Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ
με ελεύθερη γνώμη


GAZPROM vs ROSNEFT : ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ  ΓΙΓΑΝΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΕΡΙΟΥ...


Η Rosneft, η εταιρεία που βρίσκεται στην πρώτη θέση στην παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία, επιδιώκει να σπάσει το μονοπώλιο μιας άλλης κρατικής σημαντικής επιχείρησης του τομέα της ενέργειας, της Gazprom, ώστε να μπορεί και αυτή να εξάγει φυσικό αέριο μέσω αγωγών, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές οι οποίες μίλησαν στο Reuters, κάτι το οποίο εντάσσεται σε μια υπόγεια σύγκρουση ανάμεσα σε ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Ο Ίγκορ Σέτσιν, επί σειρά ετών σύμμαχος του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, μεταμόρφωσε τη Rosneft στη μεγαλύτερη εισηγμένη πετρελαιοπαραγωγική επιχείρηση του κόσμου προχωρώντας στην εξαγορά, έναντι τιμήματος 50 δισ. δολαρίων, της αγγλορωσικής εταιρείας TNK-BP πέρυσι. Σε μια ένδειξη της αυξανόμενης ισχύος κι επιρροής του Σέτσιν, η Rosneft και η μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση του κλάδου του φυσικού αερίου, η εταιρεία Novatek, έχουν ήδη εξασφαλίσει το δικαίωμα να εξάγουν διά θαλάσσης υγροποιημένο φυσικό αέριο, επιτυγχάνοντας την ακύρωση ενός νόμου του 2006, ο οποίος εκχωρούσε στη Gazprom το μονοπώλιο στις εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η Gazprom πάντως διατηρεί ακόμη το αποκλειστικό δικαίωμα να εξάγει φυσικό αέριο στο εξωτερικό μέσω αγωγών, οι οποίοι συνδέουν τα τεράστια κοιτάσματα της Σιβηρίας με τους πελάτες της στην Ευρώπη. Η εταιρεία αυτή καλύπτει το 30% της ζήτησης αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Rosneft θέλει να της παραχωρηθεί πρόσβαση στον αγωγό Sila Sibiri (Δύναμη της Σιβηρίας) της Gazprom που σχεδιάστηκε για να μεταφέρει αέριο στην Κίνα, και η δυναμικότητά του ανέρχεται σε 38 δισεκ. κυβικά μέτρα το χρόνο, σύμφωνα με πηγές ενήμερες για το θέμα.

Η Gazprom δεν έχει ακόμη υπογράψει οριστική συμφωνία με την Κίνα σχετικά με τον αγωγό αυτό, ενώ έχει ανακοινώσει ότι η έναρξη της λειτουργίας του αναβάλλεται για το 2020, από το 2018 που είχε προγραμματιστεί.

Bρίσκεται σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση επί 10 χρόνια σχετικά με την διάθεση αερίου στην αγορά της Κίνας, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να είναι ο καθορισμός της τιμής.

Από την άλλη, ο Σέτσιν έχει επιτύχει να κλείσει συμφωνίες για να αυξήσει τις ποσότητες αερίου που διαθέτει στην αγορά της Κίνας. Εκτιμάται ότι οι εξαγωγές της Rosneft στη γειτονική χώρα της Ρωσίας θα τριπλασιαστούν μέσα σε αυτήν την δεκαετία.

Μία πηγή στη Rosneft ανέφερε ότι η εταιρεία προσβλέπει στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου για εξαγωγές στην Κίνα και ότι στην Ανατολική Σιβηρία είναι διαθέσιμα σε αυτή κοιτάσματα με συνολικό όγκο 1 τρισ. κυβικών μέτρων. Από την άλλη, κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε ότι η Rosneft ασκεί έντονες παρασκηνιακές πιέσεις για να της δοθεί άδεια να εξάγει αέριο μέσω αγωγών στην Κίνα.


www.kerdos.gr

26 σχόλια:

TheHawk είπε...

μπρρρρρρρρρρρρρ...κρυο.....

Πολύ καλημέρα σας!!!

Καλα να περάσετε το υπολοιπο της ημέρας...

giannhs kon είπε...

Καλημέρα σε όλους τους φίλους

ΘΟΔΩΡΗ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Καλημέρα ΑΝΤΩΝΗ

Ilias D είπε...

Καλημερα Αντωνη,καλημερα Γιανναρε,καλημερα σε ολους.
Ο Φιλιππιδης μας δειχνει τον δρομο.

THE JUNIOR είπε...

Κομισιόν: Προσφυγή κατά της Ελλάδος για τον ΧΥΤΑ Κιάτου


ΡΕΝΑ πες αλευρι
οκ αλλιως τα μαζευουν οι αριστεροι τα σκουπιδια ,αλλα το πως δεν μας λες ,οποτε ΡΕΝΑ πες αλευρι

giannhs kon είπε...

Καλημέρα ΗΛΙΑ

Ilias D είπε...

Κατι για τους Λαγαρδαιους του Ηλια.
http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%B9%CF%83%CF%8C%CE%B2%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CE%B5%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CF%89-%CE%BB%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%BD%CF%84

Ilias D είπε...

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%85%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%AC%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BF%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%86%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AC%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC-11

Ειμαι σιγουρος οτι η τακτικη που εφαρμοζουν οι Ρωσοι στην Κριμαια,θα διδασκεται σε λιγα χρονια σε ολες τις στρατιωτικες ακαδημιες του κοσμου.

michele είπε...

Καλο απογευμα σε ολους.Μαρτης -γδαρτης!

Τρόικα εναντίον Κομμάτων: Κόψτε χρηματοδοτήσεις τώρα...

http://naked-monk.blogspot.gr/2014/03/kai-htan.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=facebook

profit είπε...

Χουζούρη Μιχάλη

michele είπε...

Απαραιτητη η ..ξεκουραση τα ΣΚ Γιωργο
αλλιως δεν την βγαζουμε καθαρη

χρειαζεται αποτοξινωση για να δουλευει καλα το μυαλο κατα τη διαρκεια της εβδομαδας!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Καλησπέρα σε όλους

http://naked-monk.blogspot.gr/2014/03/7-2014.html

michele είπε...

Καλησπερα Γιαννη , ενδιαφερον παντα να παρακαλοθουμε τις σταθμισειςστο Γενικο

καλο το ματσακι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακου εχει παθος και φασουλες

michele είπε...

Αμα τρως γκολ απ το δεξι του Τζαβελα
πρεπει να εισαι πολυ για τα μπαζα

αντε ισοφαριστε τωρα μαζι σας ειμαι

Ilias D είπε...

ΜΠΡΕ,μια χαρα ειναι το 2-1,σιγα μην παιζουμε κ για τον βαζελο.

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Καλό παιχνιδάκι...
Πάει το αήττητο, πάμε μάλλον για τη 2η ήττα, έτσι για να βγει και ο ΑΡΤ χαρούμενος...

Και καπάκι παίζουν στην Αγγλία την Τετάρτη? Στοιχηματικά, για όποιον θέλει να ενισχύσει τα κέρδη του ΟΠΑΠ το 4-0 δίνει 21 απόδοση στο ιντερνετ...

Ilias D είπε...

Πονταρισε Αλεξ.χαχαχα

michele είπε...

Αχρηστοι Ηλια μου,αχρηστοι

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Στοιχηματικά έχει μια αξία,
αλλιώς προτιμάω να περάσετε και να παίξετε και με τους επόμενους.

Καλό βράδυ σε όλους.

michele είπε...

Απο λΕΩ :
Στο 5,25% με 5,5% εκτιμάται η απόδοση του ομολογιακού 500 εκατ της Πειραιώς – Θα ξεπεράσουν τα 1,2 δισεκ. οι προσφορές

αν ειναι ετσι ,καλο για το συστημα θα ειναι

mixalis mixalios είπε...

Αν είναι έτσι με τι επιτόκιο θα δανειστεί το Ελλάντα για τη 5ετία? Κάτι λέει για 5,5%...καλό μου φαίνεται και αυτό ειδικά αν αυτήν την φορά πέσει μέσα ο Λεω...

mixalis mixalios είπε...

"Η δεύτερη φάση των αμκ των τραπεζών θα είναι εντυπωσιακά επικερδής για τους μικρομετόχους" Tάδε έφη Λεώ την 09/03/2014 ή μάλλον την 10/03/2014 (όπως πάντα είναι μια ημέρα μπροστά)!!!Ας το κρατήσουμε...

Ilias D είπε...

Ναι Μιχαλοι μου. Αχρηστοι.
Αχρηστοι αλλα με ΚΟΥΠΑ.

michele είπε...

Ναι συνονοματε καπουεκει το υπολογιζω και γω,δεν ειναι κι ασχημα

Ilias D είπε...

Μιχαλοι=Μιχαλη

Ilias D είπε...

Καληνυχτα σας.

mixalis mixalios είπε...

Καληνύχτα Ηλία! τα καλύτερα έρχονται...