Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

ALPHA BANK..
ΕΤΣΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΑ WARRANTS..

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Πρώτη ανοίγει τον... χορό της ανακεφαλαιοποίησης η Alpha Bank, αποσκοπώντας σε κάλυψη των κεφαλαικών της αναγκών ύψους 4,571 δισ. ευρώ, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και χωρίς την έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos). Μάλιστα, η Alpha Bank αποσκοπεί στην υπερκάλυψη του 10%, βάζοντας.. τον πήχη της ιδιωτικής συμμετοχής στο 12%, ήτοι στα 550 εκατ. ευρώ. 

Σημείο-κλειδί στην επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας, αποτελεί, σύμφωνα με το σχέδιο τράπεζας, το «δίχτυ ασφαλείας» που προσφέρει η τράπεζα στους επενδυτές, Τι σημαίνει αυτό; Βάσει του σχεδίου, προβλέπεται να δοθεί το δικαίωμα στους επενδυτές να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους, στην περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό των 257 εκατ. ευρώ, που είναι το ελάχιστο για την κάλυψη του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής. 

Η περίοδος άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης θα λάβει χώρα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Πιο συγκεκριμένα, η Alpha επιθυμεί να αντλήσει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών με έκδοση κοινών μετοχών, με τους ιδιώτες να καλούνται να καλύψουν έως το 10% του συνόλου, δηλαδή 457 εκατ. ευρώ, ενώ στην περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης μπορεί να διατεθούν επιπλέον μετοχές αξίας 93 εκατ ευρώ. 

Μία, επίσης, πολύ σημαντική πτυχή της διαδικασίας, η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ελκυστικότητα της συμμετοχής στην ΑΜΚ, είναι τα δικαιώματα κτήσης μετοχών, τα γνωστά warrants. Οι μέτοχοι που ακούν τα δικαιώματα προτίμησης λαμβάνουν δωρεάν warrants, τα οποία εκδίδει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις μετοχές που κατέχει. Λόγω του περιορισμού της αύξησης στο 10% (12% αν γίνει η ιδιωτική τοποθέτηση σε στρατηγικούς και θεσμικούς επενδυτές), εξασφαλίζεται η μέγιστη αναλογία ενός warrant σε 9 μετοχές του ΤΧΣ (η αντιστοιχία γίνεται 7,31 μετοχές του ΤΧΣ εφόσον πραγματοποιηθεί η ιδιωτική τοποθέτηση για επιπλέον 2%). 

Πως όμως θα λειτουργήσουν τα warrants και τι πρέπει να προσέχουν οι επενδυτές;

«Η γενικότερη εντύπωση που ίσως πρέπει να αποτυπωθεί στους επενδυτές, πέρα από τα αυστηρώς τεχνικά χαρακτηριστικά και τον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου εργαλείου, είναι ότι ο τρόπος άσκησης των warrants τα καθιστά ‘φθηνά δικαιώματα’», σημειώνει αναλυτής με βαθιά γνώση της αγοράς.

Ο ίδιος εξηγεί ότι τα warrants είναι χρηματοοικονομικά εργαλεία που μοιάζουν με τα δικαιώματα προαίρεσης, τα γνωστά options. «Τα warrants στις ΑΜΚ των τραπεζών θα λειτουργήσουν σαν ένα option πάνω σε μία μετοχή», σημειώνει ο ίδιος θέλοντας να δώσει μία εικόνα του τρόπου λειτουργίας, δεδομένου ότι τα options είναι πιο γνωστά σε περισσότερο κόσμο. 

«Με λίγα λόγια η όλη διαδικασία αναμένεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα κερδοφόρα και να αποδώσει τα μέγιστα από τη στιγμή που η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης θα εκτελείται κανονικά και οι τράπεζες θα επιστρέψουν σε κερδοφορία», συμπληρώνει. 

Ο μέτοχος δηλαδή για κάθε μετοχή που αγοράζει αποκτά δωρεάν το δικαίωμα αγοράς εννέα μετοχών της τράπεζας, που κατέχει το ΤΧΣ, σε προκαθορισμένη τιμή. Εάν στο διάστημα μέχρι της ενάσκηση του δικαιώματος αυτού η τιμή της μετοχής έχει ανέβει, η απόδοση της αρχικής μετοχής που αγόρασε θα έχει πολλαπλασιασθεί. 

Για παράδειγμα, επενδυτής που συμμετέχει στην αύξηση μπορεί να προβεί στην άσκηση του warrant και να αποκτήσει επιπλέον 9 μετοχές από το ΤΧΣ στην τιμή διάθεσης. Πρακτικά, η νέα του θέση είναι 10 μετοχές και αν η μετοχή έχει ανέβει εν τω μεταξύ 10% σε σχέση με την τιμή διάθεσης, το συνολικό του κέρδος γίνεται 10 επί 10%, δηλαδή 100%, διπλασιάζοντας την επένδυσή του. Με άλλα λόγια, μέσω των warrants δίνεται η δυνατότητα στον μέτοχο να αποκτήσει υπεραξία που αντιστοιχεί σε 10 μετοχές έχοντας όμως επενδύσει μόνο σε μία. 

Η αξία των warrants που αντιστοιχούν σε 9 μετοχές του ΤΧΣ υπολογίζεται σε σχεδόν μία φορά την τιμή διάθεσης μίας νέας μετοχής. Αποτιμήσεις που κυκλοφορούν στα desks του Λονδίνου ανεβάζουν την τιμή του warrant (που δίνει 9 μετοχές) από 0,40 ευρώ έως 1,20 ευρώ. Μάλιστα, καθώς τα warrants θα εισαχθούν στο Χ.Α. άμεσα προς διαπραγμάτευση, οι επενδυτές θα μπορούν να εισπράξουν την αξία τους με μια απλή χρηματιστηριακή πώληση. Εάν διατηρήσουν τα warrants θα έχουν τη δυνατότητα να καρπωθούν το σύνολο του οφέλους με την εξάσκησή τους, πολλαπλασιάζοντας την αξία της αρχικής επένδυσης (βλέπε το ακόλουθο παράδειγμα). Σημειώνεται ότι τα warrants μπορούν να ασκηθούν εντός πενταετίας και το ΤΧΣ δε μπορεί να διαθέσει τις μετοχές που θα προκύψουν από την αύξηση για 3 χρόνια.

Ενδεικτικό Παράδειγμα που επεξηγεί το μηχανισμό της αύξησης και των Warrants 

Με παραδοχή ότι η τιμή διάθεσης είναι 1 ευρώ ανά μετοχή, ο μέτοχος που συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έχει κόστος επένδυσης 1 ευρώ και βρίσκεται να κατέχει μία μετοχή και επιπλέον ένα warrant με το οποίο μπορεί να αγοράσει 9 μετοχές από το ΤΧΣ στο 1 ευρώ (αυτό το κόστος προσαυξάνεται για κάθε έτος που διακρατείται το warrant). Όταν εξασκήσει το warrant, καρπώνεται τη διαφορά της τιμής στην οποία διαπραγματεύεται η μετοχή τότε και της τιμής διάθεσης περίπου. Δηλαδή, αν η τιμή είναι 1,1 ευρώ, το κέρδος διαμορφώνεται σε 0,1 ευρώ και για τις εννέα μετοχές του warrant συν τη μία νέα μετοχή που προέκυψε από την αύξηση σε 1 ευρώ (10 x 0,1 ευρώ). Έναντι λοιπόν, της αρχικής του επένδυσης του 1 ευρώ σε μία μετοχή, η απόδοσή του είναι αυτή των δέκα μετοχών, δηλαδή 100%. Το αποτέλεσμα του μηχανισμού είναι ο σχεδόν δεκαπλασιασμός της απόδοσης της μίας μετοχής. Στον παρακάτω πίνακα υπολογίζεται το κέρδος για διαφορετικές τιμές της μετοχής της Alpha όπως ενδέχεται να διαμορφωθεί μελλοντικά: 



Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα δικαιώματα προτίμησης (Rights) αφορούν μόνο το 10% της αύξησης και όχι το σύνολο της κεφαλαιακής ενίσχυσης των 4,6 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι μέτοχοι καλούνται να καταβάλουν για κάθε μία υφιστάμενη μετοχή 0,86 ευρώ (457,1 εκατ. ευρώ/ 534 εκατ. που είναι ο αριθμός των υφιστάμενων μετοχών), έναντι 8,6 ευρώ ανά μετοχή που θα ίσχυε για να καλυφθεί το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών (4,6 δις ευρώ). Το τίμημα ανά μετοχή, είναι λοιπόν θεωρείται χαμηλό και δημιουργούνται συνθήκες περιορισμένης προσφοράς δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα, η κάλυψη της αύξησης να θεωρείται από πολλούς δεδομένη.


Πηγή:www.capital.gr

47 σχόλια:

michele είπε...

Για οσους παιζουν παραγωγα,καλο ειναι να αποφυγουν τα συμβολαια επι των μετοχων των τραπεζων.

Θανασης Κ είπε...

ΛΟΓΩ WARRANTS??

michele είπε...

Oχι,αλλα θα αλλαξουν οι τιμες των μετοχων με τα reverse splits κλπ .Οποτε θελει ιδιαιτερη προσοχη..μπορει για καποιο μικρο διαστημα να μην διαπραγματευονται.

ArTaXiA είπε...

Πω-πω-πω! Τόση σπουδή στο να μας υπερτονίζουν πόσο κερδοφόροι θα είμαστε εάν γραφτούμε στην ΑΜΚ, ούτε τις χρυσές εποχές των κατασκευαστικών πια! Κανένα Coco με 7% επιτόκιο και μετατρέψιμο με τιμή εξάσκησης το 50% της τιμής της ΑΜΚ δεν βλέπω να κυκλοφορεί στην πιάτσα, ε;

ThitaDelta είπε...

... απ' ότι καταλαβαίνω, έτσι στα πεταχτά

warrants και αν, μετά την αμκ και ξερό ψωμί ...

michele είπε...

Καλως τον φιλο μου τον Αrtaxia.Ε σπουδη υπαρχει.Ειδικα για τις εχουσες αρνητικη καθαρη θεση.Να σου πω και μενα τα coco's που ζητας δεν θα μου κακοπεφταν.Αλλα που να τα δεις..σαμπως θα εχουν να τα πληρωσουν?

ThitaDelta είπε...

... τι δεν καταλαβαίνεις φίλε αρταξια

θα μας κάνουν όλους πλούσιους λέμε, ΑΧΑΧΑ

michele είπε...

Για την ΑΛΦΑ που εχει θετικο net asset value το συζητω.Να δουμε ,ειπα και γω 3-4 χρονια μετα να ασχοληθω με τις ακατανομαστες.

michele είπε...

..καθοτι οι πολλες μετοχες του ΤΧΣ δεν θα κουνιουνται και το free float θα ειναι μικρο.Θα μας φανε τα ..κομπιουτερακια.

Θανασης Κ είπε...

Ο λεο λεει WARRANTS σε ετε και ευρωβ...ειναι σωστος??

Chris είπε...

Kαλησπερα

Μαικλ για αυριο την Πειρ πως την βλεπεις???
Συνεχιζεται το ξυλο???

michele είπε...

Λεει οτι το μονο που..αξιζει στις τραπεζες με αρνητικη καθαρη θεση ειναι ισως τα warrants.Aλλα καλο ειναι να περιμενουμε να διαβασουμε τα ενημερωτικα.
Αυτο που θα γινει ειναι οτι σε πολυ μικρο χρονικο διαστημα θα γινουν αμκ 4 τραπεζων με αρκετα πολυπλοκες διαδικασιες.
Η ΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΟΧΗ.

michele είπε...

Ελα ρε Chris.Eισαι καλα δασκαλε??
Αυριο θα δουμε διαθεσεις ,τεχνικα θελω πανω απο 0,27 .Θα δουμε την..κορδελα αυριο.Την Παρασκευη η κινηση ειχε σχεση με τις διαταξεις του νομοσχεδιου που αφορουσε την ενσωματωση των Κυπριακων τραπεζων.
Τελικα το νομοσχεδιο,επανακατατεθηκε.

Θανασης Κ είπε...

michele αρα ενα η ΠΕΙΡ παει στα 0,20 ειτε λιγο χαμηλοτερα θα ειναι καλα για trading...

Θανασης Κ είπε...

trading... ξερεις εσυ χαχαχα..ευκολα λεφτα

Chris είπε...

το παλευω να ειμαι καλα Μαικλ...
Δεν ειμαι και στα καλυτερα μου;-)

Ρε το ατιμο το νομοσχεδιο τι μας εκανε ;-)
Πολυ ξυλο!!!!!

Δηλ να μην βιαστω για πωληση πρωι πρωι????

michele είπε...

Chris ευχομαι οτι καλυτερο στην ζωη σου και στη δουλεια σου.Ολα θελουν ψυχραιμες σκεψεις.Κανεις και μια δουλεια πολυ σημαντικη!
Chris δεν μπορω να σου πω τι να κανεις πρωι-πρωι..

michele είπε...

Θαναση δεν ειναι καθολου ευκολο..η εμπειρια βοηθαει απλα.Πολλες φορες οταν υπαρχουν αρνητικα δεδομενα,δεν ακουμπαω τιποτα προσωπικα.Παρακολουθω αταραχος.

Θανασης Κ είπε...

σε πιστευω μικελε απλα το εκαμες να φαινεται ευκολο μεσα στην βδομαδα...

Chris είπε...

Προχωράει κανονικότατα η διαδικασία απορρόφησης των κυπριακών τραπεζών από την τράπεζα Πειραιώς – Κατατίθεται σήμερα νομοσχέδιο που τακτοποιεί τις φορολογικές εκκρεμότητες

Αυτο διαβασα....
=====

Το επομενο διαστημα βλεπω μεγαλο ασανσερ στις τραπεζες...

Chris είπε...

Ο/Η michele είπε...

Chris ευχομαι οτι καλυτερο στην ζωη σου και στη δουλεια σου.Ολα θελουν ψυχραιμες σκεψεις.Κανεις και μια δουλεια πολυ σημαντικη!
Chris δεν μπορω να σου πω τι να κανεις πρωι-πρωι..
=====
Μηπως ξερεις κατα το μεσημερακι τι να κανω????
σε πειραζω φιλε...!!!!!

Θανασης Κ είπε...

χαχαχαχ

michele είπε...

Ναι Chris αυτο ειναι.Θα δουμε διαθεσεις απο αυριο.
Θαναση,οταν "βοηθαει"η αγορα εκμεταλλευομαστε την κινηση,ειπε προς τα κατω ειτε προς τα πανω.Οταν ειναι "δυσκολη" δεν υπαρχει κανενας λογος να πηγαινουμε κοντρα.
Καλυτερα να πηγαινουμε για καφε.

Chris είπε...

για αυριο μπορεις να κανεις εκτιμηση για τραπεζες????
Πολλα ακουγονται για Λατση-Ετε...

λες να το εκμεταλευτει και ο στρατηγος και να κουνηθει για πανω????

Chris είπε...

σε πιασαμε μονοτερμα με το Θαναση και σε πρηξαμε φιλε μου....

Αυτα εχει η ζωη....

===
Με καλη διαθεση τα γραφω

michele είπε...

Δεν μπορω να κανω,πιστευω οτι η ανοδικη τους αντιδραση παντως,δεν εχει ολοκληρωθει.Ειναι βεβαια και πολυ σφιχτος ο χρονος ,οποτε τα ματια μας 14.

Θανασης Κ είπε...

...τον πιασαμε απο τα μαλλια και δεν το αφηνουμε χαχαχα

michele είπε...

Χαχα ναι απο την πλουσια κωμη μου,μην παει χαμενη !

Chris είπε...

κι εγω αυτο πιστευω οτι δεν εχει ολοκληρωθει αλλά οταν τρως στη μαπα ενα -13 σε μια μερα , τα βλεπεις αλλιως τα πραγματα :=))!!!!!!

Θα μου πεις πρωτη φορα τρως -13%??
Οχι βεβαια :-))

Ιππομονι!!!!!

michele είπε...

Chris μην ανησυχεις σε ξερω απο παλια,χιουμορ απαραιτητο στην παλιοζωη,απλως παμε χαμενοι!

Θανασης Κ είπε...

χααχαχ ναι ο κωμης χρηματι-κουλας

Chris είπε...

Δηλ Μιχαλακη το 0,24 θα το ξαναδουμε σε δαυτη????

Θανασης Κ είπε...

ενας καλος αναλυτης δεν δινει ταυτοχρονα τιμη στοχο και χρονικο οριζοντα...χαχαχ

michele είπε...

Αυτο σιγουρα Θαναση.Παντως για την ΠΕΙΡ καλο ειναι να αντιδρασει ΑΜΕΣΑ γιατι διαφορετικα θα παει προς τα 0,1780.Παντως μεγαλες ανασες πανω απο 0,27

Chris είπε...

+14% αυριο για να ρεφαρω....
Σε καλυψα με την απαντηση μου Θαναση?????


====

Αυτο με το "σφιχτο" το χρονο δεν το πολυκαταλαβα αλλα το αφηνω στην ακρη...
Ο χρονος τελειωνει και αυτες οι μουλαρες αντι να κουνηθουν εξαλλα χωνευουν τα κερδη τους οι ρουφιανες;-)

Θανασης Κ είπε...

παιδες καληνυχτα..αυριο κατα τις 11 και παλι μαζι..τα φιλια μου και ονειρα γλυκα

michele είπε...

Καληνυχτα Θαναση,καλο ξημερωμα.
Chris εννοω οτι τελειωνει ο χρονος,ερχονται οι αυξησεις.

Chris είπε...

αλλο ενα μειον 15!!!!

Αντε μωρε Σαλλα μας σαλωσες γ@μω τα αυτια του ελεφαντα..
Δεν ακους τι λεει ο Μαικλ????

Παντως την Παρασκευη ηταν το κατι αλλο . Δεν εστριβε με τιποτα η ρουφιανα;-)

Chris είπε...

ερχονται οι αυξησεις....;-)

ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ!!!!!!
Ερχονται αυξησεις αντι για νεες περικοπες!!!
===
Καληνυχτα Θαναση

Chris είπε...

χαρηκα για τη συνομιλια Μαικλ
Να σαι καλα.
σε καληνυχτω.
====
Επεσε και η ΑΕΚ σημερα ...
Ολα μαζι!!!!
μη χαρουμε και μεις λιγακι....

michele είπε...

Ναι κριμα και για την ΑΕΚ..Νασαι καλα δασκαλε.Καληνυχτα

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Τι καληωύχτα?

Σήμερα μας είπες ότι συνήθως στο σπίτι κοιμάσαι κατά τις 3, οπότε έχουμε καμια ωρίτσα ακόμα....

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Τι σου είναι πάντως ο έλληνας?

Να παίρνεις το πρωτάθλημα με 37 βαθμούς διαφορά από τους πρασινοχουχούμηδες και να σου φωνάζει όλο το γήπεδο

«Εκανες τον Θρύλο αεκάκι, Μαρινάκη, Μαρινάκη»

«που `σαι Σωκράτη, οέο που `σαι Σωκράτη»

«έτσι δεν παίζουν οι πρωταθλητές, έτσι παίζουν μόνο οι αδελφές»!

michele είπε...

Θεςνα με..τσιτωσεις τωρα χαχα

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Κοίτα όπως και να το κάνεις, σαν πικραμένος Παναθηναϊκός και αποστασιοποιημένος από τα χάλια που παρουσιάζαμε φέτος, είπα σήμερα να χαλαρώσω και να δω το ματς.

Άλλωστε στο γραφείο είχα δηλώσει πως οτιδήποτε κάτω από 3-0 θα ήταν "νίκη" του ξεψυχησμένου.

Και έρχονται οι λεβέντες, (άκου εκεί να παίζει στον ΠΑΟ παίχτης με το όνομα Μπαρμπαρούσης εξ Αυσταλίας!), και κάθεται Χ το παιχνίδι, με μαγική εικόνα.

Και ακούς ένα γήπεδο να τα χώνει στο βαγγέλα! Αξία ανεκτίμητη!!! Ουτε να είχαμε κερδίσει εκει μέσα με 0-3.

Βλέπω καλύτερη μετοχή για το 2013 να είναι ο Μίτσελ... αν βάλεις μισθούς και αποζημίωση για αυτά τα 10 ματσάκια!!!!

Να πάμε και εμείς για ύπνο μια Κυριακή με κρυφή ικανοποίηση!

Καλή ξεκούραση Michele, πονηρή μέρα αύριο...

michele είπε...

Καλη ξεκουραση Αλε...αφου ειδες το ματς και δεν χασαμε,ισα -ισα παιξαμε και καλυτερα παλι καλα.ΟΛΑ γυριζουν τοτε.

michele είπε...

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ :
Ο/Η michele είπε...
Δεν μπορω να κανω,πιστευω οτι η ανοδικη τους αντιδραση παντως,δεν εχει ολοκληρωθει.Ειναι βεβαια και πολυ σφιχτος ο χρονος ,οποτε τα ματια μας 14.

15 Απριλίου 2013 - 12:29 π.μ.

ΠΟΥ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ

ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ

100.000 !!

Πολυλογαδες ειμαστε.Με πρωτον εμενα.
Καλο ξημερωμα σε ολους.