Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ
με ελεύθερη γνώμη


ΤΟ ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΑΡΤΥ...


Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά έχει σχεδόν τριπλασιάσει την αξία της μέσα σε πέντε χρόνια, αλλά κανείς δεν χορεύει στους δρόμους


Απόδοση Αναστασία Κυριανίδη - Νικολαΐδη

Υπάρχει η ηρεμία. Υπάρχει η νεκρική σιγή. Κι έπειτα υπάρχει η τρέχουσα χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, που συνεχίζει να κατακτά το ένα ιστορικό υψηλό επίπεδο μετά το άλλο με ιδιαίτερα περιορισμένο ενθουσιασμό. Δέκα ημέρες συναλλαγών του Ιουνίου, ο Standard & Poor’s 500 συγκέντρωσε κέρδη που δεν ξεπέρασαν το 0,25%, ενώ έχουν περάσει 47 ημέρες από την τελευταία φορά που ο δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό άνω του 1 % από την προηγούμενη συνεδρίαση. Τελευταία φορά που η αγορά γνώρισε μια τέτοια αδιάλειπτη περίοδο ηρεμίας, η Microsoft είχε μόλις κυκλοφορήσει τα Windows 95 και ο O. J. Simpson είχε αθωωθεί από τις κατηγορίες για διπλή δολοφονία.

Ο S&P έχει ενισχυθεί σε ποσοστό 190% από τα χαμηλά ίου Μαρτίου του 2009. Με έκταση 1.934 ημερών, το ράλι αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη bull market -περίοδος με κέρδη τουλάχιστον 20%, χωρίς αντίστοιχη πτώση- που έχει καταγραφεί. Όπως λένε στη Wall Street, η ανάκαμψη είναι αξιόπιστη, αντιπαθής και σίγουρα δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς. Ο όγκος συναλλαγών συνεχίζει να μειώνεται, στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας τάσης, ενώ ο δείκτης VIX, ένα μέτρο της αναμενόμενης μεταβλητότητας, κινείται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ. Οι επενδυτές απέσυραν χρήματα από τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια των ΗΠΑ για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα, διοχετεύοντας 20 δισ. δολ. στα πιο ασφαλή ομόλογα.

Μια σειρά από ανησυχίες -έχουμε άλλη μια φούσκα; Θα αυξήσει η Fed τα επιτόκια; Αποτελεί απειλή ο πληθωρισμός;- ακυρώνουν οποιονδήποτε ενθουσιασμό για τα σχεδόν 10 τρισ. δολάρια που προστέθηκαν στη χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών του S&P 500 από το 2008.

Ο Howard Silverblatt, ανώτερος αναλυτής της S&P Dow Jones Indices και ανεπίσημα ο κορυφαίος στατιστικολόγος της Wall Street, θυμάται όταν ο S&P έκλεισε πρώτη φορά πάνω από τις 1.000 μονάδες, το 1998. «Ήμουν έξω, σε πάρτι, γιόρταζα στον δρόμο», λέει. Σήμερα, με τον δείκτη να πλησιάζει τις 2.000 μονάδες, χάρη σε ένα δυναμικό comeback της τάξης του 13% από τις 3 Φεβρουαρίου, δεν υπάρχει κανένα σημάδι ευφορίας. Στην ερώτηση εάν έχει ξαναδεί τόσο αδιάφορη bull market, ο Silverblatt απαντά: «Κανένα ράλι δεν είναι βαρετό, αλλά, όχι, δεν έχω ξαναδεί».

Ο S&P έχει κλείσει 22 φορές σε επίπεδο-ρεκόρ το 2014. Οι επενδυτές προσπαθούν ακόμη να συμφιλιώσουν τη ραγδαία ανάπτυξη της χρηματιστηριακής αγοράς με την αμφίβολη υγεία της ευρύτερης οικονομίας, λέει ο Lawrence Creatura, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Federated Investors. «Οι επενδυτές ψάχνουν λόγους για τους οποίους το χρηματιστήριο πρέπει να πέσει, αντί να αναγνωρίσουν τους λόγους για τους οποίους έχει ανέβει», λέει. «Είναι μια αφύσικη περίοδος ανησυχίας, καθώς, εκτός από την αγορά που ανεβαίνει, τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν καλά και τα επιτόκια βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά. Αυτά τα πράγματα δεν συνδέονται γενικά με απαισιοδοξία».

Ράλι διά μέσου... Fed;
Ο αντίκτυπος της Fed εξακολουθεί να προβληματίζει τη Wall Street, με την κεντρική τράπεζα να διατηρεί τα επιτόκια κοντά στο μηδέν και σταδιακά να περιορίζει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων.

Οι δράσεις αυτές έχουν στόχο να ενθαρρύνουν τους επενδυτές να αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις, μεταφέροντας τα χρήματά τους από επενδύσεις σε μετρητά σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου κινδύνου, όπως είναι οι μετοχές. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα συμβεί όταν οι πολιτικές τόνωσης διακοπούν και τα επιτόκια αναπόφευκτα ανέβουν.

«Πολλοί άνθρωποι είναι σίγουρα δύσπιστοι για το πώς τρέχει η αγορά - εάν η άνοδος στηρίζεται σε θεμελιώδη ή τροφοδοτείται από την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας», λέει η Joe Saluzzi, συνεπικεφαλής διαπραγμάτευσης μετοχών της Themis Trading. «Ο κόσμος απλώς δεν το εμπιστεύεται. Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που έχασαν το ράλι και δεν θέλουν να μπουν στα υψηλά».

«Η αγορά σκαρφαλώνει σε ένα τείχος ανησυχίας»
Οι επενδυτές έχουν τώρα την επόμενη ευκαιρία να αξιολογήσουν τα θεμελιώδη των εταιρειών, καθώς μόλις ξεκίνησε περίοδος αποτελεσμάτων. Οι traders θα έχουν τον νου τους για τυχόν επιπτώσεις από τον ασυνήθιστα ψυχρό χειμώνα που επηρέασε το εμπόριο. Ο μέσος λόγος τιμή μετοχής / κέρδη των εταιρειών του S&P 500 -μέτρο για το κατά πόσον οι μετοχές είναι «φθηνές» ή «ακριβές»- έχει αυξηθεί 5% το τρέχον έτος, αλλά στο 18 παραμένει χαμηλότερα από το επίπεδο του 30 της φούσκας του Internet της περιόδου 1999-2000 και σε ευθυγράμμιση με τους ιστορικούς μέσους όρους.

«Ως συνήθως, η αγορά σκαρφαλώνει πάνω σε ένα τείχος ανησυχίας», λέει ο Michael Purves, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της Weeden & Co., επιλέγοντας το γνωστό ρητό της Wall Street, που σημαίνει πως σε ένα κλίμα μη προσδιορισμένης ανησυχίας οι μετοχές τείνουν να ανεβαίνουν. «Τώρα έχουμε ένα τείχος μίσους. Όσο περισσότερο ο κόσμος μισεί αυτό το ράλι και βρίσκει δικαιολογίες για να μην παίξει, τόσο περισσότερο το ράλι γίνεται πραγματικότητα».


Ο Paul Taylor, επικεφαλής επενδύσεων της Bank of Montreal Global Asset Management, είναι μεταξύ εκείνων που επικαλούνται τη δυσπιστία των επενδυτών ως σημάδι πως οι μετοχές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. «Σε επίπεδο τόσο θεσμικών επενδυτών όσο και επενδυτών λιανικής, υπάρχουν αμφιβολίες ως προς τη μακροζωία του ράλι από εδώ και στο εξής - το εύκολο χρήμα έχει ήδη παραχθεί», λέει ο Taylor. «Υπάρχει ακόμη διστακτικότητα και αυτό είναι ένα bullish σημάδι για εμάς».

www.capital.gr

8 σχόλια:

ο dwk είπε...

…καλημερούδια
…χρόνια πολλά με υγεία στον Μπάρμπα και τον Ηλία μας
…και σε όλους που σήμερα γιορτάζουν !

profit είπε...

Καλημερα χρόνια πολλα στους εορτάζοντες

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλό μεσημέρι
Χρόνια Πολλά και κάθε καλό στον Μπάρμπα μας και τον Ηλία μας
και σε όλους τους Ηλίες

michele είπε...

Καλο μεσημερι ,Χρονια Πολλα Μπαρμπα σε σενα και στον piccolo
και φυσικα σε ολους τους Ηλιες που γιορταζουν

michele είπε...

Α. Σακελλαρίου: Τα stress tests της ΕΚΤ θα είναι "διαχειρίσιμα"


Μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής σημειώνει πως "ακόμα και εάν προκύψουν κάποιες πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, πιστεύω θα είναι διαχειρίσιμες... Μετά τις αυξήσεις, οι ελληνικές τράπεζες είναι θωρακισμένες κεφαλαιακά και συγκρίνονται ευνοϊκά με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές".


Πηγή:www.capital.gr

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Καλησπέρα σε όλα τα παιδιά. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες ωραία μέρα σήμερα τη τιμήσαμε χεχε

Ilias D είπε...

Θοδωρε
Γιωργο
Πανο
Μιχαλη
Γιαννη
σας ευχαριστω πολυ για τις ευχες σας,να ειστε καλα.
Καλησπερα σας.
Μιχαλη πυκνωσαν πολυ τελευταια τα αισιοδοξα δημοσιευματα κ αυτο με αρεσει πολυ,ειδικα αν μετρηθουν οι κεφαλαιακες αναγκες των τραπεζων χωρις τον αναβαλομενο φορο.Κατι που ακουγεται πολυ τελευταια.

Ilias D είπε...

Μπαρμπα χρονια μας πολλα.