Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

ΣΑΒΒΑΤΟ..
με καφεδάκι


ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ...


Ο αποπληθωρισμός είναι το καινούργιο πρόσωπο της παγκόσμιας και Ελληνικής κρίσης. Όλοι περιμένουν οι τιμές να πέσουν παρακάτω, η αξία του χρέους ανεβαίνει. Ανεβαίνει βέβαια και η αγοραστική αξία του χρήματος αλλά με μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, το όφελος εξαφανίζεται. Έτσι η οικονομία αποδιαρθρώνεται χωρίς να διαθέτει δυναμική ανασύνταξης, αφού λείπει η ζήτηση και δε γίνονται επενδύσεις. Η ανεργία αυξάνεται και ο πληθωρισμός πέφτει!


Διάγραμμα 1. Πληθωρισμός και Ανεργία


Τα βέλη στο Διάγραμμα δείχνουν τη διαρθρωτική αποδιάρθρωση στην Ευρωζώνη και στην Ελληνική οικονομία. Τα μεγέθη στην Ελλάδα είναι τρομακτικά. Τα βαθύτερα αίτια του φαινομένου αναζητούνται στην απώλεια συγκριτικών πλεονεκτημάτων και στη γήρανση του πληθυσμού. Τα μεσοπρόθεσμα αίτια θα μπορούσαν να αναζητηθούν στην απομόχλευση των ιδιωτικών ισολογισμών και στη συνεχή χρήση της ποσοτικής χαλάρωσης (αφού η μείωση των επιτοκίων δεν είναι αποτελεσματική) που δεν αναζωογονεί την πραγματική οικονομία. Δημιουργεί όμως ενδεχομένως νέες φούσκες (μετοχές, οικιστικός τομέας του Ευρωπαϊκού Βορά).

Επί δύο δεκαετίες η Ιαπωνική οικονομία ταλαιπωρείται από τον αποπληθωρισμό. Τα Abeconomics προσπαθούν να την ανασύρουν από αυτόν. Οι χώρες της παγκόσμιας ανεπτυγμένης οικονομίας (ΗΠΑ και Ευρωζώνη) ενώ έστριψαν στη γωνία για την ανάπτυξη παρουσιάζουν συμπτώματα αδυναμίας. Τα συμπτώματα αυτά είναι εμφανή ακόμα και στη Γερμανία, παρόλο που το 2014 έχει περισσότερες υποσχέσεις και βεβαίως στη Γαλλία, που επισήμως οδεύει προς την αυστηρότητα κρύβοντάς την πίσω από την εξωτερική επιθετικότητα και τα εσωτερικά σκάνδαλα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν η πρώτη επίσημη που μίλησε για τον κίνδυνο της Ιαπωνοποίησης των δυτικών οικονομιών. Οι ΗΠΑ πιέζουν την Γερμανία από καιρό υποδεικνύοντας τα εξωτερικά πλεονάσματά τους ως το κυριότερο κανάλι μεταφοράς του αποπληθωρισμού παγκοσμίως, αλλά ο Σόιμπλε απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές προβάλλοντας τη φυσική υπεροχή της γερμανικής παραγωγικής μηχανής.

Η διατήρηση του οικονομικού status quo που έχει δημιουργηθεί στην παγκόσμια δυτική οικονομία και ιδίως στην Ευρωζώνη, φαίνεται να είναι ο βασικότερος στόχος των κεντροευρωπαϊκών κυρίαρχων πολιτικών. Και δεν είναι κατ’ ανάγκη μία δυσάρεστη κατάσταση. Από τη στάση αυτή αποκλίνει η πολιτική ελίτ στις ΗΠΑ γιατί παρόλο που φαίνεται να έχει επιτύχει χαμηλό ποσοστό ανεργίας την τρομάζει το χαμηλό ποσοστό απασχολησιμότητας και η έλλειψη επενδύσεων.

Ο αποπληθωρισμός, ως σύμπτωμα πλέον πολύ σοβαρότερων παραγωγικών αδυναμιών, είναι σε θέση να αποδυναμώσει τα όποια στοιχεία ανάκαμψης και στην Ελληνική οικονομία και την Ευρωπαϊκή. Γι αυτό εκτιμάται ότι και η ECB θα κινηθεί δυναμικά αναιρώντας ίσως την απαγόρευση διάχυσης της ποσοτικής χαλάρωσης. Ίσως όμως αποδειχθεί λίγο και έρχεται αργά.

http://indeepanalysis.gr/

11 σχόλια:

μπαρμπαλιας είπε...

κλμ παικτε...
θα δηλωσω αγροτης απο τουδε...
καλα δεν ειναι ;;

ο dwk είπε...

…καλημερούδια


…να ζήσεις Πανούλη και χρόνια πολλάάάά
…(ακόμα πιό) μεγάλος να γίνεις με άσπρα μαλλιά
…παντού να σκορπίζεις της (αποδεδειγμένης) γνώσης το φως
…και όλοι να λένε:
-να ένας σοφός !!!

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Καλημέρα μπάρμπα,

Και ο επενδυτής, αγρότης είναι κατά μια έννοια, οπότε δεν χρειάζεσαι ούτε βιβλία ούτε τίποτα...

Πάντως έτσι "ωραία" που το πάνε με ακυρώσεις αποφάσεων, αντισυνταγματικότητες, ατολμία να αγγίξουν μερικές κοινωνικές ομάδες, ελάχιστες επιτυχίες στην φοροδιαφυγή, κλπ, τρύπες ανοίγουν και δεν κλείνουν.

Πού είναι οι αλλαγές στη νομοθεσία, στη φορολογία, στην οργάνωση του κράτους που και καλά θα αντιγράφαμε τεχνογνωσία από άλλα κράτη?


Στο τέλος, επί εποχής Αλέξη ή του νέου "αλεκάκη" ΚΚΕ, η μεσαία τάξη (όση έχει απομείνει) θα πληρώσει ένα βαρβάτο κεφαλαιουχικό φόρο ΝΑ, για να συντηρεί όλο αυτό το χάλι που αρνούμαστε να βάλουμε τάξη. Μια one-time (μετά θα γίνει κάθε 2 χρόνια) εισφορά περιουσίας πχ 10-15% υπέρ τρίτων. Βέβαια θα έχουμε φροντίσει να μην συμπεριλάβουμε στο περιουσιολόγιο ακίνητα, αγροτεμάχια, offshore κλπ, -για να μην θυμώσουμε μερικούς ψηφοφόρους- και μόνο καταθέσεις ή μετοχές θα περιλαμβάνονται.

Αν κάποιος δηλαδή αντί να πάει να αγοράσει ένα σπίτι 350χιλ, τις κράτησε στην τράπεζα γιατί πίστευε ότι θα έσκαγε η φούσκα των ακινήτων, ας πρόσεχε.

Μπορεί και να μας αξίζει. Να επαναπατρίσουμε ΔΕΚΟ κλπ "ξεπουλήματα" και να γίνουμε μια πανέμορφη Ελλ Κούβα.

Τι μας λείπει? Έχουμε καλύτερες παραλίες, καλύτερο κλίμα, καλύτερους συνδικαλιστές, 2 κομαντάντε έτοιμους, άσε που ειμαστε και πιο κοντά και προσβάσιμοι μεταφορικά.

Havana Ouzo !

-----------------------

Άντε να πάμε κ λίγο έξω να απολαύσουμε τον υπέροχο ήλιο.

Καλή συνέχεια σε όλους

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Καλημέρα DWK!!!

Και χρόνια πολλά στον Πάνο μας!
Πολλές ευχές για ότι καλύτερο.
Να μεγαλώνει, να καμαρώνει τα εγγονάκια και να γίνεται σοφότερος.

Ελπίζω τη τούρτα να την κόβει κάτω από το αυλάκι...

μπαρμπαλιας είπε...

ο dwkis για να ευχεται...κατι θα γνωριζει...
οποτε να ζησεις Πανουλη και χρονια πολλα μετα των απογονων...

τωρα για τους επιδοξους κομανδανδες..τσε κλπ καλως να ελθουν .
μπορει να γινει καποιο μπαχαλο αρχικα,
αλλα μετα θα την φαμε οπως και με τον κυρ Σαμ και τους λοιπους...
γιατι οχι;;ασ το απολαυσουμε και δαυτο.
και τα γραφω με πολυ πικρία ...
γιατι πιστευα οτι θα κανανε κρατει.
αλλα δεν...
οποτε τι σημερα,τι αυριο,τι τωρα...

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

μπάρμπα ούτε εμένα με πειράζει, μπορεί να μην τους προτιμάω, αλλά αν η πλειοψηφία αποφασίσει να δοκιμάσουμε άλλες χάρες, καλά θα κάνει, ούτε πρόβατα θα τους πω, ούτε κότες, ούτε βλάκες, ούτε τίποτα.

Απλά θα ήθελα να είναι συνειδητοποιημένη απόφαση και όχι απόφαση οργής, γιατί κάθε απόφαση έχει και τα παρελκόμενά της (καλά ή κακά).

Πλατεία Καλλιθέας κ Νέας Σμύρνης γεμάτες!!!! Καφεδιές κ όμορφες υπάρξεις...

Ελλαδάρα με τα ωραία σου.

μπαρμπαλιας είπε...

ειναι γεγονος οτι ειμαι οργισμενος.
αλλα και κατ εξακολουθησιν εξαπατημενος.
απολαυσε τον καφε σου,δεν μας εχουν μεινει και πολλα

Ilias D είπε...

Καλημερα,μπορω να διαφωνισω σε τπτ;
Οχι,λεω ομως να περιμενω λιγο ακομα,δεν μπορει,κατι ελπιζω οτι μπορει να γινει,ειδωμεν.
Χρονια πολλα κα καλα Πανο.

michele είπε...

Χρονια πολλα Πανο να σε χαιρεται η οικογενεια
Ωραιος καιρος ,ωραια βολτα ,ωραια Ελλαδα

μπαρμπαλιας είπε...

απο την ειδησεογραφια

Το Δ' τμήμα του Αρειου Πάγου έκρινε ότι το χαράτσι μέσω ΔΕΗ είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα. Επιβάλλεται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση του φορολογουμένου, σημειώνουν οι δικαστές. Στην ολομέλεια παραπέμπεται η υπόθεση.
.........
ρε μπαγλαμαδες
το ζητουμενο ειναι αν το εισπραττει
η ΔΕΗ "η η ΔΟΥ;;
το ζητουμενο ειναι ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ.

ηξεις αφήξεις ουκ εν πολέμω θνήξεις, χωρίς κόμμα. πουθενά, κι ό,τι καταλάβατε…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Καλησπέρα σε όλους


Πανό χρόνια πολλά κι ότι επιθυμείς σου εύχομαι να τα χιλιάσεις κι ότι καλήτερο