Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

ΣΑΒΒΑΤΟ..
με καφεδάκι


ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΦΠΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ...



Σε φετίχ των τελευταίων (πολλών) μηνών έχει αναδειχτεί το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Πρόκειται βεβαίως για ένα δευτερεύον πρόβλημα του οποίου η λύση ήταν εξ αρχής αυτονόητη.

Παρ' όλα αυτά εμφανίστηκε ως μείζον ζήτημα στο οποίο η ελληνική πλευρά έδωσε σθεναρό αγώνα. Το ζήτημα αυτό, επειδή ακριβώς είναι μια προφανής περίπτωση, μας βοηθάει να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα:
Δείχνει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, η οποία έχει χάσει τόσο μεγάλο μέρος της εθνικής της κυριαρχίας, ώστε να μην μπορεί πια να πάρει ούτε και την πιο απλή οικονομική απόφαση χωρίς τη συγκατάθεση των δανειστών. Εύλογα λοιπόν θα αναρωτηθεί κανείς: τί αποφάσεις μπορεί να πάρει πια μια ελληνική κυβέρνηση για άλλα ζητήματα, απείρως σοβαρότερα από το ΦΠΑ; Ούτε λίγο ούτε πολύ το «ΦΠΑ της εστίασης» είναι μια απόδειξη της εθνικής κατάπτωσης. Για αυτό και το πολιτικό σύστημα, αν είχε μια ελάχιστη αίσθηση του μέτρου, θα έπρεπε να μην το είχε προβάλει ως δείγμα των σκληρών διαπραγματεύσεων που διεξάγει με την τρόικα. Θα ήταν καλύτερα να το έχει διαπραγματευτεί με χαμηλούς τόνους, διότι αν μη τί αλλο, δείχνει την κατάντια στην οποία έχει οδηγήσει τη χώρα με την αδυναμία του να προβάλει εξ αρχής ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Δείχνει τον τρόπο ή τα κριτήρια με τα οποία έχει καταρτισθεί το «εφαρμοζόμενο» μνημόνιο από τους ξένους. Με πλήρη αδιαφορία προς τα πραγματικά δεδομένα και προς τις ανάγκες της χώρας, αλλά και με περισσή αλλαζονία τεχνοκρατών που απευθύνται σε τριτοκοσμική χώρα ανέβασαν όποια φορολογία τους φάνηκε πρόσφορη, χωρίς καν να αναλογίζονται αν ένα τέτοιο μέτρο θα είχε τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εδώ βέβαια θα πρέπει κανείς να επισημάνει και τις προφανείς αντιφάσεις: Πώς γίνεται η τρόικα να ζητά μείωση μισθών για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ίδια στιγμή να «πριονίζει» την ανταγωνιστικότητα του κύριου εξαγώγιμου προϊόντος της χώρας που είναι οι υπηρεσίες τουρισμού; Κάποιος, κάποτε θα πρέπει να μας το απαντήσει αυτό...

Δείχνει με πόση περιφρόνηση οι τεχνοκράτες της τρόικας αντιμετωπίζουν την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τον ελληνικό λαό γενικότερα. Ακόμη και σε ένα θέμα, στο οποίο προφανώς σφάλλουν, εμφανίζονται ως άκαμπτα «αφεντικά», θέτοντας το δικό τους γόητρο πάνω από το γόητρο ενός κυρίαρχου κράτους και πάνω από το φιλότιμο του ελληνικού λαού. Με αυτή την εμμονή τους, δεν διστάζουν να φθείρουν ακόμη και την παρούσα κυβέρνηση, η οποία καταφανώς είναι η τελευταία πολιτική εφεδρεία του μνημονιακού στρατοπέδου. Αυτό το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί αν δεν είναι δείγμα ανευθυνότητας, είναι δείγμα του πόσο άνετα αισθάνεται η τρόικα από την πλήρη απουσία αντιδράσεων σε κοινωνικό επίπεδο για την εφαρμογή του μνημονίου. Όλοι καταλαβαίνουν ότι η τρόικα θα έδειχνε πολύ μεγαλύτερη ευελιξία, αν καθημερινά η ελληνικές πόλεις δονούνταν από λαϊκές αντιδράσεις... Από αυτό μπορεί κανείς να συμπεράνει ποιές είναι και οι ευθύνες του ελληνικού λαού, αλλά και των λεγόμενων «αντιμνημονιακών» κομμάτων.

Θα πρέπει πάντως να επισημάνουμε ότι το ΦΠΑ της εστίασης δεν είναι το μόνο δείγμα οικονομικού ανορθολογισμού που υπάρχει στις «εμμονές» της τρόικας. Την ίδια στιγμή είναι κοινό μυστικό ότι οι κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών της Ελλάδας, προκείμενου να αποφύγουν τη βαριά φορολογία σε είδη βασικής κατανάλωσης προτιμούν να τα προμηθεύονται από τις γειτονικές χώρες (Σκόπια, Βουλγαρία, Τουρκία). Ενδεικτικά αναφέρω ότι σε πρόσφατη συζήτηση που είχα με φίλο από τη Θράκη, στην ευαίσθητη περιοχή του βόρειου Έβρου (Διδυμότειχο, Ορεστιάδα και γύρω περιοχές) τα Σάββατα μεγάλο μέρος του πληθυσμού περνάει στην κοντινή Ανδριανούπολη (τουρκ. Edirne) για να κάνει τις αγορές του στα τοπικά καταστήματα και για να γεμίσει το ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων του με φθηνή βενζίνη (σχεδόν στο μισό της τιμής με την οποία μπορεί να την προμηθευτεί στην Ελλάδα). Ανάλογες ιστορίες μπορεί κανείς να ακούσει και σε άλλους παραμεθόριους νομούς.

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς βαθιές οικονομικές γνώσεις για να καταλάβει ότι η βαριά φορολογία στη μεθόριο μόνο ζημιά κάνει στην Ελλάδα. Όχι μόνο πλήττει εθνικά ευαίσθητες περιοχές οι οποίες τις τελευταίες δεκαετίες έχουν ερημώσει, αλλά και μειώνει τελικά τα δημόσια έσοδα. Οι μόνοι που φαίνεται να ωφελούνται από αυτή την κατάσταση είναι οι γειτονικές χώρες, των οποίων τα εμπορικά καταστήματα θησαυρίζουν και τα δημόσια ταμεία γεμίζουν με ελληνικά χρήματα... Εδώ και τώρα λοιπόν πρέπει να αποφασιστεί η μείωση της φορολογίας (βενζίνης, ΦΠΑ κλπ) σε μια ζώνη 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα, η οποία όχι μόνο δεν θα μειώσει, αλλά θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα, αφού θα ανακτήσει φόρους που τώρα τους εισπράττουν άλλοι...


Αναστάσιος Λαυρέντζος

Πηγή: http://opinion24.gr/

15 σχόλια:

THE JUNIOR είπε...

καλημερα ,απο το 3ημερο πολιτιστικων εκδηλωσεων

«Δεν μιλάμε για διαγραφή μέρους του χρέους, αλλά για διαγραφή όλου του χρέους. Έχουμε όπλο για να το κάνουμε, την στάση πληρωμών καθαρά και ξάστερα», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης από το βήμα του ιδρυτικού του συνεδρίου.
«Η θέση αυτή», πρόσθεσε, «δεν είναι δρόμος τυχοδιωκτικός ή χάιδεμα αυτιών, είναι ο δρόμος για να περάσουμε απέναντι. Όχι εύκολα, πολύ δύσκολα, με πόνο και θυσίες, γιατί αυτός που πορευόμαστε είναι φαύλος κύκλος χωρίς τέλος

Όχι εύκολα, πολύ δύσκολα, με πόνο και θυσίες,
Όχι εύκολα, πολύ δύσκολα, με πόνο και θυσίες,


THE JUNIOR είπε...

Στίχοι: Σάσα Μανέτα
Μουσική: Toto Cutugn


Όνειρα,
πουλιά μου ταξιδιάρικα
φύγατε νωρίς, νωρίς,
η χειμωνιά μη σας βρει
Κι έμεινα
μονάχος δίχως όνειρα,
μόνο μου με βρήκε η βροχή.



THE JUNIOR είπε...

κραταμε κατω απο την μπαρα

επεσε και η γαλλια

17 puma ETOIMAZONTAI

για μετα τις γερμανικες εκλογες



THE JUNIOR είπε...

και τωρα μας βαζουν σε κοντρα χρεους με την ιαπωνια

τι να πεις ,τιμη μας

μετα σε κοντρα οι τραπεζες μας με τις ελβετικες

χαχαχα


giorgos είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΧΑΝΙΑ!

THE JUNIOR είπε...

καλημερα

το πρωτογενες πλεονασμα βασικα θελει και την βοηθεια των 4 δις ευρω απο ΕΣΠΑ για το 2014

ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΧΑΣΑΝ ,ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ

Γιατι αν τα βγαλεις απο την οικονομια να δεις πως το ειπε ο λαφαζανης

Όχι εύκολα, πολύ δύσκολα, με πόνο και θυσίες,
Όχι εύκολα, πολύ δύσκολα, με πόνο και θυσίες,

THE JUNIOR είπε...

http://www.eurobank.gr/Uploads/pdf/INT_STATHERO_PE.pdf

Και παλι στα δικα μου

σε οσους εχουν μεριδιο σε αμοιβαια
ΠΡΟΣΟΧΗ

μπορει να παρεις ομολογιακο και να βρεθεις με μετοχες τραπεζας

THE JUNIOR είπε...

Και αυτό με την προσδοκία πως δεν θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της Moody΄s για νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών έως 8 δισ. ευρώ (ο οίκος υπολόγιζε ότι πέραν των 40 δισ. που πήραν οι τράπεζες θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν επιπλέον 8 από το μαξιλάρι των περίπου 10 δισ. που υπάρχει για την ανακεφαλαιοποίηση).

Τρέχοντα και εκτιμώμενα, που γνωρίζουν λίγο ως πολύ οι επαγγελματίες, οι επιχειρηματίες, οι βασικοί μέτοχοι και πιθανότατα ξέρουν από πρώτο χέρι κατ΄αρχήν οι ξένοι. Δεν είναι τυχαίο πως τον Ιούνιο μειώθηκαν και οι εισροές ξένων κεφαλαίων αλλά και η συμμετοχή τους ως ποσοστό συμμετοχής στην αποτίμηση των εισηγμένων. Κυρίως του Ftse Large Cap και δευτερευόντως μετοχών του Ft Mid.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΕΣ αν δεν πουλησουν τις τραπεζες να παρουν αυτα που πουλανε οι τραπεζες σας βλεπω στον ΟΑΕΔ


τα 30 χαρτακια θα πανε πανω αλλα
θα ειναι κλειδωμενα .

THE JUNIOR είπε...

αντε ο ΜΙΚΡΟΣ MOODY σας χαιρετα


ArTaXiA είπε...

Καλημερα σας απο την κομψη Καλλιστη. Ισως τη μεθεπομενη, η στα τελη της επομενης, να σκεφτουμε αγορες. Στο μεταξυ, απολαυστε το δροσερο καλοκαιρι. (Αλλος ενας μυθος, εκεινος του global warming, παει περιπατο.)

μπαρμπαλιας είπε...

χωρις "σιεστες"και "ραστωνες"κλπ μαλακιτσες...
ο Μ.Γελανταλις αποτυπωνει την πρραγματικοτητα της αγορας

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/article-market/1116617/ha-ligoteroi-joker-sthn-trapoyla.html

παντως εγω ειμαι με το ιστορικο πατσοκ...για τα επομενα τριαντα χρονια...
γνωριζει να επιβιωνει πολλαπλως

μπαρμπαλιας είπε...

καλωστον απο το νησι...
πιστευω να με δανισεις να αγορασω και
ελογου μου...τι φιλος εισαι

μπαρμπαλιας είπε...


Blogger Ο/Η michele είπε...
Ε,εχουμε πει νεα υψηλα σε 4 χρονια..

11 Ιουλίου 2013 - 11:30 μ.μ.

..........
πιστευω Μικε μου να συμπεσουν τα νεα υψηλα...
κατα μηνα Αυγουστο,που ως συνηθως θα ειναι και παχέες οι μυιγες...
και τον Αlexis που τον πηγατε;;
θα ειναι γκομανταντε τσε Γκαλέξις ...
τοτε... και θα σας παρει τη δοξα...

12 Ιουλίου 2013 - 4:34 π.μ.

giannhs kon είπε...

χαίρομαι ΤΑ Π/Σ/Κ όταν το blog δεν έχει κόσμο .Σημαίνει ότι όλοι χαιρόμαστε την Ελλαδιτσα ,και περνάμε καλά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Γεια σου ΜΙΚΡΕ ΜΠΑΡΜΑΛΙΑ και ΑΡΤΑΞΙΑ

ΑΡΤΑΞΙΑ μη ξεχάσεις να συμπληρώσεις το ερωτηματολόγιο του φίλου ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ

μιας και από ότι κατάλαβα αυτές τις μέρες είσαι χαλαρός από υποχρεώσεις

καλό μεσημέρι και να περνάτε όλοι καλά

Unknown είπε...

19/06/13 - 12:59 γράφτηκε από Π.Θ (IP: XXX.132.114.145)

ΠΛ

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΣΥΒΟΤΑ...

ΤΟ ΤΤ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΟΒ,,,,,