Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

ΚΥΡΙΑΚΗ
με ελεύθερη γνώμη...
   

ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ...
 β μέρος.

ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΠΟΥΤΙΝ
Για τον Πούτιν και τους πρώην συναδέλφους του των υπηρεσιών ασφαλείας, που απέκτησαν εξουσία στη διάρκεια της θητείας του, τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία και οι συνωμοσίες είναι πανταχού παρούσες. Είναι κωμικό αλλά ο Πούτιν φαίνεται πράγματι να πιστεύει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους διέταξε ο ίδιος την απόλυση του Νταν Ράδερ από το CBS το 2006 και ότι οι ΗΠΑ επίτηδες εξήγαγαν στη Ρωσία κακής ποιότητας πουλερικά. Πιο πρόσφατα, και πιο σοβαρά, ο Πούτιν αδυνατεί να κατανοήσει ότι οι μαζικές διαδηλώσεις του περασμένου χειμώνα δεν ήταν μια οργανωμένη, δυσοίωνη σκευωρία, αλλά η εκδήλωση της οργής της μεσαίας τάξης κατά της διακυβέρνησής του.

Το αποκαλυπτικό μέρος του βιβλίου The Strongman, βρίσκει τον Ρόξμπουργκ στη Ρωσία ως σύμβουλο της Ketchum, της διεθνούς εταιρείας δημοσίων σχέσεων, που το Κρεμλίνο προσέλαβε το 2006 για να διαχειριστεί την εικόνα του στο εξωτερικό. Αναφερόμενος στους υψηλά ιστάμενους Ρώσους αξιωματούχους με τους οποίους ήρθε σε επαφή, ο Ρόξμπουργκ τους παρουσιάζει σαν μια κλίκα φιλύποπτων ανθρώπων, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι πάντες και τα πάντα είναι δυνατόν να χειραγωγηθούν, ότι ένα ευνοϊκό δημοσίευμα στη Wall Street Journal έχει ασφαλώς μια τιμή, και ότι, όπως θυμάται ο Ρόξμπουργκ, η Ketchum θα πρέπει απλώς να «χρησιμοποιήσει το σύνολο των μέσων [της] για να βελτιώσει την κάλυψη». Όπως γράφει ο Ρόξμπουργκ, «δεν είχα ιδέα τι εννοούσαν».

Ωστόσο, τόσο ο Ρόξμπουργκ όσο και η Γκέσεν συγχέουν το πάθος του Πούτιν για απόλυτη, αποτελεσματική εξουσία με την αποκλειστική ιδιοκτησία της. Και οι δύο συγγραφείς υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν έχει στη διάρκεια της βασιλείας του ασκήσει παντοδύναμο έλεγχο σχεδόν σε κάθε στιγμή της ρωσικής πολιτικής ζωής. Όμως, εδώ γίνεται μια σύγχυση με τον τρόπο οργάνωσης του κράτους. Η φημισμένη «κάθετη εξουσία» του Πούτιν δεν είναι τόσο ένα καλολαδωμένο αυταρχικό σύστημα, όσο ένα είδος σύμβασης. Σε αντάλλαγμα της αφοσίωσης, συχνά με τη μορφή της ψήφου ή με άλλες μορφές υποστήριξης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι αξιωματούχοι της γραφειοκρατικά ιεραρχημένης αλυσίδας (από τους περιφερειακούς κυβερνήτες μέχρι τους τοπικούς αρχηγούς της αστυνομίας) μπορούν να διαφεντεύουν τα φέουδά τους όπως αυτοί νομίζουν, εισπράττοντας μισθώματα και βάζοντας στην τσέπη εκατομμύρια ή επιτρέποντας στις καταχρήσεις να ευδοκιμούν. Η Τσετσενία, υπό τον σημερινό πρόεδρό της Ραμζάν Καντίροφ, προσφέρει το πιο ακραίο παράδειγμα αυτής της σύμβασης ενός μικρο-κράτους, με τη δική του εκδοχή για τη σαρία και την τσετσενική παράδοση. Όπως δήλωσε ο Καντίροφ το 2009 σε ρωσική εφημερίδα, «είμαι ψυχή τε και σώματι ο άνθρωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Δεν πρόκειται να τον προδώσω ποτέ. Δεν θα τον εγκαταλείψω.
Ορκίζομαι στον Παντοδύναμο. Καλύτερα να πεθάνω είκοσι φορές». 

Με άλλα λόγια, ο Πούτιν είναι τοτέμ και αρχηγός φυλής σε ένα σύστημα που δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί πουτινισμός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μέσα σ’ αυτό το κλειστό σύστημα ο ίδιος επιβλέπει τα πάντα ή ότι αυτό το σύστημα λειτουργεί πάντα σύμφωνα με τις δικές του κατευθυντήριες γραμμές. Ωστόσο η Γκέσεν, στο -ασφαλώς- εν μέρει δικαιολογημένο ξέσπασμά της, αποδίδει στον Πούτιν σχεδόν κάθε καταστροφή που συνέβη στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Για παράδειγμα, αναφερόμενη στη δολοφονία το 2007 στο Λονδίνο, του Αλεξάντρ Λιτβινένκο, του πρώην πράκτορα της FSB, της κεντρικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Ρωσίας, γράφει: «η άδεια για μια τέτοια ενέργεια θα πρέπει να έχει εγκριθεί από το γραφείο του προέδρου. Με άλλα λόγια, ο Πούτιν διέταξε τη δολοφονία του Λιτβινένκο». 

Μια τέτοια θέση, όμως, που κατατίθεται χωρίς επαρκή στοιχεία, υπερεκτιμά το επίπεδο ελέγχου του Πούτιν. Δεν είναι ο Πούτιν που εκδίδει κάθε διαταγή, ούτε οι υφιστάμενοί του εκτελούν πάντα τις διαταγές που εκδίδει. Ένα από τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα αυτής της ανυπακοής συνέβη το 2004, στη διάρκεια της πολιορκίας του σχολικού συγκροτήματος στο Μπεσλάν, εντός του οποίου τρομοκράτες από τον βόρειο Καύκασο κρατούσαν για πολλές μέρες ομήρους περίπου χίλιους ανθρώπους. Όπως ανέφεραν το 2010 στο βιβλίο τους The New Nobility, με θέμα τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας, οι συγγραφείς Αντρέι Σολντάτοφ και η Ιρίνα Μπορόγκαν, ο Πούτιν από την αρχή είχε δώσει εντολή σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της FSB και άλλων υπηρεσιών, να σπεύσουν αμέσως στο Μπεσλάν και να αναλάβουν δράση για την άρση του αδιεξόδου. Τα στελέχη αυτά πήραν πράγματι το αεροπλάνο και πέταξαν για το Μπεσλάν. Εκεί, παρέμειναν για μισή ώρα στην πίστα του αεροδρομίου και κατόπιν αναχώρησαν και πάλι για τη Μόσχα. Δεν θέλησαν να αναλάβουν ευθύνες και προτίμησαν ν’ αφήσουν στα χέρια άλλων τη διεξαγωγή μιας επιχείρησης που αποδείχθηκε καταστροφική. Όταν μια ομάδα γονέων που έχασαν τα παιδιά τους στο σχολείο ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Πούτιν σχετικά με τα συμβάντα, η απάντησή του ήταν απλή: «αυτά συμβαίνουν», είπε, εξηγώντας τι συμβαίνει όταν πολλοί στρατηγοί ανακατεύονται ο ένας στα χωράφια του άλλου.

Τέτοιου είδους ομολογίες αδυναμίας είναι σπάνιες, καθώς μια τέτοια παραδοχή μπορεί να αποβεί μοιραία, καθώς καραδοκούν εσωτερικοί αντίπαλοι κρυμμένοι στους κύκλους της άρχουσας τάξης αλλά και εξωτερικοί αντίπαλοι στις ξένες πρωτεύουσες. Κατά συνέπεια, λοιπόν, ο Πούτιν αφήνει στους αξιωματούχους όλων των βαθμίδων της κρατικής δομής περιθώρια σχεδόν πλήρους ατιμωρησίας: οι μεν ρυθμίζουν οι ίδιοι τις επιδόσεις τους, ο δε ανταποδίδει στηρίζοντάς τους. Ο Γκλεμπ Παβλόφσκι, ένας πρώην στενός πολιτικός σύμβουλος του Πούτιν, ο οποίος εγκατέλειψε χολωμένος το Κρεμλίνο, αφού ανεπιτυχώς την άνοιξη του 2011 υποστήριξε την ιδέα μιας δεύτερης προεδρικής θητείας για τον προστατευόμενο του Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μου είπε ότι ο Πούτιν θεωρεί τον εαυτό του αρχηγό «που μπορεί να θυμώνει με κάποιον αλλά είναι υποχρεωμένος να τον υπερασπιστεί».

Κατόπιν αυτού, λοιπόν, δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Πούτιν δεν ήταν εκείνος που διέταξε τη δολοφονία του Λιτβινένκο. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι δημιούργησε ένα τέτοιο σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου είναι σχεδόν αδύνατον να προσδιορίσεις ποιος το έκανε. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όποιος κι αν σκότωσε τον Λιτβινένκο ή τη δημοσιογράφο Άννα Πολιτκόφσκαγια, την πολιτικό Γκαλίνα Σταροβόιτοβα (με τη δολοφονία της οποίας αρχίζει το βιβλίο της Γκέσεν) και
άλλους στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, γνωρίζει ότι ο αρχηγός θα τον προστατεύσει.

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ 
Ο βαθύς οικονομικός και κοινωνικός μετασχηματισμός που συντελέστηκε στη Ρωσία στη διάρκεια της θητείας του Πούτιν δημιούργησε, για πρώτη φορά στη μετασοβιετική ιστορία της χώρας, μια πραγματική μεσαία τάξη, την οποία σε μεγάλο βαθμό απαρτίζουν μορφωμένοι επαγγελματίες αστικών κέντρων, όπως η Μόσχα και άλλες πόλεις με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου κατοίκων. Ωρίμασε, επίσης, μια ολόκληρη τάξη καταναλωτών. Για παράδειγμα, η αγορά αυτοκινήτου στη Ρωσία είναι αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη από εκείνη της Γερμανίας. Αυτός ο κόσμος πλήθυνε και νιώθει πιο ασφαλής για την ευμάρειά του, αλλά είναι και ο ίδιος κόσμος που έχει αρχίσει να αρθρώνει πολιτικό λόγο και έχει καταλήξει να πιστεύει στην αξία ενός δικαιότερου συστήματος. Η οικονομική άνοδος αυτών των ανθρώπων και οι συχνότητα των επαφών τους με τη Δύση για λόγους εργασίας, αναψυχής ή μέσω διαδικτύου, δημιούργησαν μια νέα κοινωνική κουλτούρα, γεμάτη προσδοκίες για μια διακυβέρνηση με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια. Ωστόσο, για ένα μεγάλο διάστημα της θητείας του Πούτιν, η κατάσταση αυτή δεν τους οδήγησε σε άμεση ανάμιξη στην πολιτική.

Αντιθέτως, αυτή η νέα τάξη είχε εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς ήρεμης εξέγερσης, ζώντας σε έναν απόμακρο, δικό της κόσμο, μακριά από το κράτος και την πολιτική γενικότερα.
Και τότε, ξαφνικά πέρυσι, δύο γεγονότα ήρθαν να αφυπνίσουν αυτόν τον κόσμο από τον λήθαργο: πρώτον, η ανακοίνωση του Πούτιν ότι αυτός, και όχι ο Μεντβέντεφ, θα κατέβαινε ως υποψήφιος πρόεδρος και, δεύτερον, οι βουλευτικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, οι οποίες στιγματίστηκαν από εκτεταμένες ενδείξεις νοθείας, που στόχο είχε να αυξήσει το ποσοστό επιτυχίας της Ενωμένης Ρωσίας, του φίλα προσκείμενου προς το Κρεμλίνο κόμματος. Το αίσθημα της αδικίας και η διάχυτη εντύπωση ότι, όπως τονίζει ένα δημοφιλές σύνθημα των τελευταίων μηνών, «Δεν είναι όλοι το ίδιο για μας», έδωσαν το έναυσμα για μαζικές διαμαρτυρίες που συγκέντρωσαν στο κέντρο της Μόσχας περισσότερους από 100.000 ανθρώπους. Δεν επρόκειτο για επαναστατικό κίνημα.

Άλλωστε, οι κοινωνικά και οικονομικά ανερχόμενοι διαδηλωτές είχαν πολλά να χάσουν. Σύμφωνα, όμως, με τον κοινωνιολόγο Λεβ Γκουτκόφ, που είναι και επικεφαλής της Levada Center, μιας αξιοσέβαστης ανεξάρτητης εταιρείας δημοσκοπήσεων, οι διαδηλωτές πρόβαλαν μια σειρά ηθικών απαιτήσεων: εμπιστοσύνη, εντιμότητα και διαφάνεια στη δημόσια ζωή και στην πολιτική.

Κι ενώ αυτές οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, το κίνημα διαμαρτυρίας έχει παράλληλα αρχίσει να δραστηριοποιείται με ενέργειες μικρότερης κλίμακας και πιο αθόρυβες: για παράδειγμα, νέοι και ανεξάρτητοι υποψήφιοι αναδεικνύονται σε εκλογές για τα δημοτικά συμβούλια στη Μόσχα, και ομάδες εθελοντών ταξιδεύουν σε διάφορες πόλεις της χώρας για να εποπτεύσουν τη διεξαγωγή τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων. Η απάθεια και ο ατομισμός της σοβιετικής εποχής δίνουν σπασμωδικά τη θέση τους στην κοινωνική συνειδητοποίηση.

Εξαιτίας όλων των ανωτέρω, η Ρωσία φαίνεται να έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες, αλλά ο Πούτιν έχει μείνει ο ίδιος. Και τώρα, όπως και πριν, θα βασιστεί στο ιδιότυπο μίγμα αρρενωπότητας, σταράτης κουβέντας και χοντροκομμένου χιούμορ, και θα τροφοδοτεί τους δύο μεγάλους φόβους που ανέκαθεν είχαν απήχηση στην κοινωνία: την ανάμνηση του χάους και της αδυναμίας της δεκαετίας του 1990, καθώς και την απειλή εχθρών από το εξωτερικό. Η πρώτη του αντίδραση για τις ταραχές του περασμένου Δεκεμβρίου ήταν να τις αποδώσει στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Ύστερα παρομοίασε τις λευκές κορδέλες των διαδηλωτών με προφυλακτικά. «Ο Πούτιν συνεχίζει να λέει παλιομοδίτικα αστεία», μου είπε ο Παβλόφσκι.

Όμως, αυτά τα ξεπερασμένα αστεία έχουν όλο και λιγότερη απήχηση. Καταρχάς, η ευμεγέθης τάξη των ανθρώπων με αστικά επαγγέλματα, έχοντας φθάσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο οικονομικής ασφάλειας, ενδιαφέρονται πλέον για τις δημοκρατικές αξίες και τον σεβασμό. Σε αντίθεση, για παράδειγμα, με την Αίγυπτο της εποχής Μουμπάρακ, τα αιτήματα για αλλαγή δεν εκπορεύονται από την οικονομική απόγνωση. Ως εκ τούτου, ο Πούτιν δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στην εικόνα του ως αναντικατάστατου εγγυητή της σταθερότητας και της ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν ότι όσο πιο ευκατάστατος είναι σήμερα ένας ενήλικας άνδρας στη Μόσχα, τόσο πιο πιθανό είναι να τάσσεται υπέρ της ιδέας των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Με άλλα λόγια, και σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σε άλλα αυταρχικά κράτη, στη Ρωσία ο υλικός πλούτος δεν οδήγησε τους ανθρώπους σε αφομοίωση προς το σύστημα. Αντιθέτως, στρέφει το άτομο εναντίον αυτού του συστήματος. Η οικονομική ανεξαρτησία από το κράτος, την οποία απολαμβάνουν κυρίως εκείνοι που ασκούν σχετικά προσοδοφόρα επαγγέλματα, τροφοδοτεί την ανάγκη για πολιτική ανεξαρτησία.

Η δυναμική αυτή ερμηνεύει -ίσως- το γιατί προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ο Πούτιν επεδίωξε να δημιουργήσει ένα είδος ρωσικής ταξικής πολιτικής. Προβλήθηκε ως ηγέτης της αγροτικής και βιομηχανικής Ρωσίας, ως υπερασπιστής της χώρας από εκείνες τις ακατονόμαστες δυνάμεις που θέλουν, όπως είπε σε μια προεκλογική ομιλία του, «να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις μας, να επιβάλλουν τη βούλησή τους πάνω μας». Σ’ αυτόν και σε άλλους προεκλογικούς του λόγους, ο Πούτιν επιχείρησε να συνδέσει στη συνείδηση του κοινού τους διαδηλωτές της μεσαίας τάξης με εχθρούς από το εξωτερικό, που θέλουν να δουν τη Ρωσία να νοσεί. Τη νύχτα της εκλογικής του νίκης, είπε στους εργαζόμενους ενός εργοστασίου: «Βάλατε στη θέση τους εκείνους που προχώρησαν πολύ μακριά και προσέβαλαν τον εργαζόμενο άνθρωπο». Ο πραγματικός «ρωσικός λαός», συνέχισε, είναι «ο εργάτης και ο επιστήμονας».

Η στρατηγική του Πούτιν να δημιουργήσει μέτωπο ανάμεσα στην εργατική και τη μεσαία τάξη, ανάμεσα στην επαρχία και τις πόλεις, βραχυπρόθεσμα έπιασε τόπο. Αυτό, όμως, μπορεί ν’ αλλάξει. Εδώ και χρόνια, στις μικρότερες πόλεις και επαρχίες, η δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση και την ευρύτερη καθεστηκυία τάξη, ποτέ δεν μεταφράστηκε σε εχθρότητα απέναντι στον ίδιον τον Πούτιν. Όμως τώρα, ο Μιχαήλ Ντμίτριεφ, ο πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών της Μόσχας, υποστηρίζει ότι αυτή η παραφωνία εξασθενεί. Πολλές από τις τάσεις που είναι γνωστές στις πόλεις εμφανίζονται τώρα και στην επαρχία: η άνοδος του επιπέδου ζωής οδηγεί σε αύξηση των προσδοκιών και τα τοπικά παράπονα, είτε για τις κακές υποδομές ή κυρίως για διαφθορά αξιωματούχων, αποκτούν απήχηση εθνικής εμβέλειας και η δυσαρέσκεια έχει αποδέκτη τη Μόσχα. Σύμφωνα με τον Ντμίτριεφ, το θερμόμετρο στις περιφέρειες ανεβαίνει κατά του Πούτιν, καθιστώντας την επαρχία «κλειδί για την έκβαση του πολιτικού μέλλοντος της Ρωσίας».

Πράγματι, καθώς αυτό το φθινόπωρο επανέρχονται οι άμεσες εκλογές κυβερνητών, και μολονότι έχουν γίνει αυστηροί έλεγχοι σχετικά με τη νομιμότητα των υποψηφιοτήτων, οι πρώτες γκρίνιες για ουσιαστική πολιτική μεταρρύθμιση είναι πιθανό να προέλθουν όχι από τη Μόσχα αλλά από κάθε μια περιφερειακή πρωτεύουσα. Ήδη, αντιπολιτευόμενοι δήμαρχοι έχουν αναλάβει τα καθήκοντά τους στο Γιαροσλάβ και το Τολιάτι, ενώ κι άλλες τοπικές εκλογές προγραμματίζονται γι’ αυτό το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Καθώς το κυβερνών κόμμα, η «Ενωμένη Ρωσία», εξακολουθεί να χάνει τη λαϊκή στήριξη, ενώ παράλληλα αναδύονται νέα πολιτικά πρόσωπα στις πόλεις και τις περιφέρειες, ο Πούτιν ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπος με τοπικούς πολιτικούς που είναι πιο δημοφιλείς από τον ίδιον.

Μια τέτοια δυσχερής κατάσταση μπορεί σύντομα να εξελιχθεί σε εμπειρία ανάλογη με εκείνη που βίωσε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ προς το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης, όταν βρέθηκε κυκλωμένος από ηγέτες των σοβιετικών δημοκρατιών, του Γιέλτσιν περιλαμβανομένου, οι οποίοι, αν και τυπικά υποδεέστεροι, απολάμβαναν μεγαλύτερης λαϊκής νομιμοποίησης στους ντόπιους πληθυσμούς. Ένα τέτοιο σενάριο δεν πρόκειται σήμερα να οδηγήσει σε διάσπαση της Ρωσίας, όπως συνέβη με τη Σοβιετική Ένωση. Μπορεί, όμως, να μεταβάλει ολόκληρο το πλέγμα κινήτρων για τους τοπικούς πολιτικούς, καθώς εκείνοι οι κυβερνήτες που θα θέλουν να διατηρήσουν τη δημοτικότητά τους, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και τα τοπικά αιτήματα κοντά στις απαιτήσεις που θα προβάλει το Κρεμλίνο. Μέχρι στιγμής, στα χρόνια του Πούτιν οι υποψήφιοι για τις περιφέρειες επιλέγονταν με αποκλειστικό γνώμονα την αποδεδειγμένη πίστη τους στον Πούτιν. Όμως, αν συνεχιστεί η τάση ανάπτυξης ουσιαστικής πολιτικής στις περιφέρειες και αν οι πολιτικοί εκεί θεωρήσουν τους εαυτούς τους έστω και κατ’ ελάχιστον υπόλογους στους κατά τόπους ψηφοφόρους, η ισορροπία μπορεί ν’ αλλάξει, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη διατήρηση του Πούτιν στην εξουσία.

ΠΟΥΤΙΝΙΣΜΟΣ
Το σύστημα Πούτιν, αν και επηρεασμένο από πάλαι ποτέ επίδοξους εκσυγχρονιστές ηγέτες της ρωσικής ιστορίας, όπως ο Πιοτρ Στολύπιν, τσαρικός πρωθυπουργός, και ο Γιούρι Αντρόποφ, αρχηγός της KGB και βραχύβιος γενικός γραμματέας της ΕΣΣΔ, είναι εντέλει αποκλειστικότητα της εποχής Πούτιν. Δεν μεταφράζεται, όπως γράφει η Γκέσεν, σε «μετασχηματισμό της Ρωσίας σε κοινωνία σοβιετικού τύπου». Ο πουτινισμός επιβίωσε επειδή, σε αντίθεση με τη Σοβιετική Ένωση, αφήνει -σε γενικές γραμμές- τους πολίτες στην ησυχία τους. Τους παρέχει μια σειρά ελευθεριών ως καταναλωτών και επαγγελματιών που δίνουν έμφαση στην καριέρα τους. Από τα φτηνά έπιπλα του IKEA μέχρι τις διακοπές στο εξωτερικό, έχουν στη διάθεσή τους πολλά από τα εξωτερικά γνωρίσματα της ζωής των Ευρωπαίων της μεσαίας τάξης, ενώ για όσους έχουν φιλοδοξία και ταλέντο, η Μόσχα μπορεί ν’ αποδειχθεί θαυμάσιο μέρος για να σταδιοδρομήσει κανείς. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές, εκτός αν έχουν να κάνουν με την πολιτική. Και από πρόθεση, δεν υπάρχουν ρεφουζένικ (άνθρωποι που τους στερείται το δικαίωμα εξόδου από τη χώρα) στη Ρωσία του Πούτιν: όποιος είναι δυστυχής με αυτήν τη διευθέτηση, μπορεί ανά πάσα στιγμή να εγκαταλείψει τη χώρα. Στην ουσία, ο πουτινισμός είναι κάτι πολύ πιο πανούργο και μεταμοντέρνο από τον άγαρμπο και ασφυκτικό έλεγχο που είχε επιβάλει το σοβιετικό κράτος.

Στο τέλος του βιβλίου της η Γκέσεν σοφά σημειώνει ότι ο πουτινισμός, σε αντίθεση με τον κομμουνισμό, δεν αποτελεί μια συνεκτική κοσμοθεωρία, αλλά μάλλον μια κυβερνητική δομή γύρω από τον άξονα διατήρησης της σταθερότητας και, κατά συνέπεια, της εξουσίας. Σε αντίθεση με τη σοβιετική περίοδο, όταν η επίσημη προπαγάνδα επιχειρούσε να αιτιολογήσει ορισμένες στερήσεις, ο πουτινισμός δεν προσφέρει στους Ρώσους πολίτες πολλά για να πιστέψουν, ούτε τους παρέχει μια αίσθηση αποστολής ώστε να δικαιολογούν τις θυσίες ή, έστω, τη δυσφορία τους. Αυτό θα δημιουργήσει δύο προβλήματα στον Πούτιν μέσα στα επόμενα χρόνια. Πρώτον, σε περίπτωση μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ή μιας πτώσης των τιμών του πετρελαίου, ο λαός δεν θα είναι πρόθυμος να υπομείνει υποχώρηση στην υλική ευμάρεια. Και δεύτερον, τα νέα πολιτικά πρόσωπα και κινήματα, όπως λέει η Γκέσεν, δεν θα χρειαστεί «να υπερνικήσουν τη δύναμη μιας ριζωμένης ιδεολογίας» για να προβληθούν ως αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις.

Προς το παρόν, η οικονομική ανάπτυξη είναι μέτρια, αλλά σταθερή και ο ρωσικός προϋπολογισμός θα παραμείνει μάλλον στα ίδια επίπεδα, αποτρέποντας οποιονδήποτε δραματικό εσωτερικό κραδασμό. Όμως, ο Πούτιν δεν έχει αφήσει να φανεί καμία ένδειξη ως προς την κατεύθυνση προς την οποία σκοπεύει να οδηγήσει τη χώρα. Διαμορφώνοντας το όραμά τους για τη Ρωσία, ο Πούτιν και ο κύκλος του μπορεί να τρέφουν θαυμασμό για την Κίνα, με την εκπληκτική οικονομική της ανάπτυξη και την ακλόνητη μονοκομματική εξουσία. Σε αντίθεση, όμως, με τη Ρωσία, στην Κίνα η διοικητική ιεραρχία είναι πιο ισχυρή και πιο αξιοσέβαστη από οποιοδήποτε πρόσωπο. Έτσι, λοιπόν, ο Πούτιν διατρέχει τον κίνδυνο να κατασκευάσει κάτι που να μοιάζει με ένα απολυταρχικό καθεστώς της Κεντρικής Ασίας, στο πλαίσιο του οποίου ο αυτοαποκαλούμενος «εθνικός ηγέτης» δεν είναι απλώς υπερασπιστής του συστήματος αλλά ο ίδιος είναι το σύστημα. Ο Βλαντισλάβ Ινοζέμτσεφ, οικονομολόγος και διευθυντής του Κέντρου Μεταβιομηχανικών Σπουδών, μου είπε ότι αυτό τοποθετεί τη Ρωσία στη μοναδική κατηγορία μιας χώρας «οικονομικά σταθερής, αλλά μη αναπτυσσόμενης».

Αυτό μπορεί να διατηρήσει για ένα διάστημα ασφαλή τον Πούτιν, αλλά μακροπρόθεσμα δεν προσφέρει παρά ελάχιστες ελπιδοφόρες προοπτικές. Έχοντας χτίσει τη βασική δομή της σταθερότητας πάνω στα αδύναμα θεμέλια της δεκαετίας του 1990, ο Πούτιν φαίνεται να μην έχει αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί το οικοδόμημά του, εκτός από το να το παρατηρεί αν είναι σταθερό. Για πόσο θα συνεχίζει αυτήν την τακτική; Αυτό εξαρτάται από την ικανότητα του Πούτιν να προσαρμόσει το όραμά του για το κράτος σε μια Ρωσία που έχει αλλάξει. Ο θρόνος μπορεί να του είναι γνώριμος, αλλά το βασίλειο είναι εντελώς διαφορετικό.

 http://www.foreignaffairs.com/articles/137728/joshua-yaffa/reading-putin 

135 σχόλια:

μπαρμπαλιας είπε...

καλημερα...
παιδες ο γατος μας σημερα ...ειναι απιθανος...
και στην αναλυση ,αλλα και στην παρουσιαση(βλεπε φωτο)

http://tostekitougatou.blogspot.gr/2012/10/blog-post_9829.html#more

Παντελο να εισαι καλα και εσυ κι ο γατος σου

michele είπε...

Καλημερα,καλημερα! Ειδα χτες βραδυ,ωραιες μετοχικες αναζητησεις.Κι ενα σχολιο του Ντοκι με παραθεση τμημα ενος αρθρου του Σταυρου Θεοδωρακη.
Αναρωτιεται ο καλος δημοσιογραφος γιατι ο Σαμαρας δεν κανει αυτα που ειπε προεκλογικα.
Θα σου πω εγω Σταυρο.Γιατι επρεπε να μας βγαλει απο το λακκο με τα φιδια που μας εβαλε η παλαι ποτε συμπαθεια σου ο Γιωργακης,Σταυρο.Δεν θυμαμαι ,τοτε,στο τριμηνο μετα την αναληψη της εξουσιας απ τον Γιωργο να ειχες πει τιποτα για κατι Τ+10 σε ελληνικα ομολογα και τετοια.Κοιμοσασταν τοτε.Τωρα βλεπω..βιαζεσαι.Δικαιουνται να φωναζουν οι ανθρωποι που τους εκοψαν τους μισθους.Εσενα μη σε νοιαζει..αν και η δουλεια στο εστιατοριο σου δεν εχει πεσει..πολυ γρηγορα ο ΦΠΑ εστιασης θα γυρισει στο 13%.Κανε λιγη υπομονη.Κριμα γιατιεχεις το ταλεντο να γραψεις και κατι πιο προχωρημενο.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα σε όλους και καλή Κυριακή.
Δεν διάβασα ακόμη τα χρεσινοβραδινά πιο πέρα από την ώρα που έγραψα.

Πραγματικά απίθανη η φωτό με τον γάτο να χειρίζεται τον υπολογιστή και συμβολική...μόνο γάτος πρέπει να είσαι από εδώ και πέρα για να συμμετέχεις στις αγορές αλλά και γενικότερα για να είσαι μέσα στο οικονομικό περιβάλλον που όσο πάει γίνεται και πιο δύσκολο. Στο στέκι δίνονται και κάποιες απαντήσεις για τα κρίσιμα σημεία και ειδικά στον 20άρη το 360 δεν το βλέπουν μόνο οι "δικοί" μας εδώ.
Φεύγω τώρα και τα υπόλοιπα αργότερα από τον προορισμό μου.

Ένα σχόλιο μόνο για το πρωτοσέλιδο του Έθνους. Αντιπρόεδροι Βενιζέλος - Κουβέλης. Μάλιστα. Για να γίνει πιο σφιχτός ο εναγκαλισμός τους και να μην αποδοθεί ποτέ δικαιοσύνη σ' αυτόν τον τόπο όπου ΔΕΝ τα φάγαμε ΟΛΟΙ μαζί.
Άλλο το άτομο και ο "σκληρός" πυρήνας του (πολιτικοί) και άλλο τα ηλεκτρόνια που περιστρέφονται σε διαφορετικές τροχιές και αποστάσεις από τον πυρήνα (εμείς).
Για να προχωρήσει μπροστά μια κοινωνία πρέπει να υπάρξει ΚΑΘΑΡΣΗ και να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Πρέπει να γίνει διάσπαση του πυρήνα δηλαδή, ανεξάρτητα από τις συνέπειες. Αντίθετα εδώ βλέπουμε συμπύκνωση.
Τα ηλεκτρόνια έχουν φάει τις κατραπακιές τους και έχουν αλλάξει τροχιές.
Αν δεν γίνει το ίδιο και στον πυρήνα δεν πρόκειται να έχουμε αποτέλεσμα και εδώ θα είμαστε να το δούμε.
Ξέρω την απάντηση...σ' αυτήν την χρονική στιγμή και συγκυρία που η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι δεν μπορεί να γίνει αυτό κλπ κλπ και περίμενε αργότερα. Εύχομαι να μην έρθει πολύ αργά αυτό το αργότερα. Γιατί στο κρίσιμο σταυροδρόμι μπορεί να πάρεις και την λάθος κατεύθυνση.
Ο κόσμος δεν θα φάει τόσο εύκολα αυτά τα μέτρα χωρίς προοπτική για κάποια βελτίωση της θέσης του στο μέλλον και χωρίς να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.
Εδώ, αντιθέτως, βλέπει χειροτέρευση της θέσης του και ΜΗ απόδοση δικαιοσύνης.

PS είπε...

Ψύχρα έπιασε.
Άσχετα με το τι βλέπω εγώ ως αντίσταση στον FTASE ,ζώνη με υψ.όγκους και ανοίγματα-κλεισίματα μεταξύ 338-350,θα ήθελα να βρούμε μαζί ποιά μπορεί μια "γλυκειά παγίδα" για τον οποιοδήποτε μέτοχο blue chips.

PS είπε...

ποιά μπορεί να είναι μια "γλυκιά παγίδα"

PS είπε...

"Μείωση των εφάπαξ συντάξεων κατά 23% για τους δημοσίους υπαλλήλους που έπαιρναν εφάπαξ σύνταξη και εισαγωγή φόρου 3% στις κύριες συντάξεις των συνταξιούχων του δημοσίου που έχουν ήδη λάβει τις εφάπαξ συντάξεις τους πριν από το 2010. Θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2013.

Σε κάποιες "ψυχές" που δούλεψαν σε μεγάλη ασφαλιστική και πήραν 340.000 εφάπαξ,κι ας μην το πιστεύετε όσοι δεν γνωρίζετε,θα τους κρατούν 30-60ε μηνιαίως για να "ισοφαρίσουν" τα επιπλέον χρήματα που πήραν;
1.000ε ετησίως κράτηση δια 300.000(οι πληβείοι πήραν μόνο 40.000)=300 χρόνια....ΗΠΟΜΟΝΙΙΙΙ

PS είπε...

Και αν δεν το μάθατε ακόμα,σας ενημερώνω γι αυτό που είδα στο "εμείς ρωτάμε...του ΒΝ"
Η ΣΤΗΛΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙ.
Ούτε να διαβάζει ,ούτε να γράφει κανείς χρειάζεται ,και αφού είναι "προσωπική" θα έπρεπε ήδη να είχε κλείσει έξω όλα τα σχόλια αναγνωστών.
Έλα όμως που χρειάζεται ακόμα την άρρωστη στεργιανή,μόνο αυτός του έμεινε.

ο dwk είπε...

Καλησπερούδια !

ο dwk είπε...

…επί της ουσίας…
«…ο Αντώνης Σαμαράς αποποιείται κάθε ευθύνη για την αναστάτωση που επικρατεί στην κοινωνία, τους τελευταίους 30 μήνες. Με κομψό τρόπο ο Αλέξης Παπαχελάς προσπαθεί να του πει ότι ο ακραίος λόγος του, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ήταν αυτός που έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους ενώ η επιμονή του για «εδώ και τώρα εκλογές» έθεσε τη χώρα εκτός τροχιάς για τέσσερις μήνες. Και ο Πρωθυπουργός αντί να δώσει μια πειστική απάντηση λέει ότι ο ίδιος ήταν πάντα υπέρ της … ανάπτυξης! Ο δημοσιογράφος θα μπορούσε βέβαια να του θυμίσει αυτά που έλεγε στα μπαλκόνια. Τότε που μιλούσε για προδοσίες, εθνικά εγκλήματα και ξένους που θέλουν να αγοράσουν φτηνά την Ελλάδα…»
«…Να πει έστω αυτά που λένε ιδιωτικώς στους δημοσιογράφους οι υπουργοί του. Ότι έπρεπε να είχαμε συμφωνήσει από το 2010 σε ένα εθνικό σχέδιο σωτηρίας της χώρας. Ότι χάσαμε πολύτιμο χρόνο με τις εκλογές. Ότι έτσι που τα κάναμε, το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Ότι έπρεπε να διδαχθούμε από το «λεφτά υπάρχουνε» του Παπανδρέου…» (protagon.gr)
…το αν ο κ. Θεοδωράκης είναι πράσινος, κίτρινος, κόκκινος, μπλε, βυσσινί ή καφέ…
…το αν επί πλέον διαθέτει σουβλατζίδικο, τσαγκάρικο ή εδωδιμοπωλείο…
…το συζητάμε φιλολογικά…

Νίκη είπε...

Καλησπέρα σας. Καλή Κυριακή να έχουμε.
Αθήνα 9.84 Παρ, 19/10/2012 - 18:34
Απόφαση -κόλαφος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Να σεβαστεί και να εφαρμόσει άμεσα τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για το εργατικό δίκαιο, καλεί με ανακοίνωσή της την κυβέρνηση, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), με αφορμή την απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Επιτροπής, δύο ρυθμίσεις του ελληνικού εργατικού δικαίου, που περιορίζουν τα δικαιώματα των μαθητευόμενων (15- 18 ετών) και των προσώπων κάτω των 25 ετών που εισέρχονται στην αγορά εργασίας, αντιβαίνουν στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και θα πρέπει να καταργηθούν.
Πρόκειται για τη «δοκιμαστική περίοδο εργασίας» και τη δυνατότητα «απόλυσης χωρίς ειδοποίηση στη διάρκεια των δώδεκα πρώτων μηνών».
Συγκεκριμένα, η επιτροπή αποφάνθηκε ότι «η διαφοροποίηση των αποδοχών των νέων εργαζόμενων κάτω από 25 ετών αντίκειται στην Αρχή της Μη Διάκρισης (άρθρο 4 παρ. 1 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη) και ότι η δυνατότητα του εργοδότη να μην οφείλει αποζημίωση απολύσεως για ένα έτος από την πρόσληψη, παραβιάζει το άρθρο 4 παρ. 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη».
Η ΓΣΕΕ καλεί, επίσης, το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο συζητείται στις 2/11/2012 η προσφυγή της ΓΣΕΕ για την αντισυνταγματικότητα των μέτρων των μνημονίων, να υιοθετήσει τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.
«Η απόφαση διαπιστώνει την απόλυτη παραβίαση δικαιωμάτων των εργαζομένων με άλλοθι την οικονομική κρίση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, ενώ, για το ίδιο θέμα η ΔΑΚΕ του ιδιωτικού τομέα υποστηρίζει, ότι «οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Ελλάδα, που έχει επισημάνει σε έκθεσή του και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), συμβαίνουν με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων και της τρόικας».
Η απόφαση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης εκδόθηκε μετά από προσφυγή των ελληνικών συνδικάτων. Οι αποφάσεις της Επιτροπής δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για τα κράτη μέλη, αλλά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από συνδικάτα σε νομικές προσφυγές.

michele είπε...

Περαστικος ειμαι,καλησπεριζω και ολους τους υπολοιπες.Ντοκι φιλε μου,θα απαντησω εντος της ημερας.Δεν αφηνω τιποτα να πεσει κατω.Ειδικα για οψιμες αποψεις για το τι λενε διαφοροι σε προσωπικο επιπεδο "μεταξυ"τους.

ο dwk είπε...

…κάτω ;;; …στην οθόνη σου βρίσκεται !
…άσχετο: δυο από τις εκφράσεις που αντιπαθώ είναι:
-συνήγορος του διαβόλου… και
-στους τυφλούς ο μονόφθαλμος…

μπαρμπαλιας είπε...

...σαυτη τη χωρα του παραλογου...ολα τα λεφτα τα πηρανε "η τα φαγανε "κατα χονδροΠανκάλου",οι μισθωτοι και συνταξιουχοι ,δημοσιου και ιδιωτικου τομεα...
παρ ολα αυτα κυκλοφορουν "υπομαλης"3-4 τελευταια χρονια λιστες λιστες κλεπτων,βιαστων,παραχαρακτων και λοιπων αεριτζηδων κερδοσκοπων ,οι οποιοι ησαν ,ειναι και οπως φαινεται θα ειναι οι ροπαλοφοροι υποστηρικτες του Μπενι και των παραφυαδων αυτου και βεβαιως απο ολα τα κοματα και κατα το αναλογουν...
βεβαια σε αυτη την κατασταση -που καλουντε παντα να πληρωσουν οι μη εχοντες...-κυρια ευθυνη φερουν και οι ,τα παντα γνωριζοντες συμμαχοι εξ εσπεριας...οι οποιοι αβαντσαρουν τους βρωμιαρηδες...ενω μπορουν καλιστα να τους βαλουν το μαχαιρι στο λαιμο-οπως συνηθιζουν-να νομοθετησουν για την αναγκαστικη καθαρση...
αφου λπν αυτα δεν γινοντε ,απλα εμεις που υφισταμεθα το μαρτυριο...απλα κανουμε διαπιστωσεις,του τυπου ,πιστωτες και πολιτικοι βρισκοντε σε πληρη συμφωνια-συμπαιγνια..

επομενως dwki dear ...be cool

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλησπέρα τώρα από ...εκτός έδρας.
Καλησπέρα Μπάρμπα, 166, Μικέλε, Νίκη, Θοδωρή.
Αν αρχίσω και βάζω τις προεκλογικές δήλώσεις των τριών ότι ΔΕΝ θα υπάρξουν άλλες περικοπές και φόροι για το 11 και το 12 θα ξημερώσουμε.

Ότι δεν βγαίνει το πράγμα δεν βγαίνει. Είναι τελειωμένο.

Νίκη μου είχε βγει πριν από 2-3 μέρες και είχε "παίξει" αλλά η ουσία είναι μία.
Δεν είναι δεσμευτική. Μπορεί να ξεκινήσει βέβαια μια διαδικασία ανατροπής όλων αυτών των επαίσχυντων ρυθμίσεων με βάση την απόφαση του ΕΔ αλλά ποιος έχει την δύναμη να αντέξει τόσα χρόνια και με ποια δικαστήρια τώρα και σε ποια χώρα...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Ακούω δηλώσεις από όσους είναι μέσα και ξέρουν ότι εντός 48 ωρών ΜΠΟΡΟΥΝ να βρουν ποιος έχει βγάλει λεφτά έξω και πόσα από αυτά είναι παράνομα, αλλά ΔΕΝ θέλουν. Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Και πολύ σωστά αναφέρε ο μπάρμπας και γράφεται για χιλιοστή φορά ότι τα παίρνουν ΠΑΝΤΑ από τους μή έχοντες. Και το ότι οι "σύμμαχοι" τα ξέρουν όλα αλλά είπαμε... σε αγαστή συνεργασία με τους δικούς μας.
Σε όλο τον κόσμο το ίδιο γίνεται. Πρέπει να σωθούν οι τράπεζες και να την πληρώνουν οι φτωχότεροι για να γίνονται πλουσιότεροι οι έχοντες.

Τουλάχιστον μέχρι να γίνουν υπερβολικά μεγάλες οι ταραχές (θυμίζω).

ο dwk είπε...

…καλησπέρα Ηλία ταξιδευτή !
…τι cool …frosted και βάλε με το 1,40 για την …πάταξη του λαθρεμπορίου !!! –εδώ γελάνε !;
(λες κι αν η εξίσωση γινόταν π.χ. στο 1 ή 1,10 –μέτρο αναπτυξιακό συνάμα- θα είχαμε έξαρση!!!)
…δυο στα δυο τα καμάρια μας !
…και εμείς θα ξεπαγιάσουμε,
…και έσοδα ΔΕΝ θα έχουνε…

ΠΑΝΟΣ είπε...

Είδα για λίγο πριν φύγω μια συζήτηση στον ΣΚΑΙ

622.000 είναι ΟΛΟΙ οι δημόσιοι υπάλληλοι (βάσει ΕΑΠ) από 782.000 αν δεν κάνω λάθος που ήταν πριν από 2 ακριβώς χρόνια και τότε δεν ξέρω αν τους είχαν συμπεριλάβει όλους.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Βενιζέλος: ΚΑΝΕΝΑ νέο μέτρο το 2011 και 2012

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα το 2011 και 2012, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, παρείχε με νέες δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οπως είπε, για το 2011 και 2012 εχουν νομοθετηθεί ολα τα μέτρα. Σημείωσε ακόμη ότι για τα επομενα χρονια τα μέτρα που απαιτούνται είναι ελαχιστα και δεν θα ξεπεράσουν το 1% του ΑΕΠ.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει για τη χώρα «θανάσιμος κίνδυνος σε μια Ευρώπη που παραπέει» και πως χρειάζεται υπερπροσπάθεια για να βγούμε από την κρίση.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Μάλλον εννοούσε μια Ευρώπη που παρα-πέη αλλά ακουστικά είναι το ίδιο οπότε πάρτε το όπως θέλετε.

ΠΑΝΟΣ είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=_1JmqLK8Bsw&feature=player_embedded#!

ΠΑΝΟΣ είπε...

Τα καλά τα αφήνω για αργότερα... έφυγα

ο dwk είπε...

«…Δεσμεύθηκε ακόμη (ο κ. Σαμαράς) ότι δεν υπάρξουν νέοι φόροι ούτε νέα οριζόντια περικοπή στις συντάξεις, ενώ τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα περικοπής του 13ου και του 14ου μισθού.
«Δεσμεύομαι ότι θα κάνω τα πάντα, ώστε οι περικοπές δαπάνης να γίνουν από τη σπατάλη που υπάρχει παντού», υπογράμμισε…» http://ndthessaloniki.gr/?p=7033
«…Βενιζέλος: ΚΑΝΕΝΑ νέο μέτρο το 2011 και 2012. Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα το 2011 και 2012, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, παρείχε με νέες δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος…» Πάνος 2:56 ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr
…«Θα ακυρώσουμε ΑΜΕΣΩΣ-είπε-(ο κ. Τσίπρας) τις μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες». Μήπως αυτό θυμίζει το «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου; Μήπως θυμίζει κάτι από το αντιπολιτευτικό «Ζάππειο 1 και 2» του Αντώνη Σαμαρά, που υποσχέθηκε-κι αυτός- άμεση αποκατάσταση χαμηλών μισθών και συντάξεων;…» http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=18273
…τα ξέρετε, τα διαβάσατε…
…τα καμάρια μας !

ΠΑΝΟΣ είπε...

Επανήλθα μετά από ένα πολύ ωραίο μπανάκι. Τέτοια θάλασσα δεν νομίζω να υπήρξε όλο το καλοκαίρι παρόλο το 2αράκι που είχε επιφανειακά.
Φοβερά καθαρή και με διαύγεια πολλών μέτρων στο βάθος.
Αυτό βέβαια μόνο όσοι βάζουν το κεφάλι μέσα το καταλαβαίνουν.
Για όσους έχουν την δυνατότητα λόγω τόπου κατοικίας και έχουν σταματήσει τα μπάνια από 20 Αυγούστου...απλά δεν ξέρουν τι χάνουν (και τι τους γίνεται κατά την ταπεινή μου γνώμη πάντα).

Καμιά δεκαριά μόνο άτομα μέσα και πολλοί έξω απλά να ...χαζεύουν.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Θοδωρή βλέπω ότι πας να μου πάρεις την δουλειά και θα φάμε τα μουστάκια μας...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Και για να τελειώνω (για σήμερα!) με αυτό το θέμα, για μένα είναι απαράβατος όρος.
ΠΡΩΤΑ θα αλλάξουν οι πολιτικοί μας, θα έχουν ΜΠΕΣΑ, ότι λένε θα το ΤΗΡΟΥΝ και θα σκέφτονται ΔΕΚΑ φορές πριν ξεστομίσουν κάτι (και ειδικά δεσμεύσεις και υποσχέσεις) και ΜΕΤΑ εμείς.
Διαφορετικά θα είναι στα δικά μου τα μάτια τουλάχιστον ΡΟΜΠΕΣ και θα εξακολουθήσω να μην δείχνω κανέναν σεβασμό σε καμιά πολιτική ή πολιτειακή αρχή.
Αρκετά κράτησε αυτή η κωμωδία.

μπαρμπαλιας είπε...

Πανο εσυ που δεν εχεις παρει συνταξη...γλυτωνεις...
γιατι στο μεσοδιαστημα,μεχρι να την παρεις,μπορει να εχουμε βρει πετρελαιο-αεριο...και να εξαερωθουμε "η εξαυλωθουμε...
ολέ ο bullέ
έ ο bullέ.....

ΠΑΝΟΣ είπε...

Γεια σου μπάρμπα μου.
Κάπου 17 μήνες θα κάνει το "σύστημα" να μου δώσει την κύρια και μετά δεν ξέρω πόσο θα περιμένω για την επικουρική.
Αντιθέτως εγώ πιστεύω ότι και να βρούμε όλο το χρυσάφι του κόσμου όχι μόνο δεν θα αλλάξει τίποτα αλλά τουλάχιστον την επικουρική την κλαίω από τώρα, πριν την πάρω, γιατί απλά σε δύο χρόνια ΔΕΝ θα υπάρχει επικουρική.
Ήδη έχω γράψει νομίζω ότι τα 600 € για παράδειγμα με τα νέα μέτρα θα γίνουν 200 και σε δυο χρόνια ΜΗΔΕΝ.
Για την κύρια κι αυτή δεν θα είναι πάνω από τα επίπεδα της Βουλγαρίας

ΠΑΝΟΣ είπε...

Τώρα πως θα ζει ο κόσμος σε μια Ευρωπαϊκή χώρα με τιμές Ελβετίας και αμοιβές και συντάξεις Κίνας αυτό δεν είναι δικό μου θέμα να το αναλύσω.
Απλά περιμένω από τον καινούργιο χρόνο να ανεβεί ξανά η τιμή του ρεύματος, των τροφίμων, οι αντικειμενικές και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο στα πλαίσια του "εξορθολογισμού" και της "προσαρμογής" μας, με την λογική βέβαια της τρόικας που βλέπει να κατεβαίνουν οι μισθοί και οι συντάξεις και να ανεβαίνουν οι τιμές και αυτή να επιμένει στην ίδια "ανεξήγητη" πολιτική.

ΠΑΝΟΣ είπε...

...και να έχουμε θετικό αντί για αρνητικό πληθωρισμό

ΠΑΝΟΣ είπε...

Το "πείραμα" σε πλήρη εξέλιξη...ας είναι καλά οι δύο ΠΑΠ

ΠΑΝΟΣ είπε...

Γιατί βέβαια υπάρχουν και πολιτικοί και χώρες με ούμπαλα...βλέπε Ουγγαρία που τους την βγήκε με κόκκινο και μπράβο στην δεξιά κυβέρνησή της.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Αρκετά...ας πάρει άλλος την σκυτάλη

ο dwk είπε...

…και ρωτάω λοιπόν… (στο …4Χ100 του Πάνου) -σε ποιον αιώνα ζούμε ;
…με το πάτημα του enter, η υπάλληλος έπρεπε να αναφέρει: κ. Τάδε έχετε τόσα χρόνια, τόσους μήνες, τόσες μέρες ημέρες στο ΤΕΒΕ, στο ΙΚΑ κλπ …ΔΙΚΑΙΟΥΣΘΕ αυτή τη σύνταξη, η οποία θα πιστωθεί στο λογαριασμό σας ΑΥΡΙΟ …εεε συγγνώμη σήμερα ήθελα να πω… με συγχωρείτε…

ο dwk είπε...

…ελπίζω να δείξουν κατανόηση οι (χρηματιστηριακά) …συνάδελφοι!
…Κυριακή απόγευμα είναι, κλειστό το …μαγαζί, στην TV τα ματς … ε, λέμε και καμιά κουβέντα παραπάνω…

Νίκη είπε...

Καλησπέρα σας . Στον Γέρακα….
Σιγανοψιχάλισμα ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΓΙΟΥΜΤΖΗΣ
http://www.youtube.com/watch?v=9-vCMm9qysg

PS είπε...

Golden Cross GD 12/10/12
Η προηγούμενη διάσπαση είχε συμβεί στις 24/8/2009.
Ακολούθησαν 4 ανοδικές συνεδρ.(τώρα έχουμε ήδη 5) και αφού ο ΓΔ είδε τοπική κορυφή, διόρθωσε επί 7 συνεδρ. σε ποσοστό περίπου 8%.
Ο 50άρης ξεπερνά τον 200άρη πρώτα στην ΙΝΛΟΤ στις 11/9/12 και ακολουθούν με τη σειρά η ΕΧΑΕ στις 19/9,η ΑΛΦΑ στις 21/9 και η ΓΕΚ(που όμως μετά από μια-δυό μέρες τρώει μια γερή διόρθωση πριν ξαναγυρίσει πάνω).
Ακολουθούν πολλοί τίτλοι 20άρη και 40άρη,με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη ΔΕΗ που έσπασε τον 200άρη στις 18-19/10/12.
Δεν τον έχουν ξεπεράσει ακόμη οι ΕΤΕ,ΚΥΠΡ,ΜΙΓ ,ΦΡΛΚ και ΣΙΔΕ. και ο FTASE 20.
Από τίτλους του Γεν.Δείκτη ΕΥΡ.ΕΤΕ ΔΕΗ ΚΥΠΡ ΟΠΑΠ ΠΕΙΡ EΠΙΛΚ-ΝΗΡ-ΦΛΕΞΟ βλέπω πως απέχουν λίγο ή πολύ ακόμη από το υψηλά έτους.
Τώρα ,όσον αφορά ποιοι/πόσοι/με πόσα λεφτά,εκλαμβάνουν το G.C. ως το ΑΠΟΛΥΤΟ σήμα αγοράς μιας μετοχής, όπως επίσης φυσικά και το ποιοι/με ποιο σκοπό ρευστοποιούν αυτό το διάστημα.,παραδίδω τον λόγο στους ειδικούς.

PS είπε...

'Αδικο θα ήταν να μην αναφερθώ στα ΣΩΛΚ,που διέσπασαν ενάμιση μήνα νωρίτερα,στα 0,85.

μπαρμπαλιας είπε...

για τους φιλους βαζελους...

http://www.stopstream.tv/46/56/465674.html

Παντελης είπε...

Καλησπερα στην παρεα και καλη εβδομαδα με Υγεια

Unknown είπε...

Σταλλα σταλλα πεφτουνε της βροχης οι σταλλες,,ελπιζω αυριο να μην βρεχη χαρτια...166 ανοδο βλεπω και αυριο ιδιως στα κυπριακα ,,δεη οτε και οπαπ,,,παντα αισοδος οι τραπεζες μαλλον θα ξεκουραστουν ..Ιδωμεν,, μακαρι παντα να γινοταν αυτο που σκεπτομαστε

ΠΑΝΟΣ είπε...

http://www.24h.gr/node/62384

Θα μας επιτρέψουν τώρα να επαναγοράσουμε 40 δισ. χρέους μας μέσω δανεισμού βέβαια!

Το έβγαλαν στην φόρα οι ΑΛΗΤΕΣ τώρα, αντί να γίνει τόσο καιρό στα κρυφά και φοβάμαι ότι δεν θα παίξει γιατί θα γλυκαθούν οι τωρινοί κάτοχοι των ομολόγων και θα τα κρατήσουν για να τα πάρουν στο 100% της αξίας τους ή θα ανέβει απλά η τιμή τους και θα γίνει ασύμφορη η επαναγορά τους.

Τόσο καιρό με δήθεν ομογενείς που αγοράζουν και τα "σκίζουν" και ένα σωρό λόγια κα παραμύθια χωρίς πράξεις και ενέργειες... ήταν τόσο απλό.
Από 1000 € να έδινε κάθε Έλληνας θα είχαμε αμέσως Χ 10 εκ. άτομα 10 δισ. και θα μπορούσε να είχε γίνει ήδη η επαναγορά χρέους 40 δισ. ίσως και 50 στα κρυφά και "γλυκά" για να μην μας πάρουν είδηση.
Καί άστους μετά να λένε ότι θέλουν.
Αλλά αυτά γίνονται σε μια χώρα όπου δεν την κυβερνούν προδότες και δεν είναι υπό κατοχήν.

Και οι ομογενείς, οι εφοπλιστές, οι πλούσιοι, οι έχοντες τέλος πάντων που ήταν τόσο καιρό? Ήταν τοσο δύσκολο να μαζέψουν 10 ή 20 δισ. και να επαναγοράζουν σιγά σιγά 4πλάσιο ή 5πλάσιο χρέος?
Μπα, τα έχουν βγάλει έξω και περιμένουν να αγοράσουν τζάμπα την μισή Ελλάδα μετά το επερχόμενο τέλος.

600 δισ. λένε ότι έβγαλαν έξω...και διακόσια να είναι μόνο το 1/10 χρειαζόταν για να αγοράσουμε περιπου 80-100 δισ. χρέους και αυτομάτως να φύγουμε από την "μπλακ λιστ".

Σε κάποια άλλη χώρα ίσως...

ΠΑΝΟΣ είπε...

...και με ένα λαό που δεν είναι τόσο ΜΑΛΑΚΑΣ...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Φυσικά δεν ξέρω πως γίνονται αυτές ο δουλειές στην δευτερογενή λεγόμενη αγορά και πως είναι δυνατόν να επαγοράσεις και τι ποσά χωρίς να δώσεις στόχο...για να μην λέω κι εγώ μαλακίες
Αλλά η ουσία δεν άλλαζει.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Με κάλπικο πέναλτι?

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

καλησπερα σε ολους ,το μαιναλο προσπαθησε σκληρα να με ξεπαστρεψει και παρολιγο να τα καταφερει.Σας καληνυχτιζω λογω πληρους ελειψης φυσικων δυναμεων

ΠΑΝΟΣ είπε...

Ψυχικών όμως????

ΠΑΝΟΣ είπε...

Εντελώς άχρηστοι...

ο dwk είπε...

«…Eκτός Κ.Ο. ο βουλευτής Φθιώτιδας Ν. Σταυρογιάννης…»
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2246256

ο dwk είπε...

…με ΜΠΑΙΡΔΕΒΗΣ !!!
…για ποιους μιλάς ;;;;;;;
…(έχουμε πολλούς…)

ΠΑΝΟΣ είπε...

Μαλάκες εμείς άχρηστοι οι παίχτες του ΠΑΟ, τι δεν καταλαβαίνετε σύντροφοι?

ΠΑΝΟΣ είπε...

Aλέξανδρε την άλλη Κυριακή έχει Ντουρντουβάνα με φανταστική θέα στη λίμνη Δόξα.
Πήγα πέρσι αλλά λόγω χιονιού και γλύστρας φτάσαμε μόνο μέχρι λίγο πιο πάνω από το διάσελο του κυνηγού στα 1550 - 1600 μ.

(Καλά, θα κοιμάται τώρα...)

nomad είπε...

Την καλησπέρα μου σε Πάνο, dwk και όσους άλλους βρίσκονται εδώ.

Σημαντικές μάχες θα έχουμε από αύριο.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Με τον ΕΟΣ πάντα...

ThitaDelta είπε...

Καλησπέρα

άρχισαν τα όργανα ...

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/733552/Article.aspx

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλησπέρα Ηρακλή

ΠΑΝΟΣ είπε...

...και ΤhitaDelta

ThitaDelta είπε...

Καλησπέρα Πάνο!

ο dwk είπε...

…καλησπέρα στους βραδινούς !

nomad είπε...

Πάνο έτοιμο σε βλέπω να πάρεις τα βουνά, για περπάτημα εννοώ μη παρεξηγηθούμε, χαχαχα

ΠΑΝΟΣ είπε...

Και το άλλο παίζει Ηρακλή χαχαχα

ΠΑΝΟΣ είπε...

Επανέρχομαι σε 10΄

Chris είπε...

καλησπερα στην ομορφη παρεα....

απουσιες θα βαλω αποψε:=)))

ο dwk είπε...

…πριν ένα χρόνο…
«…ΝΔ: Άδικα και Αναποτελεσματικά τα νέα μέτρα…»
http://www.newsbomb.gr/politikh/story/80585/nd-adika-kai-anapotelesmatika-ta-nea-metra
…διαγράφτε τους !!!

ο dwk είπε...

…καλησπέρα Chris !
…περίμενε ! …τα παιδιά γυρίζουν ευτυχισμένα από το …ΟΑΚΑ !!!

Chris είπε...

ειπα κι εγω Δωρο....
τωρα εξηγειται η απουσια τους!!!!

====
Πανο εισαι εδω ή επεσες μεσα??:=)))!!!

Chris είπε...

για αυριο βλεπω να τραβουν ψηλα εεεκ οπαπ και να τα "χωνουν" στα αλλα!!!

ο dwk είπε...

…μην τον κόβεις !!!
…είναι, ίσως, τα δέκα πιο κρίσιμα λεπτά της ημέρας !

ΠΑΝΟΣ είπε...

Εδώ είμαι Χρήστο καλησπέρααα
Κάντε όλοι μια πρόβλεψη, αλλά μόνο η παράγκα ξέρει ι θα γίνει.

ΠΑΝΟΣ είπε...

τι θα γίνει

ΠΑΝΟΣ είπε...

'Οταν βλέπεις τα γκολ στο Κορούνια - Μπαρτσελόνα... που πας ρε Καραμήτροοοο, να δεις τι???

Chris είπε...

θες γενικη προβλεψη ή ειδικα για καποιες μετοχες???

ΠΑΝΟΣ είπε...

Ρε σεις για μπάνιο πήγα, ήμουνα με το αλάτι και αρκετά ψήθηκα χαχαχα

ΠΑΝΟΣ είπε...

Θα πεις και τον καιρό? Γιατί θα είμαι εκτός και για αύριο αλλά προβλέπεται καταιγίδα ρε γμτ

ο dwk είπε...

…τουλάχιστον προβλέψαμε το …δωμάτιο

Chris είπε...

να σε πω τη μοιρα σου????:=)))
τον ελληνικο καφε σε φλυτζανι ή σε κουπα τον πινεις?????:-)!!!!

ΠΑΝΟΣ είπε...

Ναι αυτό το πιάσατε αλλά υπάρχει και WC...εδώ ο γκαντέμης έχει 17

Chris είπε...

αμα τον πινεις σε κουπα , την εκανες απο κουπες!!!!!:=))))

Πολυ στο ψαρεμα το εριξες Πανουλη!!!!
Το ανεκδοτο το ξερεις??????

Βοηθα ρε Δωρο κι εσυ να τον "κολλησουμε" λιγο!!!!Ακου ηταν γεματος στο αλατι και πηγε και ξεπλυθηκε...!!!!Θα εισαι και νοστιμουλης Πανουλη;-)!!!!!

ΠΑΝΟΣ είπε...

Σε κούπα, γιατί το άλλο δεν φτουράει χαχαχα

Chris είπε...

και μετα ρωτας πως θα παμε αυριο....
Καταιγιδες διαβαζω , για γκαντεμη γραφεις....!!!!
Αρχισαν και διαγραφες , μπουρινια στα εξω ,να μην βρεξει λιγο και σε μας????
ΛΙΓΟ λεω!!!!!

ΠΑΝΟΣ είπε...

Το ξέρω αλλά δεν πήγα για ψάρεμα σήμερα... την πάτησες

Chris είπε...

να και η ΚΟΥΠΑ...!!!!!!
Συμπτωσεις??????

Γεια σου ρε κουπατε;-))!!!

===
εγω παντως σε πιθανη διορθωση αγοραζω...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Εγώ θέλω ήλιο μέχρι τέλος Νοεμβρίου.
Δεν έκανα πολλά μπάνια φέτος και καθόλου συρτηηηηή ρεεεε

Chris είπε...

ελπιζω να μην σε πονεσα που σε πατησα...!!!!
Δικη σου ηταν????;-)

Chris είπε...

να και η συρτη....
Που τα ξερεις αυτα τα κολπα ????
καθετη και παραγαδια......

ο dwk είπε...

…το κόκκινο κοντέρ αριστερά ανεβαίνει!
…8 …12 …16 …20 τώρα!
…καλησπερούδιαααααα !!!

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καθετή και συρτή... παραγάδια έχω κάτι χρόνια να πάω γιατί δεν βρίσκω άτομο...μούχλες όλοι.
Τώρα έχω αρχίσει και spinning και jigging αλλά χωρίς αποτέλεσμα ακόμη επειδή δεν πήγα και σε κατάλληλα μέρη

ΠΑΝΟΣ είπε...

Πάλι καλά που είμαστε εμείς και τραβάμε τον κόσμο και ...αμισθί επαναλαμβάνω!

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλησπέρα στο πολυπληθές κοινό μου χαχαχα (Λες να γίνω Ναπολέων στο τέλος?) 22 τώρα χαχα

Chris είπε...

εχεις περαση ατιμουλη...
...

Για κανε καμια προβλεψη για αυριο σε επιμερους μετοχες
και φυσικα ξεκινααπο τραπεζες;-)

ΠΑΝΟΣ είπε...

Παιδιά εσείς που διαβάζετε (οι 22 λέμε) απόψε θα βολευτείτε με μας, οι σοβαροί λείπουν...
Αν δεν συμφωνείτε μπορείτε να το γράψετε...

michele είπε...

Νομιζατε οτι θα την γλυωσετε απο μενα εε?? μια Κυριακη ελειψα και ξεσαλωσατε..

Chris είπε...

Ε-σε-να θελουμε!!!!!
Καλησπερα στρατηγε!!!
Και πανω που ετοιμαζοταν να κανει προβλεψη ο Πανος....

ο dwk είπε...

…ωωωωχ ! ποιος τον ακούει τώρα !!!

michele είπε...

Εσυ ειδικα Ντοκι θα τ ακουσεις για τα καλα! Εισαι και η συμπαθεια μου χαχα.Φαντασου να μην ησουνα δηλ.Γεια σου δασκαλε,Πανο και σε ολη την παρεα

ΠΑΝΟΣ είπε...

Εχω τηλ/μα με τον αδερφό μου τώρα ...αναμονή

ο dwk είπε...

…δεν το αφήνεις για …αύριο …μεθαύριο ; εεε;

Chris είπε...

η κληση σας ειναι σε αναμονη....
Ετσι εξηγειται γιατι δεν μπορω να σε πιασω..!!!!

====
Μαικλ αν περιμενουμε απο Πανο θα ξημερωσουμε....
Την Πειρ πως την κοβεις αυριο???
Κοκκινη???

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλησπέρα Μικέ...τώρα μπορείς να τα χώσεις χαχαχα

Χρήστο είμαι επαρχιώτης σήμερα και αύριο, ότι θέλεις πάρε τηλ. εδώ!

Προβλέψεις ΔΕΝ κάνω πάντως...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Ο ΜΑΓΩΣ χάθηκε σήμερα να τον ρωτήσουμε, δεν τον έσβησα ούτε μία φορά !!!

michele είπε...

Nτοκι ,ενα..αρθρακι θα το γραψω,μου εδωσες πατημα.Τετοια μ αρεσουν!

Chris δεν μπορω να πω γι αυριο,η αγορα ειναι περιεργη,δειχνει τεχνικα οτι θα ηθελε διορθωση,αλλα η συμπεριφορα ορισμενων μετοχων το ισορροπει αυτο. Η ΠΕΙΡ παντως κανοντας 27 εκ την Πεμπτη φανηκε οτι ειχε χωσιμο.Τον δρομο προς το 0,80 θα τον κανει .Αλλα πρεπει να δουμε 1-2 συνεδριασειςνα δουμε τον τροπο.

Chris είπε...

αν εξαφανιστηκε σημερα θα πλακωσει αυριο....

ΚΑνε μια προβλεψη, ΜΠΟΡΕΙΣ!!!!!
πες για τον Μαιλλη....
πες για την μ'λαρα!!!!!

michele είπε...

Εγω ελειπα ετσι κι αλλοιως.Βλεπω οτι δημιουργηθηκε και ..θεμα με τον φιλο μου τον Κοκκινο απο κει..

Chris είπε...

ψαχνω σημεια επανεισοδου σ αυτη...
Λογικ α πρεπει να δει κατω απο 0,60..

ΠΑΝΟΣ είπε...

Ο ΜΑΙΚ είναι σε κρίσιμο σημείο, πρέπει να πιάσει το 0,067 άμεσα και μετά να περάσει το 0,070 που έχει αντίσταση...για τον φίλο μου τον Θοδωρή

ΠΑΝΟΣ είπε...

Για την μ'λάρα θα πει ο μπάρμπας...

ο dwk είπε...

…και στήριξη ;;;;;;;
…το 0,000035 ;;;;;

Chris είπε...

παντως 3 εχει οπωσδηποτε!!!!!!
Για μαιλλη εννοω...
τωρα σε ποια θεση θα ειναι το 3 ειναι το ζητουμενο...

ΠΑΝΟΣ είπε...

...και ξαφνικά ...Πέτρο σε αγαπώ!!!

http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/63097-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7%CE%B8%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%AC%CE%BE%CE%B7-%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%84-%CF%83%CE%B5-good-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-bad-bank-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CF%84%CF%81%CF%8C%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%E2%80%93-%CE%AE-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CF%89%CE%BB%CE%B7%CE%B8%CE%B5%CE%AF-%CF%89%CF%82-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CE%B5-1-%CE%B5%CE%BA-%CF%84%CF%89%CE%BD-3-%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B1%CF%87%CE%B8%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%AD%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%BF%CE%B9-%CE%AE-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF-%CE%AE-%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF-%CF%8C%CF%80%CF%89%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-alvarezmarsal

ΠΑΝΟΣ είπε...

Δεν χρειάζεται στήριξη ο ΜΑΙΚ, είναι δυναμη, τόσες τράπεζες έχει από πίσω του !!!

Τώρα τι του κάνουν από πίσω δεν ξέρω, μαντέψτε εσείς !

Chris είπε...

γραψτο με ενα τιτλο , τι κατεβατο ειναι αυτο???

michele είπε...

H αληθεια ειναι οτι απο την αρχη ειχε αυτη την αποψη ο Πετραν.Με την οποιαν κι εγω συμφωνω.

Chris είπε...

και φαντασου σπασει σε καλο και κακο και να το παρει ο Σαλλας!!!!

Chris είπε...

δηλ οταν θα παιξει παλι , ποσο διαστημα θα ειναικαρφωμενο στο +30%???

ΠΑΝΟΣ είπε...

Και στο πρώτο θέμα λέει ότι η τελευταία κερδισμένη από τις συγχωνεύσεις είναι η ΕΤΕ!!!

ΠΑΝΟΣ είπε...

Μήπως δεν παίξει καθόλου Χρήστο με τον απατεώνα τον στούρνο... και μας πουνε ξαφνικά πάρτε μια μετοχή της ΕΤΕ στις 1000 που είχατε...λέμε τώρα

ΠΑΝΟΣ είπε...

Από ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ και ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥΣ όλα τα περιμένω...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Για την "επαναγορά" του χρέους δεν είδα κανένα σχόλιο...μόνος θα φωνάζω και θα γίνομαι γραφικός???

Όχι ότι με νοιάζει βέβαια, αλλά να ξέρω τουλάχιστον αν έγραψα σωστά πράγματα εν θερμώ.

Chris είπε...

ολα μπορει να τα περιμενεις ...

παιδια σας χαιρετω ...
καλο σας ξημερωμα και καλη βδομαδα να χουμε..

Μαικλ τιμη επανεισοδου για Πειρ ψαχνω..

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλό ξημέρωμα Χρήστο, επίσης.

michele είπε...

Θα τα πουμε Χρηστο,να δουμε και λιγο την συμπεριφορα αυριο..

Πανο,αυτο μπορει να γινει μονο με εσοδα απο ιδιωτικοποιησεις αυτη τη στιγμη.Αυτη την εβδομαδα ειχαμε και δευτερο δημοσιευμα μετα απο αυτο της wsj και του spiegel. Αυτο μπορει να γινει σταδιακα χωρις αποτομες κινησεις στη δευτερογενη αγορα.Και γι αυτο τον λογο βλεπουμε συχνα ,καθυστερουν διαφορα πραγματα, συνεχιζονται οι συζητησεις,κωλυσιεργουμε εμεις,κωλυσιεργουν οι Ευρωπαιοι κλπ

ο dwk είπε...

«…Ιστορική χαρακτηρίζεται η νίκη των Πρασίνων στις τοπικές εκλογές στον δήμο της Στουτγκάρδης, πρωτεύουσα του κρατιδίου της Βάδης - Βύρτεμβέργης και προπύργιο του κόμματος της Μέρκελ από το 1974…»
http://www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=27372&subid=2&pubid=29870880
…να είχαμε πολιτικούς...
…ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΡΕΕΕΕ !!!

michele είπε...

Τωρα εμας τι μας νοιαζει μια νικη ττων πρασινων στο δημο της Στουτγκαρδης?? χαχαχα

ο dwk είπε...

…μια απλή υποψία για GREXIT, …ΞΕΡΟΥΝ ότι θα κατέληγε σε …μερκελEXIT

ΠΑΝΟΣ είπε...

Διαβάσατε πιστεύω για τα 17 τρισ.

http://www.newsnow.gr/article/243773/giati-aifnis-masagapise-i-merkel.html

Και συμφωνώ

…ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΡΕΕΕΕ !!!

michele είπε...

Εδω ταιριαζει το γνωστο: Ε ρε Τσιπρας που σας χρειαζεται.Και χρυση αυγη,να ανεβει το επιπεδο μας.

ο dwk είπε...

…επιβεβαίωση της κατάντιας μας …

ΠΑΝΟΣ είπε...

ΟΛΟΙ χρειάζονται... δυστυχώς μεν, απαραίτητο δε έτσι όπως μας κατάντησαν οι υποτιθέμενοι politicaly correct ηγέτες μας μέχρι τώρα

ΠΑΝΟΣ είπε...

Και ξύλο να φάνε δεν θα λυπηθώ, να γίνει της Κορέας αφού αυτοί είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για το 14% (!!!) της ΧΑ

ο dwk είπε...

… προϊόντα της ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ τους !

michele είπε...

Εχω ξαναπει ,μην μετρατε δημοσκοπικα,τρεις μηνες μετα απο εκλογες.Δευτερον οι "ευθυνες" για την ανοδο τετοιων σχηματων ειναι μοιρασμενες στους προηγουμενους κυβερνωντες και στην ιδεολογικη δεσποζουσα αριστεροφασιστικη νοοτροπια.Με αποτελεσμα οι σφαλιαρες Κασιδιαρη στην Κανελλη να εχουν θετικη απηχηση ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ.

ο dwk είπε...

…φαντάσου, μόνο φαντάσου, τα ποσοστά τους, αν ο Σαμαράς ΔΕΝ έκανε την κολοτούμπα…

ο dwk είπε...

…αααχ Ελλάδα…
…κυβέρνηση λίγων
…αντιπολίτευση ελάχιστων…

michele είπε...

Η γνωμη μου και μπορω να τη στοιχειοθετησω,ειναι οτι ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ευτυχως που εκανε κωλοτουμπα.Η πολιτικη δεν ειναι τυπου ΚΚΕ που εχει μεινει στις προηγουμενες δεκαετιες.Ψαχνω να ακουσω για 12 μηνες πριν μιλαω ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΟΤΕ Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ.
Ουδεις την ειχε, αν εξαιρεσεις τα περι δραχμης.Την απολυτη πεινα δηλ.
Οταν μου φερνεις εναν ασθενη στην εντατικη ΔΕΝ του τραβω τα σωληνακια.Κανω διαφορετικες προσπαθειες απο τον προηγουμενο γιατρο.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καληνύχτα παιδιά και καλό ξημέρωμα.
Καλή εβδομάδα και αύριο με υγεία.

ο dwk είπε...

…ΜΑΚΑΡΙ να έχεις δίκιο…
…καλό ξημέρωμα Πάνο, Michele !

michele είπε...

Καλο ξημερωμα παιδες!