Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΔΕΥΤΕΡΑ 
ΑΓ.ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ


Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΝΤΟΛΤΣΕ...


Του Στέφανου Κασιμάτη
Δεν ξέρω αν το έδειχναν από την ελληνική τηλεόραση -συγχωρήστε με, αλλά είμαι πολύ σνομπ για να βλέπω ελληνική τηλεόραση. Θεωρώ πολύ πιθανό όμως να έχετε ακούσει για ένα δανέζικο σίριαλ, που λέγεται «Μπόργκεν» και το οποίο εδώ και μερικά χρόνια που προβάλλεται στο εξωτερικό έχει γίνει παγκόσμια επιτυχία. Με κάποια άλλη ευκαιρία, θα σας πω πως η Δανία, μία χώρα με τον μισό πληθυσμό εν σχέσει με εμάς, κατάφερε να έχει μια τόσο επιτυχημένη παρουσία διεθνώς τα τελευταία χρόνια στις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές - είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, παρακαλώ πιστέψτε το. Επί του παρόντος όμως, επιτρέψτε μου να μείνω στο «Μπόργκεν».

«Μπόργκεν» πάει να πει «Βουλή». Oπως για εμάς, έτσι και για τους Δανούς, η λέξη σημαίνει και το κτίριο του Κοινοβουλίου και τον θεσμό. Το σίριαλ είναι ένα πολιτικό θρίλερ, με κεντρικό χαρακτήρα την αρχηγό ενός μικρού κεντροαριστερού και φιλελεύθερου κόμματος, η οποία βρίσκεται να είναι αρχηγός μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Προβάλλεται σχεδόν σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα και σημειώνει απίστευτα ποσοστά τηλεθέασης. Είναι χαρακτηριστικό της επιτυχίας του ότι, μόλις προ ημερών, οι Times θεώρησαν σκόπιμο να χτυπήσουν στην πρώτη σελίδα τους την «είδηση» (πού κατήντησαν οι Times, good Heavens!..) ότι η πρωθυπουργός του σίριαλ συνάπτει σχέσιν γκομενικήν -τουτέστιν ερωτικήν- με άνδρα Βρετανό. (Εύχομαι ο Θεός να τη βοηθήσει...)

Εν πάση περιπτώσει, το ενδιαφέρον εν προκειμένω είναι ότι η πλοκή του σίριαλ εξελίσσεται γύρω από την κυβερνητική συνεργασία κομμάτων με διαφορετική ιδεολογία. Το συναρπαστικό της ιστορίας, δηλαδή αυτό που με έκανε να ξενυχτώ κάθε βράδυ παρακολουθώντας τρία επεισόδια στη σειρά, δεν ήταν τόσο οι ίντριγκες -αυτά τα έχουμε και εμείς, στο κάτω κάτω- αλλ’ ότι η ίντριγκα εξελισσόταν γύρω από τα προβλήματα της συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων με διαφορετική αντίληψη για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρουν τα πράγματα, οι οποίοι όμως συμφωνούν στο στοιχειώδες ότι πρέπει να συνεργασθούν δημιουργικά. Και, επειδή ακριβώς συμφωνούν στην ανάγκη της δημιουργικής συνεργασίας, την αντιλαμβάνονται θετικά και όχι αποφατικά. Την αντιλαμβάνονται, δηλαδή, στη βάση μιας διαπραγμάτευσης όπου ο καθένας προωθεί ό,τι για το ίδιο είναι σημαντικότερο να γίνει, εφόσον το αποδέχεται και ο άλλος.

Ξέρω καλά ότι πρόκειται για σίριαλ - για μυθοπλασία. Ομως, κάθε μύθος, για να πετύχει και να γίνει πιστευτός, είναι απαραίτητο να βασίζεται σε στοιχεία της πραγματικότητας. Και, εν προκειμένω, ο μύθος δείχνει την πολιτισμική διαφορά ημών από τους Ευρωπαίους του Βορρά. Η δική μας παράδοση, δυστυχώς, δεν περιλαμβάνει τη θετική συνεργασία. Εφόσον συνεργαζόμαστε, αυτό συμβαίνει πάντα σε βάση αποφατική: για να αποφύγουμε δηλαδή τα χειρότερα, όπως το 1946-1949, όταν Κέντρο (Θεμιστοκλής Σοφούλης) και Δεξιά (Παναγής Τσαλδάρης) συνεργάσθηκαν για να αποφύγουμε την κομμουνιστική επιβουλή. Οταν όμως ο κίνδυνος είχε αποφευχθεί, η σύγκρουση των δύο παρατάξεων συνεχίσθηκε κανονικά, με αποτέλεσμα να οδηγήσει στη χούντα του 1967, εξέλιξη καταστροφική και για τις δύο παρατάξεις...

Υπό τις παρούσες συνθήκες, όταν αυτό που εν τέλει διακυβεύεται είναι η σωτηρία της χώρας και η παραμονή της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ίσως να περίμενε κάποιος ότι οι μέχρι πρότινος κυβερνητικοί εταίροι θα μπορούσαν να τα βρουν και ότι η διατήρηση της διεφθαρμένης και απεχθούς ΕΡΤ δεν θα γινόταν αφορμή για τη λύση της συνεργασίας, όσο και αν ο βασικός κυβερνητικός εταίρος χειρίσθηκε το θέμα άτσαλα. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, δεν έχουμε δύο εκδοχές της αστικής παρατάξεως που πρέπει να συνεργασθούν, ενώπιον του κοινού κινδύνου. Eχουμε τη μετεξέλιξη της Δεξιάς στη μορφή της N.Δ., τη μετεξέλιξη του Κέντρου στη μορφή του ΠΑΣΟΚ και, τέλος, έχουμε την Αριστερά του Ντόλτσε.

Η τελευταία είναι ένα ιδιαίτερο είδος που αναπτύχθηκε στην εποχή της αστακομακαρονάδας. Πρόκειται για μία κατηγορία παράσιτων του αστικού συστήματος, όπως αυτό παραμορφώθηκε στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Είναι μια μορφή αριστοκρατίας της Αριστεράς, συνήθως με πατέντα αποκτηθείσα στο Πολυτεχνείο. Τύποι οι οποίοι μπορούν να ξυπνούν αργά, κάνουν περίεργες δουλειές (όταν κάνουν...) που τους επιτρέπουν να έχουν άφθονο χρόνο στη διάθεσή τους και συνήθως τους συναντά κάποιος στα καφενεία αραχτούς να αγορεύουν. Είτε εργάζονται στο Δημόσιο ως καλοπληρωμένοι υπάλληλοι είτε ως ιδιώτες κάνουν καλές δουλειές με το Δημόσιο, η δουλειά τους είναι, βασικά, να συζητούν. Να συζητούν χωρίς ποτέ να καταλήγουν πουθενά. Οχι δηλαδή ότι τους ενδιαφέρει να καταλήξουν κάπου, διότι γι’ αυτούς η συζήτηση είναι αυτοσκοπός. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, η βασική θέση τους στα διάφορα πρακτικά ζητήματα που ανακύπτουν είναι «να το συζητήσουμε» - να το συζητήσουμε, εννοούν, ώστε να μην καταλήξουμε πουθενά. Δεν είναι τυχαίο ότι συνήθως διαπρέπουν ως δημοσιογράφοι ή ως μαϊντανοί με τους οποίους οι δημοσιογράφοι καλύπτουν χρόνο στις εκπομπές του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Τέτοια είναι, κατά βάσιν, η ΔΗΜΑΡ του μπαρμπα-Φώτη Κουβέλη. Σχολιαστές της πραγματικότητας από τα τραπέζια του Ντόλτσε φιλολογούντες ακατασχέτως και οπαδοί της καλής ζωής, που όταν βρεθούν μπροστά στα δύσκολα διλήμματα της πραγματικότητας παραγγέλνουν...ένα ακόμη εσπρέσο. Iσως η κυβέρνηση να πορευτεί καλύτερα χωρίς αυτούς. Η συμμετοχή τους -απεδείχθη αυτό- ήταν πηγή προβλημάτων. Το πιθανότερο, δε, είναι να συνεχίσουν να τη στηρίζουν στη Βουλή (και από τα τραπέζια του Ντόλτσε...), ακριβώς επειδή η παρασιτική καλοπέρασή τους εξαρτάται από τη διατήρηση του συστήματος που οι ίδιοι δεν τολμούν να υποστηρίξουν...


www.katimerini.gr

7 σχόλια:

Unknown είπε...

ΜΙΓ.............

250 .000.000 ΑΠΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ.......

250.000.000 ΤΑΜΕΙΟ.........

MORGAN STANLEYH ΠΡΟΣΕΧΩς ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ 5%

VIVARTIA ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΕΕΚ..........

ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΑΓΟΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩς..

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ...........1,2 ΠΡΩΤΗ ΣΤΑΣΗ,,,,,,,,,,,,

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Καλημέρα ΤΗΕΟ,

ΜΙΓ 250 απο ομολογιακό?
Ενδιαφέρον θα ήτανε, κάτσε να δούμε την ανακοίνωση κάλυψης πρώτα.

Βιβάρτια στην ΕΕΕ? Ωωωωχχχχχ! Άντε να δούμε άλλο ένα "όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω", ελπίζω να προλάβει να την δώσει πριν τις εκπτώσεις!!!

Καλά να περνάς.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Θα σκάσω σαν τον μπάρμπα αν δεν το πω... οπότε θα βγω για λίγο από το λαγούμι μου.
Άλλος ένας κοντυλοφόρος που καταλήγει στην αριστερά ως υπαίτειο όλων των δεινών μας. Ο κυρ Φώτης φταίει πάλι δηλαδή.
Ξεκινήσαμε από το ξένο σίριαλ που το παρακολουθεί μετά μανίας ξενυχτώντας και στο οποίο αυτοί εκεί έξω συνεργάζονται και καταλήξαμε στα καθ' ημάς που δεν το κάνουμε γιατί δεν έχουμε την κουλτούρα. Η σωτηρία της χώρας βέβαια σε πρώτο πλάνο, έπρεπε να τα βρουν οι εταίροι ...και όσον αφορά τους δύο της αστικής συγκοινωνίας... σόρι παράταξης ήθελα να πω όλα ΟΚ ...κάποιος όμως της αριστεράς δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων κλπ κλπ.
Ναι η αριστερά κυβερνούσε για 40 χρόνια και όχι η "δεξιά" και ο "κεντροσοσιαλισμός", δεν ξέρω αν είναι και δόκιμος ο όρος.
Γι αυτό και τα τόσα δικά τους ανομήματα όλων αυτών των ετών τα φορτώνουν στους άλλους, βρήκαν και τον όρο "σοβιετία" (που είχαμε μέχρι τώρα βέβαια) και με καθαρή συνείδηση πλέον θα πορευτούν οι δύο ως ισότιμοι. Ο αποδιοπομπαίος τράγος αν η συμμαχία των δύο δεν τραβήξει βρέθηκε.
Όπου ΕΠΕ λοιπόν (που μέχρι τώρα ξέραμε ότι είναι εταιρία περιορισμένης ευθύνης) από εδώ και πέρα θα ξέρουμε ότι σημαίνει...
...Εταίρος πλήρους ευθύνης.
Για τον Μπένι πρόκειται, όσο για τον έτερο εταίρο, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος παρέδωσε μέρος της μέχρι τώρα παντοδυναμίας του έστω και σε αναλογία 2:1

Το Άγιο Πνεύμα να μας φωτίσει.

Γιάννη μου μεγαλόψυχε που λες καλημέρα ακόμα και όταν δεν σου λένε...

Όσο για τον άλλο που μας "πόνεσε" και ήρθε πρωί πρωί για ενημέρωση, ναι, εντάξει αλλά υπάρχει ένα λάθος, το κόμμα ένα ψηφίο αριστερά πρώτα πριν πάει κάποτε στο 1,2...αν ποτέ πάει. Κι ας την έχω τη ρημάδα.

Πίσω στο λαγούμι σου τώρα ρε (για μένα το λέω).
Δεν τα έχω με κανέναν, είναι όμως τόσα τα λάθη που έχω κάνει που θα περάσει καιρός για να ξαναβρώ μέρος έστω της χαμένης μου αυτοεκτίμησης, αν ποτέ το βρω.

Θανασης Κ είπε...

Ευεργετική θεωρούν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οι οικονομολόγοι Γιάννης Βαρουφάκης και James Galbraith, καθηγητές του Lyndon B. Johnson School of Public Affairs του Πανεπιστημίου του Τέξας, σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στους New York Times.

Σύμφωνα με τους δύο οικονομολόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι η μεγαλύτερη ελπίδα για την Ευρώπη, καθώς μπορεί να αλλάξει μια πολιτική που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει την αυτοκαταστροφική ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ ή τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

Μπορεί οι ΗΠΑ να φέρνουν στους Έλληνες κακές μνήμες, όπως η δικτατορία του 1967-1974, αλλά το πρόβλημα της χώρας είναι σήμερα η Ευρώπη, η οποία με την λιτότητα και τους όρους των δανείων της να έχουν αποτύχει παταγωδώς.

Σύμφωνα με τους δύο οικονομολόγους, οι τράπεζες και τα hedge funds γνωρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και γενικότερα οι Ευρωπαίοι αναζητούν ευκαιρίες ώστε να "φορτώσουν" μέρος του κόστους της ελληνικής διάσωσης σε αυτούς.

Επομένως, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή πολιτική θα ανακουφίσει τις αγορές.

Τέλος, αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καταπολεμήσει τη φτώχεια, τα ξενοφοβικά σύνδρομα και να αποκαταστήσει τη δημοκρατία, ενώ μπορεί να προωθήσει τις βασικές απαιτήσεις για τις μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: bankingnews


Θανασης Κ είπε...

να τρελαθω τωρα, προλαβαινω??

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Πάνο έχεις email.
Michele επέστρεψες?

cornelsen είπε...

“Είναι μια μορφή αριστοκρατίας της Αριστεράς, συνήθως με πατέντα αποκτηθείσα στο Πολυτεχνείο. Τύποι οι οποίοι μπορούν να ξυπνούν αργά, κάνουν περίεργες δουλειές (όταν κάνουν...) που τους επιτρέπουν να έχουν άφθονο χρόνο στη διάθεσή τους και συνήθως τους συναντά κάποιος στα καφενεία αραχτούς να αγορεύουν. Είτε εργάζονται στο Δημόσιο ως καλοπληρωμένοι υπάλληλοι είτε ως ιδιώτες κάνουν καλές δουλειές με το Δημόσιο, η δουλειά τους είναι, βασικά, να συζητούν. […] Δεν είναι τυχαίο ότι συνήθως διαπρέπουν ως δημοσιογράφοι ή ως μαϊντανοί με τους οποίους οι δημοσιογράφοι καλύπτουν χρόνο στις εκπομπές του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Τέτοια είναι, κατά βάσιν, η ΔΗΜΑΡ του μπαρμπα-Φώτη Κουβέλη.”
Ως οπαδός της ΔΗΜΑΡ δεν θα μπορούσα να χαρακτηριστώ. Αλλά καλό θα ήταν να συγκεκριμενοποιηθούν οι «κατηγορίες» που προσάπτονται στα μέλη της. Αλήθεια, όμως, μήπως τα ίδια δεν ισχύουν για τους βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ;
Επιπλέον, θυμάμαι ότι οι ίδιοι που σήμερα σιχτιρίζουν την ΔΗΜΑΡ ήταν οι ίδιοι που μας την παρουσίαζαν ως «υπεύθυνη» Αριστερά;