Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

X.A.A. LIVE 

        H ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΦΡΙΚΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
                                                                         σχόλια για τη συνεδρίαση online...

ΠΡΩΤΕΣ ΑΧΤΙΔΕΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΤΟ 2014..


Του Λυκουργου Λιαροπουλου*

Ολο και περισσότερο, το 2014 αποκτά μια εμβληματική σημασία ως χρονιά εξόδου από την κρίση. Μπορεί δειλά δειλά, ίσως και πιο εμφατικά, η Πρωτοχρονιά του 2014 να συνοδεύεται από την είδηση ότι η χώρα κλείνει με ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα και πέμπτο στη σειρά τρίμηνο με μικρότερη, ίσως και μηδενική, ύφεση. Σε προηγούμενο άρθρο μου είπα ότι αυτό δεν αρκεί για πανηγυρισμούς σήμερα. Ας δούμε, όμως, αν αρχίζουν να διαφαίνονται μερικές ελπιδοφόρες εξελίξεις, αν όχι για άλλο λόγο, αλλά για στηρίξουμε ρεαλιστικά αυτήν την, για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια, αχτίδα ελπίδας.

Οι φορολογικές αρχές είναι οπωσδήποτε καλύτερα οργανωμένες για να συλλάβουν τη φορολογητέα ύλη, όταν αυτή... δημιουργηθεί. Αρκετές βάσεις δεδομένων ολοκληρώθηκαν το 2013 και, ύστερα από τρία χρόνια δισταγμών, κάποιοι φαίνεται να το πήραν απόφαση πως αν δεν κινηθούν θα πρέπει να ψάξουν για άλλη χώρα. Αυτοί δεν είναι μόνο υπουργοί, αλλά και πολλοί ζηλωτές τού «δεν πληρώνω».

Ο αριθμός των μικρών, κυρίως, εμπορικών επιχειρήσεων έχει μειωθεί σημαντικά. Τον Αύγουστο του 2013, έρευνα της ΕΣΕΕ έδειξε ότι 4 στις 10 επιχειρήσεις «βλέπουν λουκέτο».

Μια τραγική, αλλά σκληρή πραγματικότητα δείχνει, σε κάθε περίπτωση, τον θάνατο, επιτέλους, του μεταπρατικού μοντέλου «ανάπτυξης» της οικονομίας «φούσκας» της περασμένης δεκαετίας. Αναζητείται η εναλλακτική λύση, αλλά αν δεν πεθάνει το παλιό, το καινούργιο δεν θα έρθει.

Η επιστροφή νέων, κυρίως, στην επαρχία και η αναζήτηση της επιβίωσης στον πρωτογενή τομέα είναι δειλή αλλά ενθαρρυντική. Ισως η πρώτη ένδειξη αλλαγής στο παραγωγικό μας πρότυπο. Ακόμη πιο ενδιαφέρον γεγονός είναι η παρουσία στο υπ. Γεωργίας ενός σεμνού και επιστημονικά καταξιωμένου «εργάτη» της γεωργικής ανάπτυξης.

Ισως η γεωργία και η εμπορική αξιοποίηση των ιδιαιτεροτήτων μας να βρουν τη θέση που τους αξίζει. Ισως, αντί να πουλάμε εισαγόμενα γυναικεία παπούτσια στη νεοελληνική «χλίδα», να πουλάμε τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα στον υπόλοιπο κόσμο. Τουλάχιστον η αγορά θα είναι... μεγαλύτερη. Ας το σκεφθεί και η ΕΣΕΕ, αντί να θρηνεί τον χαμένο παράδεισο.

Το εμπορικό έλλειμμα χωρίς τα πετρελαιοειδή κοντεύει να μηδενισθεί. Το πρώτο τρίμηνο του 2014 θα είναι, πιθανότατα, πλεονασματικό. Ισως αυτό θα γινόταν και στο τέλος του 2013, αν η κατάρρευση της Κύπρου δεν είχε πλήξει το εξαγωγικό μας εμπόριο. Μαζί με το δημοσιονομικό, ίσως εξαλείψουμε και το δεύτερο και ουσιαστικότερο από τα δίδυμα ελλείμματα -τέρατα της περασμένης δεκαετίας. Πέρα από τα αμιγώς οικονομικά, η δημόσια διοίκηση, επίσης, φαίνεται ότι θα είναι καλύτερη. Μικρότερη, πιο ορθολογικά διαρθρωμένη, μπορεί να χρειασθεί μερικά χρόνια ακόμη για να θεραπεύσει όλες τις πληγές του νεοοθωμανικού ελληνικού κράτους, αλλά θα δουλεύει περισσότερο, θα κοστίζει λιγότερο και θα μας «κλέβει» ακόμη λιγότερο. Αυτό από μόνο του μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό.

Η Δικαιοσύνη φαίνεται ότι αποκτά βηματισμό. Στο 2013 θα έχουν τελειώσει οι δίκες εξ αναβολής και κάποιες από τις υποθέσεις διαφθοράς που χρόνιζαν. Η νέα ηγεσία που μόλις τοποθετήθηκε, είναι καταξιωμένη, όχι για συντεχνιακούς λόγους, αλλά για το έργο της. Παρά την εμφανή έλλειψη «αριστερών» καταβολών, ή ίσως γι’ αυτό, ο νέος υπουργός δείχνει αποφασισμένος να δείξει έργο. Το σημαντικότερο, φαίνεται να έχει αντιληφθεί τη σημασία της Δικαιοσύνης στη γενικότερη κυβερνητική προσπάθεια.

Και επειδή η κοινωνία δεν είναι μόνο οικονομία, στον Πολιτισμό, υπάρχουν ενδείξεις ότι νέες ομάδες δημιουργών φτιάχνουν τον δικό τους «χώρο», με εξωστρέφεια και εμπιστοσύνη στις δικές τους δυνάμεις, μακριά από πολιτιστικά κέντρα που μας θυμίζουν τις αθλιότητες που ύμνησε ένας Β. Γιαννόπουλος. Ισως, μάλιστα, μια νέα κυβέρνηση αποφασίσει να... καταργήσει και το υπουργείο Πολιτισμού. Η παρούσα ηγεσία δείχνει απολύτως... ικανή να το ξεκάνει.

Θα τελειώσω με μία ευχή και πρόκληση. Το 2014 είναι η πρώτη χρονιά που αναμένονται, συμβολικά έστω, έσοδα από τους υδρογονάνθρακες. Είναι η ώρα να ανακοινωθεί η δημιουργία του «Εθνικού Κεφαλαίου Κοινωνικής Ασφάλειας» - ΕΚΚΑ, κατά το νορβηγικό πρότυπο, και να γίνουν οι πρώτες συμβολικές καταθέσεις. Θα είναι τραγικό να δείξει η οικονομία σημάδια ζωής και η κοινωνία να έχει πεθάνει σε ένα πέλαγος ανασφάλειας για τις συντάξεις και την υγεία. Αυτό, δυστυχώς, είναι το μόνο που δεν διαφαίνεται, έστω και αχνά, ακόμη. Ας το προσέξουμε τώρα, γιατί αύριο θα είναι πάρα πολύ αργά.

* Ο κ. Λυκ. Λιαρόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.


www.kathimerini.gr

45 σχόλια:

μπαρμπαλιας είπε...

κλμ
για να ξυπνανε τα μωρακια...ενα ενα...

michele είπε...

Καλημερα,καλημερα σε ολους!

νικος φαληρο είπε...

καλημερα σε ολες τις φιλες και τους φιλους.Χρονια πολλα στις εορταζουσες και στους εορταζοντες με υγεια κι ευτυχια.

giorgos είπε...

Καλημερα και Χρονια πολλα σε ολους τους φιλους

μπαρμπαλιας είπε...

ΕΕΕ -3.17% στα υποψιν..

ThitaDelta είπε...

... έχει κι άλλα στα υπόψιν

michele είπε...

Ολο μυστηρια μου εισαστε..

ThitaDelta είπε...

776 (-5)
964 (-0.05)

michele είπε...

Κυματακια ειναι αυτα καλε?

Harko είπε...

Η πραγματική φρίκη του Μνημονίου...Όλα τα υπόλοιπα χωρίς σχολιασμό...το success story του κ. πρωθυπουργού...

Από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) έγινε γνωστό ότι το ποσοστό ανεργίας το Μάιο του 2013 ανήλθε σε 27,6 έναντι 23,8% το Μάιο του 2012 και 27,0% τον Απρίλιο του 2013. Το σύνολο των απασχολουµένων κατά το Μάιο του 2013 εκτιµάται ότι ανήλθε σε 3.621.153 άτοµα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.381.088 άτοµα, ενώ ο οικονοµικά µη ενεργός πληθυσµός ανήλθε σε 3.318.671 άτοµα.

Οι απασχολούµενοι µειώθηκαν κατά 171.356 άτοµα σε σχέση µε το Μάιο του 2012 (µείωση 4,5%) και κατά 22.815 άτοµα σε σχέση µε τον Απρίλιο του 2013 (µείωση 0,6%).

michele είπε...

Η κριση περα απο οικονομικο επιπεδο,εχει και αξιακο .Σε αυτο ειναι αφιερωμενη η αναρτηση οπου παιδακια,συμμετεχουν σε εκδηλωσεις κομματων...συγκεκριμενης αντιληψης.

Λευτερης είπε...

Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλες τις φίλες και τους φίλους .

michele είπε...

Για δευτερη φορα η ΑΛΦΑ θα επιχειρησει την αντισταση στο 0,5470

michele είπε...

Καλημερα Λευτερη. Η ΑΤΤ εχει βραχυπροθεσμο στοχο μπροστα της το 0,32 Το μεγαλο gap που αφησε κατα την ΑΜΚ κλεινει στα 0,3750

Λευτερης είπε...

Βλέπετε διόρθωση στον ΦΡΛΚ? Γιατί εγώ δεν βλέπω μέχρι τα 3€

ThitaDelta είπε...

... να δενόμαστε σιγά - σιγά;

μπαρμπαλιας είπε...

ΦΡΛένγκος...ο αθορυβος

michele είπε...

Εφτασε χωρις ογκο εδω στο 2.80 ..αναλογως και της γενικοτερης αγορας η το σπαει αυξανοντας ογκο,η γυριζει ελεγχομενα λιγο πιο πισω για..φορα

Αψογη η συνολικη συμπεριφορα του στην διορθωτικη φαση

michele είπε...

Χαμηλο ημερας με το κλεισιμο των παραγωγων..

Θανασης Κ είπε...

καλησπερα σε ολους...προσωπικα Μιχαλη μου με την φωτο που ανεβασες μου ερχονται πολλα στο μυαλο...οπως οτι αλλοι μας λενε τι θρησκεια θα πιστευουμε, τι ομαδα θα ειμαστε, τι επαγγελμα θα ακολουθησουμε κτλ κτλ....στα πολιτικα θα σταματησουν??

michele είπε...

Ετσι ειναι θαναση ,το χειροτερο ειναι οτι επιχειρειται να περασει φανατισμος σε μικρες ηλικιες..και στην ομαδα περναει με τον καιρο,στη δε θρησκεια και στην πολιτικη συχνα γιγαντωνεται,εκει ιδιως που επικρατουν συνθηκες ανεχειας και φοβου.
Τα παραδειγματα του μουσουλμανικου φανατισμου ειναι πολλα.Και οχι μονο.

Λευτερης είπε...

Έχω απορία. Γιατί τα πρόσωπα των παιδιών της Χ. Α. καλύπτονται και του Κ.Κ.Ε όχι??? Στην πρώτη Φώτο φοβούνται μην τα εκθέσουν, ενώ στο ΚΚΕ δεν υπάρχει έκθεση??? Αφού και τα δυο είναι άκρα και απορριπτέα από την κοινωνία.

Θανασης Κ είπε...

δικιο εχεις για τους μουσουλμανους αλλα μην ξεχναμε και σε εμας φαινομενα τυπου "ταυτοτητων" που Χριστοδουλου..

Unknown είπε...

KΑΛΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
Συνδεση χάλια με τον kosmote.
Σας παρακολουθω δυσκολα.
Παω για βουτια.

michele είπε...

Λευτερη,η μια φωτο προερχεται απο το Βημα,παρμενη απο το site της Χρ.Αυγης,η αλλη δεν θυμαμαι..
οπως και να εχει Θαναση ο θρησκευτικος φανατισμος ειναι κατακριτεος .Πραγματι υπαρχουν φαινομενα και στην Ελλαδα αλλα ειναι πολυ λιγοτερα απο αλλες χωρες.

michele είπε...

Καλη βουτια Kαθυ!!

Unknown είπε...

Εγω ειπα θα κανω βουτια,Οχι ο δεικτης.

-1,80????

Καλα δεν ξανακανω βουτια.

michele είπε...

Καλα,κανε τη βουτια σου εν ηρεμια..
Οι 940 ειναι πανω ακριβως στην γραμμη τασης απο τα χαμηλα του περσινου Ιουνιου ,στο τελευταιο γραφημα μας του ΓΔ η γραμμη D.

Στον δε 25 αρη πιασαμε το 318 οπως λεγαμε την Τεταρτη

Θανασης Κ είπε...

Μιχαλη επειδη οι τραπεζες εχουν ανεβει εσχατως το fair value της ΕΥΡΩΒ ειναι κοντα στα 0.8 - 0.9 - 1..??

michele είπε...

Δυσκολο να μιλησουμε για fair value για τις τραπεζες Θαναση
παντως η ΕΥΡΩΒ ειναι η πιο φθηνη αυτη τη στιγμη
τα εχει τα νουμερα που λες

νικος φαληρο είπε...

ΔΙΟΝακι η φθηνοτερη μετοχη παγκοσμιως

michele είπε...

..Αν σωθει Νικολα

Andreas D. είπε...

zzzz...zzzz....zzzz...

νικος φαληρο είπε...

θα τη σωσει ο mobius μολις δει ισολογισμους και θεμελιωδη.
http://www.youtube.com/watch?v=KsK7SkG9vnU&feature=related

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Ελα να ξεκινήσουν οι κατασκευές την αντεπίθεση...
Έχουμε να πληρώσουμε και. Διόδια το Σ/Κ....

michele είπε...

Αστα Γιαννη,παλι διαβασμα θα εχουμε και ειμαστε και σε διακοπες

Unknown είπε...

Mιχαλη καθομαι τωρα και πινω ο ουζακι μου,στην παραλια Διακοφτι των Κυθηρων.
Θα σου εστελνα μια φωτογραφια,με ενα κορμι,ανδρικο,εννοειται,αλλα ειμαστε μειοψηφία.Εγω και η Βασιλικη.
Οποτε αστο καλυτερα.
Γιατι και οι γυναικες εχουν ψυχη.

michele είπε...

Ωραια τα νερα στο Διακοφτι..και φυσικα και οι γυναικες εχουν ψυχη...πρεπει να ειναι ευχαριστημενες.Ετσι ξερω εγω.Για να μην γκρινιαζουν χεχε

michele είπε...

Παει για retest στο πολυσημαντικο 3.23 η μουλαρα
Αν τρακαρει εκει,πολυ πιθανο να κλεισει το gap στο 2.82 .Αν διασπασει ..εφυγε

νικος φαληρο είπε...

ΔΙΟΝακι σ επιασε το στελθ στο στοχο.Κανε οσα ιντεραπτς μπορεις για να σωθεις.

michele είπε...

Μονο με κολπο στις δημοπρασιες

νικος φαληρο είπε...

θα βοηθησει η γκολνμαν με το ΔΙΟΝακι να κλεισει στο συν ο δεικτης.

michele είπε...

..παραλιγο,μαζευτηκαν καποιοι μεγαλοι,πανω απο 323 ο FTSE-25

michele είπε...

Παμε επανω ,απογευματινη αναρτηση αφιερωμενη στο Διακοφτι και στην Καθυ

Andreas D. είπε...

ΓΙΑΝΝΗ,

78 τμχ μου έδωσε στο 2,34...

ας είναι καλά η ΜΠΕΛΑ & η ΑΛΦΑ...