Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

ΣΑΒΒΑΤΟ..
με καφεδάκι


Το “μπόνους” του Draghi στις ελληνικές τράπεζεs..


του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Οι ελληνικές τράπεζες είναι εκ των πραγμάτων οι πιο ευνοημένες από τις νέες πράξεις φθηνών δανείων της ΕΚΤ που ανακοίνωσε στις 5 Ιουνίου ο Mario Draghi και αυτό γιατί στα προηγούμενα LTRO που διεξάχθηκαν τον Δεκέμβριο του 2012 και τον Φεβρουάριο του 2012 η συμμετοχή τους ήταν περιορισμένη. Έτσι, ακόμη και τα 10 δισ. ευρώ που εκτιμούν οι Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch και Morgan Stanley, ότι θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν στην πρώτη φάση του μέτρου στις 18 Σεπτεμβρίου και στις 11 Δεκεμβρίου, αποτελούν “ανάσα” για το σύστημα.

Αρκεί βέβαια οι ελληνικές τράπεζες να έχουν “ελεύθερα” ενέχυρα να δώσουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στη συνέχεια να ρίξουν το ρευστό στην πραγματική οικονομία. Στη σύγκριση μεταξύ των παλαιότερων πράξεων φθηνής χρηματοδότησης (LTRO) και των νέων (TLTRO) φαίνεται ότι οι τράπεζες της περιφέρειας (κυρίως ιταλικές και ισπανικές) ήταν αυτές που ωφελήθηκαν, ενώ σε αυτό το μέτρο θα συμμετάσχουν και αυτές του πυρήνα. Σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs, οι τράπεζες της περιφέρειας της Ευρωζώνης έλαβαν στα δύο πρώτα LTRO 409 δισ. ευρώ, με τις ελληνικές να συμμετάσχουν μόλις με 1 δισ. ευρώ, ενώ οι τράπεζες του πυρήνα έλαβαν 97 δισ. ευρώ. 

Στις νέες πράξεις που έχουν προγραμματιστεί για μέσα στο 2014 εκτιμάται ότι η περιφέρεια θα συμμετάσχει με 154 δισ. ευρώ και ο πυρήνας με 246 δισ. ευρώ. Κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Draghi είπε ότι οι εκτιμήσεις για τα ποσά που θα διατεθούν από την ΕΚΤ κάνουν λόγο για περίπου 1 τρισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η Goldman Sachs σε ανάλυσή της για τη διαδικασία τοποθετεί τα δυνητικά ποσά για τις ελληνικές τράπεζες – και σύμφωνα με τις παραδοχές που ανεβάζουν τον πήχη των TLTRO πάνω από τα 1 τρισ. ευρώ – κοντά στα 60 δισ. ευρώ.


Μάλιστα, με το μοντέλο που «τρέχει» η Goldman (το οποίο είναι κοντά σε αυτό της ΕΚΤ αλλά έτρεξε πριν την ανακοίνωση των τεχνικών λεπτομερειών), στην πρώτη φάση η Eurobank μπορεί να λάβει έως 2 δισ. ευρώ, η ΕΤΕ έως 1,7 δισ. ευρώ, η Alpha Bank έως 2,9 δισ. ευρώ και η Τρ. Πειραιώς έως 3,4 δισ. ευρώ, ήτοι συνολικά 10 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη φάση, ωστόσο, στο «βασικό» σενάριο συνολικός λογαριασμός εκτινάσσεται στα 55,6 δισ. ευρώ, με πιο «ευνοημένη» την Τρ. Πειραιώς.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε στις τεχνικές λεπτομέρειες των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO) χωρίς να κάνει λόγο για αλλαγές στην επιλεξιμότητα των ενέχυρων, αλλά για τράπεζες… δύο ταχυτήτων. Επίσης, εξήγησε ότι οι τράπεζες θα μπορούν να συμμετάσχουν είτε μόνες τους είτε σε ομάδες.

Η διαδικασία χωρίζεται σε δύο φάσεις. Αυτήν που θα διεξαχθεί το Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο και κατά την οποία οι τράπεζες θα μπορούν να δανειστούν ποσά που θα αντιστοιχούν στο 7% του ενεργητικού τους, εξαιρουμένων των στεγαστικών δανείων και σε μία δεύτερη φάση που είναι σαφώς πιο πολύπλοκη.

Η δεύτερη φάση, σύμφωνα με τον Draghi, θα αποτελείται από έξι πράξεις TLTRO και στην ουσία οι τράπεζες θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες. Σε αυτές που θα εμφανίζουν στο δωδεκάμηνο πριν απευθυνθούν στην ΕΚΤ για δάνειο αρνητικό ρυθμό δανειοδοτήσεων (εκείνες δηλαδή που έχουν προβεί σε απομόχλευση) και σε αυτές που θα εμφανίζουν πιστωτική επέκταση. 

Παράδειγμα:

Ας πάρουμε το παράδειγμα μίας τράπεζας που έχει προβεί σε απομόχλευση, όπως οι ελληνικές. Υποθέτουμε ότι το δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας είναι 100 δισ. ευρώ στις 30 Απριλίου του 2013 και όλα τα δάνεια είναι επιλέξιμα (εξαιρουμένων δηλαδή των στεγαστικών και των υπόλοιπων μη επιλέξιμων). Αν η τράπεζα εμφανίζει συρρίκνωση του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά 5%, στα 95 δισ. ευρώ, στην περίοδο μεταξύ Απριλίου 2013 και Απριλίου 2014, τότε τα ποσά που μπορεί να δανειστεμέσω των TLTRO είναι τα εξής:

- Πρώτη φάση TLTRO (Σεπτέμβριος και Δεκέμβριος 2014): Μπορεί να δανειστεί έως και 6,7 δισ. ευρώ.

-Δεύτερη φάση TLTRO (Ανά τρίμηνο από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016): Με το μέγεθος αναφοράς να είναι -5%, η τράπεζα έχει ξεπεράσει το στόχο κατά 5 δισ. ευρώ – υπό την προϋπόθεση ότι έχει παραμείνει αμετάβλητο το δανειακό της χαρτοφυλάκιο στη συνέχεια. Συνεπώς μπορεί να λάβει τρεις φορές τα 5 δισ. ευρώ, ήτοι 15 δισ. ευρώ συνολικά στη δεύτερη φάση. 

Έτσι, τα συνολικά κεφάλαια που μπορεί να δανειστεί από την ΕΚΤ διαμορφώνονται σε 21,7 δισ. ευρώ, δηλαδή μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το “επιλέξιμο” δανειακό της χαρτοφυλάκιο σε ποσοστό 23% μέσω των TLTRO.

Όπως σημειώνει η Goldman Sachs στην ανάλυσή της για τα TLTRO, αν μία τράπεζα με αντίστοιχα στοιχεία ενεργητικού εμφάνιζε πιστωτική επέκταση αντί για απομόχλευση στο δωδεκάμηνο πριν την πράξη αναχρηματοδότησης, τότε θα μπορούμε να λάβει 7 δισ. ευρώ στην πρώτη φάση και 6,9 δισ. ευρώ στη δεύτερη, συνολικά 13,9 δισ. ευρώ. Λιγότερα δηλαδή από την τράπεζα που έχει κάνει απομόχλευση.




Πηγή:www.capital.gr

6 σχόλια:

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα
Αλεξανδράτε κι εγώ πιστεύω ότι καλά έκανες που το έβαλες.
Τα υπόλοιπα είναι προσωπικές απόψεις (σεβαστές πάντως ) και ο καθένας μπορεί να πιστεύει και να γράφει ότι θέλει, αρκεί να μην είναι εκ του πονηρού και πληρωμένος...όπως πιθανώς αυτός με τις "10 ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ" που διάβασα προχθές.

Γιατί, καλά φαίνεται να τα λέει εκ πρώτης όψεως αλλά ΔΕΝ μας λέει ΠΟΙΟΣ τα έκανε όλα αυτά ή τα άφησε να εξελιχθούν και να φτάσουν στο σημείο ΜΗΔΕΝ, αφήνοντας τον (πολύ) απλό κόσμο στο σκοτάδι και όχι μόνο αυτό αλλά, αντίθετα, διαβεβαιώνοντας κάθε μέρα, με κάθε Κυβέρνηση που θυμάμαι, ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με χρέος και έλλειμμα. Ήταν ή δεν ήταν εκ του πονηρού;
Στα σχεδόν 40 χρόνια που ήμουνα ενεργός εργαζόμενος (πρώτα ένσημα από το 1973) δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι έκανα κάτι κακό, ότι δεν εκπλήρωνα τις υποχρεώσεις μου, ότι έζησα πολυτελώς και εις βάρος άλλων.
Εκτός και αν είναι έγκλημα να ζεις σαν άνθρωπος...και όταν λέμε σαν άνθρωπος δεν εννοούμε τίποτα πολυτέλειες δηλαδή, αλλά να μπορείς έχεις ένα μικρό σπίτι, ένα μέτριο αυτοκίνητο, να μπορείς σπουδάσεις τα παιδιά σου (εντός χώρας), να πας 10 μέρες οικογενειακά διακοπές...
...και όλα αυτά παίρνοντας και δάνεια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν καβάντζες, που ούτως ή άλλως δεν μπορούσαν να δημιουργηθούν από ένα απλό εργαζόμενο.

Όσοι λοιπόν έχετε τύψεις για τα προηγούμενα χρόνια ή σας έχουν πείσει ότι ΠΡΕΠΕΙ να έχετε, συνεχίστε στο ίδιο μοτίβο.

Εγώ δεν πρόκειται...είμαστε στο 2014 και υποτίθεται ότι ο κόσμος πάει μπροστά.

ευαγγελος είπε...

Καλημερα Πανο και σε ολη τη καλη παρεα.

michele είπε...

Καλημερα,καλο μεσημερι σε ολους .
Πανο μου τα εχουμε πει
καποιοι ΔΙΠΛΑ σου στον πανω οροφο ,η στον κατω οροφο
η στο πιο εκει κτηριο

δεν λειτουργουσαν οπως εσυ ..και αυτο με την ανοχη και ευθυνη των κυβερνησεων φυσικα .Πρωτευοντως της μεγαλης δημοκρατικης παραταξης( my ass) που ολο το δημοσιο ψηφιζε
και δευτερευοντως της εκπασοκισθεισης ΝΔ .

Η νοοτροπια λοιπον πρεπει να αλλαξει,αλλα βλεπεις οι περισσοτεροι απ αυτους μετακομισαν αλλου και ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΤΥ.

Εγω ,οσον με αφορα και μπορω,αυτους θα τους κυνηγαω.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Όχι Μικέ μου δεν βγαίνει άκρη, δεν βγαίνει νόημα, δεν πάμε πουθενά έτσι. Δυστυχώς.

Όταν ένα ζευγάρι μισθωτών (θέλεις να πούμε νούμερα; άντε να πούμε και βαρβάτα μάλιστα, με εισόδημα λοιπόν και 50.000 € ετησίως, μετά από πολλά χρόνια υπηρεσίας) πλήρωνε σε φόρους αυτό που η μισή Ελλάδα δήλωνε ως εισόδημα και ήταν ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΗ (θέλεις και νούμερα στον φόρο που πλήρωνε, δηλ. στο εισόδημα που οι άλλοι δήλωναν; ΟΚ από 5-10.000 € λοιπόν)... και αυτό γινόταν επί 10ετίες...

...στο δικό μου λεξιλόγιο και λογική δεν υπάρχει το "δεν λειτουργούσαν όπως εγώ" διότι αφ' ενός εγώ δεν λειτουργούσα, με λειτουργούσαν κανονικά (κι εγώ άλλα θα έκανα αν μπορούσα) και αφ' ετέρου τους υπόλοιπους τους ΑΦΗΝΑΝ και λειτουργούσαν όντως σε βάρος των συνήθων θυμάτων...

...και κανένας από τους μεγαλόσχημους απατεώνες δεν αναρωτήθηκε ΠΟΤΕ...

μα καλά, ΠΩΣ περνάνε αυτοί με τόσα λίγα, την στιγμή που άλλος (ο μισθωτός) περνάει (έστω με σχετική άνεση) με πολλαπλάσια εισοδήματα, έχει την ίδια (ας πούμε 4μελή) οικογένεια και δεν έχει φτιάξει ούτε βίλες, ούτε πισίνες, ούτε Καγιέν, ούτε έχει αποταμιεύσει ή βγάλει έξω έστω κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ;

Δεν με ενδιαφέρει λοιπόν καθόλου η παραφιλολογία και το σπεκουλάρισμα...ας πάνε πίσω να τους βρουν και να τους τα πάρουν τώρα, να ανοίξουν λογαριασμούς και λίστες και να σταματήσουν να πετσοκόβουν κάθε τόσο τους καλοπληρωτές και (αναγκαστικά) τίμιους τόσων ετών.

Τα υπόλοιπα με αφήνουν αδιάφορο, το μαχαίρι και το καρπούζι το είχαν αυτοί που ήταν στην εξουσία και το χρησιμοποίησαν όπως αυτοί ήθελαν και κατά κανόνα (και ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ) προδοτικά και σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων, σε όλους τους τομείς, ταμεία κλπ για να φτάσουμε σε λίγους μήνες από τώρα να "εγγυώνται" για τις συντάξεις το ποσό των 360 € και για τα "υπόλοιπα" ότι έχουν τα ταμεία... ποια υπόλοιπα βέβαια όταν τα ταμεία (μάλλον το ένα ταμείο που έφτιαξαν) είναι παθητικό από την μάνα του;
Αυτά και δεν θα υπάρξει άλλη συνέχεια στα λόγια, η κοροϊδία και η απάτη θα λάβουν τέλος σύντομα...

... και η συνέχεια θα δοθεί αλλού πλέον.

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Μακάρι να ερθουν καλύτερες μερες,
όπως το ορίζει ο καθένας,
με τον τροπο που πιστεύει ο καθένας.
με αυτούς που δινουν ελπίδα στον καθένα.

Μακάρι σαν χώρα, σαν λαός, σαν άνθρωποι να αντέξουμε. Και παρότι τα προβληματά μου ειναι λιγότερα απο αυτά του διπλανού μου, εξακολουθώ να μην είμαι αισιόδοξος για τους τρόπους αλλα και το ποτε θα μπορουσε κάτι να γινει.

michele είπε...

Γιαννη,μονο οι νεωτερες γενιες εχουν καποιες ελπιδες.Που μεγαλωνουν στην κριση
και πρεπει να τους εξηγησουμε το γιατι..
αλλα οχι μονοδιασταστα ,αλλιως δεν κανουμε τιποτα.