Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ
με ελεύθερη γνώμη


ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΕΣ..
Σχολιο του 
ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ..


Εχουμε υποτιμητικές πιέσεις στις χρηματιστηριακές αγορές σε παγκόσμια κλίμακα και μία φυγή κεφαλαίων προς ασφαλείς επενδύσεις (flight to quality), λόγω της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων. 

Η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία προκύπτει α) από την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ για αεροπορικές επιθέσεις προς τους σουνίτες ισλαμιστές του IS β) την επανέναρξη των εχθροπραξιών στη Γάζα ως αποτέλεσμα της λήξης της εκεχειρίας των 72 ωρών και την επανάληψη των εκτοξεύσεων ρουκετών από την πλευρά της Χαμας και γ) τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία.

Περιληπτικά, οι αγορές έχουν αρχίσει να συμπεριλαμβάνουν στις αποτιμήσεις τους α) το ενδεχόμενο σημαντικής αύξησης της τιμής του πετρελαίου και φυσικού αερίου και β) τα προβλήματα στο διεθνές εμπόριο και μεταφορές, λόγω του εμπάργκο μεταξύ Ρωσίας & Δύσης. Τέλος, ο Διεθνές Οργανισμός Υγείας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα εξαιτίας της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, εξελιξη που ενδεχομένως να δημιουργήσει επι πλεον προβληματα στη διεθνη οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, έχουμε μεταφορά κεφαλαίων από αναδυόμενες αγορές, και μετοχές προς ευρωπαϊκά, αμερικάνικα και ιαπωνικά ομόλογα. Για παράδειγμα, η μετακίνηση κεφαλαίων προς ομολογα έχει φέρει το γερμανικό κόστος δανεισμού για 10 χρόνια σε χαμηλά ιστορικά επίπεδα ρεκόρ (περί το 1,035%). Το ίδιο συμβαίνει στην Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία και Φιλανδία. Αντιθέτως, το ελληνικό 10ετες σπρεντ ξεπέρασε και πάλι το επίπεδο των 550 μονάδων βάσης αλλά το κόστος δανεισμού παραμένει γύρω από το 6,5% (λόγω της πτώσης της απόδοσης του γερμανικού ομολόγου).

Η μετακίνηση κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές προκαλεί υποτίμηση νομισμάτων σε χώρες όπως η Τουρκία όπου η λίρα ξεπέρασε μετά από πολλές εβδομάδες το επίπεδο του 2,17 σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ.

Όπως είναι φυσικό η τιμή του πετρέλαιο ανέβηκε και πλησιάζει το επίπεδο των 100$ (WTI) και η τιμή του χρυσού ως ένδειξη αύξηση του ρίσκου, αυξήθηκε σε υψηλό 3 εβδομάδων και ξεπέρασε το επίπεδο των $1320 /ουγγιά (αύξηση που πλησιάζει το 10% από την αρχή του χρόνου).

Η κατάσταση στις αγορές δεν πρέπει να μας ξεγελά ως προς την πραγματική οικονομία. Κι αυτό γιατί τα μάκρο στοιχεία σε ΗΠΑ και Κίνα δείχνουν δυναμική ανάπτυξη. Στην Ευρώπη τα στοιχεία δείχνουν επιδείνωση των προοπτικών αλλά η τωρινή κατάσταση δείχνει ακόμα σταθεροποίηση. 

Στην Ελλάδα η ψήφιση του νομοσχεδίου ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά κυρίως γίνεται ένα σημαντικό βήμα προς τη διαπραγμάτευση για το χρέους . Ο προϋπολογισμός εκτελείται καλύτερα του σχεδιαζόμενου, ο τουρισμός διάγει χρονιά ρεκόρ.

Την ελληνική περίπτωση φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο η κρίση στην Ουκρανία λόγω των εξαγωγών προς τη Ρωσία και τη μείωση των Ρώσων τουριστών. Παρόλα αυτά, η μείωση του κόστους δανεισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο λειτουργεί θετικά για τη διαπραγμάτευση για το χρέος και το κόστος δανεισμού στην Ελλάδα. 


Στην Ελλάδα το ρίσκο είναι πολιτικό και αφορά τη μίνιμουμ συνεννόηση κυβέρνησης & αξ. αντιπολίτευσης για τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους. Ασφαλώς υπάρχει μπροστά μας, το ρίσκο αύξησης του κόστους ενέργειας λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων αλλά αυτό είναι γενικότερο πρόβλημα

Δεν υπάρχουν σχόλια: