Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

ΣΑΒΒΑΤΟ..
με καφεδάκι


TΡΩΓΟΝΤΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΟΡΕΞΗ  
ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ! ...

Η άντληση 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,95% συνιστά μια σημαντική εξέλιξη. Όμως, ακόμη σημαντικότερη είναι αυτή που θα ακολουθήσει αν τα premium που ζητάνε οι επενδυτές για ελληνικά ομόλογα συνεχίσουν να συρρικνώνονται. Τι παίζει με ΔΝΤ.

Η ισχυρή ζήτηση για το 5ετές ομόλογο που εκφράσθηκε με την υποβολή προσφορών άνω των 20 δισ. ευρώ και επιτόκιο χαμηλότερο του 5% είναι λογικό να έχει συνέχεια.

Οι περισσότεροι αναμένουν περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού του Δημοσίου και των εγχώριων επιχειρήσεων από τις διεθνείς αγορές σε βάθος χρόνου, αν όλα πάνε καλά.

Ενδιάμεσα, ίσως υπάρξει μια περίοδος σταθεροποίησης αφενός γιατί έχει ήδη γίνει μεγάλο ράλι στα ομόλογα και αφετέρου γιατί έρχονται οι ευρωεκλογές που είναι εστία αβεβαιότητας.

Με την Ελλάδα να έχει καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του 2014 και να ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει μέρος τουλάχιστον από τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ μετά τα στρες τεστ της ΕΚΤ για να καλύψει το εναπομείναν κενό της περιόδου 2015-2016, το ενδιαφέρον στρέφεται αλλού:

Στην πιθανή εγκατάλειψη του προγράμματος του ΔΝΤ που λήγει το α΄ τρίμηνο του 2016 μετά τη φετινή χρονιά.

Πρόκειται για μια κίνηση με ισχυρό πολιτικό συμβολισμό, αλλά η χρησιμότητά της ή μη θα πρέπει να κριθεί με οικονομικά κριτήρια.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το κόστος δανεισμού από τις αγορές θα πρέπει να συγκριθεί με το κόστος δανεισμού από το ΔΝΤ, με την υπόθεση ότι η Ελλάδα μπορεί να βρει τα λεφτά, κάτι που θεωρείται πλέον πιο πιθανό.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΔΝΤ προβλέπεται να δανείσει κάπου 15 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέχρι και το α΄ τρίμηνο του 2016 σε τριμηνιαίες δόσεις μετά την αναμενόμενη εκταμίευση του ποσού των 3 δισ. ευρώ και πλέον τον ερχόμενο Μάιο.

Πώς έχουν τα δεδομένα:

Η Ελλάδα φαίνεται ότι μπορεί να δανεισθεί από τις αγορές με σταθερό επιτόκιο ίσο με το 3μηνο Euribor συν 450 μονάδες βάσης ή χαμηλότερα.

Την ίδια στιγμή, δανείζεται από το ΔΝΤ με επιτόκιο ίσο με το 3μηνο κυμαινόμενο SDR επιτόκιο συν 400 μονάδες βάσης, όπου SDR είναι τα Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα.

Το SDR είναι ένα καλάθι από 4 νομίσματα, ευρώ, δολάριο, γεν και στερλίνα.

Επομένως η μετατροπή των SDR σε ευρώ ενέχει κάποιο συναλλαγματικό κίνδυνο για την ελληνική πλευρά. Το 3μηνο κυμαινόμενο επιτόκιο SDR προκύπτει από τον μέσο όρο των 3μηνων επιτοκίων των 4 νομισμάτων.

Επομένως, η σύγκριση δείχνει ότι το κόστος δανεισμού από τις αγορές και το ΔΝΤ δεν απέχει πολύ με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Αξίζει να τονισθεί ότι το στοκ των εντόκων γραμματίων είναι 15 δισ. ευρώ περίπου όσο κι ο υπολειπόμενος δανεισμός από το ΔΝΤ.

Αν ληφθεί υπόψη ότι αναμένεται μείωση του μέσου επιτοκίου των εντόκων πολύ κάτω από το 3% φέτος έναντι 4,2% το 2013, δηλαδή μείωση 1,5% της μονάδας και πλέον, το κόστος δανεισμού από τις αγορές είναι πολύ φθηνότερο σε σχέση με του ΔΝΤ.

Υπάρχουν λοιπόν οικονομικοί λόγοι που συνηγορούν υπέρ της αντικατάστασης των δανείων του ΔΝΤ με άλλα από την αγορά υπό την προϋπόθεση ότι η βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας θα συνεχισθεί.


Τρώγοντας (από τις αγορές) έρχεται η όρεξη, λοιπόν.

www.euro2day.gr

11 σχόλια:

μπαρμπαλιας είπε...

Οσα λιφτιγκ,και να κανει μια γυναικα,για να κρυψει την ηλικια της,ο τροπος που ανεβαινει τη σκαλα,τα μαρτυρουν

κλμ σε ολους και στη Καθυ μας ...που φαινεται οτι παταει γερα στη ζωη...
η συνταγη να μην γινεσαι καραγκιοζης
/ζα (κυριως)...
λιτοτητα στο φαγητο ..
λιγη ασκηση ..οχι εκεινα τα τρελα
τζοκίγκ
να βαλεις τα πραματα στη θεση τους οσον αφορα το τι θελεις και τι μπορεις να παρεις απο το μπακαλικο της ζωης...
και να συμβιβαστεις με την πραγματικοτητα οτι κανεις τη διαδρομη σου..ζεις και πεθαινεις
τα αλλα ειναι να σε βλεπουν και να γελανε.-

Καθυ μη μου πεις οτι στα εγραψα τσιπουρατος "η ουζατος..
πρωινος και καλημεριζω ολους τους φιλους εδω.
πιστευω σημερα να κανουμε αποχη
απο χαρτια και σπρεδές,αυτα δεν εχουν τελειωμο.
παω για κανενα ψαρακι στις βαρκες

Ilias D είπε...

Καλημερα Ηλια,κ τσιπουρατος ναταγραφες παλι πετυχημενα θα ηταν.
Συνεχιζω με μια αναφορα στην ΑΛΚΗΣΤΗ ΑΡΒΑΝΙΤΗ.
Οι περισσοτεροι θα ειδατε στην tv
τον αθλο αυτης της κοπελιας.
Η Αλκηστις Αρβανιτη μια αθλητρια της υδατοσφαιρισης,σε εναν αγωνα,δεν εχει σημασια για μενα ποσο σημαντικος ηταν για τον συλλογο της η για την χωρα της,εσπασε το χερι της(2 δαχτυλα)
κ συνεχισε να αγωνιζεται.
Η ΑΛΚΗΣΤΙΣ δεν αγωνιστηκε απλως για λιγη ωρα,αλλα ξεπερασε τον εαυτο της κ ταδωσε ολα μεχρι που πρηστηκε κ μελανιασε το χερι της,οποτε την πηραν χαμπαρι οι συναθλητριες της,οι αντιπαλες(οι οποιες της χτυπουσαν το χερι),κ βεβαιως ο προπονητης της.
Το ποσες φορες πρεπει να ξεπερασει καποιος τον εαυτο του κ να παιξει πολο με σπασμενο χερι δεν ξερω,σιγουρα ομως πρεπει να τον ξεπερασει.
Παρεπιπτοντως,μετα τον αγωνα η ΑΛΚΗΣΤΙΣ σηκωσε την κουπα με ΕΝΑ ΧΕΡΙ γιατι το αλλο ειταν σε ναρθηκα.

Καλημερα σε ολους σας.

Ilias D είπε...

http://www.capital.gr/News.asp?id=1992371

νικος φαληρο είπε...

καλημερα σε ολες τις φιλες και τους φιλους.Μουσικο κομματι απο τα παλια αφιερωμενο σε ολους μας "στο ιδιο εργο θεατες" σε ολα οσα συμβαινουν γυρω μας.Μερκελ επισκεψη, ΧΑΑ, αναπτυξη, εκλογες, κλπ
http://www.youtube.com/watch?v=vXOgQN1a7bE

michele είπε...

Καλο μεσημερι σε ολους .Δεν προλαβα χθες βραδυ το Μιχαλιό

Εχουμε κατεβασει το Following σειρα ,τρεχει ο δευτερος κυκλος τωρα
με τον Κεβιν Μπεικον

νικος φαληρο είπε...

μεταβαση σε ουζερι σε λιγο για να πανε τα φαρμακια κατω με πιτσιλαδη κοκκινο.
Καλο απογευμα σε ολες τις φιλες και τους φιλους

michele είπε...

Αντε καλη ουζοκατανυξη Νικολα,απαιτειταικαι επιβαλλεται!!

michele είπε...

Οι τραπεζες θα αντλησουν αλλα 5 δισ απο την αγορα 2,85 και 2-2,5 ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ


και μετα λεμε γιατι γυριζει

skout είπε...

Θα χει πλακα να πουλησουν ολοι ETE να πεσει κ αλλο να παει 3.00 για να μπουν κ μετα να ανακοινωσουν οτι θα γινει με παραιτηση των παλαιων μετοχων πχ (μονο με μετοχες ΤΧΣ)

profit είπε...

Καλησπέρα σε όλους
Οπότε Δευτέρα θα έχουμε συνέχεια πτώσης ;;;
Και κλάμα η γριά

michele είπε...

Skout παίζει αυτο που λες αλλα και πάλι μια τιμη θα ορισθεί