Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ
με ελεύθερη γνώμη


ΤΡΕΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ..


Της Sheelah Kolhatkar

Έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις σε ένα δικηγορικό γραφείο στη Νέα Υόρκη, η Αργεντινή απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία με μια σειρά hedge funds που έχουν στα χέρια τους δικά της ομόλογα, με αποτέλεσμα να εκδηλώσει αδυναμία πληρωμής του χρέους της. 

Αρχικά η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Αργεντινής σε "selective default", που σημαίνει ότι η Αργεντινή δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε κάποιες πληρωμές τόκων για ομόλογα που είχε εκδώσει. Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, ένας σχετικά ανέμελος τύπος που ονομάζεται Axel Kicillof, μιλώντας για τα hedge funds είπε ότι τα "όρνεα" αρνήθηκαν την προσφορά της Αργεντινής να ανταλλάξουν τα ομόλογα τους με νέα και ότι για αυτό το λόγο επιστρέφει σπίτι του. Τρεις σκέψεις: 

1) Παρότι η αγορά αντέδρασε ψύχραιμα, γεγονός ανεξήγητο -σαν να μην υπήρχε πραγματική απειλή χρεοκοπίας ή, ακόμα και αν υπήρχε, σαν να μην επρόκειτο να επιφέρει σοβαρές συνέπειες- η αθέτηση πληρωμών είναι ένα σοβαρό ζήτημα για τους Αργεντίνους πολίτες. Όπως το έθεσε ο Αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής στην υπόθεση χρέους της Αργεντινής, Daniel Pollack, δικηγόρος της McCarter & Inglese: «Δυστυχώς, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία και η Δημοκρατίας της Αργεντινής θα βρεθεί σύντομα σε καθεστώς χρεοκοπίας». Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Η χρεοκοπία δεν αποτελεί μια απλή ‘τεχνική’ κατάσταση, αλλά μάλλον ένα πραγματικό και οδυνηρό γεγονός που θα βλάψει τους ανθρώπους: οι επιπτώσεις αφορούν τους απλούς πολίτες της Αργεντινής, τους ομολογιούχους της ανταλλαγής (που δεν θα λάβουν τους τόκους τους) καθώς και αυτούς που δεν δέχτηκαν την ανταλλαγή (και δεν θα λάβουν την πληρωμή που επιδίκασε το δικαστήριο). Οι πλήρεις συνέπειες της χρεοκοπίας δεν μπορούν να προβλεφτούν, αλλά σίγουρα δεν θα είναι και ευχάριστες». 

2) Ο υπουργός Οικονομίας Axel Kicillof δεν ενέπνευσε εμπιστοσύνη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του στο προξενείο της Αργεντινής στη Νέα Υόρκη μετά την κατάρρευση των συνομιλιών. Αντίθετα, άφησε την εντύπωση πως η Αργεντινή δεν πάλεψε ιδιαίτερα στη διαπραγμάτευση, προτείνοντας μόνο μια συμφωνία να αναβληθεί η λήξη της προθεσμίας για την επίτευξη διακανονισμού και προσφέροντας στους «αποστάτες» ομολογιούχους την επιλογή να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με τους όρους που προτάθηκαν σε όσους συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του 2005 και του 2010 –τους ίδιους όρους τους οποίους οι ομολογιούχοι που δεν συμμετείχαν αντιμάχονται εδώ και χρόνια. «Δεν θα υπογράψουμε καμία συμφωνία που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας», δήλωσε ο Kicillof. Επίσης: «Θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι άδικη». 


3) Αυτό που παραβλέπουν πολλοί είναι ότι η υπόθεση αυτή μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο με εκτεταμένες παγκόσμιες συνέπειες. Θα αποδείξει ότι μια μικρή χούφτα hedge funds έχει τη δύναμη να ανατρέψει τη δυνατότητα των χωρών σε όλο τον κόσμο να δανείζονται χρήματα και να επαναδιαπραγματεύονται τους όρους των δανείων τους, εφόσον μαστίζονται από οικονομική κρίση. Λαμβάνοντας υπόψη πόσες χώρες στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και αλλού, βρίσκονται υπό τον έλεγχο διεφθαρμένων καθεστώτων που ενδέχεται να δανείζονται κεφάλαια μόνο για να επιβαρύνουν τους πολίτες με παραλυτικό χρέος, αυτή κρίνεται ως ανησυχητική εξέλιξη.

www.capital.gr

7 σχόλια:

ευαγγελος είπε...

Μια αναβαθμισμενη καλημερα σε ολη τη καλη παρεα! Σημερα δεν ειναι για κακες σκεψεις. Μπρατσακια , γκουβαδακια και παμε παραλια!

Ilias D είπε...

Καλημερα στον Βαγγελη,αναβαθμισμενη (αναβαθμισμενη κατα 2 βαθμιδες)βεβαιως βεβαιως.
Καλημερα σε ολους,σε οσους απολαμβανουν την θαλασσα(απο σκαφος η παραλια)κ σε οσους κανουν ποιο πεζα πραγματα.
Για να δουμε ποσο θα μας επηρεασει(τους μεγαλους καλυτερα) η αναβαθμιση.
Οσο για την (εκθεση της) BOFA,εχει κανεις ενδειξεις,οτι ηταν πωλητης στις τελευταιες συνεδριασεις;

profit είπε...

Καλημέρα σε όλους τους φίλους
Μιχάλη με πας χρόνια πίσω με τους ROXETTE........

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα σε όλους

Από την Παρασκευή Ηλία...
Δεν είναι θέμα τι πιστεύουμε εγώ κι εσύ ή τι μας αφήνουν οι έξω να πιστεύουμε.
Ρίξε μια ματιά γύρω σου, σε όποιο μέρος της Ελλάδας και να μένεις...τρισ/ρια σκορπισμένα δεξιά και αριστερά σε "επενδύσεις" (κατά τους νεοέλληνες)...φάγανε, φάγανε, φάγανε και τους περίσσεψε και ένα ΑΕΠ που το πάρκαραν σε ξένες τράπεζες και μαγικά νησιά...
...ΟΧΙ δεν αισθάνομαι καμιά τύψη, όπως θέλουν να με βάλουν να αισθάνομαι, γιατί ούτε ΕΝΑ ευρώ απ' αυτά είναι δικό μου.

ΠΑΝΟΣ είπε...

http://ardin-rixi.gr/archives/5978

το βρήκα κάπου αλλού αλλά αξίζει τον κόπο...


λίγο πριν το τέλος μια φράση από τον επίτιμο καθηγητή κοινωνιολογίας Ζίγκμουντ Μπάουμαν:

"Οι οικονομικές κρίσεις έχουν να κάνουν όχι με καταστροφή του πλούτου, αλλά με αναδιανομή του. Σε κάθε κρίση υπάρχουν πάντα κάποιοι που κερδίζουν περισσότερα χρήματα σε βάρος των άλλων. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, μετά την κρίση έχει παρατηρηθεί μια αργή ανάκαμψη, όμως το 93% του επιπλέον ΑΕΠ που δημιουργήθηκε κατέληξε μόνο στο 1% του πληθυσμού".

Εσύ πιστεύεις ότι είσαι στο 1% ???



και για το τέλος μια ρήση, στο περίπου, από έναν τέως Οικονομικό Διευθυντή του ΔΝΤ
(δεν θυμάμαι το όνομά του)

Όταν υπάρχουν δημοσιονομικές κρίσεις τα μέτρα ξεκινάνε πάντα (και φυσικά την πληρώνουν ) από τους απλούς εργαζόμενους, τουλάχιστον μέχρι να γίνουν υπερβολικά μεγάλες οι ταραχές.

ευαγγελος είπε...

Πανο, οπως πάντα σωστός. Δυστυχώς όμως ο λογαριασμός είναι ρεφενέ!

ΠΑΝΟΣ είπε...

Έτσι είναι Ευάγγελε...και πιο πάνω έκανα λάθος
όχι ένα ΑΕΠ που έχει μειωθεί κιόλας τώρα...
ένα ολόκληρο ΧΡΕΟΣ, όσο αυτό που χρωστάμε σήμερα, έβγαλαν έξω οι λεβέντες μας αλλά φυσικά δεν τρέχει τίποτα ούτε αναζητούνται ευθύνες και διαφυγόντες φόροι... εμάς απομυζούν κάθε μέρα...