Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012


Χ.Α.Α.  Live    
                                                                                     
                                                                                                                                                                  
                                                     Σχόλια γιά τή συνεδρίαση online..

MONO H  EMBAΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ 
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ...
Των Jürgen Habermas, Peter Bofinger, Julian Nida-Rümelin, Guardian, Frankfurter Allgemeine Zeitung,  ppol 
Η κρίση του ευρώ σηματοδοτεί την αποτυχία μιας αδιέξοδης πολιτικής. Η γερμανική κυβέρνηση δεν διαθέτει το θάρρος να κινηθεί πέραν ενός status quo που δεν είναι πια βιώσιμο. Αυτός είναι ο λόγος που παρά τα εκτεταμένα προγράμματα διάσωσης και τις αμέτρητες έκτακτες συνόδους κορυφής, την τελευταία διετία η κατάσταση της ευρωζώνης δεν παύει να υποβαθμίζεται. Ευρισκόμενη στο χείλος μιας οικονομικής συντριβής, η Ελλάδα αντιμετωπίζει την προοπτική της αποχώρησής της από την ευρωζώνη που θα είχε ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες στα άλλα κράτη-μέλη. Η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία βυθίζονται σε βαθιά ύφεση, που εκτοξεύει στα ύψη την ανεργία. Η οικονομική δυσπραγία στις προβληματικές αυτές χώρες εξασθενεί ακόμα περισσότερο την ήδη ευάλωτη κατάσταση των τραπεζών, ενώ η αυξανόμενη δυσπιστία για το μέλλον της νομισματικής ενότητας υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, που αντιμετωπίζουν με ολοένα και μεγαλύτερη επιφύλαξη τα κρατικά ομόλογα των προβληματικών κρατών. Η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού των κρατικών ομολόγων, σε συνδυασμό με την σταθερή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, ακυρώνουν κάθε προοπτική ανάκαμψης, που έτσι κι αλλιώς ήταν εξ αρχής γνωστό πως δεν θα ήταν εύκολη.



Αυτή η αυτοτροφοδοτούμενη αποσταθεροποίηση οφείλεται εν πολλοίς στις «εκ των ενόντων» εφαρμοζόμενες στρατηγικές αντιμετώπισης της κρίσης, που μόλις τώρα άρχισαν να εγγίζουν το ζήτημα της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών θεσμών. Το γεγονός είναι πως τα τελευταία χρόνια η κρίση αντιμετωπίστηκε με αποσπασματικότητα και προχειρότητα που το μόνο που πέτυχε είναι να χειροτερεύσει τα πράγματα, δείχνει πόσο απουσιάζει η πολιτική δημιουργικότητα.

Από την άλλη, η ανάγκη για περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν πηγάζει μόνο από την τρέχουσα κρίση της ευρωζώνης, αλλά κι από την ανάγκη να παταχθούν οι κακοήθεις πρακτικές και το σκιώδες παράλληλο σύμπαν που έχουν οικοδομήσει κατά μήκος και πλάτος όλης της πραγματικής οικονομίας αγαθών και υπηρεσιών οι επενδυτικές τράπεζες και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια. Αυτό απαιτεί από τους πολιτικούς μας να ορθώσουν το ανάστημά τους και να αναλάβουν ξανά τον έλεγχο.

Τα μέτρα που απαιτούνται προκειμένου να επανέρθει ουσιαστικός έλεγχος είναι εν πολλοίς οφθαλμοφανή. Αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί διότι κατ αρχήν η εφαρμογή τους σε εθνικό επίπεδο θα αποδεικνυόταν αντιπαραγωγική, και δεύτερον διότι η ρυθμιστική ατζέντα που προέκυψε από την πρώτη σύνοδο του Λονδίνου του G20 στο Λονδίνο, απαιτεί παγκόσμια συντονισμένη δράση που προς το παρόν καθίσταται αδύνατη από την πολυδιάσπαση της διεθνούς κοινότητας.

Μια μείζων οικονομική ισχύς σαν την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ή -αν αυτή δεν αρθεί στο ύψος των περιστάσεων- την ευρωζώνη, μπορεί να μετεξελιχτεί σε πρωτοπόρο αυτής της αναγκαίας πορείας. Αλλά η σημαντική ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι ο μόνος τρόπος να τερματιστεί η ατέλειωτη σειρά των «πακέτων διάσωσης», που συν τω χρόνω κινδυνεύει να εξασθενήσει την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης (των δανειστών και των οφειλετών) ως το σημείο της ρήξης. Αυτό από την άλλη σημαίνει πως είναι αναπόφευκτη η μεταφορά ουσιωδών κρατικών αρμοδιοτήτων στο ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό να επιβληθεί αποτελεσματική δημοσιονομική πειθάρχηση και να υπάρξουν εγγυήσεις για ένα σταθεροποιημένο οικονομικό σύστημα. Από την άλλη χρειάζεται στενότερος συντονισμός μεταξύ των οικονομικών, δημοσιονομικών και κοινωνικών πολιτικών των κρατών-μελών, ώστε να διορθωθούν οι δομικές ανισορροπίες εντός της κοινής νομισματικής περιοχής.

Η κλιμάκωση της κρίσης δείχνει πως η στρατηγική που προώθησε η γερμανική κυβέρνηση στην Ευρώπη βασιζόταν σε λανθασμένη διάγνωση. Αυτή η κρίση δεν είναι κρίση του ευρώ. Το ευρώ απέδειξε και στο παρελθόν πόσο σταθερό νόμισμα είναι. Δεν είναι ούτε μια ειδικά «ευρωπαϊκή» κρίση. Σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, η ΕΕ -και εντός της ΕΕ, η ευρωζώνη- είναι η λιγότερο χρεωμένη από τις τρεις μείζονες οικονομικές περιφέρειες. Αυτή η κρίση είναι μια κρίση δανεισμού συγκεκριμένων κρατών-μελών της ευρωζώνης, που οφείλεται πρωταρχικά στην ακατάλληλη θεσμική υποδομή του κοινού νομίσματος.

Η εμβάθυνση της κρίσης αποδεικνύει πως οι λύσεις που δοκιμάστηκαν ως σήμερα ήσαν όλες ελλιπείς. Εξ ου και ο φόβος πως η νομισματική ένωση στην παρούσα μορφή δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς θεμελιώδεις αλλαγές στρατηγικού χαρακτήρα. Εναρκτήριο λάκτισμα αυτής της αλλαγής στον τρόπο σκέψης μας είναι να προχωρήσουμε σε μια νέα διάγνωση των αιτιών της κρίσης.

Η γερμανική κυβέρνηση μοιάζει να θεωρεί πως τα προβλήματα οφείλονται κυρίως στην απουσία δημοσιονομικής πειθάρχησης στο εθνικό επίπεδο ορισμένων χωρών και άρα πως η λύση θα προέρθει πρωταρχικά από αυστηρές πολιτικές ελέγχου των δαπανών σε αυτά τα κράτη-μέλη. Οι Γερμανοί επιθυμούν αυτή η πολιτική να συνδυασθεί από αυστηρότερους ελέγχους σε δημοσιονομικό επίπεδο και από χρηματοδοτήσεις που να είναι όσο το δυνατό πιο περιορισμένες και οριοθετημένες, εξαναγκάζοντας έτσι τα ενδιαφερόμενα κράτη να εφαρμόζουν πολιτικές λιτότητας εξαιρετικής αυστηρότητας, που εξασθενούν τις οικονομίες τους και αυξάνουν την ανεργία.

Αλλά η πραγματικότητα είναι πως παρά τις εκτεταμένες διαρθρωτικές αλλαγές και μια πολιτική περικοπών δαπανών που είναι ασυνήθιστα αυστηρή με τα διεθνή δεδομένα, τα προβληματικά κράτη απέτυχαν ως σήμερα να περιορίσουν τις δανειακές τους ανάγκες σε βιώσιμο επίπεδο. Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών οδηγούν στο εξής συμπέρασμα: η διάγνωση και η θεραπευτική αγωγή που επέλεξε η γερμανική κυβέρνηση ήταν εξαρχής υπερβολικά μονοδιάστατη. Η κρίση δεν είναι αποτέλεσμα της ασωτίας μεμονωμένων κρατών-μελών, αλλά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε συστημικά προβλήματα, τα οποία δεν διορθώνονται απλά με αύξηση των προσπαθειών σε εθνικό επίπεδο· απαιτούν συστημική απάντηση.

Η τρέχουσα αστάθεια των χρηματαγορών τροφοδοτείται από τον φόβο πως κάποια μεμονωμένη χώρα θα χρεοκοπήσει, και πως αυτός ο κίνδυνος μπορεί να εξαλειφθεί -ή τουλάχιστο να περιοριστεί- με τη συλλογική εγγύηση των κρατικών ομολόγων που εκδίδονται εντός της ευρωζώνης. Υπάρχει ανησυχία πως αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ανεπιθύμητα αντικίνητρα, κι αυτό πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. Ο μόνος τρόπος να διασκεδασθεί αυτή η ανησυχία είναι να εξασφαλίσουμε πως οι συλλογικές εγγυήσεις θα συνδυάζονται με αυστηρό συλλογικό έλεγχο επί των εθνικών προϋπολογισμών. Πράγμα που με την σειρά του σημαίνει πως ο αναγκαίος βαθμός συλλογικού δημοσιονομικού ελέγχου που θα καταστήσει δυνατή τη συνολική εγγυοδοσία των κρατικών ομολόγων, απαιτεί εκτεταμένες μεταφορές εξουσίας από το κρατικό επίπεδο, που όμως δεν είναι δυνατές εντός του πλαισίου των ισχυουσών ευρωπαϊκών διευθετήσεων.

Υπάρχουν δύο μόνο συνεκτικές στρατηγικές αντιμετώπισης της τρέχουσας κρίσης:

η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα σε ολόκληρη την ΕΕ, που θα εξέθετε τα μεμονωμένα κράτη-μέλη στις απρόβλεπτες διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τις έντονες κερδοσκοπικές πιέσεις των ξένων χρηματαγορών, ή

η θεσμική κατοχύρωση μιας συλλογικής οικονομικής, δημοσιονομικής και κοινωνικής πολιτικής της ευρωζώνης, με περαιτέρω στόχο να αποκατασταθεί σε υπερεθνικό επίπεδο η εξουσία της πολιτικής ενάντια στις επιδιώξεις των χρηματαγορών. Κοιτώντας πέραν του ορίζοντα της τρέχουσας κρίσης, η προοπτική μιας «κοινωνικής Ευρώπης» κρίνεται επίσης από το τι θα συμβεί σε αυτό το επίπεδο.

Μόνο η πολιτική ενοποίηση του πυρήνα της Ευρώπης μπορεί να προσφέρει την ελπίδα πως θα μπορέσει να αντιστραφεί η -ήδη πολύ προχωρημένη- διαδικασία του μετασχηματισμού μιας δημοκρατίας που οικοδομήθηκε πάνω στο ιδεώδες του κοινωνικού κράτους σε μια δήθεν δημοκρατία στην οποία θα κυριαρχούν τα ιδεώδη της αγοράς. Αυτός εξάλλου είναι ο μόνος λόγος που οφείλουμε να προκρίνουμε την δεύτερη επιλογή επί της πρώτης: διότι μας οδηγεί σε ευρύτερη προοπτική.

Αν επιθυμούμε να αποφύγουμε ταυτόχρονα την επιστροφή μας στον νομισματικό εθνικισμό και την διαιώνιση της κρίσης του ευρώ, χρειάζεται να κάνουμε τώρα αυτό που αποτύχαμε να κάνουμε την εποχή που δημιουργήθηκε το ευρώ: να ξεκινήσουμε την διαδικασία της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης, αρχής γενομένης από τα 17 κράτη-μέλη του πυρήνα της, της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης (ΟΝΕ).

Πιστεύουμε πως χρειάζεται να είμαστε απολύτως ανοικτοί όσον αφορά αυτή την διαδικασία. Είναι απλά αδύνατο να διατηρήσουμε ένα κοινό νόμισμα χωρίς παράλληλα να έχουμε ασπασθεί την αντίληψη της κοινής ευθύνης των κρατών-μελών της ΟΝΕ και την αναπλήρωση των θεσμικών ελλειμμάτων της ευρωζώνης. Η πρόταση του γερμανικού «συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων» για την εγκαθίδρυση ενός κοινού ταμείου ευρωπαϊκής ρευστότητας μπορεί μεν να απορρίφθηκε από την γερμανική κυβέρνηση, αλλά η ελκυστικότητά της έγκειται ακριβώς στο ότι θέτει ένα τέρμα στην ψευδαίσθηση πως είναι δυνατό να διαιωνίζεται η εθνική κυριαρχία, και θέτει επί τάπητος, ανοικτά, το ζήτημα της συλλογικής συνυπευθυνότητας. Αλλά θα ήταν ακόμα καλύτερα να διαχειριζόμασταν από κοινού το ευρωπαϊκό χρέος σύμφωνα με τα κριτήρια του Μάαστριχτ -ήτοι χρέος το πολύ ως 60% του ΑΕΠ και όχι περισσότερο.

Εφόσον οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποτυχαίνουν να αποσαφηνίζουν τι ακριβώς κάνουν, θα συνεχίσουν να υπονομεύουν την -ήδη αδύναμη- δημοκρατική θεμελίωση της ΕΕ. Η πολεμική ιαχή της Αμερικανικής Επανάστασης «καμία φορολόγηση χωρίς εκπροσώπηση!» σήμερα αντηχεί με ένα νέο και παράδοξο τρόπο: από τη στιγμή που δημιουργήσαμε στην ευρωζώνη πολιτικές που μπορούν εν δυνάμει να καταλήξουν σε αναδιανεμητικές πολιτικές πέραν των εθνικών συνόρων, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες που εκπροσωπούν τον λαό (άμεσα μέσω της ευρωβουλής, έμμεσα μέσω του «ευρωπαϊκού συμβουλίου») θα πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν και να ψηφίζουν τις πολιτικές αυτές. Αλλιώς θα παραβιάζαμε την βασική δημοκρατική αρχή πως είναι οι αιρετοί νομοθέτες που πρέπει να αποφασίζουν πώς γίνεται η διαχείριση του δημοσίου χρήματος ή πώς αυξομειώνονται οι φόροι προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι αποφασισμένες δαπάνες.

Μολοταύτα οφείλουμε να θυμόμαστε πάντοτε πώς έχει καταγραφεί στη συλλογική ιστορική μνήμη η διαδικασία ενοποίησης του Γερμανικού Ράιχ, που εφαρμόστηκε καταπιεστικά σε πολλές περιοχές αυτής της χώρας. Οι χρηματαγορές δεν είναι δυνατό να υποκατασταθούν από περίπλοκες και αδιαφανείς δομές την ώρα που οι εθνικές κυβερνήσεις θα αποδέχονται την επιβολή επί των λαών τους μιας κεντρικής εκτελεστικής εξουσίας η οποία συν τω χρόνω θα αυτονομείται από αυτούς. Πριν φτάσουμε ως εκεί, οι λαοί οφείλουν να έχουν τον λόγο. Ως εκπρόσωπος του μεγαλύτερου χρηματοδότη της ΕΕ στο «ευρωπαϊκό συμβούλιο», η ομοσπονδιακή δημοκρατία οφείλει να πάρει την πρωτοβουλία και να προτείνει ένα σχέδιο απόφασης που να συγκαλεί μια συντακτική συνέλευση της Ευρώπης.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να καλυφθεί το αναπόφευκτο χρονικό χάσμα μεταξύ των οικονομικών μέτρων που χρειάζεται να εφαρμοστούν επειγόντως -αλλά που στη συνέχεια μπορούν πάντα να ανακληθούν- και της εκ των υστέρων νομιμοποίησής τους, που μπορεί να αποδειχθεί αναγκαία. Αν το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων είναι θετικό, οι λαοί της Ευρώπης θα μπορέσουν να ξανακερδίσουν στο ευρωπαϊκό επίπεδο την κυριαρχία που τους έχουν υπεξαιρέσει εδώ και πολύ καιρό «οι αγορές» στο εθνικό επίπεδο.

Η στρατηγική της αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών έχει σχεδιασθεί με τρόπο ώστε να δημιουργήσει έναν πολιτικά ενοποιημένο ευρωπαϊκό «πυρήνα», την ευρωζώνη, στον οποίο αργότερα θα είναι δυνατό να ενταχθούν και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, με προεξάρχουσα την Πολωνία. Είναι μια επιλογή που απαιτεί καθαρή σκέψη όσον αφορά την πολιτική οικοδόμηση μιας υπερεθνικής δημοκρατίας, που θα επιτρέπει τη συλλογική διακυβέρνηση χωρίς να καταλήγει σε ένα ομοσπονδιακό κράτος.

Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ομοσπονδιακού κράτους είναι μια λανθασμένη επιλογή, καθώς απαιτεί πολύ περισσότερη αλληλεγγύη από όση είναι πρόθυμα να δείξουν τα ιστορικά αυτόνομα ευρωπαϊκά έθνη. Η θεσμική ανασυγκρότηση που απαιτείται σήμερα οφείλει να καθοδηγείται από την αρχή πως ένας δημοκρατικός ευρωπαϊκός πυρήνας θα πρέπει να εκπροσωπεί το σύνολο των πολιτών των κρατών-μελών της ΟΝΕ, αλλά και πως σε ατομικό επίπεδο κάθε πολίτης θα μπορεί να συμμετέχει με την διπλή του ιδιότητα, με άμεσο τρόπο ως μέλος μιας αναδιοργανωμένης ΕΕ από την μια, με έμμεσο ως πολίτης ενός συγκεκριμένου κράτους-μέλους της ΕΕ από την άλλη.

Δεν αποκλείεται η περίπτωση το ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαστήριο να αναλάβει την πρωτοβουλία από τους πολιτικούς και να προκηρύξει εκείνο ένα δημοψήφισμα για την τροποποίηση του γερμανικού συντάγματος. Αυτό σημαίνει πως τα πολιτικά κόμματα δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να μην λαμβάνουν θέση και να κινούνται στο σκοτάδι, όπως κάνουν ως σήμερα. Μια συλλογική πρωτοβουλία για τη σύγκληση μιας ευρωπαϊκής συντακτικής συνέλευσης, που θα υποστηριζόταν από την «χριστιανική δημοκρατική ένωση» (CDU) το «σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Γερμανίας» (SPD) και τους «πράσινους», και που θα ψηφιζόταν ταυτόχρονα με εκείνη για την αλλαγή του συντάγματος της Γερμανίας (αλλά όχι πριν την λήξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου) δεν θα είναι τότε μια μη ρεαλιστική προοπτική. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα διεξαχθεί στη Γερμανία μια δημόσια συζήτηση αυτού του τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα διαμορφώνονται απόψεις και θα ληφθούν αποφάσεις για τις διαφορετικές πολιτικές επιλογές του μέλλοντος της Ευρώπης: πιστεύουμε δε πως είναι πολύ πιθανό κατά την διάρκεια αυτής της συζήτησης να διαμορφωθεί μια συμμαχία πολιτικών δυνάμεων ικανή να πείσει την πλειοψηφία της κοινής γνώμης για τα πλεονεκτήματα της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης.

Η τετράχρονη πια κρίση έχει φέρει στο προσκήνιο μια σειρά ετερόκλιτων ζητημάτων και επικέντρωσε όσο ποτέ άλλοτε την προσοχή της κοινής γνώμης στο θέμα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Ένα από τα αποτελέσματά της, ήταν να εγείρει την συνειδητοποίηση της ανάγκης να ρυθμιστούν οι χρηματαγορές και να διορθωθούν οι δομικές ανισορροπίες της ευρωζώνης. Για πρώτη φορά στην ιστορία του καπιταλισμού, μια κρίση που πυροδοτήθηκε από τον πιο προωθημένο του τομέα, εκείνο των τραπεζών, δεν μπορούσε να επιλυθεί παρά μόνο με τις κυβερνήσεις να βάλουν τους πολίτες τους, με την ιδιότητα του φορολογουμένου, να καλύψουν τις απώλειες. Στο σημείο αυτό, διερράγη ένα φράγμα, που διαχώριζε τις συστημικές διαδικασίες από εκείνες της καθημερινότητας. Οι πολίτες δικαίως αγανάκτησαν.

Το πλατιά διαδεδομένο αίσθημα της αδικίας προέρχεται από το γεγονός πως ο λαός εκτιμά πως μια απρόσωπη διαδικασία -«οι αγορές»- ανέλαβε μια ευθέως πολιτική διάσταση. Αυτό το αίσθημα συνοδεύεται από εκείνο της οργής, καταπιεσμένης ή μη, ή της αδυναμίας. Για να αντιμετωπισθούν αυτές οι τάσεις, χρειαζόμαστε νέες πολιτικές ενδυνάμωσης των πολιτών.

Ο δημόσιος διάλογος για τον στόχο και τον σκοπό της διαδικασίας ενοποίησης θα δώσει την ευκαιρία να διευρυνθεί η θεματολογία της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ως σήμερα παραμένει έγκλειστη στην οικονομική σφαίρα. Η συνειδητοποίηση πως η πολιτική ισχύς μετακινείται από τη δύση στην ανατολή, η συναίσθηση πως η σχέση μας με τις ΗΠΑ αλλάζει, μπορεί να καταυγάσει με νέο φως τα οφέλη της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ο ρόλος της Ευρώπης άλλαξε ήδη στον μετααποικιακό κόσμο, και όχι μόνον όσον αφορά την ολέθρια φήμη των Ευρωπαίων ως αποικιοκρατών, για να μην μιλήσουμε για το ολοκαύτωμα. Οι μελλοντικές προβολές που βασίζονται σε στατιστικά στοιχεία μας λένε πως η Ευρώπη οδεύει προς μια ακόμα αλλαγή, και προορίζεται να μεταβληθεί σε μια ήπειρο με μειούμενο πληθυσμό, παρακμάζουσα οικονομική δύναμη και συρρικνούμενη πολιτική σημασία. Ο λαός της Ευρώπης χρειάζεται να ξέρει πως ο μόνος τρόπος για να διατηρήσει το κοινωνικό του μοντέλο και την πολιτιστική του ποικιλομορφία είναι να ενωθεί και να συνεργαστεί. Χρειάζεται να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα αν θέλει να επηρεάζει καθ οιονδήποτε τρόπο τα διεθνή πολιτικά πράγματα και να συνεισφέρει σε λύσεις στα παγκόσμια προβλήματα. Εγκατάλειψη της ευρωπαϊκής ενοποίησης σήμερα, σημαίνει δια παντός αποχώρηση από την παγκόσμια σκηνή.

Ο Jürgen Habermas είναι φιλόσοφος· ο Peter Bofinger είναι καθηγητής οικονομικών και μέλος της «επιτροπής σοφών» που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση σε ζητήματα οικονομίας· ο Julian Nida-Rümelin είναι φιλόσοφος

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις εφημ.The Guardian και Frankfurter Allgemeine Zeitung
Μεταφράστηκε στα ελληνικά και αναδημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδαΠροοδευτική Πολιτική

105 σχόλια:

μπαρμπαλιας είπε...

καλημερα
απο τα πρωινα ψαρεματα

http://ginaikiaomorfia.blogspot.gr/2012/08/10_16.html

μονο για τους ανδρες ...αλλα ασ το διαβασουν και οι φιλες μας ...
επιμορφωση ειναι αυτη...μην χασουμε

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ........ΜΙΧΑΛΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΑΠΗΤΟ ΠΑΝΟ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ .....ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ,,,,,,,,ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΒΝ ΤΟΝ ΔΝ ΠΛ Π.Θ ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑς,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,ΑΠΟ ΤΗ ΟΜΟΡΦΗ ΠΑΡΕΑ.............

μπαρμπαλιας είπε...

καλημερα Πιπελο

παντα αισιοδοξος αλλα με τετοιους τζιρους ...τα παντα τουμπαροντε ευκολα και με το παραμικρο.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα σας. Βρε σεις ξενύχτες, τι να σας πω τώρα...

Ας ξεκινήσουμε τη πολύ ωραία μέρα που αξιωθήκαμε να δούμε και σήμερα λίγο χαλαρωτικά, με μια υπέροχη μουσική.

http://www.youtube.com/watch?v=ivpGXOA4D9A

Η συνέχεια δεν θα είναι τόσο χαλαρή και πως θα μπορούσε να είναι... δεν είναι όλη η ζωή μας μόνο μετοχές, είναι η κατάσταση της ίδιας μας της χώρας, το μέλλον της και το μέλλον μας και ειδικά των παιδιών μας...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Συνέχεια από το προηγούμενο...

Πως θα μπορούσε να είναι όταν (τα λέω πολύ συνοπτικά) μας απειλούν μέσα στην ίδια τη χώρα μας οι Πακιστανοί και δεν ιδρώνει κανένας?

Όταν μαθαίνεις ότι η επιμήκυνση μας είχε δοθεί από τον Μάρτιο αλλά την κλωτσήσαμε για να κάνουμε τα καλά παιδιά? Και τώρα τρέχουμε για να μας την καναδώσουν...

Όταν οι απόψεις των "ειδικών" για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι τόσο διαφορετικές που ο απλός άνθρωπος απλά τραβάει τα μαλλιά του?
Τι λένε οι "αντιφρονούντες"?
Και πτωχεύσαμε και μας έμεινε ένα μη βιώσιμο χρέος.
Χρειάζεται νέο κούρεμα για να είναι βιώσιμο το χρέος το 2020 (με νέα πτώχευση?)
Η επιμήκυνση θα είναι καταστροφή για την χώρα.
Η Ελλάδα θα θυσιαστεί για να εξευμενιστεί ο μέσος Γερμανός ψηφοφόρος, έχουμε εκλογές βλέπετε εκεί το 2013.

Όταν ακούς ότι μόνο 3 μεγάλους φοροφυγάδες να πιάσουν (και να πληρώσουν) θα περισωθούν οι επικουρικές συντάξεις και δεν θα έχουμε "οριζόντιες"? Μιλάμε για 140 εκατομμύρια.

Όταν βλέπεις αυτό το αίσχος των διαφημίσεων με το περίφημο τέως 184 ? ΑΛΗΤΕΣ για μια ακόμα φορά. Σε βομβαρδίζουν με 500 νούμερα και δεν ξέρεις τι σου γίνεται. Ένα νούμερο βρε αλήτες χρειάζεται, ένα και μοναδικό.
Παλιά, επειδή το χρησιμοποίησα, υπήρχαν 12 τηλεφωνήτριες που απαντούσαν άμεσα και έκανες τη δουλειά σου σε χρόνο μηδέν. Τώρα δεν ξέρω και να μην χρειαστεί να μάθω. Τώρα όμως το κάναμε 5ψήφιο, το δώσαμε και αυτό στους "ιδιώτες", στην εκμετάλλευση δηλαδή επί πληρωμή για τον πόνο σου αντί να είναι δωρεάν και δημόσιο . Αλλά αυτό ακριβώς τους πείραζε, δεν έβγαζαν λεφτά κάποιοι και έπρεπε κάτι να γίνει γιαυτό. Πως θα ξεπληρώσουν τα γραμμάτια άλλωστε στους φίλους τους?

Άντε φτάνει για τώρα...

ΠΑΝΟΣ είπε...

* ξαναδώσουν

ΠΑΝΟΣ είπε...

Η εικόνα με τον φρέντο σε πρώτο πλάνο και την θάλασσα στο βάθος όλα τα λεφτά...το κείμενο πολύ μεγάλο και βαρύ.
Ας κρατήσουμε το πρώτο όσο έχουμε ακόμα καλοκαίρι...

Γεράκι είπε...

Καλημέρα σας..διάβασα σχεδον όλα τα χθεσινα σχόλια σας..με ενδιαφέρον..θα το επαναλάβω πάλι..
Λίγοι κ πιστεψτε με πολυ λίγοι βγάζουν χρήμα απο αυτο το άθλημα...δεν μιλάω για μερίσματα αλλα για πούλα κ αγόραζε...

Ναι πράγματι οι traders θα βγάλουν το 1/10..αλλα κ οι λεγόμενοι επενδυτες που δεν ασχολουνται θα φτάσουν να βγάζουν 5/10 αλλα λόγω βλακείας κτλ...θα τα χάσουν πάλι για άλλη μια φορα..

Για να πετύχεις κάπου πρεπει να ασχοληθεις σοβαρα κ καθημερινα..
Η μια φορα κ αντε γεια...αλλα επειδη το συγκεκριμένο έχει μέλι κ κολλας..συνηθως τα χάνεις πάλι..

Το ίδιο ακριβώς σε παρόμοια "αθλήματα"...τα ίδια πάθη..τα ίδια λάθη..

Καλο άνοιγμα..

Γεράκι είπε...

πλησιάζω να πατσίσω...εαν βοηθουσε ενα χαρτι..τοτε θα είχα απογειωθεί...

Γεράκι είπε...

κ κλεινω για να μην γινομαι κουραστικος κ ξυπνητζης...
η μονη αποδεκτη (για μένα) κατηγοριοποιήση ειναι ο επαγγελματίας κ οι υπόλοιποι....
Είτε είσαι τζογαδόρος,στοιχηματάκιας,χαρτομουτρο,trader,επενδυτης...υπάρχουν οι επαγγελματίες παίχτες κ οι υπόλοιποι που τους ταίζουν....(μακροπροθεσμα)

ΠΑΝΟΣ είπε...

...σαν κι εμένα δηλαδή!

Καλημέρα Αντώνη, μην σταματάς τα λές πολύ ωραία, καλύτερα τουλάχιστον από εμάς του θεωρητικούς...

Ανώνυμος είπε...

MIXALI MPOREIs τωρα ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΛΦΑ Η ΤΟ ΒΡΑΔΥ?ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΛΕΙΝΕΙ ΜΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ................

ΠΑΝΟΣ είπε...

Χαμηλό άνοιγμα, μάλλον καλό για τη συνέχεια...

Γεράκι είπε...

ο ισπανός εβγαλε φτερα....

Γεράκι είπε...

τριπλοκορυφωσε ο ΜΥΤΙΛ...τωρα θελουμε να παρει αγκαζε τον 10αρη κ να συνεχίσει...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλός ο τζίρος για την ώρα
Σε επίπεδο δείκτη φοντίζουν να χαμηλώσουν τις προσδοκίες για όσους είναι πολύ αισιόδοξοι
Είναι και Παρασκευή
Οι έξω καλά για την ώρα
Εσύ Αντώνη τα υπόλοιπα

ΒΑΣΙΛΙΚΗ είπε...

Καλημέρα σε όλη την παρέα.
Έχουμε και κλείσιμο παραγώγων σήμερα.
Κατά την γνώμη μου μετά θα δούμε τις προθέσεις της αγοράς.

Γεράκι είπε...

καλως την miss V...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Βασιλική μας καλημέρα, να που χρειάζονται όλοι, αυτό το ξέχασα...
Άρα μετά τις 2 ???

ΒΑΣΙΛΙΚΗ είπε...

Γεράκι μου με το μπλε ματάκι σου, ρίξε μια ματιά και στο silver.
Ναι Πάνο μετά τις 2.

Γεράκι είπε...

Παιζουν τελεια ΟΤΕ..δεν τον εκλεισαν χτες πανω απο το 2,35...οπως ζητησα...αρα να δουμε πως θα παει τωρα..εαν κλεισει κατω απο 2,32..χμμμ...

Γεράκι είπε...

timeframe..?τωρα ειμαι long σε γερμανο..

Γεράκι είπε...

στο 5 λεπτο ειναι ενδιαφερον....με στοχο το υψηλο 28,32..στο ωριαιο ειχε δωσει σήμα σημερα πριν 4-5 ώρες με ρίσκο..

ΒΑΣΙΛΙΚΗ είπε...

Εγώ λέω να το πάρω το ρίσκο μου. Ευχαριστώ.

Γεράκι είπε...

ρε το spread ειναι μεγάλο..καθως κ στον γερμανο ανεβηκε απο 1 σε 2..τεσπα...

Γεράκι είπε...

run EXAE..run....

ΒΑΣΙΛΙΚΗ είπε...

Δίκιο έχεις, θα πάω για βουτιά.
RUN RUN RUN ΕΧΑΕ

ΠΑΝΟΣ είπε...

Είναι γνωστα, αλλά καλό είναι να τα ξαναφρεσκάρυμε κάπου κάπου.

Τα κομμάτια του παζλ ταιριάζουν υπέροχα

Του Ανδρέα Λαμπρόπουλου

Όταν ξέσπασε για τα καλά η κρίση στην Ελλάδα με την είσοδο του ΔΝΤ στα οικονομικά δρώμενα της χώρας μας, η πρώτη εικόνα που σχηματίστηκε στο μυαλό μου ήταν ένα τεράστιο παζλ το οποίο αποτελούταν από εκατοντάδες κομμάτια, κάθε ένα από τα οποία αποτελούσε ένα οικονομικό γεγονός, μία υπουργική απόφαση ή εντολή από την τρόικα. Το παζλ αυτό είχε ένα χαρακτηριστικό. Ήταν τόσο αλλόκοτα τα κομμάτια του και τόσο αντικρουόμενα μεταξύ τους που θεωρούσα ότι ήταν αδύνατο να συμπληρωθεί σωστά ή ακόμα και αν γινόταν αυτό, το αποτέλεσμα σε καμία περίπτωση δε θα ήταν επιθυμητό για τη χώρα μας.

Το πρώτο καμπανάκι χτύπησε με την έλευση του ΔΝΤ στη χώρα μας. Πιστεύω ότι είναι παγκόσμια πρωτοτυπία μια χώρα να αναθεωρεί το έλλειμμα της προς τα πάνω 3 και 4 φορές προκειμένου να καταστήσει αναγκαία τη «βοήθεια» από το Ταμείο. Ένα Ταμείο που ξέραμε ότι όπου πήγε ισοπέδωσε τα πάντα, βύθισε τον κόσμο στη μιζέρια και την εξαθλίωση και αποτέλεσε τροχοπέδη σε όποια σχέδια ανάπτυξης υπήρχαν. Αυτό τον οργανισμό λοιπόν φέραμε μετά βαΐων και κλάδων να μας βοηθήσει. Μια σημαντική σημείωση είναι ότι μέχρι τότε δανειζόμασταν μέσω των αγορών κοντά στο 6,5% και με το πρώτο μνημόνιο δανειστήκαμε στο 5% αν δεν κάνω λάθος. Υποθηκεύσαμε το μέλλον μας για 150bp χαμηλότερο δανεισμό, όταν σήμερα Ιταλία και Ισπανία δανείζονται κοντά στο 7%...

Το επιτόκιο δανεισμού μας όμως δεν είχε φτάσει τυχαία στο 6,5%. Κάποιοι, σε ένα βράδυ, αποφάσισαν ότι το Τ+3 στην εκκαθάριση των ομολόγων μπορούσε κάλλιστα να γίνει Τ+10 (προσωπική μου γνώμη ούτε αυτό εφαρμόστηκε ποτέ, οι ξένοι κλείνανε τις θέσεις τους όποτε θέλανε) δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους ξένους κερδοσκόπους κυριολεκτικά να αλωνίζουν στην αγορά ομολόγων, εκτοξεύοντας έτσι το κόστος δανεισμού σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Παράλληλα με τον ερχομό της Τρόικας, άρχισαν να ακούγονται και οι πρώτοι ψίθυροι για την ακίνητη περιουσία τόσο του Δημόσιου Τομέα όσο και του ιδιωτικού. Το 70% ιδιοκατοίκησης των «τεμπέληδων» Ελλήνων χτύπαγε πολύ άσχημα στα μάτια των Γερμανών φίλων μας, έπρεπε λοιπόν να μπει σε εφαρμογή ένα σχέδιο βάσει του οποίου ο Έλληνας ιδιοκτήτης να μη μπορεί να συντηρήσει την περιουσία και να αναγκαστεί ή να την πουλήσει κοψοχρονιά ή απλά να του την κατασχέσουν. Στο δε Δημόσιο, εκτάσεις φιλέτα όπως αυτή του Ελληνικού, έμεναν ανεκμετάλλευτες, στερώντας από το κράτος επενδύσεις που τόσο πολύ τις είχε ανάγκη.


συνέχεια

ΠΑΝΟΣ είπε...

Όσον αφορά τους ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων, η επίθεση εναντίον τους είναι τόσο καλά ενορχηστρωμένη, που –μακάρι να διαψευστώ– δύσκολα θα αντέξουν. Αφού όλοι εκπλήρωσαν ένα όνειρο ζωής αγοράζοντας ένα ακίνητο, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με μια απίστευτη φοροκαταιγίδα, που ούτε στους χειρότερους εφιάλτες τους δε μπορούσαν να διανοηθούν. Μέτρα όπως το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ είναι πραγματικά προκλητικά και δοκιμάζουν την αντοχή αλλά και την ανοχή του απλού πολίτη στην κοροϊδία. Είναι τυχαίο ότι η τρόικα ζητεί άρση του μέτρου απαγόρευσης πλειστηριασμού ακίνητων; Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 100.000 ακίνητα στα χέρια τραπεζών που απαγορεύεται να βγουν σε πλειστηριασμούς. Αν γίνει πραγματικότητα η επιθυμία αυτή της τρόικας, οι ήδη γκρεμισμένες τιμές των ακινήτων θα χάσουν άλλο ένα 30% περίπου. Ποιοι θα αγοράσουν αυτά τα ακίνητα; Αυτοί που έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό με τις ευλογιές της κυβέρνησης και αυτοί που τόσα χρόνια φοροδιαφεύγουν χωρίς συνέπειες. Μήπως είναι οι ίδιοι όλοι αυτοί; Μάλλον ναι... Βάλτε και ένα ακόμη παίκτη μέσα. Εταιρίες Διαχείρισης ακινήτων, που θα αγοράσουν σαν πακέτα όλα αυτά τα κατασχεμένα και μετέπειτα θα τα εκμεταλλεύονται. Ποιοι θα έχουν αυτές τις εταιρίες; Μαντέψτε... Θα είναι αυτοί που τόσα χρόνια λήστευαν το ίδιο το κράτος.

Ένα ακόμα κομμάτι που δεν ταίριαζε στο παζλ, ήταν αυτό που είχε να κάνει με τον πλούτο της χώρας μας. Ηλιακή και αιολική ενέργεια είναι οφθαλμοφανείς και αδιαμφισβήτητες ενώ υπάρχουν ενδείξεις για τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στα δε Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στην Κάλυμνο, υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης οσμίου, του ακριβότερου μετάλλου, που η τιμή του στα Βαλκάνια είναι 43.000$ το κιλό, ενώ μια μέση τιμή παγκοσμίως είναι περίπου 60.000$/κιλό. Όταν λοιπόν το Ισραήλ ζήτησε το σχηματισμό ΑΟΖ με την Κύπρο και την Ελλάδα, αντί να πανηγυρίζουμε που μια υπερδύναμη όπως το Ισραήλ μας ήθελε συμμάχους, εμείς τους δείξαμε την πόρτα της εξόδου λέγοντας πως εμείς αποφασίζουμε τους συμμάχους μας. Παράλληλα φροντίσαμε να χαλάσουμε και τις σχέσεις μας με την Ρωσία, μια υπερδύναμη που δυνητικά θα μπορούσε να αγοράσει όλο το χρέος μας και εν συνεχεία να κάνει τεράστιες επενδύσεις στη χώρα μας.

Όλα αυτά γινόντουσαν παράλληλα με μια πρωτοφανή και διαρκή μείωση επιδομάτων, μισθών, συντάξεων και διαφόρων άλλων κινήσεων με σκοπό την αποδυνάμωση του κυρίως της μέσης αστική τάξης.

Αυτά μαζί με εκατοντάδες άλλα μικρότερα παραδείγματα συνθέτουν το παζλ «Καταστροφή της Ελλάδας». Ένα παζλ για το οποίο οι Έλληνες αναδημιουργοί του όχι μόνο δε λογοδότησαν και δε θα λογοδοτήσουν ποτέ, αλλά ακόμα και σήμερα παρουσιάζονται ως σωτήρες μας και διαπραγματευτές αντιστροφής της κατάστασης που οι ίδιοι δημιούργησαν. Ποιοι τους έδωσαν αυτό το δικαίωμα; Εμείς με την ψήφο μας...

* Ο κ. Ανδρέας-Σπυρίδων Λαμπρόπουλος είναι Πιστοποιημένος Σύμβουλος Επενδύσεων σε κινητές Αξίες


Πηγή:www.capital.gr

Γεράκι είπε...

η ΕΤΕ σε καναλι..κουτσα κουτσα...με τα πανω κ κατω της..καπου στο 1,43..κ βλεπουμε

Γεράκι είπε...

παρομοιως ΑΛΦΑ..με πιο μεγαλη ανοδικη κλιση ομως..καπου στο 1,5..

Γεράκι είπε...

προυποθέσεις φυσικα νεα υψηλα...συντομα...

Γεράκι είπε...

αγαπητε Πάνο..το ΤΤ έσπασε χτες τον σχηματισμο που τοσο καιρο λεγαμε...εχει 100αρη στην κεφαλη του..να ελπίζουμε να δοκιμάσει την τάση, να συγχρονιστει με στοχαστικο κ παμε να σπάσουμε το 0,252...

Γεράκι είπε...

ειναι ενα χαρτι..το οποιο λες και κάποιος το ελεγχει 100% κ παιζει με εναν επικινδυνο σχηματισμό...κοντευει ομως στο τελος..ποσο θα το τραβήξει..????

michele είπε...

Καλο μεσημερι σε ολους .Παρ οτι εκοψε 0,45 μερισμα τα ΕΛΠΕ ( και η ευαθ εκοψε σημερα),εχουμε και τη ληξη παραγωγων οπως ειπε η Βαλια..η αγορα ειναι καλη ο δεικτης ειναι κατω,αλλα τα χαρτια ειναι επανω

Πολυ καλα τα λεει ο Λαμπροπουλος ,ακριβως ετσι ειναι.Μας θυμισε και το τ+3 που εγινε τ+10 και απο κει ξεκινησα εγω να..μυριζομαι οτι κατι συμβαινει

Γεράκι είπε...

τον αρκιβως αντιθετο σχηματισμο εχει κανει ο ΟΠΑΠ...εαν σπασει την ζώνη 5,31-32..τοτε...

Ανώνυμος είπε...

MIXALI MPOREIs τωρα ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΛΦΑ Η ΤΟ ΒΡΑΔΥ?ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΛΕΙΝΕΙ ΜΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ................

michele είπε...

Ευκολη ειναι η ΑΛΦΑ,ΠΑΕΙ 1.60.Ο σχηματισμος island reversal λειτουργησε αψογα.Σημερα εχει "καβαλησει" τον εκθετικο 200 αρη,περναει το 1.38 και..φευγει.Καμμια τραπεζα δεν εχει πλησιασει καν τον εκθετικο 200αρη

Γεράκι είπε...

πρωτα πρεπει να κλεισει πάνω απο 1,46 δηλ να σπάσει την μεσοπροθεσμη...

Ανώνυμος είπε...

MIXALI TO 2,2 APO POY BGENEI STHN ALFA?.........YPARXEI LENE ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ,,,,,,,,,,ΒΓΕΝΕΙ?

ΠΑΝΟΣ είπε...

Έλειψα για λίγο. Καλώς τον Μικέλε. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι λίγο ύποπτη αυτή η επιμονή με την ΑΛΦΑ. Κάτι δεν μου αρέσει. Φήμη, είδηση, την άλλη Παρασκευή κλπ. Τέλος πάντων .

Αγαπητέ μου Αντώνη τώρα το είδα.
Το μόνο που μπορώ να δω από εδώ είναι ότι το ΤΤ άνοιξε ψηλά, έκανε τρεις κορυφές στο 0,25 και μας... δουλεύει. Λες και είναι σχεδιασμένο σήμερα από το πρωί να το πάνε κάτω.
Και το μόνο που βλέπω είναι ότι πέρασε μόνο τον δεκάρη. Ο κατοστάρης ο απλός στο 0,35 αν δεν κάνω σοβαρό λάθος.
Βέβαια χωρίς κανένα ειδικό εργαλείο όλα αυτά.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Νομίζω ότι είναι καιρός για μερικά σβου Μιχάλη μια και είσαι παρών.
Διαφορετικά θα το κάνω εγώ.

Γεράκι είπε...

πάνω απο τον εκθετικο 10αρη στο ημερησιο δεν εχει κλεισει..αυτο θα ειναι ενα καλο σημαδι..

ΠΑΝΟΣ είπε...

Κατανοητό. Εγώ μόνο ημερήσιο μπορώ να δώ έτσι κι αλλιώς οπότε η συνέχεια δική σου...

michele είπε...

Η ΑΛΦΑ με ολες τις καλες ειδησεις δεδομενων των συνθηκων δυσκολα περναει το 1.95.Επομενως δεν υπαρχει λογος να επιμενουμε

Γεράκι είπε...

μην αχγωνεστε..για ολους εχει ο μπαξες...

Γεράκι είπε...

πριν κλεισω...λιγο προσοχη στα πολλα λογια κ φήμες...εγω στεναχωριεμαι πραγματικα για τους "άλλους" κ την πλυση εγκεφάλου που δεχονται..
Εντωμεταξυ ακομα κ εάν δεν το πιστευεις με το μπλα μπλα αρχιζει κ νιωθεις πιο ανετα με το θεμα..προσοχη καποιοι εχουν σπουδάσει την χειραγωγηση...συνειδητη ή υποσυνειδητη..εγω το ειπα...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Απόλυτα σωστός Αντώνη...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Όλοι (και ο τζίρος) σε θέση αναμονής.
Θα έχει ενδιαφέρον μετά τις 2 και κυρίως μετά τις 4 το απόγευμα.

μπαρμπαλιας είπε...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Τα κομμάτια του παζλ ταιριάζουν υπέροχα
Όταν ξέσπασε για τα καλά η κρίση στην Ελλάδα με την είσοδο του ΔΝΤ στα οικονομικά δρώμενα της χώρας μας, η πρώτη εικόνα που σχηματίστηκε στο μυαλό μου ήταν ένα τεράστιο παζλ το οποίο αποτελούταν από εκατοντάδες κομμάτια, κάθε ένα από τα οποία αποτελούσε ένα οικονομικό γεγονός, μία υπουργική απόφαση ή εντολή από την τρόικα.

πολυ καλα τα ειπε ο Ανδρεας...
ειναι ομως γνωστα...και ειναι τοσο γνωστα που στον μπατο γινανε και αποδεκτα απο ολους ...χωρις μια ερευνα απο εισαγγελεα "η βουλη...
επομενως...το τραβαει ο οργανισμος μας...το γνωριζουν και μας δινουν καθε τοσο την δοση μας σε αυξημενες ποσοτητες ...εφοριες 5/πλασιες,χαρατσια,ακριβια και πληθωρισμο...ανεργια και βαλε...αλλα οχι για ολους. το οποιον οι κρατουντες εκμεταλλευοντε τα μαλα...πιστευω

ΠΑΝΟΣ είπε...

Και που βρίσκονται τώρα ΓΑΠ ΠΑΠ και ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ?
Ζουν και βασιλεύουν και τον κόσμο κοροϊδεύουν.
Ο τελευταίος ακλόνητος στην θέση του.
Έχει προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στον τόπο.
Και γιατί τον κρατάνε ακόμα?
Γιατί είναι μια από ατ ίδια και οι τωρινοί.
Και κάτι κωλογλύφτες από την άλλη γράφουν βαρύγδουπες μπαρούφες και τον ονομάζουν "θεράποντα" ιατρό.
Ποιον, τον καταστροφέα της χώρας.

Έχει περισσέψει το θράσος, η ασυδοσία και έλλειψη ντροπής σ' αυτή τη χώρα.
Και η αδιαφορία, η ασχετοσύνη και το δε βαριέσαι, τι μπορούμε να κάνουμε τωρα εμείς από τους υπηκόους...

chriscon είπε...

Καλησπέρα σας...το εκ βαθέων του Πάνου είναι σημαντική παρέμβαση-οδηγός για όλους μας...όσο για την "αγορά" το αναψυκτικό κρατά την πρωτοκαθεδρία στον "τσίρο", 20% του συνόλου...οπότε καταλαβαίνετε...ό,τι να' ναι...

chriscon είπε...

Συγνώμη, ξέχασα και αυτό...
"Αύξηση του δημοσίου χρέους κατά 23 δισ. ευρώ μέσα σε τρεις μήνες..." στρατηγική επιλογή επιτυχίας των πάσης φύσεως κυβερνώντων κατά την τελευταία περίοδο...τι να σχολιάσει κανείς...τα είπε όλα ο Πάνος..

ΠΑΝΟΣ είπε...


Γεια σου Κωνσταντίνε...μόνο μη νομίσει κανένας ότι θέλω να παίξω κάποιο ρόλο εδώ μέσα γιατί τότε θα εξαφανιστώ τελείως.
Πονάω και τα γράφω όλα αυτά...


chriscon είπε...

Μα νομίζω με το σχόλιό μου δεν άφησα κανένα περιθώριο για να παρανοήσουμε...έτσι είναι ακριβώς, όπως τα λές, και τουλάχιστον εγώ συμπάσχω...το σχολίασα εξάλλου...

ΠΑΝΟΣ είπε...

ΕΛΠΕ και ΤΙΤΚ ρίχνουν τον δείκτη και η ΕΕΕΚ φουλάρει για να τον ισορροπήσει.
Οι άλλοι αδιάφοροι για την ώρα.

Chris είπε...

καλησπεραααα στην ομορφη παρεα

μπαρμπαλιας είπε...

καλησπερα δασκαλε ...χάθκαμε

οσο για τις προβλεβεις του Πιπελου ...νομιζω οτι ειναι μακρυνο ονειρο...
εγω βλεπω κατακαλοκαιρινη απνοια συναλλαγων...και θα συμφωνησω με το Γελανταλι ...οτι ολοι περιμενουν το κατι για να τοποθετηθουν "η να την κοπανησουν οριστικα

μπαρμπαλιας είπε...

ωραιοι στον ΟΛΘ...
διαμορφωνουν τιμη 13.10 με 1 τεμ. και ανοδο 3,15%...

Chris είπε...

κανεις δεν χανεται φιλε Λιακο...

Παντα σας διαβαζω αλλα εμπλεξα με κατι τσιπουρα τωρα τελευταια και δυσκολο να γραψω:=))

michele είπε...

Αυτοι που θα την κοπανησουν Λιακο,θα πανε να βρουν φτηνοτερα χαρτια?? πες μου που να παω κι εγω

μπαρμπαλιας είπε...

χτυπανε στο κεφαλι ωρε τωρα καλοκαιριατικα...και αν εχεις και κανενα παλιο νταλκα...αντε να μαζευτεις

μπαρμπαλιας είπε...

Μικε μας ...τρεμει ο κωλος μας να βγει η ψυχη μας...τι να πεις που δεν ρεει χρημα;;;

michele είπε...

Παρασκευή 17 Αυγ 2012 - 16:28 DN IP: XXX.65.211.251
ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΟΥΤΙΝΑ...

-----------------------------------------

http://www.freeforumstocks.blogspot.gr/p/art-gallery.html

-------------------------------------------

H EPISKEΨΗ δωρεαν... KAI MHN THN XASETE!!!

μπαρμπαλιας είπε...

Πανοοοοοο τα ευσημα...

μπαρμπαλιας είπε...

καθε ημερα σχεδον ,εχουμε στο τελος
τα...ντεμαραζ ,του Τσαμαζ...

michele είπε...

Γεια σου ρε Λιακο ποιητηηηη.Κι αλλοι σκεφτονται τη χρεωκοπια..

michele είπε...

Συνεχιζουμε εδω τα σχολια..να δουμε και το κλεισιμο
Το βραδυ θα εχει γραφηματακι

Ανώνυμος είπε...

PAME PANO..........kαλο ΣΚ ΜΙΧΑΛΙ,,ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΑΛΦΑ????

michele είπε...

Σπεσιαλ κλεισιματακι στα υψηλα ημερας, με την ΕΕΕΚ αντισταθμισαμε τα ΕΛΠΕ που εκοψαν το μερισμα,ΟΤΕ -ΔΕΗ σουπερ ΕΧΑΕ σουπερ ,ΜΥΤΙΛ καλος.Που ειπαμε οτι σκαρφαλωνει???????????
580 εφυγα για διακοπες.Και δεν εχω επιστρεψει ακομα

μπαρμπαλιας είπε...

ΔΣΑ: Αντισυνταγματική η διεκδίκηση του εφάπαξ


http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/719828/Article.aspx

..ταδε εφη ο ΔΣΑ..αλλα τον εχουν ...γραμμενο

μπαρμπαλιας είπε...

Ποιητής εκ του προχείρου…
…έχων την μορφήν του χοίρου!

Δεν είμαι βέβαια ο ποιητής που έγραψε το παραπάνω διστίχο, (νομίζω πως είναι του Σουρή, μα ίσως να κάνω και λάθος), αλλά ώρες-ώρες με πιάνει ο οίστρος και στιχοπλέκω.

Αφορμή αυτή την φορά υπήρξε ένα post στο blog του κ. Νίκου Σαραντάκου.

Παρουσιάζω λοιπόν το χθεσινοβραδυνό μου πόνημα, του οποίου η στιχοπλοκή με κράτησε ξάγρυπνο κάμποσες ώρες, αλλά προτείνω να περνάτε και από το blog του κ.Σαραντάκου συχνότερα.

Φόροι εδώ, φόροι εκεί, φόροι και παραπέρα,
ο διάολος τα κατάφερε, μας πήρε τον πατέρα.
Ο νόμος υπογράφτηκε και μπήκαν οι σφραγίδες
Τώρα δουλειά μπορεί να βρείς – ίσως – να βόσκεις γίδες.

“Δεν τα εφάγαμε μαζί!”, φωνάζεις των Παγκάλων
αλλά του κάκου φωνασκείς – τυρβάζουν περί άλλων.
Και άμα σε παίρνει, φώναξε! Διαδήλωσε άν θέλεις!
Και θα φροντίσει ο Παπουτσής να μην το ξαναθέλεις.
Και οι φόροι που σου κράτησαν και που ζητάν συνέχεια;
Αυτοί θα πάν να καλυφθεί του κράτους η ανέχεια,
σε δακρυγόνα και σε γκλόμπ, στολές, κράνη κι ασπίδες
και σε μισθούς στους πραίτωρες, ήρωες ΜΑΤατζήδες,

γιά να μπορούν να κοπανούν με μπρίο και με χάρη,
από απέξω απ’ τη Βουλή ώς του Μπαϊρακτάρη,
εκεί που ο ήρως Κωσταντής ρευώμενος τζατζίκι
αντίσταση ξεκίνησε εις το νταβατζιλίκι,

κι’ είδαμε που κατέληξε. Και ήρθε ο Γιωργάρας,
ο ήρως της καταστροφής και ιππότης της δεκάρας.
Ο “χρήματα υπάρχουνε”, ο “λύσεις θα βρεθούνε”,
“μαζί πηγαίνουμε μπροστά” και “δεν μας σταματούνε”.

“Μαζί πηγαίνουμε μπροστά” κατά την λαιμητόμο.
“Κανείς τους δε μας σταματά” στου Γολγοθά το δρόμο.
“Λεφτά σαφώς υπάρχουνε” στην τσέπη τη φτωχή.
Τους πλούσιους μην αγγίζετε και “λύση θα βρεθεί”.

Άντε λοιπόν φτωχέ μπροστά, με το εικονοστάσι.
Βοήθησε τον πλούσιο, φτωχέ, να μην σου μοιάσει!
Με τις ευχές των Άνθιμων και με τις προσευχές
πλήρωνε φτωχοδιάβολε και πίστευε σ’ ευχές!

Όσο για ‘σε μικροαστέ που ζούσες με ελπίδα
πως με μιά-δύο λαμογιές θα έπαιρνες παρτίδα,
και πως με τα κονέξια θα βγείς από το λούκι -
γιά δές τώρα πόσο βαθιά σου μπήκε το παλούκι…
Το σπίτι πήρε η τράπεζα; Τι κλαίγεσαι ακόμα;
Για δε ζητάς βοήθεια, όπως παλιά, στο κόμμα;
Δουλειά είχες, μα την έχασες κι έμεινες αμανάτι;
Δες τώρα πως το μάτι σου στο βγάζει το γινάτι

να ‘χεις εσύ την πιό χοντρή απ’ όλους πορτοφόλα -
Τώρα που όλα αλλάξανε, κατάπιε την τη φόλα!
Γιά δάνειο δεν υπόγραψες; Κακό της κεφαλής σου!
Άντε και προσημείωσε το πρώτο το παιδί σου.

Εμείς είμαστ’ υπεύθυνοι, εμείς κι οι βολεμένοι -
σούμα λοιπόν ας κάνουμε, να δούμε τι απομένει.
Δεν απομένει τίποτα, πουλήθηκαν τα πάντα…
Μας κλείσανε από μπροστά, μας κλείσαν κι απ΄την πάντα.

Τελείωσαν τα όργανα, επέρασε η φιέστα,
κι’ όπως είν’ τα πράγματα, κατούρα τα και χέστα.
Και όσο τους αφήνουμε, χειρότερα θα γένουν.
Εκείνοι θ’ αυγαταίνουνε κι εμάς θα μας φυραίνουν.

Ελπίδα πιά δεν έμεινε; Εφτάσαμε στον πάτο;
Τι περιμένετε λοιπόν, να πάμε και πιό κάτω;
Ας μήν αποφασίζουμε, ας μένουμε στα λόγια,
και όσοι επιζήσουνε ας λένε μοιρολόγια.

μπαρμπαλιας είπε...

http://exadaktylos.wordpress.com/2011/07/04/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%B5%CE%BA-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%BF%CF%85/

δια την πιστην αντιγραφην...
χαρισμενο ξερει αυτος

michele είπε...

Θα μετακινηθει οσονουπω εις το πασιγνωστον στεκι του Μπαρμπαλια αμα τη επιστροφη μου εκ του απογευματινου..

ο dwk είπε...

Καλησπερούδια !
Ηλία σε μπέρδεψα! χαχαχα! …από την …φιλική κουβέντα με τον ι-μελη !
…τελικά όμως σου βγήκε ένα πολύ καλό κείμενο, οπότε …ουδέν κακόν αμιγές καλού!

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλησπέρα καλησπέρα!
Την έκανα σήμερα νωρίς και γυρίζοντας βλέπω πράγματα και θάματα.
Μπήκε και ο "χαμένος" δάσκαλος που δεν τον πρόλαβα, ποίηση από τον μπάρμπα (αλλά με μπέρδεψε λίγο ως προς την πατρότητα) και αναφορά για την πάρτη μου και τις ανησυχίες μου (μεγάλη μου τιμή).
Για να ανταποδώσω θα σας βάλω ένα ποιηματάκι που έγραψα πριν 8 χρόνια, μεταξύ Euro 2004 και Ολυμπιακών.
Ερασιτεχνικές δουλειές βέβαια και πρέπει να τη δεις με τα μέτρα της εποχής.

michele είπε...

Μπραβο,αναμενουμε τις ..δουλειες σας,εγω παιρνω ρεπο γι αυριο με γραφηματακι,γιατι εχω εξοδο χαχα

ΠΑΝΟΣ είπε...


Πιστεύω να το θυμηθώ απ' έξω μετά τόσα χρόνια.
Δεν είναι τόσο εύκολο. Έχω και τα τοπικιστικά μου στο τέλος βεβαίως βεβαίως. Και σαν να μην πέρασε μια μέρα με τους πολιτικούς.
----------------------------------------------------------------------------


Του Κίτσου η μάνα κάθονταν
χάζευε τα πουλιά της
και ξαφνικά πετάχτηκε
της κόπηκε η μιλιά της

Άκουγε αναμετάδοση
δεν ήταν ο Άλκης Στέας
ήταν το γκόλ που κάρφωσε
ο γίγας Χαριστέας
και έκανε όλους εκεί
στο μακρινό το Πόρτο
να πέσουνε στα γόνατα
και να μασάνε χόρτο

Οι Έλληνες διψούσανε
πάντα για επιτυχίες
μα φταίνε οι πολιτικοί
που κάνουν μαλακίες
Τους φτύνουν και αυτοί γελούν
και κάνουν ότι βρέχει
ανοίγουν την ομπρέλλα τους
και τίποτα δεν τρέχει.

(Μα τώρα αυτά ας τ' αφήσουμε
τώρα μπροστά κοιτάμε
έρχονται Ολυμπιακοι
και όλους θα τους φάμε).

Δεν θά'χουμε για ίνδαλμα
μόνο πια τον Γκουσγκούνη
όλος ο κόσμος θα μιλά
και για τον Καραγκούνη
Τον Χαριστέα τον Καψή
τον Δέλλα και τον Βρύζα
όπως παλιά μιλούσανε
για τον μεγάλο Βύζα.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε
και τον Νικοπολίδη
πούλεγε στους απέναντι
"Τσιμπάτε ένα ...μύδι"

Μια πολύ μου άρεσε
που η μισή ομάδα
προέρχεται ρε φίλε μου
από την Βόρεια Ελλάδα!

ΠΑΝΟΣ είπε...

Σε πολύ απλό 8σύλλαβο, ο 15σύλλαβος είναι πιο δύσκολος και θέλει πιο πολλή ώρα....

michele είπε...

ART GALLERY λεμε..σημερα σου εκανε διαφημιση και ο φολος μας ο Κοκκινος απο το bn

ΠΑΝΟΣ είπε...

Ο μεγάλος Νικοπολίδης πήρε το μισό Euro μόνος του, άσχετα αν μετά την έκανε κατά γαύρο μεριά....

ΠΑΝΟΣ είπε...

Που να προλάβω να τα δω όλα...θα πάω να διαβάσω κι από κει τώρα.
Να είναι καλά και ο Κόκκινος με την πολύ γόνιμη δουλειά του από εκεί....

Ανώνυμος είπε...

Παρασκευή 17 Αυγ 2012 - 16:34 Π.Θ IP: XXX.132.114.145
ΕΥΧΟΜΑΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΣΚ,ΚΑΛΑ ΜΠΑΝΙΑ,,,,,,,,,,,,ΚΑΙ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ,,,,,,,,,,,,Ο ΣΑΜΑΡΑς ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.............ΚΑΛΟ ΣΚ ΚΑΛΑ ΜΠΑΝΙΑ ,,,,,,,,,,,,,,,,,,
ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ΘΟΔΩΡΗ - ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΜΗΝΑ ΘΑ ΠΕΤΑΧΘΩ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΚΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Τον ευχαριστώ και από εδώ μέσα, αν και δεν χρειαζόταν.
Στο μεταξύ έχουν μεταφερθεί μόνο τα μισά και λίγότερα μπορώ να πώ από το προηγούμενο φόρουμ.
Κάποια στιγμή τα ξαναλέμε επί του θέματος και τα συμπληρώνουμε, υγεία να έχουμε πρώτα κα όλα θα γίνουν.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Οι επαναλήψεις με κουράζουν όμως...


Αφιερωμένο


Αν ήσουνα στο Μόναχο
δεν θάκανες παρέα
μ' έναν ιερομόναχο
μπρος στην Καπνικαρέα...

μπαρμπαλιας είπε...

γειασου Πανος,πολυταλαντε...
για την πατροτητα παρεπεμψα στην ιστισελιδα στο τελος...

με ποιηση δεν ασχολουμαι
αλλα απο γραπτη συνθεση ...μεσα

το να εκφραζεσαι εμμετρα ειναι ταλαντο και δεν το εχουν ολοι


................
Δωρο κλσ
κατι βγηκε τελικα ,εστω και απο σποντα

τα λεμε με την πρωτη ευκαιρια

ΠΑΝΟΣ είπε...

Ανοίγεις τηλεόραση και τι βλέπεις?

Γκιουζέλ χανούμ μπουρέκ....σιχτίρ

Κατάντημα μιας χώρας που μάλλον δεν έχει πια ελπίδα, έχει αλωθεί από μέσα που λέει και ο κόκκινος...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Γεια σου Ηλία...για προσπάθησε λίγο, επιμονή θέλει.

VassilisS είπε...

Καλησερα σε ολους, τι παθατε με την ποιηση σημερα!!!! Δηλαδη οταν θα μπουμε σε
Πραγματικες ταυρικες περιοδους θ
Α γραφουμε ολοι Σαιξπηρ? χ αχα πλακα κανω

VassilisS είπε...

Παντως βλεπω οτινοιβθετικες υποχθονιες ειδησειςνγια τονΕλαντα δινουν και περνουν. Μηπως πρεπει να ανυσηχουμε ???

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλησπέρα Βασίλη, ανάλογα με την μέρα και τα κέφια είναι αυτά.
Και είναι να μην κάνει την αρχή κάποιος, μετά κολλάνε και οι άλλοι
χαχα

Τώρα ας γυρίσουμε ταύροι και σου γράφω ότι θέλεις...
Για 1300 μονάδες αρχές του 13 διαβάζω από τον κόκκινο, λες???

VassilisS είπε...

Δεν ξερω Πανο , πλεον ολοι φοβουνται τα παντα και αυτο ειναι το σημειο που καποιοι μπορουν να Το χρησιμοποιησουν για να φυγουν μπροστα ενω ολοι περιμενουν τον μηδεν. Βεβαια η πιθανοτητα να εχουμε και το μηδεν ειναι 50-50,
Αυτο μακροσκοπικα, βραχυπροθεσμα τωρα ... Αφου εσωτερικα δεν υπαρχει χρημα για να το πανε 1300 πως θα το πανε ? δανειζομενοι? οχι μονο με εξωθεν επιχορηγηση ! Λετε? εχουμε τιποτα πληροφοριες που να αναφερουν κατι τετοιο? εκει θα παιχτει το παιχνιδι!
Μακαρι παντως για να ρεφαρουμε λιγο

ΠΑΝΟΣ είπε...

Βασίλη είμαι ο τελευταίος που θα δώσει απαντήσεις.
Διάβασα όμως για τα 160 δισ. που υπάρχουν ακόμη στις τράπεζες και τα λαμόγια θα βρουν τρόπο να τα βουτήξουν κι αυτά, όπως έγινε το 99.
Άρα χρειάζεται μια φούσκα και αυτοί ξέρουν τον τρόπο...

μπαρμπαλιας είπε...

βασιλη η εκστρατεια του φοβου ειναι για τα μετρα των 11,6 δις
αυτο ειναι το ζητουμενο...
να εχει μπει στο μυαλο μας -και εχουν αναλαβει εργολαβοι μεσα και εξω-οτι ειμαστε παλι τελειωμενοι...τα γνωστα πλεον

αλλα τους μαθαμε,ποσο μαλλον τωρα που πεσανε και οι μασκες απο την εσωτερκι τροικα...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Δίκιο μπάρμπα, μέχρι τώρα κρατούσαν κάποια προσχήματα, τώρα οι μάσκες έπεσαν για τα καλά.
Μόνο η καρέκλα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό τελικά, άξιοι δούλοι των κυρίων τους δυστυχώς.
Δεν μπορεί να είναι Έλληνες αυτοί.
Κάτι άλλο εξωγήινο ίσως με μάσκα.
Πως γίνεται στα έργα? Λες να ζούμε μια παραίσθηση και να μην το ξέρουμε?

ΠΑΝΟΣ είπε...

Δεν θα απορήσω καθόλου πάντως αν η φαντασία έχει γίνει ήδη πραγματικότητα και εμείς κοιμόμαστε ακόμη...

VassilisS είπε...

Πανο τα 160 δις εχουν χιλιους τροπους να τα παρουν και ενας απ´αυτους ο ποιοευκολος ειναι η αγαπη του Ελληνα... Τοσπιτακι του.... Το ΧΑΑ ειναι ενας απ´αυτους αλλα οχι ο ποιο ευκολος, σιγα ,,, ποιοςμασχλειται με το Χα τωρα ( συγνωμη που θα το πω αλλα μονο καποιοι γραφικοι σαν εμας που ο καθενας μας μπορει α εχει χασει το 50% του κεφαλαιου του ηδη).
Ηλια τους εχουμε μαθει αλλα .. Ο διαολος εχει πολλα ποδαρια. Αναθεμα τη ωρα και στιγμη που το 99 εμαθα για το ΧΑΑ ... υτο μονο εχω ναπω

ΠΑΝΟΣ είπε...

Το 50% και λίγο λες Βασίλη. Όλοι τα ίδια λέμε τώρα αλλά όλοι θα ξαναξάνουμε τα ίδια μόλις πειστούμε...
Για τα σπίτια που λες υπάρχουν και όρια. Εκεί αγριεύουν τα πράγματα. Η τρέλα του ΈΛΛΗΝΑ. Αν δύο εκατομμύρια τα πάρουν και αρνηθούν απλά να πληρώσουν τι γίνεται? Θα μας βάλλουν όλους μέσα?
Δεν μας κόβω για παραπάνω, επαναστάσεις κλπ. αλλά αυτό το έχουμε...

VassilisS είπε...

Πανο το σιγα σιγα δεν το καταλαβαινεις. Σκεψου ποσοι απ´ αυτους που περιση λεγαν οτι δεν θα πληρωσουν το χαρατσι τελικα.... Δεν το πληρωσαν. ! Ολοι κανανε στο τελοςντην παπΙα. Τεσπα. Οι μονοι που θα επιβιωσουν ειναι αυτοι που μας εχουν φερει σε αυτη την κατασταση.
Ειχα γραψει τις προαλλες οτι ενας τροπος για να δω τον ευατο μου στομμελλον
Ειναι να τον προβαλω στο παρελθον... Δηλαδη με το μυαλομπου κουβαλω πχ το 30 to 40 το ´60 σε εκεινες τις κρισεις τι θα εκαν α πως θα συμπεριφερ´ωμουν ... Και διστυχως ανακαλυπτω οτι και παλι θα ημουν απο τους χαμενους

ΠΑΝΟΣ είπε...

Να σου πω την αλήθεια μια δόση από το χαράτσι δεν την πλήρωσα κι εγώ.
Το στείλανε, το ξαναστείλανε και μετά το μετέφεραν στην εφορία. Χέστηκα. Και ο λογ/σμός είναι στο όνομα μιας γυναίκας 90 ετών με εισόδημα 8.000 € τον χρόνο.
Σου λεω είναι ανίκανοι να κάνουν κάτι, απλά ο κόσμος δεν το έχει καταλάβει ακόμη.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Παρ' όλες τις φαμφάρες και τα λόγια τα μεγάλα δεν επικοινωνούν ούτε μεταξύ τους, ο ένας όροφος της εφορίας με τον άλλο όροφο.
Αυτό εκμεταλλεύονται τα λαμόγια τόσα χρόνια τώρα.

VassilisS είπε...

Αυτο το εκμεταλευονται τα λαμογια της δεκαρας οι μεγαλοι καρχαριεςψεχουν αλλες ακρες. Τεσπα. Αρχιζω να συνειδητοποιω οτι τελικα δεν μπορουμε να γινουμε ποτε Δανια και ελπιζω να μην γινουμε Συρια φιλε.
Καλο βραδυ γιατι αυριο ευτυχωδς ... δουλευω.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλό βραδυ Βασίλη και καλή ξεκούραση...
Για να το κλείσω...πέρισυ είχα επιστροφή φόρου κάπου 900 €. Με έστειλαν στην Εμπορική και αυτό ήταν όλο.
Αν είχα άλλα χρέη, αν χρωστούσα κλήσεις... αν αν αν... ουδείς ενδιαφέρθηκε πιστεύω. Αυτοί είμαστε.

Για την Συρία το ελπίζω κι εγώ. Το άλλο δεν είναι αδύνατο, γίνεται σε ένα μήνα μέσα, αλλά όταν δεν υπάρχουν σταθεροί κανόνες....

ΠΑΝΟΣ είπε...

Οι ...ηλικιωμένοι κοιμούνται τώρα και μετά θα σηκωθούν τα ξημερώματα να το παίξουν πάλι τζόβενα...κατάλαβες?

ΠΑΝΟΣ είπε...

105... φτου και βγαίνω...