγματικοτητα.

Καθως σε βαθος χρονου και εαν δεν γινει καποια ΔΠ , οι τραπεζες θα παιζουν αρχιζοντας να προεξοφλουν τα κερδη 2015 και 2016

STYLSTYL είπε...

Καλησπέρα στην παρέα.

michele είπε...

Καλησπερα Στελιο ,τι βλεπεις

michele είπε...

Παραμενουν κατω οι ευρωαγορες..εμεις απλα προσπαθουμε να κρατησουμε το 942

ειναι η μερα κλεισιματος των margin καθως επισης κλεινει και ο αερας της Πεμπτης

STYLSTYL είπε...

Χαμηλό τζίρο βλέπω Μιχάλη, που όπως ξέρεις του δίνω ιδιαίτερη σημασία και νομίζω πως θα αυξηθεί το τελευταίο ημίωρο, για να κλείσουν οι αέρηδες της Πέμπτης.
Καλή συμπεριφορά της μετκα και επίσης πολλά κομμάτια στη δεη στο εύρος 6,50-6,62.
Απρόσμανα αδύναμο φουρλάκο.
Αυτά με το μάτι του ερασιτέχνη.

STYLSTYL είπε...

* Απρόσμενα

Τους αέρηδες, μαζί τους πιάσαμε. Πιάσε κόκκινο. χαχα

STYLSTYL είπε...

Τέταρτη συναχόμενη ημέρα που η δεη κάνει πάνω από 1 εκατ. κομμάτια.

michele είπε...

Σωστες παρατηρησεις Στελιο, ο τζιρος εφ οσον ακομα υπαρχουν φοβισμενοι και αερηδες που κλεινουν ειναι απλα καλος.

ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΜΕ ΧΑΣΙΜΟ ΤΟΥ 925 Η ΜΕ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΟΥ 975

TheHawk είπε...

tweet

Φήμες λένε ότι 2 πράγματα είναι ορατά από το φεγγάρι.Το σινικό τείχος και το φτωχικό της λαϊκής αγωνίστριας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννας Αγγελοπούλου

:D

michele είπε...

χαχαχχα εχω ετοιμο ποστ Hawk

michele είπε...

Xαιδεμα ΟΛΗ ΜΕΡΑ με το 942 που λεγαμε 1,18 σχολιο

Ilias D είπε...

χαχαχα...
φημες Αντωνη μου,φημες...το Σινικο τειχος δεν φαινεται ...

STYLSTYL είπε...

Καλό απόγευμα, καλή ξεκούραση.

michele είπε...

Το πρωινο tweet του banking news

BankingNews.gr @bankingnewsgr · 6 ώρες Πριν από 6 ώρες
Επενδυτές μας τελείωσε η άνοδος πάμε πάλι κάτω....ούτε στις 970 μονάδες δεν φθάσαμε...κακό σημάδι

Unknown είπε...

Σκατά κλείσιμο πάλι η ΔΕΗ

michele είπε...

Moνο η ΕΕΕ εμεινε για να κλεισει
αλλα τελικα
το 942 ηταν το νουμερο της ημερας

η ΠΕΙΡ Η τραπεζα της ημερας
ο ΔΤΡ ο δεικτης της ημερας

η ΕΥΔΑΠ Η πιο..πονηρη της ημερας

michele είπε...

Παμε επανω απογευματινη αναρτηση