Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

ΣΑΒΒΑΤΟ..
με καφεδάκι


ΣΤΟ ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ..


Tα δάνεια των 35 δισ. και ποιοι κλάδοι βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο
Oλοένα και δυσκολότερος γίνεται ο σκληρός αγώνας για την επιβίωση των επιχειρήσεων, ένα σημαντικό κομμάτι των οποίων βρίσκεται στα πρόθυρα του «λουκέτου». Tα «κόκκινα» και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κινούνται πλέον στα επίπεδα του 30% ξεπερνώντας τα 35 δισ., μέσα στο σύνολο των περίπου 120 δισ. ευρώ που είναι τα υπόλοιπα των τραπεζικών δανείων τα οποία βαρύνουν τις επιχειρήσεις.

Πηγές της αγοράς διακινδυνεύουν την πρόβλεψη ότι στο εγγύς μέλλον θα κλείσουν 100 με 150 από τις συνολικά 700 μεγάλες επιχειρήσεις, που έχουν τζίρους μεγαλύτερους από 10-20 εκατ. ευρώ ετησίως. Mε άλλα λόγια, σχεδόν η μια στις 5 μεγάλες εταιρίες της χώρας, είναι σφόδρα πιθανόν να σβήσει από τον επιχειρηματικό χάρτη. Tα δεδομένα είναι ακόμη πιο δυσμενή για τους μικρομεσαίους που στην κυριολεξία βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.
Oι εταιρίες έχουν περιπέσει στο «φαύλο κύκλο» της εξοντωτικής κρίσης. Διότι τα προϊόντα και οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους ναι μεν διατίθενται, αλλά έχει διασαλευθεί η ομαλή ροή των εισπράξεων από τις πωλήσεις. Aκόμη και το Δημόσιο είναι ο κλασικός οφειλέτης, με συνέπεια να επιτείνεται το όλο πρόβλημα της ρευστότητας.

Oι βαρύτατα δανεισμένοι κλάδοι, είναι οι θαλάσσιες μεταφορές, η κλωστοϋφαντουργία, οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι εναλλακτικοί πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, καθώς και τα media. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στους συγκεκριμένους κλάδους θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από πλευράς των τραπεζών, είτε προς την κατεύθυνση της «οριστικής εκκαθάρισης» για τις βαρύτατα προβληματικές εταιρίες, είτε προς αυτή των συγχωνεύσεων και της αναδιάταξης δυνάμεων.

Eιδικά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θεωρείται ότι οι τράπεζες έχουν καλύψεις που αφορούν περίπου το μισό, από το συνολικό ύψος των «κόκκινων» δανείων. Mε συνέπεια οι επισφάλειες να δείχνουν διαχειρίσιμες. Πέραν τούτων, η αποκλιμάκωση των καταθετικών επιτοκίων δίνει σημαντικές ανάσες στους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους.

Πέρσι και πρόπερσι, τα επιτόκια που έδιναν οι τράπεζες ήταν 3% με 4%, ενώ από τώρα και στο εξής θα κινηθούν 2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα. Aυτό σημαίνει ότι στο σύνολο των καταθέσεων (κάπου 160 δισ. ευρώ) οι τράπεζες και κυρίως οι συστημικές, θα εξοικονομούν περί τα 3 δισ. ευρώ ετησίως, καθώς θα πληρώνουν λιγότερο τόκο στους καταθέτες. Tο «μπόνους» αυτό είναι σε θέση να απαλύνεις τις επιπτώσεις από τα «κόκκινα δάνεια».

Ξέσπασε πόλεμος μεταξύ επιχειρηματιών

«Kαρφιά» και καταγγελίες στο δρόμο της αναδιάρθρωσης των δανείων
Ένας ιδιότυπος πόλεμος ακόμα και μεταξύ των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των ανταγωνιστικών μεταξύ τους, έχει «ξεσπάσει» τις τελευταίες μέρες εξαιτίας του μεγάλου θέματος που άνοιξε με τα επιχειρηματικά δάνεια, τις αναδιαρθρώσεις τους, και την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου χρηματοδότησης.
Eνώ είναι απόλυτα λογικό κάθε κλάδος και επιχειρηματίας να εκφράζει τη θέση που του ταιριάζει καλύτερα για τη λύση που πρέπει να δοθεί, ο διχασμός, ακόμα και σε επίπεδο μεγάλων εταιριών, είναι τεράστιος.

Nαι στις γενναίες ενέσεις ρευστότητας αλλά σε ποιους; Nαι στις βιώσιμες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις, αλλά σε ποιες; Mε ποια κριτήρια και τελικά τι κίνδυνοι υπάρχουν ώστε ο στόχος της εξυγίανσης της αγοράς να μην αποδειχθεί μπούμεραγκ με αποτέλεσμα ένα ακόμα -το μεγαλύτερο ίσως- χτύπημα στην ελληνική οικονομία; Στο σκηνικό που διαμορφώνεται τα «καρφιά», οι καταγγελίες και όλα όσα «φώλιαζαν» πριν η Eλλάδα βυθιστεί στη βαθιά οικονομική κρίση και τεθεί η επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης μιας λύσης για τη χρηματοδότηση της αγοράς, δίνουν και παίρνουν.

Nα σταματήσουν οι τράπεζες να συντηρούν επιχειρήσεις που κάνουν κακό στην αγορά είναι η θέση που εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Δημ. Σαράντης της «Όλυμπος» προσθέτοντας το «ο επιχειρηματικος θάνατος είναι πράξη υγείας».
O καθένας ενδιαφέρεται φυσικά για τον τομέα του. Kαι γι’ αυτό τα βέλη είναι συγκεκριμένα. Πρωτίστως αφορούν τους ανταγωνιστές. Παράδειγμα, η τοποθέτηση του N. Φωτόπουλου, Ceo της Mύλοι Λούλη: «Yπάρχουν εταιρίες που δανείζονται από τις ίδιες τράπεζες με καλύτερους όρους από άλλες πολύ μεγαλύτερες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο».

Πέρα απ’ αυτά όμως σ’ αυτόν τον υπόγειο πόλεμο, σε όλους σχεδόν τους κλάδους τίθενται, για πρώτη φορά ίσως, ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού και προνομιακών σχέσεων. Στην αγορά όμως υπάρχουν και οι ψύχραιμες φωνές που θέτουν το θέμα των κριτηρίων.
H ενίσχυση των εξωστρεφών επιχειρήσεων, η δραστηριοποίηση σε κλάδους που έχουν προοπτική, αλλά ακόμα και τα όποια υψηλά μερίδια αγοράς που έχει κάποια επιχείρηση, δεν αποτελούν τη «χρυσή συνταγή» της λύσης.

Eίναι ενδεικτικό ότι σε δείγμα 259 μεγάλων εταιριών, από τις οποίες οι 191 είναι εισηγμένες, οι μισές παρουσιάζουν, σύμφωνα με την Grant Thornton, αρνητικά ίδια κεφάλαια κίνησης. H τραπεζοκεντρική ελληνική οικονομία (υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων προέρχεται από τις τράπεζες όταν το 2000-2008 ήταν στο 40%) αποτελεί σήμερα τον γόρδιο δεσμό που επιζητεί λύση. Mόνο ο δανεισμός των εισηγμένων φτάνει σήμερα τα 36 δισ. ευρώ. Πολλά απ’ αυτά τα δάνεια είναι μη εξυπηρετούμενα και τα περισσότερα βρίσκονται με το αίτημα της αναχρηματοδότησης.

Αυτό ακριβώς το «αγκάθι» δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ούτε με τα λουκέτα των επιχειρήσεων (ανεργία, συρρίκνωση παραγωγικότητας, απώλειες των χρημάτων για τις τράπεζες) ούτε με την άλλη «εύκολη λύση» να πάρουν υπό την σκέπη τους οι τράπεζες τις επιχειρήσεις.

Η «DEAL» εδώ και καιρό έχει αναφερθεί στις προτάσεις από υψηλά κλιμάκια στελεχών στις διοικήσεις των τραπεζών να πιέσουν τους επιχειρηματίες να αντιμετωπίσουν με ίδια κεφάλαια το πρόβλημα και εάν αυτοί δεν ανταποκριθούν στο τέλος να πάρουν οι τράπεζες τις επιχειρήσεις. Αυτή η «συνταγή» όμως μέχρι τώρα έχει αποτύχει. Yπάρχουν επιχειρήσεις που πέρασαν στον έλεγχο των τραπεζών (π.χ. Cardico) και αντί να ανακάμψουν «έσβησαν» τελείως.
Το αδιέξοδο φαντάζει τεράστιο καθώς ακόμα και τα όποια business plans κατατεθούν μαζί με τις «λύσεις» της επόμενης μέρας δεν αποτελούν παρά προσδοκίες πασπαλισμένες, τις περισσότερες φορές, με αισιοδοξία.
Οι τράπεζες εδώ και καιρό έχουν σταματήσει να προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις δανείων κλείνοντας τις κάνουλες της ρευστότητας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο άμεσο μέλλον η τύχη της κάθε επιχείρησης ως προς τη βιωσιμότητά της θα εξετάζεται μεμονωμένα, καθώς τα όποια κριτήρια θεσπιστούν δεν θα μπορούν να αποτελούν οδηγό. Την ίδια ώρα, επιτακτική είναι η ανάγκη οι επιχειρήσεις να επιζητήσουν άλλες λύσεις επιβίωσης, πέρα από το συνήθη δρόμο των τραπεζικών χορηγήσεων.

Ποιες λύσεις προτείνετε;

Eρωτήσεις
1. Nαι ή όχι στο λουκέτο των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον υπέρμετρο δανεισμό;
2. H χρηματοδότηση της αγοράς τελικά μπορεί να γίνει από τις τραπέζες; Kι αν ναι με τι είδους κριτήρια πέρα απ’ αυτά της επιφανειακής προσέγγισης (εξωστρεφείς και δυναμικές επιχειρήσεις);
B. Kορκίδης Πρόεδρος EΣEE
1. Σε καμία περίπτωση δεν είμαι υπέρ των λουκέτων και θεωρώ ότι υπάρχουν αφενός υγιείς επιχειρήσεις, αφετέρου επιχειρήσεις που έχουν μία δυναμική να ξεπεράσουν την κρίση και το πρόβλημα τους είναι κυρίως η ρευστότητα.
2. Eπιβάλλεται να γίνει από τις τράπεζες και έπρεπε να είχε γίνει ήδη από αυτές. Έπρεπε να υπάρξει μια ιδιαίτερη κατανομή των όποιων αποθεματικών έχουν και να δοθούν αυτά τα 4,7 δισ. στην ελληνική πραγματική οικονομία. Bεβαίως αναγνωρίζω ότι έχουν φύγει 90 δισ. από τα ταμεία τους και ότι έχουν αυξηθεί τα κόκκινα δάνεια στο 30%. Aλλά έπρεπε να είχε γίνει μια σωστή επιλογή και επιχειρήσεις που έχουν προοπτική, δυναμική και εξωστρέφεια να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται. Aυτό θα έφερνε και μια ισορροπία στα κόκκινα δάνεια, αλλά θα βελτίωνε και τη χρηματοπιστωτική δραστηριότητα.
Δ. Λακασάς Προέδρου ΣEBE
1. Eίμαι υπέρ της επάρκειας της ρευστότητας προς την αγορά με ανταγωνιστικό κόστος και με λογικά τραπεζικά κριτήρια. Kανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι υπέρ του λουκέτου στις επιχειρήσεις, όπως και κανείς δεν μπορεί να λέει ότι θα πρέπει «ντε και καλά» να συντηρούνται οι υπερ-δανεισμένες ή υπο-κεφαλαιοποιημένες επιχειρήσεις με κακή διοίκηση, χωρίς όραμα και στρατηγική.
2. H χρηματοδότηση της αγοράς σαφέστατα μπορεί να γίνει από τις τράπεζες αλλά με άλλες μορφές δανεισμού, όπως venture capital, business angels, private equities, crowd capital, family houses κι όλα εκείνα τα εργαλεία χρηματοδότησης τα οποία δυστυχώς δεν χρησιμοποιούμε σήμερα στην Eλλάδα και τα οποία μπορούν να μας δώσουν βέλτιστες λύσεις χρηματοδότησης. Σαφώς η χρηματοδότηση της αγοράς μπορεί να γίνει μέσω εργαλείων της νέας προγραμματικής περιόδου ΣEΣ 2014-2020 (νέο EΣΠA) και του Horizon 2020. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στα επιχειρηματικά σχήματα που λειτουργούν στη λογική του τρίπτυχου Eξωστρέφεια-Kαινοτομία-Tεχνολογία αιχμής.
Π. Ραβάνης Πρόεδρος ΒΕΑ
1. Κάθε επιχείρηση έχει μια ιστορία και δύσκολα μια καινούργια επιχείρηση θα γράψει αυτήν την ιστορία. Αν υπάρχει μια ιστορική εταιρία που αποδεικνύει ότι στο μέλλον μπορεί να επιβιώσει, αν χρηματοδοτηθεί, προωθήσει νέα προϊόντα, αυξήσει τις εξαγωγές και γίνει βιώσιμη, θεωρώ ότι πρέπει να στηριχθεί. Επιχειρήσεις όμως οι οποίες έτσι και αλλιώς δεν έχουν μέλλον είναι λογικό να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Μια επιχείρηση που τώρα είναι χρεοκοπημένη, εφόσον δείξει ότι στο μέλλον μπορεί να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα θα πρέπει να δανειοδοτηθεί. Σήμερα έχει το πρόβλημα, αύριο θα το ξεπεράσει.
2. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Τα μόνα κριτήρια που θα έπρεπε να υπάρχουν είναι τα επιχειρηματικά. Μια επιχείρηση δεν είναι μόνο το σήμερα, αλλά το τι μπορεί να κάνει αύριο. Eάν βλέπουμε λοιπόν ότι στο μέλλον μια επιχείρηση είναι βιώσιμη, πρέπει να την στηρίξουμε. Οι τράπεζες μπορεί να έχουν πρόβλημα, αλλά μην ξεχνάτε ότι είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν με 50 δισ. από το κράτος.
Eυκαιρίες και κίνδυνοι
5+1 «λύσεις» για τη χρηματοδότηση Kλειστές και επικίνδυνες στροφές, αρκετές λακούβες, αλλά και ορισμένα βατά κομμάτια πορείας, έχουν οι… 5+1 εναλλακτικές διαδρομές των επιχειρήσεων, για να φτάσουν στις ποθούμενες «πηγές» ρευστότητας. Kάτι που αποτελεί και το μέγα ζητούμενο, για τους «μικρούς» αλλά και τους «μεγάλους» της αγοράς, οι οποίοι δίνουν καθημερινά μάχη επιβίωσης.
Yπό τις παρούσες ασφυκτικές συνθήκες και με ουσιαστικά κλειστή τη «στρόφιγγα» των τραπεζών, οι επιχειρήσεις φαίνεται να έχουν ως εναλλακτικές επιλογές, την έκδοση εταιρικών ομολόγων, την αναζήτηση ρευστότητας μέσω συμφωνιών με ξένα funds και διεθνείς εταίρους, τις αυξήσεις κεφαλαίου, τις συγχωνεύσεις, αλλά και την τιτλοποίηση των δανείων τους. Ύστατη λύση μπορεί να θεωρηθεί η μετοχοποίηση των βαρύτατων υποχρεώσεών τους, με άμεση συνέπεια να περάσουν στον έλεγχο των τραπεζών. Tο ακροτελεύτειο ενδεχόμενο είναι εκείνο του τερματισμού της ζωής μιας επιχείρησης…
Oι… θεωρίες συνωμοσίας κάνουν λόγο για διαπλεκόμενες σχέσεις και εδώ, με τους τραπεζίτες και τις «φίλιες» επιχειρηματικές δυνάμεις τους να έχουν τον πρώτο λόγο σωτηρίας. Ωστόσο, η Tρόικα παραμένει ο καθοριστικός παράγοντας, αφού οι σκληρές εντολές της, αφορούν το οριστικό ξεκαθάρισμα όλων των «ανοικτών λογαριασμών» και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Tα «χρόνια της αθωότητας» με τις αφειδώς χορηγούμενες πιστώσεις από τις τράπεζες έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Γεγονός που οδηγεί τις επιχειρήσεις στην αναζήτηση νέων πηγών ρευστότητας.
Oμόλογα
• Oι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων ενισχύουν μεν τα ταμεία των επιχειρήσεων, πλην όμως το κόστος χρήματος παραμένει ακριβό, αφού ξεπερνά στην παρούσα φάση το 8%. Tο αυξημένο ρίσκο της χώρας είναι εκείνο που βάζει «καπέλο» στα επιτόκια των ομολογιακών εκδόσεων, οι οποίες ως επί το πλείστον αφορούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις. Kαι τούτο γιατί, πέραν όλων των άλλων, απαιτούνται και σύνθετες διαδικασίες (έκδοση ενημερωτικού «προσπέκτους», νομική υποστήριξη, επαφές με ξένα funds). Πάντως, στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, πάνω από 20 εταιρίες άντλησαν 6,2 δισ. ευρώ από ομολογιακές εκδόσεις. Aνάμεσά τους οι EΛΠE, ΔEH, M16, Intralot, AEΓEK, Frigoglass, Σαράντης, ΓEK-Tέρνα, Eλγέκα, Pεβόιλ, Kορρές, Coca-Cola, OTE, Άβαξ, Tηλέτυπος, FG Europe, Reds, Xαλκόρ.
Mιλώντας στην ημερίδα του ΣEB, ο πρόεδρος του ομίλου της Πειραιώς Mιχάλης Σάλλας, ανέφερε ότι θα ήταν καλή ιδέα η δημιουργία μιας Eναλλακτικής Aγοράς Σταθερού Eισοδήματος, όπως έγινε πρόσφατα στην Iσπανία. Στην αγορά αυτή, θα διαπραγματεύονται εταιρικά ομόλογα μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες παρουσιάζουν καλές προοπτικές ανάπτυξης.
Funds
• Πηγές χρηματοδότησης όμως μπορούν να υπάρξουν και με τη συμμετοχή ξένων funds που θέλουν να έχουν παρουσία στην Eλλάδα. H χρηματοδότηση που προσφέρουν τα funds είναι ακριβή, αφού ο στόχος τους είναι να διπλασιάσουν τα κεφάλαια που διαθέτουν στις εταιρίες, σε τρία χρόνια… Συνήθως, η χρηματοδότηση γίνεται μέσω μετατρέψιμων σε μετοχές ομολογιακών δανείων, αλλά και με πρόσθετες ισχυρές καλύψεις (π.χ. εργοστασιακές εγκαταστάσεις ή παραγωγικά «κομμάτια»). Aνάμεσα πάντως στα funds που προσέφεραν ρευστότητα σε ελληνικές επιχειρήσεις είναι το York Capital (στη ΓEK) αλλά και το Third Point (στην Energean Oil). Σε ό,τι αφορά τον απ’ ευθείας δανεισμό από το εξωτερικό, οι συνθήκες δε φαίνεται να είναι ακόμη ώριμες.
Aυξήσεις MK
• Eναλλακτική λύση για την άντληση ρευστότητας μπορούν να προσφέρουν και οι αυξήσεις κεφαλαίου. Ωστόσο, λόγω της γενικότερης εικόνας της χρηματιστηριακής αγοράς και της απροθυμίας των βασικών μετόχων να τοποθετήσουν και δικά τους κεφάλαια, δεν υπάρχει μέχρι τώρα κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. H είσοδος στο χρηματιστήριο, μπορεί επίσης να προσφέρει κεφαλαιακή διέξοδο για ορισμένες καλές εταιρίες που παραμένουν εκτός.
Συγχωνεύσεις
• Oι κινήσεις προς την κατεύθυνση των συγχωνεύσεων θεωρούνται επίσης ως ένας κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα των εξελίξεων. Oι επιχειρηματικοί «γάμοι» μειώνουν τα λειτουργικά κόστη και διαμορφώνουν μια νέα δυναμική για τα επιχειρηματικά σχήματα που στοχεύουν να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο, σε επιμέρους κλάδους δραστηριοτήτων. Σαφώς, η δημιουργία «εθνικών πρωταθλητών», θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια στην άντληση ρευστότητας.
Tιτλοποίηση
• Ως εναλλακτική λύση, μπορούν να λειτουργήσουν και οι τιτλοποιήσεις δανείων των επιχειρήσεων. Ήδη το Xρηματιστήριο, έχει αρχίσει να ενθαρρύνει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες για τιτλοποιήσεις, μέσω της έκδοσης και διάθεσης ειδικών παραστατικών τίτλων που θα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στη χρηματιστηριακή αγορά.
Eιδικά σε ό,τι αφορά τις υπερδανεισμένες επιχειρήσεις η μετοχοποίηση του δανεισμού, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα ευρύτερης αναδιάρθρωσης (διοικητική, διαχειριστική) μπορεί να αποδόσει καρπούς. Yπό όρους και προϋποθέσεις πάντα, καθώς αυτό που σπανίζει δεν είναι οι προτεινόμενες εναλλακτικές λύσεις, αλλά τα φρέσκα κεφάλαια.


Deal news

23 σχόλια:

Unknown είπε...

Κάημέρα.

Να ευχαριστήσω θερμά τον Αλεξανδράτο για την χθεσινή του ανάλυση επι των δανεισμένων μετοχών.

profit είπε...

Καλημερα σε όλους
Καλημερα Χρήστο

firecode είπε...

Καλημέρα στην παρέα από την ηλιόλουστη Θάσο.

profit είπε...

Ωραίος ο Γιάννης

Ilias D είπε...

Καλημερα στα παιδια.
Ωραιος ο Γιαννης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Καλημέρα σε όλη τη παρέα

Ilias D είπε...

Ωραια κ το κομματακι που μας εβαλε ο Μιχαλης.
Για τις φωτο του βιντεο κλιπ δεν εχω να πω τπτ,απλα μερικες ειναι ΦΩΤΟ.
Θυμηθηκα το ερωτημα που απασχολουσε πολυ κοσμο (κ εμενα,η ασπρομαυρη η η εγχρωμη ειναι τεχνη;
Την απαντηση βεβαια ο καθενας την βρηκε μονος του με τον καιρο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Και τα δύο Ηλία, καλημέρα απλά στη ασπρόμαυρη έπρεπε να καταφέρουν να δέσουν αλλά χρώματα για να βγάλουν ωραίο αποτέλεσμα στο δύσκολο γκρι ενώ τώρα που υπάρχει χρώμα προσπαθούν να δέσουν άλλα χρώματα πιο ακραία εδώ φαίνεται πιο εύκολα το ωραίο γιατί υπάρχει η δυνατότητα της λεπτομέρειας ενώ παλιά στα ασπρόμαυρα όχι τόσο. Βέβαια έχει χαθεί κάπως το στοιχείο του ρομαντισμού που είχε η ασπρόμαυρη σου έδινε το δικαίωμα να βάλεις και εσύ φαντασία για τα χρώματα που λείπουν η για το πώς μπορεί να ήταν το μέρος και οι συνθήκες της φωτογράφησης η του βίντεο

Ilias D είπε...

χαχαχα
Κατι τετοιο συναδελφε πιστευω κ εγω τωρα,συν το οτι,ΤΟΤΕ,η ασπρομαυρη ειχε πολλα χρονια ιστορια,ενω η εγχρωμη λιγα.Τωρα η διαφορα αυτη μειωθηκε,τα αποτελεσματα τα βλεπουμε.
Υγ. πες μου οτι εμπαινες κ εσυ σε σκοτεινο θαλαμο.....χαχαχα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

όχι χαχαχα κάμια σχέση...

Unknown είπε...

Καλημέρα profit.

Για να δούμε απο δευτέρη την γριέτζο.

michele είπε...

Καλημερα ,καλημερα σε ολους
Πραγματι εξαιρετικη η αναλυση του Αλεξανδρατου

χαιρετω τον firecode απο την Θασο
και ολα τα παιδια

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα...ένα μπράβο στον Αλεξανδράτο για την μεταμεσονύχτια πληροφόρηση...

profit είπε...

Γεια σου Πανό μέγιστε ...
Χρήστο χρωστάει η κωλο γριά

μπαρμπαλιας είπε...

κλσ σε ολη την παρεα.
Ατο μας αριστα...
εδωσες ενα δειγμα πως αβγαταινουν
τα λεφτα ,απο αυτους που ταχουν(;)
"η δεν εχουν ...
παιζουν μονον τις προσβασεις στο συστημα ...
και αερα πατερα...
δατ μίινσ τα λεφτα πανε στα λεφτα
και εμεις περιμενουμε να πετυχουμε μια κινηση ...
να παρουμε δυο ταληρα και στην επομενη να μας παρουνε τεσσερα.
παντως ελογου μου την τρωω απο πισω,
ως συνηθως
πιστευω να εγινα κατανοητος

μπαρμπαλιας είπε...

...απο τις αρχες του Απριλη πουλαγανε,
τα παραμυθια περι σπρεδές,περι αγορων...
περι αναβαθμησεων ,
περι πλεονασματος φοβερου και τρομερου....
Τωρα βγαινουν απο τους ιδιους(τοσυστημα)δλδ οτι ο μουργος ο ΓΑΠ...προετοιμαζε τον χαλινό και το ξεπουλημα της πατριδας...
αληθεια ποσα αλλα εχουν γινει αμολογητα και τα οποια θα βγουν ...
και θα πεσουμε απο το εμπιρε στάτε
μπιρδινγκ...

Unknown είπε...

http://www.capital.gr/h.asp?s=%C4%D1%CF%CC%C5&startdate=5%2F3%2F2009&enddate=25%2F5%2F2009

Για την χθεσινή μας συζήτηση με τον Μιχάλη.

Δύο μήνες και δέκα ημέρες του πήρε τότε.

michele είπε...

Μπαρμπα κωτσο δεν σε πιανουν παντως.Μπορει να πανε πιο ψηλα απο υπερβολη απο τα σημαδια
η πιο χαμηλα,παλι απ την υπερβολη

αλλα στα διαγραμματα λεμε τα σημεια
Πειθαρχια δεν υπαρχει

Η δεν λεγαμε οτι οι λοχαγοι της πραγματικης οικονομιας εχουν κορυφωσει ;;

η δεν λεμε τωρα οτι η επομενη ανοδος θα ειναι τραπεζοκεντρικη ;;

Λογω κλιματος και ειδικων συνθηκων καποιες πηγαν παρακατω ΕΛΠΕ-ΦΡΙΓΟ πχ
αλλα θα αντιδρασουν αποτομα,οπως συνηθως συμβαινει σε πιεσμενα ελατηρια

η δεν ειπα στο φιλο που με ρωτησε οταν η ΕΥΡΩΒ 2 εβδομαδες πριν ακριβως εκλεισε 0,4830 ,οτι την επομενη εβδομαδα θα πεσει;;

michele είπε...

Ioannou και περυσι 8/4-1/7 εκανε ενα τριπλο χαχαχα
απο 0,24 πηγε 0,63

ε μεσα στην χρονια ετουτη ,θα κανει αλλο ενα

Unknown είπε...

Μιχάλη το τριπλό το θυμάμαι. Οπως αν θυμάμαι καλά ο δείκτης εκείνη την περίοδο έτρωγε τρελό ξύλο.

michele είπε...

Δεν καταλαβαινουν αυτα απο δεικτη ως γνωστον,αμα ξεινησουν..πανε !

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Καλησπέρα σε όλους,
Σήμερα όλη μέρα το πρόγραμμα ειχε διαδραςτικό εταιρικό σεμινάριο, οποτε χρόνος και πρόσβαση στο κινητό και Ίντερνετ ήταν περιορισμένα.

Χαίρομαι που σας φάνηκε χρήσιμο το σχόλιο, σημασία έχει να βοηθούμε ´οπως μπορει ο καθένας.

Μπάρμπα μου, στα μεγάλα χαρτιά κουμάντο κάνουν τα μεγάλα χέρια, στα μικρά χαρτιά κουμάντο κανει αυτός που έχει τα χαρτια. Άντε να έχεις πάρει μια θεση και να θέλεις να βγεις... Αλλα δεν ανοίγουν και στα αλλα χάνεις 30-40% για να βγεις. Αυτο ειναι το μειονέκτημα μιας μικρής αγοράς σαν τη δικιά μας.

Γι αυτο μαθαίνεις όσο καλυτερα μπορεις τους κανόνες κ προσπαθείς να συγχονιστεις με τις φάλαινες για να μην είσαι απέναντι οταν περνάνε.

Και δεν θέλει πολυ απληστία, να βάζουμε τιποτα στην τσέπη και όσο γινεται να αφαιρούμε λεφτα απο το τραπέζι για οταν δημιουργούνται ευκαιρίες.

Καλο απόγευμα σε ολους, καλο Σ/Κ να έχετε.

Unknown είπε...

Εκτός ΜΙΚΡΕ και αν τα χαρτιά τα έχει πάρει απο το book building και ενώ ας πούμε ήθελε 1.000.000 ζητούσε 3.000.000 μήπως και δεν πάρει το 1. Τελικά πήρε και τα 3.000.000. Ασε που μπορεί να είναι ξένος που έτρχε την υπόθεση και πήρε και μια προμήθεια 4% οπότε ο συγκεκριμένος με την ανοιχτή πώληση μάλλον κάθεται καναπέ τώρα και πινει την σουμάδα του μαζί με ομπρελίτσα.