Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

ΣΑΒΒΑΤΟ..
με καφεδάκι

"Η Αργεντινή έφτασε με την κρίση κοντά στον εμφύλιο"..


Συνέντευξη στο Γιώργο Λαμπίρη

“Ο αδελφός μου, όταν ξέσπασε η κρίση στην Αργεντινή, έλεγε χαρακτηριστικά: 'Αναγκάζομαι να φύγω τώρα και θα φύγω. Ο πραγματικός πόλεμος είναι εδώ και δεν το έχουμε καταλάβει. Γιατί, αν μία από τις κόρες μου αποφασίσει να γίνει πόρνη, θα το καταλάβω, τιμή και καμάρι της. Αλλά δεν θέλω το κοινωνικό σύστημα να την αναγκάσει να γίνει πόρνη. Δεν το δέχομαι αυτό !'".

Με αυτά τα λόγια περιγράφει την έκρηξη της οικονομικής κρίσης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, το 2001, ο Αργεντίνος, Λουίς Λέμες, ο οποίος ζει και εργάζεται τα τελευταία 13 χρόνια στην Ελλάδα. Τα τελευταία 6 από αυτά σε μπαρ της Μαβίλη.


Μαθημένος να ζει άνετα, προερχόμενος από μία εύπορη οικογένεια της Αργεντινής, ο Λούις είδε ξαφνικά την οικονομία της χώρας του να καταρρέει και τον κόσμο να βγαίνει στους δρόμους. Μια κρίση που έπληξε σε μεγάλο βαθμό και την οικογένειά του, όπως παραδέχεται.
“Ξέραμε ότι θα έσκαγε η φούσκα”

“Ξέραμε ότι κάποια στιγμή η φούσκα θα έσκαγε. Ότι όλο το σύστημα, οικονομικό και πολιτικό, θα κατέρρεε”, περιγράφει.

“Στη δεκαετία του '90 ζήσαμε στην Αργεντινή μία ευμάρεια παρόμοια με αυτή, που έζησε η Ελλάδα από τις αρχές του 2000 έως το 2006. Είχες την άνεσή σου, τα χρήματά σου, τις διακοπές σου, το εξοχικό σου...Τα πάντα. Ό,τι μπορεί να επιθυμήσει ένας άνθρωπος της μεσαίας τάξης”.

Κάπου εκεί, λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης Ντε λα Ρούα - έφυγε μαζί με άλλα μέλη του επιτελείου του με ελικόπτερο για να γλιτώσει την οργή του πλήθους -, οδήγησαν τη χώρα σε κοινωνικό και οικονομικό έμφραγμα. Και, μέσα σε όλα αυτά, η είσοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 


“Είχαμε μία πολύ αδύναμη οικονομία και το ΔΝΤ, που προσπάθησε να ισοσταθμίσει την αξία του νομίσματός μας με αυτή του δολαρίου. Ένα δολάριο ένα πέσο. Σε μια χώρα που μετρούσε τις αμαρτίες των κυβερνήσεων Αλ Φονσίν και Κάρλος Μένεμ, μετά τη δικτατορία του 1983”.



“Τα χρήματα από την πώληση οικοπέδων έφταναν με το ζόρι για την αγορά μιας τηλεόρασης”

“Χαρακτηριστικό είναι αυτό, που έγινε με τη μεγάλη οικονομική κρίση στην Αργεντινή. Η μάνα μου ήθελε τότε να πουλήσει μερικά κτήματα. Ο πατέρας μου την προέτρεψε να τα πουλήσει σε δολάριο. Εκείνη, ανένδοτη. Ήθελε να τα πουλήσει σε πέσο, όπως και έκανε. Το αποτέλεσμα ήταν ότι, μετά από τρεις μήνες, τα χρήματα που πήρε από τα κτήματα να φτάνουν με το ζόρι για να αγοράσει μία τηλεόραση !

“Οι εικόνες, που εγώ έχω όταν ξέσπασε η κρίση, ήταν τραγικές. Παιδιά έμπαιναν σε σούπερ μάρκετ μαζί με τους γονείς για να τα λεηλατήσουν όλα. Πλήθος ανθρώπων περπατούσαν προς το Προεδρικό Μέγαρο για να βρουν τους πολιτικούς και να τους λιντσάρουν. Άνθρωποι αυτοκτονούσαν, επειδή λεηλάτησαν τα μαγαζιά τους. Μια χώρα, στην οποία παραλίγο να γίνει εμφύλιος. Ήταν όλοι εναντίον όλων”, συμπληρώνει ο Λούις.

Στην Ελλάδα, ο ίδιος ήρθε όταν ξέσπασε η κρίση. Φοιτητής τότε στη Βραζιλία, κέρδισε υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία του έδινε το δικαίωμα να σπουδάσει στη Θεολογική σχολή. Παρόλ' αυτά, έζησε από πολύ κοντά τα γεγονότα της χώρας του, καθώς ο αδελφός του είχε ένα σοβαρό ατύχημα και χρειάστηκε να βρεθεί κοντά του. Έτσι, έζησε πολύ έντονα και θυμάται όλες εκείνες τις στιγμές.


“Έμπαινες στο σούπερ μάρκετ και οι υπάλληλοι έπαιρναν τα πράγματα από το καλάθι και άλλαζαν τιμές”

“Το 2000, πήγαινες σε σούπερ μάρκετ, έπαιρνες το καλάθι και, αφού έβαζες τα προϊόντα μέσα, έρχονταν οι υπάλληλοι, τα έπαιρναν και έβαζαν καινούργια τιμή εκείνη τη στιγμή. Μπροστά σου !”

Παρόλ' αυτά ο κόσμος δεν επαναστάτησε αμέσως. Όλα ξεκίνησαν, όταν το ΔΝΤ ανέστειλε τη χορήγηση της δόσης του δανείου και διεκόπη η δανειοδότηση στην Αργεντινή. Οι άνθρωποι έτρεχαν να πάρουν τα λεφτά τους σε δολάρια. Σχηματίζονταν ουρές ανθρώπων, οι οποίοι έσπευδαν να σηκώσουν τις καταθέσεις από τις τράπεζες. Η κυβέρνηση πέρασε νόμο, που επέτρεπε αναλήψεις έως 1.000 πέσος το μήνα. Η μεσαία τάξη έβλεπε από τη μία στιγμή στην άλλη να χάνει όλα όσα είχε συνηθίσει να είναι δικά της μέχρι εκείνη τη στιγμή. Και, κυρίως, το κράτος να βάζει χέρι στις καταθέσεις. Έτσι, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους.

“Στην Ελλάδα, δεν έχει γίνει κάτι ανάλογο, καθώς ανήκει σε ένα πολιτικό και οικονομικό σύστημα μιας ολόκληρης Ηπείρου. Η Αργεντινή ήταν μόνη της”, συμπληρώνει.

Θυμάται ότι, για να βγάλει κάποιος διαβατήριο και να μεταναστεύσει, έπρεπε να περιμένει από τρεις έως έξι μήνες. Το κύμα μεταναστών ήταν τεράστιο και όλοι ήθελαν να φύγουν για Ισπανία και Ιταλία.
“Έβλεπα μπροστά μου κοριτσάκια να εκπορνεύονται για δύο πέσος και μία φρατζόλα ψωμί”

“Έβλεπα, μπροστά στα μάτια μου, κοριτσάκια να εκπορνεύονται για δύο πέσος και μία φρατζόλα ψωμί. Πήγαιναν με άνδρες για να μπορούν να πάνε στο φούρνο και να αγοράσουν ψωμί !”, λέει με ύφος ακόμα και σήμερα έκπληκτο.

“Είναι χαρακτηριστικό ότι είχα να δω τον αδελφό μου αρκετούς μήνες. Όταν τον ξαναείδα ήταν σαν να είχε γεράσει 40 χρόνια από την πίεση. Πίεση από όλες τις πλευρές για να μη λείπει τίποτα στην οικογένειά του”. Για να μη δει τις ίδιες του τις κόρες να καταλήγουν στο πεζοδρόμιο...

Ο πιο άτυχος μπάρμαν του κόσμου....

Μιλώντας για τη φυγή του από την Αργεντινή της κρίσης και τον ερχομό του στην Ελλάδα της κρίσης, λέει χαρακτηριστικά: "Θυμάσαι το σεισμό στην Αϊτή ; Μια οικογένεια έχασε τα πάντα, αλλά δεν πέθανε κανείς. Πήγαν μετανάστες στη Χιλή και έγινε μετά από τρεις μήνες εκεί ένας σεισμός. Ο Πανούτσος λέει ότι είμαι ο πιο άτυχος μπάρμαν του κόσμου”, λέει χαριτολογώντας.

Μιλώντας για τις συνθήκες, που επικρατούν σήμερα στη χώρα του, λέει : “Η κατάσταση τώρα είναι λίγο περίπλοκη. Είχαμε επεισόδια πρόσφατα. Η αλλαγή, που κατά κάποιο τρόπο και μετά την κρίση προσπάθησε να φέρει ο Νέστωρ Κίρχνερ, φάνηκε να φρενάρει με το θάνατό του. Ανέλαβε η γυναίκα του, η οποία έχει ένα επιτελείο χωρίς ξεκάθαρο προσανατολισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι συγκεντρώνουν πολλές άσχημες κριτικές σαν κυβέρνηση. Έτσι, ενώ η χώρα μπήκε σε ρυθμό ανάπτυξης και ο Κίρχνερ είπε: 'Ας σφίξουμε λίγο τα ζωνάρια, να πληρώνουμε το χρέος μας', τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά.


Όπως λέει άλλωστε, “Το ΔΝΤ δεν το πετάς, το πληρώνεις για να φύγει. Δεν θα φύγει από μόνο του, ακόμα και αν το διώξεις”.


Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα λεφτά, που δανείστηκε η Αργεντινή, πήγε σε τσέπες κάποιων. “Αν τα έκλεψαν, εμείς δεν μπορούμε να τα επιστρέψουμε. Μεγάλο μέρος των χρημάτων χρησιμοποιήθηκε για τον προσωπικό πλουτισμό κάποιων”.

Μιλώντας για τη ζωή του στην Ελλάδα, την οποία είχε όνειρο από μικρός να γνωρίσει, καθώς διδάχθηκε στο σχολείο την αρχαία ελληνική γραμματεία, λέει:

“Η Ελλάδα απέξω γοητεύει κι από μέσα απογοητεύει. Την έβλεπα ως μια ονειρεμένη χώρα. Προσωπικά με αντιμετώπισαν με τον καλύτερο τρόπο. Το μόνο παράπονο, που έχω, είναι για το τι σημαίνει η Ελλάδα για τους ανθρώπους της. Ο Μπόρχες, σε συνέντευξή του, είχε πει: 'Είμαστε εξόριστοι Έλληνες', για να δείξει πόσο λάτρευε την Ελλάδα. Η κουλτούρα και η παιδεία, καθώς και πολλά πράγματα, που έχουν να κάνουν με την καθημερινή μας ζωή στη χώρα μου, γεννήθηκαν εδώ. Ήταν το λίκνο του πολιτισμού”.

“Στη πορεία, γράφοντας ένα άρθρο για ένα Πανεπιστήμιο στην Αργεντινή, και μιλώντας για την εμπειρία μου ως φοιτητής, έγραψα στο τέλος: 'Η Ελλάδα, που έδωσε φως στον κόσμο, τώρα ζει στα σκοτάδια'. Μία έκφραση που καθρεφτίζει την πραγματικότητα. Είτε μας αρέσει είτε όχι. Ευθύνες υπάρχουν στο προσωπικό ενδιαφέρον των ανθρώπων, στο πολιτικό σύστημα, στην οικονομία....”.

Κάπως έτσι περιγράφει την κατάσταση στην Αργεντινή, αλλά και αυτά που ζει σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης, ο Λούις Λέμες. Ο άνθρωπος, που πέρασε και έζησε και στις τρεις χώρες της κρίσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αργεντινή, Βραζιλία και τώρα Ελλάδα.

Ο ίδιος όπως λέει ξέρει και απολαμβάνει να ζει.

“Απολαμβάνω το σπίτι μου, τη βόλτα, τη γειτονιά μου. Απολαμβάνω τη μουσική. Τη δουλειά μου. Απολαμβάνω τους φίλους μου. Απολαμβάνω το ρεπό μου. Απολαμβάνω το τανγκό....Χορεύω τανγκό. Απολαμβάνω την ανιψιά μου. Όλα αυτά, αν και ζω σε μια άσχημη πόλη. Παρόλ' αυτά, όμως, κατοικώ σε μια πάρα πολύ ωραία γειτονιά”, λέει ο άνθρωπος, που έζησε στην κάποτε όμορφη Αργεντινή, η οποία - από το 2001 και μετά - σε τίποτα δεν θύμιζε την εύπορη και γεμάτη υποσχέσεις χώρα της Λατινικής Αμερικής, που όλοι γνωρίσαμε στη δεκαετία του '90.


ΠΗΓΗ: http://www.news.gr/

32 σχόλια:

Ilias D είπε...

Καλημερα.
Βρε τι επαθε ο Λουις.
Τα βλεπεις φιλε μου Θοδωρε;
Ενα καλο ΣΚ σε ολους σας.

Υ.Γ.Ξεχαστε την(ον) Κινεζα(ο) μαγκες,τα λεφτα θελουν δουλεια κ μαγκια.
Ειχα διαβασει παλια μια ερευνα,σε εφημεριδα μεγαλης κυκλοφοριας,για καποιους που κερδισαν μεγαλα ποσα σε λαχεια.Ολοι τους καταληξαν φτωχοτεροι δυστηχισμενοι κ ξεκομενοιαπο τους δικους τους.

kostasΠειραιας είπε...

Πολλες καλημερες, πολυ ωραιο αρθρο.
Θυμιζει μια μεγαλη αληθεια, οτι φανταζει πιο ομορφος απο αποσταση, ο δρομος που δε διαλεξες να ποτε παρεις.

μπαρμπαλιας είπε...

κλσ παικτε...
καταθλιψη ;;;απο το χθεσινο σκόπ;;;
οι κοκκινοκωλοι δωσανε ρεστα
αλλα εμεις -για να μη μας πουνε μαλακε-
κοψαμε πρωτοι το νημα..
την αγνωστη συνεχεια φοβαμαι
γιατι εδω εχουν λυσσιαξει να γινουμε Αργεντινα...
το παραδειγμα με τα χωραφια της μανας...συγκλονιστικο.μηδενια.
αλλα και εδω δεν παμε πισω
χωραφι θαλασσατο 100.000 το στρεμα
μονο 10 και δε φευγει
βεβαια υπαρχει και η "σχολη"του εγω δεν εχω να χασω τιποτα ,οποτε σκρουμπος ολα.

μη μου πειτε καμμια σας προλαβαινω
γιατι εχω δηλωσει τιποτοφρων και χρηματοφρων

ο dwk είπε...

…καλό μεσημέρι, απόγευμα και βράδυ να έχουμε
…πιστεύοντας ότι πρέπει να ακούμε (να διαβάζουμε, εδώ) ΚΑΙ μια άλλη άποψη, ανεξάρτητα αν διαφωνούμε ή συμφωνούμε, να τι λέει ο Κ. Λαπαβίτσας
( http://xronika05.blogspot.gr/2014/01/blog-post_205.html )
…………..
«…Γιατί όμως να τα συζητάμε όλα αυτά στην Ελλάδα του σήμερα που έχει πολύ διαφορετικά προβλήματα; Ο λόγος είναι απλός. Σαν τον δολοφόνο που επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, το μνημονιακό στρατόπεδο δε μπορεί να αφήσει το θέμα της Αργεντινής σε ησυχία και συνεχίζει – τέσσερα χρόνια μετά! – να το ανακινεί λέγοντας εξωφρενικές ανοησίες. Καλλιεργείται μια εικόνα της Αργεντινής που δεν έχει την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα, με τον προφανή στόχο να τρομοκρατείται ο ελληνικός λαός και να παρουσιάζονται οι μνημονιακοί ως σωτήρες της Ελλάδας.
Η απλή πραγματικότητα έχει ως εξής. Προς το τέλος της δεκαετίας του 1990 η Αργεντινή αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα και δέχτηκε ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ, κάτι αντίστοιχο της Τρόικας. Ακολούθησε φυσικά ύφεση της τάξης του 9% το 1999-2001. Η ύφεση οδήγησε σε κατάρρευση των τραπεζών και αδυναμία εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, με επακόλουθο η χώρα να κηρύξει άρνηση πληρωμών και να σπάσει την υποτιθέμενη ακλόνητη ισοτιμία 1:1 με το δολάριο. Όλα έγιναν χωρίς σχέδιο και προετοιμασία, υπό την αδήριτη πίεση των συνθηκών. Το αποτέλεσμα ήταν βαθύτατη ύφεση το 2002, της τάξης του 11%, με μεγάλη πολιτική και κοινωνική αναταραχή. Από το 2003 και μετά όμως – για μια ολόκληρη δεκαετία – η χώρα γνώρισε τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ιστορία της, κοντά στο 8% ετησίως, που μόνο η Κίνα ξεπέρασε την ίδια περίοδο. Πρόκειται για μια από τις εντυπωσιακότερες περιπτώσεις ανάκαμψης στα χρονικά, η οποία διπλασίασε το ΑΕΠ.
Η σύγκριση με την Ελλάδα είναι καταλυτική. Η συνολική συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ το 2008-2013 είναι της τάξης του 25%. Περίπου το 21% της συρρίκνωσης έχει προκύψει κατά την περίοδο που εφαρμόστηκαν τα Μνημόνια που μας ‘διέσωσαν’ και φυσικά μας κράτησαν στο ευρώ, μια τόσο μεγάλη εθνική επιτυχία! Ακόμη χειρότερα όμως, οι προοπτικές ανάπτυξης είναι ανύπαρκτες. Είναι πιθανό η Ελλάδα ουσιαστικά να λιμνάσει, ενώ δίπλα μας θα επιτελείται κοσμογονία. Τι ακριβώς να συγκρίνει κανείς με την Αργεντινή;
Θα μου πείτε, υπήρχε καμία εγγύηση ότι η Ελλάδα θα μπορούσε το 2010 να μπει σε πορεία ανάπτυξης Αργεντινής, αν έκανε παύση πληρωμών και έφευγε από το ευρώ; Όχι βέβαια. Τα προβλήματα ήταν πιο σύνθετα και η αρρώστια του κοινωνικού ιστού βαθύτερη. Αλλά δε θα αντιμετωπίζαμε και την τραγωδία που έφεραν τα Μνημόνια, με ανεργία των νέων πάνω από 60%. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα είναι αμείλικτος: το μνημονιακό στρατόπεδο προκάλεσε τη μεγαλύτερη εθνική καταστροφή που γνώρισε η χώρα σε καιρό ειρήνης.
Η Αργεντινή έχει φυσικά νέα προβλήματα που οφείλονται εν μέρει και σε πλημμελείς δράσεις τα χρόνια που πέρασαν. Παραμένει μια σχετικά φτωχή και βαθιά άνιση χώρα, όπου το μεγάλο κεφάλαιο έχει τεράστια ισχύ και οι μισθωτοί δέχονται πολύπλευρες πιέσεις. Υπάρχει πρόβλημα πληθωρισμού, απομείωσης των συναλλαγματικών αποθεματικών και εμφάνισης εμπορικών ελλειμμάτων. Την περιτριγυρίζουν επίσης τα όρνεα των χρηματοπιστωτικών αγορών που θέλουν ακόμη να αποπληρωθούν πλήρως για όσα ομόλογα κατέχουν και μπορεί να αναγκάσουν τη χώρα να προβεί σε τεχνική (όχι πραγματική) άρνηση πληρωμών. Πάνω απ’ όλα, η Αργεντινή πάσχει από έλλειψη παραγωγικής αναδιάρθρωσης, πράγμα που έπρεπε να είχε γίνει με ριζοσπαστικό τρόπο εδώ και χρόνια…»
……………

michele είπε...

Καλημερα,καλημερα σε ολους!
Δεν λεει λαθος πραγματα ο Λαπαβιτσας
Ομως
δεν αναφερει ,οτι η μεγαλη αναπτυξη που λεει ,προηλθε απο την μεγαλη αποτομη αυξηση της τιμης της σογιας της οποιας η Αργεντινη ειναι μεγαλοπαραγωγος.Οταν τελειωσε αυτο,επανηλθε στα γνωστα προβληματα.
Τωρα τα ορνεα των αγορων ,δεν σε ενοχλουν οταν αποπληρωνεις μεγαλο ποσο των χρεων σου Κωστα .Το δεν προβλημα πληθωρισμου που υπαρχει ειναι ενα προβλημα που ΔΕΝ θα εχει η Ελλαδα

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλό μεσημέρι, καλό Σ/Κ και καλό ...βράδυ που θα τα πούμε ένα χεράκιμε μερικούς
Κάτι δουλειές απομένουν και θα πούμε περισσότερα, για την ώρα όμως χρειάστηκε να καταφύγω στο λεξικό για να βρω τον σκρούμπο (= κάτι καμμένο) και προσπαθώ να δω τι έχω δηλώσει εγώ αλλά δεν "θυμιέμαι" χεχε
Μπάρμπα θα σε "πιάσω" αργότερα, όσο για σένα Ντόκι το βράδυ!

Ilias D είπε...

Ελπιζω να μην πιει κανεις πριν ανεβει σε 2τροχο η 4τροχο.
Δειτε τι επαθε καποιος.



http://news247.gr/eidiseis/paraksena/h_toumpa_ths_symforas_o_methysmenos_podhlaths_dinei_resta.2610423.html

ΑΡΤ είπε...

Σσσσσουττττ...

http://youtu.be/K-_P3lLV5pY

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

ΑΡΤ ελπίζω να είσαι ήδη μέσα στο ΚΤΕΛ και να ανεβάζεις το σχόλιο από το κινητό σου τηλέφωνο... άντε γιατί δεν θα προλάβεις!

ΑΡΤ είπε...

Σσσσουυττττ καλε...χαχαχαχα

ΑΡΤ είπε...

Σας ευχομαι να περασετε μια υπεροχη βραδια και ευελπιστω να σας δω σε μια μελλοντικη συναντηση...κατα προτιμηση στον Βολο για να γνωρισουμε και τον δασκαλο...
Σημερα το βραδυ ψηνω τον γιο μου να παμε στο παλατακι για να δουμε την ΠΑΟΚΑΡΑ μας...

Καλο απογευμα

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Να σαι καλά αδελφέ, κι εμείς το ελπίζουμε

ArTaXiA είπε...

Τι κάνετε λεβέντε;

μπαρμπαλιας είπε...

Artaxi χαρα μου...σε κολησα;;;αχαχααααα

michele είπε...

Καλως τον Artaxia.Tον Γιαννη και βεβαια το στρατηγο τον ασπρομαυρο

michele είπε...

Προσωπικα ,δουλευω λιγο το αρθρο μου της Δευτερας στο eyedoll

ArTaXiA είπε...

Εγώ χαζολογώ εδώ πέρα...

Κι άκρη δεν βγάζω!

μπαρμπαλιας είπε...

χαρεμι τοχεις απεκει ...

ArTaXiA είπε...

Αφού γίνει αποδεκτή μια προσφορά - ο γενναιόδωρος άνδρας πρότεινε την τιμή και η ελκυστική γυναίκα την αποδέχτηκε- έχει έρθει πια η ώρα να κανονιστούν τα διαδικαστικά του πρώτου ραντεβού. Συνήθως προτείνει ο άντρας το μέρος- ένα καφέ, εστιατόριο ή μπαρ, αλλά μπορεί να βοηθήσεις και συ αν έχεις μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Το επόμενο που ίσως αναρωτηθείς είναι πως πληρώνει ένας γενναιόδωρος άνδρας του site το ελκυστικό μέλος με το οποίο έχει βγει ραντεβού. Εδώ θα βρεις μερικούς γενικούς κανόνες καλής συμπεριφοράς αλλά και τι θα πρέπει να αποφεύγεις.

(Aπόσπασμα από site γνωριμιών, ή πως να καλύψουμε τις βιζιτούδες προκειμένου να μην τις πιάνει ο νόμος)

michele είπε...

Xαχα ιδεες για αρθρο παιρνεις artaxia .Eχει ενδιαφεροντα οικονομικοκοινωνικα στοιχεια το χαζολογημα σου

μπαρμπαλιας είπε...

ολα γινονται με παραδες ...
ιδου το παραδειγμα-διαδακτικοτατον-
απο καποια χωρα που λενε οτι ειναι φτωχευμενη ,χρεομενη κλπ παραρες
καθε τοσο ερχεται στο μυαλο ο βλαμεμος
που ελεγε το λεφτα υπαρχουν...
οποτε παρ'κιαυτο...

Η Ελλάδα κατέθεσε στην Παγκόσμια Ομοσπονδία 800.000 ευρώ, ώστε να ισχυροποιήσει τη θέση της, σε ό,τι αφορά της wild card για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αν θα την πάρουμε; Αυτό είναι το πιθανότερο. Τι θα γίνει μετά; Δείτε.

http://www.sport24.gr/Basket/ElladaBasket/EthnikiBasket/800_000_eyrw_h_dwrea_mas_sth_fiba.2611319.html

και διαβαστετο ολο..
ειναι πολυ διδακτικο
καλα ειπα νωριτερα...
να μην μας πουνε και μαλακε

μπαρμπαλιας είπε...

βιζιτουδες;;;
οποία κακια λεξη...
αδελφες του ελεους ειναι,Artaxi
για σκεψουτο λιγο...
αν φτιακεις νεο πονημα...

ArTaXiA είπε...

Ναι, ετοιμάζω κάτι για τις γυναίκες η αλήθεια είναι. Αλλά επειδή πλέον δεν είμαστε στο 2010 που έγραφα και δεν με ήξερε κανείς, αν γράψω όλα όσα πιστεύω, δεν υπάρχει περίπτωση να μου ξαναμιλήσει γυναίκα, μη σου πω πως θα με φτύνουν κιόλα...

ArTaXiA είπε...


About me

Καταλαβαίνω λίγο ελληνικά. Με τη βοήθεια υπολογιστή μετάφραση.
Είμαι καλό κορίτσι, ευπρεπή (decent) κορίτσι.

Εάν εσείς θέλετε μόνο το σεξ. Μην γράφετε για μένα, παρακαλώ!


Interested in

Ψάχνω - έντιμος, ειλικρινής, καλός, σοβαρός άνθρωπος.
Από 41.
Για να κάνει μια οικογένεια.

μπαρμπαλιας είπε...

στειλε μου τις σκεψεις σου...
προς εγκρισην...αχαχα

michele είπε...

Artaxia ,γραψε κατα τετοιον τροπο ωστε να φανει οτι τις αγαπας ( και γιαυτο τις κραζεις)
μη φανεις μισογυνης χαχα
οι εξυπνες θα λαβουν το μηνυμα σου

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλησπέρα
Τελικά τι είμαστε ρε σεις; Ξεκινήσαμε με Αργεντινή, πήγαμε στην Αίγυπτο, την Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και ξανακαταλήξαμε στην Αργεντινή;
Ψάχνεστε για να γράψετε άρθρα βλέπω. Εγώ δεν είμαι καλός στα άρθρα, ως γνωστόν, αλλά ορίστε μερικά σκόρπια από δω κι από κει, που με κάνουν να μην μπορώ να βγάλω άκρη παρομοίως. Αν κάποιος μπορέσει να τα συνθέσει σε κάτι κατανοητό για το τι μέλλει γενέσθαι στην αγορά ...μπίγκο.
Μια ...συνοπτική σύνοψη λοιπόν.

Έρχεται μέσα στην επόμενες μέρες ν/σ για τις τράπεζες και για να μπορεί νσ πουλάει το ΤΧΣ και με ζημιές (μέσα εκεί θα έχει και τα αμαρτωλά του ΤΑΙΠΕΔ)
Επίσης ν/σ για το μερικό ξεπούλημα της ΔΕΗ (δίκτυα μεταφοράς)
1 δισ. αυξάνονται κάθε μήνα τα φέσια προς το Δημόσιο
Πάνω από 4 εκ. κάθε μέρα τα φέσια στην ΔΕΗ
Ο μπάρμπας δήλωσε κάτι σοβαρό, ότι δεν τον ενδιαφέρει η σύνταξη (αυτό ακριβώς θέλουν να ακούν οι κλέφτες των εισφορών μας) γιατί έζησε, αλλά τον ενδιαφέρει μόνο να ανακάμψει το χαρτοφυλάκιο (καλά θα περιμένεις κι εσύ σαν και μένα καιρό πολυυυυύ μπάρμπα)
O χοντρομπένι δήλωσε ότι όλα είναι under control ( αυτό ακριβώς είναι που με ανησυχεί περισσότερο)
Η πολιτική μας κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο
Οι πτώσεις συνήθως δεν τελειώνουν με μια κόκκινη κερούκλα , αλλά κάτι έχει ακόμα (λίγο στην καλύτερη περίπτωση) ) και συνήθως αυτό το κάτι έχει "ουρά" ( παράδειγμα 20 & 23 Δεκ. - 5 & 8 Απρ. κλπ) αλλά μακάρι έστω και έτσι να είναι.
Προηγούνται, τελευταία, συνήθως πονηροί σχηματισμοί και κεριά αμφιβολίας προς ελπίδα μεριά και μετά το ΜΠΑΜ (πχ 17-18-19 Δεκ/13 και 23-23 Ιαν/14) που ο κοιμισμένος δεν πρόσεξα
Όποιος θέλει και μπορεί ας γράψει ένα ολοκληρωμένο "πόνημα" για να λύσει τον γρίφο, εγώ αδυνατώ.
Και μετά...???
Τα υπόλοιπα το βράδυ χεχε

ΥΓ Υπάρχουν ένα σωρό "δεδομένα" ακόμη αλλά δεν έχω χρόνο τώρα

ΠΑΝΟΣ είπε...

Αρταξία... Ευτυχείτε! χαχα
Με αυτά πρέπει να ασχολείται τώρα όποιος είναι έξω από την ελληνική αγορά.
Περιμένω την μελέτη σου

ΚΩΣΤΑΣ G είπε...

Fine young cannibals,As hard as it is YouTube
http://www.youtube.com/watch?v=4WDTZn0p7Yo

Ilias D είπε...

Ανακαλουν οι μεταναστες τις αρχικες καταθεσεις τους κατα του λιμενικου.
Δεν ειξερε ο διερμηνεας(λενε)την γλωσα τους.

Ilias D είπε...

Μεγαλοδημοσιογραφοι......μερικοι τουλαχιστον.
http://taxalia.blogspot.gr/2014/01/400000.html#more

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Ήταν όλα υπέροχα, να είμαστε καλά πάνω απ' όλα, και του χρόνου με 2-3 φίλους βορειοελλαδίτες που πάντα μας λείπουν.