Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ
με ελεύθερη γνώμη


ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΚΤ 

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΑ STRESS TESTS 
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ...


Οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να παίρνουν το διαβατήριο εισόδου στο νέο ευρωπαϊκό «club» που συστήνεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης.
Υπό άκρα μυστικότητα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των stress tests από την EKT στις 130 ευρωπαϊκές τράπεζες που συμμετείχαν στη σχετική άσκηση.
Καμία διαρροή πληροφοριών δεν πραγματοποιήθηκε ούτε από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ούτε από την Τράπεζα της Ελλάδος, που ενημερώθηκε για το τελικό αποτέλεσμα.
Παρ' όλα αυτά οι εκτιμήσεις της αγοράς επιχειρήθηκε να καλύψουν το σχετικό κενό. Και αυτό γιατί οι αναλυτές, γνωρίζοντας τη μεθοδολογία των stress tests αλλά και τα στοιχεία των τραπεζών σε όλο το διάστημα που διεξαγόταν η άσκηση -πολλώ δε μάλλον στην ολοκλήρωσή της- μπόρεσαν να εκτιμήσουν με σχετική ακρίβεια το αποτέλεσμα της άσκησης αυτής.
Τι σημαίνουν τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες 
Δεν αναμένεται, λοιπόν, να υπάρξουν «περιπέτειες» σε ό,τι αφορά τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, τα αποτελέσματα των οποίων δόθηκαν χθες, μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής αγοράς, στις διοικήσεις των τραπεζών. Οι τράπεζες απέστειλαν χθες τα σχέδιά τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εκείνη την Κυριακή θα πραγματοποιήσει ολοκληρωμένες ανακοινώσεις για κάθε μία από τις εμπορικές τράπεζες που συμμετείχαν στην άσκηση. Μεταξύ αυτών η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική και η Eurobank.
Χωρίς περιπέτειες
Η ρήση «χωρίς περιπέτειες» σημαίνει πως ακόμη και στην περίπτωση που για κάποια ή για κάποιες τράπεζες απαιτηθούν κεφάλαια υπάρχει εξασφαλισμένη διαδικασία βάσει της οποίας τα κεφάλαια αυτά θα καλυφθούν.
Οι εκτιμήσεις της αγοράς στο παρά πέντε δεν έχουν διαφοροποιηθεί από εκείνες που πραγματοποιούσαν οι διεθνείς οίκοι τον τελευταίο καιρό. Αυτές οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς περνούν με άνεση τα stress tests. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την Alpha Bank υπήρξαν και τηλεγραφήματα διεθνών πρακτορείων, όπως του Ρόιτερ, που αναφέρονταν στις συγκεκριμένες εκτιμήσεις. Οι τράπεζες δεν θέλησαν να σχολιάσουν τα αποτελέσματα.
Στην περίπτωση της ΕΤΕ, υπενθυμίζουμε τις προ ημερών δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου κ. Τουρκολιά, ο οποίος είχε πει πως με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής θα πρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των stress tests για την Εθνική Τράπεζα. Σημειώνεται, άλλωστε, πως μόλις προχθες η τράπεζα κατάθεσε το ενημερωτικό της FinansBank στην τουρκική κεφαλαιαγορά προκειμένου να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της, με παραίτηση των παλαιών μετόχων και δι' αυτού του τρόπου να εκχωρήσει ποσοστό σε νέους μετόχους, το οποίο δεν θα ανέλθει πέραν του 40%. H κίνηση αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω την ανάπτυξη της κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας.
Σε ό,τι αφορά τη Eurobank και αυτή προχωρεί σε σημαντικές κινήσεις αναδιάρθρωσης, οι οποίες εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν στην κάλυψη τυχόν κεφαλαιακών αναγκών.
Ολες οι παραπάνω εκτιμήσεις ασφαλώς μένει να επιβεβαιωθούν από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ αύριο Κυριακή.
Οι τράπεζες δοκιμάστηκαν κατά τη διάρκεια της άσκησης σε δύο σενάρια: ένα βασικό και ένα ακραίο.
Ιδιαίτερα στο δεύτερο οι τράπεζες δοκιμάζονται με υποθετικά σενάρια ιδιαίτερα δυσμενή για την οικονομία της χώρας. Και στα δύο σενάρια -βασικό και ακραίο- τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να αποδείξουν πως έχουν τις δυνατότητες η κεφαλαιακή τους βάση να αντέξει κάτω από οποιουσδήποτε κραδασμούς.
Η αυστηρότητα με την οποία αντιμετώπισαν οι φορείς τις πληροφορίες για τα stress tests ήταν ενδεικτική από τις δηλώσεις των αρμόδιων παραγόντων του χρηματιστηρίου και της κεφαλαιαγοράς.
Θα πρέπει, άλλωστε, να σημειωθεί πως διάφορες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας επί του θέματος δημιούργησαν διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια των χωρών καταγωγής των πιστωτικών ιδρυμάτων στις οποίες αναφέρονταν.Σε συνεχή επαφή με τις διοικήσεις των τραπεζών βρισκόταν η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες φήμες που ενδεχομένως να επηρέασαν τη διαμόρφωση τιμών των τραπεζικών τίτλων, ενόψει ανακοίνωσης αποτελεσμάτων των stress tests. Αντίστοιχες δηλώσεις υπήρξαν και από το Χρηματιστήριο. Την ίδια στιγμή, τις φήμες διέψευδε μέσω εκπροσώπου της η ΕΚΤ.
Τι σημαίνουν τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες
Τα stress tests των τραπεζών και οι κινήσεις που θα πραγματοποιήσουν όσα πιστωτικά ιδρύματα χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση αποτελούν το ευρωπαϊκό διαβατήριο για τη συμμετοχή στην τραπεζική οικογένεια που επιθυμεί να δημιουργήσει η Ε.Ε. Ως γνωστόν η ΕΚΤ αναλαμβάνει την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών από την 1η Νοεμβρίου, οπότε και εγκαθιστά εποπτικές επιτροπές που θα συνεργάζονται με την κεντρική τραπεζική αρχή κάθε χώρας και θα επιφορτιστούν με τον ρόλο ορθής λειτουργίας των τραπεζών.
Οσες τράπεζες δεν περάσουν τα stress tests και δεν πραγματοποιήσουν διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους βάση θα μείνουν εκτός της οικογένειας αυτής, κάτι το οποίο σηματοδοτεί ένα άδηλο μέλλον γι' αυτά τα πιστωτικά ιδρύματα. Για τον λόγο αυτό και εκτιμάται πως καμία από τις τράπεζες που συμμετέχουν στην άσκηση δεν θα επιλέξουν παρόμοια λύση.
Τα οφέλη από την τραπεζική ενοποίηση δεν είναι άμεσα, είναι όμως ευκόλως κατανοητά. Η ενοποίηση αυτή θα οδηγήσει σταδιακά αλλά σταθερά σε μία ομογενοποίηση του τραπεζικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη, που σημαίνει πως οι τράπεζες θα λειτουργούν κάτω από το ίδιο περιβάλλον και μελλοντικά με τους ίδιους όρους.
Αρα, σταδιακά θα μικρύνει η ψαλίδα των επιτοκίων, θα εξορθολογιστούν τα κόστη που αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα της Ευρώπης και τελικώς αυτά τα οποία δεν μπορούν να γίνουν μέσω των πολιτικών προθέσεων και προσπαθειών θα επιχειρηθεί να γίνουν μέσω του τραπεζικού περιβάλλοντος. Από μία τέτοια εξέλιξη ασφαλώς πιο ευνοημένα θα είναι τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν σε οικονομίες πιο ευάλωτες.

Αυτός είναι και ο λόγος που η ΕΚΤ λειτουργεί τόσο αυστηρά -σχεδόν αδιάλλακτα- στο θέμα της εποπτείας των τραπεζών, ώστε να ξεκινήσει τη διαδικασία της ενοποίησης από μία σταθερή αλλά και ισχυρή βάση. Το επόμενο βήμα μετά τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες είναι να καταφέρουν να περάσουν εκ νέου στον ιδιωτικό τομέα, ενώ τελικό ζητούμενο αποτελεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με φθηνά κεφάλαια. Η προοπτική της ενιαίας τραπεζικής αγοράς μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

www.imerisia.gr

19 σχόλια:

profit είπε...

Καλημέρα σε όλους.
Χρόνια πολλα στους εορτάζοντες να ειναι πάντα καλα.

mixalis mixalios είπε...

Καλή σας ημέρα! Φαίνεται λοιπόν πως η Eurobank θα είναι η Τράπεζα που θα χρειαστεί κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ΑΜΚ που προφανώς είναι καλυμμένα! Και το ερώτημα βέβαια είναι σε ποια τιμή θα γίνει η αύξηση. Αν θυμαμαι Καλά πριν την προηγούμενη ΑΜΚ δύο "ανεξάρτητοι" οίκοι έβγαλαν ένα εύρος τιμών στα πλαίσια του οποίου θα έπρεπε να γίνει η ΑΜΚ! Πιο συγκεκριμένα το εύρος ήταν 0.30 έως 0.33 και η ΑΜΚ έγινε στα 0.31! Σήμερα 6 μήνες μετά και μετά την εισροή των περίπου 2,9 δις η Τράπεζα λογικά είναι σε καλύτερη κατάσταση! Θα γίνει εκ νέου αποτίμηση της Τράπεζας ή θα ισχύσει η πρόσφατη? Και αν γίνει καινούρια μήπως το εύρος θα εξναι υψηλότερο? Μήπως έτσι εξηγείται και η συμπεριφορά της μετοχής την Παρασκευή?...

mixalis mixalios είπε...

Ελέω profit θυμήθηκα ότι σήμερα είναι του Αγ. Δημητρίου...ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους τους εορτάζοντες λοιπόν καθώς και στη φοιτητομανα Θεσσαλονίκη!

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Καλημερα σε όλη τη παρεα χρονια πολλά στους εορταζοντες

michele είπε...

Καλημερα,καλημερα σε ολους και Χρονια πολλα στους Δημητρηδες και στις Δημητρες μας. Φυσικα και στη Σαλονικα

ο dwk είπε...

…καλή σας μέρα
…χρόνια πολλά με υγεία στους εορτάζοντες

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Καλησπερα και απο εμενα σε ολη την παρεα.Χρονια πολλα σε ολους και ολες και ακομα περισσοτερο σε οσους και οσες γιορταζουν.

michele είπε...

Ανεβηκε ο πινακας με τις αναγκες των κεφαλαιων των τραπεζων μετα τις ασκησεις προσομοιωσης

ΕΤΕ : 930 ΕΚ --- ΕΥΡΩΒ 1,76 ΔΙΣ

ΑΛΦΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡ ΜΗΔΕΝ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Μιχαλη μας ξεχασα να σε ευχαριστησω για την προσφορα σου μεσω του blog καθως και ολα τα μελη που το απαρτιζουν.Ξερω ξερω θα με κραξεις παλι αλλα πρεπει να τα λεω χαχαχα

Θανασης Κ είπε...

Μιχαλη καλημερα σε σενα και σε ολη την παρεα...αυτα ειναι τα worst case scenario? εσυ πως τα βλεπεις? ηταν αναμενομενα?

michele είπε...

Aυτα ειναι ειναι με τον ισολογισμο 31/12/2013

Ακριβως.Τωρα βγαινουν τα φρεσκα.

Ilias D είπε...

http://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1268161/perasan-treno-ta-stress-test-oi-trapezes.html

Περασαν ολες.

michele είπε...

Χαιρετω τον DOUBLE Γιαννη και ολα τα παιδια

εν τελει τo link που εβαλε ο Ηλιας ειναι μια πολυ εμπεριστατωμενη μινι-αναλυση
για τα αποτελεσματα

Κυριως τα μπραβο στην Αλφα που ηταν μεσα στις 10 καλυτερες της Ευρωπης

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

Kαλησπερα σε ολες/ους και χρονια πολλα στους/στις εορταζοντες. Τελικα ξεκινησε καλα η μερα, οσον αφορα τα οικονομικα:καθολου κακα τα αποτελεσματα των stess test συνολικα, με ευχαριστη εκπληξη για 'μενα την Alpha, οπως αναφέρει κι ο κ. Μιχαηλιδης πιο πανω. Κατα τ' αλλα πολιτικα η μερα μαλλον ξεκινα κατα τις 9 το βραδυ οπου θα 'χουμε μια πρωτη ενδεικτικη εικονα του τι ακριβως μελλει γενεσθαι στις Τυνησια, Βραζιλια, Ουκρανια που εχουν εκλογες σημερα. Ιδωμεν.
Η μονη προς το παρον δυσαρεστη ειδηση της ημερας, για 'μενα, ειναι ο θανατος του Jack Bruce, ισως του μεγαλυτερου μπασιστα όλων των εποχων.

michele είπε...

Καλησπερα κ.Παυλακουδη.Καλα τα πηγαν στα stress tests οι ελληνικες τραπεζες.Εμας εδω μας ενδιαφερει να αποτυπωθει και στο ταμπλο
και βεβαια να μπορεσουν οι τραπεζες επιτελους να ασχοληθουν και με την πραγματικη οικονομια

Για τον Jack Βruce των Cream μιλατε,παντως απο τους μεγαλυτερους σιγουρα

Unknown είπε...

Καλησπέρα σας,χρόνια πολλά στους Δημήτρηδες και τις Δημητρούλες.

Τι βλέπετε για αύριο μετά τα πετυχημένα stress test?Καλά θα πάμε νομίζω.

profit είπε...

Καλησπέρα Μπαμπη
Έλα Ραλλάκι πιστεύω θα εχουμε με τράπεζες κ τπ.
Αλλα με το δάχτυλο στην σκανδάλη ...

Unknown είπε...

profit έτσι πιστεύω ότι θα συμβεί,έχουμε πλέον από τις δυνατότερες τράπεζες στην Ευρώπη.