Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

X.A.A. LIVE 

                 σχόλια για τη συνεδρίαση online. 

ANΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΒΟΛΗ 
S-300  ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ..


του Πασχάλη Κορωναίου

Μία εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη βολή S-300 στην Κρήτη, την πρώτη του περίφημου ρωσικού αντιαεροπορικού σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν χθες ο Δ. Αβραμόπουλος και ο Ρώσος ομόλογός του Σ. Σοϊγκού έρχεται να αναθερμάνει τις σχέσεις Αθήνας και Μόσχας. 

Η βολή έχει προγραμματιστεί για τις 11 Δεκεμβρίου και θα πραγματοποιηθεί παρουσία ακολούθων άμυνας ξένων χωρών, ενώ ήδη έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον ΜΜΕ του εξωτερικού.

Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια προετοιμασιών από τότε, που τουλάχιστον αποφασίστηκε να γίνει η πρώτη βολή. Η προσπάθεια ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2011 όταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος, αποφάσισε πως όλα τα οπλικά συστήματα, που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, θα πρέπει όχι απλώς να είναι ενταγμένα στο ελληνικό οπλοστάσιο, αλλά και πιστοποιείται η επιχειρησιακή τους λειτουργία μέσω βολών. Από την απόφαση δεν εξαιρέθηκαν οι S-300 και τον Ιούνιο του 2012 καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα των απαραίτητων διαδικασιών, που θα έπρεπε να προηγηθούν.

Ξεκίνησαν οι επαφές με τη Μόσχα και τον περασμένο Μάιο, ομάδα ρώσων τεχνικών μετέβη στην Κρήτη, όπου επιθεώρησε τα συγκροτήματα βολής του οπλικού συστήματος και την καλή λειτουργία του. Δύο μήνες αργότερα, οι Ρώσοι επιθεώρησαν την κατάσταση των βλημάτων και την ετοιμότητά τους προς χρήση.

Στο μεταξύ, είχε ξεκινήσει να «τρέχει» η προμήθεια για την αγορά στόχου για τις ανάγκες της βολής, που τελευταίως έλαβε, μεταξύ άλλων, την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής εξοπλισμών στην Βουλή. 

Πλέον όλα μοιάζουν έτοιμα για να πραγματοποιηθεί η πρώτη βολή S-300, την ερχόμενη Τετάρτη, στο Πεδίο Βολής Κρήτης. 

Το διπλωματικό θρίλερ

Η περιπέτεια των S-300 μετράει πολλά χρόνια και η κατάληξή τους στην Κρήτη έχει περάσει από σαράντα κύματα ενός πολιτικο-διπλωματικού θρίλερ. Μετά την κρίση των Ιμίων, στα μέσα του 1996 η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού συστήματος.

Έγινε υπό τις ευλογίες του Γεράσιμου Αρσένη και την πολιτική «ομπρέλα» του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου, όταν ο τότε πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης έλαβε την απόφαση της προμήθειας: στο όνομα της αμυντικής θωράκισης της χώρας, αλλά κυρίως για να χρησιμοποιήσει την αγορά των ρωσικών συστημάτων ως εργαλείο ασκήσης πίεση προς όλες τις πλευρές για την επίλυση του Κυπριακού.

Το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου είχε ανακοινωθεί από τον Νοέμβριο του 1993, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και  πρόεδρος της Κύπρου ο Γλ. Κληρίδης.

Από την πρώτη στιγμή, όμως, οι S-300 μπήκαν στο «μάτι» των ΗΠΑ, με την κυπριακή πλευρά να μιλά ευθέως για άσκηση πιέσεων προκειμένου να μην προχωρήσει η επίμαχη προμήθεια. Τον Ιανουάριο του 1997, το αμερικανικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης «στοιχείο αποσταθεροποίησης στο νησί και γενικότερα στην περιοχή», αλλά και «βήμα προς λάθος κατεύθυνση». 

Ο διευθυντής για θέματα Νοτίου Ευρώπης στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Κέρι Κάβανο, μετέβη στην Κύπρο και έκανε λόγο ευθέως για  κρίση με αφορμή το ρωσικό οπλικό σύστημα. Πρότεινε μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο ως αντίδοτο στους S-300, κάτι δεν δεν αποδέχθηκε ο κύπριος πρόεδρος, με τις ΗΠΑ να εκφράζουν την απογοήτευσή τους.

Την ίδια εποχή και η Βρετανία, έκανε διάβημα προς την κυπριακή κυβέρνηση για τους S-300. Από την άλλη, η Τουρκία απειλούσε ανοιχτά με αντίποινα:  Με καταστροφή του οπλικού συστήματος, αλλά και προληπτικά χτυπήματα σε μονάδες της Εθνικής Φρουράς. Η τότε υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ και ο αρχηγός του τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Ισμαήλ Καρανταγί ανακοίνωσαν  την επίσκεψή τους στην κατεχόμενη Κύπρο, ενώ ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ρ. Ντενκτάς απειλούσε με εποικισμό της Αμμοχώστου. 

Η Μόσχα, από την πλευρά της, δήλωνε σε κάθε τόνο ότι η ίδια είναι σε θέση να διασφαλίσει την παράδοση των S-300 στην Κύπρο.

Αθήνα καλεί Λευκωσία

Η Ελλάδα στο προσκήνιο εμφανιζόταν να στηρίζει πολιτικά την Κύπρο, αν και διαφαινόταν ότι το έκανε μετά μεγάλης δυσκολίας.  Τον Φεβρουάριο του 1997 στη Λευκωσία, Κύπρος και Ρωσία υπέγραψαν το συμβόλαιο της αγοράς, ύψους 250 εκατ. δολαρίων. 

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, σε μια κίνηση επίδειξης στην κατεχόμενη Κύπρο, οι Τούρκοι πραγματοποίησαν τη στρατιωτική άσκηση υπό την κωδική ονομασία «Αποφασιστικότητα ΄97». Το σενάριο περιλάμβανε επιχείρηση καταστροφής των πυραύλων, εξ ου και χρησιμοποιήθηκαν... ομοιώματα των S-300.

Toν Ιανουάριο του 1998, στη διάρκεια προεκλογικής συνέντευξης, ο Γλ.Κληρίδης ανακοίνωσε την παράδοση της αεροπορικής βάσης “Ανδρέας Παπανδρέου” στην Πάφο, ενώ προετοιμάζονταν τελετές για τα εγκαίνιά της. Εξαγγέλθηκε η μόνιμη στάθμευση ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών στην Κύπρο (σ.σ. κάτι που παρέμεινε στο επίπεδο της εξαγγελίας) και η  Τουρκία απείλησε εκ νέου με στρατιωτικά μέτρα. 

Ένα μήνα μετά, το πρώτο μήνυμα των ΗΠΑ στον Γλ.Κληρίδη -αμέσως μετά την επανεκλογή του- ήταν ένα σκληρό διάβημα, πάλι για το θέμα των πυραύλων. Ο αμερικανός υφυπουργός Άμυνας, Ζαν Λόνταλ, προειδοποίησε μέσω του πρεσβευτή της Κύπρου στην Ουάσιγκτον: «Δεν πρέπει να πάρετε τους S-300, δεν πρέπει να προχωρήσετε με την αεροπορική βάση της Πάφου. Πρόκειται για δύο τρομερές αποφάσεις». 

Ακολούθησε η απάντηση της Κύπρου, που επανέφερε την παλαιά πρόταση για αποστρατιωτικοποίηση, ως αντάλλαγμα για την ακύρωση της παραγγελίας για τους S-300. Οι Τούρκοι αρνήθηκαν να συνδέσουν τους πυραύλους με τις συνομιλίες για το Κυπριακό και η πρωτοβουλία του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ απέτυχε.

Φόβοι για πόλεμο

Το διπλωματικό θερμόμετρο έμοιαζε να ανεβαίνει και τον Μάιο η εφημερίδα «Sunday Times» έγραφε πως  η Βρετανία ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη εκκένωση πληθυσμού, που πραγματοποίησε από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για πόλεμο στην Κύπρο. Στη Λευκωσία επικράτησε πανικός για πιθανές επιπτώσεις στον τουρισμό και το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε αναβολή της παραλαβής μέχρι το τέλος του 1998, προσβλέποντας σε μείωση της έντασης.

Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ μετέφερε μήνυμα του Γλ. Κληρίδη στον Ντενκτάς ότι θα συζητούσε την ακύρωση του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι θα επέστρεφε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλά ο ίδιος αρνήθηκε κάθε διαπραγμάτευση με επίκεντρο τους S-300.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, από την πλευρά του, έδειξε  ενδιαφέρον στην “ιδέα Πάγκαλου” και ανέλαβε πρωτοβουλία για μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο, χωρίς την ανάμιξη του ΝΑΤΟ. Οι Τούρκοι εξακολούθησαν να αρνούνται κάθε διάλογο για τους S-300 και, αργότερα, η “ιδέα” απορρίφθηκε και από τη Λευκωσία.

Το θέμα της εγκατάστασης στην Κύπρο έγινε σημείο αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εκείνης της εποχής, αλλά και στην Κύπρο. Τον Νοέμβριο του 1998, ο Γλ. Κληρίδης έλεγε ότι οι πύραυλοι χρειάζονται για την άμυνα της Κύπρου και ότι η θέση θα αλλάξει, μόνον εάν η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει μείωση δυνάμεων και εξοπλισμών, ενώ ο Κ.Σημίτης δήλωνε ότι οι S-300 δεν είναι αυτοσκοπός. 

Ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ τότε, ο σημερινός πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας στον Κ. Σημίτη έλεγε ότι οι πύραυλοι μπορεί να μην είναι αυτοσκοπός, αλλά σίγουρα είναι για την άμυνα της Κύπρου και όχι για την εναποθήκευσή τους σε χώρους πέραν της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πιέσεις Σημίτη σε Κληρίδη

Ακολούθησε η συνάντηση Σημίτη – Κληρίδη, με τον έλληνα πρωθυπουργό  να εισηγείται την εγκατάστασή τους στην Κρήτη και τον κύπριο πρόεδρο να επιμένει σε αποθήκευσή τους στην Κύπρο. Ο Κληρίδης τελικά συμφώνησε, αλλά δημιουργήθηκε ένα κλίμα ψυχρότητας στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας – Λευκωσίας.

Στην Κύπρο, μόνο το ΑΚΕΛ είδε με κατανόηση τη θέση της Ελλάδας. Ο τότε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης είχε προσκαλέσει ε  επειγόντως τον Βάσο Λυσσαρίδη στην Αθήνα. Και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ είχε δηλώσει πως «μεταξύ θερμού επεισοδίου και άνευ όρων παράδοσης, είναι προτιμότερο το πρώτο».

Τελικώς, τον Μάρτιο του 1999, οι S-300 έφτασαν μυστικά στην Κρήτη. Η πρώτη βολή είχε ανακοινωθεί για τον Δεκέμβριο του 2000, αλλά αναμένεται να γίνει 13 χρόνια μετά. Επί σειρά ετών στην Αθήνα επικρατούσε ο φόβος ότι η ενεργοποίηση των S-300 αποτελεί ένα θέμα που «δεν αγγίζουμε». Από τότε έχουν παρέλθει αρκετά χρόνια. 

Με το MOU που υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλος και ο ρώσος ομόλογός του Σ. Σοϊγκού, αρκετά ρωσικά συστήματα -μεταξύ αυτών και οι S-300- αποκτούν τεχνική υποστήριξη και ανταλλακτικά μέσω μιας συμφωνίας για “follow on support”.  Τυπικώς, οι S-300 πέρασαν σε ελληνική ιδιοκτησία το 2007, μια ολόκληρη οχταετία αφότου κατέληξαν στην Κρήτη.



Πηγή:www.capital.gr

43 σχόλια:

Λευτερης είπε...

Καλή σας ημέρα και καλή εβδομάδα σε όλες-όλους. Χρόνια καλά και πολλά σε όλες τις Αννούλες.
Καλημέρα Κον.
http://www.euro2day.gr/chameleon/139/list.html

Ilias D είπε...

Καλη μερα καλη βδομαδα με καλες-ανοδικες-συνεδριασεις

ευαγγελος είπε...

καλημερα και καλη εβδομαδα στη καλη παρεα!

ο dwk είπε...

…καλημερούδια και καλή βδομάδα
…χρόνια πολλά στις Αννούλες !

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα
Χρόνια Πολλά στην Άννα

TheHawk είπε...

καλημέρα κ καλη εβδομάδα...

χρονια πολλα στις αγαπημενες σας Αννουλες...

giorgos είπε...

Καλημέρα καλή εβδομάδα και χρόνια πολλά στις Αννουλες.

michele είπε...

Καλη εβδομαδα σε ολους.Χρονια πολλ στις Αννες
Ωραιο ονοματακι

michele είπε...

Εγινε Χριστουγεννιατικος ο τζιρος
ολοκληρωθηκε η πιεση στην ΑΛΦΑ

καλυτερες οι τραπεζες ,συνεχιζει ο ΟΠΑΠ την διορθωση του
ΟΤΕ και ΔΕΗ κρατανε

michele είπε...

ΤΟ 1185 εχει γινει σημειο αναφορας
για σημερα και τα ΕΧΑΕ συνεχιζουν
την διορθωση τους

michele είπε...

Ο ΟΤΕ μαζι με την τελευταια του εθελουσια ,ανακοινωνει και προγραμμα προσληψεων για 500 ατομα

michele είπε...

Ειχαμε συνηθισει και καλους τζιρους..

ΠΑΝΟΣ είπε...

Πάλι στο όριο...
Ένα W αυτή την στιγμή θα ήταν το ζητούμενο

michele είπε...

Διαβαστε εδω αρθρο του Μυτιληναιου στην Καθημερινη για ΔΕΠΑ- Gazprom

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_08/12/2013_542417

ΠΑΝΟΣ είπε...

Όσο για τα υπόλοιπα... αργότερα αφού δούμε που μας πάνε σήμερα και αφού γίνουν κάποιες δουλειές

Πρόγευση: Κόντρα News σημερινή
Όσο και να γελάμε... ΑΥΤΟ γίνεται σήμερα

michele είπε...

Πιεζουν και την ΕΕΕ Πανο.

michele είπε...

Δεν βρισκω το πρωτοσελιδο της εγκριτης αυτης εφημεριδας Πανο.Στο περιπτερο το ειδες;

michele είπε...

Ρεκόρ αποπληθωρισμού
Στο -2,9% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

Ο μεγαλύτερος αποπληθωρισμός πενήντα και πλέον ετών σημειώθηκε στη χώρα τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ την Δευτέρα.

Οι αποπληθωριστικές πιέσεις συνεχίστηκαν για ένατο συνεχή μήνα τον Νοέμβριο, με τις τιμές καταναλωτή να υποχωρούν κατά 2,9% μετά από μείωση 2,0% ένα μήνα νωρίτερα.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ποσοστό αποπληθωρισμού από το 1960, όταν ξεκίνησε η καταγραφή μηνιαίων στοιχείων για τον δείκτη.

Newsroom ΔΟΛ

ΠΑΝΟΣ είπε...

Σημειωτέον ότι ΔΕΝ την έχουν στα πρωτοσέλιδα σήμερα...τυχαίο;;;

ΠΑΝΟΣ είπε...

Το άκουσα σε διαφημιστικό Μικέ...με πρόλαβες

michele είπε...

Nαι εψαξα και δεν την βρηκα ..

Σπανιο ,μαλλον δεν εχει γινει ποτε μετα απο 3 ωρες συνεδριαση
η ΣΙΔΕ να εχει κανει ..20 κομματια

kostasΠειραιας είπε...

Kαλησπερα και καλη εβδομαδα σε ολους.

Andreas D. είπε...

Καλό μεσημέρι.

Για τον ΜΙΚΡΟ:

http://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Vouli-Tileorasi/programma/?date=2013-12-09&tv=1cb7fbb2-7fc9-45ff-adb8-4290f3922211&p=54eb72a6-27be-44f1-a00c-9f1209a0988d

michele είπε...

Kαλο μεσημερι Αndrew και Κωστα!
λες να στηθει ο μικρος ..

michele είπε...

Ελα βρε ΝΙΟΥΣ ,να ανεβαζουμε ογκο
περασαμε και το 1181

michele είπε...

πολυς υπνος σημερα χαχα

Unknown είπε...

Μαξιλάρι έχεις στο γραφείο;

michele είπε...

Oιχ δυστυχως Θανο μου,αλλα μπορω να ..ξαπλωσω λιγο στην περιστρεφομενη

STYLSTYL είπε...

Καλησπέρα στη λιγοστή, πλην όμως ποιοτική παρέα. Μήπως αυτό θέλουν τελικά? Να μας υπνώσουν?

michele είπε...

Δυσκολο Στελιο,απο πανω ειμαστε

ευαγγελος είπε...

... και μαλλον τα καταφεραν!

kostasΠειραιας είπε...

Mιχαλη σημερα που εχει τοση ησυχια (τουλαχιστον μεχρι τωρα), μηπως θα μπορουσες να μας πεις τις εκτιμησεις σου, για το τι αντικτυπο βλεπεις να εχει το σπασιμο της ΔΕΗ(οταν γινει) στη μετοχή της?

michele είπε...

Ναι αλλα +5,5% το ελβε χαχαχα

Δυσκολη εκτιμηση Κωστα ..πολυσχιδης περιπτωση αλλα σαν μετοχη δεν την βλεπω ασχημα με βαση αυτο το δεδομενο

kostasΠειραιας είπε...

Οι κατοχοι της μετοχής της, θα βρεθουμε με δυο διαφορετικες μετοχες?

michele είπε...

Δεν νομιζω Κωστα,δεν γινονται αυτα συνηθως.Αλλα παντως δεν εχω συγκεκριμενη γνωμη να σου πω αυτη τη στιγμη,Το θεμα ειναι πολυπλοκο.Το ταμπλο θα μιλησει.

michele είπε...

Οι ξένοι επενδυτές τον Νοέμβριο 2013 πραγματοποίησαν το 68,1% των συναλλαγών (σε σχέση με το 60,0% τον προηγούμενο μήνα, ενώ τον Νοέμβριο 2012 είχαν πραγματοποιήσει το 25,2% των συναλλαγών).

Οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές τον Νοέμβριο 2013 πραγματοποίησαν το 17,9% των συναλλαγών (τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησαν το 19,1% των συναλλαγών, ενώ τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους είχαν πραγματοποιήσει το 49,0% των συναλλαγών).


Πηγή:www.capital.gr

Απο το axia numbers ενδιαφερον στατιστικο

michele είπε...

Δευτερη σε κεφαλαιοποιηση πλεον η ΠΕΙΡ ,προσπερασε την ΕΕΕ

kostasΠειραιας είπε...

Οκ ειδομεν. Τα ΕΛΠΕ βλεπεις να κλεινουν το γκαπ τους αυτη τη φορα ή λες να σταματησει παλι στο χαμηλο το προηγουμενο? Νομιζω 8,15.

michele είπε...

Προς τα εκει πανε παντως,Την προηγουμενη φορα δωσανε μια καλη αντιδραση οπως λεγαμε ,μην κλεινοντας το gap ( εφτασαν μεχρι 8,97)
τωρα νομιζω δεν το γλυτωνει

michele είπε...

Σταθεροποιημενο σε υψηλοτερο κλεισιμο δειχνει

michele είπε...

Μηχανακι στο ΠΕΙΡΤΠ στα 0,80

michele είπε...

Οντως εκλεισε υψηλοτερα..περασαμε και τα 50 εκ με το ζορι

michele είπε...

Απογευματινη αναρτηση με ενα ενδιαφερον εγγραφο!