Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013


ΣΑΒΒΑΤΟ..
με καφεδάκι

Ιταλία: το προεκλογικό σκηνικό αλώνεται από τον λαϊκισμό...

Οι ιταλικές βουλευτικές εκλογές στις 24 και 25 Φεβρουαρίου μπορεί να σηματοδοτήσουν την είσοδο της χώρας στην «τρίτη δημοκρατία».
Η πρώτη, υπό την ηγεμονία της χριστιανικής δημοκρατίας, κατέρρευσε το 1992 σε ένα κυκεώνα σκανδάλων, διαφθοράς, ελλειμμάτων εκτός ελέγχου, κερδοσκοπικών επιθέσεων κατά της ιταλικής λιρέτας, κατακρήμνισης των παραδοσιακών κομμάτων και κυβερνήσεων τεχνοκρατών με αποστολή (ήδη από τότε!) να σώσουν την χώρα.
Η δεύτερη δημοκρατία που ακολούθησε κινήθηκε στον αστερισμό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (Silvio Berlusconi). Η πολιτική ζωή πολώθηκε, ευνοώντας την γέννηση ενός δικομματισμού αλά ιταλικά.
Δύο δεκαετίες μετά, είναι μια χώρα εξουθενωμένη που οδεύει προς τις κάλπες, που θυμίζει σε πολλά την Ιταλία του 1994. Για μια ακόμα φορά ξεσπά μια σειρά σκανδάλων στα οποία αναμειγνύονται διάφορα πολιτικά κόμματα. Σχηματίζεται μια κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό την προεδρία του Μάριο Μόντι (Mario Monti), με αποστολή να σώσει την χώρα από τον εξευτελισμό της προσφυγής στην διεθνή βοήθεια και της απόβασης των men in black της ευρωπαϊκής τρόικα. Η αγωγή λιτότητας που επιβάλλει ο Μόντι (πάνω από 100 δις ευρώ μέσω αύξησης της φορολογίας και μείωσης των κρατικών δαπανών) έχει ως παρενέργεια μια βίαιη ύφεση της τάξης του 2.4% για το 2012. Η ανεργία αυξάνει (από 7.3% το 2009 φτάνει σήμερα στο 11.1%), ιδίως στους νέους (37%). Οι μεσαίες τάξεις φτωχαίνουν, η οργή αυξάνει.

Κι όμως, πρόκειται για μια χώρα που διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα: έναν βιομηχανικό κλάδο που δραστηριοποιείται κυρίως στον βορρά, σχετική υγιή δημοσιονομικά, παρά την ύφεση και το χρέος, με πρωτογενές πλεόνασμα που υπερβαίνει εκείνο της Γερμανίας και ανάκαμψη των εξαγωγών. Αλλά η κοινή γνώμη βουλιάζει στην απαισιοδοξία. Το χειρότερο είναι πως ενώ αποδέχτηκε χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις τα αναγκαία μέτρα λιτότητας, δεν παρατηρεί καμία οφθαλμοφανή αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), πράγμα που της εγγυάται ακόμα πολλά χρόνια λιτότητας και μηδενικής ανάπτυξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκλογές της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου θα σηματοδοτήσουν το κλείσιμο της δικομματικής παρένθεσης στην Ιταλία. Η ποικιλία της πολιτικής προσφοράς διευρύνεται. Πέραν της κλασικής κεντροαριστερής συμμαχίας, της οποίας ηγείται ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι (Pierluigi Bersani), ο επικεφαλής του «δημοκρατικού κόμματος» (PD) και της κεντροδεξιάς (υπό την ηγεσία του ανοξείδωτου Μπερλουσκόνι), έχουμε την δημιουργία ενός κεντρώου πόλου, γύρω από τον Μάριο Μόντι, ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς –την «επανάσταση των πολιτών» του Αντόνιο Ινγκρόια (Antonio Ingroia), αλλά κι ένα αντισυστημικό κίνημα, το «κίνημα πέντε αστέρων» (M5S) του κωμικού Μπέπε Γκρίλο (Beppe Grillo), που θέλει να ξεμπερδεύει με το ευρώ και την κατεστημένη πολιτική τάξη.

Οι δημοσκοπήσεις, που είναι πολύ πιθανό να διαψευσθούν και εμφανίζονται ευμετάβλητες καθώς εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος, δείχνουν πως ο Μπερλουσκόνι μάλλον θα ηττηθεί και θα εξαφανιστεί από το πολιτικό προσκήνιο. Αναμένεται μια κυβέρνηση Μπερσάνι, αν και η νίκη του θα ακρωτηριαστεί από έναν εκλογικό νόμο που χαρακτηρίζεται τουλάχιστον μπαρόκ, και θα απαιτηθεί η μαζική του υποστήριξη από τον Μάριο Μόντι και τα στρατεύματά του (που υπολογίζονται γύρω στο 10%-15%). Αυτό το σενάριο καθησυχάζει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις χρηματαγορές: ο Μπερσάνι υπηρέτησε ως υπουργός επί Πρόντι (Prodi), οπότε επέδειξε σοβαρότητα στην διαχείριση των κρατικών υποθέσεων και των δημοσίων οικονομικών.

Εισβολή δύο λαϊκισμών στο προεκλογικό σκηνικό

Αλλά η νίκη του Μπερσάνι μόνο εξασφαλισμένη δεν είναι, καθώς στο προεκλογικό σκηνικό εισβάλλουν δύο λαϊκισμοί.
Από την μια ο Μπερλουσκόνι ανεβαίνει ραγδαία στις δημοσκοπήσεις: διαθέτοντας την ενέργεια εκείνου που μάχεται για την επιβίωσή του, καταλαμβάνει τις τηλεοπτικές οθόνες, πολλαπλασιάζει τις υποσχέσεις του, φλερτάρει ανοικτά τους φοροφυγάδες (η φοροδιαφυγή υπολογίζεται στον πακτωλό των 120 δις στην Ιταλία). Εξοπλισμένος με μια έξυπνη πολιτική συμμαχιών και επικεντρώνοντας την προεκλογική του εκστρατεία στις περιοχές που θα κρίνουν την εκλογή, έχει ήδη μειώσει στο μισό την διαφορά που τον χώριζε από την κεντροαριστερά.
Η άλλη λαϊκιστική έκπληξη δεν είναι άλλη από το M5S του Μπέπε Γκρίλο, που ηγείται μιας προεκλογικής εκστρατείας που συνδυάζει το παραδοσιακό (είναι ο μόνος που τολμάει να διοργανώσει ανοικτές συγκεντρώσεις στις πλατείες, σε αυτήν την χειμερινή προεκλογική περίοδο) με το καινοτόμο (αξιοποιεί πολιτικά το διαδίκτυο όπως ο Μπερλουσκόνι είχε αξιοποιήσει την τηλεόραση), ενώ απευθύνεται ρητά στην οργή των Ιταλών. Μια οργή μουγκή, συνδεδεμένη με το φτώχεμα της χώρας και κατευθυνόμενη ενάντια στην διεφθαρμένη πολιτική τάξη, που στο συλλογικό ασυνείδητο είναι η μεγάλη υπεύθυνη για την καταβύθιση της οικονομίας μιας από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου.
Όποιο και να είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, ο μεγάλος νικητής θα είναι η ψήφος διαμαρτυρίας.

Ήδη το 1994, οι Ιταλοί είχαν εκλέξει τον Μπερλουσκόνι, που υποσχόταν μια ρήξη με την παραδοσιακή πολιτική. Ένα μέρος αυτού του εκλογικού σώματος, που σήμερα αισθάνεται προδομένο, θέλει να εκφράσει την οργή του κατά του ευρώ και της Γερμανίας της Μέρκελ (Merkel), που κατηγορείται πως εκμεταλλεύτηκε την κρίση για να δυναμώσει την χώρα της και να εξασθενίσει τους εταίρους της.

Τα κόμματα που υποστηρίζουν την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ ή την αγνόηση των ευρωπαϊκών κανονισμών θα λάβουν κατά πάσα πιθανότητα άνω του 50% των ψήφων. Ακόμα κι αν τελικά κερδίσει ο Μπερσάνι, που αρνείται να δώσει υποσχέσεις και προσφεύγει ελάχιστα στην επικοινωνία, αυτήν την προεκλογική περίοδο θα την θυμόμαστε για το σπανίως χαμηλό επίπεδο των επιχειρημάτων και τα χοντροκομμένα ψέματα που αφειδώς χρησιμοποιήθηκαν. Η Ιταλία θα βγει από τις εκλογές βαριά τραυματισμένη, με ένα σημαντικό μερίδιο της κοινής της γνώμης να έχει προσχωρήσει ανοικτά στο αντιευρωπαϊκό στρατόπεδο.

Δύο δεκαετίες μετά, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Αηδιασμένοι από την διαφθορά των ελίτ τους, καταρρακωμένοι από την οικονομική συγκυρία, οι Ιταλοί μπορεί να μην ψηφίσουν εκ νέου -ή έναν νέο- Μπερλουσκόνι, αλλά δείχνουν πρόθυμοι να δώσουν στον Μπερσάνι, στην καλύτερη περίπτωση μια πλειοψηφία ασθενική και ετερογενή, που θα εκτείνεται από την ριζοσπαστική αριστερά ως τους μεταφασίστες του Τζιανφράνκο Φίνι (Gianfranco Fini).

  
La campagne électorale italienne envahie par les populismes
©Le Monde

Ο Fabio Liberti είναι διευθυντής ερευνών στο «ινστιτούτο διεθνών και στρατηγικών σχέσεων» (IRIS)


18 σχόλια:

ThitaDelta είπε...

Καλημέρα σε όλους ...

μετά την κακοκαιρία βγαίνει ο λαμπερός ήλιος

http://www.youtube.com/watch?v=h54ZzRXD1HU

profit είπε...

Ακομα στα κρεβατια
Καλημερααααααααααααα

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα Δημήτρη και Γιώργο και σε όλους.
Μετά την κακοκαιρία όχι απλά ο λαμπρός ήλιος αλλά μια μέρα σχεδόν καλοκαιρινή. Αυτή είναι η Ελλάδα.
Ωραία η ανάλυση στο κεντρικό θέμα για την Ιταλία, εγώ είμαι "μικρός" για να κάνω αναλύσεις αλλά γουστάρω να βγει πρώτος είτε ο κωμικός ο Μπέπε (20-22%!!! του δίνουν οι δημοσκοπήσεις) είτε ο Μπερλουσκόνι, έτσι για πείσμα στην πολιτική της κατεδάφισης της "κυρίας" Μέρκελ. Ένα σημαντικό μερίδιο της κοινής γνώμης έχει προσχωρήσει ανοικτά στο αντιευρωπαϊκό στρατόπεδο λέει. Μάγος είσαι ή μήπως δεν το περιμένατε; Θα το δούμε σύντομα και στους υπόλοιπους.
Κατά τα άλλα συνοψίζοντας, αυτό το σκουλήκι ο κ. κουράγιο Έλληνες δεν αφήνει κανένα περιθώριο (που είσαι Σαμαράκη), ο Κρούγκμαν του τα χώνει κανονικά στους N.Y. Times αλλά και τι έγινε, η εαρινή έκθεση της Κομισιόν κάνει χειρότερες προβλέψεις για την ύφεση και εμείς το βιολί μας βαδίζοντας ολοταχώς προς νέα μέτρα και κάτι "χοντρό" που αναπόφευκτα θα γίνει αλλά δεν μπορώ να το προσδιορίσω ακόμα.
Ήρθε και ο Ιωάννου μεταμεσονύκτια να επιβεβαιώσει δια στόματος άλλου αυτό που οι περισσότεροι περιμένουμε, τον Χειμώνα εν μέσω της Άνοιξης για να δέσει το γλυκό.
Μια εξαίρεση για σήμερα. Ο Νίκος Σπηλιάς και οι Κακοί Σπόροι παίζουν για την Ελλάδα.

http://www.youtube.com/watch?v=vfIx4WgHQYI&feature=player_embedded#!

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Καλημέρα κι απο μένα,

Profit μάλλον όλοι έχουμε βγει να βοσκίσουμε ήλιο...ζούμε στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου!!!!

ΘΔ αν μπορείς στείλε μου ένα email στο alexandratos2019@gmail.com να σε ρωτήσω κάτι πιο μεσημεράκι...

Καλημέρα Πάνο!

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα Γιάννη!

TheHawk είπε...

καλησπερα σε ολη την παρεα..μαγικη ημερα σημερα...

ευαγγελος είπε...

καλημερα κι απο μενα στην καλη παρεα! Μολις γυρισα σπιτι. Εκανα μια βολτα την μηχανη, εκμεταλευομενος τον καλο καιρο, να φορτισει η μπαταρια! Πηγα και στο Λιμανι του Κιατου, οπου συνεχειζονται οι εργασιες για την αποφυγη ρυπανσης, μετα την βυθιση του ρυμουλκου με τον ατυχο καπετανιο, γεγονος το οποιο βεβαια (εγω) δεν ακουσα ειδηση σε κανενα δελτιο των 8! Αλλα, ειπαμε, εδω ειναι.... περιφερεια!
Πανο συμφωνω για το αναποφευκτο και Αλεξανδρατε οτι ζουμε στην πιο ομορφη χωρα του κοσμου! Τωρα για τους κατοικους της το συζηταμε!

michele είπε...

Καλημερα,καλημερα!Ο Beppe καλα θα παει,σαν αντισυστημικος.Εχει και ωραιο λογο,δεν σταματαει να μιλαει.Λεει ενα πολυ σωστο:Αν φωτισεις εναν κλεφτη,θα σταματαει να κλεβει..
Βεβαια υποστηριζει να βγουνε απ το ευρω πραγματακι ..δυσκολο

Babis cool είπε...

Bon jorno ομορφόπαιδα!!! Ωραια μέρα, μόλις γύρισα από τα χιόνια...όπου έτρωγα κοψίδια! Έστω και καθυστερημένα (τώρα βρήκα χρόνο να διαβάσω τα παλιά) σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας (για τη γιορτή μου εννοώ). Να είστε όλοι καλά και πολλά κέρδη!!!

ThitaDelta είπε...

... φτου σκόρδα

μέσα και πάλι έξω (με την καλή έννοια),

Γιάννη σου έστειλα (από sec...),

Μιχάλη thanks, μιλάμε Δευτέρα

μπαρμπαλιας είπε...

και εγω στη gdem western gr...
ψιλοβροχο κατα διαστηματα...
συνεφια και γράσα...
ολος ο κουτσοφλεβαρος το πηγε στραβα...
ελπιζω στο μαρτη...
κι ασ ειναι και γδαρτης...
καλο απογευμα σε ολους

ΠΑΝΟΣ είπε...

Μπάρμπα μου καλό απόγευμα, μόλις γύρισα και ξαναφεύγω σε λίγο.
Κρίμα για σένα γιατί εγώ έφαγα τόσο ήλιο σήμερα που πήρα την δόση μου για μια εβδομάδα!
Το God damned ξέρεις από που βγήκε? Από το γκαντ-έμης...βρε μήπως πέρασε ο γνωστός μας γκαντέμης από τα μέρη σου πρόσφατα;
Ούτε το όνομα δεν θέλω να γράψω...καταλαβαίνεις τώρα!

michele είπε...

Πανικος για να καθησω για καφε στην Κηφισια...της κρισης ,γεματο μωρα (μεγαλα)..

ΠΑΝΟΣ είπε...

http://www.sansimera.gr/articles/220

μπαρμπαλιας είπε...

κλσ Πανο...
Μικε μου τετοια βλεπουν ο μπομπες τρας και οι αλλοι και την πλερωνει ο μισθωτος και ο συνταξιουχος...
και ακριβως το μεσημερι...
ειχα συζητηση για συνταξιουχο του ικα,οικοδομο...
που δεν ξερει τι εχει σε ακινητα-που εχτυσε ο ιδιος-
λπν ο παιχτης δεν ειχε ποτε του κανει δηλωση ...
και τωρα τελευταια κληθηκε να ψευτοπλερωσει...
και βεβαιως βεβαιως ...
το βραδυ εχουν συνεστιαση κομματικη ...
στα αρματα ...κλπ χαμπερια...
και στην αγορα δεν κουνιεται φυλλο
οι μονοι που εχουν ...
ειναι κατι τετοιοι"αγωνιστες"

δουλεψα -μου ειπε μια μερα-κοιτα τα χερια μου...
εσεις εισαστε μοδιστρες...
τωρα δεν σου γαφω τι του ειπα...εννοεις

Unknown είπε...

Ειμαστε σε κριση κυριοι,το Εθνικο μας κεφαλαιο,εχει τα χαλια του..Ζαρωμενο ,αγνωριστο,που ειναι οι παλιες,δοξες μονο η φωνη της θυμιζει,το ενδοξο παρελθον,και η ματια δεν λεω καλλη ..Ε νιωθης καπως οταν σε κοιταζει,επιμονα!!!Ο λογος για την Βανα Μπαρμπα βεβαια,που βολταρε το απογευμα ,με την κορη της στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο,,Τη θελατε να παρατηρω τα δελφινια,αυτα ητανε για τα παιδια.....και τωρα που την κεφαλη κλειναι,,,κυριε Πανο μας,,,Και δεν χωρουν αμφιβολιες, περι των λεγομενων μου,,,ακομα και ο Μιχαλολιακος θα παιρνη παραπανω,απο την Αλεκα ,λογω φατσας ..σκεψου καλυτερη και απο την Αλεκα...Μονο ο καρατζαφερ,επιασε το θεμα,και ετιμησε το Ιδεα,Βανα,ονομαζοντας το,εθνικο συμβολο...(((οχι Καρα θα σε αθηνα να την γλιτωσης))...ΝΑ δουμε και αυριο τη θα κανη ο ιταλος,Τζιριμπιμ τζιριμπομ,Λα σουσουρελα λα σουσουρελα.Εγω μαζι του ειμαι παντος....Σας το ειπα,ερωτας αρχη των παντων......Και που να μπη η ανοιξη χα χα

michele είπε...

Σε μεγαλη φορμα Βαγγελη οπως παντα.Αφου νικησε κι ο βαζελος ,καταλαβαινεις ολα καλα θα πανε..ειναι το μετρο της δυστυχιας φετος χαχα.Περα απο τον πολυπαθο ελληνικο λαο..

Unknown είπε...

ΜΙΚΡΕ τι εκανες στο Blog σου?

Reset?