Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

ΣΑΒΒΑΤΟ..
με καφεδάκι


ΠΕΡΙ ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ-ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ..

Όλοι όσοι υποστηρίζουν ότι ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα έδινε πνοή για ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία, είτε έχουν κακή πληροφόρηση είτε κοροϊδεύουν εαυτούς και αλλήλους είτε δημαγωγούν..


του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Το άρθρο ήταν πρωτοσέλιδο στα Νέα του Σαββατοκύριακου 19-20/6, γραμμένο από μία σοβαρή και υπεύθυνη δημοσιογράφο, την Ειρήνη Χρυσολωρά, και είχε τίτλο «Δεν μας συμφέρει (τελικά) το κούρεμα…». Σε μία οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε προκαλέσει σχόλια, διαξιφισμούς και πιθανότατα πολιτικές αντιπαραθέσεις. Στην Ελλάδα καλύφθηκε από βαθειά σιωπή. 

Οι λόγοι είναι αρκετοί. Πριν τους παραθέσουμε, όμως, παρουσιάζουμε τα κύρια σημεία του άρθρου, στο οποίο επισημαίνεται –πολύ ορθά– ότι στην ελληνική περίπτωση και όχι μόνον σημασία δεν έχει το απόλυτο ύψος του χρέους, αλλά πώς αυτό εξυπηρετείται και σε πόση διάρκεια. Έτσι, η Ειρήνη Χρυσολωρά αναφέρει ότι αν τα επιτόκια είναι χαμηλά και η διάρκεια μεγάλη, το χρέος μπορεί άνετα να εξυπηρετηθεί και ελάχιστη σημασία έχε αν αντιπροσωπεύει 120% ή 170% του ΑΕΠ, όπως δικούς του λόγους θέλει το ΔΝΤ ώστε να το θεωρήσει βιώσιμο.

«Πράγματι, το μοντέλο του χρέους προς ΑΕΠ έχει νόημα ως κριτήριο βιωσιμότητας όταν: 1) οι περίοδοι δανεισμού έχουν βραχυ-μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις αλλά όχι στην Ελλάδα, 2) όταν δεν υπάρχουν εκτεταμένες περίοδοι χάριτος, όπως στην Ελλάδα, 3) όταν οι δανειστές δεν μοιράζονται κοινά σχέδια μαζί σου, 4) όταν τα δάνεια έχουν ομοειδή χαρακτήρα. Ένας από τους λόγους που λίγοι ανησυχούν για το πάνω από 200% χρέος προς ΑΕΠ της Ιαπωνίας ή για το περίπου 134% της Ιταλίας, είναι ότι αποτελεί εσωτερικό δανεισμό, βρίσκεται σε φιλικά χέρια. 

Εφόσον λοιπόν στοχεύουμε στην εύρυθμη και άνετη εξυπηρέτηση του χρέους, ώστε αυτό να εξομαλυνθεί και να εξοικονομηθούν πόροι για την ανάπτυξη, τα επιτόκια είναι η κρίσιμη παράμετρος που σπρώχνει προς αυτή την λύση. Αυτή την στιγμή βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά είναι βέβαιον ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν και τότε –αν δεν έχουμε φροντίσει να τα δέσουμε σε χαμηλά επίπεδα– θα έχουμε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα σε σύγκριση με την διατήρηση του απόλυτου ύψους του χρέους στα σημερινά επίπεδα. Με άλλα λόγια: Ακόμη και αν οι εταίροι μας μάς έκοβαν 150 δισεκατ. ευρώ από τα 324 δισεκατ. ευρώ του χρέους μας (πράγμα απίθανο), οι εκτιμήσεις λένε ότι σε 50 χρόνια οι τόκοι θα το είχαν επαναφέρει στα 300 δισεκατ. ευρώ, καθώς τα επιτόκια δεν θα ήταν σε αυτή την περίπτωση βεβαίως χαριστικά, αλλά θα κυμαίνονταν στο 3%-4%. Πόσω μάλλον αν μάς κόψουν μόνον 10-20 δισεκατ. ευρώ, όπως διαφαίνεται από τις προθέσεις του ΔΝΤ», αναφέρει η αρθρογράφος των Νέων.

Στην βάση λοιπόν της θεώρησης αυτής, πολύ μεγάλο βάρος έχουν οι διαπραγματεύσεις για το μακροπρόθεσμο επιτόκιο του χρέους, το οποίο, αν παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, στην ουσία θα ισοδυναμεί με κούρεμα. Κοντολογίς, οι διευθετήσεις με τον χρόνο ωρίμανσης και τα επιτόκια καθιστούν το χρέος πραγματικά βιώσιμο, αφού το κόστος εξυπηρέτησης κάθε χρόνο θα αντιστοιχεί σε ένα χρέους –με όρους αγοράς– της τάξης του 80%-90% του ΑΕΠ. Στα συν μιας τέτοιας προσέγγισης είναι μία πολύ πιο ομαλή πολιτική σχέση με τους εταίρους μας στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα δεν θα είναι απλά. Το πώς θα γίνουν οι διευθετήσεις έχει διαφορετικό οικονομικό και πολιτικό κόστος για καθέναν από τους εταίρους (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κράτη μέλη). Με αποτέλεσμα, ο καθένας τους να προσέρχεται στην διαπραγμάτευση με διαφορετική ατζέντα. Ίσως αυτό να έχει και ένα καλό: ότι αφήνει τα περιθώρια να βάλει η κυβέρνηση την συζήτηση στο δικό της γήπεδο.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπογραμμισθεί ιδιαιτέρως ότι το κούρεμα ενός χρέους δεν απαλλάσσει μια και καλή από το βάρος του και είναι μύθος η μετά το κούρεμα διάθεση κεφαλαίων για ανάπτυξη. Η πρακτική έχει αποδείξει ότι τα κεφάλαια για την ανάπτυξη, όπως υποστήριζε στο παρελθόν και η Alpha Bank, εξοικονομούνται εξίσου καλά αν μειωθούν στο ελάχιστο οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις, που είναι σήμερα και μέγα ζητούμενο –όπως έχει ήδη συμβεί ως έναν βαθμό στην δική μας περίπτωση, αφού το μεσοσταθμικό επιτόκιο με το οποίο δανειζόμαστε είναι 2,2% έναντι 4,7% που ήταν στις καλές εποχές, ενώ η μέση διάρκεια των δανείων μας είναι 18 χρόνια. Έτσι, η εξυπηρέτηση των δανείων μας αντιστοιχεί κάθε χρόνο στο 3,2% του ΑΕΠ μας, όσο περίπου πληρώνουν και οι ΗΠΑ! Όπως είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ στο πρόσφατο συνέδριο του Economist, μόνον το 2013 γλυτώσαμε 8,5 δισεκατ. ευρώ ή 4% του ΑΕΠ μας χάρη στην βελτίωση των όρων του δανεισμού μας που ήδη έγινε από την Ευρώπη. «Αυτό δείχνει την αλληλεγγύη της Ευρώπης», σημείωσε ο ομιλητής.

Οι συνθήκες αυτές θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο αν επιμηκυνθούν οι ωριμάνσεις των ομολόγων στα 50 χρόνια, όπως έχουν ήδη σχεδόν συμφωνήσει  οι εταίροι μας (με ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων επιμηκύνσεων στα 60 ή και 70 χρόνια) και κλειδώσουν σε χαμηλότερα επίπεδα τα επιτόκια του δανεισμού μας.
Μια άλλη πτυχή του κουρέματος που πιπιλίζουν διάφοροι σχετικοί και άσχετοι είναι η θεσμική πλευρά. Αυτοί οι οποίοι, για παράδειγμα, θα μάς χαρίσουν 150 δισεκατ. ευρώ, αυτομάτως θα πάψουν να είναι φίλοι μας και στην συνέχεια θα έχουν εσωτερικό θεσμικό και πολιτικό πρόβλημα. 

Τα κοινοβούλια των χωρών μελών –κάποιες από τις οποίες είναι φτωχότερες από την δική μας– δεν πρόκειται να εγκρίνουν κουρέματα. Επίσης, μια τέτοια λύση θα έχει νομικές επιπλοκές και δεν μπορεί να γίνει χωρίς σκληρότατα ανταλλάγματα. Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν να κουρέψουμε μόνον το χρέος προς τους εταίρους μας και όχι στα κερδοσκοπικά κεφάλαια και τους άλλους πιστωτές μας, που διακρατούν ακόμη ελληνικά ομόλογα (περίπου 34 δισεκατ. ευρώ). Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, θα περιπέσουμε σε καθεστώς Αργεντινής, που ακόμη βασανίζεται 13 χρόνια μετά την χρεοκοπία της –και που, παρεμπιπτόντως, έχει 65% χρέος προς ΑΕΠ.

Κάποιοι υποστηρίζουν επίσης ότι, αν δεν κουρέψουμε τώρα το χρέος, αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούμε σε πτώχευση. Αυτή η εκδοχή έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, πλην όμως οι φορείς που την διαδίδουν δεν μάς λένε όλη την αλήθεια. Διότι, έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα, δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας –εκτός και αν την προκαλέσουμε οι ίδιοι, από χαρακτηριστική βλακεία… Όπως αναφέρεται στα Νέα, μόνον το 2022 είναι ένα δύσκολο σημείο, όταν λήγει η περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή των τόκων που έχουμε για τα δάνεια της ευρωζώνης και χρειάζεται να πληρώσουμε 22,5 δισεκατ. ευρώ. Άλλα 12 δισεκατ. ευρώ πρέπει να πληρώσουμε το 2023.

 Ήδη, όμως, έχει συμφωνηθεί τα ποσά αυτά να «πακεταριστούν» και η πληρωμή τους να μετατεθεί για αργότερα. Εξάλλου, μία λύση που εστιάζει στην οργάνωση της εξυπηρέτησης του χρέους τώρα δεν στερεί την δυνατότητα από την Ελλάδα να συμμετάσχει με ευνοϊκούς όρους σε μια μεγαλύτερη συζήτηση για την διαχείριση του ευρωπαϊκού χρέους ως σύνολο στο μέλλον. Δεν ισχύει το ίδιο και για μία λύση κουρέματος ονομαστικής αξίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση έχει μία σκληρή διαπραγμάτευση μπροστά της που κάποιοι θέλουν να υπονομεύσουν για ευτελείς πολιτικούς λόγους. Γι αυτό και υποστηρίζουν ότι τα επιτόκια θα ανέβουν σε βάθος χρόνου και άρα δεν θα μπορούμε να πληρώνουμε τις δόσεις μας. Όντως, ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός –και η εξέλιξη, κατά τα άλλα ευκταία, εφόσον συνδέεται με την ανάκαμψη της Ευρώπης. Αυτός όμως είναι και ο λόγος για τον οποίο προσερχόμαστε στην διαπραγμάτευση με αίτημα πλέον όχι απλώς την μείωση των επιτοκίων, αλλά το πάγωμά τους σε χαμηλά επίπεδα. Άλλωστε, ούτε τους εταίρους μας συμφέρει να στραγγαλιστεί η ελληνική οικονομία, γιατί δεν θα μπορεί να τους πληρώσει. Το ιδανικό, που επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο, είναι να παγώσει τα επιτόκια των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου (53 δισεκατ. ευρώ) στο 0,8%. Δεν σκοπεύει, σε αυτή την φάση τουλάχιστον, να ζητήσει παρέμβαση στα επιτόκια του ESM (140 δισεκατ. ευρώ), καθώς κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τους όρους δανεισμού του ίδιου του ES από την αγορά.

Συνεπώς, επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της διαπραγμάτευσης, στη οποία η Ελλάδα πρέπει να πάει με υψηλό δείκτη σοβαρότητας και ευθύνης, πράγμα που για την ώρα δεν ισχύει απόλυτα. Και αυτό είναι ίσως το σοβαρότερο πρόβλημα της χώρας. Παρουσιάζει προς τα έξω αισθητό έλλειμμα εμπιστοσύνης, γι αυτό και η τρόϊκα επιμένει στα «προαπαιτούμενα». Με άλλα λόγια, αν η Ελλάδα δεν δείξει ισχυρή θέληση για την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων που να πηγαίνουν σε βάθος και να αναιρούν χρόνιες στρεβλώσεις σε χώρους όπως η Δικαιοσύνη, η Δημόσια Διοίκηση, οι αδειοδοτήσεις και η είσπραξη φόρων, στα μάτια των δανειστών θα είναι μία χώρα όμοια με βαρέλι δίχως πάτο.

Από την άποψη αυτή, η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή διότι οι δυνάμεις του ζόφου στην χώρα είναι πλειοψηφικές. Αποτελούν δε διττό πρόβλημα. Από την μια πλευρά εμποδίζουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, παράλληλα όμως κλονίζουν την εμπιστοσύνη των εταίρων και δανειστών μας έναντι της χώρας, με αποτέλεσμα, όταν οι τελευταίοι πιέζουν να αλλάξει κάτι, να κατηγορούνται για «γκαουλάϊτερ» και άλλα φαιδρά παρόμοια. Έτσι, η χώρα χάνει σοβαρά ερείσματα.

Αν όμως έκανε τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει, σε μία κοινά αποδεκτή λύση διευθέτησης του χρέους θα μπορούσαμε εμείς πλέον να εκπονήσουμε για την συνέχεια τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που τόσο έχουν ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία μας, αξιοποιώντας ταυτοχρόνως και την σημαντική οικονομική και τεχνική βοήθεια που μάς παρέχουν οι εταίροι μας. Αντίθετα, ένα κούρεμα δεν αφήνει περιθώρια διαπραγμάτευσης και ισοδυναμεί με παραίτηση από κάθε περαιτέρω αίτημα. 

Η κυβέρνηση σκοπεύει πράγματι να ζητήσει να μειωθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα από το 4% σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα. Είναι γεγονός, όμως, ότι η ευρωζώνη, επειδή δεν έχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ότι θα κάνει μόνη της τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, θα θελήσει να χρησιμοποιήσει την ρύθμιση του χρέους ως όπλο για να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Οι πληροφορίες λένε ότι ειδικά η παράταση των ωριμάνσεων των ομολόγων θα γίνεται σταδιακά, υπό τον όρο της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων. Αυτό, όμως, θα είναι ένα μπόνους, κάτι διαφορετικό από την απειλή του ξαφνικού θανάτου που υπήρχε έως σήμερα σε κάθε αξιολόγηση, σε περίπτωση μη εκταμίευσης της δόσης.


Όλα τα παραπάνω, όμως, για τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης και του συντεχνιακού κράτους δεν είναι καθόλου καλά νέα. Γι αυτό και αποφεύγουν κάθε συζήτηση πάνω στο δημοσίευμα των Νέων. Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε δημοσιότητα πάνω σε ένα θέμα στο οποίο οι δυνάμεις του πελατειακού κράτους έχουν κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε δημαγωγία και παραπληροφόρηση

http://europeanbusiness.gr/

27 σχόλια:

ο dwk είπε...

…καλημερούδια

ο dwk είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ο dwk είπε...

«…οι δυνάμεις του πελατειακού κράτους έχουν κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε δημαγωγία και παραπληροφόρηση…» καταλήγει το άρθρο του κ. Α.Χ. Π., παραπάνω …αποφεύγει, βέβαια να τις ονοματίσει
…αγνοεί; …φοβάται; …είναι μέλος της συντεχνίας των μέσων αποβλάκωσης; …ή θεωρεί ότι τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται;
…-πες το Αθανάσιε! …φώναξέ το! …εδώ δεν μαλώνουμε, ούτε τιμωρίες βάζουμε! …είμαστε στην Ελεύθερη Γνώμη!
…-κοίτα πίσω σου: …ποιος κυβέρνησε και κυβερνά, άνθρωπε; …ποιος δημιούργησε και συντηρεί το πελατειακό κράτος; …έλα, κάνε μια προσπάθεια! …ξεστόμισέ το!
…ε, λοιπόν θα στο πω εγώ: τα κόμματα της συγκυβέρνησης.
…όσο για την άποψη της «σοβαρής και υπεύθυνης δημοσιογράφου» - όπως την αποκαλεί - που παραθέτει, δεν προσφέρει πολλά περισσότερα από την καθημερινή πλύση (…κασέτα θα έλεγα) που υφιστάμεθα από τα κιτρινοπρασινογάλαζα παπαγαλάκια
...η Ειρήνη, όμως, φρονίμως ποιούσα προστάτευσε την σοβαρότητά της: έμεινε στη παράθεση αριθμών
…ο κ. Α.Χ.Π το προχώρησε: «η κυβέρνηση έχει μία σκληρή διαπραγμάτευση μπροστά της…», γράφει
…αλλά κράτησε …πισινή!
…σκέφτηκε, ίσως, άχρηστοι είναι, …ανίκανοι! …κάθε βήμα και μια μπανανόφλουδα πατάνε, …ρεζίληδες!
…και, καλού –κακού, πρόσθεσε: «…που κάποιοι θέλουν να υπονομεύσουν»
…προφανώς αποσβολωμένος παρακολουθούσε στην οθόνη του υπολογιστή του το μπάχαλο με το νεοχαράτσι, τον ενφια, και αναλογίστηκε:
…-δυο γαϊδουριών άχυρα δεν μπορούν να χωρίσουν αυτοί …σιγά μην καταφέρουν (ή τους επιτρέψουν…) να διαπραγματευτούν …ας το φορτώσουμε από τώρα στους … «κάποιους άλλους»

mixalis mixalios είπε...

Τώρα πως γίνεται να συμφωνώ και με σένα και με τόν αρθρογράφο δεν ξέρω...Και βεβαίως το ερώτημα είναι ποιος θα τα αλλάξει όλα αυτά? Το κακό είναι ότι δεν περιμένω απάντηση...(και αυτό δεν πηγαίνει σε σένα φιλε dwk)!

ο dwk είπε...

…δεν έχω ούτε γω απάντηση, φίλε μου, στο ερώτημα σου …παρ ότι αισιόδοξος, εν προκειμένω σηκώνω τα χέρια ψηλά…
…ίσως, λέω ίσως, μια επίσκεψη στο …Άγιο Όρος με κάνει σοφότερο !!!

ο dwk είπε...

…και, βέβαια, δεν θα με ακολουθήσουν δημοσιογράφοι και κυρίως φωτογράφοι (http://www.efsyn.gr/?p=223155)
…αδιαφορώ! …θα ποστάρω μια …selfie !

mixalis mixalios είπε...

Δεν αποκλείεται μια επίσκεψη στον Εφραίμ να βοηθούσε...απλά με τα τελευταία γεγονότα δεν ξέρω αν θα τον βρεις εκεί ή μήπως είναι κάπου αλλού...τελοσπαντων αν δεν τον βρεις μπορείς να δεις το Άγιο Όρος ως ένα πολιτιστικό μνημείο όπως έλεγε μια κύρια του ΣΥΝ χτες στον Σκάι!

michele είπε...

O ...αθεος ,διαβασα σ ενα ρεπορταζ,εμεινε 10 λεπτα με την εικονα της Παναγιας

Βρε ουστ καραγκιοζηδες ..

mixalis mixalios είπε...

Ίσως προσπαθούσε να καταλάβει τι έβλεπε...

ο dwk είπε...

…η εικόνα σε παραλία της Ριβιέρας της Δυτικής Πελοποννήσου …ο κολυμβητής απολαμβάνει το μπάνιο του νωχελικά
…αίφνης, και σαν να τον τσίμπησε μέδουσα, με απλωτές που θα τις ζήλευε επαγγελματίας, στράφηκε προς την ακτή
…μια βαριά φωνή – έμοιαζε του mixali ή του ilia ή και των δυο μαζί, δεν είμαι σίγουρος, θα σας γελάσω - είχε ακουστεί: …-έλα! …έλα να δεις τον Τσίπρα!
…το όνομα μόνο αδιάφορο δεν του ήταν και εξ αυτού η απόφαση της επιστροφής …βρεμένος ακόμα κοίταξε στο ανοιχτό laptop, ενώ συγχρόνως σκούπιζε με την πετσέτα του μπάνιου την πλούσια χαίτη του, και ανατρίχιασε, χωρίς γι αυτό να ευθύνεται η δροσερή αύρα του Ιονίου!
…-αν είναι δυνατόν! ψέλλισε …-τούτος φιλάει σταυρό! …-και ο μονάχος τον ραίνει με αγιασμό! …-τα έσχατα του κόσμου!
…σταυροκοπήθηκε!
…φόρεσε τα γυαλιά, ξανακοίταξε, μη και είχε κάνει λάθος και αντί του αθέου, ενώπιον του ρασοφόρου ευρίσκετο κανένας ευσεβής χριστιανός, σαν αυτούς που συνηθίζουν (όταν υπάρχει ακροατήριο) να ομνύουν εις την πατρίδα, την θρησκεία και την οικογένεια (…και πίσω από κλειστές πόρτες δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για δαύτα)
…φευ! …ήταν αυτός! …ο αντάρτης …ο αριστερός …ο «για όλα φταίει ο…» …ο σφετεριστής της αγίας πολυθρόνας του μεγάρου Μαξίμου - την αμόλυντη - επί της οποίας μόνο ελεγμένοι από την τρόικα πισινοί επιτρέπεται να ακουμπήσουν!
…προχώρησε στο ρεπορτάζ που ακλουθούσε (τι τόθελε;) και τινάχτηκε σαν να τον κτύπησε (…καλοκαιριάτικα) κεραυνός!
…-παναγία μου παρθένα! …-δέκα λεπτά στάθηκε μπροστά σου ο ασεβής! …-θα δάκρυσες φαντάζομαι Μεγαλόχαρη!
…η φωνή του είχε ένα παράπονο που έβγαινε, λες, από τα βάθη της ψυχής του
…έκλεισε με …πάταγο το laptop, πήρε την ρακέτα του, κατευθύνθηκε στο παρακείμενο γήπεδο τένις, και τα κίτρινα μπαλάκια πλήρωσαν την ταραχή που είχε υποστεί…

ο dwk είπε...

…τα πρόσωπα, τα γεγονότα και οι τοποθεσίες, είναι φανταστικά και οποιαδήποτε ομοιότης είναι απλώς συμπτωματική
…εννοείται

mixalis mixalios είπε...

Dwk σαν να ήμουν εκεί και το ζούσα... Τον Χίτσκοκ τι τον είχες?

ο dwk είπε...

…μπα! …καμιά συγγένεια η φιλία με το Δάσκαλο! …παρ’ ότι σύγχρονοι ηλικιακά, δεν έτυχε να συναντηθούμε !

mixalis mixalios είπε...

Αφιερώνω στον Αλέξη το άσμα του Τολη " το παιδί έχει 40 πυρετοοοοο..."
Αλ. Τσίπρας: Οι Αγιορείτες ενσαρκώνουν το σύνθημα των Ζαπατίστας - Όλα για όλους, τίποτε για μας!
09.08.2014 , 13:10 Τελευταία ενημέρωση : 09.08.2014, 13:25

Όλες οι "ανατριχιαστικές" δηλώσεις στη Διαδικτυακή Αυγή τώρα!

mixalis mixalios είπε...

Και όπως είπε ο πρόεδρος του 0.91% την άλλη Κυριακή η Αυγή θα έχει προσφορά τις αγιορειτικες προφητείες του Λιακοπουλου...ο κερως γαρ εγγης που λέει (γράφει) και μια άλλη ψυχή...

ο dwk είπε...

…ωραίος ο Τόλης ωραιότατα και τα τραγούδια του!
…να προσέξει, μόνο, το βράδυ των …εθνικών, όταν τραγουδά το συγκεκριμένο άσμα βλέποντας τα αποτελέσματα, μην του βγει:
…«το παιδί έχει σαράντα τοις εκατόόόόό»
…και φρικάρουν τόσο η Άντζελα όσο και οι – πιθανοί - καλεσμένοι της αντουάν + βαγγέλ
…γιατί, τότε, θα χρειαστούν όχι ένα, αλλά πολλάάάά Αγιορείτικα Μοναστηριακά ερυθρά, προσφορά αυτά από το δίδυμο της …επιτυχίας ντινόπλος-σβούλτεψη…

mixalis mixalios είπε...

Φοβάμαι (αν όχι ελπίζω) ότι ο μόνος τρόπος για να βγάλει ο Alexis 40% Είναι να πάρει ο άλλος 41%. Όχι γιατί είναι ο καλύτερος αλλά τουλάχιστον μπορεί να ξεχωρίσει τους Ζαπατιστας από τους Αγιορείτες. Μα δεν μπορεί οι Αγιορείτες που προϋπήρχαν να ενστερνιστηκαν τους επαναστάτες Ζαπατιστας...Από ότι ξέρω αυτοί διαβάζουν τις Γραφές και όχι τα μανιφέστα τους...

Ilias D είπε...

Τον ilia(θα μπορουσεςκ ILIA)τι τον ανακατευεις;
1ον δεν κανω απλωτες αυτο το Σ/Κ
2ον περιμενω απλως να δω ποιοι θα τσιμπησουν
3ον θελω να δω τι θα παθεις αν σε διαβασει το ετερον σου ημισυ.
χαχαχα
..δεν φανταζομαι να της τα δειξεις,ε;

ο dwk είπε...

…αχαχαχαχαχα!
…σιγά το πράγμα Μιχάλη! ..εδώ ο σάμυ ενστερνίστηκε το μνημόνιο που προϋπήρχε!!!
…και από ότι ξέρω αυτός διάβαζε τα Ζάππεια και όχι τα email των τροικανών!
…Ηλία μου –αν ήσουν εσύ, δεν πρόσεξα καλά – σε τοποθέτησα στην παραλία
…-αλήθεια, εσύ ήσουν ;;;

ο dwk είπε...

…βέβαια τώρα ο αντουάν «διαβάζει» εμάς…
…αλλά που θα πάει, έχει ο καιρός γυρίσματα και θα τον στείλουμε …αδιάβαστο!

mixalis mixalios είπε...

Να τον στείλουμε να τον στείλουμε αλλάα please not Alexis, φέρε άλλον...

Καληνύχτα σας

ο dwk είπε...

…καλό ξημέρωμα! …κάτι θα βρούμε…

Ilias D είπε...

Δεν με προσεχεις...ειπα οτι δεν κανω απλωτες αυτο το Σ/Κ(αρα δεν ειμαι σε παραλια)...
χαρηκα ομως που εγραψες,γιατι αυτο σημαινει οτι δεν σε διαβαζουν αλλοι(ες)...
χαχαχα

Ilias D είπε...

..καληνυχτα Παιδες.

ο dwk είπε...

…καληνύχτα και σε σένα!
(…βλέπει TV !!!!!)

cornelsen είπε...

Ας αφήσουμε τον Τόλη, τον Τσίπρα (και τις προσευχές του). Το ερώτημα είναι: μπορεί η Ελλάδα με 320 δισ€ χρέος να επιβιώσει και να σηκώσει κεφάλι;
Τα επόμενα 15 χρόνια πρέπει να πληρώνουμε 20 δισ€ ετησίως. Από αυτά ας πούμε ότι πληρώνουμε μέσω "πλεονασμάτων" (με.. ΕΝΦΙΑ δηλαδή)3-4δισ€. Τα υπόλοιπα 16 δισ€ θα τα δανειζόμαστε από τις αγορές (δλδ τις γαλλογερμανικές Τράπεζες που γλύτωσαν από τα παλιά μας ομόλογα);
Αυτό λέγεται αποικία αέναου χρέους και περιμένω ΕΝΑΝ επιχειρηματία να μού πει ότι θα πουλούσε τα νεφρά των παιδιών του για να σώσει την επιχείρησή του αν αυτή ήταν στην θέση τής Ελλάδας (διότι εγώ ξέρω ότι οι περισσότεροι φροντίζουν να βάλουν τα κέρδη στην τσέπη και αφού δηλώσουν αδυναμία πληρωμών καταφεύγουν στην προστασία τού πτωχευτικού δικαίου).

mixalis mixalios είπε...

Έχω την αίσθηση ότι τα τοκοχρεολύσια ειδικά αν γίνει και η αναδιάρθρωση χρεους με τις περίφημες επεκτάσεις των δανείων θα είναι περίπου 3-4% ΑΕΠ ήτοι 6-7 δις ετησίως τουλάχιστον μέχρι το 2022 που λήγει το πρώτο δεκαετές ομόλογο από το PSI οπότε νομιζω ότι όι υπολογισμοί βγαίνουν εφόσον νοικοκυρέψουμε τα δημοσιονομικά μας...

Sorry Mic που το συνέχισα εδώ λόγω συνέχειας...
Καληνύχτα σας...