Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ
με ελεύθερη γνώμη..


Η ΠΙΟ "ΓΛΥΚΙΑ " ΕΠΕΝΔΥΣΗ...


Του Βασίλη Παζόπουλου 

Είναι γνωστό σε όλους πλέον, πως οι διατροφικές συνήθειες που απαιτούν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης, έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Με βάση πρόσφατες έρευνες, περισσότεροι από το 1/3 των Αμερικανών, ενηλίκων και παιδιών, θεωρείται παχύσαρκο. 

Η ζάχαρη είναι περισσότερο από μια απλή βάση στην καθημερινή διατροφή μας. Είναι μια μεγάλη επιχείρηση δισεκατομμυρίων. Η ευρύτερη αγορά γλυκαντικών αποτιμάται σε πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. 

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες υπολογίζονται στο 10% από το σύνολο της αγοράς γλυκαντικών ουσιών. Πολλοί καταναλωτές αρνούνται να δουν θετικά τα ποτά και τα τρόφιμα διαίτης, μιας και έχουν αντιμετωπίσει έντονη κριτική ως δυνητικά επιβλαβή. Τα αποφεύγουν είτε επειδή φοβούνται για την υγεία τους, είτε γιατί απλά η γεύση τους δεν πλησιάζει την γεύση των φυσικών γλυκισμάτων. 

Στέβια, πιο γλυκιά και από την ζάχαρη 

Η λύση που φαίνεται να κερδίζει την εμπιστοσύνη κολοσσών όπως η Coca-Cola, η PepsiCo και η Nestle, είναι το φυτό στέβια -Stevia rebaudiana είναι το επιστημονικό της όνομα- με προέλευση τη Βραζιλία και την Παραγουάη. Περιέχει μια ουσία η οποία έχει εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από την ίδια την ζάχαρη. 

Το γεγονός ότι είναι φυσικό είναι το μεγάλο της προσόν. Δεν επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και δεν πειράζει τα δόντια. Η Stevia πήρε πιστοποίηση ως ασφαλές προϊόν από το FDA των ΗΠΑ το 2008. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση εγκρίθηκε το 2011. 

Το μερίδιο αγοράς των προϊόντων με stevia μεταξύ των εναλλακτικών γλυκαντικών είναι μικρό, αλλά αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Η αγορά θα μπορούσε να αποδεχτεί την stevia με ταχύτερους ρυθμούς, αν η προσφορά και ζητήματα που αφορούν την ποιότητα μπορούσαν να επιλυθούν άμεσα. 

Το φυτό δεν μεγαλώνει από σπόρους και πρέπει να παράγεται με ιδιαίτερη προσοχή σε θερμοκήπια και μεταμοσχεύονται στο χώρο καλλιέργειας. Η συγκομιδή είναι επίσης δύσκολη. Μέχρι στιγμής, η παραγωγή είναι περιορισμένη και το κόστος του εκχυλίσματος παραμένει υψηλότερο από τα αντίστοιχα της ζάχαρης ή του σιροπιού από καλαμπόκι. 

Μια φιλόδοξη εταιρία που ξεχωρίζει 

Η Stevia First (STVF) είναι μια γεωργική εταιρεία βιοτεχνολογίας, που ασχολείται με την καλλιέργεια, τη συγκομιδή και την ανάπτυξη προϊόντων με βάση τη στέβια. Η εταιρία φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί τις νέες προκλήσεις που δημιουργούνται και εργάζεται για τη βελτίωση των μεθόδων καλλιέργειας. Ιδρύθηκε το 2007 με έδρα την Καλιφόρνια ως Legend Mining. Άλλαξε το όνομά της σε Stevia First Corp τον Οκτώβριο του 2011. 

Η εταιρεία διεξάγει δοκιμές για την τελειοποίηση της συστηματικής καλλιέργειας και συγκομιδής. Αποσκοπεί στη βελτίωση των βημάτων που αντιπροσωπεύουν το 70% του κόστους παραγωγής. Σχεδιάζει επίσης μια εγκατάσταση που θα αξιοποιήσει πιο αποτελεσματικά την γλυκαντική ουσία του φυτού, που για την ώρα έχει αποδειχθεί μόνο σε ακαδημαϊκό περιβάλλον. 

Φιλοδοξία της είναι να οικοδομήσει μια κάθετα ολοκληρωμένη επιχείρηση stevia. Δεν επιδιώκει να γίνει ένας απλός καλλιεργητής. Δηλαδή να δημιουργήσει μια αξιόπιστη αλυσίδα εφοδιασμού των εύγευστων προϊόντων stevia για τους καταναλωτές και τις πολυεθνικές εταιρείες, με αυστηρές προδιαγραφές ποιοτικού ελέγχου. 

Σημεία προβληματισμού 

Δεν είναι όλοι ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες της Stevia First. Οι σκεπτικιστές θεωρούν πως ο καθένας μπορεί να φυτέψει το φυτό στέβια. Αν για παράδειγμα μια νέα εταιρεία υποσχεθεί να αναπτύξει μια βελτιωμένη ντομάτα, αυτό δεν θα προκαλέσει κύματα ενθουσιασμού στους καταναλωτές. Ίσως τελικά να μην υπάρχει καμία σημαντική διαφορά στη stevia της εταιρίας, με τις υπόλοιπες ποικιλίες που υπάρχουν διαθέσιμες. 

Όσο ικανά προσόντα και να έχει μια νεοσύστατη εταιρία, όσο και να κάνει σωστές κινήσεις, όσο και να στοχεύει σε μια τεράστια αγορά, οι πιθανότητες να εξελιχθεί σε κολοσσό, δεν είναι μεγάλες. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο, αντί για αυτόνομη πορεία, να γίνει στόχος εξαγοράς από ένα μεγάλο παραγωγό τροφίμου ή ποτού. 

Η εταιρία παρουσιάζει αστάθεια όσο αφορά την παρουσία της στο χρηματιστήριο. Οι επενδυτές την αντιμετωπίζουν σαν μια μικρή εταιρεία βιοτεχνολογίας, της οποίας η πραγματική αξία βασίζεται περισσότερο στις δυνατότητες ανάπτυξης και την αγορά που έχει πρόθεση να εισέλθει, όχι για τα τωρινά οικονομικά της μεγέθη. Ο κίνδυνος είναι σημαντικός, αλλά η έγκαιρη τοποθέτηση μπορεί να αποφέρει πολλά κέρδη.
Συμπέρασμα 

Υπάρχουν και άλλες εταιρίες που πωλούν προϊόντα με στέβια, μεγάλες και κερδοφόρες, με παρελθόν στην αγορά. Αλλά η δραστηριότητα που αφορά την στέβια, αποτελεί μικρό ποσοστό μόνο των συνολικών τους πωλήσεων. Αν θέλουμε να επενδύσουμε στις προοπτικές του φυτού, θα πρέπει να στραφούμε στις επιχειρήσεις που το έχουν σαν αποκλειστική δραστηριότητα τους. 

Η Stevia First είναι σε ξεκάθαρα αναπτυξιακό στάδιο, δεν έχει ιστορικό λειτουργίας. Άρα η αβεβαιότητα ως προς το μέλλον της είναι ένα δεδομένο που πρέπει πολύ σοβαρά να λάβουμε υπόψη. Από την άλλη, εισέρχεται την στιγμή που κανείς μεγάλος παίκτης δεν έχει ακόμη κυριαρχήσει στην αγορά.

Η χαμηλή ρευστότητα είναι βασικό μειονέκτημα, γιατί μπορεί να κρύβει παγίδες. Πλεονέκτημα είναι ότι το stop loss είναι κοντινό (η κάτω πλευρά του καναλιού), αν επιθυμεί κάποιος να τοποθετηθεί και τα πράγματα πάνε ανάποδα από τις προσδοκίες του. 


* Η ανάλυση της παραπάνω μετοχής δίνεται σαν ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για τις επενδυτικές επιλογές που υπάρχουν στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Δεν έχει σαν σκοπό την σύσταση αγοράς ή πώλησης. Η επιλογή της σωστής εταιρίας είναι μόνο η μισή προϋπόθεση για την επιτυχία. Η άλλη μισή είναι η χρονική περίοδος που θα πρέπει να τοποθετηθούμε. 

*Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, αναλυτής της Wall Street, ιδρυτικό μέλος του GreekTrader.gr 


Πηγή:www.capital.gr

8 σχόλια:

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Καλημέρα σε όλους...

Η πιο γλυκιά επένδυση ειναι αυτη που βρίσκεται δίπλα σας...με μικρά ίχνη παρενέργειας όταν γκρινιάζει...

megaloepixeirimatias είπε...

Πες το ξανά Χρυσόστομε! Για τις παρενέργειες μιλάω...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Εσύ κύριος στο πρώτο σχόλιο...
...έχεις πολύ καιρό μπροστά σου ακόμη.
Μετά από 35 χρόνια, με παιδιά και εγγόνια θα κάνεις τον απολογισμό σου.

Όσο για τα υπόλοιπα τα νούμερα είναι νούμερα.
Οι άνθρωποι όμως δεν είναι νούμερα, όπως θέλουν να μας παρουσιάζουν πολλοί...

giannhs kon είπε...

Καλημέρα σε όλους τους φίλους

Πολλά LIKE στον Κυρ ΑΘΛΙΟ καλημέρα

giannhs kon είπε...

ΕΝΩ είναι χαρά ΘΕΟΥ

31º βαθμούς 2 Μποφόρ
Υγρασία: 32% Πίεση: 1,011bar
Ορατότητα: 16km

διαβάζοντας και ξανά διαβάζοντας τις σημειώσεις μου
( χειρόγραφο καθημερινό αρχείο )
συνεχίζω να βλέπω ότι έρχεται βαρομετρικό χαμηλό

Το οποίο ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΙΛΙΓΓΙΩΔΗ ταχύτητα χαχα

Δε μπορεί χάλασα……… κάπου κουτούλησα δεν εξηγείτε χαχα

Ρε παιδιά για βάλτε τα μηχανήματα να το ψaξουν …… έτσι για πλάκα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Καλησπέρα σε όλη τη παρέα τέρμα οι διακοπές από αύριο τα κεφάλια μέσα..
θέλω να φύγω πάλι...

michele είπε...

Κι εγω τα ιδια ΓΙαννακη...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Άστα Μιχάλη χαχα εγώ φταίω που γύρισα ίσως κάποια στιγμή να τα καταφέρω να μείνω εκεί που θα πάω για διακοπές