Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012


 ΣΑΒΒΑΤΟ                                                                                
                                 
                                                               ..και καφεδάκι 


OI ΤΡΕΙΣ ΑΝΤΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟ ΕΥΡΩ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ....

Oι περισσότεροι γνωρίζουν το Σχέδιο Μάρσαλ. Κάποιοι -οι πιο μυημένοι με τα οικονομικά των κρίσεων- έχουν ακουστά και για τα Ομόλογα Brady. Κανείς όμως δεν γνωρίζει το Σχέδιο Brunnermeier, τα Ομόλογα Bishop ή τη Συνθήκη Gros.


Ο λόγος, είναι απλός. Γιατί όλες αυτές οι «μαγικές» λύσεις στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν υπάρχουν… ακόμα. Και όμως. Την ώρα που οι Ευρωπαίοι πολίτες πασχίζουν να ζήσουν με τις συνέπειες της κρίσης, και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ψάχνουν εναγωνίως για μια κοινώς αποδεκτή αλλά και αποτελεσματική θεραπεία της, κάποιοι φιλόδοξοι στοχαστές δουλεύουν νύχτα μέρα πάνω σε έναν διαφορετικό σκοπό. Να αρπάξουν μια τέτοια ευκαιρία, που παρουσιάζεται το πολύ μια φορά στη ζωή ενός ακαδημαϊκού, για να γράψουν το όνομά τους στην ιστορία.







Όποιος βρει μια λύση στην κρίση και πείσει τους Ευρωπαίους να την υιοθετήσουν, θα έχει εξασφαλίσει μια ζηλευτή θέση στην ιστορία. Σαν αυτή που κέρδισε ο George C. Marshall, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που σκέφτηκε το σχέδιο των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ή σαν εκείνη του Nicholas F.Brady, του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών που με τα φιλικά προς τους επενδυτές ομόλογά του, έδωσε τέλος στην κρίση που έπληξε τη Λατινική Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του 1990.


Εάν λοιπόν, κανείς έπρεπε να ποντάρει στο όνομα του ανθρώπου που θα λύσει το γρίφο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, θα πρέπει μάλλον να αρχίσει να παρακολουθεί τους Markus K. Brunnermeier, Graham Bishop και DanielGros. Πρόκειται για τρεις στοχαστές που απολαμβάνουν μεγάλου σεβασμού στους κορυφαίους κύκλους των policymakers και έχουν πρόσβαση στους ανθρώπους – κλειδιά της Ευρώπης.


Ο καθένας από αυτούς προτείνει το δικό του Μεγάλο Σχέδιο για να σωθεί η Ευρωζώνη από την καταστροφή. Κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να γνωρίζει ότι το σχέδιό του θα δουλέψει. Όμως, αυτό δεν τους αποτρέπει από το να περιφέρουν τις παρουσιάσεις PowerPoint σε συναντήσεις με σημαίνοντες αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και ασφαλώς στο Βερολίνο, αφού το πράσινο φως της γερμανικής κυβέρνησης είναι το Α και το Ω για να προχωρήσει το όποιο σχέδιο.


Οι προσεγγίσεις των τριών ανδρών, των τριών αντιπάλων όπως θα μπορούσε να πει κανείς, διαφέρουν. Όμως, ο τελικός τους στόχος είναι μάλλον κοινός. Να βοηθήσουν τις δύο μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, την Ισπανία και την Ιταλία, να βρουν αγοραστές για τα ομόλογά τους σε ένα λογικό κόστος δανεισμού, ώστε να μπορέσουν οι κυβερνήσεις τους να επιτύχουν την επανεκκίνηση των οικονομιών αυτών. Εάν καταφέρουν να βρουν ένα σχέδιο που θα πείθει τη Γερμανία ότι δεν θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη στην περίπτωση που οι χώρες αυτές ξεμείνουν από χρήματα, θα έχουν επιτύχει.


«Δεν υπάρχει έλλειψη ιδεών για την επίλυση της κρίσης, όμως, υπάρχει έλλειψη εφαρμόσιμων σχεδίων», εξηγεί ο Brunnermeier, Γερμανός καθηγητής Οικονομικών του Princeton και εκπρόσωπος του Euro-nomics, μιας νεοσύστατης ομάδας εννέα οικονομολόγων από την Ευρωζώνη που εστιάζει στην ευρωπαϊκή κρίση. Το σχέδιο του Brunnermeier προβλέπει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ομολόγου, το οποίο δεν θα επιβαρύνει υπερβολικά τα γερμανικά δημόσια ταμεία.


Από την πλευρά του, ο Daniel Gros προωθεί τη μετατροπή του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ESM σε αδειοδοτημένη τράπεζα, η οποία θα μπορεί να αγοράζει τα προβληματικά ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας. Ο ακαδημαϊκός, που είναι Γερμανός αλλά σπούδασε στην Ιταλία και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, έριξε για πρώτη φορά στο τραπέζι την πρότασή του αυτή το 2011, σε μία μελέτη την οποία συνέταξε με ένα ακόμα γνωστό όνομα του finance, τον Thomas Mayer, τότε επικεφαλής οικονομολόγο της Deutsche Bank. Το σχέδιο αυτό συζητιέται στους διαδρόμους των ευρωπαϊκών κέντρων αποφάσεων.


Μόλις πρόσφατα, ο Ewald Nowotny, μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ ενός τέτοιου σχεδίου. Ουσιαστικά, ο Gros προτείνει να χρησιμοποιηθούν τα 500 δισ. ευρώ των κεφαλαίων του ESM για να δανειστεί ο μηχανισμός πενταπλάσιο ποσό από την ΕΚΤ. Εάν αυτά τα χρήματα χρησιμοποιηθούν για την αγορά των ομολόγων της Ισπανίας ή της Ιταλίας στις σημερινές τιμές τους, οι οποίες εμφανίζουν discount έναντι της ονομαστικής αξίας τους, αυτόματα, το χρέος των χωρών αυτών μειώνεται.


Ο Gros έφερε την ιδέα του και στο Βερολίνο, παρουσιάζοντάς την στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Παρότι δεν επιθυμεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, εντούτοις διαβεβαιώνει ότι η γερμανική πλευρά δεν απέκλεισε το σχέδιο.


Στους ίδιους γερμανικούς κύκλους φέρεται να παρουσιάζει τη δική του ιδέα και ο Brunnermeier. Η δική του πρόταση, και των υπόλοιπων οικονομολόγων της ομάδας Euro-nomic, στηρίζεται στην ανάγκη για τη δημιουργία μιας ασφαλούς ευρωπαϊκής επένδυσης, η οποία θα έδινε τέλος στην άτακτη φυγή των επενδυτών από τα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα και τη στροφή τους προς την ασφάλεια των γερμανικών bunds.


Το δικό του σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού οργανισμού χρέους, ο οποίος, εν καιρώ, θα αγοράσει ευρωπαϊκά ομόλογα ύψους έως 5,5 τρισ. ευρώ, τόσο απευθείας από τις κυβερνήσεις όσο και μέσω της δευτερογενούς αγοράς.


Για να χρηματοδοτήσει τις αγορές αυτές, ο οργανισμός θα εκδίδει δύο τύπους ευρω-ομολόγων. Ο ένας θα είναι πολύ ασφαλή ομόλογα, με την πλήρη εγγύηση της Ευρωζώνης και ο δεύτερος θα είναι πιο ριψοκίνδυνα ομόλογα, τα οποία οι επενδυτές θα αγοράζουν γνωρίζοντας ότι εάν η Ισπανία ή η Ιταλία χρεοκοπήσουν, θα υποστούν ζημιές.


Ο Brunnermeier ονομάζει τα χαμηλού ρίσκου ομόλογα Esbie (European safebond) και σπεύδει να εξηγήσει ότι αυτοί οι τίτλοι διαφέρουν από την αρχική πρόταση για τα ευρω-ομόλογα, καθώς σε αυτή την περίπτωση, εάν μία χώρα συναντήσει προβλήματα, τα πλουσιότερα κράτη, όπως η Γερμανία, δεν θα είναι υπεύθυνα για την αποπληρωμή των χρεών της.


Στην ίδια κεντρική ιδέα, ότι δηλαδή η Γερμανία δεν θα πρέπει να πληρώνει το «λογαριασμό» ολόκληρης της Ευρωζώνης, στηρίζεται και το σχέδιο τουBishop. Πρόκειται για έναν πρώην investment banker και σύμβουλο της Κομισιόν, ο οποίος εκπροσωπεί την European League for EconomicCooperation, μία ομάδα επιχειρηματιών που στηρίζουν τη στενότερη ευρωπαϊκή ενοποίηση.


Ο Bishop προωθεί την ιδέα ενός ευρωπαϊκού fund ύψους 2,5 τρισ. ευρώ, που θα εκδώσει βραχυπρόθεσμους τίτλους, για να καλύψει τις ανάγκες δανεισμού όλων των χωρών της Ευρωζώνης. Οι τίτλοι θα απολαμβάνουν εγγυήσεις στα πρότυπα αυτών που δόθηκαν στο EFSF, με τη Γερμανία να εγγυάται το 28% του fund, και επομένως, να μην είναι αναγκασμένη να πληρώσει περισσότερα στην περίπτωση χρεοκοπίας της Ιταλίας ή της Ισπανίας.


Ο Bishop έχει ήδη παρουσιάσει το σχέδιό του στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy και ισχυρίζεται ότι εκείνος και άλλοι ηγέτες στηρίχθηκαν πάνω σε αυτό τον Ιούνιο, όταν παρουσίασαν το όραμά τους για το μέλλον της Ευρωζώνης.


Αν και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μία από τις τρεις προτάσεις θα εφαρμοστεί τελικά στην Ευρώπη (τόσο το Σχέδιο Μάρσαλ όσο και τα Ομόλογα Brady ήταν σχέδια που προήλθαν μέσα από τους κόλπους των κυβερνήσεων και όχι από έξω), οι τρεις οικονομολόγοι νιώθουν ότι βρίσκονται σε μία κούρσα που θα έχει μόνο έναν νικητή. Ο Bishop, μάλιστα, πιστεύει ότι η δική του πρόταση είναι η επικρατέστερη. Μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν ένας από τους τρεις κυρίους θα γράψει το όνομά του στην ιστορία ως εκείνου που έσωσε το ευρώ από την καταστροφή.


www.sofokleous10.gr







30 σχόλια:

ΑΡΤ είπε...

Μπαρμπα...μεχρι τις 20/8 θα ειμαι χωρις παντοφλα...τις εχω στειλει στο Λιτοχωρο...παω να την πεσω λιγο για υπνο...
Καλημερα και καληνυχτα...

giannhs kon είπε...

Καλημέρα σε όλους τους φίλους

http://youtu.be/tqQhjTxpGm8

giannhs kon είπε...

M.Bolton

http://youtu.be/DR4Ix-Lmcl4

giannhs kon είπε...

Moody Blues

http://youtu.be/AZboWOzbPy8

giannhs kon είπε...

Sting

http://youtu.be/S9VVxDZCZzI

giannhs kon είπε...

καλή σας μέρα
http://youtu.be/jZldu2nO0h4

Γεράκι είπε...

Καλη σας ημέρα...εύχομαι καλές διακοπές σε όσους έφυγαν ή προκειται να φύγουν...γεμίστε μπαταρίες (κ αδειαστε τις παλι)..να ξελαμπικάρετε..να περάσετε ξενοιαστα...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα σε όλες και όλους. Καλό Σ/Κ καλές διακοπές σε όσους ξεκινάνε τώρα και... τα υπόλοιπα τα είπε ο Αντώνης!

Νίκη είπε...

Καλησπέρα σας. Να κάνετε υπέροχες διακοπές όλο τρέλα, να έχετε να θυμόσαστε. Να βγάλετε πολλές φωτογραφίες να μας δείξετε όταν γυρίσετε και... τα υπόλοιπα τα είπε ο Αντώνης και ο Πάνος !

Νίκη είπε...

...τα είπαν...

michele είπε...

Sea of love ..τα λεει ολα ,καλο μεσημερι απο την ομορφη νησιωτικη Ελλαδα..

ΠΑΝΟΣ είπε...

Kαλησπέρα σε όλους. Μικρή η σημερινή συμμετοχή, απόλυτα δικαιολογημένη βέβαια, είμαστε στην καρδιά των διακοπών και δεν περιμένω κατι περισσότερο για τις επόμενες 15 ημέρες.
Ο Θεόδωρος Πανταλάκης λοιπόν πίσω από τα 10 εκ?
Καθόλου απίθανο. Ποντικομούρη τον λέγαμε παλιά, την δεκατία του 90, ότον ήταν υποδιοικητής της ΕΤΕ και Πρόεδρος στην αλήστου μνήμης θυγατρική της την ΠΑΕΓΑΕ, ή ΓΕΝΑΚ για τους μυημένους. Άνθρωπος ψυχρός, μυστικοπαθής, αδίστακτος και σκληρός, έβαλε την ταφόπλακα στην εταιρία, αρνούμενος να την αναπτύξει πάνω στις νέες προκλήσεις της εποχής, αφού από 1/1/1993 με το άνοιγμα των συνόρων της ΕΕ, έχασε μεγάλο μέρος του παραδοσιακού αντικειμένου εργασιών της.
Τέλος πάντων, περασμένες ιστορίες θα μου πείτε τώρα, αλλά σημασία έχει πως αυτοι οι "άνθρωποι" (μάλλον ΖΩΑ) καταφέρνουν ΠΑΝΤΑ να επιβιώνουν και να καταλαμβάνουν ηγετικές θέσεις στον τραπεζικό και όλους τους άλλους τομείς, άξια τέκνα των διεφθαρμένω πολιτικών μας που δεν τους ξεχνούν.
Φαίνεται ότι πρέπει να είσαι γουρούνι για να σε επιλέγουν τα άλλα γουρούνια.
Σκληρά λόγια είπατε? Δεν νομίζω...

μπαρμπαλιας είπε...

...ερποντας και γλυφοντας...και με τα κερατα τους.....

ελα Πανο κλσ μολις σε διαβασα ...
το πηρες το μειλ;;

ΠΑΝΟΣ είπε...

Αντιπρόεδρο είχε κάποιον Πολύζο, δεν θυμάμαι το μικρό του όνομα (Νίκος ίσως), "στέλεχος" κι αυτός της Εθνικής, μια από τα ίδια και χειρότερα.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλησπέρα Ηλία, το διάβασα πριν από λίγο και έχεις δίκιο μάλλον, καλύτερα μακριά και αγαπημένοι.
Είναι όμως κρίμα για τους δίπλα. Θα σου γράψω αργότερα.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Κάποια στιγμή θα γράψω και για τον "φίλο" μας, έχω πολλά ράμματα για την γούνα του και εφόσον συνεχίσει να προκαλεί δεν την γλυτώνει. Είχε και το θράσος να απειλεί με την Ασφάλεια...ποιος, ο πρώτος παράνομος, άντε και υποσχέθηκα σε φίλο να μην του απαντώ. Τα σχόλια δεν θα τα αποφύγει όμως, συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε ανθρώπους που φοράνε παντελόνια δεν τις γουστάρω.

michele είπε...

Kαλησπερα σε ολους.Με τον Αλεξανδρατο ,περασαμε ενα ωραιο απογευμα,διπλα στη θαλασσα..
Μην ασχολειστε με πους παρεισακτους.Αυτη ειναι η δικη μου αποψη.Μονο σβου..με τον καθε πικραμμενο θα τρωω το χρονο μου??χαχα

ΠΑΝΟΣ είπε...

1) Επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» στο κέντρο και τον Εβρο

Γιγαντιαία επιχείρηση της αστυνομίας, με την ονομασία «Ξένιος Ζευς» και στόχο την απομάκρυνση των παράνομων αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο στο κέντρο της Αθήνας, όσο και στην περιοχή του Εβρου.

2) Σύνταξη στα 66 και πλαφόν για όλους στα 2.300 ευρώ

Ανατροπές σε ασφαλιστικό, συντάξεις, κοινωνικές παροχές και μισθούς περιλαμβάνει το κυβερνητικό πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ .

Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται από 1-1-2013, το εφάπαξ ψαλιδίζεται και σε ορισμένες περιπτώσεις καταργείται, οι πολλαπλές συντάξεις περικόπτονται, ενώ θα χάσουν το επίδομα ανεργίας όσοι έχουν άλλα εισοδήματα.

Επίσης μειώνονται μέχρι 35% οι μισθοί στις ΔΕΚΟ, και μάλιστα αναδρομικά, ενώ απολύονται δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι.


------------------------------------------------------------------------------

Για το 1). Τρέχουν τώρα να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα αφού άφησαν πρώτα το μισό Πακιστάν να κατηφορίσει προς την Ελλάδα.
Για το 2). Μια μικρή πρόγευση των όσων θα επακολουθήσουν. Αυτά είναι στην επικεφαλίδα, οι λεπτομέρειες θα είναι πιο σοκαριστικές. Ήδη το ¨μεγάλο¨ κανάλι διαφημίζει τον τρόμο στο δελτίο των 8. Μην το χάσετε.

Τώρα γιατί εμένα μου φαίνεται το 1) σαν αντιπερισπασμός για το 2)... μάλλον το βρώμικο μυαλό μου θα φταίει που συνδυάζει πράγματα ανόμοια μεταξύ τους.

Βοήθειααααα...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλά να περνάτε Μικέλε...και όλοι οι υπόλοιποι.
Εγώ το βιολί μου στα μετόπισθεν.

michele είπε...

Η αληθεια ειναι οτι ..χρειαζεσαι μια βολτα που δυστυχως δεν μπορεις να κανεις ακομα Πανο.Πολυ γρηγορα θα ερθει κι αυτη..Παντως εγω επιμενω αλλου ειναι οι ..ειδησεις.Ειδικα μισθολογια στις δεκο,αυξηση οριου ηλικιας και μειωση εφ απαξ θα υπαρξει απ οτι φαινεται,Και ΚΑΛΩΣ σε μερικα απ αυτα.Οπωσδηποτε ομως θα ερθουν και καποια που δεν θα ειναι σωστα.Μενει να τα δουμε.Η υφεση επιασε πατο το 2012 με τα οριζοντια μετρα..Αλλα για να γυρισει το κλιμα,πρεπει να ειναι τα τελευταια.Δεν χει αλλα ο κοσμος να δωσει.
Να τα παρουν απ αυτους που δηλωναν 25.000 και εβγαζαν εξω εκατομμυρια αδηλωτα.
Και ..ελπιζω να ειναι αυτος ο δραστης εναντιον της ζωης της 15 χρονης κοπελλιτσας που ταυτοποιηθηκε το DNA του.Για την κοπελλα και τους γονεις της.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Χαχαχα Μικέλε, ώστε μου χρειάζεται μια βόλτα? Δεν αντιλέγω, αλλά έχω περάσει και χειρότερα οπότε μην ανησυχείς. Μια εβδομάδα έμεινε και υπομονή υπάρχει ακόμα.
Το άλλο με τον Πακιστανό το διάβασα κι εγώ αλλά δεν είπα τίποτα για μα μην χαρακτηριστώ, αλλά αφού το ανέφερες θα πω μόνο ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν κολλάνε στο δικό μας περιβάλλον, οι περισσότεροι τουλάχιστον, χώρια το γεγονός ότι όσοι έρχονται λαθραία δεν είναι ούτε η αφρόκρεμα ούτε όσοι "έχουν" τον τρόπο τους, οπότε ακόμα χειρότερα. Δεν θα κουβαλήσουμε όλη την εγκληματικότητα εδώ μέσα. Μας φτάνουν τα δικά μας.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Ειδικά μισθολόγια στις ΔΕΚο και μικρότερα εφάπαξ και αύξηση ορίου ηλικίας που πιάνει μόνο τις κατηγορίες αυτών που έχουν λίγα χρόνια εργασίας, δεν είναι κάτι το τρομερό, αν έχουμε έναν εξορθολογισμό.

Τα ΥΠΟΛΟΙΠΑ να δούμε.

michele είπε...

Δεν λεω αυτο το εγκλημα οτι δεν θα μπορουσε να το ειχε κανει αλλος ακομα και ημεδαπος και χαρηκα και με τη εξιχνιαση του.Αλλα οπως και να εχει πρεπει να αντιμετωπισθει αυτο το προβλημα των λαθρο.Επιτεινει το ηδη βεβαρημενο περιβαλλον της Ελλαδας.
Δεν εχω την αποψη της Χρ.Αυγης για το θεμα,ουτε μ αρεσει ο τροπος που εκεινοι μεσω των κοινωνικων εκδηλωσεων( τροφιμα στο Συνταγμα) προσπαθουν να περασουν τη δικη τους ιδεολογια.Αλλα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΥΝΟΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ.Σε ολα τα επιπεδα.

michele είπε...

Συμφωνω Πανο 8.00..Τα υπολοιπα τα αναμενουμε..
Μπραβο και στα παιδια της κωπηλασιας για το χαλκινο που μας χαρισαν

ΠΑΝΟΣ είπε...

Βρε συ κάνε τις διακοπές σου και άσε με εμένα εδώ χαχαχα. Δώσε τους χαιρετισμούς μου στην γυναίκα σου και τον Αλεξανδράτο και μην ασχολείσαι με τα ...μετόπισθεν. Όταν γυρίσεις και θα έχεις όλο τον χρόνο θα μας τα πεις μαζεμένα χαχαχα.

ΠΑΝΟΣ είπε...

ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΏ ΝΑ ΓΡΆΨΩ ΣΚΛΗΡΆ ΠΡΆΓΜΑΤΑ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΊ ΑΥΤΌ...

michele είπε...

Ειπα να ..σχολιασω μετα την απογευματινη ξεκουραση..ξαναβγαινω για απεριτιφ πριν τη σωστη βραδυνη μασα.Τα λεμε!!

ΠΑΝΟΣ είπε...

Ένα πράγμα δεν καταλαβαίνω κ. Στουρνάρα μας...αφού πρέπει να λάβουμε ΟΛΑ τα σκληρά μέτρα τώρα και για την επόμενη ΔΙΕΤΙΑ, δηλαδή να δείξουμε καλό πρόσωπο ΤΩΡΑ για να δεχθούν οι άλλοι να συζητήσουν για την επιμήκυνση ΑΡΓΟΤΕΡΑ...
Ώραία πες ότι μας την δίνουν μετά αυτήν την περίφημη επιμήκυνση...ΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ αφού θα έχει δέσει το πακέτο ποσοτικά και χρονικά???
Να την βάλουμε στον κ..ο μας???
Εκτός και αν η επιμήκυνση είναι για να ληφθούν και ΑΛΛΑ μέτρα την επόμενη διετία 1915-1916. Τότε μάλιστα. Ρε... σας δουλεύουν οι έξω και εσείς δουλεύετε εμάς. Αυτό γίνεται.

Αλλά είπαμε ότι εγώ είμαι καθυστερημένος....

ΠΑΝΟΣ είπε...

Σε όλη την Ευρώπη τα ίδια γίνονται, με πρώτη την Ισπανία, το σχέδιο σε πλήρη εξέλιξη και πολύ φοβάμαι ότι όσα γράφονται στο κεντρικό θέμα για τους 3 που θα σώσουν το Ευρώ κλπ κλπ είναι για να γίνεται κουβέντα. Απαισιόδοξος?

ΠΑΝΟΣ είπε...

Το σχόλιο 8.12 αφορά τον απρόσκλητο επισκέπτη μας...για να μην απορείτε. Έφαγε σβου βέβαια.