Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ
με ελεύθερη γνώμη


ΠΩΣ Η "ΓΝΩΣΗ" ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΓΕΙΩΣΕΙ 
ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


του Αθ.Παπανδρόπουλου *

«Όλα τα μέσα και όλες οι δικαιολογίες είναι καλές προκειμένου να αποφεύγεται στην Ελλάδα η οποιαδήποτε συζήτηση πάνω στο πραγματικό πρόβλημα της χώρας, που είναι η δομή και η λειτουργία του παραγωγικού της ιστού». Η παρατήρηση αυτή δεν προέρχεται από ένα τυχαίο πρόσωπο. Διατυπώθηκε στον γράφοντα από κορυφαίο μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που γνωρίζει καλά την Ελλάδα και τις δομές που συνθέτουν τον παραγωγικό της ιστό. Το πρόβλημα είναι ότι, την ώρα που όλοι πιπιλίζουν την καραμέλα της ανάπτυξης, σχεδόν κανείς δεν αναφέρει πάνω σε ποιες δομές και σε ποιους κλάδους θα εδράζεται η αναπτυξιακή λειτουργία.

Μία πρώτη παρατήρηση που θα μπορούσε να γίνει στο σημείο αυτό είναι ότι η Ελλάδα στον 21ο αιώνα μόνον ως ποιοτική οικονομία των υπηρεσιών της μπορεί να διαπρέψει, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που εδράζονται στην γνώση - αυτήν την ανερχόμενη πρώτη ύλη. Μία πρώτη ύλη, εξάλλου, που δεν απαιτεί τεράστιες επενδύσεις για να παραχθεί, αλλά που προσφέρει υψηλές προστιθέμενες αξίες. Ωστόσο, η παραγωγή γνώσης απαιτεί ένα ποιοτικό εκπαιδευτικό σύστημα με παράλληλες δομές, ικανές να προάγουν την έρευνα και την καινοτομία. Αυτό σημαίνει ότι, περισσότερο από υλικές επενδύσεις, η γνώση είναι απαιτητική σε πνευματικό κεφάλαιο αλλά και σε όρους ανάπτυξης του τελευταίου.

Ένας άλλος παράγοντας ο οποίος επίσης είναι αποφασιστικά υποβοηθητικός της ανάπτυξης γνώσεων που μετασχηματίζονται σε καινοτομίες είναι η γεωγραφία. Η τελευταία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο φαινόμενο της «τοπικής συνομάδωσης» (localization), που περιγράφει λαμπρά σε άρθρο του ο πανεπιστημιακός ερευνητής Πολ Ντιούγκιτ αναφερόμενος στη γνωστή Silicon Valley στην Καλιφόρνια. Ο συγγραφέας -αφού εξιστορεί πώς δημιουργήθηκε αυτή η «Κοιλάδα του Πυριτίου», η οποία χρονολογείται από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο- υποστηρίζει ότι το παράδειγμά της μπορούν να το μιμηθούν και άλλες περιοχές που διαθέτουν παρεμφερές με την Καλιφόρνια κλίμα.

Και επειδή αυτό ισχύει για την Ελλάδα, το ερώτημα είναι αν μπορεί να δημιουργηθεί στη χώρα μας κάτι παρόμοιο. Με άλλα λόγια, θα μπορούσε η Ελλάδα, μεταξύ άλλων, να γίνει λόγου χάρη κορυφαίο Τεχνολογικό Πάρκο της ΝΑ. Ευρώπης; Η άμεση απάντηση που μπορεί να δοθεί στο καίριο αυτό ερώτημα είναι: γιατί όχι; Στην περίπτωση αυτή, το δεύτερο ερώτημα είναι πώς μπορεί να δημιουργηθεί στη χώρα μας μια τέτοια «τοπική συνομάδωση», υπό ποιους όρους και με ποιους πρωταγωνιστές. Εδώ η απάντηση είναι λίγο πιο δύσκολη, γιατί υπάρχει θέμα προϋποθέσεων.

Είναι εφικτή στη χώρα μας η δημιουργία Κοινοτήτων Γνώσεως και Καινοτομίας, που θα μπορούσαν να πρωτοστατήσουν στη ΝΑ. Ευρώπη; Αν κρίνουμε από κάποιες διάσπαρτες ιδιωτικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή του καθηγητή Βασίλη Μακκιού, δημιουργού της Corallia, η απάντηση είναι θετική.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια «μυστικά». Το πρώτο από αυτά έγκειται στην καλλιέργεια επιχειρηματικού πνεύματος, καινοτομίας και δημιουργίας. Στη Silicon Valley πηγαίνουν σωρηδόν νέοι επιχειρηματίες που διέπονται από αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «διανοητική έξαψη». Αυτή είναι η κινητήρια δύναμη στη Silicon Valley και αυτήν προσπαθούν να καλλιεργήσουν στην Ευρώπη οι φορείς Κοινοτήτων Γνώσεως και Καινοτομίας. Σύμφωνα με κορυφαίους ειδικούς, η «διανοητική έξαψη» είναι πολύτιμη για την οικονομία μιας χώρας ή μιας περιοχής γιατί επιτρέπει την παραγωγική της ανανέωση μέσα από τον αποκαλούμενο «γενετικό ανασυνδυασμό».

Όπως γράφει ο Πολ Ντιούγκιτ, οι καινοτόμοι -είτε επιχειρηματίες, είτε ερευνητές, είτε στελέχη επιχειρήσεων- δεν προκύπτουν απλώς εν κενώ, οραματιζόμενοι νέες, πρωτοφανείς ιδέες. Αυτό που μάλλον συμβαίνει είναι ότι η βέλτιστη απόδοση πολλών καινοτόμων προκύπτει από τον συγκερασμό παλιών προβλημάτων και νέων λύσεων, υπαρχουσών τεχνολογιών και απρόσμενων εφαρμογών ή διαφορετικών τύπων τεχνολογιών. Πράγματι, ένα από τα πλέον δημοφιλή σήμερα λογισμικά προγράμματα, το Quicken, αναπτύχθηκε από τη μείξη νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων με μία λεπτομερή κατανόηση πρακτικών που έχουν τις ρίζες τους στον Μεσαίωνα. Το Quicken προέκυψε από λεπτομερή έρευνα του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι κρατούν τα λογιστικά τους βιβλία και από τη διερεύνηση τρόπων τεχνολογικής υποστήριξης αυτής της λειτουργίας.

Από την άλλη πλευρά, σήμερα, η εξέλιξη της οικονομίας φαίνεται να υπερβαίνει την τρέχουσα τάση της ανάπτυξης των τεχνολογιών πληροφορικής, αγνοώντας τις ιδιότητες των υλικών που χρησιμοποιούνται. Έξυπνα υλικά, φυσικά αντικείμενα που έχουν ενσωματωμένες δυνατότητες επεξεργασίας πληροφοριών, θα αποκτήσουν στο μέλλον ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Κατά συνέπεια, ο συνδυασμός της επιστήμης των υλικών, της βιοτεχνολογίας και της επιστήμης των υπολογιστών ωθεί συνεχώς σε νέες κατευθύνσεις. Με άλλα λόγια, η κεντρική ιδέα είναι ότι η καινοτομία δεν είναι τέχνη απόλυτη και αφηρημένη, αλλά τέχνη συνδυαστική, η οποία ανοίγει νέους ορίζοντες ακόμα και σε συμβατικές περιφέρειες. Επομένως, είναι δυνατόν να συγκεράσει κανείς το παλιό με το καινούργιο, το πρωτόγνωρο με το κατεστημένο, δημιουργώντας ελπιδοφόρους συνδυασμούς.

Αυτό το όραμα για το μέλλον προτείνει λιγότερο την κοινωνική πόλωση και περισσότερο την κοινωνική συμβίωση.

Δεν εισηγείται την απλοϊκή διάκριση μεταξύ θέσεων εργασίας της παλαιάς και της νέας οικονομίας (και δεν ασχολείται αποκλειστικά με τη διάκριση μεταξύ πληροφοριακών και υλικών προϊόντων). Αντίθετα, οι δύο πόλοι μπορούν να συνεχίσουν να συγχωνεύονται σε έναν, συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματά τους και χωρίς να προσπαθούν να υπερτερήσουν ο ένας έναντι του άλλου.

Ένας τέτοιος συνδυασμός θα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την ανάπτυξη συγκεκριμένων ελληνικών περιφερειών (Αχαΐα, Μακεδονία, Ήπειρος, Κρήτη κ.ά.) και τη δικτύωσή τους με ηγέτιδες περιφέρειες υψηλής τεχνολογίας (Καλιφόρνια, Ανδαλουσία, Μονπελιέ κ.ά.). Αυτό σημαίνει ότι, μέσα από τις Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας, η Ελλάδα μπορεί να παγκοσμιοποιηθεί οικονομικά αλλά προς όφελος των περιφερειακών της οικονομικών συνόλων.,

Διότι, μπορεί οι πληροφορίες και οι γνώσεις να είναι παγκόσμιες, πλην όμως διαθέτουν και αδρά τοπικά χαρακτηριστικά τα οποία έχουν σημαντικές επιδράσεις στην τοπική ανάπτυξη -αρκεί, βεβαίως, οι Κοινότητες να πλαισιώνονται και από άξια λόγου πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς και από επιχειρήσεις στραμμένες προς την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία. Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι στις δράσεις των Κοινοτήτων Γνώσεως και Καινοτομίας περιλαμβάνονται η εκπαίδευση μεταπτυχιακών φοιτητών και στελεχών, η εκπόνηση διατριβών, η παραγωγή και κατοχύρωση πατεντών, σύμφωνα με τις πραγματικές προκλήσεις των κοινωνιών μέσα στις οποίες λειτουργούν.

Συμβαίνει, όμως, στους τομείς αυτούς η χώρα μας να είναι ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να παρουσιάζει σοβαρότατες αδυναμίες στην απορρόφηση κονδυλίων. Έτσι, μεγαλώνει τεχνολογικά το χάσμα με την Ένωση –γεγονός που σε κάποια φάση της πορείας της Ευρώπης τον 21ο αιώνα θα έχει δραματικές συνέπειες, καθ' όσον ο κίνδυνος για την Ελλάδα να μείνει εκτός δικτύων θα είναι σοβαρότατος. Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως θα έλεγε και ο Ελβετός καθηγητής Φρέντμουντ Μάλικ που διδάσκει μάνατζμεντ σύνθετων οργανισμών, είναι πλέον ζωτική για τη χώρα μας «η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της αλλαγής, οργανωσιακής και επιχειρηματικής, σε όλα τα επίπεδα». Και, πριν είναι πολύ αργά, αυτό μπορεί να συμβεί αν κάποιοι αποφασίσουν εδώ και τώρα να ανοίξουν στην Ελλάδα την πόρτα του 21ου αιώνα, ο οποίος ήδη μας βρίσκει απελπιστικά καθυστερημένους.




*Ο κ. Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος είναι δημοσιογράφος, επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και Πρόεδρος του European Business Review (EBR). Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα του στο www.europeanbusiness.gr και στο εβδομαδιαίο newsletter "EBR Confidential".

12 σχόλια:

giannhs kon είπε...

Καλημέρα σε όλους τους φίλους

ΜΙΧΑΛΙΟ καλημέρα
πιστεύω πως ο οικοδεσπότης μας ανέβασε το διάγραμμα Σάββατο βράδυ γιατί ΟΙ γνωστοί ζωγράφοι τον ανάγκασαν για να μας δώσει να καταλάβουμε σε πόσο επικίνδυνο μονοπάτι κάνουμε τις βόλτες μας να χρησιμοποιήσει παραπάνω γραμμές από ότι μας έχει συνηθίσει στα διαγράμματα του χαχαχα ……….καλημέρα ΜΙΧΑΛΗ ευχαριστούμε

……………..θα έλεγα την γνώμη μου με νούμερα….. ( αν και τα έχω αναφέρει σε ανύποπτο χρόνο πια νούμερα ΓΙΑ ΜΕΝΑ είναι κομβικά ) …. αλλά είμαστε σε τόσο οριακό σημείο αυτή την στιγμή που φοβάμαι μήπως παρασύρω κάποιους χωρίς να το θέλω σε λάθος αποφάσεις με τις ΧΑΖΕΣ μου σκέψεις

Λόγο οικογενειακών υποχρεώσεων θα τα πούμε ίσως το βραδάκι ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

mixalis mixalios είπε...

Γιάννη καλησπέρα,

Κρίνοντας και από το όνομα του Blog αλλά και τη μέχρι τώρα "διαγωγή" του οικοδεσπότη νομίζω ότι μπορούμε να πούμε (γράψουμε) ότι μας κατεβαίνει βάζοντας από πίσω κανά επιχείρημα για να το δικαιολογήσουμε. Οπότε μεγάλα παιδιά είμαστε, πες τη γνώμη σου και το πολύ πολύ να κάνουμε το αντίθετο...

michele είπε...

Καλησπερα,καλησπερα χαρα Θεου και σημερα ..

Οχι δεν ειναι θεμα οτι θελω να πω κατι με το γραφημα του FTSE απλα οντως την Παρασκευη δεν βαλαμε κατι ,οποτε επρεπε να δουμε καποια πραγματα εν μεσω Σαββατοκυριακου

θα ακολουθησει κατι και σημερα ΓΔ η κατι αλλο ,βλεποντας και κανοντας

michele είπε...

Πιστευω οτι η περιοδος μεχρι τον Μαιο εχει πολυ ενδιαφερον
καθως μας περιμενουν ,καταθεση νομοσχεδιου για την ανακεφαλοποιηση των τραπεζων,συνολικο νομοσχεδιο με τα συμφωνηθεντα με την τροικα
πιθανες αναβαθμισεις απο τους Μoody's και Fitch

Εκδοση εταιρικων ομολογων απο μεγαλους ( Μυτιληναιος), πιθανη δρομολογουμενη εξοδος της Ελλαδας στις αγορες

πολιτικες εξελιξεις ,ειδικα στο χωρο της κεντροαριστερας που θα επηρεασουν ολο το πολιτικο σκηνικο
κλπ

michele είπε...

Ειναι σαφες ,οτι τιτλοι δεικτοβαρεις μεγαλης κεφαλαιοποισης εχουν φθασει ψηλα

ΟΤΕ-ΟΠΑΠ-ΔΕΗ-ΜΠΕΛΑ -ΕΧΑΕ -ΦΦΡΓΚΡΠ-ΤΙΤΚ -ΕΥΠΡΟ,τα περιθωρια στους τιτλους του FTSE
απο θεμελιωδη η και τεχνικη αποψη τα εχουν ολο και λιγοτεροι τιτλοι
ΕΛΠΕ-ΦΡΙΓΟ-ΜΥΤΙΛ -ΜΙΓ-ΙΝΛΟΤ-ΕΕΕ

ενω υπαρχουν πολλοι τιτλοι μεσαιας και μικρης κεφαλαιοποιησης που μενει να αναδειχθουν ,εφ οσον δειξουν και στα αποτελεσματα του 2013 που ολοκληρωνεται η δημοσιοποιηση τους την αλλη Δευτερα, οτι η αποτιμηση τους αδικειται απο τα θεμελιωδη τους.

Ilias D είπε...

Καλησπερα σας.
Ο Ερντογαν δηλωσε οτι Συριακο Mig 23 κατεριφθη απο Τουρκικο F 16
γιατι παραβιασε τον Τουρκικο εναεριο χωρο.

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

Ψαχνει να εκτονψσει την εσωτερικη κριση

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

εκτονωση

michele είπε...

Στριμωγμενος ο Ταγιπ..πολυ στριμωγμενος

Ilias D είπε...

Δεν φανταζομαι να επεσες στην κινηση.

john deer είπε...

0-1 η μπαρτσα στο 9 με ινιεστα

john deer είπε...

2-1 η ρεαλ με 2 τμχ του μπενζεμα....ματσαρα!!!!