Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ
με ελεύθερη γνώμη


ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΤΡΙΕΤΩΝ 
ΚΑΙ ΠΕΝΤΑΕΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ..

Θέμα ημερών είναι η επανέκδοση των προσφάτως δημοπρατηθέντων τριετών και πενταετών ομολόγων με στόχο οι νέοι τίτλοι να ανταλλαχθούν με έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου που βρίσκονται στην κατοχή ελληνικών και ξένων τραπεζών.
ύμφωνα με την Καθημερινή, το ποσό των νέων ομολόγων που θα προκύψουν από την επανέκδοση των τίτλων αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ και είναι βέβαιο ότι το μεγαλύτερο μέρος θα απορροφηθεί από τις ελληνικές τράπεζες.

Πρόκειται για μία κίνηση που έχει εδώ και καιρό σχεδιάσει το υπουργείο Οικονομικών για δύο λόγους:

1. Για να μειώσει την έκθεση του ελληνικού Δημοσίου σε έντοκα γραμμάτια. Αυτήν τη στιγμή ο δανεισμός μέσω γραμματίων ανέρχεται σε περίπου 15 δισ. ευρώ και, παρά τη σημαντική μείωση των επιτοκίων τους στο τελευταίο πεντάμηνο, δεν παύει να αποτελεί ένα ακριβό μέσο δανεισμού, δεδομένης της μικρής τους διάρκειας.

2. Για να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση οι ελληνικές τράπεζες στη δευτερογενή αγορά τίτλων. Εως τώρα τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν κινήσεις στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Πλέον το «πράσινο φως» άναψε και εκτιμάται ότι με την απόκτηση νέων ομολόγων θα μπορούν τόσο οι ίδιες να διασφαλίζουν ρευστότητα όταν απαιτείται όσο κυρίως θα στηρίζουν την ελληνική αγορά ομολόγων όταν αυτό χρειάζεται. Αλλωστε, το ίδιο συμβαίνει και σε Πορτογαλία και Ισπανία, όπου το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει στην κατοχή του άνω του 30% των κρατικών ομολόγων της εκάστοτε χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόσφατο πρόβλημα με την πορτογαλική τράπεζα που αθέτησε μέρος των υποχρεώσεών της δεν δημιούργησε πρόβλημα στην αγορά ομολόγων της Πορτογαλίας επειδή οι εκεί τράπεζες έσπευσαν να τη στηρίξουν περιορίζοντας τις ζημιές για τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανταλλαγή εντόκων γραμματίων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες με νέα ομόλογα θεωρείται ότι θα συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών στην ελληνική αγορά τίτλων, που τους τελευταίους μήνες όχι μόνο δείχνει σημάδια ζωής, αλλά αποδεικνύει ότι μπορεί σταδιακά να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Το σχέδιο της ανταλλαγής των εντόκων με νέα ομόλογα που θα προκύψουν από την επανέκδοση των τριετών και πενταετών ομολόγων που εκδόθηκαν φέτος έχει την έγκριση της τρόικας, ενώ είναι κάτι που επιθυμούν και οι ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία θα είναι ανοικτή σε όλους τους επενδυτές (εγχώριους και ξένους) που έχουν στα χαρτοφυλάκιά έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου. Γι’ αυτό και κανείς δεν μπορεί από τώρα να δηλώσει μετά βεβαιότητας το ακριβές ποσό των νέων ομολόγων που θα εκδοθούν, αφού η ζήτηση δεν είναι γνωστή. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το μικρότερο ποσό που θα επιδιώξει το υπουργείο Οικονομικών να ανταλλάξει ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ, ενώ σχετικά με το πότε θα λάβει χώρα η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μιας εντελώς νέας έκδοσης ομολόγων που θα έχει διαφορετική διάρκεια από αυτές που υπάρχουν ήδη στην αγορά, το οικονομικό επιτελείο δεν το αποκλείει για φέτος και την τοποθετεί χρονικά στον Οκτώβριο ή στον Νοέμβριο.


Greek Finance Forum

2 σχόλια:

michele είπε...

Καλο βραδυ σε ολους .Καλοκαιριατικο ξεκινημα και του πρωταθληματος χθες ..

Σιγα-σιγα καθε κατεργαρης στον παγκο του

michele είπε...

Σταματήστε να ξευτιλίζεται τον θεσμό της Δημοκρατίας – Τραγική η επιλογή Κουβέλη για πρόεδρο της Δημοκρατίας

Απο bankingnews

Παιδια,λιγο ορθρογραφια να μαθετε πρωτα ,μετα καντε και πολιτικες..αναλυσεις