Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 25 Μαΐου 2013


ΣΑΒΒΑΤΟ..
με καφεδάκι


TO XAA ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ...

Τον χαμηλότερο κυκλικό πολλαπλασιαστή κερδών (Shiller P/E) μεταξύ όλων των αγορών παγκοσμίως εμφανίζουν οι ελληνικές μετοχές. 

Του Βασίλη Γεώργα 

Τις ελκυστικότερες αποτιμήσεις μεταξύ όλων των χρηματιστηρίων παγκοσμίως σε όρους κυκλικού πολλαπλασιαστή κερδών (P/E) παρουσιάζει η ελληνική αγορά, σύμφωνα με μελέτες διεθνών αναλυτών που συμπεραίνουν ότι η αγορά της Αθήνας βρίσκεται σε πυθμένα ιστορικής σημασίας.

Ακόμα και σήμερα, μετά τον διπλασιασμό των τιμών από τα χαμηλά του περσινού Ιουνίου, η ελληνική αγορά παραμένει μακράν η φθηνότερη στον κόσμο, καθώς ο κυκλικά αναπροσαρμοσμένος πολλαπλασιαστής κερδών, γνωστός στους αναλυτές ως Shiller P/E, παραμένει σε χαμηλά μονοψήφια επίπεδα, έχοντας ανέβει από το ιστορικά χαμηλό 3x, όπου έφτασε πέρυσι τον Ιούνιο, σε μόλις 7x αυτήν την περίοδο.

Τι δείχνει ο δείκτης

Η χρήση του συγκεκριμένου δείκτη είναι ευρέως διαδεδομένη για τον υπολογισμό των κατά το δυνατόν πιο ορθών αποτιμήσεων των ει-σηγμένων επιχειρήσεων σε περιόδους ύφεσης και ζημιογόνων αποτελεσμάτων, καθώς λαμβάνει υπόψη του την κεφαλαιοποίηση προς τον ιστορικό μέσο όρο των κερδών σε βάθος 10 ετών. Με τον τρόπο αυτό, αποκόπτεται ο «θόρυβος» από τις συγκυριακές περιόδους, κατά τις οποίες καταγράφονται ζημίες ή μειωμένη κερδοφορία, και αποκαλύπτει τις κρυμμένες δυνατότητες των μετοχών να αυξήσουν την αξία τους στο μέλλον.

Θεωρείται, μάλιστα, πως όταν o Shiller P/E υποχωρεί σε μονοψήφια επίπεδα, όπως έχει συμβεί εδώ και ενάμιση χρόνο στο Χ.Α, σηματοδοτεί «γενεαλογικούς πυθμένες» και εκλαμβάνεται ως κοινώς αποδεκτό σήμα μακροπρόθεσμων αγορών, καθώς οι τιμές αποτελούν ιστορικές αγοραστικές ευκαιρίες και δίνουν υψηλές διψήφιες αποδόσεις τα επόμενα χρόνια 5 έως 10 χρόνια.

Ν. Υόρκη και Αθήνα
Στις ΗΠΑ ο σχετικός δείκτης είχε πέσει κάτω από το 7x κατά την περίοδο του μεγάλου κραχ το 1929, όταν ελάχιστες εταιρείες είχαν κέρδη, ενώ το ίδιο συνέβη και στην Ιαπωνία, που, ύστερα από δεκαετίες, έδωσε αγοραστικό σήμα στα τέλη του 2012.

Στην Ελλάδα, ο Shiller P/E έδωσε ένα πρώτο αγοραστικό σήμα όταν ο Γενικός Δείκτης  έπεσε χαμηλότερα από τις 1.400 μονάδες, ωστόσο η αναστροφή της τάσης δεν ξεκίνησε παρά μόνο όταν η αγορά υποχώρησε πέρυσι μέχρι τις 470 μονάδες και ο σχετικός πολλαπλασιαστής έπεσε μέχρι το 2,87x (βλέπε πίνακα), εξαιτίας της κατάρρευσης των αποτιμήσεων, λόγω του κινδύνου εξόδου της χώρας από το ευρώ και της μεγάλης ύφεσης που ακολούθησε.

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη μελέτη (Μάρτιος 2013) για τα επίπεδα αποτίμησης με βάση τον Cyclically Adjusted Price-Earnings ratios (CAPE) στις διεθνείς κεφαλαιαγορές από την Cambria Quantitative, προκύπτει ότι:

Ενώ ο δείκτης τιμών προς κέρδη (P/Ε) για την ελληνική αγορά διαμορφώνεται περίπου στο 14,6x, εντούτοις το κυκλικό P/E είχε υποχωρήσει στο 2,87x. Αντίστοιχα, πολύ χαμηλό πολλαπλασιαστή παρουσίαζαν, επίσης, οι αγορές σε Ιρλανδία (5,1x), Αργεντινή (5,99x), Ρωσία (7,51x), Ιταλία (7,84x), Αυστρία (8,52x), Ισπανία (8,7x) και Πορτογαλία (9,48x).

Στον αντίποδα, το Χρηματιστήριο των ΗΠΑ εμφανίζει σήμερα έναν από τους υψηλότερους κυκλικούς πολλαπλασιαστές κερδών, καθώς ξεπερνά το 22x, ενώ σε διψήφια επίπεδα διαμορφώνονται οι αποτιμήσεις και σε άλλες μεγάλες αγορές, όπως είναι η Γερμανία (14,4x), η Ιαπωνία (16,76x), η Αγγλία (13,26x) κ.ά.

Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα που εξέτασε η μελέτη, ο μέσος όρος του Shiller P/E είναι συνήθως στο 15-20x στις αγορές, o πυθμένας συναντάται ως επί το πλείστον όταν ο δείκτης αποτίμησης πέφτει γύρω από το 7x, ενώ οι αγορές αποκτούν χαρακτηριστικά φούσκας όταν ο δείκτης ξεπερνά το 45x.

«Σημασία έχουν οι καθαρές θέσεις»
Το γεγονός ότι, με βάση το γνωστό σε όλους απλό πολλαπλασιαστή κερδών P/E (τιμή προς κέρδη), η ελληνική αγορά εμφανίζεται να βρίσκεται σε διαπραγμάτευση κοντά στο 14x δεν πτοεί τους αναλυτές, που αναγνωρίζουν ότι, σε μια αγορά με ελάχιστες κερδοφόρες επιχειρήσεις, λόγω της ύφεσης, σε αυτήν τη φάση έχει περισσότερη σημασία να κοιτά κανείς τις καθαρές θέσεις των εταιρειών, τη λογιστική τους αξία και τον καθαρό δανεισμό.

Στην πραγματικότητα, ο κλασικός πολλαπλασιαστής κερδών, λένε αναλυτές, έχει αξία σε αγορές που βρίσκονται σε ανάπτυξη. Στο Χ.Α. βρισκόμαστε ακόμη στην περίοδο όπου τα θεμελιώδη μεγέθη δεν παίζουν μεγάλο ρόλο, καθώς προέχει η επούλωση των «τραυμάτων» από την πολυετή πτώση και ο εξορθολογισμός των αποτιμήσεων. Ακόμα και μετά τον διπλασιασμό του Γ. Δ., οι περισσότερες μετοχές έχουν πολύ χαμηλή λογιστική αξία, καθώς ο δείκτης τιμή προς λογιστική αξία βρίσκεται σε πολλές περιπτώσεις κάτω από τη μονάδα.

Μάριος Χριστοδούλου: Διαχειριστής επενδύσεων στη Eurobank asset management

H ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να παραμείνει σε ανοδική τροχιά, ωστόσο προϋπόθεση αποτελεί η πλήρωση μιας σειράς από καταλύτες, όπως είναι:

Η πραγματοποίηση και των επόμενων ιδιωτικοποιήσεων μέχρι το τέλος του έτους, που αναμένεται να αναθερμάνει το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και η αναμενόμενη αναδιάρθρωση του κλάδου που προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον από διεθνή επενδυτικά functe.

Οι παραπάνω παράγοντες, σε συνδυασμό με την ομαλή πορεία της είσπραξης των δόσεων, καθώς και τα επαινετικά σχόλια από την πλευρά του ΔΝΤ και της Ε.Ε. για την τήρηση του προγράμματος, δημιουργούν μια σταθερή βάση για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Η αναμενόμενη αυξημένη τουριστική κίνηση καθώς και η εισροή κεφαλαίων επιχειρηματικού και επενδυτικού χαρακτήρα προβλέπεται ότι θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση και στην πραγματική οικονομία προς το τέλος του έτους, καταγράφοντας ίσως για πρώτη φορά θετικούς ρυθμούς αύξησης της οικονομίας από τρίμηνο σε τρίμηνο προς τα τέλη του έτους και στις αρχές του επόμενου.

Νίκος Καυκάς: Πιστοποιημένος αναλυτής μετοχών & αγοράς

Οι πιέσεις στα spreads των ελληνικών ομολόγων αποτυπώνουν τη σταδιακή βελτίωση της εικόνας της χώρας. Νομοτελειακά, αυτό συνδέεται με αναβαθμίσεις των αποτιμήσεων, οι οποίες ξεκίνησαν εδώ και περίπου 6 μήνες. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα, με δεδομένο ότι «εντός» θα επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και «εκτός» θα ανοίξουν τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Άλλωστε, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τη Fitch, με σταθερό outlook, δίνει ένα πρώτο σήμα τού τι ενδεχομένως θα επακολουθήσει. Αντίστοιχα, και ο ΓΔ έχει περάσει σε νέα υψηλά, ξεπερνώντας το επίπεδο των 1.050 μονάδων και στοχεύοντας βραχυπρόθεσμα στη ζώνη των 1. 100-1.120 μονάδων.



Πηγή: www.capital.gr




24 σχόλια:

μπαρμπαλιας είπε...

καλημερα καλημερα (κατα Μικε...)
να εισαστε καλα
απολαυση η χθεσινοβραδυνη κουβεντουλα σας...
απεταξαμην.....
απεταξαμην.....
απεταξαμην.....τρις
σας τα γραψα ...
τωρα με ψινει ο πολυ αγαπητος μου Ιερακας να βγω λιβέ...
να πω οτι θα μας την ματαξαναφερουν
μετα την αμκ....
ηδη οι δυο "καβαλημενες"με τα λεφτα του κοσμου...
εχοντας μαζεψει και θα μαζεψουν ολες τις αλλες ,σαπιες και μη ,
και την ιδιωτικη συμμετοχη των πακεταδορων εξασφαλισμενη...
μας εχουν γραψει κ α ν ο ν ι κ α
(βλ κινηση μετοχών)...
και γιατι να μην το κανουν ,
αφου το κρατος εφαρμοζει το
Γιαννης κερναει Γιαννης πινει με τα ομολογα....
και σκατοψυχος δεν οριζε για την ψυχη του δωριζε ,μαγκας ο Σαλλας.
πηραμε και μια ιδεα των υπο διαμορφωση αποτιμησεων...
ΕΤΕ λεει 10,7 δις...
ελα μουνι στον τοπο σου....
θα πουλησουν τον αμμο της θαλασσας...θα μεινουν με τα γκαραντέ και θα κονομισουν μακροπροθεσμα οι πακεταδοροι..
μονος σιγουρος ο ΑΛΦΑς,αλλα και ακριβος με 6,4 δις...

Τωρα στα χθεσινα παλι...
γελαω ακομη.....
ρε εισαστε καλα;;;πατε καλα;;;
Παρασκευη βραδυ ψαχνετε το πουλι;;;
και θα σας δωσει και στιγμα ;;;
ουτε με GPS δεν τον βρισκεις...

αντε να περασουμε καλα σημερα
εχουμε και τον Γερμανικο τελικο
και καλη μας μερα

και πούσε...ΑΠΕΤΑΞΑΜΗΝ..για καλυτερο αυριο ...

giannhs kon είπε...

Καλημέρα σε όλους τους φίλους

Καλημέρα ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ ΜΑΣ

Από σήμερα πάλι πρωινός ( κλαψ ) χαχα

Δεν μπορώ να καταλάβω τι τους έχει πιάσει όλους και ασχολούνται με τις τράπεζες ?? άβυσσος η ψυχή χαχα
Βρε τόσα διαμάντια έχει το ταμπλό χαχα

Πάμε στα σοβαρά τώρα


GP Μονακό: Ένα και μοναδικό

Το Πρωτάθλημα της Formula 1 συνεχίζεται με τον πιο ξεχωριστό αγώνα της χρονιάς


ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ

Acropolis Rally 2013 The rally of Gods την Παρασκευή 31 Μαΐου στις 17:00

To Ράλι Ακρόπολις (επίσημη εμπορική ονομασία τα τελευταία χρόνια: The rally of Gods είναι ένας από τους παλαιότερους και σημαντικότερους αγώνες αυτοκινήτου. Ξεκίνησε να διοργανώνεται από την ΕΛΠΑ το 1951 και πλέον αποτελεί μέρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι (WRC). Θεωρείται από τα πιο απαιτητικά και ανταγωνιστικά Ράλι του πρωταθλήματος.
Το 1951, από μια ιδέα μιας ομάδας οδηγών και με την βοήθεια της Shell διοργανώθηκε ένας αγώνας 1923 χιλιομέτρων. Ο αγώνας ξεκίνησε από την Αθήνα και πέρασε κατά σειρά από τις πόλεις Τρίπολη, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Θεσσαλονίκη με τον τερματισμό να γίνεται στην Αθήνα. Την επόμενη χρονιά (1952) η ΕΛΠΑ αναλαμβάνει την διοργάνωση του αγώνα και το 1953 ο αγώνας γίνεται διεθνής. Το 1956 ο αγώνας συμπεριλαμβάνεται στους αγώνες του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Από το 1993 συμπεριλαμβάνεται στο παγκόσμιο πρωτάθλημα οδηγών και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κατασκευαστών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι

μπαρμπαλιας είπε...

καλημερα Γιαννακη..πανδαισια
ποιος θα ξεκινησει πρωτος;;;
γιατι στο Μονακο ο πρωτος τελειωνει πρωτος...
ιδωμεν

giannhs kon είπε...

Χαμός θα γίνει ΜΠΑΡΜΠΑ …….εκτός αγώνα τα ωραία χαχα

http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/779556/Article.aspx

ThitaDelta είπε...

Καλημέρα σε όλους

...βρε σεις φορτωθήκατε;

πόσο νομίζετε ότι θα κρατήσουν οι εκπτώσεις του διορθωτικού 2;

... ε ε έρχεται

giannhs kon είπε...

Δειλά δειλά τσιμπολογάμε Βλέπει το μάτι και δεν τολμά το χέρι !!!

Καλημέρα ΔΗΜΗΤΡΗ

ThitaDelta είπε...

Καλημέρα Γιάνναρε και πατρίδα Ηλία

... προλαβαίνετε δεν προλαβαίνετε, πιέζει τον μηχανοδηγό ο Μιχάλης, χεχε

giannhs kon είπε...

α ωραία έχουμε μέσον, θα προλάβουμε χαχαχα

michele είπε...

Καλημαρα,καλημερα!
η Maria Nazionale ειναι Ναπολιτανα.
Το τραγουδι σtη Ναπολιτανικη διαλεκτο μεχρι κι εγω ..χανω κανα-δυο λεξεις.

Λογικη και συναισθημα ο τιτλος του.Μιλαει για την σχεση της,αλλα ταιριαζει και σε ολους εμας εδω στο ΧΑΑ


Μπαρμπα πηγα να χαλαρωσω χθες βραδυ.Δεν ηπια ιδιαιτερα ,αλλα εφαγα εξαιρετικα .Με gps θα μ εβρισκες χαχα


Αυριο -σας το προαναγγελω- θα εχουμε ενα video που μου εστειλε φιλος απο το προσωπικο του αρχειο
απο αγωνα της F1 .Με quiz.

john deer είπε...

http://www.sport2310.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%AD%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%86%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%81%CE%B9-%CE%BF-%CE%BC%CE%AC%CF%83%CE%B1-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF/

Γεράκι είπε...

την καλησπέρα μου..σκασαμε απο τα κεμπαπ του Σαββα....

michele είπε...

Καλησπερα Γερακι ,βλεπω υγιεινη διατροφη παντα,εγω χτες το εριξα στα "φρουτα" οπως τα λεω λαβρακι εξαιρετικο τιμησα.

John ειναι ο φιλος μας ο Κωστας εκει ,θα μας πει τα νεα . Ειχα περασει ενα εξαιρετικο τριημερο καποτε περασαν πανω απο 20 χρονια..
prost-piquet -alboreto -patrese κλπ

michele είπε...

25 δηλ τι να λεμε

μπαρμπαλιας είπε...

Rosberg-Hamilton 1-2 in Monaco...

michele είπε...

Aυτο λεω τωρα ειναι ο NICO εγω ηξερα τον πατερα του πιο τρελλος απο το γιο

ΚΩΣΤΑΣ G είπε...

Καλησπέρα σε όλη την παρέα...
Τι μας λέει ο Λοϊζίδης και μας κρύβει η Πειραιώς..!!??
Λέτε για αυτό και τα πολλαπλά χαστούκια??

"Ορος του μνημονίου η πώληση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα"
http://www.capital.gr/News.asp?id=1803626

michele είπε...

Κερδισμενη θα βγει σε βαθος χρονου Κωστα..

νικος φαληρο είπε...

καλησπερα σε ολες τις φιλες και τους φιλους.Μικρος και μαμα σε μαμαδοπαιδομαζωξη.

νικος φαληρο είπε...

κε michele σας εχω στειλει μειλ.

Γεράκι είπε...

Καλο παιχνιδι..καλη μπαλιτσα...ισως απο τις λιγες φορες που δεν με ενδιαφερει ποιος θα το παρει...οι γυναικες?υπομονη.. θα περασει...διαφορετικα εχει ωραια βραδια εξω....καλα να περασουμε....

michele είπε...

Εξαιρετικο α ημιχρονο,μπραβο στις 2 ομαδες

Γεράκι είπε...

Λεμε τωρα...οι γαβροι με την μπαγερν...τα χανουμια με την ντορμουντ....οι βαζελοι?????? Με το γρασιδι!!!!!!!!!!!χαχαχα....να κ το γκολακι....αντε να ανοιξει το ματσακι!!!!

michele είπε...

Oι βαζελοι που εχουν παιξει σε ΤΕΛΙΚΟ και 2 ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΑΜΑ

Γεράκι είπε...

Κ παλι το κοκκινο επικρατει....αντε απο δευτερα ολοι με το πρασινο παλι....