Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ
με ελεύθερη γνώμη..

TO ΛΙΤΟΔΙΑΙΤΟ ΚΡΑΤΟΣ...


«Μην ταΐζεις το θηρίο!» διακήρυττε η ρεϊγκανική δεξιά στην προσπάθειά της να περιορίσει τις αμερικανικές δημόσιες δαπάνες, στερώντας από τον αδηφάγο και υπερτροφικό κρατικό Λεβιάθαν τα φορολογικά έσοδα που το θρέφουν. Αντίθετα, ο σπουδαίος οικονομολόγος Oυίλιαμ Νισκάνεν (William Niskanen), με σημαντική συνεισφορά στην περίφημη «σχολή της δημόσιας επιλογής», υποστήριζε ότι η υψηλή φορολόγηση καθιστά τις δαπάνες λιγότερο δημοφιλείς και, συνεπώς, συμβάλλει αποτελεσματικότερα στον περιορισμό του μεγέθους του κράτους.

Στην περίπτωση της μνημονιακής Ελλάδας, το παραπάνω δίλημμα επιλύεται εκ των πραγμάτων από τη ζοφερή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, η οποία επιβάλει το ριζικό περιορισμό των κρατικών δαπανών. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη των οικονομολόγων Πολ ντε Γκρόου (Paul De Grauwe) και Γιεμέι Τζι (Yemei Ji) για το «κέντρο ευρωπαϊκών μελετών πολιτικής» (CEPS), η μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους στο μισό (ήτοι, στα διαχειρίσιμα επίπεδα του 90%) θα απαιτούσε τη διατήρηση της αύξησης του ΑΕΠ κατά 2% για πενήντα συναπτά έτη! Έτσι το ασφυκτικό «δημοσιονομικό περιθώριο» περιορίζει δραστικά τις δυνατότητες δημόσιας χρηματοδότησης. Με άλλα λόγια, «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

Ωστόσο δεν είναι αναγκαίο, ούτε και επιθυμητό το υπερτροφικό κράτος, να δώσει τη θέση του στο ατροφικό και υποσιτιζόμενο κράτος. Η πρωτοφανής οικονομική κρίση οδήγησε σε μία ανυπολόγιστη κοινωνική καταστροφή (που ταυτόχρονα επιβάλλει την ανάπτυξη ενός λειτουργικού συστήματος κοινωνικής προστασίας). Τα φαινόμενα της ακραίας φτώχειας, της υψηλής ανεργίας δοκιμάζουν το κοινωνικό συμβόλαιο, αδυνατίζουν την κοινωνική συνοχή διευρύνοντας τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και υπονομεύουν την ανάπτυξη καθώς απαξιώνουν πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο. Ως εκ τούτου, το καίριο ερώτημα της πολιτικής στη σημερινή Ελλάδα δεν (μπορεί να) είναι άλλο παρά το πώς ξοδεύει κάποιος σε συνθήκες δημοσιονομικής κατάρρευσης.

Οι απαντήσεις μας σε αυτό το ερώτημα οφείλουν να κινηθούν γύρω από τους παρακάτω τρεις άξονες:

Ÿ Η δημοσιονομική εγκράτεια είναι μονόδρομος. Με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται σε οριακό σημείο τα επόμενα χρόνια, το επιστημονικά ενδιαφέρον θεωρητικό ζήτημα «ανάπτυξη ή λιτότητα» απλά δεν βρίσκει εφαρμογή στη χώρα μας καθώς κάθε απόκλιση μας φέρνει εγγύτερα στην καταστροφή. Στο υφιστάμενο πλαίσιο κάθε δαπάνη θα πρέπει να είναι στοχευμένη και απόλυτα αιτιολογημένη.
Ÿ Μεταφορά του κέντρου βάρους των δαπανών από τις δημόσιες επενδύσεις (υποδομές) στις κοινωνικές επενδύσεις (ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, εκπαίδευση/κατάρτιση, πολιτικές στήριξης της οικογένειας, κ.ά).
Ÿ Λεπτομερής αξιολόγηση και προσεκτικός σχεδιασμός κάθε πτυχής των δημόσιων πολιτικών. Ποιες περικοπές δαπανών είναι περισσότερο αποτελεσματικές; Από ποιους τομείς και με τι ρυθμό προχωρούμε σε απελευθερώσεις αγορών; Ποιες φορολογικές παρεμβάσεις είναι δημοσιονομικά βέλτιστες και προκαλούν τις μικρότερες κοινωνικές αδικίες;

Έτσι λοιπόν και κατά παράδοξο τρόπο, το λιτοδίαιτο κράτος της μεταμνημονιακής Ελλάδας όχι μόνο δεν καταργεί την ιδεολογική αντιπαράθεση αλλά, αντίθετα, επαναφέρει την πολιτική στο κέντρο της δημόσιας συζήτησης. Τα πολιτικά κόμματα υποχρεούνται πλέον να ιεραρχήσουν τους στόχους τους, να επιλέξουν τις προτεραιότητές τους και να εξηγήσουν στους πολίτες τις επιλογές τους. Η εποχή της Γ' ελληνικής δημοκρατίας, όπου τα αιτήματα των ποικίλων οργανωμένων ομάδων συμφερόντων γίνονταν ασμένως αποδεκτά από ένα μεγάλο αλλά ταυτόχρονα «κούφιο» και ανίσχυρο κράτος, μοιάζει να έχει (ευτυχώς) παρέλθει οριστικά.

Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση των ημερών για τον ρόλο της κεντροαριστεράς στην υπέρβαση της παρούσας κρίσης, ο νέος ρόλος του κράτους πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο λεπτομερούς επεξεργασίας. Η επίκληση της (πανευρωπαϊκά δοκιμαζόμενης) σοσιαλδημοκρατίας δεν αρκεί για να ανανεώσει τον από χρόνια αφυδατωμένο από τον κρατισμό πολιτικό λόγο των κομμάτων που κινούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς..

Στις ειδικές συνθήκες της σημερινής Ελλάδας οι απαντήσεις δεν μπορούν να βρεθούν στον υπερ-φιλελευθερισμό της ελλιπούς κοινωνικής προστασίας, ούτε στην παρωχημένη «κεϊνσιανή» αντίληψη των υπερεκτιμημένων δημοσιονομικών «πολλαπλασιαστών». Απαιτείται ένα κράτος επαρκώς ισχυρό ώστε να αντιστέκεται στην άλωσή του από τα ειδικά συμφέροντα και ταυτόχρονα αρκετά «αδύναμο» προκειμένου να μην καταπνίγει τον δυναμισμό των αγορών που ενισχύουν τη δημιουργικότητα και παράγουν καινοτομία.


Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το κράτος μπορεί να γίνει ένας δυνάστης, μπορεί όμως να γίνει και καλός υπηρέτης. Είναι τουλάχιστον παρήγορο ότι, το λιτοδίαιτο κράτος της επόμενης μέρας δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους ανέξοδους λαϊκισμούς, τον λογαριασμό των οποίων προσπαθούμε να πληρώσουμε σήμερα.

Του Δημήτρη Σκάλκου   www.ppol.gr

43 σχόλια:

μπαρμπαλιας είπε...

κλμ
Australian motoGP σημερα ..
ειμαι που ειμαι και παντα πρωινος..
ο προκλητικος εως επικινδυνος
νεαρος Ισπανος τιμωρηθηκε με μαυρη σημαια..
προχθες πεταξε εξω τον ομοσταυλο του Πεδροσα ,αλλα δεν πηρε σημαια.
το ιδιο επεχειρησε και σημερα με το Λορενθο,αλλα οι αυστραλοι δεν αστειευοντε...
Δυο αγωνες εμειναν με τη διαφορα στους 18 βαθμους
ολα παιζουν.

νικος φαληρο είπε...

τελειωνοντας πρωινη εργασια και λιγο πριν κλεισω υπολογιστη να ευχηθω καλημερα σε ολες τις φιλες και τους φιλους κι ενα ευχαριστο υπολοιπο Κυριακης.Γεια σας φιλες και φιλοι.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Καλημέρα σε όλους

Καλή ηλιόλουστη Κυριακή να έχετε

michele είπε...

Καλο μεσημερι σε ολους. Εξαιρετικη ημερα για βολτα στη θαλασσα,χαλαρωση και επαναφορτιση απο αυριο. Κουραστηκαμε και να...ψαχνουμε που θα το πανε τα παιδια το μαγαζι. Δεν υπαρχει λογος ,ακολουθουμε γνωριζοντας τα δεδομενα. Οι μαντεψιες ειναι για τους μαγους

ΠΑΝΟΣ είπε...

Τεσσάρων χρονών η μικρή σήμερα του Αγ. Γερασίμου (χρόνια πολλά σε όσους τέλος πάντων γιορτάζουν) τεσσάρων χρονών κι εγώ... αν δεν μπορείς να ζήσεις την στιγμή κατούρα τα, έτσι είναι η ζωή φιλαράκια μου.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Βόλτα στη θάλασσα ΧΩΡΙΣ μπάνιο μια τέτοια μέρα;;;
Δεν το έπιασα καλά ομολογώ...

michele είπε...

Δεν ειμαι ..χειμερινος κολυμβητης αγαπητε. Το τελευταιο μπανιο ηταν 24 αυγουστου. Μια χαρα ειναι και η βολτα. Να σου ζησει η μικρη!

ΠΑΝΟΣ είπε...

To χειμερινός δεν πάει ημερολογιακά αλλά έχει σχέση με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος και της θάλασσας.
Αν τον Γενάρη έχουμε θερμοκρασίες σαν τις σημερινές η λέξη χειμερινός χάνει κάθε νόημα.
Έχω περάσει Χριστούγεννα ψαρεύοντας στον Κορινθιακό με 25 βαθμούς και με ένα φανελάκι (μεσημεριάτικα εννοείται).
Και 25η Μαρτίου με χιονοθύελλα αλλά και με 25 βαθμούς να κάνω μπάνιο.
Άρα όλα είναι σχετικά και όποιος δεν δοκιμάσει...

ο dwk είπε...

…καλησπερούδια!
…να την δεις και νυφούλα, να σου κάνει και δισέγγονα !
…επαναστάτη με αιτία !

ΠΑΝΟΣ είπε...

χαχαχα Καλώς τον αιρετικό μας!

giannhs kon είπε...

Καλησπέρα σε όλους τους φίλους

ΠΑΠΟΥΥΥΥΥ να την χαίρεστε την κούκλα σας

Εγώ αντίθετα με τον ΦΙΛΟ μας τον ΜΙΧΑΛΗ αυτό το Σ/Κ στρώθηκα στην μελέτη ( μετά από πολύ καιρό )

πιστεύω ότι η εβδομάδα που έρχεται θα κρίνει και το υπόλοιπο της χρονιάς

Θα είναι ίσως η πιο κρίσιμη εβδομάδα του δεύτερου εξαμήνου για το ΧΑΑ

ΠΑΝΟΣ είπε...

Ευχαριστώ Γιάννη μου και χαιρετισμούς!

ThitaDelta είπε...

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.

Για πες ωρέ Γιάνναρε, που κατάληξες;

ΠΑΝΟΣ είπε...


Καλησπέρα Δημήτρη

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα...

Αυτά που φώναζαν μερικοί εδώ και καιρό... και φυσικά η λέξη δικαίωση δεν περιλαμβάνεται στο λεξιλόγιό τους και τους αφήνει αδιάφορους...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Την μεγαλύτερη πλάκα την έχει η Βραδυνή.
Αλλάξτε πολιτική για να σωθεί η χώρα!!! (σε δεύτερο πλάνο)
Σε πρώτο πλάνο το γνωστό θέμα, πως θα βγείτε νωρίτερα σε σύνταξη.

Νίκη είπε...

Καλησπέρα αριθμέ. Να την χαίρεστε . Πάντα χαρές να έχετε.

Καλησπέρα σε όλες και όλους.

giannhs kon είπε...

Καλησπέρα ΝΙΚΗ

Καλησπέρα ΔΗΜΗΤΡΟ

Κατέληξα ότι την εβδομάδα που μας έρχεται θα δοθούν ευκαιρίες
ενίσχυσης θέσεων για τα καλά χαρτιά που έχουμε και δεν τσιμπήσαμε να τους τα χαρίσαμε ΚΑΙ μια τελευταία ευκαιρία εσόδου για τα αμετανόητα αρκουδάκια

με λίγα λόγια είμαι 1000% σίγουρος ότι τα λαμογια ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ θα τρομοκρατούν και θα τραβούν προς τα επάνω .

τελικός ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ στόχος αποκομιδής κερδών 1386 οι στάσεις και οι διανυκτερεύσεις δεν με απασχολούν χαχα

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλησπέρα Νίκη, ευχαριστώ και να χαίρεσαι κι εσύ τα δικά σου "μικρά"!

Γεια σου Γιάνναρε καραταύρε μου χαχα

Δημήτρη έχεις άποψη για το 7.31 ?

ΠΑΝΟΣ είπε...

Διάβαζα το κεντρικό θέμα...
Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός ο Σκάλκος ούτε και με ενδιαφέρει να μάθω.
Αυτά που γράφει για μένα είναι αυτό που λέμε κουβέντα να γίνεται και να γεμίζουμε σελίδες για να μην δώσουμε λευκή κόλλα.
Στο φτωχό και απλοϊκό μυαλουδάκι μου τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και το έχω ξαναπεί.
Η δυστυχία και η ευτυχία (για τον απλό άνθρωπο πάντα) απέχουν ελάχιστα βήματα.
Αυτές τις διακρίσεις μεταξύ σοσιαλδημοκρατίας, υπερ-φιλελευθερισμού, κεντροαριστεράς κλπ τις έχω γραμμένες στα παπ.... μου, εεε, συγγνώμη... εκεί που δεν πιάνει μελάνη ήθελα να πω. Για να διακρίνονται μεταξύ τους είναι.
Κάπου τυπώνουν χρήμα και την βγάζουν καθαρή(?), έστω για κάποιο διάστημα, και κάπου ακολουθούν την τιμωρητική τακτική των γερμανών και βάζουν τον κόσμο σε ασφυκτικά καλούπια για τους δικούς τους λόγους.
Θυμήθηκα τώρα όμως κι αυτό που είπε ένας ελεύθερος επαγγελματίας στην εκπομπή του Χ/Νικολάου με τον Τσίπρα, κάπου εκεί προς το τέλος.
ΔΕΝ τυπώνει χρήματα τo αμερικανικό κράτος αλλά η FED, που ανήκει σε ιδιώτες και μετά ΔΑΝΕΙΖΕΙ το αμερικανικό κράτος.
Μεγάλη κουβέντα του λέει ο άλλος, αλλά δεν είναι η ώρα. Άντε βγάλε τώρα άκρη.
Ρε σεις κάντε ένα restart (Ctrl+Alt+Del) πρώτα, φτιάξτε πραγματικές κεντρικές τράπεζες και μετά το ξανασυζητάμε.
Διαφορετικά τα ίδια σκατά θα έχουμε.

Όσο για μας, έπρεπε να πάμε σε εθνικό νόμισμα πριν 3,5 χρόνια, τώρα φαίνεται ξεκάθαρα το πράγμα και είχαν δίκιο αυτοί που φώναζαν...μεγαλόσχημοι και μη (γεια σου ΦΑΣΟ).
Αν είχε γίνει έτσι το πράγμα τώρα θα ήμασταν κοντά σε μια άκρη ενώ όπως έγινε βρισκόμαστε ακόμη στο μηδέν και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει.
Πολιτική λύση σου λέει ο άλλος τώρα...πέστο καθαρά άνθρωπέ μου ότι η συνταγή η οικονομική ήταν ΛΑΘΟΣ και πάμε για άλλα, για μια εντελώς διαφορετική θεώρηση...αλλά είπαμε, το πιο δύσκολο είναι να παραδεχτείς τα λάθη σου.
Όπως στα χρηματιστήρια αν δεν κάνεις stop loss…



Γεράκι είπε...

καλησπέρα σας...

να την χαιρεσαι..να την χαιρεσαι...!!!

giannhs kon είπε...

καλησπερα ΓΕΡΑΚΙ

χαχα και που να δεις ΑΡΙΘΜΕ μας τι έχει να γίνει με την τεχνική που σχεδιάζω να μην με εκνευρίζει το έντονο κόκκινο

ThitaDelta είπε...

... ναι βγάλε γόμα

ThitaDelta είπε...

Γειά σου γεράκι.

μπαρμπαλιας είπε...

τετρακις
τις καλυτερες ευχες
για την ευτυχια και προοδο.

Γιαννακι ,εχω χωρις χαρακες και κυματα...καπου εκει γυρω εχω το μυαλο μου.
αλλα ελλαδα ζουμε...εξ ου εχουμε και γκρα ετοιμογεμο..
αφου και το αλλο το χαϊβανι απέκει μιλαει για ανοδο...ο κυριος 350 μον ΓΔ ...

μπαρμπαλιας είπε...

παμε για λιγο Παναθα στα εγγλεζικα..

ThitaDelta είπε...

Πάνο με εξέθεσες, με την ερώτηση δεν είδα την Νίκη, την οποία και βεβαίως καλησπερίζω.

ThitaDelta είπε...

... για να πάμε εκεί που λέει ο Γιάνναρος (λίγο πιο κάτω) και για να χρονιστούμε και με τις εξελίξεις θέλω

από Δευτέρα ν' αρχίσει ένα ρηχό 4ρι

ΒΑΣΙΛΙΚΗ είπε...

Να τη χαίρεστε Αριθμέ. Καλότυχη να είναι.

Καλησπέρα Νίκη και σε όλους τους μελετηρούς του ΣΚ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Χρόνια πολλά επαναστάτη να τη χαίρεσαι

ΠΑΝΟΣ είπε...

Λίγο έλειψα και βλέπω κόσμο και κοσμάκη χαχα
Σας ευχαριστώ πολύ όλους... και στις δικές σας χαρές!

Δημήτρη γόμα δεν έχω αλλά έχω ένα κουβά ναααα χαχα
Σε 1,2,3 έφυγε!

ΠΑΝΟΣ είπε...

Με λίγα λόγια τι σημαίνει όλο αυτό το κατεβατό;

ThitaDelta είπε...

... βρε και μένα έσβησες αχαχα;

ΠΑΝΟΣ είπε...

Πότε;;;;
Μόνο το 7.31 έσβησα εγώ, άρα κάποια άλλη χειρ επενέβη!

Νίκη είπε...

Καλησπέρα Βασιλικούλα, ThitaDelta , (σε θαυμάζει ο εγγονός μου) και Γιάννη.

Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα να έχουμε.

michele είπε...

Καλο βραδυ σε ολους. Μεχρι και τεννις βραδυνο επαιξα να ξεσκουριασω. Συμπερασμα ,το χερι καλο τα ποδια ...απροπονητα..Για την αγορα μην ανησυχειτε,θα μπουν και οι ..καθυστερημενοι μεγαλοι και μικροι για να μπορεσουμε να ξεφορτωνουμε με την ησυχια μας,οσοι φουλαραμε απο 318 και πανω. Οσο για τη δραχμη τα εχουμε πει. Δεν βγαινεις απο ενα τετοιο νομισμα. Αλλο αν δεν ειχες μπει καθολου..Κατσανεβειες πολιτικες..

michele είπε...

Εγω δεν εσβησα,πριν λιγο γυρισα ,ουτε το κινητο δεν μπορουσα να σηκωσω χαχα

ThitaDelta είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ThitaDelta είπε...

σσσσσσσ συνωμοτικά

ο Πάνος φταίει, μ' αυτά που λέει έχει μαζέψει όλους τους πράκτορες, όχι τον δικό μας τον ΘΒ, τους άλλους ...

ΠΑΝΟΣ είπε...

βρε εσύ πας να με κάψεις συνωμοτικά!
Λαγό που έβγαλε το ...μούσι μου χαχαχα

ΠΑΝΟΣ είπε...

8.56 εγώ μια άποψη λέω

Άλλωστε δεν μπορεί να αποδειχθεί κάτι τώρα αλλά δεν δοκιμάσαμε ούτε
την απειλή εξόδου τότε

ΠΑΝΟΣ είπε...

Άμα δεν βγάλουμε την στολή του καταδίκου...ήθελα να ξέρω ποιος την σκέφτηκε

ΠΑΝΟΣ είπε...

Άστα να πάνε...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Για τον ΠΑΟ τα 2 τελευταία σχόλια