Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

X.A.A. LIVE 
ΣΟΥ ΛΕΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΕΛΝΕΙ ...
ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΤΟΝ ΑΒΡΑΜΟ ...ΕΛΑ ΝΤΕ ..

                       σχόλια για τη συνεδρίαση online.

ΟΙ ΥΓΙΕΙΣ ,ΟΙ ΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΤΑ "ΖΟΜΠΙ" ΤΗΣ 
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ...


Βαρύ φορτίο δανεισμού συνεχίζουν να μεταφέρουν οι 234 εισηγμένες και τη φετινή χρονιά, καθώς στο α΄ τρίμηνο του 2014 οι συνολικές τραπεζικές υποχρεώσεις ανήλθαν στα 32,45 δισ. ευρώ. Η εξαετής ύφεση δημιούργησε τρεις διαφορετικές κατηγορίες επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο.

Στην πρώτη κατηγορία συγκαταλέγεται ένας μικρός πυρήνας εισηγμένων (δεν ξεπερνούν τις 30) που βγαίνουν από την κρίση με τις λιγότερες απώλειες, αφήνοντας πίσω τους τον εφιάλτη της ύφεσης. Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσεται η πλειονότητα των εισηγμένων (περισσότερες από 170) που προσπαθούν να ρυθμίσουν τον δανεισμό τους που αποτελεί βαρίδι για να αποφύγουν τη χρεοκοπία. Υπάρχει, τέλος, και μία τρίτη κατηγορία, που απαρτίζεται από πάνω από 20 εταιρείες, οι οποίες δείχνουν να είναι «επιχειρηματικά ζόμπι», παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες πιστωτικών διευκολύνσεων που έγιναν την τελευταία τριετία. Σ’ αυτές πρέπει να προσθέσουμε και όσες πτώχευσαν την τελευταία πενταετία με δικαστικές αποφάσεις.

Η πρώτη κατηγορία αφορά τις εισηγμένες που «βγήκαν» γρήγορα από τα ζημιογόνα τρίμηνα και μάλιστα αρκετές από αυτές δεν επηρεάστηκαν καθόλου και συνεχίζουν να εμφανίζουν κέρδη. Ακολουθώντας με ευλάβεια και πειθαρχία ένα πρόγραμμα αυστηρής παρακολούθησης των δαπανών και του κόστους, οι συγκεκριμένες εταιρείες την τελευταία διετία κατόρθωσαν να διαθέτουν ένα μαξιλάρι ασφαλείας απέναντι σε πιθανές ανατροπές των επενδυτικών τους σχεδιασμών. Ουσιαστικά είναι οι επιχειρήσεις που έστω και με ελαφρές απώλειες κατάφεραν να εξέλθουν της πολύχρονης ύφεσης και μάλιστα με γεμάτο ταμείο.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει η πλειονότητα των εισηγμένων, όπου η έλλειψη ρευστότητας προκλήθηκε από την αύξηση των επισφαλειών, την κάθετη πτώση της κατανάλωσης, τη μείωση των εισοδημάτων που προκάλεσε η αύξηση της ανεργίας, τις υψηλές δανειακές υποχρεώσεις και τη συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους και του όγκου των πωλήσεων. Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι την εξαετία 2003-2008 κορυφώθηκε ο τραπεζικός δανεισμός στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα οι εισηγμένες να υπερδιπλασιάσουν τα τραπεζικά χρέη τους, καθώς από 19,8 δισ. ευρώ το 2003 έφτασαν τον συνολικό τραπεζικό δανεισμό το 2008 στο επίπεδο των 43,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από το 2009, οπότε κλείνουν σταδιακά οι τραπεζικές στρόφιγγες, οι εταιρείες αρχίζουν να περιορίζουν τον δανεισμό τους, μειώνοντας τις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες στα 38,5 δισ. ευρώ στα τέλη του 2012. Πωλήσεις παγίων, περικοπές κόστους, αναστολή επενδύσεων, μείωση προσωπικού ήταν μερικά από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που εφάρμοσαν την τελευταία εξαετία για να επιβιώσουν και να περιορίσουν τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις.

Ειδικότερα, όσες διοικήσεις ασκούσαν σοβαρό και πειθαρχημένο management, βλέποντας από τα τέλη του 2010 τι εφιάλτης θα επακολουθούσε, προχώρησαν άμεσα στις εξής κινήσεις: α) Περιορισμό στο ελάχιστο της έκθεσης των μητρικών και των θυγατρικών στην Ελλάδα. β) Αποθεματοποίηση εμπορευμάτων και πρώτων υλών. γ) Κλείσιμο συμβολαίων για προμήθειες από το α΄ εξάμηνο του 2011. δ) Στενή παρακολούθηση των πελατών και άμεση διακοπή συνεργασιών με τους ασυνεπείς πελάτες. ε) Επιτάχυνση των προσπαθειών για το άνοιγμα νέων αγορών στο εξωτερικό.

Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι από τους κλάδους τροφίμων, μετάλλων και συσκευασίας, ακόμη και σήμερα που φαίνεται να έχουν αφήσει πίσω τους τα δύσκολα, έχουν δώσει σαφή εντολή στα λογιστήριά τους να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια την παρακολούθηση εισροών-εκροών κεφαλαίων και να μην παρεκκλίνουν στο ελάχιστο στις προβλεπόμενες δαπάνες. Την ίδια ώρα, περιορίζουν τις απώλειες από τις διαφορές των συναλλαγματικών ισοτιμιών χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της αντιστάθμισης (arbitrage). Το διάστημα για το οποίο χορηγούν πίστωση έχει περιοριστεί αισθητά στις 30 ημερολογιακές μέρες, έναντι 60 και 90 ημερών παλαιότερα. Μάλιστα, πολλές επιχειρήσεις, προτού υπογράψουν νέες συμβάσεις με υποψήφιους πελάτες, ζητούν ενημέρωση από τις τράπεζες για να διαπιστώσουν το παρελθόν τους. Σε αρκετές περιπτώσεις ζητείται η προκαταβολή σε μετρητά της αξίας του εμπορεύματος, που φτάνει το 80% με 90%.

Τονωτικές ενέσεις από τον τουρισμό και τις εξαγωγές

Τουρισμός και εξαγωγές πρόσφεραν μεγάλη ανακούφιση σε όσες εισηγμένες είχαν τη δυνατότητα να αντλήσουν ταμειακές ροές από τις δύο συγκεκριμένες κατηγορίες στη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2014. Κάτι αντίστοιχο και σε πιο έντονη μορφή θα διαφανεί και στα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου της χρονιάς που θα ανακοινωθούν συνολικά μέχρι την Κυριακή 31 Αυγούστου.

Κατ’ αρχάς, το νέο ρεκόρ των αφίξεων στη χώρα μας που ίσως ξεπεράσει τα 21 εκατομμύρια τουρίστες (συμπεριλαμβάνονται και τα κρουαζιερόπλοια) πρόσφερε αύξηση τζίρου στις εταιρείες λιανεμπορίου και όσων επιχειρήσεων τροφοδοτούν την αλυσίδα των ξενοδοχείων. Αξίζει, για παράδειγμα, να αναφέρουμε ότι αύξηση τζίρου είδε έως και ο κλάδος... χρωμάτων, αφού οι ανακαινίσεις των καταλυμάτων που ξεκίνησαν στις αρχές της χρονιάς και κορυφώθηκαν το Πάσχα (20 Απριλίου 2014) προκάλεσαν την αύξηση του τζίρου στον συγκεκριμένο, κατακερματισμένο κλάδο. Στο μέτωπο των εξαγωγών όπου ολοένα και περισσότερες εταιρείες στρέφονται το boost είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό. Οπως λένε επιχειρηματίες μιλώντας στην «Κ», «έστω και 1% να αυξάνεις ετησίως το ποσοστό εξαγωγών της εταιρείας σου, είναι μεγάλη ανάσα στις χρηματοοικονομικές ροές της επιχείρησης και μπορείς καλύτερα να εξυπηρετήσεις και τον τραπεζικό σου δανεισμό αλλά και να παραμείνεις συνεπής στους προμηθευτές σου». Συμπερασματικά, το φετινό εξάμηνο θα διαφανεί ακόμη πιο καθαρά έπειτα από 23 διαδοχικά πτωτικά τρίμηνα ποιες εισηγμένες άφησαν πίσω τους την εξαετή ύφεση και ποιες παραμένουν εγκλωβισμένες.


www.kathimerini.gr

36 σχόλια:

ευαγγελος είπε...

Καλημερα στη καλη παρεα! Συνεδριαση η παραλια για σημερα? Τι απο τα δυο θα μας δροσισει περισσοτερο? ΣΑβ/κο παντως, φροντισε γι αυτο ο ΕΝΦΙΑ.....

Ilias D είπε...

Καλημερα Βαγγελη.
Καλημερα σε ολους.
http://www.zougla.gr/blog/article/1055755
Θαχει πλακα ναναι αληθεια.

THE JUNIOR είπε...

4 ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ ΠΟΥ ΧΑΛΑΣΑΝ
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ 120.000 ΤΕΜ

THE JUNIOR είπε...

ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ C. KAI THN D.B

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΣΗ 60.000 ΤΕΜ

michele είπε...

Καλημερα,καλημερα σε ολους! Καλως τον ΜΙΚΡΟ

michele είπε...

32 εκ τα ebitda για ΟΤΟΕΛ ..καθολου ασχημα

THE JUNIOR είπε...

ΝΑ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΡΑΞΗ ΧΑΧΑΧΑΧΑ

THE JUNIOR είπε...

ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ 1800 ΜΟΝΑΔΕΣ

TheHawk είπε...

την καλημερα μου...χαχα..ωραια τα συνδύασες...μπα σε καλο σου..για τις φωτο μιλαω...

michele είπε...

Ε ειπαμε,καμμια φορα νομιζουμε οτι τα πραγματα ειναι τυχαια ..Hawk

Ο,τιδηποτε μεχρι 1138-1139 δεν ειναι ανησυχτικο και δεν μας ενοχλει

ΜΙΚΡΕ ναι,απο που θα ξεκινησεις ειναι το θεμα

ArTaXiA είπε...

Μποντζούρ μποντζούρ.

Κι εγώ ετοιμάζομαι για τις 1800. Να κάμουμε όμως μια στάση στις 1045 που έχω να πάρω την κυρά;

THE JUNIOR είπε...

ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΜΟΝΑΔΟΥΛΕΣ ΧΑΧΑΧΑ

ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ,ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΟΥΒΑΡΑΔΙΑ
ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ

ευαγγελος είπε...

Αρτ, μου θυμισες την γνωστη διαφημιση με τον... νταλικερη! Που παει το αγορι?

Ilias D είπε...

...κ επειδη τεμπελιασατε παρτε αυτο.
http://www.euro2day.gr/news/market/article/1243058/bank-of-america-kovei-times-stohoys-gia-ellhnik.html

Andreas D. είπε...

644 ΚΑΡΕΛ έγιναν στο -20%...

Ilias D είπε...

Tι εγινε Αντρεα;που χαθηκες;
Αν ψαρωσαν κ επενδυτες του ΚΑΡΕΛ...τοτε τι να πω...ειμαι πολυ μικρος.

Andreas D. είπε...

Άδεια είχα Ηλία...

Χρόνια πολλά σε σένα και στον μπάρμπα έστω και καθυστερημένα...

Ilias D είπε...

Ευχαριστω πολυ Αντρεα.

Andreas D. είπε...

http://www.dealnews.gr/roi/item/114825-%CE%A3%CF%84%CE%B1-BHM%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B7#.U-C_aeN_uCQ

michele είπε...

Kαλως τον Ανδεα,καλη επανοδο !

με αρθρο για Περιστερη γυρισε ο μπαγασας χαχα

Andreas D. είπε...

Σύμπτωση Μιχάλη,σύμπτωση...
γύρισα για να ξεκουραστώ...

χαχαχα

Ilias D είπε...

Με τι αλλο;για τον Μπομπολα;
χαχαχα

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλησπέρα σας
Ανδρέα καλή ξεκούραση!

http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=2079963

Τι κι αν τα βλέπουν πλέον όλοι;
Η εμμονή των ισχυρών για την σώνει και καλά "επιτυχία" των προγραμμάτων τους είναι δεδομένη.
Και στις 1800 μονάδες λοιπόν...

Andreas D. είπε...

Γεια σου Πάνο, σ'ευχαριστώ...

είναι γνωστό οτι εγώ περιμένω τις 3.800 μονάδες...

michele είπε...

Διαβαζω στο αρθρο του capital που παρεθεσε ο Πανος
οτι ο αρθρογραφος γραφει σε ιστοσελιδα του RTL
.." «Ένα είναι σαφές: Στην Ελλάδα πεθαίνουν άνθρωποι επειδή δεν έχουν πλέον χρήματα για την επίσκεψη στο γιατρό. Και, ειρήσθω εν παρόδω, το κόμμα του Σόιμπλε αυτοαποκαλείται ‘χριστιανικό΄»...


ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΛΟΙΠΟΝ

Κανεις δεν πεθαινει στην Ελλαδα ,αν παει σε δημοσιο νοσοκομειο ,ανασφαλιστος ,χωρις φραγκο

michele είπε...

Σπαει εδω που ειμαστε ο προηγουμενος διπλος πυθμενας
και επομενως το 1120 ειναι προ των πυλων

michele είπε...

Αντε εκλεισε η ΕΤΕ το gap κλπ ,να φυγει να παει 3,70 τωρα

michele είπε...

Επισης προσοχη εδω -σε κλεισιμο- το 364 του FTSE

profit είπε...

πω πω όσο νυχτώνει......

ευαγγελος είπε...

Για μερικους ειναι ηδη μεσανυχτα!

profit είπε...

πακετακι η γεκ ???

michele είπε...

Οταν νυχτωνει..εμφανζονται οι ευκαιριες
για αυτους που καραδοκουν,αμα αναψουν τα φωτα ειναι αργα πια χεχε

michele είπε...

Οχι κανονικη συναλλαγη profit

michele είπε...

21 ποντους ανεβαινει σημερα το spread
54 ανεβαινει τις 4 τελευταιες συνεδριασεις
εχει κανει καινουργιο τοπικο υψηλο στις 525

Andreas D. είπε...

Μιχάλη, του Αντωνάκου θα είναι τα 50,000 τμχ...

michele είπε...

Ανδρεα τι να σου πω δεν ξερω..

Παμε επανω απογευματινη αναρτηση