Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013



AΛΗΘΕΙΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ...


Του Αγγελου Στάγκου
Στη διάρκεια του «σωτηρίου» έτους 2013, που ελπίζουμε να μην το ξαναζήσουμε, εδραιώθηκε ο λαϊκισμός σε βαθμό που αποτελεί πλέον γενική πεποίθηση ότι τα δεινά τα προκάλεσε το Μνημόνιο και όχι η κρίση. Ακόμη περισσότερο, ότι το Μνημόνιο έφερε την κρίση και όχι η κρίση το Μνημόνιο. Ουδέν αναληθέστερον και όσοι έχουν επαφή με την πραγματικότητα γνωρίζουν ότι πάρα πολλούς από τους όρους που περιλαμβάνει το Μνημόνιο θα έπρεπε να τους ικανοποιήσει η ελληνική πλευρά δίχως αυτό. Οπως ακριβώς συμβαίνει στην Ισπανία, στην Ιταλία και σε άλλες χώρες, ίσως μάλιστα περισσότερο.

Πολλοί θεωρούν ότι η πολιτική που επιβάλλει το Μνημόνιο είναι νεοφιλελεύθερη. Εχουν δίκιο με την έννοια ότι επικρατούν λογικές του νεοφιλελευθερισμού σε διεθνές επίπεδο, άρα και στην Ελλάδα. Ειδικά, όμως, στη δική μας χώρα, το σύστημα του κοινωνικού κράτους και της κρατικοδίαιτης οικονομίας ήταν εντελώς στρεβλό και οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια εκεί που φτάσαμε και βρισκόμαστε. Στην εφαρμογή του το κοινωνικό κράτος ισοδυναμούσε με ανορθολογισμό και λεηλασία και το ίδιο ίσχυε στην κρατικοδίαιτη οικονομία που, εκτός των άλλων, συνέβαλε αποφασιστικά στην εκμηδένιση της παραγωγής και στην υποβάθμιση της παραγωγικότητας.

Σε όλα αυτά και πολλά άλλα, πρωταρχικός ήταν και είναι ο ρόλος της Δημόσιας Διοίκησης, περιλαμβανομένης της δικαστικής εξουσίας. Είναι ζήτημα αν υπήρχε (και αν υπάρχει) άλλη χώρα στη Δύση με τόσο σπάταλη, ανίκανη και διεφθαρμένη Δημόσια Διοίκηση, τοπική, κεντρική ή των διαφόρων φορέων. Μία διοίκηση που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο ελάχιστο στις ευθύνες της, καθώς αδυνατούσε πλήρως να καθοδηγήσει, να ασκήσει έλεγχο, να εξυπηρετήσει, να εξελιχθεί για να προσαρμοστεί στις ανάγκες των καιρών, να εκμεταλλευθεί τις νέες τεχνολογίες και γενικά να επιβάλει ένα στοιχειώδες πλαίσιο λειτουργίας στην κοινωνία, με τα γνωστά αποτελέσματα.


Αυτές είναι αναντίρρητες αλήθειες και όχι συνέπειες του Μνημονίου, είτε θέλουν να το παραδεχθούν η πολιτική τάξη, τα μίντια και η κοινωνία είτε όχι. Οπως αλήθειες είναι επίσης ότι σήμερα η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ανεργίας, που δεν πρόκειται να εξαλειφθεί ούτε εύκολα ούτε σύντομα, ότι δεν έχουμε δει ακόμη την ολοκλήρωση της κρίσης στο ασφαλιστικό σύστημα, ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια για να παταχθεί η πολιτική και η οπαδική βία, ότι η ανάγκη της προσαρμογής έχει πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος και κυρίως ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν βελτιωθούν οι επιδόσεις της Δημόσιας Διοίκησης (και της Δικαιοσύνης), όποιο και να είναι το μέγεθός της. Το μέγα ερώτημα είναι αν υπάρχουν σημάδια ουσιαστικής καλυτέρευσης σε καίριους τομείς, πέρα από κάποιους οικονομικούς δείκτες, λόγω της αναγκαστικής λιτότητας. Δύσκολο να απαντήσει κανείς. Πάντως, όπου υπάρχει βελτίωση, το «τρισκατάρατο» Μνημόνιο έχει παίξει τον ρόλο του. Αυτή είναι η αλήθεια.

www.kathimerini.gr

18 σχόλια:

ThitaDelta είπε...

Καλημέρα, καλημέρα

Πρέπει να μας τσιτώνουν τα νεύρα και στις γιορτές ...

Άδωνις Γεωργιάδης: Όσοι ζητούν μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, ευνοούν τους λαθρεμπόρους πετρελαίου.

Όχι ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΟ μου, όσοι ζητούν μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, το ζητούν για να μπορούν οι Έλληνες να ζεσταθούν και να μετακινηθούν φτηνά, όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες καθώς και να μπορούν να παράξουν ανταγωνιστικά κατεβάζοντας τις τιμές. Ταυτόχρονα δε απαιτούν να πιάσει το "μπουρδέλο" σας, τους λαθρέμπορους.

Στουρνάρας: αν κατεβάσουμε την τιμή του πετρελαίου θα είναι σα να τους επιδοτούμε όλους και αυτούς που θέλουν να ζεστάνουν την πισίνα τους.

Ωραία ιδέα ΖΩΟΝ, μπορείτε να την επεκτείνεται και σε όλα τα άλλα είδη πχ. στο ψωμί. Να το αγοράζουμε όλοι 5 ευρώ τη φρατζόλα και να κάνουν τα χαρτιά όσοι δικαιούνται επιδότηση ψωμιού (ρυζιού, πατάτας, κρασιού κλπ) και οι πλούσιοι των 1000 ευρώ που παίρνουν το ψωμί για να ταΐσουν τις πάπιες, να το πληρώνουν ακριβά, τα κωλόπαιδα που ψήφισαν ΝΔ.

ThitaDelta είπε...

Λύσανε και το πρόβλημα της αιθαλομίχλης ...

Θα κάνουν έκκληση οι αρμόδιοι υπουργοί.

Αχαχαχαχαχαχα

giannhs kon είπε...

Καλημέρα σε όλους τους φίλους

Α ρε ΔΗΜΗΤΡΟ μπλέξαμε…………. με μαμμόθρεπτα και άθεους .

Καλέ !!!! το παιδί τα παίρνει κιόλας χαχα

http://www.axiaplus.gr/article/56400/giati-ta-phre-o-xatzhdakhs/

ΠΑΝΟΣ είπε...

Kαλημέρα σε όλες και όλους.
Χρόνια πολλά στον Μανώλη...
...και σε όλους του Μανώληδες και τις Εμμανουέλες
Τα παίρνει ο Δημήτρης, τα παίρνει και το καραφλό αποτέτοιο, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας βέβαια κι εγώ βέβαια τα έχω πάρει γενικώς, όπως ήδη ξέρετε.
Μήπως πήγαν οι εκλογές λίγο πίσω; Λέω τώρα...
Μήπως οι 41 ήταν "λαγοί" αλλά ο "κυνηγός" αποφάσισε ότι δεν ήρθε ακόμα η ώρα και θα εξαγγείλει την μείωση την κατάλληλη στιγμή; Ποιος ξέρει; Το καλοκαίρι έτσι κι αλλιώς η μείωση θα είναι άχρηστη για τους πολλούς.
Για την ώρα μένουμε με το ακατάσχετο των 1500 € και την εβδομάδα που δεν θα μπορούν να σου βουτήξουν τα λεφτά από την τράπεζα. Μεγάλη υπόθεση.
Βέβαια τα τοκογλυφικά πρόστιμα παραμένουν...όχι θα το άφηναν έτσι. Πρώτα είχαμε την ΔΕΗ για νταβατζή του "τέλους", αλλά αφού αυτή τελείωσε την αποστολή της έπρεπε να βρεθεί άλλος τρόπος για να τρομοκρατήσουμε τα πρόβατα.

ΠΑΝΟΣ είπε...

...και το σχέδιο βέβαια, σχέδιο

Δεν βγαίνουν πάντα όλα τα σχέδια όμως...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Γιατί τα «πήρε» ο Χατζηδάκης;

Μα γιατί του χάλασε το σχέδιο να ανοίγουν ΚΑΘΕ Κυριακή τα καταστήματα, όπως γίνεται σε όλες τις "πολιτισμένες" χώρες (μεταξύ μας η τρόικα το επέβαλε κι αυτό αλλά μην το πείτε πουθενά).
Τις πολιτισμένες βέβαια...
Εμείς είμαστε; Δεν ξέρω θα σας γελάσω.
Αιθαλομίχλη και πολιτισμός το 2013 δεν "συνάδουν". Άσε που εκεί τους τιμωρεί ο καιρός (ή μήπως ο Θεός;) και θα τους βουλιάξει.
Πρώτα ήταν το ηφαίστειο. Χαμπάρι δεν πήραν. Τώρα ο καιρός. Αύριο;
Και έχουμε καιρό μέχρι να συμπληρωθούν οι 7 πληγές.
Εκτός και αν το καταλάβουν νωρίτερα...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Και έχεις και τον ΑΡΤΑΞΙΑ να λέει κακές λέξεις...και έχεις να γράψεις και "έκθεση" για την πορεία του βορδέλου (εξευγενισμένα) το 2014.
Τι να βάλεις μέσα; Την εμπειρία από παλιά, την οδυνηρή πραγματικότητα, την αντίθετη με αυτό που ζούμε πορεία του, την διαίσθηση, την φαντασία σου, την μαντεψιά για το τι άλλο θα σκεφτούν οι ανώμαλοι εγκέφαλοι να νομοθετήσουν;

Ο Γιάνναρος πάντων δεν κόλωσε και απάντησε αμέσως χαχα
Γιάννη τις σημειώσεις σου γρήγορααααα

ΠΑΝΟΣ είπε...

Ας προσαρμοστώ κι εγώ στο πνεύμα των ημερών...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Μπάρμπα εσύ που παπορευόσουνα...σέρνει καράβι;;;

Βρε για δες χρονιάρες μέρες...

http://www2.thestival.gr/policy/parapolitika/item/145624-i-dani-prothypourgos-i-aitia-poy-pane-gia-diazygio-oi-ompama

και

http://www.philenews.com/el-gr/syzitountai-sto-diadiktyo/1330/176075/poia-einai-i-xanthia-dani-prothypourgos-pou-ekane-exalli-tin-misel-ompama-eikones

Μισέλ...ένα πολύ in όνομα

Μισέλ η Ομπάμα, Μισέλ ο Λιάπης, Μισέλ και ο δικός μας χαχαχα

Άντε καλή όρεξη, όλη η οικογένεια παρούσα σήμερα. Να περάσετε καλά!



ΠΑΝΟΣ είπε...

...και Χρόνια Πολλά!

ΠΑΝΟΣ είπε...

Aκάκιεεεεεεεεε
Καλά ρε μλκ ακόμα δεν ζεστάθηκε η πισίνααααααααα;;;;;;;;

profit είπε...

Χρονια πολλα σε ολους τους φιλους

ΚΩΣΤΑΣ G είπε...

The Doors: People Are Strange
http://www.youtube.com/watch?v=bKyweX0rfOE

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Καλησπέρα σε όλους και Χρόνια πολλά

michele είπε...

Καλησπερα Γιαννακη ,χρονια πολλα! Ανεβαζω ΜΥΤΙΛ σε λιγο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Χρόνια πολλά Μιχάλη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Ωραία μέρα είχε σήμερα για βόλτα και μετά φαγητό.. σούπερ..

michele είπε...

Ανεβηκε ο ΜΥΤΙΛ
Ναι Γιαννη ηταν ωραια ημερα,για βολτα ,φαγητο,λιγο διαβασμα..