Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

ΣΑΒΒΑΤΟ..
με καφεδάκι


Το πρώτο βήμα της ...απεξάρτησης!..

Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν μόνο θέμα κεφαλαιακής ενίσχυσης όπως έδειξαν τα τεστ προσημείωσης της ΤτΕ. Αντιμετωπίζουν επίσης πρόβλημα εξάρτησης λόγω ρευστότητας από την ΕΚΤ. Η κατεύθυνση για την απεξάρτηση είναι μονόδρομος.
Είναι λογικό η αγορά να ασχολείται περισσότερο με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι το ποσό του 1,75 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Πειραιώς και την όποια αύξηση γνωστοποιήσει η Alpha Bank.

Πρόκειται για ορθολογικές κινήσεις στο πλαίσιο της κεφαλαιακής τους ενίσχυσης μετά τα αποτελέσματα των stress tests και των όποιων μελλοντικών αναγκών.

Όμως, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει επίσης να μειώσουν τα επόμενα χρόνια την εξάρτησή τους από την ΕΚΤ και τον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης της ΤτΕ.

Για την ακρίβεια, η ρευστότητα που θα αντλούν από την ΕΚΤ θα πρέπει να είναι μικρότερη από το 15% του ενεργητικού τους μέχρι το 2017.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, έχουν δανεισθεί κάπου 68 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ και περίπου 10 δισ. από τον μηχανισμό ELA της ΤτΕ.

Επομένως, έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν για να μειώσουν τον δανεισμό τους στο μισό και παρακάτω μέχρι το 2017.

Η αύξηση των καταθέσεων θα συνέβαλε προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά δεν μπορεί κανείς να βασισθεί σε αυτή.

Η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές είναι πιο ακριβή μέθοδος.

Όμως, θα μπορούσε να φέρει πιο γρήγορα αποτελέσματα, αντικαθιστώντας τη ρευστότητα του ELA ή της ΕΚΤ με εκείνη από την αγορά μέσω έκδοσης ομολόγων και άλλων χρεογράφων από τις τράπεζες.

Η κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς να βγει στην αγορά εκδίδοντας 3ετή ομόλογα ύψους 500 εκατ. ευρώ είναι συμβολική αν συγκριθεί με το μέγεθος του ενεργητικού της.

Όμως, είναι πολύ ουσιαστική αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι είναι η πρώτη έκδοση του είδους από ελληνική τράπεζα μετά από χρόνια και μπορεί να ανοίξει τον δρόμο και σε άλλες.

Αν η έκδοση του ομολόγου της Πειραιώς πάει καλά και οι επενδυτές ικανοποιηθούν, η ζήτηση είναι πιθανόν να αυξηθεί και περισσότερες τράπεζες και επιχειρήσεις θα επωφεληθούν.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα «απελευθερωθούν» κεφάλαια που θα είναι διαθέσιμα τόσο για δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο και για μείωση του δανεισμού από την ΕΚΤ.

Επομένως, η μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από την ΕΚΤ είναι άμεση συνάρτηση της ικανότητάς τους να βγουν στις αγορές.

Το στόρι δεν σταματά εκεί.

Έμμεσα ωφελημένο θα είναι επίσης το δημόσιο.

Κι αυτό γιατί το κράτος θα έχει ένα ακόμη σημείο αναφοράς από μεγάλη ελληνική εταιρεία/τράπεζα στην καμπύλη των επιτοκίων, δηλαδή την απόδοση του ομολόγου στα 3 χρόνια.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει κρατικό χρεόγραφο μεταξύ του 6μηνου έντοκου γραμματίου και του 10ετούς ομολόγου που λήγει το 2023.

Ακόμη μια πετυχημένη έκδοση θα προσελκύσει επενδυτές τόσο σε μελλοντικές εταιρικές εκδόσεις -κάποιες είναι ήδη στα σκαριά- όσο και στην πολυαναμενόμενη έκδοση 5ετούς κρατικού ομολόγου.

Γι' αυτούς τους λόγους η έκδοση του 3ετούς ομολόγου από την Τράπεζα Πειραιώς είναι πιο σημαντική απ' ό,τι δείχνει με μια πρώτη ματιά.


Dr. Money

www.euro2day.gr

12 σχόλια:

profit είπε...

Καλημερα σε όλους
Χρόνια πολλά στους Θοδωρηδες και στις Θεοδωρες να ειναι πάντα καλά

Unknown είπε...

07/03/2014 - 23:20 δημοσιεύθηκε από Π.Θ (IP: XXX.205.231.44)
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ GOLDMAN JP MORGAN MORGAN STANLEY....

ΓΔ 1800...

Ilias D είπε...

Χρονια πολλα στον Θοδωρη.
Καλημερα σας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

καλημερα και χρονια πολλα στο θοδωρη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Καλημερα σε ολους και ολες.Χρονια πολλα στο διαμαντι της ΕΓ dwk αλλα και σε ολους τους Θοδωρηδες και Θεοδωρες.

ο dwk είπε...

…καλημερούδια
…ευχαριστώ, ευχαριστώ !!!
…χρόνια πολλά στους συνονόματους και σε όλες τις γυναίκες του κόσμου
…που ομορφαίνουν τις ημέρες μας !!!

ΠΑΝΟΣ είπε...

Θοδωρή μου ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ευτυχισμένα!
Χρόνια πολλά και σε όλους τους
Θόδωρες και Θοδώρες.

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Dwki αγαπημένε, τις καλύτερες ευχές κι από μένα, ότι επιθυμείς να γίνει σύντομα και να είσαι πάντα χαρούμενος.

Χρόνια Πολλά σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα.

ο dwk είπε...

…καταλαβαίνετε την χαρά μου, να βλέπω Πάνο και Γιάννη δίπλα – δίπλα!
…σας ευχαριστώ !

michele είπε...

Χρονια πολλα dwk ,παντα πολυχρωμος και χαμογελαστος

χρονια πολλα σε ολους τους αγαπημενους σας Θεοδωρηδες και Θεοδωριτσες
γεια σου Πανο,γεια σου Γιαννη

michele είπε...

Μπραβο στον Φιλιππιδη
για το χρυσο ( 5.80μ) στο επι κοντω του Πανευρωπαικου

http://www.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/article_full_610x343/public/article/2014-03/filippidis_sopot14.jpg?itok=5-PcaaCz

mixalis mixalios είπε...

Παγκόσμιο Michele Παγκόσμιο παρακαλώ...