Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

ΣΑΒΒΑΤΟ..
με καφεδάκι


DRAGHI:ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ Η ΕΚΤ ...


Υπέρ μεγαλύτερης ευελιξίας στις πολιτικές λιτότητας τάχθηκε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι από το Jackson Hole. Προσδοκίες για ανάκαμψη της ζήτησης από τα μέτρα του Ιουνίου και το αδύναμο ευρώ. Παραμένει αδύναμη η ανάκαμψη, προβληματίζει ο πληθωρισμός.
Ντράγκι: Έτοιμη για νέα μέτρα η ΕΚΤ -Αδύναμη η ανάκαμψη της ευρωζώνης

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει περαιτέρω την πολιτική της, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο των κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hole στις ΗΠΑ. 

Υπογράμμισε ωστόσο ότι είναι πεπεισμένος ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο, σε συνδυασμό με την υποχώρηση του ευρώ, θα οδηγήσουν σε ενίσχυση της ζήτησης στην ευρωζώνη. 

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Ιούνιο και ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων με στόχο την αύξηση της ρευστότητας στην ευρωζώνη, όπου ο πληθωρισμός βρίσκεται στην κατά Ντράγκι "επικίνδυνη ζώνη" κάτω του 1% επί 10 συνεχόμενους μήνες.

Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι τα πρόσφατα στοιχεία για το ΑΕΠ επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης παραμένει αδύναμη και δεσμεύτηκε να διατηρήσει "φιλόξενη" νομισματική πολιτική για μεγάλο χρονικό διάστημα.

"Είμαι βέβαιος ότι το πακέτο μέτρο που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο θα οδηγήσει στην επιδιωκόμενη αύξηση της ζήτησης, ενώ είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε περαιτέρω την πολιτική μας", υπογράμμισε.

"Το συμβούλιο της ΕΚΤ μπορεί να χρησιμοποιήσει επίσης μη συμβατικά εργαλεία για να διασφαλίσει την σταθεροποίηση των πληθωριστικών προσδοκιών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα", υπογράμμισε.  

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι περιμένει στήριξη για την οικονομία της ευρωζώνης από το αδύναμο ευρώ (κινείται σε χαμηλά 11μήνου σε σχέση με το δολάριο), το σχέδιο για τόνωση της αγοράς τιτλοποιημένων δανείων, καθώς και από το νέο πρόγραμμα μακροχρόνιου δανεισμού που εφαρμόζει η ΕΚΤ, τις λεγόμενες δράσεις TLTROs, για τις οποίες, όπως είπε, εκφράζεται "σημαντικό ενδιαφέρον από τις τράπεζες". 

Ζητά «ευελιξία» στις πολιτικές λιτότητας

Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε στην ομιλία του ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αυξήσουν τις δαπάνες τους, εντός των πλαισίων που θέτει το ευρωπαϊκό πλαίσιο (περιορισμός του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ ετησίως).

Ουσιαστικά, σημειώνουν οι Financial Times, ο κεντρικός τραπεζίτης ζητά περισσότερη ευελιξία στην εφαρμογή των αυστηρών κανόνων για τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Τα σχόλια του Ντράγκι φέρνουν την ΕΚΤ κοντύτερα στις θέσεις του ιταλού πρωθυπουργού, Matteo Renzi.

Η ευελιξία ως προς την εφαρμογή του δημοσιονομικού κανόνα "θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστεί καλύτερα η αδύναμη ανάκαμψη στην ευρωζώνη και για να υπάρξουν περιθώρια για το κόστος των απαιτούμενων δομικών μεταρρυθμίσεων", σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.   


www.euro2day.gr

3 σχόλια:

visarionas είπε...

καλημέρα σε ολους.σας διαβαζω συχνα.πολυ καλα τα σχολια σας.καλη συνεχεια.

michele είπε...

Καλημερα σε ολους .Βησσαριωνα ευχαριστουμε να εισαι παντα καλα!

ευαγγελος είπε...

καλημερα στη καλη παρεα! Απολαυστε τα μπανια σας οπου κι αν ειστε γιατι το καλοκαιρι τελειωνει!